2020-12-08 1254 浏览
對 Espresso Alchemy,絕不陌生。偶爾也會買咖啡豆子,品質的保證。現已進駐海港城,同是開放式設計,酒紅色佈局華麗,雲石桌子具美感。對窗的位置,更可看街道的人與車,視覺不局限於室內,自帶新鮮感。🍽三文魚牛油果莎莎配雜菜多士🍞把煙三文魚,捲成花兒,高貴漂亮。牛油果莎莎,質感軟滑,酸辣開胃。雜穀吐司片,穀粒香脆,口感彈牙。🍽Alchemy 海港城全日早餐🍳在啡店必吃,全日早餐,假日專屬。簡單的食材,悉心烹調,細心擺盤。炒蛋夠嫩滑,煙肉香脆,焗薯香口。🍽牛肉三文治伴磨菇沙律配檸檬醋醬🥪牛肉三文治,份量霸氣,鋪滿盤子。麵包偏乾身,包體微烘,帶點嚼勁。牛肉帶和風,不帶肥肉,宜配菇吃。🍽青醬烤雞意大利三文治🥪意想不到地,帶點驚喜,香氣撲鼻。滿滿的內餡,調味得宜,濕潤度足,商家很貼心,對邊切割,方便食用。🍽厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝意大利煙肉,厚切呈上,更似火腿。淡淡煙燻氣,不太搶味,更能融入。卡邦尼意粉,口味輕盈,意粉軟彈。🍽西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬🍦甜食是必須,金黃誘人,內塗果醬,自製焦糖醬,零油膩感,欲罷不能。🥃冷泡咖啡🧊原顆小冰球,視覺一流,不失風味。選用埃塞豆,單一
對 Espresso Alchemy,絕不陌生。
偶爾也會買咖啡豆子,品質的保證。
現已進駐海港城,同是開放式設計,
酒紅色佈局華麗,雲石桌子具美感。
對窗的位置,更可看街道的人與車,
視覺不局限於室內,自帶新鮮感。

🍽三文魚牛油果莎莎配雜菜多士🍞
把煙三文魚,捲成花兒,高貴漂亮。
牛油果莎莎,質感軟滑,酸辣開胃。
雜穀吐司片,穀粒香脆,口感彈牙。

🍽Alchemy 海港城全日早餐🍳
在啡店必吃,全日早餐,假日專屬。
簡單的食材,悉心烹調,細心擺盤。
炒蛋夠嫩滑,煙肉香脆,焗薯香口。

🍽牛肉三文治伴磨菇沙律配檸檬醋醬🥪
牛肉三文治,份量霸氣,鋪滿盤子。
麵包偏乾身,包體微烘,帶點嚼勁。
牛肉帶和風,不帶肥肉,宜配菇吃。

🍽青醬烤雞意大利三文治🥪
意想不到地,帶點驚喜,香氣撲鼻。
滿滿的內餡,調味得宜,濕潤度足,
商家很貼心,對邊切割,方便食用。

🍽厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝
意大利煙肉,厚切呈上,更似火腿。
淡淡煙燻氣,不太搶味,更能融入。
卡邦尼意粉,口味輕盈,意粉軟彈。

🍽西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬🍦
甜食是必須,金黃誘人,內塗果醬,
自製焦糖醬,零油膩感,欲罷不能。

🥃冷泡咖啡🧊
原顆小冰球,視覺一流,不失風味。
選用埃塞豆,單一產地,柔和果酸,
附風味描述,像塔羅牌,精美獨特。
🥃Espresso Tonic🍸
咖啡湯力水,沒有漸層,略為失落。
萃取的時間,比濃縮短,集中風味。
雙份的濃縮,香氣更濃,回甘較薄。

☕️Flatwhite☕️
向啡師致敬,奶泡綿厚,拉花持久,
拍照良久後,圖案不散,啡底甘甜。

🍯蜜糖伯爵茶鮮奶🥛
伯爵茶鮮奶,伯爵茶香,融入鮮奶,
隨心的傾倒,濃郁香甜,倍添暖意。
午餐
2020-12-07 13 浏览
其實之前去過尖沙咀美麗華果一間espresso alchemy好多次啦,真係幾鍾意呢一間寧靜嘅咖啡店,今次發現佢竟然喺海港城嗰度出咗新分店,而且好似仲有新嘅嘢食,所以就即刻決定過嚟試一試啦。今次試咗一個All Day Breakfast,有牛角包有炒菇炒蛋仲有幾塊煙肉,牛角包烤得好脆,食落去都好香口,炒菇一直都係我好鍾意食嘅早餐,炒落去好香。然後叫咗一個Salmon Salad,啲三文魚都幾新鮮,賣相同口感都好唔錯。

