2018-02-20 816 浏览
又黎到二、三月充滿愛的季節喇❤️ 其實有冇伴侶既朋友都應該值得慶祝下,冇伴既我哩日就同左個朋友黎到一齊感受下哩份甜蜜滋味!Cotton Candy Fondue for two...鍋底揀左伯爵茶味,底下有個蠟蠟仔heat住,不過就要俾多少少時間佢熱喇😂我地影下相..再影下相..大約半個鐘終於滾到見泡泡喇!帶稠既鍋底伯爵茶味濃郁,又唔會太過甜,可以話男女老少都唔會抗拒呀!咸點...忌廉粟米Tacos、fish n chips cone、炸雞格仔餅、八爪魚芒果莎莎,每個配搭都幾新穎,亦係方間少見既組合。當中最鐘意fish n chips cone,即炸即魚柳有熱度,由頭到尾都咁香口!甜點...有煙煙韌韌既三色粉圓、馬卡龍、窩夫、藍白雲朵棉花糖、英式鬆餅、新鮮雜果,當然唔少得勁吸睛既粉紅色棉花糖啦!每款配上伯爵茶鍋底都各有特色,當中配粉圓同埋粉紅色棉花糖都好好味!斑蘭紅絲絨熱朱古力...最鐘意DIY!將粉紅色既紅絲絨牛奶倒入斑蘭朱古力,表面既奶泡就會慢慢升起,主要飲到斑蘭味同奶香味。炙燒棉花糖伯爵茶...淨睇個樣已經覺得好幸福,伯爵茶味亦飲得到,加埋棉花糖同奶泡都幾好飲嫁。
Cotton  Cotton Candy  Fondue  for  two
伯爵茶鍋底

咸點
甜點
炙燒棉花糖伯爵茶
  • 伯爵茶棉花糖火鍋
難得學妹去完外國交流回港, 呢日大家約左一齊聚舊,決定帶她去嘆個下午茶, 其實是我自己好想去試品嚐下“ESPUMA”推出的 冬日限定下午茶‧<Cotton Candy Fondue> 呢度環境寬闊舒適,食物又有質素, 仲會不定時推出新茶式, 每次黎都有驚喜~ 今次的下午茶set <Cotton Candy Fondue>吸晴度十足!! 巨型的棉花糖球為主的旋轉盤上, 放滿色彩繽紛的美食,鹹點甜點各半~ 女仔一定會瘋狂拍照、打卡! 首先<牛油鬆餅配鮮忌廉&果醬> 鬆餅非常鬆軟,食的時候不會太痴牙~ 鹹點方面有: 八爪魚鮮芒莎莎、迷你炸魚薯條筒、炸雞格仔餅、忌廉粟米肉碎脆卷 我最愛<八爪魚鮮芒莎莎>,味道酸酸甜甜, 非常醒精開胃~ <忌廉粟米肉碎脆卷>一口size, 脆卜卜幾得意~ <迷你炸魚薯條筒>創意十足,炸魚香脆可口~ 而<炸雞格仔餅>建議趁熱食, 香脆的炸雞配上鬆軟的格仔餅,再淋上wasabi醬,正~ 甜點的火鍋湯底有兩款不同的口味, 可以選擇伯爵茶或者紫米
難得學妹去完外國交流回港,
呢日大家約左一齊聚舊,決定帶她去嘆個下午茶,
其實是我自己好想去試品嚐下“ESPUMA”推出的

冬日限定下午茶‧<Cotton Candy Fondue>
呢度環境寬闊舒適,食物又有質素,
仲會不定時推出新茶式,
每次黎都有驚喜~

巨型的棉花糖球為主的旋轉盤上,
放滿色彩繽紛的美食,鹹點甜點各半~
女仔一定會瘋狂拍照、打卡!

