2018-02-27 75 浏览
今晚搵食搵到黎長沙灣,全因朋友話呢間隱世西餐廳好好食,果然不負眾望。一入到餐廳男友已經話好鍾意呢度裝修,令人覺得好悠閒,明明係星期一晚都覺得好有holidays mood我同男友都係食肉獸,點咗兩個dinner set一齊食,試下佢地既雞同埋牛。先黎餐湯,是晚餐湯係牛肝菌忌廉湯。係一個偏creamy 既湯,菌味好濃郁,飲完即刻想食主菜燒春雞配巴黎牛油汁:雞肉好嫩滑,外皮燒到有小小脆,非常香口。雞肉好滑唔會燒到乾身晒鞋晒,火喉掌握得好好!薯菜有薯仔、青紅椒同埋瓜,好豐富。薯仔一粒粒好易入口,瓜係有烘過既,我食埋薯菜真係飽到上心口美國極級安格斯肉眼:我地叫咗7成熟,一黎到已經覺得塊扒燒得好靚,未食之前聞到好香😙厚薄適中,咬入去第一口已經覺得好有驚喜,男友同我都一致讚同超香牛味!無後悔試到呢個肉眼,加埋小小牛既脂肪溶係口入面,真係好想encore 多一份最後,佢地既熱飲杯花紋好得意,連飲品都咁有心思,呢一餐好滿意

燒春雞配巴黎牛油汁:

2018-02-26
2018-02-25 1721 浏览
踏入狗年,第一次約好朋友吃飯, 雖然是午餐,都想吃得豐富啲。因朋友要到長沙灣辦事,就順便在該區吃午餐。餐廳位於長沙灣,在該區算是唔錯的餐廳,午餐時間,通常大排長龍。今天我們到得較遲,所以不用等位就可入內進餐。午餐由$55起,算是便宜。我們每人下單要了一份午市套餐,還加了一客沙律,一客拼盤,非常豐富。雜菌忌廉湯餐湯濃度剛好,不太稠,而且有很香的雜菌香味。Fifty Fifty 沙律蔬菜新鮮,沙律汁亦調得很好,很清新開胃。Fifty Fifty 小食拼盤有蠔、蝦、魷魚和雞翼,份量兩個人吃剛好。燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁肉眼扒燒得嫩滑多汁,配惹味雜菌燒汁。配菜有小黃瓜、茄子、薯仔和洋蔥……,非常健康。香煎太平洋鱈魚柳配黑橄欖醬鱈魚柳煎得皮脆肉嫩, 配黑橄欖醬夠特別,鹹之中點帶橄欖清香,意粉煮得軟硬適中,有水準。玫瑰花水果茶微甜水果茶,加上陣陣玫瑰花香味,滋潤又養顏。

雜菌忌廉湯
餐湯濃度剛好,不太稠,而且有很香的雜菌香味。

Fifty Fifty 沙律
蔬菜新鮮,沙律汁亦調得很好,很清新開胃。

Fifty Fifty 小食拼盤
有蠔、蝦、魷魚和雞翼,份量兩個人吃剛好。

燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁

香煎太平洋鱈魚柳配黑橄欖醬

玫瑰花水果茶
微甜水果茶,加上陣陣玫瑰花香味,滋潤又養顏。

2018-02-22
2018-02-23 103 浏览
深水埗長沙灣不嬲多嘢食,但多數都係比較平民嘅地踎小食。由於住附近,好多餐廳都試過晒,見到呢間新開嘅西餐廳,裝修同環境都好靚,於是同朋友入去試吓啦。一入到去,服務員都招呼周到。我同朋友叫咗2個set dinner 。上菜嘅速度都好快,而且餐湯飲品都非常用心製作。主菜賣相好好,我叫左份鱈魚,肉質鮮嫩,旁邊嘅配菜都好好食。另外叫咗個 risotto, 好香芝士味,但亦唔會太膩。由於餐廳氣氛好,而且亦都冇限時,非常適合朋友聚會傾計。

