2021-06-06 43 浏览
前排同朋友去咗尖沙咀美麗華商場地庫食午餐,發現CP值唔錯,想推介一下俾大家😚我地order左香蒜青醬雞扒長通粉($128)& 女神三文治($85)😛 啦啦啦😎 我哋絕對唔係因為個名而order呢個三文治🤪 純粹因為佢健康😌 材料係包括:牛油果🥑青瓜🥒蕃茄🍅水牛芝士🧀 究竟係因為我最近先留意定係真係最近先興🤣我發現青醬意粉或者青醬長通粉都幾啱我口味🤤 呢個lunch set都會包一杯嘢飲~ 我order左Flat White,我friend就order左Long Black ☕️不過佢地lunch set 只係做到14:30,想試既就要留意翻個時間啦🥰

牛油果🥑
青瓜🥒
蕃茄🍅
水牛芝士🧀

2021-05-26
午餐
2021-06-01 94 浏览
今次要介紹嘅餐廳係位於尖沙咀美麗華商場嘅 Espresso Alchemy,顧名思義以過人嘅咖啡作為招徠。店鋪位於商場地庫,屬半開放嘅餐廳,裝潢以木色為主,營造出溫暖嘅感覺。店員服務周到,會主動為你介紹出品嘅咖啡,值得一去。Espresso Alchemy is located in Tsim Sha Tsui, and as its name suggests, they are well-known for their coffee. The coffee shop is in the basement of the shopping mall, with a semi-open area. It is mainly decorated in a wooden tone, which gives you a warm atmosphere. Staffs are attentive and will take the initiative to introduce their types of coffee.◾朱古力咖啡 (Mocha) $39朱古力同咖啡嘅比例拿捏得好好,令人同時

朱古力咖啡 (Mocha) $39

朱古力同咖啡嘅比例拿捏得好好,令人同時品嘗到咖啡嘅香醇同朱古力味道嘅幼滑。
The balance of chocolate to espresso is well controlled, where one can taste the aroma of coffee and the smoothness of chocolate at the same time.

熱朱古力 (Rich Chocolate) $31

熱朱古力嘅味道頗為濃烈,感覺像融化嘅朱古力而沒有添加任何牛奶,好有驚喜。
The hot chocolate has a strong flavour, and it feels like melted chocolate without any milk added, which is quite surprising.

青醬雞排沙律 (Pesto Marinated Chicken Salad) $79

雞排用上青醬調味,令味道帶羅勒嘅香氣,而雞排本身質感軟熟,值得欣賞。沙律菜感覺新鮮、清新,與雞排好搭配。
The chicken breast is marinated with pesto, which gives the aroma of basil. The chicken tastes soft and tender, which is appreciated. The salad is fresh and goes well with the chicken breast.

意式芝士餅 (Tiramisu) $49

意式芝士餅質感順滑,底部配有浸泡過咖啡嘅芝士餅,味道相比一般食過嘅意式芝士餅要濃烈。
The tiramisu has a smooth texture. The ladyfinger underneath is soaked with espresso, and it tastes stronger than the usual tiramisu we have had.

Espresso Alchemy

📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
📍Shop B116, B1, Miramar Shopping Centre, 132 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
2021-06-01 50 浏览
今日放假但落大雨,唯有同朋友去蒲下coffee shop😂 揀左呢間有幾間分店既Espresso Alchemy. 幾鍾意餐廳既設計,用左好多燈泡。牆上擺左包裝咖啡豆。呢到係坐低左,再去counter嗌野食,staff會將野食送去你張枱到。嗌野食要一人最少嗌一樣野,無得食外來既食物(好正路呀),同埋有1小時用餐時間,不過唔係繁忙時間過左1小時佢都唔會話趕你走既。1. Large Mocha, 朋友一飲就話同出面飲開既唔同,應該用既咖啡豆都唔一樣,幾香。2. Regular milk chocolate,我成日都怕會太甜,本身都無乜期望,點知飲落有驚喜!!個甜度真係岩岩好!勁岩我口味!難得俾我搵到唔會過甜既hot chocolate!好感動☺️3. Tipsy Lemon(Alcoholic), 真係未試過係coffee shop見到有酒精飲品賣,所以一定要試下!呢個飲落酸酸地,又唔會太苦,幾refreshing!!4. Smashed avocado toast w/ salad, 牛油果份量好多,我朋友勁鍾意個包。略嫌沙律無乜sauce有啲單調。5. Avocado, tomato &

