2022-02-11 20 浏览
現在疫症嚴重時間,竟然下午時段有人室外食水煙。亦有人在室內食水煙,弄得空氣污濁,不衛生。不過食物是很好的,環境亦好靚。人手不足,服務麻麻如果可以有更好的安排會較好
弄得空氣污濁,不衛生。
不過食物是很好的,環境亦好靚。人手不足,服務麻麻
如果可以有更好的安排會較好

2022-01-30
庆祝纪念
生日
//有一種默契,
是你與我說再見以後,
在同一時間幻想到同一個秘密地點,
再次見面。//最近俾我發現咗一個秘密花園係名為Getaway嘅餐廳💐主打東南亞x西式fusion菜🏝🍸 𝕀𝕤𝕝𝕒𝕟𝕕 𝕠𝕗 𝔻𝕖𝕤𝕚𝕣𝕖𝕤(𝘗𝘢𝘯𝘥𝘢𝘯, 𝘑𝘢𝘴𝘮𝘪𝘯𝘦, 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵, 𝘷𝘰𝘥𝘬𝘢)我係為咗呢杯cocktail而來🤩賣相滿分‼️會連埋個寶箱咁serve🗃味道清甜,冇乜酒味,下午飲好適合✌🏻🍽 ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ前菜𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕊𝕒𝕦𝕤𝕒𝕘𝕖 𝔼𝕘𝕘 ℝ𝕠𝕝𝕝 / 𝕂𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 & ℙ𝕠𝕞𝕖𝕝𝕠 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕我第一次食Thai sausage,似甜嘅臘腸,有驚喜☺️Salad就還好🥗主菜𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 ℂ𝕦𝕥𝕝𝕖𝕥 𝕨/ 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 ℂ𝕦𝕣𝕣𝕪 & 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 ℝ𝕚𝕔𝕖 / 𝕊𝕡𝕚𝕔𝕖 ℝ𝕦𝕓 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝕨/ 𝕍𝕖𝕘𝕖𝕥𝕒𝕓𝕝𝕖𝕤吉列牛好好食啊❗️牛味濃厚🐮烤魚肉質滑溜,塊皮烤得香脆🐟是日甜品ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 𝕨/ 𝕄𝕒𝕟𝕘𝕠 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖乳糖敏感嘅我只可以淺嘗😂希望下次試到千層蛋糕總括而言,呢度無論環境同食物都好正‼️一定會再來❗️☺️
//有一種默契,

主打東南亞x西式fusion菜🏝

🍸 𝕀𝕤𝕝𝕒𝕟𝕕 𝕠𝕗 𝔻𝕖𝕤𝕚𝕣𝕖𝕤
我係為咗呢杯cocktail而來🤩
賣相滿分‼️會連埋個寶箱咁serve🗃
味道清甜,冇乜酒味,下午飲好適合✌🏻
Island  of  Desires

🍽 ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ

前菜
𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕊𝕒𝕦𝕤𝕒𝕘𝕖 𝔼𝕘𝕘 ℝ𝕠𝕝𝕝 /
𝕂𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 & ℙ𝕠𝕞𝕖𝕝𝕠 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕
我第一次食Thai sausage,似甜嘅臘腸,有驚喜☺️
Salad就還好🥗

主菜
吉列牛好好食啊❗️牛味濃厚🐮
烤魚肉質滑溜,塊皮烤得香脆🐟
Steak  Cutlet  with  White  Curry  &  Fried  Rice