由於餐廳氣氛好,而且亦都冇限時,非常適合朋友聚會傾計。
2018-02-01
2018-02-19 1159 浏览
曾把你列為深水埔四大西餐廳之一,因為你有正式西厨的風格。食了三次之後,感覺欠佳,可能我去的時間,都是最靜局時刻,厨師,侍從都顯得怠慢。早餐班尼迪克蛋egg benetic背後主角是美國人班尼迪克先生,他要求旅館煮創意早餐,厨師創出班尼迪克蛋。此店應是用炸粉,麵漿煎煮作為第一層,中層是煮班尼迪克蛋,底層是麵包片。中層的Hollandaise 荷蘭醬是靈魂所室在,入口未能感受到陣陣西風,奶油,蛋黃味缺乏。火腿亦只有咸味。茶餐「小食拼盤」有4項炸物。蠔,魷魚,蝦,雞翼都酥脆可口,不咸不淡。自製鵝肝醬多士很甘香,是最滿意的食品。晚餐選海膽意大利餐,因意大利燴飯最考厨師功力。附上的餐湯無特別,燴飯不濕不乾,合格,但沒有饞涎欲滴,甘香芬芳的感覺。🍵咖啡完全是普通粉末沖出來的感覺。淡淡,無味。個人經驗,只有僅僅50%滿意度。
曾把你列為深水埔四大西餐廳之一,因為你有正式西厨的風格。

早餐

茶餐

「小食拼盤」有4項炸物。

蠔,魷魚,蝦,雞翼都酥脆可口,不咸不淡。

自製鵝肝醬多士很甘香,是最滿意的食品。

選海膽意大利餐,因意大利燴飯最考厨師功力。

🍵咖啡
完全是普通粉末沖出來的感覺。淡淡,無味。

個人經驗,只有僅僅50%
滿意度。
放假緊係要食返個lunch 🍽今日經過呢間喺長沙灣的地舖cafeLunch hour 都非常之多人!所以決定試試☺️環境不錯 仲可以慢慢坐幾個鐘 最後一枱先走😂Lunch Set已經有埋餐湯同飲品($20以下)💕餐湯係南瓜忌廉湯法式鴨脾配香醋焦糖汁🍗 $68 可選配 飯🍚/意粉🍝/薯菜🥔佢地唔係薯條而係輕輕煎過的薯仔😛鴨脾係咸咸的 但一點個焦糖汁又可以中和返👅 唔錯唔錯燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁 $88上碟賣相都好靚好吸引💕比較薄身,肉質易入口~唔會韌,略嫌調味可做得更好餐飲補左差價轉特飲兩杯是🌸粉紅菲菲 ($38) 和 玫瑰水果茶($38)🌹玫瑰水果茶有淡淡的玫塊花味,清甜解膩粉紅菲菲即係士多啤梨沙冰,唔會係人工味跟餐+$10 homemade cheesecake🍰值得一提的是個碟好靚喔!雖然細細舊 但好好味口感好rich滿足左我想食甜品的心❤️附上menu比大家參考

放假緊係要食返個lunch 🍽

鴨脾係咸咸的 但一點個焦糖汁又可以中和返👅
唔錯唔錯

燒澳洲肉眼扒配雜菌燒汁 $88
上碟賣相都好靚好吸引💕
比較薄身,肉質易入口~
唔會韌,略嫌調味可做得更好

餐飲補左差價轉特飲

兩杯是🌸粉紅菲菲 ($38) 和 玫瑰水果茶($38)🌹
玫瑰水果茶有淡淡的玫塊花味,清甜解膩

粉紅菲菲即係士多啤梨沙冰,唔會係人工味

跟餐+$10 homemade cheesecake🍰
值得一提的是個碟好靚喔!

