K-town is totally a place worth unlocking! (esp after launch of MTR haha)We had dinner sets as it seemed easier to choose from.Baked Portobella Mushroom w/ Cheese & Garden Green in Balsamico DressingAlready blown away by the bright and gardenly presentation!And it tasted so great too! The melted cheese blended well with the fresh mushroom!Daily soup - mixed vegetables Like the subtleness in this soup, and nice mix of vegetables!It was somehow less flavouring after the mouth-appealing appetizer,

Baked Portobella Mushroom w/ Cheese & Garden Green in Balsamico Dressing

Daily soup - mixed vegetables
Daily soup - mixed vegetables

It was somehow less flavouring after the mouth-appealing appetizer, kinda readying you for your mains.

Charcoal Grilled Australia Lamb Chob $298
The lamb was cooked just to the point!!!!
The fat and lean proportion was just right, and the flavouring was mouth lingering, but not overriding the lamb

Cheers. What a great night
2017-03-12 119 浏览
約咗個好姊妹去食飯,黎到先發覺原來佢安排左一間好有情調嘅餐廳,餐廳位置都算開揚同好容易搵,問佢點解揀呢度,原來佢之前同佢老公食過覺得好好食同好適合傾計,所以今次佢約咗我呢個情人一齊黎浪漫一下我哋兩個女仔選擇咗叫set dinner, 因為根據佢嘅經驗個 set dinner 嘅選擇好多都好好食,亦包括左好多野,應該可以食得好飽,首先嚟咗個生蠔拼盤,生蠔有四隻,另外仲有其他海鮮例如青口同大蝦,見佢有個咁大嘅 Oyster Bar 喺度就知道呢間餐廳應該主打食生蠔,果然生蠔質素好高好新鮮,其他海鮮都好有鮮味,不錯另外我地仲選擇左青口同泡沫野菌湯,湯份量不少,而且亦都好濃郁,感覺有一點鮮甜。另外主菜方面,因為我自己平時主菜比較少選擇豬肉,不過因為朋友食過覺得呢度整得不錯,所以我就選擇左日本豬鞍做主菜,果然豬鞍整得好鬆化,而且亦都好 juicy, 個汁亦都做得好出色基本上食完主菜再食埋甜品已經飽到不得了,呢一餐果然朋友冇介紹錯

是晚來到西環,在海邊吹吹海風。位於街角的Gioia,之前已經有留意到。今天就與友人來一試。 甫坐下,先來點白酒。House wine酒味清新,蠻易入口。 生蠔拼盤 - ★★★☆☆  生蠔拼盤非常豐富。除了生蠔,還有大蝦、青口、翡翠螺和蜆。 蘇格蘭石蠔還算鮮味,但略嫌蠔身不夠飽滿。其他海鮮亦不過不失。 日式暖帶子溫室蕃茄沙律 - ★★★☆☆  沙律的擺碟很美,像花一樣,可見師傅心思。 沙律菜蠻新鮮、爽脆。帶子輕煎後,外表脆脆,但熟了一點,肉質不夠嫩。 焗芝士流心大傘菇件田園沙律 - ★★★☆☆  大啡菇很爽口,配上墊底的意大利醋醬汁,很惹味。芝士底下還有流心蛋,令人驚喜。原來流心就是這個意思。 蟹肉南瓜茸湯 - ★★★★☆  南瓜湯非常creamy,入口幼滑。南瓜味濃郁,還有啖啖蟹肉,用料豐富。 輕燒北海道刺身帶子 黑魚子 意大利飯 - ★★★★☆  意大利飯的擺碟也很有趣。分成三分,方便share。 意大利飯軟硬適中,口感帶點creamy。這隻帶子比較肥美,仍能保持鮮嫩。黑魚子味道較重,配一點點上帶子上吃就能帶出鮮味,不用太多。留番一點來配飯吃就更好。 紐西蘭肉眼 - ★
是晚來到西環,在海邊吹吹海風。

