2020-11-25 79 浏览
Espresso Aalchemy 喺海港城開左分店,之前試過佢哋美麗華商場地庫分店嘅咖啡質素都非常唔錯,以佢哋嘅雞胸長通粉就更加出色,今次見到尖沙咀開咗分店梗係要來試吓啦。我哋2:00左右去到,仲有得食lunch, lunch set去到下晝2:30 ,選擇都幾多,除咗有pasta同埋risotto 之外,仲有三文治可以選擇。我哋叫咗一份蘑菇芝士意大利飯同埋一份青醬雞肉忌廉長通粉。蘑菇芝士意大利飯($98)意大利飯雖然冇加任何肉類,但芝士同蘑菇嘅香氣已經令到味道非常突出,一片片嘅芝士撈埋熱辣辣嘅意大利飯之後形成半溶嘅狀態,鹹香嘅味道帶出鮮味,再加上蘑菇清爽嘅口感,令到意大利飯嘅味道非常唔錯。青醬雞肉忌廉長通粉($95)每次嚟呢間餐廳都一定要食佢嘅雞肉忌廉長通粉,呢度嘅雞胸應該係用咗慢煮嘅方法,雞肉識落非常之滑,而且唔會乾身,即使食雞胸嘅位置感覺都好似食緊雞髀咁,非常出色。而呢度嘅青醬亦都唔會太油膩,幾健康。Latte and Flat White

我哋叫咗一份蘑菇芝士意大利飯同埋一份青醬雞肉忌廉長通粉。

蘑菇芝士意大利飯($98)

青醬雞肉忌廉長通粉($95)

Latte and Flat White

2020-11-24 203 浏览
今日去完Apple Store 見到呢間coffee shop新開,係Cheesecake Factory 隔離。裝修幾別致,鍾情佢地既雲石😍。呢個位應該係全cafe最岩打卡😆好可惜走個陣先available☹️。Menu選擇唔算好多,但已經夠吸引!諗住order煙三文魚多士配沙律同french toast,點知lunch time 只可以叫lunch set 😅,有d失望😣。好大碟!配料好豐富,有出面少有既 sun-dried tomato!Salad dressing 好fresh,打開哂我既味蕾!😲煙肉真心厚切!食落一d都唔咸😋,似火腿多D!跟餐+$18轉左杯Iced Matcha Latte,就算加左冰都夠濃!Panini 要襯熱食先夠脆,pesto同烤雞好match,好香好美味!雞肉唔鞋口,可以再夾多D肉😆。食唔到西多唯有叫塊香蕉蛋糕補償一下😆蛋糕上枱個陣係微暖,側邊有少少脆,好香🍌味,食完好飽肚。跟餐諗住轉杯熱朱古力,唔知係咪同staff溝通得唔清楚,黎既係Rich Chocolate😂。唔好睇佢細細杯,真係超級無敵勁濃厚!好似食左成包朱古力入口,rich 都爆!岩哂Choc

煙三文魚沙律配檸檬醋醬

好大碟!配料好豐富

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

😲煙肉真心厚切!食落一d都唔咸😋,似火腿多D!

青醬烤雞Panini

自家製香蕉蛋糕

,rich 都爆!岩哂Chocolate🍫Lover!如果怕太甜/漏既朋友可以叫返milk chocolate😋。

好滿足既一餐
,lunch set 唔算貴,坐得又舒服!唯一失望既係lunch set 既restriction,下次過左2:30再黎chill下😎。
午餐
2020-11-23 81 浏览
<🇭🇰New Cafe Alert>早幾日先出完post講全港最好食的雞扒今日黎試尖沙咀新店(係啊我又食)除左兩個指定動作:雞扒沙律同雞扒Panini超嫩滑入味Juicy的慢煮雞扒 世界級仲試左新店限定的#FrenchToast好香脆 中間一層薄薄士多啤梨醬令口感更清新飲品係#ColdBrew • Honey Earl Grey Latte兩杯都好有水準 Presentation好靚新店比起荃灣店方便 而且好chic好有格調相信會繼續成為VVIP😂
<🇭🇰New Cafe Alert>
早幾日先出完post講全港最好食的雞扒
今日黎試尖沙咀新店(係啊我又食)
除左兩個指定動作:雞扒沙律同雞扒Panini

