2020-07-13 30 浏览
去完DONKI 之後去美麗華搵食,坐下休息下。係美麗華商場B1層發現Espresso Alchemy ,之前已經同朋友係其他分店食過,好鐘意佢既咖啡白朱古力西多士。餐廳開揚,半開放式,座位完全不逼狹,枱與枱之間都不會相隔好近,坐得舒適。The Alchemy All Day Breakfash-好豐富,有牛角包、咖啡白朱古力西多士、炒蛋、香草腸、煙燻三文魚、薯仔粒,牛角包好酥脆、有兩塊我至愛既咖啡白朱古力西多士,好香咖啡味,甜度適中,口感豐富。芝士蛋糕配Alchemy 咖啡醬可可脆粒-芝士蛋糕軟綿柔滑,配埋咖啡醬可可脆粒一齊食,估唔到咁夾,有驚喜冷泡咖啡-味道甘醇,以個天氣飲真係一流

冷泡咖啡-味道甘醇,以個天氣飲真係一流
2020-07-11 3800 浏览
友人專登陪我去學整麵包,我當然要請他吃返餐以表感謝。知他是咖啡愛好者,來到尖沙咀,馬上諗起這間咖啡店。開放式的設計,空間感十足,感覺適感。以黑色和木色為主調,四處放了一袋袋咖啡豆,裝潢既型格,又專業。設有多張圓枱、一排排高身長枱,還有長沙發配二至四人枱,座位量適中。星期天,處身在䌓華的尖沙咀裏,感覺應該是熱鬧和急速,但處身於這間舒適的咖啡室內,卻給人一種悠閒的感覺,多麼寫意啊!看看menu,全是a la carta ,分別有分別有Feature Drinks、Espresso-Based、Shop Exclusive Beer、Chocolate、Tea、Others、Salad、Toast、Dessert、Special 和Pasta。****************************先來一客牛油果多士配鵪鶉蛋配沙律 Smashed Avocado Toast w/Quail Eggs and Salad ($63),份量十足,賣相一流。選用多穀麥多士,口感豐富,烤烘得非常香脆,面層塗滿香滑的牛油果醬,夾雜着軟滑的牛油果粒,還拌入蕃茄粒和檸檬汁,吃起來清新一點,配搭更美味。旁邊
****************************
牛油果多士配鵪鶉蛋配沙律
旁邊放了以苜蓿芽搭成的「雀」巢,放了兩隻鮮香的鵪鶉蛋,賣相有趣!還有翠綠爽嫩的雜沙律菜,配上紅椒和紅皮蘿蔔,不添加任何醬汁,清新怡人,更合我口味。
青醬雞排沙律
再來一份青醬雞排沙律 Pesto Marinated Chicken Salad ($78),同樣份量十足。雞排已切件,啖啖肉,沒有夾雜肥膏,一點也不油膩,還擔心會嚡口,但卻很嫩,且烹調入味,富青醬的香味,好吃!旁邊伴着大量新鮮爽脆的雜沙律菜,而這個就配了橄欖、墨西哥青椒和油浸蕃茄乾,也是添加任何醬汁,健康有益。
煙豬面肉薯仔炒蛋
還有一客煙豬面肉薯仔炒蛋 Cheeky Pork Hash n’ Eggs ($63),是友人指定要點。熱辣辣上枱,陣陣蛋香,蛋炒得很香滑,富有蛋汁,配上半腍爽的薯仔粒、咸香的煙面肉和肥膏粒。拿一片金黃香脆多士,放上所有食材,剛好中和咸香的味道,配搭合宜,友人大讚。
冷泡咖啡
咖啡迷的朋友就揀了冷泡咖啡 Cold Brew ($59),一樽上枱,配一球龍珠粒的大冰,好似飲烈酒咁,哈!友人講了一大堆品嚐它的方法,話嚐到桃味,帶些Rum酒味添,好喝!咁複雜!?
熱伯爵茶鮮奶巧克力
雖然我也是咖啡迷,但因身體問題,故要少啲飲,幸兒這裏也有咖啡以外的好選擇,我就揀了杯熱伯爵茶鮮奶巧克力 Earl Grey Chocolate ($39/Regular),指定選用脫脂奶。心形的拉花圖案清晰挺身,很美!還未放近咀邊已聞到陣陣伯爵茶香。呷一口,溫度剛好,入口順滑,香濃的朱古力味滲出伯爵茶的幽香,兩者味道平均,又不甜膩,很討我喜歡。
在忙碌的日子裏、在繁華的都市裏,要找一個讓人覺得舒適悠閒的餐店也不容易。咖啡店雖坐滿客人,但部分人一邊品噹冷泡咖啡,一邊看書或上網;亦有幾位知己絲絲細語,沒有破壞這裏的寧靜,正好讓大家歇息。
2020-07-05
2020-07-10 29 浏览
疫情又開始返想搵個少啲人嘅地方食下野,又可以坐得耐啲傾吓計,喺The One度呢間Cafe shop都幾唔錯:Espresso Alchemy Homemade lemonade $42 自家製檸檬汁酸酸甜甜好開胃Earl Grey Chocolate (L) $44好香伯爵茶味,配上朱古力又唔會太甜恰到好處Pesto Marinated Chicken salad $78呢個慢煮雞胸沙律有驚喜,雞胸肉好嫩,果然係慢煮Green goddess sandwich $75女神三文治入邊有好多菜好似豆苗等等非常之健康,好彩有水牛芝士如果唔係真係太健康啦🤭Tomato sauce tiger prawn $123有四隻虎蝦,食落好新鮮,意粉入邊嘅虎蝦來講都算出色Coffee ganache french toast $49咖啡多士,非常之脆口,嚓嚓聲,多士好香咖啡味,正