甫坐下,先來點白酒。

House wine酒味清新,蠻易入口。

生蠔拼盤 - ★★★☆☆
 生蠔拼盤非常豐富。除了生蠔,還有大蝦、青口、翡翠螺和蜆。

日式暖帶子溫室蕃茄沙律 - ★★★☆☆
 沙律的擺碟很美,像花一樣,可見師傅心思。

焗芝士流心大傘菇件田園沙律 - ★★★☆☆
 大啡菇很爽口,配上墊底的意大利醋醬汁,很惹味。

芝士底下還有流心蛋,令人驚喜。原來流心就是這個意思。

蟹肉南瓜茸湯 - ★★★★☆

輕燒北海道刺身帶子 黑魚子 意大利飯 - ★★★★☆
 意大利飯的擺碟也很有趣。分成三分,方便share。

意大利飯軟硬適中,口感帶點creamy。

紐西蘭肉眼 - ★★★☆☆
 肉眼扒的分量比預期細份。

牛扒軟熟得來有點咬口,肉味不算濃。但碳燒味十足,烤得很有火喉。

對我來話調味有點鹹,但朋友覺得剛剛好,吃得津津有味。

朱古力心太軟伴雪糕 - ★★★☆☆
 甜品來個我最愛的朱古力心太軟,擺碟亦是極美。

心太軟流心程度一般,但朱古力味蠻濃。雲尼拿雪糕加了肉桂粉,味道更豐富。
2017-03-12 136 浏览
週中到來堅尼地城,發覺不論「觀龍樓」還是「泓都」那邊,不是內地人便是外籍人士,難怪有種離地感,本土味道似乎只可到雲吞麵店去尋🤔海旁這邊西餐及日式店子甚多,今天一嚐西餐。生蠔拼盤生蠔、大蝦、青口、翡翠螺,生蠔不算太大或厚肉,薄薄的味道具海水味,鮮美;大蝦-蝦肉鮮爽,去殼後大件蝦肉,好吃;翡翠螺將螺肉上的殼碎除去後即可大快朵頤,快慰!帶子溫室番茄沙律,沙律菜新鮮,淋上少量黑醋,開胃之選。泡沫龍蝦湯,以咖啡小杯裝。海旁走來寒風凜冽,這個湯溫度夠熱,暖暖身子。龍蝦湯味道濃郁,夠稠夠杰,底部有少許龍蝦肉,後來當作咖啡般喝,更有快感。露荀鮮蝦BB菠菜天使麵,較遜色,天使麵非常軟林,蝦沒特別。帶子黑松露醬意大利飯,外形猶如芒果糯米飯,其實是risotto,米飯煮得還有點硬,不像中式全林飯,挺正宗的感覺,軟硬濕乾程度剛好。紐西蘭肉眼,本人反而比較鍾情這肉眼,友人可能「食親都中鹽」,本人的則剛剛好,沒有覺得特別咸,反而有點牛味,亦煮得剛好medium well般,呈微紅,肉汁保留,加點紅菜頭purée加添色彩。朱古力心太軟伴雪糕,賣相精緻,蝴蝶停在朱古力心太軟上,旁邊還有繪畫及雪糕球。心太軟流中,朱古力
海旁這邊西餐及日式店子甚多,今天一嚐西餐。