相信會繼續成為VVIP😂
  • Chicken  Panini
  • Chicken  salad
  • French  toast
知道Espresso Alchemy係Harbour City開分店,馬上就黎捧下埸先,成間店既裝飾都好令,好適合打卡愛好者!每款杯碟都好有特色!今次試左烤雞扒菠蘿沙律菜漢堡,估唔到伴碟既薯仔都幾辣,仲好香口!!雞扒烤的岩岩好,唔會乾仲好鮮嫩!個漢堡包份量都幾大,兩個人Share食就剛好! 然後試左Carbonara, 好creamy好香, 意粉掛汁, 欣賞既係厚切煙肉,口感好好,足曬料,份量都唔少,一個人食會有點多,都係岩Share食!叫左Featured Drinks - Alcoholic Espresso (expresso with Kahlua and Rum), 飲落其實似Expresso  Martini,咖啡味濃郁,因為係加左甜酒,味道偏甜易入口,都幾岩女仔飲,另外再叫左杯Macha Latte, 個拉花勁令,綠茶味都好濃同香滑!整體都好高水準, 下次想再試埋其他特飲!

!
2020-11-20
1K
2020-11-22 54 浏览
Espresso Alchemy 的分店剛開設於海港城商場地下,分店雖然在商場地下,但環境舒適, 位置寬敞,裝修得好有格調, 而且仲有不少打卡位置, 食物同飲品款式選擇多,價錢非常合理,在我心目中是一家性價比高的Cafe。Alchemy's Featured Drinks推薦「Bailey's Chocolate」香濃的朱古力加上Bailey後,香甜中帶點苦澀,很有層次感,值得一試。「Avocado on Toast with Salad 」賣相超靚,一層牛油果夾一層車厘茄,法式多士塗上Cream Cheese , 口感清爽輕盈,沙律菜新鮮, 這道菜既健康又飽肚。甜品是新店限定的「French Toast 」,法式西多配上楓糖漿,香甜又美味,我喜歡這甜品不會太甜,加上超新鮮的藍莓及士多啤梨,更加膩更清新。Coffee 點了 「Latte 」奶泡綿密均勻,入口即順滑,咖啡甘香。連外賣杯都很美,忍不住點了一杯「Mocha」外賣,Mocha入口順喉,朱古力突出,隨後帶出陣陣咖啡的香。整體上海港城分店環境及食物水準也很高, 是一間值得常來幫襯, 與友聚會或打卡確實不錯的好地方。

Alchemy's Featured Drinks推薦

2020-11-22 58 浏览
新開張既Espresso Alchemy裝修好高貴,靚得黎又有簡約風格,主要係紅白格調🤍❤️自家製香草牛肉漢堡拌黑松露沙律醬 $118,飽皮好脆好大塊,但牛肉就顯得細塊左,味道方面就不過不失,而沙律菜好大塊好新鮮🥗 加返少少薯條/ 薯角點綴會令到個攞盤更加豐富🥰香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123,虎蝦同蘆筍都好足料,d意粉少少辣好滋味,個蕃茄汁可以再濃d😋最鐘意杯Brooklyn,哩杯Craft Brer好香啤酒既麥味得黎又甜甜地,好好飲🖤🤍

2020-11-22 92 浏览
11月21 天陰有雨曾幾何時經過美麗華的分店,感覺隱蔽,但未有光顧,今次經過新分店,裝潢光鮮有藝術感,相當吸睛一個人都可以在角落自我淘醉是日餐點都極力推薦1. Pour over Ethiopia Gelgelu Variant A:咖啡師沖煮技巧為咖啡味道添上次,濕香附帶花香味,桃味隨之用力衝擊舌頭,伴隨酸味的後勁略有淡淡藍莓味,非常出色的一杯手沖咖啡2. 青醬雞排沙律:健康又怡人的健康選擇,一大塊厚雞排,被薄薄的一層青醬「挾持住」,口感怡人,調味出色,配以大量沙律菜、新鮮蕃茄、黑橄欖、油浸蕃茄乾,絕對推薦俾追求健康的一群3. Piccolo latte (Lollinut blend):着重突出咖啡豆味道層次的奶啡,以自家偏fruity的咖啡豆,加93度熱水沖煮,配合濃郁4.3牛奶,酸甜濃淡,齒頰留香,小杯但卻是醉心的享受4. Homemade banana bread:鬆軟不漿口,淡淡新鮮香蕉味,清甜的味道,係無負擔的小甜品另外,更推薦店內新鮮的咖啡豆,將用心烘焙的良心咖啡味帶回家
11月21 天陰有雨
一個人都可以在角落自我淘醉
是日餐點都極力推薦