首先<牛油鬆餅配鮮忌廉&果醬>
鬆餅非常鬆軟,食的時候不會太痴牙~
牛油鬆餅配鮮忌廉&果醬

鹹點方面有:
八爪魚鮮芒莎莎、迷你炸魚薯條筒、
炸雞格仔餅、忌廉粟米肉碎脆卷

我最愛<八爪魚鮮芒莎莎>,味道酸酸甜甜,
非常醒精開胃~

<忌廉粟米肉碎脆卷>一口size,
脆卜卜幾得意~
八爪魚鮮芒莎莎、忌廉粟米肉碎脆卷

<迷你炸魚薯條筒>創意十足,炸魚香脆可口~

<炸雞格仔餅>建議趁熱食,
香脆的炸雞配上鬆軟的格仔餅,再淋上wasabi醬,正~
迷你炸魚薯條筒、 炸雞格仔餅

甜點的火鍋湯底有兩款不同的口味,
可以選擇伯爵茶或者紫米露,
我地選擇了<伯爵茶味>,湯底散發出濃郁的伯爵茶香味,
質感幼滑creamy~
伯爵茶

甜點包括有:
窩夫、三色粉圓、馬卡龍波板糖、
藍白雲棉花糖、鮮雜果

<窩夫>外脆內軟,濃濃的蛋香味,
沾埋伯爵茶更正~
窩夫

<藍白雲棉花糖>光外形已經好可愛,
軟綿綿,入口即化,仲係自家製添~
藍白雲棉花糖

<馬卡龍波板糖> 有2種口味,五會太甜~
馬卡龍波板糖

<三色粉圓有香芋、甜薯、紫薯>
口感煙煙韌韌,沾埋伯爵茶更滋味~

水果有4-5種,如火龍果、草莓、藍莓、蜜瓜等~
三色粉圓有香芋、甜薯、紫薯

飲品方面就點左冬季限定特飲,
我點的是<斑蘭紅絲絨熱朱古力>
要將場粉紅色的朱古力倒入綠色的斑蘭,
斑蘭味非常濃郁,而朱古力味就相對較淡~

學妹點左<蜂蜜梅子蘋果茶>
酸中帶甜,仲有粒粒蘋果肉,
茶壺底有蠟燭保溫,可以慢慢飲~
牛油鬆餅配鮮忌廉&果醬
八爪魚鮮芒莎莎、忌廉粟米肉碎脆卷
伯爵茶
窩夫
藍白雲棉花糖
三色粉圓有香芋、甜薯、紫薯
2018-02-16 104 浏览
之前見到其他人食已經好想食☺️而我相信大部分女仔都會對依個Tea Set無哂抵抗力😆▫️Cotton Candy Fondue Tea Set $248 for2大大個棉花糖 一黎到已經忍唔住瘋狂影相🙈-成個teaset都幾多野食架-首先有個homemade scone▫️牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬鬆餅夠鬆軟 又好重牛油味 點埋鮮忌廉變得更好味-之後就到食咸點啦 總共有4款▫️八爪魚鮮芒莎莎▫️迷你炸魚薯條筒▫️忌廉粟米肉碎脆卷▫️炸雞格仔餅-比起咸點 我就更鍾意食甜點啦中間既火鍋有2種口味可以選擇 我就係伯爵茶同紫米露兩者中選擇左伯爵茶伯爵茶底濃稠 但又唔會太甜 而棉花糖就會慢慢融化滴下甜點亦有5款:▫️鮮雜果▫️香脆窩夫▫️三色粉圓(香芋 甜薯 紫薯)依3款點伯爵茶火鍋一齊食就岩哂啦 當中最鍾意個三色芋圓 口感煙韌 好味呀🤤-另外仲有:▫️藍白雲棉花糖▫️macaron波板糖飲品方面咁凍既天氣當然要叫返winter drinks❄️▫️蜂蜜梅子蘋果茶 Honey & Plum Apple Tea🍯🍎▫️蜜瓜雪梨菊花茶 Honeydew & Pear Tea🍈🍐2壺我都好鍾意💕💕首先好大壺 慢慢坐傾下計都會夠飲然後茶
之前見到其他人食已經好想食☺️
伯爵茶底濃稠 但又唔會太甜 而棉花糖就會慢慢融化滴下
甜點亦有5款:
▫️鮮雜果
▫️香脆窩夫
▫️三色粉圓(香芋 甜薯 紫薯)
依3款點伯爵茶火鍋一齊食就岩哂啦