生蠔拼盤
帶子溫室番茄沙律,沙律菜新鮮,淋上少量黑醋,開胃之選。
露荀鮮蝦BB菠菜天使麵,較遜色,天使麵非常軟林,蝦沒特別。
,呈微紅,肉汁保留,加點紅菜頭purée加添色彩
。心太軟流中,朱古力醬混和雪糕配合,冷熱共融
,黑白不分。
2017-03-12 1715 浏览
已有一段時間沒有來到西環上training, 不知是不習慣, 還是人又老了, 短短四小時的training也覺得很吃力, 體力盡消, 以前也不會這樣……看來要吃返一頓豐富的午餐補返一下。無力再走太遠, 近近地發現一間螢光藍光管襯灰色磚牆的西餐廳, 就它吧!走進內裏, 地方不算大, 中間有一個大水吧區, 周邊設有數張二至四人枱, 亦有一排“L”字的軟墊座位。******************************午巿套餐有5款選擇, 包沙律或湯、主菜和咖啡或茶, 價錢由$58-88, 都幾經濟實惠。點菜後,  店員隨即送上一客三支的餅干棒, 稍稍香脆, 味道淡, 用來配湯就適合, 所以在沙律和餐湯之中選了後者。是日餐湯為粟米蜆肉忌廉湯, 賣相普普通通。湯身稀稠度適中,內有些未拌勻的糊狀,口感不算幼滑,而湯中只有少許粟米粒 和蜆肉,不算豐富,幸兒熱烘烘,而忌廉味香濃。******************************5款主菜中揀了一道老虎大蝦茄茸米形意粉 Tomato Sauce Tiger King Prawn w/Orzo Pasta ($78), 較少遇見米形意粉,一於
餅干棒
粟米蜆肉忌廉湯
是日餐湯為粟米蜆肉忌廉湯, 賣相普普通通。湯身稀稠度適中,內有些未拌勻的糊狀,口感不算幼滑,而湯中只有少許粟米粒 蜆肉,不算豐富,幸兒熱烘烘,而忌廉味香濃。
老虎大蝦茄茸米形意粉
5款主菜中揀了一道老虎大蝦茄茸米形意粉 Tomato Sauce Tiger King Prawn w/Orzo Pasta ($78), 較少遇見米形意粉,一於回味一下。賣相相當吸引,大大隻虎蝦 放在意粉正中間,放上香草 花瓣 作點綴,很美啊!
米形意粉 扁身細小,其實都幾似瓜子,完全沾滿茄茸汁,口感滑身,當中夾雜少許茄肉 洋蔥粒,加埋面頭的芝士片 慢慢溶化,酸咪咪中帶鹹香,味道不錯。
輪到大大隻的老虎,雖已稍稍開半,但要在意粉上脫殼都有點困難。其色澤橙色,但略為煮得有點過時,肉質較韌,而鮮味亦一般,可惜.....

Cappuccino
套餐包咖啡或茶, 可加錢升級Cappuccino或 Latte。Cappuccino (+$15)面輕盈的粗奶泡灑上可可粉,賣相一般。奶打得過時,熱得燙口,亦不香滑,但咖啡味也尚算濃。

吃完這個叉電的午餐, 果然體力快速復原, 看來每次training後都要吃返個叉電的午餐才可。
2017-03-12
2017-03-12 80 浏览
今日難得地同朋友一齊去西環嘆個悠閒lunch, 當然環吃好一點。午市時間提供午餐,價錢豐儉由人,平至八十多元一份,貴至一百四十多元也有。不過,一分錢一分貨,貴的套餐除了包括了沙律、前菜、主菜外,還包括飲品和甜品,所以我和朋友沒有多想,就選了兩份Executive Lunch.當日的餐湯是蘑菇湯,蘑菇濃稠適中,散發陣陣蘑菇香,入口非常creamy.沙律是大蝦三文魚,兩大片卷成花狀的三文魚肥美大件,再配上嫩滑可口的生蝦,是我的大愛。主菜選了香草牛油焗三文魚柳配蟹肉牛油梨醬和紅酒燴美國牛面頰肉。個人比較欣賞牛面頰肉,肉質比想像中滑,嫩滑程度可媲美鮮牛肉一樣,入口輕輕一嚼便溶化了,旁邊還有些蔬菜,還有牛油果醬,去除膩感!最後甜品是果仁粒朱古力雪糕,賣相夠精美