青醬雞排沙律

Homemade  banana  bread

另外,更推薦店內新鮮的咖啡豆,將用心烘焙的良心咖啡味帶回家
Lollinut  Blend  coffee  bean
青醬雞排沙律
Homemade  banana  bread
Lollinut  Blend  coffee  bean
星期六返完A要食個靚𝑡𝑒𝑎! (時間係𝑡𝑒𝑎,份量係𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ🤣)今次行開海港城,男友又話想飲咖啡,咁啱又見到呢間新開嘅𝐶𝑎𝑓𝑒,咁就一於試下啦環境好闊落,分咗兩個𝑎𝑟𝑒𝑎俾食客堂食~🍫𝐼𝑐𝑒𝑑 𝑀𝑖𝑛𝑡 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 ($52)朱古力唔算好大杯但朱古力好濃好滑🤤薄荷味唔會太重,兩者平衡得好好~整體唔會太甜,絕對唔係嗰D死甜朱古力!不過如果飲筒可以轉返粗𝐷或者唔用飲筒就好了,可以再順滑𝐷入口~☕️𝐹𝑙𝑎𝑡 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 ($44)面頭嘅奶泡夠薄夠滑,同咖啡融為一體有奶香之餘,佢嘅咖啡底係較濃醇嗰種,苦味更強,較有餘韻,但又唔係某連鎖咖啡店烘焙過度嗰款,同牛奶嘅配搭係好好,係一杯高分嘅𝐹𝑙𝑎𝑡 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒!🥗𝑇ℎ𝑒 𝐻𝑎𝑟𝑏𝑜𝑢𝑟 𝐶𝑖𝑡𝑦 𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡 ($138)好豐富嘅𝐴𝑙𝑙-𝑑𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡(●’◡’●)ノ🥐𝐶𝑟𝑜𝑖𝑠𝑠𝑎𝑛𝑡好酥脆!炒蛋份量比較大,炒得好滑!💛另外男朋友都讚煙肉煎得好脆,不過我就唔係太好煙肉🤣好少見到𝐴𝑙𝑙-𝑑𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡會有煎薯仔粒,所以都幾𝑖𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠到我,薯仔煎到表面焦香,少辣,如果唔食得辣嘅話可能𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟

環境好闊落,分咗兩個𝑎𝑟𝑒𝑎俾食客堂食~

🍫𝐼𝑐𝑒𝑑 𝑀𝑖𝑛𝑡 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 ($52)
朱古力唔算好大杯但朱古力好濃好滑🤤
薄荷味唔會太重,兩者平衡得好好~
整體唔會太甜,絕對唔係嗰D死甜朱古力!

☕️𝐹𝑙𝑎𝑡 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 ($44)
面頭嘅奶泡夠薄夠滑,同咖啡融為一體

好豐富嘅𝐴𝑙𝑙-𝑑𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡(●’◡’●)ノ
🥐𝐶𝑟𝑜𝑖𝑠𝑠𝑎𝑛𝑡好酥脆!
炒蛋份量比較大,炒得好滑!💛
另外男朋友都讚煙肉煎得好脆,不過我就唔係太好煙肉🤣
好少見到𝐴𝑙𝑙-𝑑𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡會有煎薯仔粒,所以都幾𝑖𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠到我,薯仔煎到表面焦香,少辣,如果唔食得辣嘅話可能𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟嘅時候可以同店員講聲~

🥑𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 𝑜𝑛 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 ($69)
多士用咗酸種麵包,口感比較軟棉~
牛油果同車厘茄鋪得好滿,每一啖都食到滿滿嘅牛油果😆💕

餐廳係先付款後用膳,因為新開嘅關係,目前只可以用現金俾錢,去之前要留意有冇現金喺身啊🤟🏻
2020-11-21
$151.5 (午餐)
  • The Harbour City All Day Breakfast
2020-11-21 48 浏览
呢間係新開嘅分店,之前去過The Mira分店,覺得食物同飲品嘅質素都好高,聽到佢開新分店,又有新Menu,就決定去試吓。一開頭都唔太清楚個位置係邊,因為平時唔太去果邊,近中港城、Tst Apple store對面、地下Cheese factory附近。拎咗個menu坐低再出去counter叫,坐得舒適,唔會太逼,而且裝修幾chill,輕鬆可以chit chat嘅feel。Avocado and tomato panini($73),上枱時夠哂熱,一睇就知係即整,見到有整齊格仔烤紋,脆口又唔會一咬就跌到周圍都係。配咗牛油、芝士同埋蕃茄,感覺十分fresh,岩哂light dinner。另外芝士有輕微拉絲。Tiger prawns risotto($128),極濃郁蕃茄味!超rich!配上芝士、虎蝦,classic match。香料帶有小小spicy,令個risotto唔會太膩。虎蝦彈牙、新鮮,唔細隻,睇得見嘅足料!飲品方面特登叫咗2杯special drinks,Citron Vodka($68) mix咗Vodka、Earl Grey和新鮮檸檬汁,檸檬味好出,帶輕微Vodka味,成件

飲品方面特登叫咗2杯special drinks,Citron Vodka($68) mix咗Vodka、Earl Grey和新鮮檸檬汁,檸檬味好出,帶輕微Vodka味,成件事好match,感覺好fresh!

