2020-09-20 56 浏览
Super Nice Cafe in Mira Place❤️High CP Value and 100% recommend for friends! Crab and Miso Fettuccine $123⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️This pasta has a rich crab flavour with much crab pieces and mushroom inside! Also, Fettuccine is a type of pasta that’s thick and flat, which can easily absorb more sauce! Super outstanding🙈Pesto Penne with Chicken Fillet $123⭐️⭐️⭐️⭐️The pesto sauce is not strong, and the chicken fillet is kinda juicy (not dry at all)! 👍🏻👍🏻Milk Chocolate - Lager $41⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Their milk chocolate is a unexpectedl

Crab and Miso Fettuccine $123
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️⭐️⭐️⭐️

Milk Chocolate - Lager $41
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Their milk chocolate is a unexpectedly awesome, NOT bland and toothachingly sugary. 💯

Matcha Latte - Large $41
⭐️⭐️⭐️⭐️
Rich matcha flavour!
2020-09-20
  • 蟹肉味噌扁麵
係尖沙咀行街行到攰,係美麗華落到樓下B1見到#Expresso alchemy裝修簡潔,採用木製檯櫈,柔和燈光,俾人好warm既感覺,好適合同朋友聚舊。👭👬Mocha $43 Large size ♨️ 9/1雖然餐廳出名係咖啡,唔會比咖啡☕️遜色 ,朱古力味好出,有別於一般mocha,唔會太甜,混合埋咖啡好濃郁。Latte $41 Large size ♨️ 8.5/10正常發揮,咖啡味道香濃,飲落香滑甘香,拉花用心。💕餐廳仲有輕食,食左lunch既關係太飽無order ,下次可以一試😋

Mocha $43 Large size ♨️ 9/1

正常發揮,咖啡味道香濃,飲落香滑甘香,拉花用心。💕

• Mocha
  • latte
在疫情間,相信大家都好少同朋友見面,聊聊天。本人也不例外,悶在家中就快發霉了。難得疫情算穩定,當然不可以放過這機會啦!這個英式咖啡店好舒服,服務態度也很好,做足防疫措施,入去前會先量體溫,每張枱都有1.5米距離,近的有個好高的黑色隔版隔開,無論溫書或聊天都是值得推薦的!這個咖啡店有好多不同的種類,有沙律、主菜、甜品、多士、茶、朱古力、咖啡、啤酒等等,還有一些特別的飲料和全日早餐。詳細可以去菜單看看。黑松露蘑菇意粉 $118  雖然有點貴,但整體份量足夠,蘑茹與意粉的比例平均,味道也「好味到無得嘆」,好重黑松露味,好香牛油同蘑菇味,意粉也煙煙韌韌。一定要食這個呀!伯爵茶朱古力 $39好重伯爵茶味,但又唔會蓋過朱古力味,好香好滑,值得推薦!抹茶牛奶咖啡 $45好重抹茶味,但蓋過牛奶咖啡味,飲時會結結地,應該是抹茶粉不完全溶化,可能叫熱的會比較好。

黑松露蘑菇意粉

黑松露蘑菇意粉 $118

伯爵茶朱古力和抹茶牛奶咖啡

伯爵茶朱古力 $39
好重伯爵茶味,但又唔會蓋過朱古力味,好香好滑,值得推薦!

抹茶牛奶咖啡 $45
2020-08-30
黑松露蘑菇意粉
伯爵茶朱古力和抹茶牛奶咖啡
2020-09-14 48 浏览
#espressoalchemy 首先要讚嘅係可以用自攜杯,支持環保!🤟🏻叫咗 Flat White (細: $37),果香重,唔酸,入口平順,各方面都幾balance。就算攤凍咗少少都仲係好飲,咁就真係好飲 🤓下次試埋嘢食先,都有超多選擇 🍽📍 Espresso Alchemy尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
#espressoalchemy

