2022-06-06 14 浏览
有時去長沙灣附近夜晚都唔知食乜好今次就試左朋友推薦既新餐廳食西餐二人餐 $488凱撒沙律我至愛既風乾火腿擺左好多😆幾乎一啖羅馬生菜一啖ham用左granola取代麵包乾 個配搭又幾新鮮是日餐湯羅宋湯酸酸甜甜 都比較多料 唔會話得湯水意大利雲吞個sauce酸酸地 又有啲啲辣 好惹味ravioli裡面包左好多芝士🧀 同埋個份量一啲都唔小氣😻😻😻燒春雞配薯菜懶人必食 好少出街食燒春雞係去埋骨既啖啖肉唔駛拆骨同埋肉質非常鮮嫩多汁👍🏻依個菜式絕對會再encore😻香煎大蝦龍蝦汁闊條麵手工闊條麵偏淋身掛汁 大蝦肉質彈牙唔梅🦐
有時去長沙灣附近夜晚都唔知食乜好

同埋肉質非常鮮嫩多汁👍🏻
依個菜式絕對會再encore😻

香煎大蝦龍蝦汁闊條麵
手工闊條麵偏淋身掛汁 大蝦肉質彈牙唔梅🦐

星期日去咗深水埗行街,夜晚就喺天悅嗰邊搵嘢食。冰室對面之前有間幾出名嘅西餐廳🍽,我喺附近返工時成日食,但舊同事同我講上年轉咗另一間。佢話新餐廳叫「Follow」,質素更勝一籌,咁就真係要試過究竟喇🤨!餐廳環境同之前冇太大分別,行暗色調,幾好氣氛🕯。雖然呢度冇華麗浮誇嘅裝修,不過餐枱闊落,再加埋木系嘅傢俬同地板🪵,整體感覺讓人舒服。以西餐廳嚟講🍽,定價屬中等水平,意粉或飯平均百幾蚊有交易,肉扒就貴少少。佢另外亦設有兩個價位嘅二人套餐,由於懶得諗,我哋就揀咗盛惠$488嘅套餐😝。頭盤係凱撒沙律🥗,呢款沙律係我至愛,因為用上羅馬生菜,食落無咁草青味,又夠爽脆。沙律醬配上大量巴馬臣芝士,再加埋風乾火腿🥓,完勝落好重醋嘅酸味沙律。是日餐湯係蕃茄雜菜湯🍅,雜菜湯並非一般嘅羅宋湯,佢唔係用茄膏開,而係用鮮茄同蔬菜煲,所以味道天然,唔係好酸、杰撻撻嗰種。湯品好有媽媽煲嘅住家湯感覺,無添加味精。鮮茄汁意大利雲吞🥟,郵票形狀嘅雲呑有五隻,無論餃皮定中間啲餡都唔錯。醬汁有兩款揀,分別係鮮茄同忌廉芝士汁,前者相對無咁溜。不過我認為雲吞唔似前菜,似主菜多啲,哈哈。燒西班牙豬鞍配薯菜🐷,呢道菜式如藝術品一樣,擺盤
蕃茄雜菜湯
鮮茄汁意大利雲吞
燒西班牙豬鞍配薯菜
燒西班牙豬鞍配薯菜🐷,呢道菜式如藝術品一樣,擺盤參考咗盆景嘅概念,碟上每粒大小唔同嘅醬汁反映咗廚師嘅用心🪴。除咗靚之外,豬鞍扒味道亦好出色。首先佢夠厚切,肥瘦比例適中,而且肉質一啲都唔嚡,又夠多汁。🥔伴旁嘅薯菜同樣好味,薯寶脆卜卜,翠玉瓜清甜,當中仲有一粒紫薯年糕,口感Q彈好得意。
酸奶忌廉封門柳手工闊條麵
酸奶忌廉封門柳手工闊條麵🍝,闊條麵係手工製作,質感富有嚼勁,而且闊條超過一厘米,所以特別掛汁。酸奶忌廉汁亦好特別,佢比普通忌廉汁更濃稠,食落有少少酸忌廉嘅味道🤤,但記得要趁熱食,因為凍咗就有啲膩。本身對搭配意粉嘅封門柳無乜期望,🥩點知係神級之作。牛柳外層充滿燒烤香氣,微微脆,而肉身呈粉紅色,肉質細嫩,直頭有啲似食緊和牛嘅感覺,無得輸。
藍莓乳酪沙冰
藍莓乳酪沙冰($52),晚餐包埋飲品,大部份款式都唔使加錢。🥛乳酪沙冰無令人失望,面頭嘅玫瑰花瓣散發花香,而藍莓本身就同乳酪好夾🫐。整體酸酸甜甜,飲落好醒神,冰感唔太強勁,有啲似食緊甜品Froyo。
蘋果薑果粒茶
蘋果薑果粒茶($48/壺),🍵水果茶一啲都唔馬虎,佢並非採用茶包,而係用上一大堆風乾咗嘅蘋果粒同薑粒🍎,真材實料。每啖均滲透出果香同甘甘涼涼嘅薑味,即使唔落蜜糖,都已經好好飲,再加上佢好大壺,好襟飲。