Spice  Rub  Grilled  Fish

是日甜品
乳糖敏感嘅我只可以淺嘗😂
希望下次試到千層蛋糕

總括而言,呢度無論環境同食物都好正‼️
一定會再來❗️☺️
  • Island of Desires
  • Steak  Cutlet
  • Thai Sausage Egg Roll
2022-02-05 28 浏览
放假ge時候需要去啲靚cafe治癒一下靈魂,呢間係同事推介黎中環食嘅新派菜,真係做到個名講嘅getaway,仲有個好chill ge戶外用餐區,佢本身有lunch set,有齊appetizer, main dish同dessertThai sausage egg roll - 呢個前菜擺盤好靚,用蛋皮包住泰式腸、蘿蔔、青瓜等等嘅配菜,加埋thai basil同caesar dressing,香甜得黎帶惹味,個香料又加返D清新ge感覺,整體好夾Steak cutlet with white curry egg roll - 呢個菜式好講技巧,要做到個皮夠薄,入面塊扒又夠juicy嫩滑,一咬落去D肉汁就係口腔圍繞,有個香菇炒飯襯托,係雙重好味Daily dessert - 呢個crepe cake朱古力味道好香濃,忌廉唔係死甜個隻,加埋士多啤梨乾ge微酸剛剛好,仲有個芒果醬平衡到成件事
  • Thai Sausage Egg Roll
2022-02-02 32 浏览
中環新開峇里島風格餐廳Getaway!室外花園🌿🌾寵物都入得餐廳裝修主要以峇里島風格為主,而且有室外花園露台位,座位闊落舒適。 今次和朋友一起去嘆下午茶🫖 遇上陽光明媚的天氣,簡直是天公造美。🌸Getaway afternoon tea set 🍴Kabayakieel Rice Burger 🍔 🍴Tiger Prawn 🍤 Toast 🍴Iberico Ham & Salmon 🍣 Roe 🍴Sai Krok Mini Cones 🍴Scottish Home smoked Salmon Roll 🍴Satay Chicken 🍗 Lettuce Warp 🍴Coconut 🥥 Rice Pudding 🍴Assorted Mini Macarons 🍴Floral Tea 下午茶套餐包括多款精緻矜貴的鹹甜美點,口感豐富細膩,濃郁味美,放假與閨蜜來個小約會,一起度過一個愜意的下午!📷

🌸Getaway afternoon tea set
🍴Coconut 🥥 Rice Pudding
🍴Assorted Mini Macarons
🍴Floral Tea

2022-01-31 232 浏览
又黎到一年一度既聖誕節,疫情下大家都無得出國旅行就唯有令自己好似去左旅行食下異國風情菜啦!咁今日就來到呢間位於中環既新派峇里菜餐廳,呢到環境裝修令人覺得好似去左峇里島咁,好chill好寫意!絕對係同另一半來打卡首選呀!食物方面就叫左set,仲叫左杯好得意既cocktail---Island of Desire飲落去好清新,可能係有青瓜伴埋一齊飲既關係,好開胃好好飲!先來個頭盤就係扎肉沙律,主要都係用番火箭菜同埋好好食既越南扎肉再加切粒既蕃茄同埋少少青檸汁,整體味道清新,配搭上都好summer既感覺,賣相仲好吸引添!另外仲有一份就係大蝦柚子沙律,佢係選用左比較特別既羅馬生菜,以其為核心加入大大隻蝦,櫻花蝦,洋蔥粒,炸蒜片,花生碎和柚子肉,口感爽脆豐富加上柚子汁同魚露,胃口大開!之後仲有好岩素食既菜式,相信香港人比較少機會係香港試到既一道菜,素印尼辣味薑黃湯。味道充滿椰汁味,好適合鍾意食椰奶既朋友仔,香料味亦都較重,用既材料都係一絲不苟,有車里茄,豆乾等等。主菜方面就食左馬拉蕉葉焗魚蓉,廚師將魚肉同其他香料混合打成蓉狀,味道帶少辣,十分惹味,配埋炒飯仲唔食到lamlam脷咩!最後甜品方面就
飲落去好清新,可能係有青瓜伴埋一齊飲既關係,好開胃好好飲!

最後甜品方面就食左芒果糯米飯拿破崙,廚師用左腐皮替代酥皮,皮薄得來不失豆香,功架十足。皮之間夾著椰汁糯米飯口味既雪糕,整體設計,美感及味道好出色!
2021-12-18
室內室外都有充滿打卡位📸最適合女士們同幾個閨蜜一齊舒舒服服地享受一個下午!順帶一提,所有店內職員都超nice~我們叫咗3個lunch sets 2杯cocktail 2杯mocktail。Lunch set $168-$218 視乎主菜個價錢而定有頭盤 主菜 同甜品✧頭盤Vegan Tom Yum Kong Soup素食湯比起平時的冬蔭公湯無咁creamy ,入口好清好fresh辣辣地幾開胃。King Prawn & Pomelo Musclun Salad材料新鮮亦好足料,有5大隻蝦,充滿泰式風味的沙律,柚子偏淡不太甜可能唔係時令當造,另外個人覺得柚子可以唔使太碎。Thai Sausage Egg Rollwrap入面包住青瓜,紅蘿蔔同thai sweet sausage(我食落好似臘腸😂,朋友話似豬肉乾味,不過放心係好味既),配上thai caesar dressing,口感豐富,味道濃郁。✧主食-Spice Rub Grilled Fish with sauteed seasonal vegetables $198味道不錯,凍咗都唔會腥!Curry Barley Risotto

Lunch set $168-$218 視乎主菜個價錢而定
有頭盤 主菜 同甜品

✧頭盤

✧主食-
味道不錯,凍咗都唔會腥!

