2019-06-13 176 浏览
今日想食好少少, 食過灣仔合和果間分店, 原來TST都有一間, 見到佢有個二人MENU都幾抵, 恒生咭仲有九折, 就決定試下.呢個就係MENU喇環境同灣仔比較, 就細少少咁, 但裝修都幾靚飲品叫左一杯白酒, 同凍檸茶前菜係CAESAR SALAD同蟹肉蛋餅, 蛋餅幾好味幾香口餐湯係南瓜湯主菜黎喇, 我地揀左安格斯肉眼同PIZZA;  牛都算幾香, ORDER 五成熟亦都唔會話WELLDONE, 很好PIZZA薄薄的, 脆脆的, 比想像中有水準啊
呢個就係MENU喇

環境同灣仔比較, 就細少少咁, 但裝修都幾靚

飲品叫左一杯白酒, 同凍檸茶

餐湯係南瓜湯

PIZZA薄薄的, 脆脆的, 比想像中有水準啊
2019-06-11
  • four season pizza
2019-06-11 139 浏览
呢間店都幾多人嘎,台與台之間都有空位嘅。我地叫左個蜜桃柚子茉莉茶 Peach pomelo jasmine tea蜜桃同柚子嘅清香聞起身好舒服。。安格斯肉眼牛扒配黑松露菌汁我哋叫咗七成熟,肉眼扒好厚肉!一切開肉汁流出,。慢煮花椒口水牛面幾好! 水牛面頰同牛展口感好似, 個汁醬有少少花椒但唔係好辣,接受得到。至尊海鮮西班牙飯 ,份量夠兩個人食嘎, 。我最鐘意嘅流心軟芝士麻薯厚鬆餅一切開,體住芝士流出來,望住好滿足,鬆餅有空氣感,好軟!圍住碟邊嘅牛油曲奇餅碎,色彩夠,好靚,仲有啲蛋糕,細細粒好得意。
2019-06-09
2019-06-06 214 浏览
原本都無諗過咁早食父親節飯,不過阿爸同媽下星期就出發遊輪之旅,6月底先返,當然要早d食啦!阿爸鐘意食中餐但居然今次佢話想食西餐;我梗係睇兩老食好野啦~ 咁岩睇到espuma有優惠,一於就book呢度食啦!懶得諗當然係食套餐啦~4人套餐都幾吸引,頭盤係海鮮拼盤:有鮑魚;有螺頭;八爪魚;仲有大蝦添!放心全都係熟左既冷盤。鮑魚配有少少醬汁,係生蝦醬汁啊,好開胃呀!另一個頭盤係香煎帶子多士拌水牛芝士番茄。帶子煎到半生熟,外脆內軟;水牛芝士屬於淡味芝士,唔會奪走帶子既味道。是日餐湯餐係忌廉南瓜湯,內有粒粒南瓜哩!份量非常既至尊西班牙海鮮炒飯,我估6人都夠食呀,哈~大蝦;帶子;蜆;青口等等,炒飯至半乾狀態;加少少檸檬汁,好好味呢!食埋個西班牙炒飯經已8成飽了,仲有烤美國安格斯肉眼扒配青胡椒汁拌田園沙律。烤得剛好味,個青胡椒汁好特別,唔係平時既烤肉醬或黑椒醬,用黎沾肉眼扒好配啊!仲有甜品朱古力蛋糕。原本已經好飽食唔落,嚐左一口,唔太甜好好味喎。每位都可點一杯飲品,我點左西班牙水果酒,輕微酒精配上粒粒鮮果,好Fresh!

懶得諗當然係食套餐啦~

是日餐湯餐係忌廉南瓜湯,內有粒粒南瓜哩!