另一杯係Espresso tonic(49),其實好多地方都有,但我好怕啲tonic water太甜,中和咗咖啡嘅甘香味。呢杯tonic water唔甜,唔會搶咗個咖啡味,兩者平衡得好,唔會某一方太突出。
Overall: 一如既往嘅好cafe,雖然唔平,但絕對比足質素,而且成個environment好舒服,係一間chill嘅cafe

2020-11-21
呢間cafe近排係海港城開左分店,餐廳設計係開放式,空間感好大!————————❦ Chicken Pineapple Burger $105好juicy既雞,一路食一路滴汁!仲有菠蘿夾埋一齊食好fresh評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ Pesto Chicken Penne $95雞肉都係好juicy唔乾,個青醬幾好食,但意粉再生少少就好。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ Blueberry Bread $31岩岩送到個陣熱熱地好香牛油同藍莓味,外皮脆脆地仲有核桃,口感豐富👍🏻評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ Milk Chocolate $38幾濃郁!朱古力味香濃而且唔太甜,可以encore!評分:🌕🌕🌕🌕🌘
————————

❦ Blueberry Bread $31
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
Blueberry Bread

❦ Milk Chocolate $38
幾濃郁!朱古力味香濃而且唔太甜,可以encore!
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
Milk Chocolate
Pesto Chicken Penne
Blueberry Bread
Milk Chocolate
2020-11-20 246 浏览
難得放假行足全日尖沙咀,行到好攰 黎到呢一間咖啡店。宜家寫食評先知道原來係新開張!本身已經有幾間分店 espresso alchemy呢度主打西餐 唔同口味既意大利粉同全日早餐等等,當然唔少得咖啡啦咖啡店採用自助形式,坐低簡好食乜 之後去買完坐返低等食就得啦,不需要加一服務費 Matcha latte (regular) $38宇治抹茶鮮奶latte,奶泡位十足綠茶味重入口先係綠茶味🍵再有淡淡鮮奶香!Latte (regular) $38味道幾平衡,咖啡味道好濃厚唔會只得一浸苦味 而係非常有層次感每杯咖啡都有唔同嘅拉花!非常有獨特風格All day breakfast $138煎雙蛋,煙肉,牛角包,香腸,薯仔,蘑菇,哈密瓜非常豐富!牛角包熱辣辣同好鬆軟煙肉煎到好脆薯仔同蘑菇都有煎香仲加咗辣 幾惹味Pesto chicken penne $95青醬雞肉忌廉長通粉 雞肉嫩滑一口size青醬忌廉剛剛好 唔會太杰身又唔會好似水咁濕總結,有心思有味道既咖啡店!

Matcha latte (regular) $38
宇治抹茶鮮奶latte,奶泡位十足
綠茶味重入口先係綠茶味🍵再有淡淡鮮奶香!

Latte (regular) $38
味道幾平衡,咖啡味道好濃厚
唔會只得一浸苦味 而係非常有層次感

每杯咖啡都有唔同嘅拉花!非常有獨特風格

All day breakfast $138
煎雙蛋,煙肉,牛角包,香腸,薯仔,蘑菇,哈密瓜非常豐富!
牛角包熱辣辣同好鬆軟
煙肉煎到好脆
薯仔同蘑菇都有煎香仲加咗辣 幾惹味

Pesto chicken penne $95
青醬雞肉忌廉長通粉 雞肉嫩滑一口size
青醬忌廉剛剛好 唔會太杰身又唔會好似水咁濕

總結,有心思有味道既咖啡店!
2020-11-19
2020-11-20 67 浏览
Espresso Alchemy經已在在尖沙咀美麗華、荃灣如心廣場等地方「插旗」,剛剛也在尖沙咀海港城開設分店!這次的店舖設計用上不少arch及marble元素,看起來優雅而舒適,也有好幾個「打卡位」。店內也擺放着來自不同產地的咖啡豆及drip bag供購買。來咖啡店的正經事當然是喝咖啡。11月中的天氣居然還那麼炎熱,點一杯冰涼的Espresso Tonic降降溫,酸甜咖啡香十分討好。叫了一份牛油果多士配沙律 Avocado on toast with salad及自家製香蕉蛋糕Homemade Loaf Bread。及一份海港城店新推出的甜品西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬French Toast with Fresh Berries and Ice cream w Homemade Salted Caramel

店內也擺放着來自不同產地的咖啡豆及drip bag供購買。

及一份海港城店新推出的甜品
西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