Curry Barley Risotto $168
一個好健康幾特別的菜式,非一般的risotto,入邊加咗藜麥,個人覺得口感幾特別,味道不錯。可能加咗cheese,同行朋友就覺得有啲騷。

Free Range Chicken with sauteed seasonal vegetables $208
份量都有半隻春雞,味道OK,略嫌肉質唔夠嫩和Juicy。

甜品-
Daily Dessert —— Earl grey 千層蛋糕
蛋糕不過不失,伴碟配一個好清新芒果creamy醬汁,仲有幾粒莓果乾,酸酸地可以中和蛋糕甜味。

好欣賞cocktail menu 圖文並茂!對於不太了解酒精飲品而又想知道杯飲品味道和模樣,就非常user friendly!詳細列明aromas flavours 同structure,令大家可以更了解邊杯cocktail適合自己口味!

✧Cocktail-

Wanderlust $148
好靚好girly好IGable ,飲落去唔太感受到酒精,味道甜甜的,顏色Tiffany blue非常吸睛

✧mocktail-

The Traveller $148
原本呢杯係Cocktail,因為朋友唔飲酒,就將呢個Cocktail轉成mocktail。上枱會有三個杯,一杯梳打水、一杯紅色蘋果洛神花茶同一杯homemade gin(如果有酒精),自己mix埋一齊,沒加酒味道好似Apple Cider,賣相都不錯。

Island of Desires $148
呢杯本來都係cocktail ,都可以轉mocktail~ 有個寶箱裝住上枱,有少少玄米茶味,又有少少茉莉花味。

The Traveller
Curry Barley Risotto
Wanderlust
Earl grey 千層蛋糕
2022-01-27 420 浏览
朋友帶我去擺花街食聖誕大餐,十二月,雨天。Christmas Wreath 聖誕花圈多款食用花,火箭草,越南香腸,配上金箔,金碧輝煌,聖誕花圈溫馨無比,佢哋切碎了蕃茄洋蔥,應該是加了糖去醃製醬汁King Prawn and Pomelo Musclun salad檸檬草香草味好濃烈,味道融入在羅馬生菜,香煎芙蝦有一些炸蒜 ,柚子味好鮮甜。生洋蔥有啲辣,這個沙律讚!Soto Ayam Veloute with Quinoa印尼雞湯,天鵝絨醬,藜麥,豆干,Cherry tomato, 粟米芯片,感覺很特別,飲完成身䁔哂。有點像咖哩薯仔味上面放咗好多菊花,味道好特別有點點酸Confit Duck leg with chocolate curry sauce溫泉蛋羽衣甘藍,他的醬汁有點辣,真的辣呢!鴨腿肉好冧,濃濃鴨肉味,好好食。Crispy impossible porkrisotto米糕烤雜菜油烤南瓜炒芥蘭同樣配有金箔,旁邊的像是辣的。可能豬肉係撈咗喺risotto入面,變成米糕扒。我表現像小朋友會做第一個的動作,就係將所有放在米糕上面的蔬菜推冧佢,終於見到米糕扒的樣子。我喜歡鴨腿多些。千
朋友帶我去擺花街食聖誕大餐,十二月,雨天。

Christmas Wreath 聖誕花圈

Soto Ayam Veloute with Quinoa

有點像咖哩薯仔味上面放咗好多菊花,味道好特別有點點酸

Crispy impossible pork
risotto米糕
終於見到米糕扒的樣子。我喜歡鴨腿多些。

千層蛋糕,做得不錯。旁邊有啲草莓乾,新鮮藍莓。

芒果拿破崙,腐竹做拿破崙的皮,旁邊白色的是椰子糯米糕,中間芒果雪糕。十個讚!!

