2020-10-16 93 浏览
🧊Cold Brew $59 (9/10)⠀通常我👦🏻都係飲Americano,鍾意酸苦交錯嘅感覺👻。⠀今次嘅cold brew飲法幾得意,有粒冰球同杯比你慢慢chill🤞🏻。⠀Cold brew味道冇咁苦,咖啡味香醇,酸酸甘甘嘅味道充份刺激口水分泌😂。⠀⠀☕️Latte $41 (8/10)⠀👧🏻最常飲的latte,味道平衡,咖啡味道好濃厚,唔會得一浸苦味就完左👀,有層次地逐層逐層釋放咖啡香味🤩🤩。⠀⠀🍰New York cheese W/ Alchemy coffee ganache and cocoa crumble $33 (7/10)⠀唔係好食到咖啡味,但蛋糕本體好有芝士奶香好creamy😚。⠀⠀佢嘅咖啡係我👦🏻鍾意佢嘅原因,甜品試過都唔太鍾意(太濃/太淡)🤭,下次試試佢嘅主食先☺️☺️。

🧊Cold Brew $59 (9/10)⠀
Latte

☕️Latte $41 (8/10)⠀

Latte
  • latte
  • Cold brew
2020-10-14 82 浏览
見到好多人都話唔錯,like又多過dislike,今日終於一試。1)咖啡☕️ 3/5整體味道唔錯,個人覺得溫度同香味唔夠。可能我偏好烘焙味重既咖啡。今次叫左杯piccolo latte,男友揀flat white。兩杯拉花都好得體,不過等餐大約20分鐘後已經見奶蓋面出bubble,唔肯定係咪打奶唔夠厚。2)意粉🍝 2.5/5見到好多人大力推介,但個意粉係真心失望。上餐後影咗兩張相已經即刻放入口,不過都係唔夠熱。雖然賣相係OK,意粉口感都合格,但係完全唔入味又唔掛汁。個白汁好水,蕃茄嗰個又偏乾。補充番其實今日要嘅係一個套餐,包左一個南瓜餐湯,但個南瓜湯都係非常水,無味,所以相都冇影。3)服務 🤵🏻 2.5/5門口有位女侍應,問我哋幾位之後俾咗本Menu我哋叫我哋自己坐低,並無帶位。另外要主動問先知道餐具係佢哋送餐時先俾我哋。其次冇咩特別,冇笑容但係都冇黑面,唔會激嬲客人,但完全感受唔到其他食評講嘅好好服務。😰 總結:如果無地方去只係想飲杯咖啡等人,可以一試。

1)咖啡☕️ 3/5
Piccolo  latte  (前)  /  Flat  white  (後)

2)意粉🍝 2.5/5
蟹肉味噌意粉(前)  /  香蟹辣蕃茄意粉  (後)

3)服務 🤵🏻 2.5/5

總結:如果無地方去只係想飲杯咖啡等人,可以一試。
2020-10-11 72 浏览
正常入內買咖啡 飲個咖啡傾下計做下功課全程無提及離座時間 職員完全無提示之後本人去了洗手間本黎兩個人拎住好多野擺左係位女朋友仲係位果時突然話咩時間夠, 被要求離座 果時先知原來有限時個半鐘女朋友已經講明情況一個坐係度等我返黎見到職員都係竊竊私語係咁俾壓力最後都係被迫一個人拎住兩個人份量一袋二袋既所有重物離開 其實當時本人只是離開一段小時間重點係根本無任何資訊話俾我地聽原來係有限時 如果唔係根本我就連去洗手間都會預時間真係要去到咁盡?
正常入內買咖啡
女朋友已經講明情況一個坐係度等我返黎
見到職員都係竊竊私語係咁俾壓力
最後都係被迫一個人拎住兩個人份量一袋二袋既所有重物離開
其實當時本人只是離開一段小時間
真係要去到咁盡?