Homemade lemonade $42
自家製檸檬汁酸酸甜甜好開胃

Earl Grey Chocolate (L) $44
好香伯爵茶味,配上朱古力又唔會太甜恰到好處

呢個慢煮雞胸沙律有驚喜,雞胸肉好嫩,果然係慢煮

Green goddess sandwich $75
Tomato sauce tiger prawn $123
有四隻虎蝦,食落好新鮮,意粉入邊嘅虎蝦來講都算出色
咖啡多士,非常之脆口,嚓嚓聲,多士好香咖啡味,正
It’s a very nice place for a coffee break here as they got a nice environment for both just a break or dining here. We ordered a green tea latte and a chocolate, both are very nice and we also ordered some food for sharing. Pasta and french toast are ordered. The presentation of the plates are super nice. The price here is quite competitive as well.

2020-07-09 37 浏览
今日唔係好肚餓,所以朋友食少少野。喺呢度最好嘅係有唔同嘅沙律、多士等選擇,唔使一定食飽肚嘅意粉或者飯類。我哋揀咗朱古力咖啡多士,佢有少少藍莓醬,朱古力同咖啡味都幾香。多士烘得薄脆,味道唔錯。豬肉蛋多士,好好食!有一片片香脆多士,然後蛋炒得夠滑,有煙肉粒夠香,又有調味!Hot mocha 叫咗大杯,聞落已經好香咖啡味,飲落咖啡味好香。叫咗脫脂奶,奶味就會淡啲,突出咖啡香,然後帶出可可味。尖沙咀區真係一間高質咖啡店!