Island of Desires
班蘭,香濃香片,椰子水,好椰好香好濃,椰子水的清香,帶有香片一點點甘甜。

The traveller
soda water,洛神花濃縮蘋果汁,青瓜,如果是Summer 飲會更好。

Happy Friday 和朋友飲杯也不錯,又可以打卡,不經不覺又夜深,回憶可以食晚飯,真的很感動。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:9
衛生:9
服務:9
價錢: 9
舒適度:9
總分:9
2022-01-27 21 浏览
卡峇里菜 好特別❤️打卡一流 @ 中環餐廳 Getaway前菜加主菜和甜品最平$168就食到👍🏻我哋今次叫咗2個午餐和飲品,味道的確幾特別而且坐得舒服😌前菜:我們各自叫了個蛋卷同沙律🥗,蛋卷蛋幾薄身,入面勁多蔬菜好爽口,仲加了少少肉好味道。沙律新鮮而蝦都十分爽口主菜:Curry Barley Risotto ($168),入面有不少蔬菜粒,咖喱味濃配芝士好香,飯入晒味又帶有口感🤩另一款驚喜好味Steak Cutlet with White Curry and Fried Rice ($218),炸吉列牛仲保留到肉汁夠軟熟,雙重口感,馬來西亞白咖哩配炒飯原來都幾夾甜品:朱古力千層蛋糕幾濃👍🏻朱古力味不甜見這裡的飲品幾特別❤️就各自叫了一杯:wood's Your Nana,飲落去有少少煙燻味,仲有蘋果,Earl Grey, Whisky,飲落去有點清新的茶香味好易入口。另一杯是:The Traveller,有點花香同青瓜味,分開放可看自已喜愛加幾多落去,十分清新
卡峇里菜 好特別❤️打卡一流 @ 中環餐廳 Getaway

甜品:朱古力千層蛋糕幾濃👍🏻朱古力味不甜

2022-01-25 26 浏览
之前九月考左一個專業試,下星期就會放成績,搞到我成個星期都好緊張🥺,女友話今日食好啲放鬆下!之後帶左我嚟到中環呢間新派峇里菜餐廳🌴我地坐係室外,花花草草、藤椅同木傢俬營造出峇里島風情既環境,令人感到非常放鬆😚餐廳既Lunch set 包括前菜、主菜同甜品,主菜可以四選一,而前菜可以三選一。- King Prawn & Pomelo Musclun Salad 🥗 沙律賣相色彩繽紛,份量好多,加左柚子肉令沙律非常開胃。大蝦肉質彈牙,生菜亦好鮮甜,加上炸蒜、櫻花蝦同花生碎令口感更加豐富。- Vegan Tom Yum Kung Soap冬蔭功湯顏色比較清澈,而且完全唔辣,味道酸酸甜甜,相當開胃。- Steak Cutlet w/ White Curry & Fried Rice 吉列牛扒外皮非常酥脆,炸粉夠薄,入面既牛扒粉嫩無比,而且無筋。配上白咖喱汁變得香甜。吉列牛排下面係咖喱炒飯,口感偏向意大利飯,唔會話煮到好淋。- Free Range Chicken w/ Sauteed Seasonal Vegetables 賣相非常精緻,不過令我諗起蚊香🤭,餐廳採用走地雞丫,肉質有彈性,雞味

King  Prawn  &  Pomelo  Musclun  Salad

- Vegan Tom Yum Kung Soap
Vegan  Tom  Yum  Kung  Soap

Steak  Cutlet  w/  White  Curry  &  Fried  Rice

賣相非常精緻,不過令我諗起蚊香🤭,餐廳採用走地雞丫,肉質有彈性,雞味香濃,配上醬汁更加惹味。配菜亦有藜麥、雜菌同蔬菜粒,味道豐富兼健康。
Free  Range  Chicken  w/  Sauteed  Seasonal  Vegetables

餐廳有一系列signature cocktail,包括以下既Wood’s your Name同Island of Desire🤩

- Wood’s Your Name
飲落比起Island of Desire強烈得多,而且帶有煙燻味,完全符合呢杯cocktail既名字🪵
Wood’s  Your  Name

- Island of Desire
Cocktail放係一個精緻既木盒上面,非常特別。酒精唔算強烈,加入茉莉同椰子令cocktail好容易入口👍🏻
Island  of  Desire

