2020-07-12 46 浏览
-瘦編今日係荃灣等人,又有啲時間要hea,就上網搵下有咩coffee shop係附近啦,最後就去左如心依間Espresso Alchemy。👍🏿-去到咁岩撞正下午茶時段,我揀左個火雞洋蔥蘑菇包配熱齋啡($66),本身想轉凍齋啡,但係要加$18,所以要翻熱就算。個包好有驚喜,烘完熱辣辣上菜,口咸好豐富,個外皮又脆脆地,幾好!咖啡就一定好飲,之前都有飲過,記得之前睇過報導,個老闆係好有研究,全部咖啡豆係葵芳有自己工場去炒。☕️-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ Espresso Alchemy (荃灣)📍 荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期地下G02號舖-

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Espresso Alchemy (荃灣)
📍 荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期地下G02號舖
2020-07-11 72 浏览
踏着海滨的惬意,嗅着咖啡的香气,第一次来荃湾的第一家咖啡店便毫不犹豫地选择了EA,不为打卡,而为日常。从尖沙咀喝到荃湾,Espresso Alchemy绝对是我愿意一去再去的店,欣赏它的低调和优秀的出品,这种店给你的感觉踏实而安心,它的味道和它的氛围,都让你觉得熟悉又容易亲近。·Espresso Alchemy成立于2011年,目前在香港有四家门店,包括一家roastery,几年来荣获多个认证和奖项,来头完全不小,并且我看到很多咖啡店用的都是它家的豆子。个人感觉EA这几家门店的空间感一般,但质素和风格绝对在线,因此完全不担心人气。荃湾的咖啡店其实不少,但像EA这样高品质高性价比的店还是稀缺,在尖沙咀店喝过两次咖啡都令人记忆犹新,这次享用了一顿心满意足的早餐,好感有增无减。·尖沙咀店把扶手电梯下面的空间利用得很好,而荃湾店位于商场门边,临街位置十分显眼,但人一多还是有些吵。在人来人往的商场中,它绽放出一种清新惬意的风格,独特的珊瑚粉让人眼前一亮,拼接着大理石台面,气质尤为出众。吧台上和靠墙架子上排列着一袋袋咖啡豆和一瓶瓶酒,因摆放整齐而显得清爽干净。开阔的落地窗透进明亮的光线,全白的桌椅
尖沙咀店把扶手电梯下面的空间利用得很好,而荃湾店位于商场门边,临街位置十分显眼,但人一多还是有些吵。在人来人往的商场中,它绽放出一种清新惬意的风格,独特的珊瑚粉让人眼前一亮,拼接着大理石台面,气质尤为出众。吧台上和靠墙架子上排列着一袋袋咖啡豆和一瓶瓶酒,因摆放整齐而显得清爽干净。开阔的落地窗透进明亮的光线,全白的桌椅和菱形砖块的地面仿佛是一阵纯净的海风,在进店的一瞬间,它的吹拂让你不由自主地安静下来。
EA的真的是好喝又好吃,饮品和食物种类颇丰,就算吃过多次,也依然会令人有新鲜感。食材优质份量十足,平日有套餐优惠,周末A la carte其实也不贵,荃湾的物价还是挺亲切的,不过目前YQ措施是限时用餐90分钟。
【燕麦奶拿铁】,它家咖啡一直都令我欣赏,意式有中深和中烘两种拼配可供选择,Alchemy Blend以它醇厚香浓的坚果可可风味在第一口就迷了人,燕麦奶的温暖柔顺中带出回味的一丝丝甜感。唯一不足是这一杯对于我的口味依然偏淡,下次我宁可多加shot也不要勉强,否则有点像一个大杯在喝奶的感觉。当然,这一杯完全是可以给出好评的,在这个闷热潮湿的早晨,抿一抹绵绵的奶泡,那种独一无二的治愈感,仿佛在亲吻着一缕唤醒的阳光。
【青酱鸡排沙律】,慢煮鸡胸肉足足有厚实的十大块儿,细腻弹嫩香滑多汁,口感堪称一绝,涂抹上咸香的青酱,吃得人心潮澎湃。生菜和火箭菜混合作底,一点都不单调,脆爽中伴随着新鲜番茄,番茄干与黑橄榄,清新惹味。
2020-07-01
早餐
  • 鸡扒芝士奄列
  • 青酱烤鸡意大利三文治
2020-07-10 62 浏览
Espresso Alchemy 荃灣分店 裝潢以白色為主調 幸運地坐到窗邊圓枱 環境較寬敞之餘 落地玻璃令景觀更開揚 採光度亦十足看著途人雨中漫步 再看到雨後陽光 別有一翻風味▪️火雞胸蕃茄三文治配希臘乳酪醬 $79三文治超足料!完全不能一口吃掉全部餡料!麵包經烘過 感覺上還加了蒜蓉調味火雞胸肉質軟腍不柴 調味十足沙律菜新鮮爽口無苦澀味 配上蕃茄跟帶酸味的希臘乳酪醬 早上吃清爽無負擔每一樣的調味都很足夠 單吃任何一款都不會覺得很寡▪️青醬雞排沙律 $75雞排肉質嫩滑 完全不柴 帶淡淡鹹味 面層淋有青醬 重口味人士表示 很想再要多點青醬沙律菜份量也不少 同樣新鮮爽口無苦澀味除了新鮮蕃茄仔 亦加了不少番茄乾 酸酸甜甜 清新開胃雞排跟沙律菜份量都毫不吝嗇 整體調味不會過於清淡 推介給想要健康人生的大家▪️Hot Mocha $38/regular咖啡入口順滑 初初入口咖啡味道較為濃郁 其後朱古力再慢慢跑出來 咖啡中有粒粒黑朱古力 感覺上朱古力走成人的路線 濃度較高 甜度較低 挺符合個人口味▪️Iced mint chocolate $49朱古力面層為奶泡沫 入口順滑 帶點朱古力顆粒初初入口先嚐到朱