幾鍾意餐廳既設計,用左好多燈泡。

牆上擺左包裝咖啡豆。

5. Avocado, tomato & cheese panini, 健康輕營之選,簡單調味已經好食。個包可以烘耐啲會更脆更好。

6. Tiramisu (alcoholic), 有酒既tiramisu, 完美結束呢一餐。
呢到service都唔錯,仲要唔收加一。
個staff見我order左tiramisu,所以專登問我使米等我食完其他野先上俾我。都幾細心。
2021-06-01 115 浏览
呢間本地cafe位於Mira mall,但係商場內既位置都算隱蔽,係鬧市中既好去處! 裝潢以木色做主調,好有休閒的cafe感覺Cafe入面用既豆都係自己炒,出左好多款唔同既豆可以係門市買!Menu有兩款咖啡豆用黎製作不同咖啡,客人可跟據口味選擇Lunch menu, 價錢都尚可, 但選擇就唔算好多嗌左香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 同埋 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉,味道都唔錯,份量正常,唔算太多/太少。香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉,番茄味會重D,辣味唔算太突出厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉,濃稠度岩岩好,厚切煙肉好香~Latte,佢地既Latte係用左Alchemy Blend既豆既沖,比較dark roasted小小,咖啡既苦味較重,岩哂鍾意飲深度烘焙既朋友!Flat White就用左Lollinut Blend,果香味會重D,一飲落去好明顯飲到Almond味,呢個既層次就會多D,豐富D係尖沙咀黎講,搵到間唔洗排隊,環境又幾好,又就腳既cafe都唔易嫁! 咖啡、食物質素、環境各樣都好滿意,岩哂想靜靜地坐係cafe又唔想同人逼既朋友仔呀!

裝潢以木色做主調,好有休閒的cafe感覺

Menu有兩款咖啡豆用黎製作不同咖啡,客人可跟據口味選擇

Lunch menu, 價錢都尚可, 但選擇就唔算好多

香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉,番茄味會重D,辣味唔算太突出
香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉,濃稠度岩岩好,厚切煙肉好香~

Latte

Flat White

2021-03-22
香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉
Latte
Flat White
2021-05-31 44 浏览
呢日下晝唔洗返工,就同屋企人去左尖沙咀行街,我地搵左一間環境幾靚既cafe食下野,嘆下咖啡。位置好闊落,感覺既chill。睇睇餐牌,見到有好多選擇,啲飲品都好吸引。我地點左個精選全日早餐,入面有好多野,包括炒滑蛋、香腸、薯仔、牛油果沙律、煙三文魚、多士同埋牛角酥,勁豐富,營養又豐富。另外仲點左青醬烤雞意大利三文治,入面都好足料,唔錯。飲品方面,我地分別點左凍既matcha latte同埋熱既Earl grey chocolate 。兩杯野飲都好高質!
位置好闊落,感覺既chill。