- Earl Grey Layer Cake
千層蛋糕充滿香濃既伯爵茶味道,忌廉不會太多,蛋糕仍然挺身。餅皮超薄,但口感有少少怪🤔

總括來說,室外面積唔算大,但令人坐得舒服,頓時忘卻考試煩惱。食物配搭充滿新鮮感,Cocktail有啲貴,但賣相好靚,加上環境打卡一流👍🏻
2022-01-09
Vegan  Tom  Yum  Kung  Soap
Wood’s  Your  Name
Island  of  Desire
2022-01-23 13 浏览
今次發掘到間特色新派東南亞菜,餐廳環境十分有氣氛,帶點峇里風情好啱打卡。其中cocktail由外觀同味道都好用心配搭,令人印象深刻。扎肉沙律擺到好似花環咁,扎肉幾彈牙夾埋火箭菜仲有蕃茄粒酸酸地好開胃,面頭更有金箔配襯。柚子蝦沙律好清新,蝦都好新鮮彈牙,配搭得宜。素印尼辣味疆黃湯第一次試疆黃湯,有粟米荀蕃茄仔係湯入面口感豐富,味道都有驚喜。馬拉蕉葉焗魚蓉辣勁好出好惹味,不過份量唔夠喉呢。金不換未來肉意大利飯煎餅意大利飯用煎餅形式外層焦香食落幾香口,金不換味道都突出,但未來肉部分可以再多啲。芒果糯米飯拿破崙十分特別,外層好似係腐皮薄脆,中間夾左芒果雪糕好似三文治咁。側邊白色creamy部分就有糯米粒,鍾意芒果糯米飯真係唔好錯過!另外不用加錢嘅荔枝芝士蛋糕都幾唔錯,食落幼滑清香。我揀咗寶盒造型嘅Island of desires味道好易入口,主要係斑蘭同椰子水嘅香氣,另仲有jasmine嘅清香,base就用咗vodka,好啱女仔飲呢!Wood’s your name視覺同味覺嘅享受,上枱後會有煙熏嘅效果,好夢幻!飲落帶少少Earl grey味而whisky都好出,愛whisky嘅朋友注意啦!

柚子蝦沙律好清新,蝦都好新鮮彈牙,配搭得宜。

素印尼辣味疆黃湯

馬拉蕉葉焗魚蓉辣勁好出好惹味,不過份量唔夠喉呢。

金不換未來肉意大利飯煎餅

另外不用加錢嘅荔枝芝士蛋糕都幾唔錯,食落幼滑清香。

我揀咗寶盒造型嘅Island of desires

Wood’s your name

好開心💕紀念日可以揀到食呢間餐廳🥂🍴真心推薦佢哋嘅Cocktail同埋dinner set✨裝修淺木色系,主打東南亞➕西式fusion🤍整體食物質素都令我喜出望外😍仲有outdoor 位勁chill 😍室內座位闊落舒服仲有拱門打卡位🤎成個秘密花園咁🥰 個個食客都爭呢個位影相🥳𝐒𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $𝟓𝟖𝟖/𝐩𝐩前菜既擺盤已經令人眼前一亮✨ 用上火箭菜砌左個聖誕花環出黎😍 扎肉沙律食落青檸味突出好清新🥗加埋金箔同食用花裝飾得好有心思😳 大蝦沙律加左花生粒同柚子果肉✨酸酸甜甜勁開胃! 之後既印尼薑黃雞湯真心好有驚喜☺️仲有豆腐干同薯仔口感豐富~帶濃郁咖喱同椰香味勁好飲🙌🏻 +$38仲可以配nann一齊食🙌🏻之後主菜一樣都好出色❣️+$98升級左炭燒西冷牛扒🥩 300g都幾大塊,肉質好粉嫩🥰 咬落好juicy 牛味濃郁👐🏻 side dish竟然係醬油炒麵真係估唔到!辣辣哋幾惹味👍🏻另外油封鴨腿賣相更精緻😌仲有流心蛋夾埋一齊食令到肉質更加滑溜😆是日甜品係Chocolate crepe cake🍰蛋糕層次分明🥰甜度適中🙌🏻朱古力香濃不膩 👍🏻 忌廉夠香滑,擺盤精緻🤎另外signature 既芒果
好開心💕紀念日可以揀到食呢間餐廳🥂🍴
真心推薦佢哋嘅Cocktail同埋dinner set✨
裝修淺木色系,主打東南亞➕西式fusion🤍
整體食物質素都令我喜出望外😍

仲有outdoor 位勁chill 😍

𝐒𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $𝟓𝟖𝟖/𝐩𝐩

是日甜品係Chocolate crepe cake🍰蛋糕層次分明🥰甜度適中🙌🏻朱古力香濃不膩 👍🏻 忌廉夠香滑,擺盤精緻🤎另外signature 既芒果糯米飯拿破崙用咗三層薄脆夾住好煙韌糯米飯~加埋酸酸甜甜既芒果肉、鮮芒果汁同埋芒果脆脆😍成個口感配搭得好好🤪