看著途人雨中漫步 再看到雨後陽光 別有一翻風味

▪️火雞胸蕃茄三文治配希臘乳酪醬 $79

三文治超足料!完全不能一口吃掉全部餡料!
麵包經烘過 感覺上還加了蒜蓉調味

▪️Hot Mocha $38/regular

▪️Iced mint chocolate $49
朱古力面層為奶泡沫 入口順滑 帶點朱古力顆粒
初初入口先嚐到朱古力味 再來是薄荷味朱古力的餘韻
雖說朱古力味不算特別濃郁 但薄荷味道毫不人工 也不太甜膩 唯獨小小一杯 索價較為進取⠀

整體而言 環境寬敞舒適 完全符合鬧市中的一點寧靜 食物質素不錯 份量十足
2020-07-08 54 浏览
好友話今日想偷懶,唔去做運動想食個舒服嘅早午餐,然後去Donki 逛逛😆。我搵咗呢間Donki附近的人氣咖啡店,走進店裡面,陽光充足☀️,店內播放著悠揚的音樂🎼,感覺舒服,我哋點咗:☕️朱古力咖啡好靚的拉花在朱古力咖啡上,令人想喝但又不忍破壞,朱古力與咖啡味恰到好處,感覺很甜蜜美好!☕️特濃朱古力好友點的,很可愛的小杯盛上香濃的朱古力,香氣撲鼻,喜歡朱古力的朋友,不要錯過,會令你一試難忘。🍴火雞胸番茄三文治配希臘乳酪醬哈哈,彷如一座小山的三文治送到我們面前,很有氣勢,裡面有火雞肉、蕃茄及清脆嘅生菜配上希臘乳酪醬,感覺很健康清新✨,唔錯。🍴蟹肉味噌扁麵🍝帶點日式意粉風味,沒有肉類意粉的油膩感,蟹肉及蘑菇份量也不少,配上味噌醬汁,很少可以在其他餐廳食到,口感輕盈帶點鮮味,傾吓傾吓,好快比我哋食晒成碟。😆好悠閒好舒服的早午餐,食完也感受著周日的幸福~💕😎

☕️朱古力咖啡

☕️特濃朱古力

🍴火雞胸番茄三文治配希臘乳酪醬

🍴蟹肉味噌扁麵🍝

好悠閒好舒服的早午餐,食完也感受著周日的幸福~💕😎
2020-07-05
  • Mocha
2020-07-04 51 浏览
成日去開附近就會去呢度食午餐,因為好食又抵食。叫咗燒牛肉Panini ,入邊有好多牛肉,加咗黑椒。味道夠香,而且仲有洋蔥、青椒等等,口感好豐富。包新鮮即整烘,所以脆脆地,好好味!再叫左蕃茄大蝦意粉,蕃茄醬汁味道唔錯,酸酸甜甜,大蝦幾爽口。意粉份量其實都幾多,味道唔錯!午餐仲包飲品,其他飲品加$10或$15。加咗朱古力咖啡$15,whole leaf tea $10.呢度嘅咖啡係必叫,因為味道香濃,飲完一杯好醒神!