2020-10-08 83 浏览
冇錯,就係講緊位於美麗華B1角落嘅ESPRESSO ALCHEMY 。一坐低,即刻嗌左杯嘢飲,一邊飲嘢,一邊吹水。 Honey Earl Grey Latte係一杯幾重蜜糖味嘅Latte,可以自己倒入細杯慢慢飲,唔使驚辣親咀,幾有格調仲有啲Earl Grey味 ,聞到淡淡茶香,可以放鬆成個人朋友嗌左杯Cappuccino (Large)拉花精美,啱晒用嚟打卡,影完相之後,仲可以嘆番杯咖啡,提吓神..傾偈傾到有啲肚餓,即刻嗌主食Crab & Miso Fettuccine 好多蟹肉,落足料。醬汁奶味篇重,啱晒鍾意奶味嘅人。不過略嫌扁意粉唔夠爽口,有啲林。Pesto Penne w/ Chicken Fillet有好多舊雞肉,通心粉烹調時間啱啱好,唔會林。係用香蒜醬汁烹調,蒜蓉味好出色。..店內環境清靜,燈光篇暗,好適合情侶放工後,一齊去放鬆吓,食個飯,價錢合理,係一個幾舒服嘅空間。
一坐低,即刻嗌左杯嘢飲,一邊飲嘢,一邊吹水。
Honey Earl Grey Latte
仲有啲Earl Grey味 ,聞到淡淡茶香,可以放鬆成個人
朋友嗌左杯Cappuccino (Large)
傾偈傾到有啲肚餓,即刻嗌主食
Crab & Miso Fettuccine
Pesto Penne w/ Chicken Fillet
之前係到都係飲開咖啡多,第一次試呢到既主食,叫左兩款同朋友share食,整體份量都幾多,味道都算滿意🤣------1. 黑松露蘑菇意粉 $118 8/10意粉超好食,硬度岩岩好,而且帶點煙韌,每條意粉均勻沾上黑松露醬汁,味道濃郁,仲加左香草去調味,如果蘑菇份量再多一點,真係完美2. 香蒜青醬雞扒長通粉 $123 7.5/10成碟滿滿青醬,香蒜味非常香,雞扒已經去左皮,同埋比想像中嫩滑,仲要厚切,長通粉比青醬包圍,調味不錯3. Latte $36每次黎都會叫杯咖啡,latte奶味香,易入口,拉花飲到差不多最後都仲保持到形狀
------
1. 黑松露蘑菇意粉 $118 8/10

2. 香蒜青醬雞扒長通粉 $123 7.5/10

3. Latte $36
2020-10-03
2020-09-30 2735 浏览
呢間係Cafe嘅元老😂 我記得四五年前就去過 嗰陣已經覺得唔錯🥴 依家仲可以長做長有越開越多同越靚🤪佢哋嘅咖啡都幾出名 攞過唔少獎(๑•̀ㅁ•́๑)✧好可惜佢哋攞獎嘅咖啡師唔喺度 所以飲唔到佢哋最出名嘅filter coffee😢❣️Cold Blew $59Single origin Ethiopia 偏酸好開胃消滯 而且粒冰圓轆轆好得意🧊 一枝都幾抵飲🙆🏻‍♀️❣️Rose Tea Latte $48呢個 very nice! 贏過出面好多 rose drinks 🤤玫瑰香好自然又濃郁 奶香又突出(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 🌹 ❣️Earl Grey Chocolate (L) $44呢杯都好特別🍫Earl Grey同朱古力味好夾 而且平衡得幾好 兩樣都飲到👅不過飲到好飽🤭❣️煙三文魚沙律 $78🥗呢個真係幾抵🥴 俾左好多三文魚🐟 而且有靚既sundried tomato🍅 配黑醋汁又好解膩🙆🏻‍♀️❣️蟹肉味噌扁麵 $123用咗幾多蟹肉同蘑菇🦀 而且味噌味唔重 同普通忌廉汁冇大分別😆 係比較特別嘅嘗試😼❣️香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123有三隻又大又新鮮嘅虎蝦🦐 好彈牙有蝦味😍番茄汁冇咩辣味 係好安全嘅配搭
佢哋嘅咖啡都幾出名 攞過唔少獎(๑•̀ㅁ•́๑)✧