尖沙咀區真係一間高質咖啡店!
食物、環境質素及服務態度,都令人滿意的餐廳。~~~有一種攰叫做飲咖啡都不能提神 小Q今日就正正係chur到呢個狀態 明明係星期五 但係收工之後完全提唔起勁 係呢個時候 貼心嘅大舊就提議帶我去食好西 諗住用美食令我精神返~~~呢一間喺美麗華商場入邊嘅西式餐廳 裝修得幾靚 燈光柔和 令人好放鬆 環境帶有點點浪漫 好適合收工過嚟 輕輕鬆鬆咁食返餐飯~~~我哋七點幾嚟到 呢度已經近乎滿座 好彩啱啱好有人走 我哋就即刻去櫃檯量體溫買嘢食之後入座 餐牌有好多選擇 有多士 沙律 咖啡 特色飲品同酒類等等 本身我哋想飲酒可惜當日嚟到就已經賣曬 唯有下次再嚟試下~~~我哋首先叫咗一個 煙三文魚沙律和青醬雞排沙律 再叫一份蟹味噌扁意粉 牛油果🥑吐司 和一杯honey bee~~~冰凍香甜嘅honey bee 先把我累得沉睡了的胃輕輕喚醒 然後喝着喝着 兩份沙律便到了 三文魚大得像朵朵玫瑰花似的看得我心花怒放 大舊話成日買花無新意 今日就直接送三文魚玫瑰花俾我 ☺️☺️而青醬雞排則是我自己叫的 高蛋白質嘅雞扒 減肥食一流 加埋清新嘅青醬 減肥都可以減得好好味😊~~~蟹味噌扁意粉:濃郁嘅忌廉味掛滿每一條意粉上
食物、環境質素及服務態度,都令人滿意的餐廳。
~~~
蟹味噌扁意粉:濃郁嘅忌廉味掛滿每一條意粉上 加埋蟹肉嘅鮮味 真係好好食 大舊完全食唔停口 而減緊肥嘅我都忍唔住食咗幾多
~~~
最後就係牛油果吐司🍞 牛油果有幾咁養顏 相信大家都有聽聞唔少 呢款女士超啱食嘅蔬果最近亦都成為左我嘅最愛 呢度嘅牛油果翠綠新鮮 而且一份吐司真係落足一整個牛油果 非常足料
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2020-07-08 36 浏览
📍Espresso Alchemy (尖沙咀)🔍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖-----閨蜜升職加薪,係都要請我食飯,話要多謝我之前介紹份工比佢。見佢誠意拳拳,B仔亦無謂推卻。😛最後我就錫住佢荷包,揀咗呢一間價錢中等、環境iGable,又幾好坐嘅西餐同佢一齊慶祝。(8點last order,食飯時間都幾full,記得早d黎排隊,以下係我哋傾偈傾到人哋收舖嘅相)-#牛奶咖啡:近年開始注重養生,食少左含有激素嘅食物或者飲品,所以而家飲咖啡都會轉豆奶或者燕麥奶,通常出面嘅cafe轉豆奶唔使加錢但轉燕麥奶都要加$5,而呢度竟然轉燕麥奶都唔使加錢,非常抵飲!濃郁嘅燕麥奶加上出色嘅咖啡豆,入口滑溜啡味重,非常醒神。☕️-#香煎虎蝦辣蕃茄汁意粉:大大隻嘅虎蝦爽口彈牙,通常西餐廳都會懶惰,直接用較易處理嘅冰鮮蝦,呢度就冇求其了事,而係用咗新鮮剝殼虎蝦,所以意粉嘅蝦🦐鮮味特別出色。蕃茄汁亦濃郁,汁量剛剛好令每條意大利粉都做到掛汁效果,不過就唔係特別食到辣味。🍝-#煙豬面肉薯仔炒蛋:煙豬面肉🐷食落有啲似金華火腿粒,單食會比較鹹,撈埋薯仔同炒蛋,成件事就唔同晒,鹹度啱啱好,入口軟硬有致,口感
📍Espresso Alchemy (尖沙咀)
🔍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
-----

#煙豬面肉薯仔炒蛋:煙豬面肉🐷食落有啲似金華火腿粒,單食會比較鹹,撈埋薯仔同炒蛋,成件事就唔同晒,鹹度啱啱好,入口軟硬有致,口感豐富,唔錯。🥔

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
-----
餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖我認為每個人每個星期都需要騰空一段時間比自己,一個人做自己鍾意做嘅野📓,食自己鍾意食嘅野☕️,就咁一個人去靜下,唔講野,遠離手機,諗下野,放空下,發下夢...而呢個星期我留比自己嘅時間就去左尖沙咀美麗華商場嘅Espresso Alchemy嘆我最鍾意嘅咖啡,睇我最鍾意嘅書,咁樣過一個下晝,就真係好寫意好舒服☺️,而我最近睇嘅書係林日曦嘅《黑面》,講嘅係有時我地都需要自私一下,放低成日掛係臉上嘅笑容面具,黑下臉,總之開心就好叫左杯large size嘅flat white ($42),意大利咖啡(espresso)同牛奶泡沫(microfoam)嘅比例正合我心意☺️,尤如我嘅心情,苦中帶甘...甘中帶甜...甜中帶滑...滑中...
餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