飲品方面咁凍既天氣當然要叫返winter drinks❄️

2壺我都好鍾意💕💕
首先好大壺 慢慢坐傾下計都會夠飲
然後茶壺底有小蠟燭保溫 飲到最尾都係熱架☺️
兩者都有好多水果 梅子蘋果茶微酸開胃 雪梨菊花茶較清甜 而2杯都好好飲👍🏻
最後依到既環境同服務都幾唔錯 個人覺得好適合黎tea一tea
Cotton Candy Fondue Tea Set
2018-02-14 93 浏览
香港美食多係人都知,但質素上乘嘅,就要自己多啲尋覓。今次去到灣仔Espuma,想過個輕鬆下午,就當然食個充滿少女心嘅Afternoon Tea。場地環境都幾寬敞,而且仲望到窗外景色,夠晒開揚。首先叫左兩杯好別緻飲品,熱朱古力鮮奶以非常靚嘅杯分別呈上,鮮奶打得泡沫幼滑,而朱古力味道唔會太甜; 而呢一杯蘋果茶,用上大量新鮮即切蘋果,兼且有明火滾熱嘅伯爵茶,夠晒養生。到左今日下午茶Tea Set,先有即叫即烤焗嘅英式牛油鬆餅,上枱時香味十足,香脆嘅牛油味鬆餅,不論配上忌廉或果醬,都非常合適。除咗綿花糖最吸引,中間嘅伯爵茶火鍋亦係我第一次食,甜味適中,而伯爵茶味突出,令人越食越停唔到。而有呢個熱騰騰火鍋中,配上窩夫、馬卡龍、三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯味)亦非常啱嘅配搭,將香脆嘅窩夫浸到軟硬適中,再吸收伯爵茶嘅香味,係個相當滋味嘅享受。除此之外,咸點亦相當出色,八爪魚鮮芒莎莎用上新鮮芒果以及沙津醬汁,帶點酸味得黎又夠開胃; 忌廉粟米肉碎脆卷非常香脆,餡內用上忌廉粟米,夠晒健康,整體感覺令人相當滿足。

2018-02-11
2018-02-14 100 浏览
以前要high tea,多數都要去酒店,今時今日就大眾化得多,好多CAFE餐廳都有,今次就黎到有新出COTTON CADY FONDUE既ESPUMA野飲方面揀左蘋果梅子水果茶,一D都唔酸,梅味好香,又好大一壺。朱古力造型超Q,倒朱古力入泡泡會形成雪山形狀,只係影相都回本。首先黎左鬆餅,細細個,暖暖地而且好香。主角出場,賣相好吸引,有咸點同甜點,首先講下個FONDUE我地揀左紫米露,上面有綿花糖慢慢融化加D甜味落去。八爪魚鮮芒莎莎幾清新,炸魚薯條筒,幾鍾意呢個,估唔到咁夾,而且好脆又唔油。炸雞格仔餅,兩樣都好脆,格仔餅好香蛋味,炸雞唔會乾。窩夫,我覺得同格仔餅好似。白雲棉花糖,好QQ,唔會太甜,好軟身又幾好味。雜果款式都多,點紫米露食。三色粉圓,煙煙韌韌,同紫米露當然夾。餐廳有好多窗,下午夠陽光好舒服,影相又靚D,價錢又唔貴,性價比高。

首先黎左鬆餅,細細個,暖暖地而且好香。

八爪魚鮮芒莎莎幾清新,

炸魚薯條筒,幾鍾意呢個,估唔到咁夾,而且好脆又唔油。

炸雞格仔餅,兩樣都好脆,格仔餅好香蛋味,炸雞唔會乾。

窩夫,我覺得同格仔餅好似。
白雲棉花糖,好QQ,唔會太甜,好軟身又幾好味。

雜果款式都多,點紫米露食。
三色粉圓,煙煙韌韌,同紫米露當然夾。

天氣咁凍最啱食返個暖粒粒嘅火鍋啦,上網見到呢間餐廳新推出左個綿花糖紫米露火鍋,就同朋友夜晚嚟試下,淨係睇張相已經比佢深深吸引左個火鍋上邊有一大個新鮮整出嚟嘅棉花糖,仲有其他好靚嘅甜品,淨係影相都夠啦真係好靚我哋揀咗紫米露湯底,因為感覺好似夾啲,用黎點嘅野有新鮮嘅生果,仲有三色粉圓撈埋紫米露食都好正架甜甜地,另外佢嗰個窩夫都做得超正,勁脆好新鮮跟住仲有呢個馬卡龍波板糖,味道都唔錯。最後仲有綠茶泡芙,不過就唔係幾食到綠茶味啦佢個自製棉花糖都幾特別,撈埋啲甜野一齊食真係甜上加甜啊,加上個火鍋暖暖地真係幾正㗎。之後仲叫咗兩杯嘢飲,呢個係士多啤梨汁茶,估唔到士多啤梨汁同茶嘅味道都幾夾喎。佢嘅士多啤梨汁係新鮮嘅,唔係同出邊嗰啲用香料整嗰啲仲有呢個朱古力奶,淨係個賣相已經好靚啦,佢係一杯熱朱古力另一邊係新鮮打出嚟嘅奶泡,將朱古力倒落奶度就可以衝出一杯好正嘅熱朱古力奶喇餐廳環境都好好,適合情侶們黎拍下拖食下好嘢
真係好靚