睇睇餐牌,見到有好多選擇,啲飲品都好吸引。

另外仲點左青醬烤雞意大利三文治,入面都好足料,唔錯。
  • All  day  breakfast
2021-05-31 121 浏览
本身已經係愛咖啡之人,試下左一次外帶咖啡的,就想試下坐低試下佢嘅堂食、果然冇人失望👍、值得為左佢嘅咖啡去食值得佢咁多人去打卡,而且價格公道,平民級高質享受美麗華店字opening kitchen 會睇到店員睇到整嘅過程之前試過take out coffee 好有水準,所以一直都再想食下堂食青醬雞排沙律💰79雞排肉質好嫩控制得啱啱好,味道適中,唔會落太多調味料、沙律🥗菜亦都好新鮮煙三文魚多士 💰75smoked salmon on toast 成碟好有賣相,打卡都幾正、三文魚新鮮兼帶有談談煙熏味,好想繼續食好多呀🤭伯爵茶鮮奶朱古力💰40Earl  Grey  chocolate雖然朱古力味都係濃烈、但係並沒有完全覆蓋了伯爵茶的茶香味,每一談都係帶有談談伯爵茶口味且回甘味道濃郁,果然依度咖啡☕️從來冇令我失望
值得佢咁多人去打卡,而且價格公道,平民級高質享受

青醬雞排沙律💰79

Smoked    Salmon    On  toast
  • 青醬雞排沙律
  • Earl Grey Chocolate
2021-05-30 50 浏览
今日星期日,我同女朋友行完尖沙咀shopping完,滿載而歸,但係肚仔就空空,上網搵到呢間輕食西餐廳。環境都幾舒服,環境開陽,叫杯咖啡,玩下電話都幾寫意。餐廳裝修以木質為主,可以紓緩壓力,放鬆心情。因為我地好肚餓嘅關係,都叫左比較多食物,好彩免加一服務費,咁就慳返少少。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123大大隻虎🦐,一啲雪藏味都無,因為煎過嘅關係,更加香口。出色之處,係啲蘆筍,好鮮嫩爽脆。辣蕃茄汁配意粉係幾咁滋味,兩個人成蝶清乾淨。青醬烤雞三文治 $68呢個真係必點食物,一定無推介錯。烤雞鮮嫩多汁,一啲都唔韌,真係啖啖肉,最適合啲健身人士食。烘底三文治,皮脆而香,配合青醬烤雞食,口感啱啱好,唔會太乾,十分juicy。檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治$68呢個就外賣返去屋企同屋企人share食,返屋企用焗爐焗一焗一樣咁好食。雖然不及即時食咁新鮮,但仍然覺得好好食😋。檸檬汁,中和左煙肉嘅鹹味,一啖咬落去味道更加豐富,有層次。咖啡白朱古力西多士 $49香脆可口,朱古力嘅甜配合咖啡嘅甘苦,簡直絕配,值得一試。蜜糖青檸梳打 $45酸酸甜甜,開胃又解暑,值得推介。鮮奶朱古力 $45嫌朱古力🍫,有啲苦味重

因為我地好肚餓嘅關係,都叫左比較多食物,
好彩免加一服務費,咁就慳返少少。

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123

青醬烤雞三文治 $68

檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治$68

檸檬汁,中和左煙肉嘅鹹味,一啖咬落去味道更加豐富,有層次。

咖啡白朱古力西多士 $49
香脆可口,朱古力嘅甜配合咖啡嘅甘苦,簡直絕配,值得一試。

蜜糖青檸梳打 $45
酸酸甜甜,開胃又解暑,值得推介。

鮮奶朱古力 $45
嫌朱古力🍫,有啲苦味重,呢杯鮮奶朱古力就啱,入口香甜,飲完成個人精神曬。

總括來講,餐廳免加一,環境舒適,食物質素高,係悠閒嘅咖啡餐廳。
2021-05-30
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
  • 青醬烤雞三文治
2021-05-30 43 浏览
我同朋友們約食依間cafe,大家都係第一次食,因為見到網上有好多好評🥴當到達後,唔知係咪因為lunch time 所以等候時間唔耐,好快就有得入座👍🏻我地點左碟卡邦尼意粉、青醬雞胸沙律、虎蝦蘆筍辣蕃茄汁意粉、2杯熱Latte 同一杯凍Latte 😂其實本身我想點黑松露意粉🥲但已經賣晒辣蕃茄汁意粉好好食,虎蝦十分之彈牙配上辣汁,令人好開胃🤤以為份量少但食到好飽,我認為辣度可以再辣啲🤣食唔到有辣~