2020-07-07
  • Flat  white
2020-07-06 36 浏览
放工急急腳咁走,目的係為咗食呢一間嘅雞扒沙律!已經有大半年冇嚟過呢間餐廳食晚餐,一如以往6:30已經好多人,等咗10分鐘左右終於有位!一直擔心緊雞扒沙律,會唔會賣晒!好彩我仲可以order😇雞扒沙律hkd78因為呢度嘅雞扒沙律份量真係好多!雞扒厚度十足而且切片嘅話有大概八至十厚片!平時做完運動都會心思思想食返塊大雞胸肉,你喺呢度補充蛋白質就最好不過!朋友就想食蟹肉菇菌扁意粉hkd123味道唔錯,菇菌吸滿咗蟹肉嘅鮮味,扁意粉如果再硬啲就更好!本來以為兩個主菜唔夠我哋食,再叫咗個煙三文魚多士!比想像中大件,一人一件食落肚真係超級飽!但係好滿足!好厚嘅煙三文魚腩同蕃茄搭咗上多士上面,一啖放落口,真係好滿足!一啲都唔覺得制!strada brew等一回再飲更加清香和香味,仲帶有少少甜

一直擔心緊雞扒沙律,會唔會賣晒!好彩我仲可以order😇
雞扒沙律hkd78
朋友就想食蟹肉菇菌扁意粉hkd123
味道唔錯,菇菌吸滿咗蟹肉嘅鮮味,扁意粉如果再硬啲就更好!

strada brew

等一回再飲更加清香和香味,仲帶有少少甜

2020-07-04 22 浏览
我又來啦!上次食完呢一間之後都覺得非常好食,特別係好鍾意佢個環境,所以今次專登又返多黎一次,嚟呢度食個early dinner!首先一定要推薦嘅係佢嘅黑松露蘑菇意粉,非常嘅creamy,而且黑松露嘅味都好夠,配上蘑菇簡直一流,唔會太膩,啱啱好。然後第二樣嘢食過返尋味嘅係煙三文魚沙律,佢啲煙三文魚真係幾新鮮,加上爽口嘅沙律菜非常refresh,真係幾好食。而佢嘅甜品之中我最鍾意就係佢嘅咖啡白朱古力西多士,甜度啱啱好,而且非常脆,like!
我又來啦!

終於等到星期五放假啦!一於同朋友坐低食個飯,飲杯野,傾吓偈☕️☺️All Day Breakfast $128值得一讚佢既牛角包🥐外皮酥脆,入邊軟熟,配上少少牛油果醬一齊食,正😋另外,咖啡白朱古力西多士都好唔錯,多士脆卜卜夾住咖啡白朱古力餡料,十分特別🥰香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉$123好大隻虎蝦,咬落去爽口彈牙!不過意粉就相對普通,食落去有啲乾身Flat White 大$42白咖啡,唔會太甜,滲出淡淡嘅咖啡香味Matcha Latte 大$41好重抺茶味🍵每一啖都充斥着抹茶嘅香味,又有奶香味,而且又唔會太甜,唔錯

All Day Breakfast $128

香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉$123

Flat White 大$42
白咖啡,唔會太甜,滲出淡淡嘅咖啡香味

Matcha Latte 大$41
  • All  day  breakfast
  • Flat  white
2020-07-03 28 浏览
之前已經嚟過呢度幾次,每次都係飲佢嘅熱咖啡,今次就一於試吓佢嘅凍咖啡。Iced Latte牛奶比例唔錯,可以平衡Espresso的咖啡濃味,味道既香且甜,完全無苦澀味,反而奶味較香滑, 味道唔錯青醬雞肉長通粉每次黎都會食,呢度嘅雞肉真係住得好滑,完全唔會乾。Pesto Sauce 雖然比較油,但係感覺咁樣先係正宗。配合埋芝士一齊食,雖然好邪惡,但非常好食。蟹肉闊麵味道比想像中清淡少少,蟹肉份量都幾多,配合埋雜菌,感覺幾健康。