雖然細細舊 但好好味
口感好rich

滿足左我想食甜品的心❤️

附上menu比大家參考

2018-02-12
  • 法式鴨脾配香醋焦糖汁
  • 燒澳洲肉眼配雜菌燒汁
2018-02-12 108 浏览
經朋友介紹黎到長沙灣呢到食西餐,因為呢到地點偏遠,又唔係鄰近地鐵站,唔係朋友帶路真係唔識黎黎到舖頭已經坐滿晒客人,就知佢🈶️幾受歡迎了👏🏻搵個位坐低立即睇下menu有咩好食先!!menu上面都有幾多選擇,睇完1⃣️輪見格離枱食緊個羊架賣相都幾好,再加上天氣寒冷,食d羊肉暖下胃都係1⃣️個不錯選擇所以我地就每人叫左1⃣️個dinner set 入面已包括餐湯&$20以下既餐飲1⃣️杯有好多不同小食 任均選擇😊😊各款dinner set我地點左 E&F餐湯:忌廉蘑菇湯 餐飲:左 柯華田 右 好立克 味道濃郁兩款dinner set 味道及賣相都1⃣️流其實跟餐可加10元 仲有是曰甜品 芝士蛋糕 🍰但我地實在太飽關係 就冇點到甜點吃了 有d遺憾不過唔緊要🉑️以俾個藉口自己 下次再黎食過🙊🙊🙊🙊

有好多不同小食 任均選擇😊😊

不過唔緊要🉑️以俾個藉口自己
下次再黎食過🙊🙊🙊🙊
香煎盲鰽魚柳配番紅花忌廉汁
2018-02-10 111 浏览
今日同媽咪泥到長沙灣左揀右揀,揀左呢間幾有情調又有裝修既西餐廳,係外面既晚餐黑板見到啲食物都幾吸引,價錢又合理,緊係試下啦。雖然都成9點幾但入到去都有好幾枱食客,驚阻人收工緊係炸炸臨落單,我同媽咪分別點左炭燒阿根廷天使粉紅蝦忌廉闊條麵,同燒雲寶酥羊架配迷失香燒汁。媽咪果個係餐,所以有餐湯,不過我飲左,係南瓜忌廉湯,有啲粒粒南瓜蓉,好香,好有口感。之後上既羊架,賣相好好,燒得岩岩好,不溫不火,不會un之餘仲幾淋,喜歡羊既蘇味😂配以自製既迷失香燒汁,好鬼好味,燒汁既味好特別,另我一試難忘!薯蓉撈埋啲汁食,清哂!而我果個闊條麵亦做得非常好,樣子以得精美,大大隻鮮蝦然後炭燒,燒到剛剛好熟,爽脆鮮味,不會過老,闊條麵彈牙少少硬有口味,正宗既意大利麵本來就是這樣的。加有菇洋蔥作配料點綴,味道更加豐富。只是略微多油了點,但亦無礙我清碟。整體來說,這個價錢吃到這樣的菜式,是十分滿意同值得的,無論是賣相同味道都可以媲美一些貴價的西餐廳。而且服務生亦很好的招呼,非常有禮貌,令我和媽媽都有一個開心的晚餐,到我地走時都還有食客進來用餐,我想這是因爲好食才令人咁夜都趕泥食吧。

炭燒阿根廷天使粉紅蝦忌廉汁闊條麵

2018-02-07
炭燒阿根廷天使粉紅蝦忌廉汁闊條麵
2018-02-04 142 浏览
第一次在這裡食下午茶,天使麵黎到,係微溫,味道中下。檸茶,茶底差過翠河,茶餐廳。餐湯好稀,係微溫,似水加些麵粉,沒乜味道。總括講,味道麻麻,份量少,價錢又唔值 。
第一次在這裡食下午茶,天使麵黎到,係微溫,味道中下。