2021-05-29 41 浏览
早排同朋友行完Donki諗住去附近搵間咖啡店坐下食吓野傾吓偈😉意外搵到呢間位於美麗華商場地庫既咖啡店,食物選擇都幾多,環境都幾舒服,值得一試💜_煙三文魚沙律 $78三文魚既份量真係好足料,沙律菜夠新鮮,配上車厘茄同酸醋一齊食味道好開胃,作為輕食一流_咖啡白朱古力西多士 $49今次同朋友都叫咗幾款甜品試吓,味道都唔錯白朱古力甜甜哋配上香脆多士好夾芝士蛋糕配Alchemy 咖啡醬及可可脆粒 $35小編幾推介,芝士蛋糕味道濃郁,配上咖啡醬及可可脆粒口感更加豐富,幾特別_Large Mocha $44Sparkling Black $48佢哋神亦有多款咖啡同飲品選擇,今次飲既兩杯都唔錯,Sparkling Black 入口清新,炎炎夏日飲番杯透心涼

煙三文魚沙律 $78

咖啡白朱古力西多士 $49
今次同朋友都叫咗幾款甜品試吓,味道都唔錯
白朱古力甜甜哋配上香脆多士好夾

芝士蛋糕配Alchemy 咖啡醬及可可脆粒 $35

Large Mocha $44
Sparkling Black $48
介紹食物之前要講個小插曲!好鍾意啲staff!!全部都溫柔細心又風趣 落單嗰陣時會主動同我解釋唔同咖啡豆嘅分別 仲好細心咁recommend lunch set加十蚊就可以飲到earl grey latte 💓💓上菜個哥哥仲會用日文叫我哋等等先打卡😂😂 太可愛了吧~~ 🍝●「Honey Earl Gray Latte」($44)●個presentation我比100分😍茶味香濃,但伯爵茶味同奶味平衡得好好‼️飲落係甜甜地又清既伯爵茶香🥰仲有得自己倒落另一個杯自high下😂😆🥳🥳-🍞●「Pesto Chicken with tomatoes and mozarella cheese Panini」($69)● 朋友話:「青醬嘅特色,就係好青。」😂👌一見到青醬本人,都少淆。😅😅好彩佢做得有少少似蒜蓉牛油,但係朋友話佢平時食開嘅比較重薄荷味。個人作為青醬初哥我覺得羅勒+蒜蓉味掩蓋咗薄荷味都很可以👌👌👌畢竟我唔係好接受到太濃烈嘅薄荷味,唔會太重草青味。另外,雞肉份量多,雖然選取雞胸部位但一啲都唔會鞋😆 包有鐵板烤痕,不過外皮再酥脆一點會更好🙈配蕃茄感覺清新🥰-🍞●「Lemon Chicken w

🍞●「Lemon Chicken with tomatoes and cheese Panini」($69)●
個包同埋雞胸就如同上述,最大分別在於醬汁,加煙肉令咸香味非常突出,但就掩蓋咗應有嘅檸檬味😫
💭💭💭
好味(8/⑩)
抵食 (8/⑩)
💭💭💭
店舖: #espressoalchemy
地址:Shop 104, G/F, Harbour City, Gateway Arcade, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui
食咩好? #sweetaholic_正餐
#sweetaholic_食包包
去邊食? #sweetaholic_尖沙咀