最後甜品是果仁粒朱古力雪糕,賣相夠精美
2017-03-10 57 浏览
西環好多小店feel 嘅餐廳,目標試西餐,二不話說就簡左呢間。話說呢間午餐好抵食,58蚊起嘅西餐,連埋前菜,餐湯,野飲,咁值點都試試佢。忌廉湯飲落好creamy,飲落仲有磨菇粒,餅乾條用黎點湯食好正,就咁食又好似食緊零食😛 推薦下面個三文魚,皮煎到好香口,但三文魚肉依然係juicy 唔會乾,食嘅時候點埋個忌廉汁,又估唔到咁夾喎。仲有淨係擺碟咁精緻都大加分啦👀餐廳位與位之前唔會好近,比你同朋友傾計都唔會比隔離枱聽到,得閒黎食個午餐,再去西環碼頭影下相都開心🌚
2017-03-10 83 浏览
同閏密食飯當然要搵間坐得舒服同傾到計嘅地方,揀咗間大家就腳,位於堅尼地城既Gioia.餐廳好浪漫寧靜,給人舒服嘅感覺,啱晒我哋傾計首先黎個海鮮拼盤-生蠔有海水味,青口爽口,蝦鮮甜,螺肉彈牙,全部都好新鮮好好味😋跟住就有湯,龍蝦湯蝦味好濃加上有龍蝦肉好正。菠菜湯-平時好少飲,今次一試完便愛上好香菠菜味,好creamy 在你大蝦天使麵-看似普普通通,但確實很滋味,麵好輕身,蝦爽口, 個汁食落好清新嘅感覺再嚟多個香煎三文魚-以前好怕食熟嘅三文魚,驚好腥但佢呢個完全一啲腥都冇肉質仲好有彈性,好好味呢餐飯真係好滿足
餐廳好浪漫寧靜,給人舒服嘅感覺,啱晒我哋傾計
跟住就有湯,龍蝦湯蝦味好濃加上有龍蝦肉好正。
菠菜湯-平時好少飲,今次一試完便愛上
好香菠菜味,好creamy
再嚟多個香煎三文魚-以前好怕食熟嘅三文魚,驚好腥
但佢呢個完全一啲腥都冇
肉質仲好有彈性,好好味

呢餐飯真係好滿足
  • 海鮮拼盤
2017-03-08 214 浏览
是日上午要去西環返工,午飯就去左堅尼地城搵食。好彩地鐵開通西港島線,去堅尼地城話咁就到。 剛巧見到有間特色餐廳,主打西菜,見到門面吸引,價錢實惠,就決定試一試!先來南瓜湯,雞湯味濃,帶點兒南瓜香,食落幾滋味!主菜香煎牛仔骨,廚師好有心思用配菜佈置,疊起上來很有氣勢,賣相一流。牛仔骨肉質鬆化,伴以黑椒汁更惹味! 同事的主菜是香草醬雜菜天使麵,聽佢講麵質鬆軟,香草味濃郁,清新健康之選!薯角新鮮香炸,熱辣辣更有薯香! 餐飲揀左凍奶茶,份量十足。一邊飲一邊感受慢活的生活,很寫意!埋單連加一每人100蚊都唔洗,超值實惠!

先來南瓜湯,雞湯味濃,帶點兒南瓜香,食落幾滋味!

薯角新鮮香炸,熱辣辣更有薯香!
埋單連加一每人100蚊都唔洗,超值實惠!
2017-03-08
2017-03-04 64 浏览
去到世界盡頭 都要繼續食( ̄▽ ̄) 今日黎到堅尼地城 餐廳喺地鐵行過去都係直路一條 好方便 入到去坐 原來星期六妟晝都幾多人 好彩仲有一張枱😂餐廳一坐底就會俾長餅乾俾你 我地叫咗set lunch 跟餐有沙律 餐湯 仲有甜品煙三文魚沙律估唔到跟餐沙律一啲都唔hea 煙三文魚好食 沙律菜都好新鮮 不過稍嫌沙律汁有啲少 不過前菜食清淡啲 絕對冇問題✨Tenderlonin steak & Pawns牛我地叫咗七成 外面有焦焦感覺 屬重味形 牛味重 隻蝦好爽口 燒都唔會好乾 值得一讚既係 擺盤真係好靚😂 最後仲有甜品添
去到世界盡頭 都要繼續食( ̄▽ ̄) 今日黎到堅尼地城