檸茶,茶底差過翠河,茶餐廳。

餐湯好稀,係微溫,似水加些麵粉,沒乜味道。

總括講,味道麻麻,份量少,價錢又唔值 。
2018-02-04
2018-01-29 128 浏览
今日嚟到長沙灣既fifty fifty最近好火紅因為仲要book位添 七點幾已經好爆場要等多一陣先有得入座 cafe裝修得幾靚 牆上有啲掛畫幾有品味 叫咗個dinner set有湯有嘢飲 法國春雞半隻配菜 燒雞 size細 上面嘅香草好香 肉亦好嫩滑 燒什菜同紅燒薯仔已經好夠食 不過仲加多咗個白飯加八蚊

2018-01-29 164 浏览
今次諗住跟住IG到搵食,去到呢間位於長沙灣嘅餐廳,星期日中午唔駛等位,真係開心!呢間餐廳選擇都好多,有SET又要以散叫我地一人一個午餐SET再加左兩個小食,一個係IG勁推的黑松露大啡菇,另一個係小食拼盤。午餐包左個湯,好香濃,一D都唔馬虎。午餐份量真係唔可以睇小,我呢個天使麵大碟到好似二人份咁,但係唔好以為大份就粗製濫造,佢好香OLIVE OIL味,黑蒜醬都好重手,所以成個天使麵都好香濃。另外叫左個魚柳,個汁好好味,份量都係十足十,但係個魚柳有D老,差D。好期待呢個黑松露大啡菇,好香好多汁,食到呢個超滿足。再埋個炸炸炸拼盤,真係飽都暈低。試左呢度杯LONG BLACK,好香,下次要試下其他咖啡先得。二百幾蚊食到捧住個肚,真係超抵。

呢間餐廳選擇都好多,有SET又要以散叫

午餐包左個湯,好香濃,一D都唔馬虎。
餐湯

黑蒜雜菌天使麵

好期待呢個黑松露大啡菇,好香好多汁,食到呢個超滿足。
黑松露大啡菇

再埋個炸炸炸拼盤,真係飽都暈低。
小食拼盤

iCE LONG BLACK

二百幾蚊食到捧住個肚,真係超抵。
餐湯
黑蒜雜菌天使麵
黑松露大啡菇
小食拼盤
iCE LONG BLACK
2018-01-27 117 浏览
Fifty Fifty雖然離地鐵站唔太近,但絕對值得行遠少少嚟食,一定唔會令人失望Dinner set好多選擇,飯、意粉、不同肉類,仲有素食!而且價錢比起同類嘅餐廳平,包埋餐湯同餐飲,感覺幾抵下面係香煎三文魚,$118好大塊!三文魚煎得好香口,塊皮都煎到好脆三文魚本身嘅油好香,加埋調味好惹味 配埋微酸嘅乳酪汁,好清新!另外仲叫左蜜糖單骨雞翼,本身以為單骨好方便,點知食落都有啲麻煩 不過味道撘救,同蜜糖好夾,可以encore!

三文魚本身嘅油好香,加埋調味好惹味
配埋微酸嘅乳酪汁,好清新!
香煎三文魚配什果乳酪汁

不過味道撘救,同蜜糖好夾,可以encore!