庆祝纪念
父亲节
用餐优惠
信用卡優惠
2019-06-05 190 浏览
我諗呢個係我食過最平既tea , balloons 一出黎就好 eye catching 同 IGable ,打卡一流。價錢唔貴 二百幾蚊兩個人share , 都好飽 我自己鐘意咸點多d 佢就甜點多d 所以有d最後都無點食到 但overall 算係好平既tea 但味道就唔好太多expectation
2019-06-03 183 浏览
呢个星期嘅工作压力实在太大,放假真系要抖一抖。放假约左好朋友去叹返个悠闲下午茶,阳光穿透进玻璃窗内,餐厅唔使开灯都有大量自然光线,位置在中環威灵顿街2-8号威灵顿广场M88 17楼,感觉挺休闲的。烟三文鱼田园沙律烟三文鱼份量还好也够两个人分享,沙律菜爽脆新鲜,配上微酸的沙律醋,是一个非常开胃的前菜。至尊海鲜西班牙炒饭  主角一上枱 卖相非常惊艳,大饱眼福 (大虾 青口 大蚬 帆立贝 带子 ) 份量足够两人分享香煎带子伴芒果莎莎拌粟米汁带子卖相非常漂亮,肉质非常鲜滑,芒果莎莎配粟米汁这个配搭非常新奇有趣,酸甜中有奶香的汁,非常好吃。我另外叫咗一杯花见Latte,佢面头应该唔系一般嘅奶泡,卖相还可以,喝起来也很特别。

烟三文鱼田园沙律

至尊海鲜西班牙炒饭

香煎带子伴芒果莎莎拌粟米汁

2019-06-02
下午茶
用餐优惠
信用卡優惠
2019-06-03 9977 浏览
六月份又是父親節的日子,沒有所謂那天才是父親節,所以提早慶祝,藉口吃餐好的也是應該!今天就被子女帶去尖沙咀厚福街那家西班牙餐廳亨用一頓父親節套餐!這餐廳座位舒服,裝修雅潔不落俗套!而店員招呼有禮,服務週到!這個父親節套餐供四人享用,有水果酒等飲品,加$98可任飲啤酒或餐酒,豪飲豪食也算價錢相宜!先來忌廉南瓜濃湯,熱騰騰的感覺而且幼滑!跟着上的法包鬆脆可口!頭盆是特級海鮮拼盤:有鮑魚、鮮蝦,八爪魚鬚切片、翡翠螺等放在冰塊上面,而食材已經是熟的,加些檸檬汁,更是令胃囗大開!跟著來好是香煎帶子伴水牛芝士番茄:大大粒的帶子肉,以法包盛托,中間㚒著水牛芝士和番茄,鮮明的賣相,令人一見垂涎!帶子肉鮮甜美味,香草味又是令食味提升!再喝一口西班牙Mahou啤酒,冰涼口感,十分舒𣈱!主菜兩個、至尊西班牙海鮮炒飯、及安格斯肉眼扒配田園沙律及青胡椒汁嘩!份量甚多,好大盆的海鮮飯,大大隻燒焗鮮蝦,帶子,青口,蜆等等加黃澄澄的茄汁,鮮檸檬伴碟,視覺效果一流,飯粒軟硬度適中,又不似義大利飯那般黏口!安格斯肉眼扒,要五成熟就剛剛好,肉質腍滑,醮青胡椒汁又是別有一番滋味!甜品那雪茄朱古力蛋糕,造型就十分配合這以父親為

頭盆是特級海鮮拼盤:

跟著來好是香煎帶子伴水牛芝士番茄:

再喝一口西班牙Mahou啤酒,冰涼口感,十分舒𣈱!

甜品那雪茄朱古力蛋糕,造型就十分配合這以父親為主角的套餐了!

朱古力香味十足,甜度剛好!
一頓豐盛的父親節套餐,吃得好開心呀!
2019-06-02
庆祝纪念
父亲节
  • 西班牙海鮮炒飯
2019-06-02 196 浏览
可能今日天雨關係,晏晝去到唔多人 (之前係好full)。一如既往,黑松露醬芝士薯條係必點自選 and this is the best truffle cheese fries I have ever had🍟。如果食到唔夠醬,仲可以refill添,而薯條份量亦值得鼓掌,係食極都食唔完。柚惑醬燒豬肋骨就比較一般,但肉汁也很juicy的。(我哋唔記得咗豬肋骨係配薯條,今餐好似食咗三個月薯條嘅份量)最後仲叫咗流心軟芝士麻糬厚鬆餅,雖然要等待30分鐘,但完全worth a wait。流心芝士名副其實,麻糬粒粒能增加口感,整體都非常吾錯。🥧

