2020-03-01 38 浏览
好鍾意呢間小清新Cafe💕天然採光好光猛好舒服🤩Weekend有all day menu!睇到樣樣都好吸引好想食!先叫有個火雞三文治💞配乳酪醬好少fresh好健康🥰而且仲夾住好多菜!正呀!又飽又滿足☺️老公叫左個all day breakfast 😛好大碟每樣食物都好似至少有double😝好味!餐廳主打咖啡☕️老公order左iced Americano佢呢杯係帶有少少酸味!😙好易入口又醒神😆另外我order 左rose tea latte!雖然轉左skim milk!但飲落去都覺得好rich!玫瑰味又夠曬香❤️
好鍾意呢間小清新Cafe💕

老公叫左個all day breakfast 😛
好大碟每樣食物都好似至少有double😝
好味!

佢呢杯係帶有少少酸味!😙好易入口又醒神😆

另外我order 左rose tea latte!
雖然轉左skim milk!但飲落去都覺得好rich!
玫瑰味又夠曬香❤️
2020-03-01 25 浏览
這一家咖啡店我來了好幾次,氣氛很好,落地玻璃窗,下午來可以感受日光,店內播放著舒適的純音落,有電插座提供電源,想和朋友喝一杯,或是自己獨處,都很適合。店子可容納約20人,位置疏落,空間感不錯。這段日子,大家都想和旁邊的人保持距離嘛...(苦笑)餐廳主打當然是他們的靚咖啡,他們有自家烘焙的咖啡豆,試到合心意的可以入手。精細的拉花,幼滑的奶泡,今天我點了一杯暖暖的moccha,濃郁的咖啡帶陣陣的朱古力的苦澀,令人回味無窮。Espresso Alchemy 有幾家分店,但是不是每家分店都有熱食我就不太清楚。荃灣店有意粉等等熱食提供,不過礙於疫情關係,是日就廚房就沒運作,我表示十分理解。店裡應該有麵包和蛋糕等等,今天亦有限量供應。這一件banana cake,碩果僅存(笑)可能因為如此,我覺得特別好味。抹茶latte,回甘度高,抹茶控絕對不會失望。除了咖啡,其實這裡還有很多不同飲料。其中有些特色咖啡我覺得幾有趣,例如有汽咖啡,冰滴咖啡等等。這裡還有好幾款茶品,桂花龍井,清幽中帶一抹桂花香氣,挺不錯的。有機會一定會再來坐坐放空,尋找寧靜的心靈空間。

抹茶latte,回甘度高,抹茶控絕對不會失望。

2020-02-25 46 浏览
今天朋友說要去荃灣廣場買嘢,如心廣場ll期同海之戀都開左好多新餐廳,我們就上openrice搵下那間好。見到這間cafe好多好評,所以就來了!行了好耐終於搵到,原來在I期,原來店子不太,是半開放式的!!cafe有精心的設計及佈置,很靚很舒服的感覺。 出去落單,坐下等。很靚的牌子每人一杯咖啡,我的朱古力咖啡同朋友的Flat White,賣相好靚,好吸引,拉花不同,杯也是好厚身的瓷杯。咖啡好舒服,不會過甜,好香唔苦。好有水準All Day Breakfast, 好豐富的呀,一件牛角包,煙肉,菇,蛋,腸,車厘茄,薯仔。煙肉好脆口,蛋夠厚身夠滑,牛角包好香酥,Good。好好味。脆雞菠蘿漢堡,好大的漢,雞肉好香好脆口,加埋菠蘿食好夾,有d醬同生菜,薯仔伴碟。食完這個勁滿足。店員親切有禮,價格合理,食物有水準
cafe有精心的設計及佈置,很靚很舒服的感覺。