餐廳一坐底就會俾長餅乾俾你
我地叫咗set lunch
跟餐有沙律 餐湯 仲有甜品

煙三文魚沙律
Tenderlonin steak & Pawns
最後仲有甜品
2017-03-03 53 浏览
今晚同朋友去西環食飯,想靜靜地傾計,朋友介紹呢間響近堅尼地城站既餐廳。港鐵站行幾分鐘到達好方便。入到餐廳,燈光柔和甚有情調。環境寧靜舒服,看餐牌,有不同set dinner ,唔想諗,叫了二人套餐。頭盤有生蠔同鵝肝揀,好難決擇,可能天氣凍,都係想食熱野,叫了鵝肝多士,面皮輕微煎香,剛熟,好厚身,香味濃郁,夾埋蘋果蓉汁解除肥膩口感。另一前菜係日式暖帶子溫室蕃茄沙律,沙律菜新鮮,有黑醋sauce唔會太多,帶子鮮甜,蕃茄爽口。湯有泡沫野菌同龍蝦湯揀,當然揀名貴既龍蝦湯啦。仲有每張枱放左既長餅條。意粉揀左菠菜大蝦天使麵,麵條唔會太淋,大蝦好脆口,仲有啲露荀添。主食叫了牛扒,好驚訝用了紅菜頭蓉做汁。好甜呀!第一次嚐紅菜頭蓉,原來都好夾配牛扒,帶出牛的香味。叫了medium ,所以淋身。餐茶杯好靚,即時再提高格調。壓軸係心太軟甜品,賣相好靚,令女士極心儀。特別在隻蝴蝶裝飾同心型蛋糕,未食已心甜,多糕軟熟。面層少少cream 令蛋糕口感滑身。旁邊的係青檸葩,好fresh ,令口腔為之一振。so romantic night .
入到餐廳,燈光柔和甚有情調
鵝肝多士
餐茶杯好靚,即時再提高格調。
壓軸係心太軟甜品,賣相好靚,令女士極心儀
。特別在隻蝴蝶裝飾同心型蛋糕,未食已心甜
so romantic night .
2017-03-02
  • 紐西蘭肉眼扒
2017-03-03 65 浏览
諗起之前食左餐不錯的PIZZA, 要好好記低先得~呢度唔近我住個頭, 但係出開黎就有心機周圍搵食了Margarita Pizza賣相好正,岩晒PIZZA怪的我!餅底係幾薄的,唔同一般既普通PIZZA但就薄先好, 唔洗食面包底食到咁濟面頭好足芝士,仲有蕃茄蓉,非常流心!呢個Dessert Platter 勝在賣相吸引, 一碟乜都有既甜品,食得又睇得!有朱古力tartufo,puff,macaron 等等!同一班朋友一人食幾樣就岩晒share!不過味道就甜左d, 但鐘意食甜野既我一樣照殺~
Margarita Pizza
2017-01-04
已係第二次黎Gioia ,鐘意呢度有情調環境,可以同朋友慢慢傾計,又唔會有時段限制。見到餐牌,一個set dinner 平均都係$198-298。見到有個二人套餐,而且有新菜色,同上次唔同,仲特別有fusion 菜色,頭盤叫了鵝肝,好厚身,面皮煎香,配了個特色蘋果蓉加芥辣籽。有片法包,可以吸走鵝肝油份。再黎頭盤日式暖帶子溫室蕃茄沙律,帶子半生熟,配爽脆蕃茄,中間係沙律菜用兩片長青瓜卷住沾了碟上黑醋好開胃。再上泡沫龍蝦湯,有粒粒龍蝦肉,餐枱上有長麵包條,可給一人兩條,點了濃湯龍蝦鮮味。主食有菠菜大蝦天使麵,菠菜鮮甜,大蝦非常爽口,個汁有上湯鮮蝦味道。撈起個汁既天使面味道剛好,麵條唔會黏在一起。主菜叫了紐西蘭牛扒,叫了五成熟。旁邊有燒汁,另一邊竟然有紅菜頭蓉既汁,好清甜紅菜頭味,就咁畢黎食都好好味,牛扒厚身,肉淋啖啖肉。最後有餐茶同甜品,個杯好古典優雅,咖啡香濃;甜品賣相極浪漫,有如一幅畫;最特別係配了青檸雪葩,好清新,幫整晚菜色清一清味蕾先食個甜品。個心形心太軟加了忌廉,帶出朱古力蛋糕味的濃香味,還有頂頭一隻威化紙既蝴蝶,為整碟菜色增添了靈魂般,完滿的一餐。
2017-03-02
2017-03-02 46 浏览
今日又同老公吃個Relaxing Lunch,這裡是西環不錯的選擇,店雖然位不算多,但店內富空間感,坐得舒服。 餐湯為西蘭花忌廉湯,忌廉味濃,調味得宜,能充份帶出西蘭花的香味,旁邊的餅乾條香脆可口,如果能熱上味道會更佳。 餐跟煙三文魚沙津,三文魚份量足,蔬菜夠新鮮爽脆。 老公點了炭燒頂級西蘭肉眼($148),五成熟,肉質腍身,夠多汁,牛味香。 小妹則點了烤頂級西蘭牛柳拼老虎大蝦($168),也是五成熟,蝦確實大隻,肉質爽口;牛柳則口感帶點靭,似乎不止五成熟,炭燒味頗濃,小女覺得這個比老公點的有點遜色。 薯角新鮮炸成,還以有調味的脆漿包著,香脆可口,夠薯味! Tiramisu蛋糕,甜度適中,蛋糕夠鬆軟,小妹對甜品都甚有要求,此為有水準之甜品。 隨餐配有餐飲,建議可以提供特飲予客人選擇。 ************ 評分(滿分5分)**************味道:4環境:4服務:4衛生:4抵食:4整體評分:人均銷費: HK$120******************************Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar網址: https://s.ope

