2019-05-29 68 浏览
堅尼地城好多間西餐都試過今次繼續試新野😄😄😄Lunch time黎食唔算好多人, 大約只有3-4枱Lunch set 包湯/沙律, main course同coffee/tea,基本上同呢頭嘅西餐廳差唔多湯同沙律就無乜特別,屬正常Main course就真係不得了我嗌左牛扒,首先都唔想評論塊扒煎成點,但個汁真係咸到痴線!根本食唔到其他味,淨係得咸味原本諗住我塊扒都算咸架啦,點知我朋友嗌嘅意大利飯,係咸呢方面更勝一籌!唔知係間餐廳本身嘅調味係咁,定個廚重手左🤷🏻‍♀️最後我地都食淨好多。諗住野食唔掂,杯咖啡可能ok都係失望收場,咖啡好苦澀總括黎講,呢頭咁多選擇,一定唔會再黎食
堅尼地城好多間西餐都試過
今次繼續試新野😄😄😄
Lunch time黎食唔算好多人, 大約只有3-4枱
湯同沙律就無乜特別,屬正常
Main course就真係不得了
諗住野食唔掂,杯咖啡可能ok
都係失望收場,咖啡好苦澀
總括黎講,呢頭咁多選擇,一定唔會再黎食
2019-05-28 65 浏览
今日同朋友去左西環食野,Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar,簡稱Gioia ,堅地地城,都尚算方便,典型西式餐廳,有個小吧檯,好舒服casual 。我地叫左set dinner,先上前菜,焗芝士流心大傘菇伴田園沙律配意大利黑醋。上菜時眼前一亮,好別緻,十傘菇蓋上芝士,放於中央,有青色沙律菜做點綴,黑醋略酸,令芝士唔會太膩。周打雞湯,顏色鮮豔,而且湯好稠,口感豐富,入口有香濃忌廉味、配合雞香,非常開胃,而且可以暖下肚。慢煮美國牛仔助骨,上菜已經感受到一陣香氣!伴碟色彩繽紛,更添食慾,而牛仔助骨燒得剛剛好,肉汁香料充分滲透,咬落去唔靭,而且完全唔乾,口感鬆軟。簡直味蕾享受!今次Gioia 之旅非常滿意,無論環境同菜色都係中上水準,唔會太窄同嘈,好有氣氛,好適合二人世界、小型聚會,下次會繼續黎!

• 慢煮美國黑醋牛仔肋骨
2019-05-26 58 浏览
咁岩經過西環呢頭 又臨近lunch time 友人同我又想食西餐 唔想行咁遠之下就入左黎gioia食個悠閒的lunchlunch meun 選擇都幾包羅萬有 每款包daily soup/salad 同埋餐飲 最平由$58起到最貴$128 價錢合理  salad 意粉 長通粉 risotto 魚 雞 牛 豬 蝦  連素食者都照顧埋 總有一款岩你心水是日餐湯是粟米湯 聞落很香 飲落會食到未打到很碎的粟米(蓉?粒?) 感覺很清新前菜salad以蟹柳蟹籽伴面作點綴 菜的份量岩岩好仲要好新鮮巴馬臣芝士肉醬長通粉 蕃茄同長通粉是好朋友 係餐廳見到呢個配搭都立入我選擇範圍sauce已經一早pre mix 完美地撈勻係al denta長通粉食落酸酸甜甜十分開胃 重點係廚師預肉醬的份量係岩岩好 唔會食完d長通粉 仲有大量的醬汁剩底燒春雞伴露絲瑪麗燒汁 伴碟的有西蘭花同椰菜花呢對好兄弟薯蓉食落好綿很重牛油味同奶味 最怕食到d燒雞燒到很dry 呢個燒春雞 廚師掌握火候掌握得唔錯 皮脆得黎雞肉又唔乾同友人邊食邊吹水 攤凍左少少隻雞 個皮都仲食到crispy的感覺
最平由$58起到最貴$128 價錢合理