總括嚟講,今晚呢個二人套餐我會俾滿分💯,基本上無任何地方可挑剔。考慮到餐廳位置嘅話,會覺得價格定位稍高,不過食物質素絕對對得住個價錢,超好味道😋。再者,店員服務態度非常好,令成個用餐體驗更圓滿。
2022-05-22
蕃茄雜菜湯
藍莓乳酪沙冰
蘋果薑果粒茶
2022-06-03 22 浏览
晚上係長沙灣呢間餐廳食dinner。叫左晚市二人套餐,有餐湯、沙律、前菜、兩道主食同兩杯飲品。飲品叫左sunset同fruit punch,都係水果mocktail,幾refreshing。先上左凱撒沙律 ,沙律菜新鮮爽口,有少少帕馬火腿絲,好多芝士絲,沙律汁唔會好濃,幾開胃。餐湯係蕃茄濃湯,會食到蕃茄肉,飲得出新鮮煲嘅。接住係意大利雲吞,入面有落芝士,而且味道偏重。最後兩道主菜一次過上。燒豬鞍配薯菜,燒豬鞍表面啲香料好特別,豬鞍肉燒得唔錯,keep到肉汁係中間。香煎大蝦龍蝦汁闊條麵,蝦肉煎封唔錯,闊條麵掛到啲醬汁。整體晚市套餐都幾好食,座位闊落。
晚上係長沙灣呢間餐廳食dinner。
叫左晚市二人套餐,有餐湯、沙律、前菜、兩道主食同兩杯飲品。
先上左凱撒沙律 ,沙律菜新鮮爽口,
有少少帕馬火腿絲,好多芝士絲,
沙律汁唔會好濃,幾開胃。
餐湯係蕃茄濃湯,會食到蕃茄肉,飲得出新鮮煲嘅。
接住係意大利雲吞,入面有落芝士,而且味道偏重。
最後兩道主菜一次過上。
燒豬鞍配薯菜,燒豬鞍表面啲香料好特別,
豬鞍肉燒得唔錯,keep到肉汁係中間。
香煎大蝦龍蝦汁闊條麵,
蝦肉煎封唔錯,闊條麵掛到啲醬汁。
整體晚市套餐都幾好食,座位闊落。
2022-06-03 50 浏览
—係長沙灣做完嘢,又諗唔到食咩好,行過見到有間叫𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠嘅餐廳好多人食,所以都唔諗咁多即刻入去食番個𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑先( ˙༥˙ ) 餐廳裝修得好有格調,氣氛好舒服,而且員工都好𝙽𝚒𝚌𝚎 (◍︎•ᴗ•◍︎) 食物款式好多,價錢都好親民,今次揀咗兩個扒,套餐奉送餐湯或沙律,亦都有送一杯飲品。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:: ⧐ 燒美國安格斯封門柳配薯菜 | $𝟷𝟼𝟾 ↬ 雜菜湯 ↬ 抹茶鮮奶 (少甜) | +$𝟸𝟸 ⧐ 燒美國安格斯西冷扒配薯菜(𝟾𝟶𝚣)| $𝟷𝟽𝟾 ↬ 雜菜湯 ↬ 焙茶鮮奶(少甜) | +$𝟸𝟸 餐湯好濃好重番茄味,用料好足好多菜,酸酸地好開胃。 兩份牛扒嘅擺盤都好有心思,薯菜部分係用咗炸薯波波配一個千島醬,另外仲有三種瓜類,整體觀感好好,好似藝術品咁!封門柳揀咗五成熟,廚師預先切開上菜,賣相一流,好重牛味,唔錯。另外安格斯西冷扒都係叫咗五成熟,肉質相對比較淋,口感較佳,肉汁鎖住係牛扒入面,配上芥末醬好好食。 飲品方面有抹茶鮮奶同焙茶鮮奶,容器方面一樣好有心思,用飲管整咗唔同嘅形狀,以原木做杯墊,好優雅美觀,味道方面茶味都好濃郁,但又唔會話完全蓋過奶味,平衡做得好好( ∗︎°⌓︎°∗︎ )♡︎ 呢間餐