出去落單,坐下等。很靚的牌子

咖啡好舒服,不會過甜,好香唔苦。好有水準

店員親切有禮,價格合理,食物有水準

2020-02-15
午餐
2020-02-25 40 浏览
最近受到疫情影響,好多人都變做home office,好多時都仲要喺屋企搞掂一日三餐。今日晏晝出去食lunch,可以暫時輕鬆一下。雖然佢唔係outdoor ,但佢塊落地大玻璃可以令出面嘅太陽照射入店內,讓人感覺舒服。叫左一杯Earl of Citron Vodka,味道酸酸的,好清涼。鍾意佢用圓冰 Keep住杯飲品凍之餘,又唔怕 dilute 咗。主食方面,叫左一份香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉。Omg 隻蝦好大隻好新鮮好彈牙,完全令人驚喜。不過隻辣味係Tabasco隻味,如果有啲黑椒令到佢多一個多層次就好喇~ 但整體來講我都已經好滿意。食完主菜,我亦點左一件藍莓蛋糕。(頭先仲喺度猶豫要香蕉蛋糕定係藍莓蛋糕)好好味,pair up with 咖啡,真係好夾唔知有冇人同我一樣鍾意食啲邊位,特別香!佢焗得好好,可以一粒粒咁分開黎但係你又唔會覺得散。去咖啡店當然唔少得叫番杯咖啡。我叫咗一杯手沖,咖啡豆來自Columbia。平時我飲咖啡怕酸,但呢杯咖啡帶nutty香氣,飲落的確好令人心情愉快~另外,見到店員好努力一絲不苟咁消毒清潔同抹枱,作為食客我食得好放心😂

好好味,pair up with 咖啡,真係好夾

2020-02-24
2020-02-24 135 浏览
星期日約咗朋友去食野,一次過食哂早午餐,係荃灣西站行去約5分鐘,就到如心廣場一期。坐下來睇一睇想食啲咩,再到櫃位落Order。落完Order,比一個號碼牌,之後等約4-5分鐘,陸續將美食放到枱面上。🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $88有好多香脆又厚切既意大利煙肉,好有咬口,醬汁又好多,意粉仲煙煙韌韌。🥪青醬烤雞意大利三文治 $66熱辣辣既三文治,配上青醬汁(多汁)、蕃茄,最重要係烤雞,又香又好吃,又唔會好韌。🍰Homemade 藍莓蛋糕 $28厚切蛋糕好香,有大大粒藍莓,飽肚既蛋糕。🥤Iced Mint Chocolate $45有枝薄荷葉襯托係中間位置,配上可可粉。三層顏色,有漸變色嘅效果,薄荷朱古力上有朱古力泡沫再上有白色奶奶既泡沫,香濃既薄荷味。☕Milk Chocolate (LGE size) $41心形拉花圖案好靚,暖粒粒既熱朱古力,暖在心裡頭,甜度適中,香滑既朱古力。

🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $88
🥪青醬烤雞意大利三文治 $66
🍰Homemade 藍莓蛋糕 $28
厚切蛋糕好香,有大大粒藍莓,飽肚既蛋糕。
🥤Iced Mint Chocolate $45
Iced Mint Chocolate

Milk Chocolate (LGE size)