餐廳環境都好好,適合情侶們黎拍下拖食下好嘢
2018-02-03
$100 (宵夜)
2018-02-13 469 浏览
話說以前有去過espuma,印象好好。今次同朋友行街,佢一向都好少女心,見到個post有棉花糖tea set,覺得佢會鐘意專登又揀返呢間嘆個tea先~Soup base我們選的是伯爵茶,我個人超愛伯爵茶,仲要係日啖三杯。茶底有種很濃郁的甜,甜到我似乎嚐出朱古力味。三色粉圓好煙韌,蘸上茶底好似食緊彈牙的珍珠;馬卡龍波板糖同藍白雲棉花糖本食就糖味十足,並沒有沾伯爵茶都够味。btw~生果一定要沾茶醬呀,好滋味呀。成碟食落黎我都係僱愛鹹點多些。Tea set中的炸雞格仔餅同fish n chips cone最啱我口味,食起身無甜點黎得漏,但又香又脆造型又靚,深得我心。High tea點少得tea呀?飲品我點的是蜂蜜梅子蘋果茶,味道同我想像中出入好大,是酸中帶鹹。一開始入口有啲奇怪,但食過甜點之後,呢個茶啱好可以中和甜膩的感覺,讓我的味覺找回平衡。朋友因爲嗜甜如命,牛奶熱朱古力最適合她了。奶泡很綿密,朱古力倒入去時黑白融合的剎那好靚,就快溢出時吸一啖先正呀喂。食完個茶點成個人都覺得甜蜜蜜,甜食,果然是冬日裡最棒的點綴品~
話說以前有去過espuma,印象好好。

三色粉圓好煙韌,蘸上茶底好似食緊彈牙的珍珠;

btw~生果一定要沾茶醬呀,好滋味呀。

成碟食落黎我都係僱愛鹹點多些。

2018-01-28
2018-02-13 96 浏览
冬天想食返d暖笠笠既野,於是乎同朋友黎試下呢到新出既tea set,有伯爵茶同紫米露可選,睇落好似好奇怪,但又想試下,於是㨂左伯爵茶🤣FOOD蜂蜜梅子蘋果茶個人覺得甜左小小,但水果味好出,唔會得個名🤡而且杯仔到仲會放定d水果粒~好貼心。但梅味就好似唔係幾飲得到,不過暖暖的很不錯👍🏻牛奶熱朱古力 By NOVELL呢杯熱朱古力唔會太甜剛剛好,但係朱古力味不夠濃!但玩味性十足,因為可以自己倒d奶落去伯爵茶火鍋伯爵茶味超濃,不過建議上左之後等多一陣先好沾~感覺上熱小小~食落較有暖笠笠既感覺(*¯︶¯*)!牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬次次食親espuma既tea必有,今次試左將半個鬆餅沾伯爵茶,感覺不錯啊ㅇ_ㅇ炸雞格仔餅八爪魚鮮芒莎莎有埋沙律食,八爪魚好彈牙( ̀⌄ ́),但如果芒果味出返多啲會更好食忌廉粟米肉碎脆卷好好味😋香脆窩夫窩夫食落有小小Dry,較淡建議可以沾伯爵茶食😂幾正自家製白雲綿花糖好QQ的雲朵☁️三色粉圓雖然食落不及出面的粉圓,但都算唔錯,建議沾既時候放多一陣哦。鮮雜果士多啤梨、哈蜜瓜、藍莓、火龍果水果食落都幾新鮮,幾甜今次呢個tea set睇得影得又食得📸