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫::
↬ 雜菜湯
↬ 焙茶鮮奶(少甜) | +$𝟸𝟸

雜菜湯

燒美國安格斯封門柳配薯菜

燒美國安格斯西冷扒配薯菜(𝟾𝟶𝚣)
抹茶鮮奶
焙茶鮮奶

呢間餐廳一定會再嚟幫襯,因為唔止環境舒適,食物質素同服務都非常之好,男朋友唔小心整跌咗支叉,員工即刻好快反應拎番支新嘅比我哋,真係好細心好關心客人啊( •̀ᴗ•́ )و ̑̑

📝評分
味道 ⁵ / ⁵
環境 ⁴ / ⁵
服務 ⁵ / ⁵
衛生 ⁴ / ⁵
抵食 ⁵ / ⁵

📍𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 (長沙灣)
長沙灣東沙島街青山道𝟷𝟾𝟷號地下𝙲舖
2022-06-02
雜菜湯
燒美國安格斯封門柳配薯菜
燒美國安格斯西冷扒配薯菜(𝟾𝟶𝚣)
抹茶鮮奶
焙茶鮮奶
2022-06-03 20 浏览
—————————————長沙灣高質cafe,位置係長沙灣A2出口大概行5分鐘左右就到,鋪面好有藝術氣氛,裝修設計都融入左好多畫作落去,令人感覺好文藝,環境個印像比人好深。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐燒美國安格斯封門柳⧐燒美國安格斯西冷牛扒⧐凍焙茶鮮奶⧐凍抹茶鮮奶燒美國安格斯西冷牛扒大份,有肥油比較多,相對封門柳黎講牛味無咁重。燒封門柳肉質好有咬感,脂肪唔多但係牛味就相當重,雖然份量比安格斯少,但個人非常喜歡😍。個擺盤都好正,好似就畫緊宇宙星晨咁。店員服務態度好好值得一讚。—————————————📝評分味道⁵ / ⁵環境 ⁵ / ⁵服務⁵ / ⁵衛生 ⁴/ ⁵抵食 ⁴ / ⁵—————————————Follow長沙灣東沙島街青山道181號地下C舖

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
⧐燒美國安格斯封門柳
⧐燒美國安格斯西冷牛扒
⧐凍焙茶鮮奶
⧐凍抹茶鮮奶