❣️Cold Blew $59
Cold brew

❣️Rose Tea Latte $48

有三隻又大又新鮮嘅虎蝦🦐 好彈牙有蝦味😍
番茄汁冇咩辣味 係好安全嘅配搭🤣

❣️Tiramisu $49
通常去咖啡靚嘅地方食tiramisu都唔會差😼
偏甜咗啲 加上飲完奶真係食唔落咁多( ・᷄ὢ・᷅ )
Cold brew
Rose tea latte
Earl grey chocolates
  • 冷泡咖啡
  • Earl Grey Chocolate
  • 煙三文魚沙律
今日同男朋友慶祝周年紀念去左海洋公園玩到好鬼攰🙈 所以夜晚想搵個地方放鬆下休息下😅靈機一觸記得美麗華有呢間唔錯既coffee shop就即刻同男友過去,反正今晚係旺角租左晚酒店返去都好近😎我地叫左青醬雞排沙律,咖啡白朱古力西多士, 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉同埋一杯Earl grey chocolate😋青醬雞排沙律係一個非常健康之選,高蛋白質高纖維輕調味兼少油👍 不過外觀同我食開既雞排有啲唔同,我覺得呢個似雞胸多啲😂 好彩佢入口都幾滑,係輕食既好選擇👍咖啡白朱古力西多士賣相十分精美😍 入口好脆兼有香濃既咖啡味,白朱古力既甜味中和左咖啡既苦味,very nice 👏🏻香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉面頭有香濃既芝士粉味,虎蝦大隻兼爽口,意粉夠彈牙,不過蘆筍就比較幼~Earl grey chocolate好香Earl grey 味,唔會太甜,幾特別😋食完今晚呢餐聽日再繼續去酒店食好野🤣
青醬雞排沙律

• 青醬雞扒沙律
  • 香煎虎蝦蘆筍辣蕃茄汁意粉
  • 咖啡白朱古力西多士
  • Earl Grey Chocolate
話說Espresso Alchemy 有自家開設的烘焙咖啡豆工房,位於葵芳,地點不算是每一個咖啡迷都會特地前往的。直到近年,Espresso Alchemy開了新分店在TST的美麗華商場底層,真的方便了很多,於是今晚去了試一下食物水準如何。 門面有一個很大的餐牌清楚介紹食物!室內的設計很有時代感,放滿了各種和咖啡有關的裝飾品。點了最喜歡的Flat White, Coffee Art 畫的非常漂亮, 咖啡味道芳香,屬於偏易入口,比較適合初飲咖啡的朋友,想要進階一點的話,可考慮點黑咖啡,也是十分的推薦!另外試了Iced Mint Chocolate, 味道偏甜,如果怕甜的話記得要求"少甜",朱古力味道香濃!Crab and Miso Fettuccine, 蟹肉絲配味僧的寛條麵比想像中美味,很喜歡秀珍菇吸收了味僧的味道,寛條麵很有咬感,軟硬度恰好。一般來說,寛條麵都是較西式的烹調法。沒想到日式的烹調法也可以這麼夾! The Alchemy All Day Breakfast, 吃的出是美味的日本雞蛋,配上牛角包、牛油果醬,香腸、煎香的薯仔、煙三文魚和朱古力醬多士,這種日式All Day B
 門面有一個很大的餐牌清楚介紹食物!

室內的設計很有時代感,放滿了各種和咖啡有關的裝飾品。

!
Flat White

Iced Mint Chocolate

Crab and Miso Fettuccine

The Alchemy All Day Breakfast, 吃的出是美味的日本雞蛋,配上牛角包、牛油果醬,香腸、煎香的薯仔、煙三文魚和朱古力醬多士,這種日式All Day Breakfast 吃完後不會覺得很heavy, 但英式All Day Breakfast 就會吃完後覺得有點太"漏"。

The Alchemy All Day Breakfast

總的來說,性價比很高,會再回來試吃其他菜式!
题外话/补充资料: 下次會介紹一下Espresso Alchemy咖啡工房
2020-09-25
Flat White
Iced Mint Chocolate
Crab and Miso Fettuccine
The Alchemy All Day Breakfast
2020-09-27 1770 浏览
☕️Espresso Alchemy ☕️位於尖沙咀The Mira最低層有一間餐廳嘅咖啡好出名 成日都想去飲今次終於約埋班朋友一齊去俾我哋搵到個靚位個backdrop勁靚Cold Blew $59用咗單一埃塞俄比亞嘅咖啡豆一啲都唔苦 比較有果香同nutty 亦都偏酸難得嘅精品咖啡☕️Rose Tea Latte $48呢個Latte真係超級有玫瑰香🌹上層係打成細滑嘅泡沫再飲一啖就有濃厚嘅奶香 值得推介Earl Grey Chocolate (Large) $44覺得呢個組合好特別🍫所以都叫咗一杯嚟試吓Earl Grey混和朱古力味原來又幾夾如果冬天飲就更加正添 成個人暖粒粒煙三文魚沙律$78🥗呢個真係值得推介咁平嘅價錢係街到都買唔到咁多三文魚而且沙律菜十分之新鮮 咬落去好脆仲配埋蕃茄乾 橄欖 黑醋作為頭盤十分開胃蟹肉味噌扁麵$123用咗勁多蟹肉 蘑菇🦀而且扁面十分之掛汁所以條條都食到勁多蟹肉同味噌香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉$123呢個意粉跟咗三隻超大嘅虎蝦🦐咬落去十分之彈牙再配埋辣番茄汁 感覺都幾開胃Tiramisu $49芝士十分之滑身🍨配埋下層浸滿左Espresso嘅手指餅一齊食呢個真
☕️Espresso Alchemy ☕️