FOOD

八爪魚鮮芒莎莎

忌廉粟米肉碎脆卷
好好味😋

香脆窩夫
窩夫食落有小小Dry,較淡
建議可以沾伯爵茶食😂幾正

自家製白雲綿花糖
好QQ的雲朵☁️
鮮雜果
士多啤梨、哈蜜瓜、藍莓、火龍果
水果食落都幾新鮮,幾甜

今次呢個tea set睇得影得又食得📸
Weekend night. We’ve an enjoyable evening at Espuma. Earl grey sweet soup with cotton candy tea set.Winter Drink Eye-catching sweet treats that were "wow" us. Cotton candy wasn't always kids' stuff. 😍Golden brown waffles are light and crisp. Macaron lollipops dipped in Earl grey sweet soup & sprinkles. Marshmallow clouds ☁️ are light and fluffy. Taro rice balls, sweet potato rice balls and purple sweet potato rice balls are the perfect match with the earl grey fondue. Winter drinks❄️ are so cute a

Winter Drink

Earl  Grey  Sweet  Soup  Fondue

Waffle

Macaron  lollipop

Green  tea  puff

Potato  balls

Winter drinks❄️ are so cute and cheerful.
Novell Hot milk chocolate in glass beakers

Hot  milk  chocolate

🍈&🍐 Fresh Honeydew and pear tea
Honeydew  and  pear  tea

Delicate sweets are delicious 😋
Price is reasonable
Service is great 👍🏻

$244.2 (晚餐)
Macaron  lollipop
Green  tea  puff
Potato  balls
Hot  milk  chocolate
Honeydew  and  pear  tea
  • Cotton  candy  Fondue
2018-02-13 80 浏览
係IG見到IGer們鋪天蓋地咁貼相去食呢個棉花糖Tea Set,終於忍唔住去出動! 呢間餐廳有三間分店,我同朋友就揀左嚟灣仔食。因為太晏同屋企人飲左個早茶,嚟到先坐下傾計,未食得落野住,所以先叫兩個飲品吹吓水先!斑蘭紅絲絨熱朱古力 一綠一紅,店員細心介紹個飲法!綠色斑蘭味好香好出,但紅色嘅朱古力味就太淡。蜜瓜雪梨菊花茶有小蠟燭暖住,好warm。第一次試蜜瓜做花茶,好香甜,加埋菊花香味,特別清新!入面有粒粒蜜瓜肉同蘋果肉,新鮮又健康,當然要食埋啦!隔左半個鐘先食得落野,即刻叫呢個tea set!首先上枱係「牛油鬆餅配忌廉同果醬」,鬆餅好鬆化,質地比平時食開啲鬆餅軟身,仲好香牛油味,個人鍾意加忌廉,軟滑低甜,果醬就有啲偏甜。話明Cotton Candy Fondue Tea Set主角當然係棉花糖同火鍋,湯底我地揀左伯爵茶味,因為怕紫米露味太甜。用一個大轉盤上枱,上面放滿火鍋料,七彩繽紛,顏色真係好靚呀,未食先開心~~~ 仲有超大個棉花糖,見其他人有其他顏色,我地係綠色! 唔知有冇得揀顏色呢? 我鍾意粉紅色多啲喎! 棉花糖最好早啲食,我地掛住傾計同影相,個棉花糖被個火鍋蒸氣蒸到越變越細,越

蜜瓜雪梨菊花茶

入面有粒粒蜜瓜肉同蘋果肉,新鮮又健康,當然要食埋啦!

隔左半個鐘先食得落野,即刻叫呢個tea set!

用一個大轉盤上枱,上面放滿火鍋料,七彩繽紛,顏色真係好靚呀,未食先開心~~~ 仲有超大個棉花糖,見其他人有其他顏色,我地係綠色! 唔知有冇得揀顏色呢? 我鍾意粉紅色多啲喎! 棉花糖最好早啲食,我地掛住傾計同影相,個棉花糖被個火鍋蒸氣蒸到越變越細,越嚟越實添......

呢個Set當然咸點要食先,炸雞格仔餅、八爪魚鮮芒莎莎、迷你炸魚薯條筒、忌廉肉碎粟米脆卷,四款味道都唔錯,小巧精緻。

我最鍾意係迷你炸魚薯條筒,咁細個雪糕筒,好可愛,炸魚同薯條一次過食,加埋脆筒三種脆脆口感,同埋有啲沙律醬都幾夾!