##hkfood #hkfoodie #hongkong #sandwich #hkfoodblogger #hongkongfood #coffee #cafe #bread #良心小店 #香港美食 #香港 #相機先食 #尖沙嘴美食 #尖沙嘴 #吃貨 #咖啡
2021-05-27 52 浏览
今日同朋友喺尖沙咀行街, 經過呢間cafe 就決定坐低食下嘢唞下!厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝($95)呢個卡邦尼意粉好有驚喜! 芝士味香濃,醬汁creamy濃郁,好快就食曬成碟😋😋😋 麵條質感軟硬適中! 配有煙肉條, 不會太鹹, 令到意粉更加出色! 👍🏻👍🏻👍🏻芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬及可可脆粒 🍰 HKD$35芝士蛋糕算係幾精緻, 而且唔會食到好膩,芝士味香濃🧀。配有咖啡醬同可可脆粒所以都幾特別! 😊咖啡白朱古力西多士🥰 $49西多士一份有四件,賣相吸引,西多士面頭有糖霜, 整得好靚。西多士 一啲都唔油膩,而且朱古力醬唔會太甜, 有香濃嘅咖啡味!😋😋😋火雞胸芝士意大利三文治配黑加侖子果醬🥪 $68估唔到黑加侖子果醬🍇同呢個panini好match, 配埋火雞胸同芝士,鹹鹹甜甜好好食! 三文治嘅包質焊烤得唔會太硬,脆脆地, 而且份量適中! 👍🏻Iced Mocha $46👍🏻Mocha 好大杯☕, 散發出咖啡香味咖啡味又唔會苦,而且朱古力好香濃, 非常正, 啱曬咁熱嘅天氣飲😊

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝($95)

芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬及可可脆粒 🍰 HKD$35

咖啡白朱古力西多士🥰 $49

火雞胸芝士意大利三文治配黑加侖子果醬🥪 $68

Iced Mocha $46👍🏻

2021-05-27 46 浏览
-🦄Espresso Alchemy -是次二訪美麗華嘅 @espressoalchemy ☕️第一次嚟嘅時候只係坐低飲杯嘢 休息吓回吓氣今次就專程嚟食晏 我又係一個人叫咗兩份Lunch☺️Cafe嚟講 @espressoalchemy 一向都好高質素👍🏻餐廳好似會不定期更換餐牌 因為我之前想食嘅無咗今次我就叫咗一份煎魚 同埋一份沙律 兩份都好滿意♦️Market Fish w Turmeric Sauce Hkd138▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑煎魚可以簡要唔要加麵包糠一齊煎 我就簡咗唔要如果加咗麵包糠嘅話 就一定會更加香脆 脆卜卜😆所以呢個就要睇返大家嘅個人喜好 鍾意咩口感嘅魚不過就算唔加麵包糠 魚都已經煎到好香口好脆唔講仲以為佢係炸魚 好誇張 不過一啲都唔油膩味道唔錯 配埋底層嘅薑黃醬一齊食意外地夾👍🏻薑黃醬一啲都唔苦 唔辣 反而有好重嘅椰香味 甜甜地我好鍾意煎魚旁邊嘅配菜 特別係啲甘荀 超好食😋椰菜花同埋西蘭花就略嫌有啲硬 建議可以煮返淋啲口感上會更加好咬 同埋會更加吸到底層嘅醬汁☺️♦️Smoker Salmon Salad Hkd88▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌘呢個煙三文魚沙律都幾有代表性
🦄Espresso Alchemy

所以可以叫熱茶同埋HoneyBee外賣拎走

Breakfast Tea 就係普通英式紅茶嘅味道 香濃
而Honey Bee其實我幾年前都飲過一次 好解渴
有甜甜嘅蜂蜜味 再加埋梳打水其實同飲汽水差唔多

等遲啲 換餐牌個陣 我會再嚟的..
2021-05-26
  • 蜜糖青檸梳打
2021-05-25 264 浏览
最近愛上咗去cafe坐今日就嚟咗依間menu都有啲格調食物飲品嘅選擇都相當多我今次就要咗all day breakfast + milk chocolateIced milk chocolate $46可能最近飲開dark chocolate, 依杯相對地頗甜個底仲有啲朱古力碎好濃郁 口感都唔錯The Alchemy All Day Breakfast $128(Scramble egg, Baked potato, Smoked salmon, Coffee Ganache French toast, Sausage, Mini croissant)係一份絕對飽肚嘅all day breakfast😂有多士 又有牛角包 好飽肚焗薯幾surprised黑椒+香草 好香好濃味腸仔就一貫嘅啱我口味啦牛油果醬好清新🥑唔錯唔錯咖啡多士都有令我眼前一亮😂兩塊薄薄嘅麵包 烘到好脆然後中間係咖啡餡咖啡味都幾香~依份all day breakfast真係要share食先得
最近愛上咗去cafe坐
今日就嚟咗依間
menu都有啲格調
食物飲品嘅選擇都相當多