成日去開附近就會去呢度食午餐,因為好食又抵食。

呢度嘅咖啡係必叫,因為味道香濃,飲完一杯好醒神!
在荃灣附近逛街逛到累想飲杯咖啡,突然想起這家店舖就決定去休息一會吧🤭。在下午茶時間店舖已經坐滿一半人,幸好還有位置可以坐,所以我們決定去點杯咖啡和食點吃東西才行🤤🤤。💥煙三文魚沙律配檸檬醋醬 HKD$78,這碟沙律很大碟份量十足呢🤭,裡面有沙律菜/羅勒/酸蕃茄乾/黑橄欖。煙三文魚擺放到花的形狀有點錦上添花💕,配上檸檬醋醬更開胃惹味。💥烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 HKD$95,這個漢堡裡面很巨大😍,還要是幾吋高很吸引🤤。材料有烤雞/菠蘿/蕃茄/生菜,配上檸檬乳酪醬為漢堡包增添味道。烤雞微辣很惹味,雞肉肉質不會太韌。另外配有薯粒,看著香料包圍著薯粒,發現味道濃郁。但之後會感覺到有點微微辣的口感慢慢散發,這個挻特別又有驚喜🤩。💥澳白咖啡 HKD$37 | 朱古力咖啡 HKD$38,下午茶怎麼可不飲杯提神咖啡呢🤭。這次點的是標準杯的咖啡,發現標準杯裝的拉花比較美又大一點,而且有美美的心型拉花😍😍。咖啡味道香濃,這款咖啡豆不會太酸,這次覺得澳白咖啡的味道比朱古力咖啡味較重。

2020-07-02
2020-07-01 68 浏览
如果你問我荃灣有咩cafe 坐得舒服,食物又有quality 我會首選 Espresso Alchemy。如心廣場地下,交通方便但同時帶點休閑。自己同朋友都黎過不下數次。今次就帶mommy 黎食個late lunch。Lunch set 由12:00-14:30,非常好。•Crab & Miso Fettuccine 蟹肉味噌扁麵 $118有蟹肉,有2款菇。非常足料,看似淡味但其實味道剛剛好,好creamy。媽咪好鍾意❤️•Tiger Prawn & Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Homemade Tomato Sauce $108香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉少少辣,同酸味好夾,唔會淨係得酸味。蝦爽口彈牙。欣賞意粉唔會煮得太淋,依然有咬口。雖然今次叫左iced coffee,Iced cappuccino & Iced Mocha咖啡唔會失水準,就算凍都有濃郁同有層次咖啡味。唔會淡如水,如果唔係天氣咁熱,都唔會試下叫凍。我會recommend 飲返熱唔睇唔知,原來+$4 可以加flavored Syrup
如心廣場地下,交通方便但同時帶點休閑。
自己同朋友都黎過不下數次。
今次就帶mommy 黎食個late lunch。
Lunch set 由12:00-14:30,非常好。

香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉
少少辣,同酸味好夾,唔會淨係得酸味。
蝦爽口彈牙。
欣賞意粉唔會煮得太淋,依然有咬口。

雖然今次叫左iced coffee,
Iced cappuccino & Iced Mocha
咖啡唔會失水準,就算凍都有濃郁同有層次咖啡味。唔會淡如水,
如果唔係天氣咁熱,都唔會試下叫凍。
我會recommend 飲返熱

唔睇唔知,原來+$4 可以加flavored Syrup
2020-06-29 57 浏览
夏天熱辣辣,不想在街外等位食飯,就選擇了舒適地在如心廣場用餐,Espresso Alchemy,去到剛好還有座位。在餐廳內不時傳來陣陣咖啡香,當然咖啡好出名必飲,更有咖啡豆等用品售賣。點了Iced Cappiccino,還有伯爵茶朱古力,咖啡好香好香,而朱古力也是推介之一,甜中帶茶香,好滿足。青醬雞肉長通粉 $89嫩滑雞肉配彈牙長通粉,醬汁是蒜香及薄荷,幾有泰式風味。美國牛肉洋蔥漢堡配黑松露沙律醬 $79嘩~~~Burger 超大個,牛肉也是超厚切開是豐富的芝士拉絲,有肉厚的牛肉,肉香又多肉汁,有多洋蔥、番茄、生菜,配黑松露沙律醬味道都幾夾。