個擺盤都好正,好似就畫緊宇宙星晨咁。
店員服務態度好好值得一讚。

📝評分

2022-06-03
午餐
  • 燒美國安格斯封門柳
2022-06-01 22 浏览
去開長沙灣搵朋友,同佢周圍行吹下水既情況下,突然發現呢間小店,環境吾錯,幾有feel😎.👁‍🗨 燒加拿大豬鞍配薯菜(7.5/10)💲158.賣相擺盤一流,近排好似好少食倒啲餐廳擺盤咁有心機😹豬鞍煎得好香身吾油膩,juicy得離又易咬,肉質吾會鞋身,可以點下旁邊整成一點點既醬汁或者wasabi 醬離食😌佢既薯菜吾係平時普通既薯條,而係整成一粒粒既炸薯仔球,另外仲有一粒炸紫薯波波🤤.👁‍🗨 香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵(7/10)💲158.呢個手工闊條麵既麵質都吾錯,大蝦有一隻,不過龍蝦汁既味道就淡左些少,有時會以為自己食緊蕃茄味既意粉多啲🥲不過醬汁幾掛麵,整體都惹味.👁‍🗨 意大利雲呑(7.5/10)💲98.個人幾like 既一道前菜😊可以揀配鮮茄汁定係忌廉芝士汁😎因爲覺得會冇咁膩既關係,所以我地揀左鮮茄汁😹佢入面包住滿滿既菠菜芝士餡,非常creamy 又帶微微奶香,就咁食入面啲餡,吾沾蕃茄醬其實都已經好味🙃.👁‍🗨 凱薩沙律(7/10)💲88.沙津有parma ham 係面頭,配上沙律菜同凱薩沙律醬,味道正常,冇咩大特別.👁‍🗨 sunset (7/10)💲48.叫左兩杯mocktail,
👁‍🗨 燒加拿大豬鞍配薯菜(7.5/10)💲158

👁‍🗨 香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵(7/10)💲158

👁‍🗨 意大利雲呑(7.5/10)💲98

👁‍🗨 凱薩沙律(7/10)💲88

👁‍🗨 sunset (7/10)💲48

叫左兩杯mocktail,呢杯係由士多啤梨,熱情果,橙汁同梳打整成🥹不過整體飲落就士多啤梨味相對濃啲,吾太覺有熱情果同橙汁既味道,甜度適中
👁‍🗨 Lime fiesta (7/10)💲48
見佢既配搭幾特別,鍾意試新野既我,就決定一試😎佢係由薰衣草,龍舌蘭蜜,青檸同梳打整成既😺味道都算濃薰衣草味,飲到底略嫌甜左些少,要不停攪拌先得,想試特別野既你,真係可以一試😇至少試倒龍舌蘭蜜係咩一回事🥲
🔛 整體評分(7.5/10)
3K
2022-05-31 27 浏览
做完野,同事話去附近間靚西餐度食晏,心諗呢度附近好似無乜餐廳喎,跟住佢黎到一間用上黑色格調的食店,木係裝修感覺唔錯喎。店員好快送上水同餐牌,仲有一杯滾水浸餐具添。叫左一人一個午餐,等食期間望下四周,平日下午無乜客,得兩三枱人,唔知正正飯市又如何呢?個午餐可選跟餐湯或沙律,咁就各樣要一份試下先。個餐湯咁白嘅,攪下佢好似咩都無咁喎,點知飲落好驚喜,係勁濃的椰菜花味,怪唔知得白色啦,好飲喎。沙律菜新鮮爽脆,黑醋汁酸酸的好開胃。同事叫的餐先到,是燒西班牙黑毛豬肉眼扒配薯菜,賣相超靚呀~個擺盤勁吸睛!豬扒肉質軟嫩,多汁帶甜味,仲煎得好甘香添,旁邊有芥末醬、沙律醬同海鹽伴碟,個人覺得原味已經好正,點下啲醬汁試下唔同口味又係另一種感覺。自己個份等左都幾耐,無辦法啦焗飯係耐啲,叫左呢個芝士焗牛油果煙三文魚意大利飯,聽個名就覺得正,芝士,牛油果同三文魚都勁啱食嘛。嘩嘩,入面好足料,勁多牛油果粒,三文魚碎,西蘭菜碎同雜菇片,料仲多過飯呀,太離譜了,哈哈。好香口,食落超勁芝士,醬汁濃厚,好好味啊~唯一要挑剔係意大利飯有點過熟,失去了生生地嘅口感,除此之外真係好好味!最後就係餐飲啦,轉左做特飲朱古力曲奇沙冰同

