2017-06-11
平時甚少會去堅尼地城嗰頭,今日約咗個朋友喺附近,見到轉角位有間西餐廳,以黑色簡約佈置感覺舒服,就走入去同朋友共聚午餐!餐廳嘅位置唔算多,所以環境寧靜舒適,再加埋落地玻璃望向街道出邊,令人覺得更加精神!午市時間有好幾款午餐嘅選擇。每人一坐低就會有一筒長條型餅乾,口感鬆脆,可以用來送湯,而今日餐湯係紅菜頭忌廉海鮮薑湯,本身聽個名覺得好田園嘅感覺,但飲落覺得好清新、薑味唔算重,仲有好幾隻蝦肉,比起一般餐湯更加特別有心思!Ribeye Steak : 牛扒分量夾埋大過隻手掌,而我哋叫咗五成熟,煎得剛好,肉質鬆軟有牛味,唯獨肥膏位頗多。另外我哋十分欣賞佢嘅配菜,皆因每一份配菜都有調味同煎過,而且仲好新鮮👍🏻Prir Prir Chicken : 雞肉質感似一般嘅歐洲雞,肉質比較實身,但係廚師將佢焗得鬆軟,仲滿滿香料嘅味道!雞肉下邊用咗薯蓉同蔬菜薦底,薯蓉正正吸晒雞肉嘅精華最後送上有甜品同飲品,熱咖啡值得推薦!而甜品係芒果蛋糕,口感酸得黎甜甜地感覺清新👏🏻