首先要讚嘅係可以用自攜杯,支持環保!🤟🏻

下次試埋嘢食先,都有超多選擇 🍽

📍 Espresso Alchemy
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
=========================📍有驚喜嘅伯爵茶朱古力 -- Espresso Alchemy☕️第二次去espresso alchemy又係同@breadismyboyfriend 去食🤤❤️上次因為比較夜先去食所以好多嘢都賣晒,今次終於比我哋試到心頭好🤪------------------------------⭐️青醬雞扒沙律($78)雞扒份量勁多,圍滿半個碟,滿滿嘅蛋白質🤭🤭而且塊塊都好厚身,食落肉質嫩滑juicy!!😍😍調味亦頗出色🤤沙律菜同車厘茄食落酸酸味味,開胃清新🤭------------------------------⭐️香煎虎蝦配蘆筍蕃茄汁意粉($123)虎蝦大大隻,肉質爽口👍意粉頗掛汁,但醬汁若再酸啲會更出色🥰------------------------------⭐️伯爵茶鮮奶朱古力($44)呢杯真心有驚喜❣️伯爵茶茶香突出,芬香撲鼻❤️後勁慢慢滲出朱古力嘅苦甜味,十分香醇💞值得一試😍------------------------------⭐️芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒($33)芝士食落口感香軟🤤配埋旁邊苦苦哋嘅咖啡醬一齊食可以平衡返甜
=========================
⭐️青醬雞扒沙律($78)
⭐️香煎虎蝦配蘆筍蕃茄汁意粉($123)
虎蝦大大隻,肉質爽口👍意粉頗掛汁,但醬汁若再酸啲會更出色🥰
⭐️伯爵茶鮮奶朱古力($44)
⭐️芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒($33)
芝士食落口感香軟🤤配埋旁邊苦苦哋嘅咖啡醬一齊食可以平衡返甜味,唔會覺得膩🙈中間仲有可可粒令口感好豐富👍🤪
賣相:7.8/10
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
前往方法:尖沙咀站B1出口
2020-09-07
午餐
尖沙咀美麗華地庫的咖啡廳地點方便就腳 但休閒舒適,沒有在彌敦道上的人來人往自成一角很喜歡他們的logo咖啡很好喝連帶意大利面也是很好吃的Flat white 咖啡豆每日新鮮烘焙Espresso Tonic 味道酸酸的, 比起熱咖啡整個十分提神蟹肉味噌扁麵以蟹肉加味噌炒成, 海鮮味十足但不會覺得腥。 麵條我也很喜歡, 口感很對版。香蒜青醬雞扒長通粉有層次有口感, 青醬味道從口裏發出來整個十分清新, 加上一點香蒜完全就是加分, 醬汁份量也到位,不會感覺太厚重呢。
尖沙咀美麗華地庫的咖啡廳
地點方便就腳 但休閒舒適,
沒有在彌敦道上的人來人往
自成一角
很喜歡他們的logo

咖啡很好喝連帶意大利面也是很好吃的

Flat white 咖啡豆每日新鮮烘焙

香蒜青醬雞扒長通粉

2020-09-09 43 浏览
Espresso Alchemy (TST)黑松露野菌意粉$118 鍾意食黑松露嘅呢個一定要叫 每一啖都有超濃黑松露味意粉都煮得煙煙銀銀係我鍾意嘅口感除咗黑松露之外仲有牛油香 正青醬雞胸長通粉$123 好濃青醬味 長通粉每一條都沾上 另外雞胸肉非常之嫩滑,有慢煮嘅感覺蕃茄虎蝦意大利粉 $123四隻虎蝦,非常之爽口,仲要大大隻,好新鮮意粉唔算太重蕃茄味,酸酸地都幾開胃虎蝦有驚喜咖啡多士$49脆口,濃咖啡味,多士整到好脆卜卜,做飯後甜品一流,再配埋啱先嘅伯爵茶咖啡,美好嘅晚餐Honey Earl Grey latte $45伯爵茶味配上蜜糖 又甜又香又唔會失左咖啡香氣幾特別 ❤️
Espresso Alchemy (TST)