店員好快送上水同餐牌,仲有一杯滾水浸餐具添。

沙律菜新鮮爽脆,黑醋汁酸酸的好開胃。

最後就係餐飲啦,轉左做特飲朱古力曲奇沙冰同凍焙茶鮮奶。朋友話佢杯朱古力特濃又唔過甜,仲有唔少oreo碎添,沙冰打得幼滑唔會飲落一口冰。自己杯焙茶茶味香濃,無甜味啱口味,個奶泡厚滑好好飲呢。

個人覺得飲品無優惠價略微貴了一點,但整體黎講食物同飲品都係高質嘅,值得一試!
2022-05-30
2022-05-31 12 浏览
好耐冇黎長沙灣,經過呢間西餐廳見餐牌啲set都幾抵食,一於試下,味道都唔錯。二人套餐 ($488) 凱撒沙律🥗 有幾塊Parma ham,好鹹香👍🏼 而且芝士粉同沙律醬都好大方,一啲都唔dry😗椰菜花忌廉湯 個湯好綿密,椰菜花blend得好細滑,而且仲飲到小小粟米🌽味。意大利雲吞好大粒,一咬湧出強烈既blue cheese🧀同ham既鹹鮮同油香,茄醬岩岩好平衡雲吞餡既濃味。燒西班牙豬鞍配薯菜 呢個好好食呀!🥰一上枱已經好香,豬鞍咁厚身但真係好林身🤩一砌已經好驚喜,肉醃得夠味,肉質完全冇得挑剔。仲有啲薯波仔同紫薯波都好食😋香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵 龍蝦醬汁好鮮,有啲蒜香同茄香mix埋,好夾。個汁都好夠,基本上每啖意粉都俾醬汁包裹住。雖然得一隻蝦,不過隻蝦好大隻,而且本身用咗牛油燒香,啖啖肉又香🦐 士多啤梨乳酪冰沙 | Pine Colada 兩杯飲品都好靚,士多啤梨🍓果杯好有層次,層層仲有啲cream同士多啤梨圍住,好飲又岩打卡。Pine Colada攪勻後充滿椰香,酒味唔算太重,好岩女仔飲😝

二人套餐 ($488)

凱撒沙律🥗

椰菜花忌廉湯

香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵

士多啤梨乳酪冰沙 | Pine Colada
2022-05-31 20 浏览
位於長沙灣這間隱世浪漫西餐廳「Follow 」店內環境及氣氛不錯👍餐牌上的午餐有好多選擇,飲品款式主要咖啡種類為主,價錢亦都好合理!燒西班牙黑毛豬肉眼扒配薯菜擺盤好精緻睇得出師傅用心製作,黑毛豬食落口感鬆軟,配上特製燒汁味道不錯👍配菜有茄子,薯粒和芝士紫薯,最鍾意食佢個紫薯波波咬落有拉絲效果😋燒美國安格斯封門柳配薯菜牛肉點了七成熟, 生熟度適中,牛肉味道濃郁,肉質鮮嫩多汁,配菜都係好好食😋南瓜湯湯上枱時熱辣辣,每一啖都好 creamy!紫薯鮮奶紫紫地顏色的拉花好靚,見到都唔捨得飲,甜度適中,飲到紫薯嘅清香味道!
燒西班牙黑毛豬肉眼扒配薯菜
南瓜湯
湯上枱時熱辣辣,每一啖都好 creamy!
紫薯鮮奶