超推介呢道既signature cocktail 🍸
八角形嘅酒杯放喺木箱入面🧱Island of desires 係用玄米茶slow cook vodka 🤤 仲有Strong brew香片再加埋homemade既斑斕serum✨最後加少少coconut water 做返個balance😆 整體勁香茶味又易入口🥰

唔介意偏甜少少嘅朋友仔唔可以錯過wanderlust💙夢幻顏色加埋creamy嘅口感😳味道似融左既菠蘿雪糕同樣好好飲呢👍🏻

Menu

2022-01-04
庆祝纪念
纪念日
  • 𝐒𝐨𝐭𝐨 𝐀𝐲𝐚𝐦 𝐯𝐞𝐥𝐨𝐮𝐭𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐐𝐮𝐢𝐧𝐨𝐚
  • 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐟𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫 𝟒𝟒 𝐟𝐚𝐫𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧 𝟑𝟎𝟎𝐠
  • 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐍𝐚𝐩𝐨𝐥𝐞𝐨𝐧𝐬 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠
  • 𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐨𝐟 𝐝𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞𝐬
  • 𝐖𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐮𝐬𝐭
2022-01-20 52 浏览
近排流行東南亞熱風,今次嚟到依間餐廳 @有一個峇里嘅感覺,而餐廳𝙤𝙪𝙩𝙙𝙤𝙤𝙧有空中花園可以坐喺度慢慢同朋友食個𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 ,感覺置身於峇里旅遊,好舒適😍呢度仲有𝙘𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡、𝙨𝙝𝙞𝙨𝙝𝙖架,坐喺度好𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡🤩-𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩有前菜、主菜、甜品都係$198-$218價錢✨ 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙜𝙚 𝙀𝙜𝙜 𝙍𝙤𝙡𝙡 Menu見到有前菜蛋卷,睇都覺得好吸引即刻order,原來頭盤、主菜印尼嘅泰式元素有泰式臘腸好口帶少少甜,仲生菜同埋甘筍卷埋一齊,蛋卷點下秘製咖喱食落去口感好有東南呢風味😋✨ 𝙆𝙞𝙣𝙜 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 &𝙋𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 𝙈𝙪𝙨𝙘𝙡𝙪𝙣 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙泰式嘅沙律一定會有柚子,我必定試吓,先講主角先鮮蝦非常新鮮,而且好彈牙,柚子同埋沙律一齊新鮮帶點點酸味又唔會有苦澀味,味道啱啱好囉,值得推介 ✨ 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 𝘾𝙪𝙩𝙡𝙚𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚 $218牛肉用咗酥炸,外邊鬆脆得裡頭嘅牛肉比較厚仲有微紅鮮嫩,白咖喱一齊食帶出牛肉嘅膻味配埋炒飯辣辣地,真係刺激味蕾,越食越開胃😚✨ 𝙁𝙧𝙚𝙚 𝙍𝙖𝙣𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙩𝙘𝙝 𝙎𝙖𝙪𝙩𝙚́𝙚

✨ 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙜𝙚 𝙀𝙜𝙜 𝙍𝙤𝙡𝙡

✨ 𝙁𝙧𝙚𝙚 𝙍𝙖𝙣𝙜𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙩𝙘𝙝 𝙎𝙖𝙪𝙩𝙚́𝙚𝙙 𝙎𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙑𝙚𝙜𝙚𝙩𝙗𝙡𝙚𝙨
另一款主菜店員推介我試吓😊雞肉烤過再醃製黃咖喱,食落去有陣濃郁嘅香草味同埋咖喱香味,好似印度嘅咖喱雞一樣香滑點埋秘製辣汁更加刺激,另外配埋泰式茄子、蔬菜中和番雞肉嘅油膩感,呢個一定要推介俾大家😍😍

✨朱古力千層蛋糕
Daily Dessert今日係千層蛋糕既朱古力,一層層嘅千層糕已經聞到浸香濃朱古力味而配襯士多啤梨乾,一陣酸酸地又唔會令到朱古力太濃,好啱我唔係食太甜朱古力嘅我😚😚

✨ 𝙒𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙡𝙪𝙨𝙩 $148
顏色鮮艷用咗吊掛式設計杯子非常吸引,好重椰香味再加埋Vodka,口感好Juicy,味道好清新加入菠蘿汁酸酸甜甜地好開胃