可能今日天雨關係,晏晝去到唔多人 (之前係好full)。

2019-06-02 232 浏览
星期六起尖沙咀,周圍餐廳都好Full好彩提早2天打電話訂左枱我貪依間餐廳係OpenRice訂枱會送埋25的Asia Miles 飛行里數餐廳位於尖沙咀厚福街,人人都知道呢度係一條食街樓下等lift用咗10分鐘,超多人Book左19:00。去到差不多Full曬我哋見到個二人餐 $468如果用恒生上卡即刻有九折套餐包括左煙三文魚沙律🥗小食,湯,2款主菜及飲品今日餐湯是西蘭花湯,飲落幾creamy,但略嫌西蘭花味道吾夠突出。三文魚沙律🥗酸酸甜甜,幾醒胃。小食是單骨雞翼🐥雞翼一客有三隻。外層塗上了一大層蜜糖,食落去香甜又香脆可口香煎大蝦橄欖油香辣意粉用上了兩大隻大蝦🍤意粉咬口勁度十足蒜味十足,十分惹味,刺激味蕾,愈吃愈開胃烤安格斯肉眼扒配黑松露菌汁上台之後目測大約接近10安士,叫咗5成熟切開肉汁鮮嫩,顏色粉嫩,肉味濃郁我鍾意佢個黑松露菌汁,食落唔會搶咗牛肉嘅味道之餘,又食到陣陣的野菌汁
星期六起尖沙咀,周圍餐廳都好Full
好彩提早2天打電話訂左枱
我貪依間餐廳係OpenRice訂枱
會送埋25的Asia Miles 飛行里數
餐廳位於尖沙咀厚福街,人人都知道呢度係一條食街

樓下等lift用咗10分鐘,超多人
Book左19:00。去到差不多Full曬

我哋見到個二人餐 $468
如果用恒生上卡即刻有九折
套餐包括左煙三文魚沙律🥗小食,湯,2款主菜及飲品

三文魚沙律🥗酸酸甜甜,幾醒胃。

小食是單骨雞翼🐥雞翼一客有三隻。
外層塗上了一大層蜜糖,食落去香甜又香脆可口

香煎大蝦橄欖油香辣意粉
用上了兩大隻大蝦🍤意粉咬口勁度十足
蒜味十足,十分惹味,刺激味蕾,愈吃愈開胃

烤安格斯肉眼扒配黑松露菌汁
上台之後目測大約接近10安士,叫咗5成熟
切開肉汁鮮嫩,顏色粉嫩,肉味濃郁

2019-06-01 156 浏览
假日要到尖沙咀工作,工作完畢後,發覺商場及街道較平日少人,可以順道周圍逛逛差不多到晚餐時間,就近搵左H8 2 樓 Espuma見到餐牌有信用卡優惠二人套餐,又啱食,就選呢個頭盆有南瓜餐湯及蒜蓉包, 南瓜味道香濃煙三文魚田園沙律沙律菜新鮮爽脆,十分清新焦糖單骨雞翼,雞肉幼嫰,加埋焦糖,甜甜地又惹味香煎大蝦㰖油香辣扁意粉大蝦入口鮮甜,彈牙,扁意粉煮得啱啱好,有口感烤安格斯肉眼牛扒配黑松露菌汁肉眼牛味香濃多汁,配松露菌汁,味道又幾夾喎招牌水果茶,酸酸甜甜,好好飲
差不多到晚餐時間,就近搵左H8 2 樓 Espuma