2022-05-30 192 浏览
近著長沙灣站A2出口一間主打意大利菜的CAFÉ ,店內樓底很高,木系裝潢頗有氣氛,於附近D2 PLACE,抑或JCCAC逛完文青市集來到也是不錯的選擇。燒牛肉酸奶忌廉手工闊條麵 - $158有四片肉味最濃郁的封門柳,橫切面帶點粉紅,肉脂不多,但入口好軟嫩,還有少少炭烤的香氣;手工闊條麵特別有彈性和富蛋黃味,掛上濃稠的酸奶忌廉汁好Creamy,還有少少肉桂香、洋蔥、蒜片和蘑菇等等。燒春雞配薯菜(半隻) - 128半隻無骨的燒春雞每一口也是肉,透薄的雞皮好鮮嫩,帶香草香不肥膩,雪白的雞肉好嫩滑多汁;以綿密的炸薯粒和紫薯波組成的薯菜好特別,擺盤好有美感。意大利雲吞 - $98雲吞皮薄得煙韌,內餡是芝士菠菜,配酸甜的鮮蕃茄汁好清新開胃,或可選忌廉芝士汁口味。鮮果柚子油醋沙律 - $78數片鮮柚子配沙律的組合好特別,兩者又配合。以最健康的油醋調味,口感輕盈,又促進食慾,夾雜些脆米和提子乾,特別有口感。餐湯 – 羅宋湯紅通通的羅宋湯材料非常豐富,除了基本的蕃茄和多種蔬菜外,還特別有一種濃濃的蒜蓉,酸甜開胃。Blue Ocean - $58藍色取自天然的藍橙,混成的梳打,倒入三球雪呢拿雪糕杯中,頓時
燒牛肉酸奶忌廉手工闊條麵
燒牛肉酸奶忌廉手工闊條麵

燒牛肉酸奶忌廉手工闊條麵 - $158
燒春雞配薯菜(半隻)
燒春雞配薯菜(半隻)

燒春雞配薯菜(半隻) - 128

羅宋湯
羅宋湯

餐湯 – 羅宋湯

Blue Ocean - $58
藍色取自天然的藍橙,混成的梳打,倒入三球雪呢拿雪糕杯中,頓時起雲朵般的白色氣泡,猶如一杯藍天白雲,極具打卡感,容易入口,味道偏甜。
芒果菠蘿乳酪沙冰

芒果菠蘿乳酪沙冰 - $52
沙冰打得好綿密,沒有沙沙感;酸甜的芒果和菠蘿味好清新,乳酪相對上亦較健康。
2022-05-29
📍Follow - #YFF長沙灣 💎💡二人套餐 ($488)❝套餐包括❞▫️Appetizer·凱撒沙律 🥗鹹鹹香香嘅parma ham同新鮮沙律菜係絕配!食落清新爽口,好開胃~·蔬菜湯 🥣非常足料,啖啖都食到煮到軟腍入味嘅蔬菜,個湯酸酸辣辣好惹味👅 ·意大利雲吞 🥟雲吞Filling係菠菜芝士,食落好creamy,奶香十足。▫️Main Course·燒西斑牙豬鞍配薯菜 🍖賣相好靚,presentation好似一件art piece! 佢其實就係一塊好厚身嘅豬扒,表面煎到好香身,但肉質仲保持到軟腍😻咬落仲有肉汁架!係一塊好難得地perfectly cooked嘅豬鞍扒。·酸奶忌廉封門柳手工闊條麵 🍝封門柳顏色粉嫩,令人食慾大增,食落肉質唔算腍,係帶韌有咬口既口感。闊條麵麵質幾有彈性,重點係非常非常掛汁,每啖都沾滿白汁超級creamy邪惡😋▫️Drinks· Sunset 🌄實物與名字非常相符!橙紅色嘅漸層效果絕對營造到日落氛圍。呢杯mocktail係將粒粒士多啤梨果醬加入橙汁同埋百香果梳打,味道酸酸甜甜好開胃🤩· Matcha Latte 🍵抹茶味幾濃厚,口感順滑,甜度適中。
📍Follow - #YFF長沙灣 💎