蜜糖單骨雞翼
香煎三文魚配什果乳酪汁
蜜糖單骨雞翼
2018-01-26 100 浏览
約好友食飯~遇上這間裝修別緻的cafe,感覺很不錯,我地8點半先開餐,感覺安靜用餐環境又幾好,員工服務都好好~又好nice~呢樣應該要俾5粒星啦~哈哈食物方便叫左一個黑松露炸薯條,果醬汁整得好好味呀~我仲要狂點黎食lo😂……主食就order左一個慢煮三文魚配甜酸果醬,mix埋一齊食味道好夾呀~酸酸地,味道又幾清新,再食埋過海膽意大利飯,相當有飽肚感啦!飲品就order左凍薄脆朱古力,朋友就叫左一杯凍茉莉花水果茶~兩杯都各有特色,杯朱古力就唔太甜,水果茶就偏淡味整體黎講~都係可以試下呀~舊區中的小型咖啡店
整體黎講~都係可以試下呀~舊區中的小型咖啡店
2018-01-22
2018-01-18 101 浏览
放工同朋友食晚餐, 長沙灣附近多咗好多靚餐廳, 見呢度環境唔錯就試吓😊Set dinner都有好多選擇, 仲包餐湯飲品, 而且環境氣氛都幾好, 都算好抵食👍🏻南瓜忌廉湯都幾濃滑, 唔會食到未溶嘅一舊舊忌廉, 同埋都好大碗呀冬天都係鍾意熱飲💕 朋友試咗爆谷咖啡, 好得意呀真係焦糖爆谷味😍 第一次試但係味道一D都唔怪🤤我怕夜晚飲咖啡訓唔著🙈 唔飲咖啡叫咗熱玫瑰鮮奶🌸 清香又唔會太甜👍🏻主菜首先點咗燒三文魚扒配雜莓乳酪醬, 真係冇諗過乳酪都可以配扒😆 酸酸甜甜又幾特別, 三文魚扒外皮燒得超脆, 肉質嫩滑而且好大塊!! 另外亦點咗燒豬鞍架配蜜糖芥末汁🤤 一見列個汁已經覺得好正😆 勁大塊吸收晒D汁❤️ 厚肉得嚟唔會鞋, 仲有好多薯仔粒😍😍 食完超飽haha

2018-01-11
2018-01-17 72 浏览
雖然天氣凍冰冰,都不會影響想出街食飯的心情!第二次黎Fifty Fifty, 客人多左好多,但質素仍保持到,呢樣我比較欣賞!喉嚨唔太舒服,叫左壺玫瑰花水果茶$38,份量好多,用料好足,水果茶中有淡淡的玫瑰花味,好清新!忘不了的美國生蠔,做緊特價$60/2隻,隻隻肥美又鮮甜,滑入口仍有淡淡的海水味,超好食!西非紅魔蝦龍蝦汁意大利飯$108,有兩隻新鮮紅魔蝦,肉質彈牙又香口!龍蝦汁包圍每一粒意大利飯,而且偏多汁,我特別喜歡呢個意大利飯!燒寶雲酥羊架配迷迭香燒汁$148 , 係估佢唔到咁好食的羊架!外脆內軟,羊沒有羶味,肉質彈性十足,而且好入味!一點兒也不軔!是日甜品- 無花果芝士蛋糕,好香滑的芝士蛋糕!特別!

是日甜品- 無花果芝士蛋糕,好香滑的芝士蛋糕!特別!
2018-01-13 95 浏览
放假緊係周圍搵食啦,今日終於泥到呢間朋友介紹話抵食又好味既西餐廳。過緊馬路已經俾佢裝修吸引,門面好有風格,係我鐘意既工業風格,牆上掛著不同既裝飾,相架,播住流行既英文歌,微微昏暗燈光加上木製餐桌不同既椅子很有格調。西非紅魔蝦龍蝦汁意大利飯:賣相精緻,龍蝦汁撲鼻,有2隻大蝦,份量足,入口濃郁既龍蝦汁,最愛意大利飯煙煙un un,伴有菇同洋蔥,口感很好。蝦煎得金黃色剛剛熟透又不老,一切開蝦頭,蝦汁滿溢,食落爽口彈牙蝦味濃濃😀老婆一個人都食唔哂,益左我有得食😋燒羊架配薄河燒汁:份糧多,羊架有3塊,配菜都不少 ,未食之前已聞到好香,食落羊架肉質嫩滑,不會有蘇味,配上燒汁非常好食。特濃朱古力沙冰:飲落濃濃帶小小苦既朱古力味,好飲總結:呢間係我覺得係長沙灣區數一數二出色的西餐,之後都會再去!

西非紅魔蝦龍蝦汁意大利飯:
西非紅魔蝦龍蝦汁意大利飯

燒羊架配薄河燒汁:
燒羊架配薄河燒汁

特濃朱古力沙冰:

飲落濃濃帶小小苦既朱古力味,好飲

2018-01-11
西非紅魔蝦龍蝦汁意大利飯