見到餐牌有信用卡優惠二人套餐,又啱食,就選呢個

頭盆有南瓜餐湯及蒜蓉包, 南瓜味道香濃

煙三文魚田園沙律
沙律菜新鮮爽脆,十分清新

焦糖單骨雞翼,雞肉幼嫰,加埋焦糖,甜甜地又惹味

香煎大蝦㰖油香辣扁意粉
大蝦入口鮮甜,彈牙,扁意粉煮得啱啱好,有口感

烤安格斯肉眼牛扒配黑松露菌汁
肉眼牛味香濃多汁,配松露菌汁,味道又幾夾喎

招牌水果茶,酸酸甜甜,好好飲

• 招牌水果茶
  • 焦糖單骨雞翼
  • 香煎大蝦㰖油香辣扁意大利粉
  • 烤安格斯肉眼牛扒配黑松露菌汁
2019-05-31 137 浏览
今日係個妹生日,我尼個做家姐葛一於帶上一家人來到尖沙咀葛Espuma吃西班牙菜,一齊為妹妹尼個壽星慶祝下生日!首先點咗份尼間店葛招牌水果茶,會有個小火爐熱住壺茶的, 咁就可以時時刻刻飲到熱茶啦,而且水果茶裡面的材料有蘋果,橙, 火龍果等水果,味道甜甜地,幾OK下伽!另外叫咗份西班牙海鮮炒飯,海鮮葛份量足夠而且種類多,都幾新鮮葛,配上滴飯一淡吃落去,好正!仲意吃牛油果葛妹妹,做家姐葛一於點上份香煎帶子配牛油果醬及香芒莎莎,海鮮配水果葛美食,又營養又美味又新穎!掛得吃都忘記拍照了,最後,壽星吃得好開心,十分滿意!
2019-05-30 210 浏览
位於最當旺的尖沙咀口福街,姊妹們一定唔會蕩失路,基本上在樓下抬頭一望就看見餐廳的logo,相當易認由於今日全女班聚會,salad是必需的❤️加入最喜愛的新鮮生果片令沙律更清新網上好多人大讚的黑松露薯條,果然名不虛傳平時喜歡黑松露的,不要錯過果酒白蜆加入新鮮生果作為冷盤,做法新鮮,作前菜是蠻開胃的,比較可惜是當中蜆還有沙烤雞烤至金黃色,外表好看,表皮脆脆反而雞肉不太嫩滑,一般Parmaham pizza,用料十足,喜歡火箭菜的人都覺得足夠,而且parmaham不算太鹹Pizza底薄,外邊脆總括而言,環境食物不錯,唯獨是有點貴
由於今日全女班聚會,salad是必需的❤️
加入最喜愛的新鮮生果片令沙律更清新

網上好多人大讚的黑松露薯條,果然名不虛傳
平時喜歡黑松露的,不要錯過

烤雞烤至金黃色,外表好看,表皮脆脆
反而雞肉不太嫩滑,一般

Pizza底薄,外邊脆

總括而言,環境食物不錯,唯獨是有點貴
2019-05-28 220 浏览
我地有4個人,真係好耐無聚,又唔想食d好熱氣既野,所以去左呢到 ❤️唔想諗 就直接叫左個4人 晚餐set 😌😌,其實好夠飽,不過我另一個朋友話好想食栗米片(好好味)😋當然全部野我都覺得擺盤擺得靚,同埋都癬部份都幾好食,唔錯,就再另外叫左呢個,最後?緊係有淨打包返屋企添😂😂 同埋幾好坐 ,地方大,服務好,環境裝修好森林樹林feel,綠綠地色既報置 幾舒服👍🏻有磨菇湯啦 配埋個蒜蓉包三款小食既併盤 - 加牛油果🥑雞肉沙律西班牙炒飯 (好大個) 抵 -味道都ok 反而黎面既 蒜蓉青口意粉好食 安格斯牛 5成 正 栗米片~好好食 有芝士 牛油果醬 cream ,鮮茄醬

有磨菇湯啦 配埋個蒜蓉包

三款小食既併盤 - 加牛油果🥑雞肉沙律

西班牙炒飯 (好大個) 抵 -味道都ok

反而黎面既 蒜蓉青口意粉好食

安格斯牛 5成 正

栗米片~好好食 有芝士 牛油果醬 cream ,鮮茄醬

2019-05-25 7727 浏览
今日收工,同友人來到尖沙咀H8嘅Espuma ,之前幫襯過中環嗰間,佢個流心鬆餅🥞超好食,仲要係即叫即製。。。今晚真係要encore 吓!尖沙咀店比較多人,坐位也冇中環店般闊落。但好彩食物水準都是一樣的。恒生銀行推出左一啲套餐優惠$468我個人咁懶🤣諗都唔諗啦,就叫呢個啦!先來一個是日餐湯,同焦糖單骨雞翼!湯係南瓜湯,好香甜,好快就飲晒!Sorry。。。我唔記得影雞翼嘅相俾大家睇😂因為實在太好食,一嚟到就忍唔住食晒!雞翼皮好脆,有一層薄薄焦糖喺出面,包住個雞翼。。。雖然好脆,但感覺就一啲都唔熱氣。安格斯肉眼牛扒配黑松露菌汁我哋叫咗七成熟,肉眼扒好厚肉!一切開肉汁流出,因為七成熟,所以有微微血水。巴馬風乾火腿蘑菇Pizzapizza餅底好薄又夠脆,食完唔會飽飽濟濟!我期待已久嘅流心軟芝士麻薯厚鬆餅🥞出場一切開,芝士就流出來,暖暖的,鬆餅好夠空氣感,好軟熟!圍住碟邊嘅牛油曲奇餅碎,七彩繽紛,好靚,有啲唔捨得食原來食靚嘅食物,真係可以令心情好愉快!