💡二人套餐 ($488)

❝套餐包括❞

·酸奶忌廉封門柳手工闊條麵 🍝

▫️Drinks
· Sunset 🌄

· Matcha Latte 🍵
抹茶味幾濃厚,口感順滑,甜度適中。
2022-05-26 26 浏览
長沙灣元州街開咗間西餐小店 價錢經濟實惠 而且選擇繁多 lunch 時間有set 心大心細 樣樣嘢都好想試 最後揀咗燒美國安格斯封門柳配薯菜 個賣相簡直好似五星級酒店隔離 有晒擺盤 而且別出心裁 最令人驚喜佢個薯菜竟然係炸薯波 而個封門柳嫩滑到一個點 完全無筋 食落去牛味極重 呢個推介必食 真係有酒店咁嘅質素跟餐仲會配油醋汁沙律 好fresh 好食餐飲叫左焦糖脆脆咖啡沙冰 好香濃咖啡味焦糖香 鍾意比較甜既人一定會鍾意呢間小店非常有heart
跟餐仲會配油醋汁沙律 好fresh 好食
呢間小店非常有heart
2022-05-24 27 浏览
想不到長沙灣竟然有間高質素的意大利餐廳 ‼️👅 當晚跟朋友ᴏʀᴅᴇʀ了餐廳的二人套餐,豐富之餘味道也相當不錯‼️😚▫️❥$𝟰𝟴𝟴 二人套餐🍽~~~~~~~~~~~▰ 頭盤:鮮果沙律🥗 有香橙🍊、草莓🍓、奇異果🥝、藍莓🫐、果仁🥜和新鮮的沙律菜,色彩繽紛又清新‼️👏🏻▫️▰餐湯:白松露蘑菇湯🍄順滑又濃郁,好喝‼️😙▫️▰前菜:意大利雲吞🥟意大利雲吞香軟多汁,蘸著酸酸的醬汁,很開胃‼️💋▫️▰主菜:❶燒西班牙豬鞍配薯菜🥩豬鞍的肉質超嫩滑‼️👍🏻 而且份量很夠,男生朋友吃完一份表示超滿足‼️🫶🏻❷酸奶忌廉封門柳手工闊條麵🍝肉味濃郁的封門柳口感軟嫩,粉粉的色澤很吸引人‼️😋 酸奶忌廉煮成的闊條麵軟硬適中,濃稠的醬汁很ᴄʀᴇᴀᴍʏ‼️👅▫️▰餐飲:❶ʙʟᴜᴇ ᴏᴄᴇᴀɴ 💙甜甜的藍橙酒倒入放著三球雪糕的杯中,隨即冒著氣泡,相當吸睛‼️😍 是視覺的享受呀‼️👍🏻❷雜莓乳酪沙冰🧊 吃得飽飽之時,喝一杯酸酸甜甜的沙冰,相當解膩‼️😙
❥$𝟰𝟴𝟴 二人套餐🍽
~~~~~~~~~~~
▰ 頭盤:鮮果沙律🥗

▰餐湯:白松露蘑菇湯🍄
順滑又濃郁,好喝‼️😙
▰前菜:意大利雲吞🥟
意大利雲吞香軟多汁,蘸著酸酸的醬汁,很開胃‼️💋

▰主菜:
❶燒西班牙豬鞍配薯菜🥩

❷酸奶忌廉封門柳手工闊條麵🍝

▰餐飲:
❶ʙʟᴜᴇ ᴏᴄᴇᴀɴ 💙

❷雜莓乳酪沙冰🧊
吃得飽飽之時,喝一杯酸酸甜甜的沙冰,相當解膩‼️😙
2022-05-24 19 浏览
餐廳員工很有禮貌,招呼周到,食物有質素,整體十分滿意。會再來試其他菜式。甜品都有驚喜,waffle質感不錯,餐廳很貼心,幫忙在碟上寫上生日祝福,幫忙拍照留念。讚!