青醬烤雞意大利三文治

Homemade 藍莓蛋糕

2020-02-09
$134 (早餐)
Iced Mint Chocolate
Milk Chocolate (LGE size)
青醬烤雞意大利三文治
Homemade 藍莓蛋糕
  • Homemade藍莓蛋糕
  • MilkChocolate(LGEsize)
  • IcedMintChocolate
/Espresso Alchemy 🇭🇰/#sa荃灣篇 #sacafe篇➖➖➖呢間cafe之前都去過一次食物質素唔錯 朋友都想encore多次見荃灣分店環境好chill 就去朝聖🤤今次唔算好餓 就食下tea 咁🙈發現原來menu 同尖沙咀有少少唔同➖➖➖1️⃣Blueberry cake $28本身想叫carrot cake 但賣晒啦就食藍莓蛋糕啦!感覺好似磅蛋糕咁 厚實口感 有牛油香主要甜度來自藍莓乾 但就較為鬆散 有少少乾但整體來講都唔錯🙌🏻➖➖➖分數:6.8/10 ➖➖➖2️⃣檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $66好耐無食過panini 啦~麵包體幾香脆 烤雞唔算overcooked 底部仲有mozzarella cheese 但存在感較底 凍左少少無左拉絲嘅效果~覺得可以多少少sauce 無咁乾!➖➖➖分數: 7/10 ➖➖➖3️⃣煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $78 最鍾意係呢碟 沙律個汁好惹味仲有啲似辣椒嘅番茄乾三文魚同菜嘅份量都幾多下🤤成個感覺好refreshing 但我都係會揀雞胸肉沙律多啲!➖➖➖分數: 7.7/10 ➖➖➖4️⃣Honey Earl grey latte $42感覺幾igab
/Espresso Alchemy 🇭🇰/
發現原來menu 同尖沙咀有少少唔同
Cappuccino

1️⃣Blueberry cake $28
本身想叫carrot cake 但賣晒啦
就食藍莓蛋糕啦!
感覺好似磅蛋糕咁 厚實口感 有牛油香
主要甜度來自藍莓乾
但就較為鬆散 有少少乾
但整體來講都唔錯🙌🏻
Blueberry  cake

分數:6.8/10
2️⃣檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $66
好耐無食過panini 啦~
麵包體幾香脆 烤雞唔算overcooked
底部仲有mozzarella cheese
但存在感較底 凍左少少
無左拉絲嘅效果~
覺得可以多少少sauce 無咁乾!
Panini

分數: 7/10
3️⃣煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $78
最鍾意係呢碟 沙律個汁好惹味
仲有啲似辣椒嘅番茄乾
三文魚同菜嘅份量都幾多下🤤
成個感覺好refreshing
但我都係會揀雞胸肉沙律多啲!

分數: 7.7/10

Cappuccino
Panini
Salmon  salad
2020-02-16 26 浏览
荃灣呢個開左新MALL,有好多店鋪,行完DONKI就黎左嘆咖啡。見呢間餐廳唔使加一服務費,環境又好,格調高雅就黎左啦!見佢好專咖啡咁,就算平時唔多飲咖啡,今次都叫左個COLD BREW,中意凍飲,又好怕冰沖淡了咖啡本來的味道,COLD BREW正好保留到咖啡既原味,想再凍D,於是倒左係杯到飲,佢有好圓既冰,冇咁快MELT,唔錯唔錯!咖啡苦中帶甘,識飲要飲COLD BREW!另外都仲叫左個EARL GREY CHOCOLATE,茶味與朱古力各半,有創意!同時都叫左個烏龍,係手沖茶,質素都好高。早餐我叫左個雞排BURGER,岩晒成日都想食BURGER又想健康D既我,有FRESH SALAD, TOMATOES,清新得黎又好味,雞肉鮮嫩又香脆。
2020-02-15
2020-02-16 43 浏览
一大早想relax下,就決定嚟到呢一間有落地大玻璃嘅Cafe, 餐椅、餐桌、及地板都係以白色為主,俾人乾淨清潔嘅感覺叫咗咁多嘢食,口味偏清淡,適合想食得light d 嘅人叫咗兩杯嘢飲,分別係mocha , 冰宇治抹茶鮮奶。朱古力味唔太重,微甜,保留到咖啡嘅香味Matcha 味濃,飲到有顆粒,唔知係咪因為係iced, 係無糖嘅「厚切意大利煙肉配卡幫尼意粉」好多芝士粉,煙肉份量唔少,有啲仲有軟骨係入邊添「青醬烤雞意大利三文治」超級鍾意呢一隻三文治嘅皮非常脆口,主要嘅調味料都係靠青醬,雞肉冇咩味,仲有拉絲嘅芝士