尖沙咀店比較多人,坐位也冇中環店般闊落。
但好彩食物水準都是一樣的。

恒生銀行推出左一啲套餐優惠

我個人咁懶🤣諗都唔諗啦,就叫呢個啦!

先來一個是日餐湯,同焦糖單骨雞翼!

湯係南瓜湯,好香甜,好快就飲晒!

安格斯肉眼牛扒配黑松露菌汁

我哋叫咗七成熟,肉眼扒好厚肉!
一切開肉汁流出,因為七成熟,所以有微微血水。

巴馬風乾火腿蘑菇Pizza
pizza餅底好薄又夠脆,食完唔會飽飽濟濟!

我期待已久嘅流心軟芝士麻薯厚鬆餅🥞出場

原來食靚嘅食物,真係可以令心情好愉快!

2019-05-24
  • 焦糖單骨雞翼
  • 流心軟芝士麻糬厚鬆餅
· 天時暑熱 最啱食啲比較清新嘅嘢食 🍴餐廳出咗春夏Menu⭐ 由前菜去到甜品飲品都非常吸引😍選擇困難症 ~ 真係靚到樣樣都好想點㗎😝咁啱仲見到隔離枱點咗個甜品靚到決定要再嚟第二次😍約會/朋友家庭聚會都好適合~ 環境好大亦有獨立洗手間👍 ··🔼西 班 牙 水 果 酒 煮 蜆 💖💖💖💖💖呢個凍主菜好特別 👍 蜆肉非常鮮甜又大粒😍好多水果粒粒正!仲可以飲埋啲水果酒~鮮甜夠Fresh 又開胃呀 ✨ 必食!! ··🔼帶 子 菠 菜 意 大 利 飯 💖💖💖💖💖好多人都可能會抗拒菠菜果陣澀味 但呢個食落完全唔澀反而幾香👍飯軟硬度剛剛好幾惹味👍帶子輕煎同調味過好香口好好食😍 唔會話Fresh得嚟太淡味咁👍 推薦🌟飲品方面就點咗杯水果茶 同蜜桃柚子茶😋清甜帶甘香解渴又涼快✨ 二人飽肚的DINNER🍴 ·
· 天時暑熱 最啱食啲比較清新嘅嘢食 🍴
餐廳出咗春夏Menu⭐
由前菜去到甜品飲品都非常吸引😍
選擇困難症 ~ 真係靚到樣樣都好想點㗎😝
咁啱仲見到隔離枱點咗個甜品靚到決定要再嚟第二次😍
約會/朋友家庭聚會都好適合~ 環境好大亦有獨立洗手間👍 ·

🔼西 班 牙 水 果 酒 煮 蜆 💖💖💖💖💖
呢個凍主菜好特別 👍 蜆肉非常鮮甜又大粒😍
好多水果粒粒正!仲可以飲埋啲水果酒~
鮮甜夠Fresh 又開胃呀 ✨ 必食!! ·

唔會話Fresh得嚟太淡味咁👍 推薦🌟

飲品方面就點咗杯水果茶 同蜜桃柚子茶😋
清甜帶甘香解渴又涼快✨ 二人飽肚的DINNER🍴 ·

2019-05-22 174 浏览
尖沙咀嘅厚福街H8大廈係好多美食嘅,今次就試吓呢一間尖沙咀分店嘅西班牙餐廳🍴餐廳環境舒適,隔離枱大多數都係一班女仔,見佢哋叫咗啲甜品都好靚🥰但因為我老公唔太好甜品,所以我哋就Ordered咗 南瓜日式麵豉活蜆闊蛋麵 & 忌廉菠菜帶子意大利飯!麵條粗身好有口感同埋醬汁都比較多,蜆肉裏面無沙,整體味道不俗。而意大利飯軟硬度適中,帶子佢煎過嚟,大大粒又爽口,每一啖飯食落去都會有菠菜味十足。最後叫咗個cappuccino & 水果茶,淡淡茶香味,裏面有果肉之外,仲有蘭香子,夠晒健康有益。

2019-05-16