芝士十分之滑身🍨
配埋下層浸滿左Espresso嘅手指餅一齊食
呢個真係全晚晚餐最好嘅總結🤰😌
2020-09-26 80 浏览
經過mira mall,見到呢間coffee shop ,終於有機會試下佢嘅晚餐😆。我叫咗skimmed milk latte🤍☕️,之前飲過,水準保持,香滑,咖啡豆味香濃😚唔錯,雖然怕肥要slimmed milk,奶味一樣夠🥛✌🏼拉花好靚,心型圖案,適合打咭😹杯身都印有店舖嘅 Logo😉有心思💗男友叫咗凍朱古力🍫大細路👦🏻又唔怕肥之選,正常,不過不失 ,但份量好似少咗啲☺️蟹肉pasta 好食呀,高質喎😻推介賣相同味道一樣吸引😆蟹肉好fresh,又夠多,pasta texture 煙韌👍🏼好咬口😽yummy !All bay breakfast 🍳 香腸兩條 薯仔粒粒夠脆又入味牛油果醬😋誰都喜歡你💕🥑煙三文魚兩塊 (大塊ge) 炒蛋,普通牛角飽,朱古力醬小多士🍫👍🏼😻好食整體來說份量適中,價錢合理,賣相不錯

蟹肉pasta 好食呀,高質喎😻推介

All bay breakfast 🍳
香腸兩條
薯仔粒粒夠脆又入味
牛油果醬😋誰都喜歡你💕🥑
煙三文魚兩塊 (大塊ge)
炒蛋,普通
牛角飽,
朱古力醬小多士🍫👍🏼😻好食
整體來說份量適中,價錢合理,賣相不錯
2020-09-25
  • 蟹肉味噌扁麵
  • 精選全日早餐
難得可以喺平日放一天假,特登去左尖沙咀美麗華「Espresso Alchemy」嘆返個靚早餐~地點方便就腳,店內裝修頗型格👍🏻顧名思義,咖啡係佢地嘅主打:Espresso/手沖咖啡/冷泡咖啡☕️款式很多Alchemy精選全日早餐豐富嘅配料有焗薯粒、炒蛋、煙三文魚、香草腸、牛油果🥑、牛角包、咖啡白朱古力西多士。香草腸鹹香滋味,豬肉味都幾香濃~炒蛋夠嫩滑。最欣賞係當中嘅咖啡白朱古力西多士,香脆多士塗抹上餐廳自家製的咖啡白朱古力醬,甜度適中,散發着陣陣咖啡香氣,不得了呢煙三文魚多士煙三文魚油潤肥美,齒頰留香。底下有雞蛋沙律及蕃茄🍅,味道同口感都好豐富👍🏻伴碟仲有黑醋油沙律菜,酸酸地,減低油膩感牛角包🥐翻熱後的牛角包香噴噴,熱辣辣~外酥脆,內裏好軟熟,充滿牛油香泡沫咖啡☕️早餐會跟一杯regular size espresso-based coffee,加$5可以轉大size。奶泡夠細滑,咖啡味好突出

Alchemy精選全日早餐

煙三文魚多士

牛角包🥐

泡沫咖啡☕️

$150 (早餐)
Cozy Place located in Shopping Mall🛍 Time to have Some Cups of Coffee☕️☕️☕️👻..知道嗎。。美麗華內都有間半隱藏既Coffee Shop☕️,以白色為主,配以雲石枱,因為店舖位置較隱秘,更顯優雅而寧靜。.咖啡店餐點主打西餐🍽:意粉🍝、全日早餐☀️、包點🍞🥯🥐🥖,亦有甜品🧁🍰,真係可以吃足成個下午啊。.ll $78Smoked Salmon Salad in Balsamic Vinaigrette沙律菜新鮮🥗,煙三文魚花🐟 不少,配以沙律醋汁同吃,清新又開胃,岩晒平日少吃菜既我。.ll $138Crab & Miso Fettuccine蟹肉🦀醬汁很多,配以百搭蘑菇🍄,粗意粉更有咬口,但略嫌煮得過火偏淋,但整體味道不錯。.ll $49Coffee Ganache French Toast飯後甜品🖤 黑白西多,烘過麵包🍞 吃下淡淡咖啡味☕️ 加甜甜的白朱古力🍫,真係好岩下午茶呢。.ll $43ll $41吃過一系列西餐,來咖啡店當然來一杯Coffee☕️ 吧。香濃味道,拉花咖啡🌸 配件甜品,就是一個美好的下午茶時光吧。.ll $