叫咗咁多嘢食,口味偏清淡,適合想食得light d 嘅人
叫咗兩杯嘢飲,分別係mocha , 冰宇治抹茶鮮奶。

朱古力味唔太重,微甜,保留到咖啡嘅香味

「厚切意大利煙肉配卡幫尼意粉」
好多芝士粉,煙肉份量唔少,有啲仲有軟骨係入邊添
「青醬烤雞意大利三文治」

某日經過西鐵站,發現喇個好適合工作嘅地方,唔似某幾間大型連鎖咖啡店甘太嘈♥️環境:有陽光照射到的落地玻璃窗邊位,好適合工作,配合Chill ge音樂,心情好放鬆☕:🌷Latte Art好完整,有層次,Flat White 奶打得幾滑,最重要係有得揀🥛skimmed milk🥪:我真係好鍾意食Panini😋😋😋 火雞胸白🍄洋蔥Panini,肉好軟稔(我差d以為食緊走油煙三文魚🤣)熱烘烘,好好味呀~厚厚的,幾夠飽😍喺喇度感覺自由,無人催你收碟,又有插頭位,工作之選😎😎😎

🥪:我真係好鍾意食Panini😋😋😋

喺喇度感覺自由,無人催你收碟,又有插頭位,工作之選😎😎😎
skimmed milk Flat White
火雞胸白磨菇洋蔥Panini
2020-02-13
skimmed milk Flat White
火雞胸白磨菇洋蔥Panini
2020-02-11 43 浏览
Earl Grey Chocolate混合左伯爵茶和朱古力,非常有創意嘅配搭,飲落每一啖都能夠同時品嘗伯爵茶同朱古力嘅味道,而杯面配有精巧拉花,可謂睇得又飲得。青醬雞扒長通粉青醬味道好香濃,同長通粉雞排好夾,而雞排肉質非常嫩滑,一d都唔似雞胸,加埋青醬一齊食,又好味又健康。雞胸肉嘅份量亦都好多,一碟入面大概有十二三塊左右,佔咗碟粉差不多一半。而長通粉入面都充滿青醬,食落味道極濃勁正。卡邦尼意大利麵好有口感,而每條麵條沾滿濃郁嘅卡邦呢醬汁,醬汁 creamy得黎帶點咸香和芝士香,但又不會有感覺膩。

青醬雞扒長通粉

晨早起床清新爽朗,而且不用返工,作為全職廢青吃早餐是必須的,再加上我下午有一個tele meeting ,所以便找一間環境比較清幽的cafe 慢慢坐著,並與女友思考人生,我們以慢動作走向餐廳,我找了一個最寫意的位置過我們的慢活上午。順帶一提,早餐時段是由8:00至到12:00適合遲起床的香港人。肚皮打鼓的我們點了個煙肉芝士奄列和檸檬汁烤雞意大利三文治(panini) both with regular size single origin brew coffee。左手拎叉右手拎刀一切,然後慢慢放進口,儘量按着自己的心情,嘴角微微香上45度傾,然後不徐不疾地切另一塊。奄列蛋味超濃郁,然後廚師的煮蛋的控制剛剛好,口感非常好,再加芝士和煙肉簡直是絕配。然後那個panini 烘得剛剛好,重點麵包優質故做得外脆內軟,而且檸檬汁與烤雞配搭得非常好,非常能突出烤雞的味道。最後以一杯齋啡作為句號,齋啡雖然較苦但咖啡味是最香濃的,我倆慢慢望着出面的景色,品嚐着以上等咖啡豆烘焙而成的齋啡,享受休閒的時間,感受着時間和風景的變化。