👍🏻燒西班牙黑毛豬鞍架配薯菜 $168表面燒得好香,有種燒肉嘅焦香味本身有醃過,面頭灑上少量黑椒,肉香濃郁邊位有少少肥肉,口感鬆軟,食落充滿油脂香中間位比較瘦,肉汁唔多,但唔乾柴,厚切肉感重薯菜幾特別,有兩粒薯餅波波同兩粒紫薯波波,脆口嘅味道:8/10性價比:7/10-👍🏻意大利雲吞配忌廉芝士汁 $98個汁好正!充滿芝士鹹香超creamy🤤質地濃稠,令每一粒意大利雲吞都沾滿芝士汁意大利雲吞內餡係菠菜混芝士,咬開有少少芝士汁爆出嚟,好好食👍🏻雲吞皮煙韌,煮得啱啱好唔會太腍啤啤份量大概有10粒左右,一粒一粒好快食哂🤣味道:8/10性價比:7/10-👍🏻香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵 $148龍蝦汁味道同預期有啲出入似蕃茄忌廉汁多啲,酸酸地幾creamy但唔滯大蝦肉質正常唔霉,配料仲有菇片闊條麵軟硬適中味道:7/10性價比:6/10-👍🏻藍莓乳酪脆脆牛角窩夫配雪糕 $78窩夫內餡夾咗黑糖麻糬,好似啫喱咁藍莓乳酪另上,唔會太酸太甜脆脆灑係窩夫上面,類似早餐啲粟米片脆脆雪糕冇得揀味,當日係朱古力雪糕,味道正常味道:6/10性價比:7/10-👍🏻Blue Ocean $58藍橙梳打另上俾客人自己倒入雲呢
👍🏻燒西班牙黑毛豬鞍架配薯菜 $168

表面燒得好香,有種燒肉嘅焦香味
本身有醃過,面頭灑上少量黑椒,肉香濃郁
邊位有少少肥肉,口感鬆軟,食落充滿油脂香
中間位比較瘦,肉汁唔多,但唔乾柴,厚切肉感重
薯菜幾特別,有兩粒薯餅波波同兩粒紫薯波波,脆口嘅
味道:8/10

👍🏻意大利雲吞配忌廉芝士汁 $98
個汁好正!充滿芝士鹹香超creamy🤤
質地濃稠,令每一粒意大利雲吞都沾滿芝士汁
雲吞皮煙韌,煮得啱啱好唔會太腍啤啤
份量大概有10粒左右,一粒一粒好快食哂🤣
味道:8/10

👍🏻香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵 $148
龍蝦汁味道同預期有啲出入
似蕃茄忌廉汁多啲,酸酸地幾creamy但唔滯
大蝦肉質正常唔霉,配料仲有菇片
闊條麵軟硬適中
味道:7/10
性價比:6/10

👍🏻藍莓乳酪脆脆牛角窩夫配雪糕 $78
窩夫內餡夾咗黑糖麻糬,好似啫喱咁
藍莓乳酪另上,唔會太酸太甜
脆脆灑係窩夫上面,類似早餐啲粟米片脆脆
雪糕冇得揀味,當日係朱古力雪糕,味道正常
味道:6/10

👍🏻Blue Ocean $58
藍橙梳打另上俾客人自己倒入雲呢拿雪糕然後攪勻
味道有啲似明治角十棒,奶昔嘅口感
反而無乜梳打感覺
味道一般但賣相搭夠,打卡一流
味道:6/10

長沙灣東沙島街青山道181號地下C舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #香港美食推介 #香港美食地圖 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #長沙灣 #長沙灣美食 #長沙灣美食推介 #長沙灣好去處 #荔枝角 #荔枝角美食 #荔枝角美食推介 #荔枝角好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗美食推介 #深水埗好去處