薯蓉食落好綿很重牛油味同奶味
最怕食到d燒雞燒到很dry
呢個燒春雞 廚師掌握火候掌握得唔錯 皮脆得黎雞肉又唔乾
2019-05-21 63 浏览
今晚難得嚟到西環,同朋友想食一間好嘅西餐,就搵左呢一間喺西環近海旁嘅西餐廳,因為平日晚上黎食,所以餐廳人唔太多,又冇限時所以可以輕輕鬆鬆同朋友坐一晚傾計首先前菜係香檳忌廉煮紐西蘭藍青口,呢個青口非常鮮甜,果汁亦都非常濃郁,同朋友差啲連個青口殼都食埋啊!海鮮拼盤,拼盤亦都十分豐富有四種海鮮種類,全部都好新鮮,鮮蝦亦都十分大隻野菌湯,十分濃郁夠味,亦都好Creamy龍蝦湯,本身麻麻哋龍蝦湯,但係呢一個龍蝦湯唔會好腥,反而有龍蝦嘅香味,亦都有龍蝦肉係入面,幾鐘意!南瓜湯,用好多南瓜煮嘅南瓜湯,口感濃厚喎西班牙杜洛克豬鞍,呢個豬鞍口感一流,點上燒汁,加上下邊用一個非常creamy嘅薯溶托底,簡直就食唔停口美國蘆筍鮮蝦菠菜天使麵,同海鮮拼盤嘅鮮蝦一樣十分大隻,平時喺外面都比較少食到天使麵,呢間餐廳煮得十分入味,份量亦都好足,十分滿足!牛肝菌意大利飯, 份量非常足料,菌類亦都好香,對於白汁類嘅risotto,毫無抵抗力呀朱古力心太軟,心太軟唔會好甜, 味道恰到好處!為呢一餐畫上完美嘅句號

野菌湯,十分濃郁夠味,亦都好Creamy
惹菌湯

南瓜湯,用好多南瓜煮嘅南瓜湯,口感濃厚喎

• 蟹肉南瓜茸湯
  • 香檳忌廉煮藍青口
  • 朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕
  • 碳燒日本豬鞍
2019-05-17 77 浏览
周圍去食嘅肥仔,今日帶咗我最愛嘅媽媽去食一餐浪漫嘅西餐。Daily Oyster 竟然只係10蚊一隻~由法國嚟嘅生日,味道帶金屬味。除咗食西餐仲可以叫酒飲。今日兩口子,就叫個精選晚餐~首先嚟嘅係芝士條,芝士味都幾重。自家製香橙煙三文魚田園沙律,酸醋味道好厚,而且帶甜。餐湯有兩款,第一款係黑松露野菌湯,黑松露味都幾濃,另外飲嘅時候會食到啲磨菇碎粒。南瓜忌廉湯,南瓜打到好滑,再加埋鮮忌廉就更滑。黑松露火箭菜野菌pizza,餅底爐到脆卜卜,有好香嘅菌味,芝士味都好濃。蒜片辣椒欖油大蝦意粉,好香嘅一道菜式,用欖油炒香蒜片同露荀仔,又帶少少辣,都野味。
周圍去食嘅肥仔,今日帶咗我最愛嘅媽媽去食一餐浪漫嘅西餐。