青醬雞肉長通粉 $89
嫩滑雞肉配彈牙長通粉,醬汁是蒜香及薄荷,幾有泰式風味。

美國牛肉洋蔥漢堡配黑松露沙律醬 $79
嘩~~~Burger 超大個,牛肉也是超厚

2020-06-29 47 浏览
第一次去呢一度食嘢 朝早嚟到已經排晒隊 呢度嘅環境好舒服 店員嘅態度服務都好好 呢度落單係自己出去俾咗錢 再坐低等嘢食 美式咖啡好香濃 雞胸三文治個熱度啱啱好 超級推介呢個全日制早餐 有牛角包🥐薯仔🥔煙肉 香腸 蕃茄 炒滑蛋 個滑蛋好香 落咗少少牛油 同埋香蔥 成個早餐都好豐富👍🏻
2020-06-27
早餐
2020-06-27 68 浏览
今朝去左荃灣西搵個朋友食早餐,我地想搵個舒舒服服嘅地方傾下計,佢推薦左呢間~大約十點半黎到呢個商場,原本見個商場好似冇乜人流,但黎到呢間coffee shop竟然全場爆滿🙈一去到門口感覺好開揚好舒服👍 大約等左十分鐘就有位~我地叫左一份檸檬汁烤雞煙肉芝士panini,香煎虎蝦蘆筍辣汁蕃茄意粉同埋一杯mocha~panini外層烘得好脆,煙肉有油香而唔肥膩,烤雞有微微檸檬汁香味同幾滑,份量非常足,好飽肚👏🏻香煎虎蝦蘆筍辣汁蕃茄意粉都唔細碟,有三隻大大隻又爽口既蝦,都幾“dom本”👍 露荀無渣,意粉濕度岩岩好,有啲辣味開胃啲醒神啲,冇齋茄汁意粉咁悶~朋友想飲咖啡提神但又怕苦所以揀左mocha,佢話幾香濃既朱古力味之中又帶啲咖啡香味,唔錯!野食同野飲感覺比起好出名果兩間大型連鎖咖啡店更多選擇同更有水準,店員服務態度亦好積極殷勤👍👍
一去到門口感覺好開揚好舒服👍 大約等左十分鐘就有位~

mocha

2020-06-27
$106 (早餐)
  • 香煎虎蝦露筍辣汁蕃茄意粉
  • Mocha
  • 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
2020-06-26 43 浏览
好喜歡Espresso Alchemy 的環境,將陽光引入餐廳,進食時多一點生氣。室內的佈置以白色為主,更添明亮和衛生,在疫情中吃得比較舒服和安心。今日點左一個我好喜歡的「蕃茄芝士奄列」不是好複雜的材料,但係廚師將佢變為一個非常美味的食物,新鮮的蕃茄肉少少酸帶點甜 加上Mozzarella 芝士,造成一個非常可口、清新、健康的美食。多士烤得香香的加上牛油 再加上奄列,滋味無窮。這裏自家製的香蕉蛋糕也不錯,唔會太肥,食到蛋糕香甜的味道,配上咖啡一流。每次在這兒飲咖啡都必定選大杯的,今日選了Latte,外表已給人豐厚的感覺,一口嚐下,口感十分柔順,咖啡表面的拉花也是值得欣賞的藝術,要好好的品嚐。

2020-06-24 53 浏览
蟹肉味增扁面($118)佢有芝士醬汁,蟹肉新鮮易入口😋仲配有煙韌蘑菇,大大碟幾飽肚👍🏻香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉($108)有三舊大大嚿虎蝦,啖啖蝦肉,香料微辣惹味,突出蕃茄汁嘅酸酸甜甜,蘆筍中和意粉嘅微辣👍🏻鮮奶朱古力濃香味朱古力,富有牛奶嘅鮮甜,拉花好靚😍overall好正👍🏻伯爵茶朱古力伯爵茶味好突出~掩蓋左朱古力嘅味道🙈感覺伯爵茶嘅product都唔錯同埋幾特別👍🏻拉花同樣好靚🥰
蟹肉味增扁面($118)

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉($108)