到食甜點,先嚟飲淡個湯底,茶味好出,又唔會過甜,仲好幼滑。
火鍋配料有香脆窩夫、自家製藍白雲棉花糖、馬卡龍波板糖、三色粉圓(香芋,甜薯,紫薯)、鮮雜果!

香脆窩夫 - 夠香脆但冇乜蛋香味。
自家製藍白雲棉花糖 - 造型可愛,質感軟滑。

馬卡龍波板糖 - 馬卡龍一向偏甜,呢度都唔例外。

三色粉圓(香芋,甜薯,紫薯)- 口感Q彈又細細粒,我覺得味道同個湯底最夾。

鮮雜果 - 健康之選。

雖然呢個係甜品Set,但因為飲品低甜,食完都唔覺得滯膩,完全冇罪惡感。心願達成!
2018-02-12 83 浏览
《Cotton Candy Fondue~ Espuma》充滿少女心嘅Tea set 👧🏻佢並唔係一般嘅朱古力火鍋,而係你可以自己揀伯爵茶或紫米露糖水!由於我好鍾意茶味,所以諗都唔使諗就揀咗伯爵茶😆🍵呢一個Tea sat 除咗甜品之外仲有鹹點!最鍾意就係入面個八爪魚芒果莎莎,個八爪魚🐙好爽口芝麻菜都好香!🌿 另外個雞肉格仔餅件格仔餅比平時嘅窩夫唔同,好脆身而且好實淨😆.而個伯爵茶糖水都好香茶味!🍵最有驚喜就係個芋圓!因為煙煙韌韌,用嚟點個伯爵茶糖水好似飲緊珍珠奶茶嘅感覺!好得意!😍💓唯一美中不足嘅地方就係裏面嘅兩件自家製白雲棉花糖☁️可能係因為魚膠粉落得唔夠,所以食落偏淋身~但最開心就係見到吊到高高嘅棉花糖😋自我小學以黎就無食過喇!👧🏻💓除左可以影靚相之外仲可以重拾童年回憶呀~🍭🏃🏻‍♀️另外仲叫咗個斑蘭紅絲絨熱朱古力同埋蜂蜜梅子蘋果茶🍎,班蘭葉朱古力奶都好重班蘭味,但如果將牛奶換成椰奶🏝味道應該會比較夾!😆,而個水果茶酸酸甜甜好醒神而且好易入口👍🏻地方大坐得好舒服,所以最後來一張速寫。.🎏: Espuma (灣仔)灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
《Cotton Candy Fondue~ Espuma》
充滿少女心嘅Tea set 👧🏻
Cotton  candy  fondue

斑蘭紅絲絨朱古力奶

而個水果茶酸酸甜甜好醒神而且好易入口👍🏻

地方大坐得好舒服,所以最後來一張速寫。
🎏: Espuma (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
Cotton  candy  fondue
2018-02-12 104 浏览
就黎放新年假真係人都精神爽利D星期六就同朋友仔食番個下午茶嘆下世界女人都係中意食甜品 所以俾佢個棉花糖吸引住下午茶SET 黎講$248/2位吾算好貴MENU清楚寫晒有咩食 有咸有甜樣樣齊首先鍋底2揀1 我地揀左EARL GREY完全中晒我地口味 味道我覺得似好香奶味既奶茶但又吾太甜 真心點完有淨我拎黎飲左幾啖第一樣即刻食左大大棉花糖 怕佢攤太耐會冧之後有我最愛既SCONE 忌廉加士多啤梨醬入口鬆軟度適中 牛油味幾香咸點黎講 炸雞格仔餅最特色格仔餅咸咸地個味道好特別 炸雞面頭既芥茉醬同雞好夾所野野食都好MINI 成件事好可愛八爪魚鮮芒莎莎 沙律菜落左醋好開胃炸魚薯條筒 連個筒一齊食 成口脆卜卜忌廉米肉碎脆卷不過不失 本身我對粟米興奮吾大食完咸又開始番甜品窩夫夠脆身 我中意佢吾會一PAT粉口感 推介仲食到勁耐無食既粉圓 有齊芋頭,蕃薯同紫薯薯控黑洞表示好興奮識食一定係點大量EARL GREY醬埋食 nice最尾食番碟甜水果清下個口Between 我同朋友仔仲叫左2杯winter drinks我揀左蜂蜜梅子蘋果茶潤下頭幾啖飲到落喉有梅子既微酸但之後又吾係好覺 蜂蜜加蘋果呢個組合好夾 吾太甜
就黎放新年假真係人都精神爽利D