l[煙三文魚沙律]l $78

l[蟹肉味噌扁意粉]l $138
Crab & Miso Fettuccine

l[咖啡白朱古力西多士]l $49
Coffee Ganache French Toast

l[Mocha (large)]l $43

l[Cappuccino (large)]l $41

l[Earl Grey Chocolate]l $44
若然唔飲咖啡,來一杯伯爵茶朱古力☕️吧。同樣朱古力底濃濃,加上淡淡Earl Grey味道,就是喜歡她的獨特茶香。

l[手沖茶 Artisa1n Tea]l $55
若然啡/茶/奶,都不是Your Cup of Tea❓ 就來一客中國茶吧,純茶🍵 應該能滿足到你吧。
桂花龍井 Peridot (Green tea),味道清香,淡淡綠茶沖泡出來,的式玻璃茶壺,更顯優雅。

你都要來一份午餐+下午茶嗎❓呢度環境寧願舒適到,真的能讓你待一個下午啊🤗。不錯的商場小閣位,靜靜的悠閒小時光💫。
×××[Espresso Alchemy]×××
©尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

2020-09-23 77 浏览
哩日尖沙咀做嘢,同朋友約咗哩度食lunch,lunch time都幾旺人,見到除咗coffee之外仲有salad同pasta, light lunch 好味又高質!cafe latte簡單得嚟咖啡豆好香。哩間咖啡,係我會之後再想嚟飲嘅咖啡店。smoke salmon salad,煙燻三文魚一直係我嘅最愛,哩度嘅三文魚都好大份,而且加埋新鮮嘅蔬菜非常之健康。啲三文魚仲好有心思咁整成一朵朵花嘅形狀,擺盤都好靚好用心。

2020-09-23 60 浏览
行經tsim sha tsui, 除咗shopping mall之外,原來地下嘅cafe都好唔錯,行街行到攰,嚟哩度飲杯咖啡唞下,好舒服。Matcha latte作為抹茶控點,點可以錯過哩度嘅抹茶latte?漸變色已經好靚,飲落去清新,抹茶味都好濃。Coffee ganache french toast都好正,有香濃嘅咖啡味之餘,而且佢仲足足有三層,真係好抵食,擺盤仲擺得好靚,真係好有high tea feel so good!

2020-09-21 67 浏览
喺附近K11瘋狂掃貨完之後,都想搵個地方坐低慢慢飲嘢傾吓計,醒起美麗華地庫有一間唔錯嘅咖啡店,就去嗰度擺低啲嘢食下野。餐牌選擇多多,特別係飲品方面係有最多選擇,當然食品方面亦都可以選擇三文治,全日早餐,意粉、闊條麵等等。黑松露蘑菇意粉$118呢個好推薦,首先意粉嗰個彈性充足,唔會泰林,而且黑松露味道都好夠香,仲有多款不同蘑菇,有充足嘅水份口感係非常豐富。牛油果多士配鵪鶉蛋及沙律$63呢個沙律啱晒鍾意食牛油果嘅人,佢個多士有好多黑白芝麻,而且經過炒製,非常之香,加上表面好多牛油果,啱晒牛油果控,仲有鵪鶉蛋同埋沙律菜表面有啲橄欖油,清新又有口味。Iced Mint Chocolate $49飲品方面呢個都幾特別,薄荷味好清新,打卡一流,但係size比較細杯,如果鍾意飲普通size建議揀返後面嘅牛奶朱古力。宇治抹茶鮮奶REG $36呢個我都幾鍾意,抹茶味好清新清香,鮮奶味亦都好香濃。配搭非常好而且表面有心心,影相一流。 芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬可可脆粒$33如果唔夠喉仲可以叫多個芝士蛋糕,本身嗰隻芝士味都幾香,仲有啲特別嘅咖啡醬同埋可可脆粒,令口感提升到另一個層次。

黑松露蘑菇意粉$118

牛油果多士配鵪鶉蛋及沙律$63