2022-01-31 232 浏览
又黎到一年一度既聖誕節,疫情下大家都無得出國旅行就唯有令自己好似去左旅行食下異國風情菜啦!咁今日就來到呢間位於中環既新派峇里菜餐廳,呢到環境裝修令人覺得好似去左峇里島咁,好chill好寫意!絕對係同另一半來打卡首選呀!食物方面就叫左set,仲叫左杯好得意既cocktail---Island of Desire飲落去好清新,可能係有青瓜伴埋一齊飲既關係,好開胃好好飲!先來個頭盤就係扎肉沙律,主要都係用番火箭菜同埋好好食既越南扎肉再加切粒既蕃茄同埋少少青檸汁,整體味道清新,配搭上都好summer既感覺,賣相仲好吸引添!另外仲有一份就係大蝦柚子沙律,佢係選用左比較特別既羅馬生菜,以其為核心加入大大隻蝦,櫻花蝦,洋蔥粒,炸蒜片,花生碎和柚子肉,口感爽脆豐富加上柚子汁同魚露,胃口大開!之後仲有好岩素食既菜式,相信香港人比較少機會係香港試到既一道菜,素印尼辣味薑黃湯。味道充滿椰汁味,好適合鍾意食椰奶既朋友仔,香料味亦都較重,用既材料都係一絲不苟,有車里茄,豆乾等等。主菜方面就食左馬拉蕉葉焗魚蓉,廚師將魚肉同其他香料混合打成蓉狀,味道帶少辣,十分惹味,配埋炒飯仲唔食到lamlam脷咩!最後甜品方面就
飲落去好清新,可能係有青瓜伴埋一齊飲既關係,好開胃好好飲!

最後甜品方面就食左芒果糯米飯拿破崙,廚師用左腐皮替代酥皮,皮薄得來不失豆香,功架十足。皮之間夾著椰汁糯米飯口味既雪糕,整體設計,美感及味道好出色!
2021-12-18