炸魚薯條筒 連個筒一齊食 成口脆卜卜

忌廉米肉碎脆卷不過不失 本身我對粟米興奮吾大

食完咸又開始番甜品

窩夫夠脆身 我中意佢吾會一PAT粉口感 推介

仲食到勁耐無食既粉圓 有齊芋頭,蕃薯同紫薯
薯控黑洞表示好興奮

一路飲仲有好多果粒食

至於朋友仔杯斑蘭好絲絨熱朱古力勁重斑蘭味

飲落朱古力味相對無咁濃 中意斑蘭既食家可以一戰
2018-02-08 173 浏览
天氣凍,但是沒有阻止到我和朋友一起出去吃飯的意念,我們選了這家溫馨感的餐廳聚一聚。義大利飯是我們的主餐,雖說是兩人份量,但是我們share都夠有餘了。除了用料新鮮外,當然是好吃啦😋另外我們點了兩客沙律及德國豬手。配自家帶的紅酒慢慢吃、慢慢聊。就這樣過了一個溫暖又幸福的晚上。
近排天氣凍得要死加上又就嚟情人節到, 於是有人帶我去咗一個我覺得係世外桃源嘅地方, 嘆咗一個好正嘅「暖LoveLove -棉花糖甜上心火鍋」!一上去已經被佢地「吸睛」嘅25/F外嘅景觀吸引住, 仲有餐廳內好有特色裝飾, 完全唔似係香港!! 餐牌上提供左兩款火鍋底, 起初仲心大心細對「伯爵火鍋」有所保留, 原因係話明甜上心火鍋更係直覺要用紫米露, 加上「火鍋」應該是較厚身質地先可以包住甜品食怪......, 但又未試過「伯爵火鍋」所以最後都係選了佢。然後當侍應將整個火鍋set送上來時, 我嘩咗一聲, 除咗跟餐牌上完全一樣之外, 真係靚到癲咗呀!! 係咪只供「打卡」用, 點捨得食呀??? 同埋強烈推介「伯爵火鍋」味係一流, 之後我連餐飲都叫埋「伯爵熱茶」hahahah, 濃而不澀。「三色粉圓」口感好彈性好好好好食, 當場唔少得仍地招牌「自家制棉花糖」唔太甜, 再點埋火鍋底真係剛剛好, 其他鹹點都一樣好食。本人強烈推薦, 如果各位女士想同男友慶祝情人節, 真係要好好考慮呢間下午「暖LoveLove -棉花糖甜上心火鍋」,唔使一定要去食晚餐, 最緊要質量, 同食得sweet
!

Cotton Candy Fondue Tea Set 鹹甜點(二人份量)
三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯)
必叫特色伯爵茶火鍋
2018-02-02
三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯)
必叫特色伯爵茶火鍋
  • 「伯爵火鍋」
  • 「三色粉圓」
結婚生活開展的第一個星期!當然要high tea 扮下貴婦!朋友約左去灣仔Espuma食充滿少女味的cotton candy fondue!好食又好影,女仔傾心事一流!high tea除左要環境好坐得舒服,食物賣相都非常重要,因為我地要同姊妹瘋狂影相!你地見到呢個頭咁大嘅棉花糖放係伯爵茶火鍋上面,又靓又好食!我地呢set cotton candy fondue有咸甜點各半,我自己較欣賞咸點,特別呢個八爪魚鮮芒莎莎,酸酸地非常開胃!呢個迷你炸魚薯條筒都非常鬆脆,如果熱D就更加正 (不過我影相影左20分鐘 =.=")甜食方面,我最欣賞其實系eart grey火鍋,估唔到配合粉圓食會如此match~ 味道唔會太甜或太漏。如果你中意食甜野,呢個藍白雲棉花糖就可以加落個火鍋度,望住舊雲形狀的棉花糖漫漫融,其實好療癒~而天寒地凍天氣,有一杯暖到入心的飲品當然重要,呢個棉花糖伯爵茶上面系脆口焦糖...以及軟綿綿綿花糖,口感好好啊~呢個梅子水果茶有個火暖住,傾幾耐都OK~
八爪魚鮮芒莎莎,酸酸地非常開胃!
2018-02-04
  • cotton candy fondue