黑松露野菌意粉$118
鍾意食黑松露嘅呢個一定要叫
每一啖都有超濃黑松露味
意粉都煮得煙煙銀銀係我鍾意嘅口感
除咗黑松露之外仲有牛油香 正

青醬雞胸長通粉$123
好濃青醬味 長通粉每一條都沾上
另外雞胸肉非常之嫩滑,有慢煮嘅感覺

蕃茄虎蝦意大利粉 $123
四隻虎蝦,非常之爽口,仲要大大隻,好新鮮
意粉唔算太重蕃茄味,酸酸地都幾開胃
虎蝦有驚喜

咖啡多士$49

Honey Earl Grey latte $45
伯爵茶味配上蜜糖
又甜又香又唔會失左咖啡香氣
幾特別 ❤️
2020-09-08 56 浏览
女友血拼購物後到有到晚飯時間,L 很掛念這裡的 Cold Brew 於是再來。這裏的 Cold Brew 確很有威士忌的感覺(自我陶醉中)女友則選了一杯泡沫咖啡,奶與咖啡的味道很平衡而且拉花都不錯。每一口扁麵都沾滿濃郁蟹肉味噌的醬汁,而且麵條很有彈性,不消一會我們已經將整碟扁麵清光了。女神三文治包括水牛芝士、蕃茄、牛油果等蔬菜。即使如傳聞中女神是不會xx的。吃過這個富有纖維的三文治再配上田園風味濃厚的火箭菜沙律,就很難說了。😂拉花喝到最後還見到,很有心呢!

拉花喝到最後還見到,很有心呢!

2020-08-30
  • coldbrew
2020-09-05 77 浏览
🎉見到Espresso Alchemy 係Openrice咁多好評就決定黎試下喇❤️ .位於尖沙咀哩間分店既位置都幾隱蔽,好似繁忙中既一點寧靜咁😂 .☕️Drink: Earl Grey Chocolate (Large) $44好香濃既朱古力味配上好香茶味ge earl grey💕 一次過飲到兩種味道,好夾又好好飲🥰.🥗Food: The Alchemy All Day Breakfast $128好有自己特色既all day breakfast,選用既食材同一般既有少少唔同,雖然佢哋無平時我地食開既蕃茄、茄汁豆同磨菇,但係佢哋就有個好特別既咖啡白朱古力多士,不過我食落去就唔係好脆🍞 佢哋仲有個砌到成朵玫瑰咁既三文魚,足足有三塊,都可以話真係好足料🥰 我最鍾意食既係香草腸同埋薯仔,好入味得黎香草味都好出!!😆.仲嗌左個 Pesto Penne w/ Chicken Fillet $123 個青醬配落長通粉都唔錯 但個味道又未至於話好出 雞肉方面都係好新鮮嫩滑既 整體唔錯!😙
位於尖沙咀哩間分店既位置都幾隱蔽,好似繁忙中既一點寧靜咁😂
Earl  grey  chocolate
2020-09-04
Earl  grey  chocolate
  • Earl Grey Chocolate
3K
2020-09-01 84 浏览
一曰一咖啡是我每天必飲的,無論何處只要有好品質的一定會去。美麗華商場內有好幾間咖啡店,唯獨我最鐘情於這一間。每次都會有驚喜的。手沖咖啡今日揀選了一款來自巴西的豆,琥珀色澤,入口溫順滑溜,重咖啡味道,帶有堅果脂香,餘韻在口腔內歷久不散,非常好飲。香煎虎蝦蘆筍蕃茄汁意大利麵虎蝦確是爽口彈牙!蘆筍雖然幼少但非常嫩。蕃茄醬汁略為淡了些少,夏日炎炎淡口味也不防。咖啡白朱古力西餅多士非一般的西多士,不油不膩。麵包烤得香脆,塗上了咖啡白朱古力醬,隱隱約約的咖啡香在口中慢慢滲出,不錯!,
一曰一咖啡是我每天必飲的,無論何處只要有好品質的一定會去。