Iced milk chocolate $46
可能最近飲開dark chocolate, 依杯相對地頗甜
個底仲有啲朱古力碎

咖啡味都幾香~
2021-05-21
下午茶
2021-05-24 60 浏览
好多朋友問我有冇d高質Cafe介紹,通常我第一時間都會諗起Espresso Alchemy!今次第一次來訪美麗華店,覺得佢個間隔冇海港城個間咁舒服,而且仲有限時間~但食物水平依然係咁高質呀~-1⃣青醬雞扒沙律 💰78 青醬雞扒好有水準,以慢煮方法令雞扒口感鮮嫩,,簡單配上青醬已經好juicy。旁邊配上新鮮沙律菜,絕對係追求健康有營之選。-2⃣厚切意大利卡邦尼意粉💰95切粗條煙肉油脂豐富,鹹香得宜,配試吓芝士粉、同蛋黃醬,口感黏稠、味道濃郁!麵條軟硬適中,yummy!-3️⃣煙豬面肉薯仔炒蛋 💰63薯仔、煙肉、炒蛋配多士絕對係完美配搭!將煙豬面肉、薯仔粒同嫩滑炒蛋,放於多士一齊食,多重口感,層次分明!而且仲係新鮮即製,豬面肉惹味,整體好正呀!-4️⃣Matcha Latte 💰37清醇抹茶鮮奶香-5️⃣Long Black 💰32濃郁啡香,熱飲醒腦又提神-🌟整體來講,好高質既Cafe,最中意佢地既雞扒沙律。

1⃣青醬雞扒沙律 💰78

2⃣厚切意大利卡邦尼意粉💰95

3️⃣煙豬面肉薯仔炒蛋 💰63

4️⃣Matcha Latte 💰37
清醇抹茶鮮奶香

5️⃣Long Black 💰32
濃郁啡香,熱飲醒腦又提神

🌟整體來講,好高質既Cafe,最中意佢地既雞扒沙律。
2021-05-23 43 浏览
這間ESPRESSO位於尖沙咀美麗華地庫,係一間開放式嘅cafe,cafe都算幾寬鬆坐落感覺都唔錯🤔!.厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉呢款卡邦尼意粉,望見感覺都幾好🤔,去嘅厚切煙肉食到入口都好腍身,而去嘅煙肉厚度都可以做到肉質腍身,真係好有水準,去嘅意粉軟硬適中,加埋去嘅醬汁令到意粉味道唔同哂,更加好味😋!.青醬烤雞意大利三文治呢款三文治都幾特別🤔,係用意大利包而做,去嘅材料烤雞,芝士,蕃茄同埋青醬而成,三文治食入口口感都幾好,而去嘅雞肉都好腍身味道恰恰好😋,配埋D青醬味道又特別🤔😋!.火雞胸蕃茄意大利三文治呢款三文治都好健康,係用火雞胸而做,去嘅配料係用蕃茄芝士,完全唔覺得肥,火雞胸又唔覺韌味道都唔錯🤔😋,加埋D意大利三文治食都好好食😋!.鮮奶咖啡咖啡味道都好香濃😙,飲入口味道都好濃郁😋,咖啡味道都好重!.特濃巧克力賣相好靚😍,朱古力味道好香😙超濃郁,甜度恰恰好😋,味道十足好好味😋!.*價錢一般,食物又有特色,唔只係食傳统嘅三文治嘅包類款式*

青醬烤雞意大利三文治

火雞胸蕃茄意大利三文治

鮮奶咖啡
咖啡味道都好香濃😙,飲入口味道都好濃郁😋,咖啡味道都好重!

特濃巧克力
*價錢一般,食物又有特色,唔只係食傳统嘅三文治嘅包類款式*
2021-05-21