檸檬汁烤雞意大利三文治

煙肉芝士奄列
檸檬汁烤雞意大利三文治
煙肉芝士奄列
今日去左荃灣如心廣場商場既呢間Coffee ShopCoffee Shop環境簡約舒適,裝修以白色為主,加上落地玻璃同埋open kitchen , 感覺份外開揚。呢度既飲品選擇好多,除左有咖啡,仲有茶、酒同埋特色飲品可以選擇。另外都有啲沙律、Pasta 同三文治等食物提供。我就Order 左一杯Latte ($41,Large size) 咖啡香濃,入口順滑,唔錯另外亦Order 左一份Pesto Chicken Penne($89)Homemade Pesto Cream Sauce 做得非常好,香草味重,加上 Cream 又令口感滑溜之餘唔會太油膩。而呢度既雞肉雖然唔係用雞脾位,但都煮得夠嫩,唔會好乾!
今日去左荃灣如心廣場商場既呢間Coffee Shop

咖啡香濃,入口順滑,唔錯

• Latte
2020-02-02 49 浏览
以前已經成日去美麗華間espresso alchemy,食物高質,性價比又高。點知最近荃灣開新分店,近屋企,開心死我😍😍文青系裝修簡直係女仔打卡熱點,白地磚雲石檯,加埋落地玻璃令到全場都好光猛,感覺好舒服。今日呢個menu 第一次見,唔知係咪放假先有呢。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬超大份,必要用手食😂😂菠蘿加埋乳酪醬,酸酸甜甜咁。而雞件就微辣,兩種味道加埋好特別。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意粉好彈口兼好入味。煙肉經過煮完仍然好濃味💯Mocha & Flat White咖啡冇嘢好挑剔,一如以往好正☕️追加甜品:Banana bread$28 厚切蛋糕一片,好香香蕉味,正!

今日呢個menu 第一次見,唔知係咪放假先有呢。

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

意粉好彈口兼好入味。煙肉經過煮完仍然好濃味💯

Mocha & Flat White
咖啡冇嘢好挑剔,一如以往好正☕️

追加甜品:Banana bread
$28 厚切蛋糕一片,好香香蕉味,正!

2020-02-02
$140 (早餐)
2020-01-22 97 浏览
話說荃灣有兩個新商場,海之戀和如心廣場,我假日去走一趟順便去DONKI 逛。這天約朋友先吃一個brunch,叫了兩款三文治和兩杯咖啡。🥪火腿胸番茄三文治配希臘乳酪醬 $79🥪美國牛肉洋蔥青椒蘑菇三文治 $79☕️Latte $41☕️Cappuccino $41他們上菜都很有效率,第一個好多蔬果吃上口很fresh,第二個有很豐富的牛肉。環境在自然光線下,格局明亮,而且我很喜歡餐具灰色的型格風。在這兒一邊談天說地一邊品味咖啡,悠然自得,慢活人生。

🥪火腿胸番茄三文治配希臘乳酪醬 $79
🥪美國牛肉洋蔥青椒蘑菇三文治 $79
☕️Latte $41
☕️Cappuccino $41

Latte
2020-01-18
$120 (早餐)
Latte
2020-01-20 88 浏览
約左個客在如心廣場附近傾野,順便食個早餐,發現呢邊都開左間Espresso Alchemy,在如心商場一期的G層,正對寫字樓電梯大堂,環境清幽,很適合傾野。早餐套餐包一杯巴西黑咖啡,如果另嗌野飲就要加錢了。呢度咖啡好香,自家品牌,現磨現冲,行近鋪頭附近已經聞到,好吸引。叫左份早餐炒蛋多士,加左培根,牛角包,炒蛋份量足,蛋汁juice,培根香脆,大大塊。多士烘烤岩岩好,很香脆。牛角包酥皮好正,口感不錯,外脆內軟。跟餐有一杯巴西黑咖啡,很濃郁,回甘又提神。而latte 拉花好靚,奶味香滑,易入口,咖啡味濃,很香。

早餐套餐包一杯巴西黑咖啡,如果另嗌野飲就要加錢了。

牛角包酥皮好正,口感不錯,外脆內軟。

跟餐有一杯巴西黑咖啡,很濃郁,回甘又提神。

而latte 拉花好靚,奶味香滑,易入口,咖啡味濃,很香。