Daily Oyster 竟然只係10蚊一隻~

由法國嚟嘅生日,味道帶金屬味。

除咗食西餐仲可以叫酒飲。

今日兩口子,就叫個精選晚餐~

首先嚟嘅係芝士條,芝士味都幾重。

自家製香橙煙三文魚田園沙律,酸醋味道好厚,而且帶甜。

南瓜忌廉湯,南瓜打到好滑,再加埋鮮忌廉就更滑。

2019-05-16 52 浏览
今日同朋友去開西環整O野,見有時間剩就O係呢邊食埋LUNCH先番工,行行下就見到呢間餐廳入面環境唔錯,而且時間尚早,冇乜人等位....咁就入O左去試下....侍應見到我地好快就帶我地去搵位坐,仲好有禮貌咁俾MENU我地介紹今日SET LUNCH有D乜....我同朋友就點O左個鮮魷魚墨汁意粉同炭燒澳洲穀飼肉眼扒配燒汁...兩個餐O既價錢唔算貴....意粉$68,穀飼肉眼扒$108..送飲品,另外,+$15就可以同時額外享用餐湯同沙律!!! 點完O野食,就好快上O左個餐湯同沙律,餐湯好香濃O既酸味,好開胃,而且湯料份量唔少,可以食埋D蔬菜健康D!!! 之後就O黎O左個鮮魷魚墨汁意粉,鮮味十足,魷魚好有咬口,十分推薦...而個人認為呢餐最好味O既就係炭燒澳洲穀飼肉眼扒配燒汁!!! 肉眼扒極之幼嫩,好淋身,直情好味到好似入口即溶O既感覺...意想唔到$108就可以食到咁多質素O既肉眼扒!!! 食到差唔多完O既時侯,我地發現原來LUNCH SET係四人同行一人免費!!!! 好抵食呀!!!!大家去開食LUNCH,記住約多D人嚟食呀!

2019-05-15 59 浏览
今日約咗舊同事想去食一個環境比較好楚兒舒適嘅地方。黎到餐廳佢有落地玻璃外面嘅光線可以透入, 很有情調。中午的lunch set 選擇有很多,共九個選擇!選擇困難症的選了很久😆我選擇了沙律🥗,而朋友選擇了湯湯方面,有濃濃的蘑菇蓉,材料十足!10分鮮甜!沙律方便亦都很新鮮😋主菜方面,order 了一個南瓜意大利飯,南瓜味濃濃的!配有芝士十分香甜,而上面的南瓜燒得外皮脆脆的☺️另一個主菜是香煎三文魚柳配蕃紅花忌廉汁,三文魚是煎得很香口,而魚肉亦很新鮮!配蕃紅花汁一流享受!最後還有餐飲• 這餐廳是我在堅尼地城不二之選
今日約咗舊同事想去食一個環境比較好楚兒舒適嘅地方。

黎到餐廳佢有落地玻璃外面嘅光線可以透入, 很有情調。

我選擇了沙律🥗,而朋友選擇了湯

忌廉蘑菇湯

忌廉蘑菇湯
沙律
南瓜意大利飯
2019-05-13 50 浏览
其實已經唔只一次黎,次次黎都好滿足咁走今日為慶祝母親節,自己又諗住唔會咁多人食西餐掛,就walkin,點知勁多人,不過好彩都有張細枱因為唔算太餓就叫左兩個dinner set,再加左jar sangria餐前必有脆脆長條麵包,夠脆好味頭盤要左一個自家製香橙煙三文魚田園沙律,好新鮮另一個要左焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,菇夠肉地,芝士好香濃餐湯要左兩客黑松露野菌湯,好香好足料,啖啖都有野菌碎,黑松露亦唔少主菜就叫左一個輕煎帶子,魚籽意大利飯,好香濃,粒粒飯都好飽滿,帶子好鮮甜,好好味另一個就叫左慢煮美國牛仔肋骨,好足料,不過我唔太鐘意多脂肪,老公話好好味因爲夠肥,但味道係唔錯既,肉夠腍本身加左鵝肝,點知漏左,即刻幫我地另外補上,油脂夠,老公讚好好味Sangria要左紅酒,普普通通啦餐茶要左熱檸茶清滯次次黎都食到捧住肚走,水準從無失準,值得一食再食
其實已經唔只一次黎,次次黎都好滿足咁走
餐前必有脆脆長條麵包,夠脆好味
頭盤要左一個自家製香橙煙三文魚田園沙律,好新鮮
另一個要左焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,菇夠肉地,芝士好香濃
Sangria要左紅酒,普普通通啦
餐茶要左熱檸茶清滯
次次黎都食到捧住肚走,水準從無失準,值得一食再食
2019-05-12
庆祝纪念
母亲节
2019-05-10 44 浏览
Lunch time, 又黎幫襯!多人食嘢,4送1好抵食!提前有bk, 去到唔洗等有得入!鋪頭夠闊落,坐得都幾舒服!有lunch set, 跟餐包埋湯/沙律加嘢飲!是日餐湯係甘荀湯,沙律係吞拿魚沙律!沙律: 幾好味,加黑醋汁,正, 份量都啱好!魷魚意粉: 魷魚都頗多,成個意粉份量超大,味道ok,食完好飽!總括黎講,嘢食絶對ok,又有四送一,間唔時又會轉一轉menu! 想係西區平平的食個lunch set, 都係唔錯嘅選擇!