✨𝙄𝙨𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙛 𝘿𝙚𝙨𝙞𝙧𝙚𝙨 $148
另一款精緻既寶盒,一打開有杯cocktail,玄米茶加茉莉花另外仲有斑斕咩味道清清地有花香嘅味道,vodka唔會太濃郁搶咗花香嘅味道,味道適中

2022-01-15
2022-01-15 37 浏览
呢間喺中環擺花街嘅樓上餐廳,係以多國菜氣一身,裝潢好有異國風情,以峇里做主題,好有渡假感覺出面露台都好精心佈置,以藤籃做檯櫈,仲有好多綠色植物,呢到可好chill飲下cocktail及食水煙今日我就試咗晚餐4道菜,另點了特色 cocktail,朋友點了咗藍色呢杯係vodka做底,另有好重菠蘿及椰奶味道,比較易入口另一杯就係玄米茶做底,好清茶香又帶點酒味沙律好有泰越風味,扎肉配上火箭菜,個汁酸微微帶點香料,好開胃我揀咗湯係印尼做法疆黃湯,酸甜適中仲有不同層次香料,入面仲好足料主菜係prime腹脅肉,牛扒炭燒到好香,外層微焦香脆,入面肉質仲好粉嫩,牛味都香濃,肉汁鎖得好好,另仲有炒麵~最後甜品係芒果糯米飯,但加入拿破崙做法,汁底酸微微,脆片夾住芒果同埋雪糕糯米飯,呢個好特別味道都正

另一杯就係玄米茶做底,好清茶香又帶點酒味

2022-01-05
2022-01-14 18 浏览
又係中環新餐廳 係新派泰菜 😍賣相好精緻 配搭有花心思!裝修仲好靚!有室內同室外嘅位 除左環境100分 野食質素都100分 值得去試!飲品篇:睇menu 款款cocktail都好有特色 最後揀左2杯cocktail 一杯mock tail 𝙄𝙨𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙛 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙧𝙚𝙨 $148用個盒裝住成件事好有神秘感 飲落有好pandan同茶香 𝘼 𝙨𝙡𝙞𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙢𝙤𝙤𝙣 $148另一杯好夢幻色彩 飲落果香重啲食物篇:由前菜到甜品都好精緻 食材配搭都別出心裁 睇得出有用心設計 𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙢𝙖𝙨 𝙬𝙧𝙚𝙖𝙩𝙝聖誕圈圈咁 入面有扎肉 上面有金箔點綴 𝙆𝙞𝙣𝙜 𝙥𝙧𝙖𝙬𝙣 & 𝙥𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 𝙢𝙪𝙨𝙘𝙡𝙪𝙣 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙個大蝦好厚肉 亦好鮮味 醬汁調得好惹味𝙎𝙤𝙩𝙤 𝙖𝙮𝙖𝙢 𝙫𝙚𝙡𝙤𝙪𝙩𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙦𝙪𝙞𝙣𝙤𝙖藜麥印尼雞湯 本身無抱任何期望 點知好好飲! 飲落有啲冬蔭公嘅酸 又有咖哩嘅香咁 加上入面好多粒粒配料 口感豐富!主菜揀左鴨腿 泰式魚餅 同炭燒牛 𝙊𝙩𝙖𝙠 𝙤𝙩𝙖𝙠泰式魚餅好難忘 食到絲絲魚肉 加上香料調味 好好食!𝗰𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿 𝟰𝟰 𝗳𝗮𝗿𝗺 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲 𝘀𝘁𝗿
又係中環新餐廳 係新派泰菜 😍
賣相好精緻 配搭有花心思!
裝修仲好靚!有室內同室外嘅位
除左環境100分 野食質素都100分 值得去試!

飲品篇:

聖誕圈圈咁 入面有扎肉 上面有金箔點綴

𝙎𝙤𝙩𝙤 𝙖𝙮𝙖𝙢 𝙫𝙚𝙡𝙤𝙪𝙩𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙦𝙪𝙞𝙣𝙤𝙖

主菜揀左鴨腿 泰式魚餅 同炭燒牛
𝙊𝙩𝙖𝙠 𝙤𝙩𝙖𝙠
泰式魚餅好難忘 食到絲絲魚肉 加上香料調味 好好食!

燒牛配炒麵 好新奇 個炒麵辣辣地 個牛煮得剛好 牛味都算濃郁

𝘾𝙤𝙣𝙛𝙞𝙩 𝙙𝙪𝙘𝙠 𝙡𝙚𝙜 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙘𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚
鴨腿正常發揮 配隻溫泉蛋 mix 嚟食 令肉質滑溜啲
甜品 又係靚到叮一聲!

𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
crepe cake! Cream打得好滑 雲呢拿味好香濃 皮又做得薄

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗹𝗲𝗼𝗻𝘀 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗽𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴
另一款芒果糯米飯拿破侖 十個讚
用上腐竹去做拿破侖 入面夾住糯米飯同芒果雪糕 面頭再有芒果肉 好好食呀!

𝗦𝗲𝘁 𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 $𝟱𝟴𝟴/𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻
-𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗡𝗮𝗽𝗼𝗹𝗲𝗼𝗻𝘀 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗽𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 +𝟮𝟬
-𝗰𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿 𝟰𝟰 𝗳𝗮𝗿𝗺 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 𝟯𝟬𝟬𝗴 +$𝟵𝟴
呢間真係會食到lam lam脷 ! 😋  完全意料之外地高質Set Dinner $588/ person 。有Salad+Soup+Main+Dessert我地三個人食 一人揀左一個Main share試下 ~~Appetizer🎄聖誕環沙律:: 越式沙律 有扎肉 沾左青檸汁同辣西瓜汁,, 惹味 (勁多火箭菜!)🌱虎蝦柚子沙律 :: 個sauce無得彈柚子香突出, 超級清新, 好多花生粒同柚子肉 好好咬Soup🥄素印尼辣味薑黃湯::每啖都勁香 好似冬蔭公嘅味, 超好飲 ! (唔辣的)香料味混和椰奶香.. 調味得宜有豆乾, 車厘茄, 紅椒 沾滿個湯勁正Main🐟馬拉蕉葉焗魚蓉::魚同其他配料打埋一齊, 食到絲絲魚肉, 口感好正配好峇里式的炒飯, 微微辣 好惹味🥩炭燒西冷牛扒 +$98::牛扒 外層燒到脆口 !! 肉質鮮甜多肉汁~配嘅竟然係日式炒拉麵 好特別~炒麵有少少辣但好味連旁邊嘅蔬菜都燒得好香😯🐤油封鴨腿 with white chocolate curry sauce (其實我唔知呢個sauce係咩黎🙈)::鴨腿多肉 燒得夠香~ 油脂感適中, 薯粒都好好味 !!Dessert🥛雲
我地三個人食 一人揀左一個Main share試下 ~~
聖誕環沙律&虎蝦柚子沙律
Appetizer
🌱虎蝦柚子沙律 :: 個sauce無得彈
柚子香突出, 超級清新, 好多花生粒同柚子肉 好好咬
聖誕環沙律
虎蝦柚子沙律

Soup
🥄素印尼辣味薑黃湯::
素印尼辣味薑黃湯
每啖都勁香 好似冬蔭公嘅味, 超好飲 ! (唔辣的)
香料味混和椰奶香.. 調味得宜
有豆乾, 車厘茄, 紅椒 沾滿個湯勁正

Main
🐟馬拉蕉葉焗魚蓉::

馬拉蕉葉焗魚蓉
魚同其他配料打埋一齊, 食到絲絲魚肉, 口感好正
配好峇里式的炒飯, 微微辣 好惹味

🥩炭燒西冷牛扒 +$98::
炭燒西冷牛扒
牛扒 外層燒到脆口 !! 肉質鮮甜多肉汁~
配嘅竟然係日式炒拉麵 好特別~炒麵有少少辣但好味
連旁邊嘅蔬菜都燒得好香😯

Confit Duck Leg with White Chocolate Curry Sauce
鴨腿多肉 燒得夠香~ 油脂感適中, 薯粒都好好味 !!

Dessert
🥛雲呢拿千層蛋糕:: 皮算薄 雲呢拿味好香
🥭芒果糯米飯拿破崙 +$20 痴線特別到 !!
雲呢拿千層蛋糕&芒果糯米飯拿破崙
餅皮有別平常的 呢個應該係用腐皮製成
有豆香味又好薄脆
忌廉同雪糕都係芒果糯米飯味😋
雲呢拿千層蛋糕
芒果糯米飯拿破崙

Drink
Mocktail:: 菠蘿汁 $108
Cocktail:: Island of Desires $148// A Slice of Moon $148
Island of Desires & A Slice of Moon & Pineapple juice
環境亦都好靚,好有情調 : ) 仲可以揀坐戶外位 ~
我地揀左坐室內,一樣好舒服
2021-12-19
虎蝦柚子沙律