餐跟煙三文魚沙津,三文魚份量足,蔬菜夠新鮮爽脆。

薯角新鮮炸成,還以有調味的脆漿包著,香脆可口,夠薯味!

隨餐配有餐飲,建議可以提供特飲予客人選擇。

味道:4

環境:4

服務:4

衛生:4

抵食:4

整體評分:

人均銷費: HK$120

網址: https://s.openrice.com/QrbS0feq700

地址: 西環 堅尼地城吉席街55-57號美新大廈地下A-C舖

電話: 2416 5555
2017-03-02 79 浏览
係西環附近做完野,約左朋友係附近食飯,但由於今日揸左車,所以要搵個容易泊到車既餐廳,泊好車後,最後我地揀左食一間係街角,裝修幾別緻既西餐廳可能由於時間已經好夜,我地兩個被安排坐係個窗口位,見到餐廳中間有好多生蠔 display, 發現呢間餐廳應該出名食蠔,因為見每一張枱都有 order,不過好可惜因爲朋友未病好,所以我地今晚無 order,主力坐低飲杯野同食少少野我地首先 order 左個店員介紹既青口,發現個汁好濃郁,好 creamy,而個青口亦都比出面食過既滑好多,份量亦都好大份,真係無介紹錯另外朋友選擇左個清清地既大蝦意粉,大蝦好爽口,而呢個汁亦都同青口一樣咁濃郁,估唔到呢間餐廳既 pasta 同個汁都整得好好,相信等朋友好返,一定要再黎同試下佢既生蠔