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
蟹肉味增扁面
2020-06-24
香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
蟹肉味增扁面
2020-06-22 39 浏览
自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬🍔$108拳頭咁大個漢堡👊🏻黑松露味道濃郁🤤重牛味,肉質鮮嫩😘絕對係必食之選👍火雞胸白蘑菇洋蔥意大利三文治🥪$66味道唔錯👌雞胸肉唔鞋,夠嫩😏配上蘑茹同洋蔥,口感更豐富😛Americano😎$31Long Black☕️$36Long Black口感更佳👌咖啡味道夠濃厚😉提神一流✌️Espresso Alchemy (荃灣)荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期地下G02號舖
自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬🍔$108
拳頭咁大個漢堡👊🏻
黑松露味道濃郁🤤
重牛味,肉質鮮嫩😘
絕對係必食之選👍

火雞胸白蘑菇洋蔥意大利三文治🥪$66
味道唔錯👌
雞胸肉唔鞋,夠嫩😏
配上蘑茹同洋蔥,口感更豐富😛

Americano😎$31

Long Black☕️$36

Long Black口感更佳👌
咖啡味道夠濃厚😉
提神一流✌️

Espresso Alchemy (荃灣)
荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期地下G02號舖
2020-06-19 45 浏览
最近工作忙碌,都要抽啲時間嘆杯咖啡坐低傾吓計休息一下,忙裏偷閑。如心廣場地下就有一間清新粉紅色為主題的咖啡店,環境寬敞而且感覺非常乾淨。餐牌方面選擇多多,豐儉由人,有一啲粉麵,三文治,沙律等等,套餐附送普通特濃咖啡,亦都可以加錢配搭選購其他飲品。 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉$88意粉非常彈牙,而且裏面嘅煙肉鹹香十足,非常吸引,份量又豐富,唔會感到dry。青醬雞肉忌廉長通粉$89青醬有很香的羅勒味道,而且雞肉看起來係慢煮,口感亦非常清新,長通粉每一條都沾滿了忌廉和青醬,口味較為豐富。凍Latte $18朋友飲嘅Latte味道非常香,口感順滑。蜜糖青檸梳打+$18我就飲啲再fresh小小嘅,蜜糖味道清甜,加上青檸酸酸的和梳打的感覺加配清新。藍莓蛋糕$28同平時想像中嘅蛋糕有點不同,藍莓味道清新不老土,而且蛋味清甜清香,作為飯後甜品實在不錯之選

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉$88

青醬雞肉忌廉長通粉$89

凍Latte $18
朋友飲嘅Latte味道非常香,口感順滑。

蜜糖青檸梳打+$18

藍莓蛋糕$28
2020-06-19 91 浏览
天氣好,去左間有陽光照入黎既cafe。裝修簡潔,以白色為主,不花巧。食個靚早餐,飲杯咖啡,慢慢享受呢個早上。.🔸雞扒芝士奄列 ($63)分數: (7.6/10)初初驚唔飽,點知原來個奄列咁大塊,蛋幾滑,入面包住芝士好香,雞扒都幾嫩。.🔸Single Original Brew分數: (6.8/10)個人喜好唔太鍾意,有苦澀味,唔係好酸。.🔸檸檬汁烤雞肉意大利三文治($65)分數: (7.3/10)包面幾脆,中間夾左少少芝士,煙肉幾冧,雞肉都唔會太濕,但食唔到有檸檬味。.🔸Flat White (+$10)分數: (7.2/10)澳白咖啡,咖啡偏濃,中規中矩。

天氣好,去左間有陽光照入黎既cafe。
裝修簡潔,以白色為主,不花巧。
食個靚早餐,飲杯咖啡,慢慢享受呢個早上。

🔸雞扒芝士奄列 ($63)
分數: (7.6/10)
初初驚唔飽,點知原來個奄列咁大塊,
蛋幾滑,入面包住芝士好香,雞扒都幾嫩。
雞扒芝士奄列

🔸Single Original Brew
分數: (6.8/10)
個人喜好唔太鍾意,有苦澀味,唔係好酸。
🔸檸檬汁烤雞肉意大利三文治($65)
分數: (7.3/10)
包面幾脆,中間夾左少少芝士,
煙肉幾冧,雞肉都唔會太濕,但食唔到有檸檬味。
檸檬汁烤雞肉意大利三文治

🔸Flat White (+$10)
分數: (7.2/10)
澳白咖啡,咖啡偏濃,中規中矩。
Flat  White
2020-06-18
$70 (早餐)
雞扒芝士奄列
檸檬汁烤雞肉意大利三文治