手沖咖啡

香煎虎蝦蘆筍蕃茄汁意大利麵

咖啡白朱古力西餅多士
非一般的西多士,不油不膩。

2020-09-01
2020-08-31 100 浏览
今日,想揾個好少少地方食早餐,上openrice見在美麗華中心有,應該吾錯,所以去試吓……果時10點幾,量體溫後我哋揀咗裡面坐,吾知係咪當時太早商場冇乜冷氣,熱到呢 裡面座位對住廚房,一路食要一路開住自己個風扇仔……我哋每人叫咗個all day breakfast,有牛角包、咖啡白朱古力多士、煙三文魚、炒蛋、腸仔、薯仔同一杯盅爛咗嘅牛油果,都幾好食,但份量吾多……咖啡拉花吾錯呢度係要自己出去買,比錢後有人送餐,但所有斟水、攞調味料、牙簽等都係自己嚟……這舖位於扶手梯底下渣打隔離,有點吾起眼,部分座位於樓梯底下兩旁,係開揚但疫情下都吾會坐,而內裡坐又熱又迫,吾太舒服……

2020-07-25
2020-08-24 78 浏览
開放式的設計 空間感十足 而且以木色和黑色為主調 充滿特色 寧靜的環境 聽著柔和的音樂 令人可以從繁囂的都市 稍作歇息 ===========================@espressoalchemy 最出名就係咖啡 我叫左一杯Earl Grey Chocolate☕️ 未放近嘴邊已經聞到陣陣伯爵茶香 入口香濃順滑 朱古力與伯爵茶配合恰當 甜膩得宜 ===========================另外亦叫左兩份Pasta🍝 香蒜青醬雞扒長通粉雞胸肉份量好多 與長通粉比例一比一 雞肉嫰滑 味道濃郁 黑松露蘑菇意粉可以話係我既最愛 我係一個黑松露迷 見到就一定會叫 今次都絕無令我失望 醬汁非常出色 味道好豐富 讚!===========================Espresso Alechemy🏠Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖☎️26741838
Espresso Alechemy

🏠Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
☎️26741838
  • 黑松露蘑菇意粉
2020-08-24 58 浏览
蟹肉味噌扁麵蟹肉足料, 又有雜菌配襯 ,味噌食落比較甜同淡 ,清清地❤️可惜個扁麵煮得有d淋 ,唔夠彈牙 ,同埋剪得太碎 ,口感上大打折扣😗煙豬面肉薯仔炒蛋本來想點招牌嘅咖啡多士 ,但見到隔離枱嘅依個煙肉薯仔炒蛋 ,好香好吸引 ,忍唔住就改變主意 ,結果無令我哋失望!香滑既炒蛋 ,配上一粒粒惹味嘅煙肉同綿綿嘅薯仔粒 ,放埋喺熱辣辣烘至香脆嘅法包上 ,有驚喜!🤩🤩🤩澳白咖啡拉花圖案比較小,有點失望。不過,飲落好重奶味,但做到奶泡夠少嘅效果,口感不錯👍🏻意色芝士餅口感Creamy 咖啡味同酒味都好濃 絕對唔喺平時食開個d淨係得甜味既Tiramisu !甜中帶苦 ,而且苦味好重 ,個人麻麻地 芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒芝士蛋糕非常幼滑 ,加埋可可脆粒 ,食落有兩重口感 !而且沾上咖啡醬可以令到個芝士蛋糕唔會食膩 ,值得一讚!
蟹肉味噌扁麵