沙律: 幾好味,加黑醋汁,正, 份量都啱好!

2019-05-10
用餐时段
2019-04-29 56 浏览
Gioia Charcoal Grill Oyster Bar堅尼地城是一個對於我來說的新城區,而且附近有許多我沒有走過的景點,所以我和朋友特意在這邊走走框框同搵食。這家餐廳位於鬧市中,附近食肆林立,距離他不遠有海景也有許多值得細味的歷史事物。我們點了兩個午餐,分別有餐湯沙律🥗主菜及一杯飲品。餐湯是忌廉湯,吃起來有濃郁的薯仔味。沙律是煙鴨胸沙律,配上酸醋,很是美味。我們的主菜分別是煎牛扒及南瓜意大利飯。牛扒香,配菜也美味,我最喜歡他的薯蓉,點上汁了很開胃。南瓜意大利飯每一粒米飯都沾上濃濃的南瓜忌廉湯香味,喜歡吃硬身的意大利飯最適合來這家餐廳。

沙律是煙鴨胸沙律,配上酸醋,很是美味。

2019-04-05 55 浏览
去lee 間餐廳食過好幾次,見到有進步,但可借2月去食二人餐有seafood plater, 食到最後先發現隻蝦勁臭,係變壞左嘅味!之後換左幾隻新鮮嘅俾我地!今日再去食,海鮮無問題,好新鮮,但炸雞翼竟然未熟!🤦‍♀️
  • 香檳忌廉煮藍青口
同愛人係屋企附近見到間幾有情調既西餐廳一路都想試,今晚諗唔到食咩所以機會就黎啦!我地怕食唔哂,所以只係叫左一個set,點知已經好夠飽。我地叫左半打蠔,食得出好新鮮,完全無苦澀味。攪到我都忍唔到口食左3隻。之後個蘑菇湯超好飲,濃濃既蘑菇香味,但係又唔會太「傑」,差d想叫多碗自己飲😝不過我最鐘意係個燒豬鞍,好嫰,勁香口,加埋佢又有d 蔬菜伴碟,平衡番。最後叫左杯熱檸水,個杯好grand好靚,攪到好似好飲d😋估唔到呢間西餐廳咁有驚喜。收費唔算好貴,但係色香味都做得好好!一定會再黎!

我地怕食唔哂,所以只係叫左一個set,點知已經好夠飽。

最後叫左杯熱檸水,個杯好grand好靚,攪到好似好飲d😋

2019-03-29 67 浏览
黎過幾次西環,每次都係特意睇天空之鏡,但每次都同樣撲空。因為約好朋友係附近聚會,亦順便係到食個晚餐。之前係公司食過GIOIA GE到會菜式,覺得唔錯,所以直接選定呢間餐廳。Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar 以蠔吧及酒吧為名,當然環境帶有格調。雖然紅酒同蠔都唔太熟悉,但係一場黎到蠔吧,而且仲有$10一隻優惠,就直接點左半打了。Daily Oster平時係普通餐廳食到GE平生蠔都會帶點點腥味,呢到即使推廣優惠價GE生蠔亦都好有鮮味。與此同時亦食唔到任何腥味,蠔身肉質比較爽,對易我呢D少食蠔GE人黎講都幾岩口味。當然餐廳另有其他價位同產地嘅更高質生蠔啦。Set Dairly Soup忌廉湯夠濃郁。Baked Portobello旁邊沙津菜量都唔少,不過主角就一定係正中間ge芝士大菇啦!Mushroom 面上有芝士,切開後亦見到入面激多汁有流心效果。入口除左有芝士味外,菇汁亦好Juice質感又爽口,超正!PIZZA通常食PIZZA都會食某連續店好厚GE Pizza 批,簡單又傳統GEPIZZA 反而好少食,而且PIZZA亦係我至愛,所以揀左呢款PARMA HA

黎過幾次西環,每次都係特意睇天空之鏡,但每次都同樣撲空。
因為約好朋友係附近聚會,亦順便係到食個晚餐。

Daily Oster
當然餐廳另有其他價位同產地嘅更高質生蠔啦。

Set Dairly Soup
忌廉湯夠濃郁。

Baked Portobello
旁邊沙津菜量都唔少,不過主角就一定係正中間ge芝士大菇啦!
入口除左有芝士味外,菇汁亦好Juice質感又爽口,超正!