青醬雞肉長通粉

蟹肉闊麵
2020-07-02 225 浏览
週末放假,約上好友一同到尖沙咀Espresso Alchemy, 聚下舊傾下心事,好好給辛勤工作的自己輕鬆下...我最愛吃 all day breakfast , 有薯仔,腸仔,炒蛋,牛角包和咖啡白朱古力多士...薯仔烤得香口;炒蛋嫰滑;牛角包鬆脆; 一次過吃多款食物,擁有滿足感飽足感, 就對了....扁麵並配有蟹肉,時令蘑菇, 沾滿蟹肉和醬汁夠creamy, 扁麵有口感,沒有膩滯感, 淡淡奶香瞬間充滿口腔, 口感仲鮮香...麵包似多士酥脆,裡面配上口味濃郁的咖啡醬, 沾上果醬微苦中略帶回甜,吃下去是有小小苦,不過味道更香也好吃!最後飲品點Iced Latte, 微微苦帶來層層遞進享受~. ~.
聚下舊傾下心事,好好給辛勤工作的自己輕鬆下...

The Alchemy all day breakfast
我最愛吃 all day breakfast ,
有薯仔,腸仔,炒蛋,牛角包和咖啡白朱古力多士...
薯仔烤得香口;炒蛋嫰滑;牛角包鬆脆;
一次過吃多款食物,
擁有滿足感飽足感, 就對了....

蟹肉味噌扁麵
扁麵並配有蟹肉,時令蘑菇,
沾滿蟹肉和醬汁夠creamy,
扁麵有口感,沒有膩滯感,
淡淡奶香瞬間充滿口腔,
口感仲鮮香...

咖啡白朱古力西多士

麵包似多士酥脆,
裡面配上口味濃郁的咖啡醬,
沾上果醬微苦中略帶回甜,
吃下去是有小小苦,
不過味道更香也好吃!

2020-06-28
$120 (其他)
2020-07-01 33 浏览
之前黎過一次尖咀分店的espresso alchemy, 覺得野食唔錯而且坐得舒服。今次就帶新朋友黎食多次,佢大讚難得發掘到呢間性價比高嘅cafe!Green Goddess Sandwitch ($75)呢份sandwitch一睇就知有幾健康,好多菜嘅配料,用上黑醋,好開胃煙肉薯仔炒蛋 ($63)呢個配搭聽落平凡,但食落覺得勁好味!皆因d煙肉非常脆口,蛋又炒得好嫩滑。旁邊嘅包就略嫌唔夠熱。青醬雞沙律 ($78)第三款野食同樣係健康之選🙂呢個沙律菜冇落黑醋,但就多左蕃茄乾同橄欖油。至於個雞真心要讚!因為係比我地想像中嫩滑得多,又夠厚,好夠飽啊健康嘅我地order左matcha latte走糖,好濃濃的抺茶味,仲有好靚嘅拉花。cafe冇限時可以慢慢食慢慢hea, 平日夜晚仲要有折
Green Goddess Sandwitch ($75)
煙肉薯仔炒蛋 ($63)
青醬雞沙律 ($78)

cafe冇限時可以慢慢食慢慢hea, 平日夜晚仲要有折
2020-06-26
2020-06-30 33 浏览
今次已經係第三次食呢一間Espresso Alchemy啦!因為真係幾中意佢嘅調調,同埋覺得佢啲嘢食唔差,於是今次趁着父親節,再嚟多一次嘿嘿。其實呢度啲嘢食唔算話真係好多,但質素唔差,每樣野都有佢嘅特色。係嘢飲上面,今次試咗一杯新嘅honey earl grey latte,係暖嘅,有啲出乎意料之外嘅好飲,佢唔係好濃,淡淡地甜甜地,感覺飲上去有啲寧神feel,幾啱我口味。然後當然要推薦嘅就係個coffee ganache French toast,呢個多士既有咖啡嘅淡淡甘味,同時因為加咗糖霜唔會話好苦,亦都唔會太甜,like!