煙豬面肉薯仔炒蛋

澳白咖啡

意色芝士餅

芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒
2020-08-21 73 浏览
自從有限聚令只可以二人一張枱後,都冇出過街食飯。適逢今日去美麗華商場產檢,決定又嚟呢度開餐先。因為限聚令關係,餐廳只可以坐一半人,下午三點幾都等咗一陣位。環境仍然好舒服寧靜。平日原來有set lunch,最近仲有特價,抵食!首先叫咗伯爵茶($38),茶包好大個,濃濃茶香,絕對唔似出面咁飲幾啖就淡茂茂。蟹肉味增扁面($123),呢個次次encore!勁多蟹肉🤤🤤意粉硬道係我最愛的Al Dente!索哂味噌汁,正到爆!仲叫埋香蒜青醬雞扒長通粉($123),對比蟹肉扁面,呢個相對較為清淡,雞肉煮得好嫩滑兼juicy。而長通粉亦好入味。👍🏻👍🏻俾錢時發現有折扣,抵上加抵呀!

俾錢時發現有折扣,抵上加抵呀!
2020-08-19 50 浏览
受疫情的影響, 已經很久沒有出去同朋友食下午茶了。受朋友A的邀請, 就到了尖沙咀美麗華商場地下的咖啡店《Espresso Alchemy》 嘆番杯高質素嘅咖啡, 為壓力爆燈的生活打打氣。唔查字典都唔知道, 原來Alchemy 是煉金術的意思。 呢一間cafe將調配咖啡演繹為鍊金術, 大概係想表達對沖調咖啡的那一份堅持和一絲不苟精神。呢一間cafe搜羅咗各國得獎嘅咖啡豆, 今日我所選擇嘅就係嚟自哥倫比亞嘅咖啡豆, 貪心嘅我更選擇咗competition tasting set, 既可以試到香濃嘅espresso, 亦有香滑嘅cappuccino, 雙重享受。一遞上咖啡就聞到那份令人難以忘懷嘅香氣, espresso要趁熱飲, 更要一口喝下才能品嚐到那份爆炸感,先感受那份橘子嘅酸味,然後就是那份動人的堅果香,係口腔徘徊不散,令人印象相當難忘。至於那一杯cappuccino, 細緻香滑,奶泡綿密, 畀人另一番感受。餐廳除咗有高質素嘅咖啡嘆之外, 仲有沙律同意粉等食物供應。呢一個煙三文魚沙律,看似簡單, 但味道層次都好豐富, 簡直係女士必點之選。 有別於平時嘅凱撒沙律汁, 呢個沙律用咗甜甜酸酸
受疫情的影響, 已經很久沒有出去同朋友食下午茶了。

餐廳除咗有高質素嘅咖啡嘆之外, 仲有沙律同意粉等食物供應。

呢一個煙三文魚沙律,看似簡單, 但味道層次都好豐富, 簡直係女士必點之選。 有別於平時嘅凱撒沙律汁, 呢個沙律用咗甜甜酸酸嘅黑醋同橄欖油, 再加上Sun dried tomato, 食起嚟提升酸味, 令人越食越開胃。 沙律菜亦都夠新鮮,非常爽脆。

另外嘅蟹肉味噌扁麵, 用上咗全蛋製嘅意大利扁麵, 食起嚟滲出蛋香。 呢一個paste有fusion日本菜嘅感覺, 味噌唔會過咸, 既可以提鮮,亦能保留一梳梳蟹肉嘅鮮甜, 加埋本菇以提升意粉嘅口感。

最後叫咗一個芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒, 同咖啡非常之配襯。 cheesecake非常香濃, 一口咖啡一口cheesecake簡直係人生最高享受。

另外由於受疫情影響都外賣咗一份all day breakfast返屋企做晚餐。 呢一份all day breakfast非常豐富, 既有滑捋捋嘅炒蛋, 亦有煙三文魚同埋香草腸仔, 另外仲有牛角包同埋餐廳嘅signature咖啡白朱古力西多士, 用焗爐焗返熱之後外脆內軟, 咖啡白朱古力西多士既唔會太甜, 亦有淡淡嘅咖啡香, 當係甜品食就最適合不過。