PIZZA
PIZZA 反而好少食,而且PIZZA亦係我至愛,所以揀左呢款PARMA HAM PIZZA
風乾火腿一向味道偏重,所以亦成為呢碟PIZZA主角。

Slow Cooked Beef Ribs
呢碟牛肋骨煮得剛剛好,一刀就好易切到落去,肉質鬆軟得黎又唔會太散,呢樣正正係慢煮先可以做得出GE口感。
本身燒烤醬夠入味,加上肉汁都幾多,夠哂juice。
底下放GE薯蓉正正吸收到牛肋骨肉汁味後更加好食,軟身薯蓉入口感覺都幾CREAMY!!

餐廳內高格調環境好適合我同朋友促膝長談,而整體CP值亦都超高。
網上對呢度LUNCH風評亦都極高,期待下一次再黎試試。
2019-03-29 67 浏览
平時都少食西餐,因為價錢唔平同埋一般都比較多肉,我地兩公婆都唔係好鐘意。但係今次呢間真係令我地對西餐另眼相看。我地見佢夜晚10蚊一隻daily oyster咁抵所以就試一試。入到去原來佢唔只一款生蠔既,其他款叫一枝red wine 就可以半價,都幾抵。但係我地今次小試牛刀,淨係叫左半打daily oyster。點知佢可以有蔗渣既價錢俾到燒鵝既味道。生蠔size 唔失禮,都幾肥美,食落好重海水鮮味!頂瓜瓜,非常滿意。之後黎左個焗芝士流心大傘菇同田園沙津。賣相幾好,傘菇夾埋芝士同流心蛋黃超香,好味道。田園沙津亦唔錯,蔬菜新鮮,加埋黑醋好開胃。到左主菜碳燒豬鞍。又一驚喜之作!勁juicy,燒得岩岩好,唔會好鞋口,加埋燒汁一齊食好perfect!最後就係蒜香辣椒欖油鮮蜆意粉。亦唔錯,好多大蜆,d蜆肉好肥美。總結:非常滿意!價錢亦唔貴500幾蚊兩位,以後我又多個選擇啦😋

2019-03-28 44 浏览
早陣子朋友介紹這間餐廳食物挺好吃,而且有$10一隻生蠔優惠挺吸引,所以特意來試試~脆脆餅乾條我和朋友點了是日的$10法國生蠔半打,雖然價錢優惠,但生蠔新鮮,鹼味爽口,海水味重,加上這個價錢,cp值超高!另外點了Set Dinner C ~前菜是焗芝士流心大傘菇伴田園沙律🥗配意大利香草汁~焗芝士大啡菇非常香,芝士味濃,趁熱吃切開會有芝士流出,配上沙律味道清新。椰菜忌廉湯椰菜味挺濃,而且湯很滑。慢煮美國黑醋牛仔肋骨牛仔肋骨的肉都挺大份,入口肉味濃而且夠腍夠鬆軟,而且不會很膩。旁邊仲有大份薯蓉同蔬菜,2個人食都好夠。Parma Ham Pizza另外叫了Parma ham pizza,又是挺大份的,超薄香脆的餅底配上份量十足的芝士、風乾火腿和火箭菜。朋友果然沒有介紹錯,不單止食物不錯,價錢合理而且食得舒適。👍🏻

脆脆餅乾條

另外點了Set Dinner C ~
前菜是焗芝士流心大傘菇伴田園沙律🥗配意大利香草汁~

椰菜忌廉湯
椰菜味挺濃,而且湯很滑。

慢煮美國黑醋牛仔肋骨

Parma Ham Pizza