知道Espresso Alchemy有新分店在港威商場,假期即時來潮聖下,地方寬敞,裝潢簡潔,是一個不錯的舒適地方。首先在cashier量體溫及下單,看到有出名的cold brew吸引的香蕉合桃、朱古力蛋糕還有咖啡豆、排耳包等售賣點了flat white $44, cappucino $43 (大杯)有乾淨俐落的拉花,呷一口是濃厚的咖啡,一個不錯的開始。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $95第一次品嚐厚切煙肉,啖啖肉沒有油膩感,卡邦尼口感豐富creamy。火雞胸蕃茄芝士三文治 $69Panini 烤得好香脆,有惹味的芝士、新鮮蕃茄、雞胸肉,相當滿足。法式西多士伴雪糕 $69法式西多士是新出甜品,金黃色賣相,有雪糕、生果伴碟更吸引。西多士有果醬餡,配雲呢拿雪糕,確實不錯。

吸引的香蕉合桃、朱古力蛋糕

還有咖啡豆、排耳包等售賣

有乾淨俐落的拉花,呷一口是濃厚的咖啡,一個不錯的開始。

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $95

火雞胸蕃茄芝士三文治 $69

法式西多士伴雪糕 $69

餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖Espresso Alchemy開咗第四間分店喇🎊,喺尖沙咀嘅第二間店,美麗華嗰間去過幾次,海港城呢間就係11月中開咗喺廣東道Apple Store對面,可以揀坐室內,亦可以坐喺較空曠嘅商場位置嚟到梗係要飲佢哋嘅咖啡啦💁🏻‍♂️,因為小弟嚟緊要考試,所以需要搵個地方可以坐得耐溫到書嘅😎,睇啱呢到可以避開繁忙嘅都市,飲杯咖啡,坐喺角落摺埋靜靜地做自己野🥰青醬雞肉忌廉長通粉 $95估唔到雞肉嘅份量都幾多👍,有六至七件,食落有啲似雞胸肉,但唔會好嚡,配上忌廉、芝士粉同埋青醬,呢個長通粉都算唔錯又相對健康,最緊要有足夠蛋白質嘛😝虎蝦車厘茄意大利粉 $128三隻大虎蝦🦐,再用上蘆筍同埋車厘茄蓉,加入去意大利粉入面,食落唔會好膩,少少酸甜嘅感覺,幾開胃😋精選咖啡 (大) $35係店員介紹下叫咗呢個咖啡,係不定時更換嘅,今日呢款喺嚟自埃塞俄比亞嘅咖啡豆🇪🇹,飲落花果香較出🌸,中層帶有nutty香,最後有回甘,都幾多層次鮮奶朱古力(大) $43嚟Espresso Alchemy又點可以唔叫返杯拉花
餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

青醬雞肉忌廉長通粉 $95
估唔到雞肉嘅份量都幾多👍,有六至七件,

虎蝦車厘茄意大利粉 $128
三隻大虎蝦🦐,再用上蘆筍同埋車厘茄蓉,
加入去意大利粉入面,食落唔會好膩,少少酸甜嘅感覺,幾開胃😋

精選咖啡 (大) $35

鮮奶朱古力(大) $43
嚟Espresso Alchemy又點可以唔叫返杯拉花飲品😎,
用嚟打卡真係一流,兩份野食、兩杯飲品,就換嚟wifi同坐咗4個幾鐘溫書,計返條數都幾抵🙈

整體嚟講環境同食物都唔差,份量多少少就會好啲😆,一個人食哂呢到啲野都唔算誇張呀
2020-12-06
每逢weekend嘅早餐都好想食Cafe,今次就揀咗啱啱喺海港城開嘅Espresso Alchemy。首先想講吓佢哋shop嘅design真係好靚,白色同埋木系嘅配搭,古典優雅得來又有有modern feel~—— Pour Over or Aeropress ——💰HKD 70佢哋大概有三至四種豆比大家選擇,我今次就揀咗Ethiopia Abera,佢嘅特性係果味比較重比較甜,會有少少提子嘅味道,同埋aftertaste會有啲茶味,個人而言我覺得幾啱女仔飲🥰對於咖啡初哥來講我真係比足一百分㗎!仲要有埋一張勁靚嘅卡仔😍大家去嘅時候不妨叫店員recommend,佢哋都好細心😚—— Harbor City All Day Breakfast 🍳——💰HKD 138呢個all day好豐富,佢哋嘅薯仔係有少少辣味,然後配埋蜜瓜一齊食,甜甜辣辣咁樣幾得意,太陽蛋都好好味。—— Avocado🥑 tomato 🍅 and cheese 🧀 Panini ——💰HKD 73個Panini比較細份,啱晒食Tea🤣—— Flat White ——💰HKD 39飲唔black嘅朋友可以試吓flat-wh

—— Pour Over or Aeropress ——
💰HKD 70

💰HKD 138

💰HKD 73
個Panini比較細份,啱晒食Tea🤣

—— Flat White ——
💰HKD 39
飲唔black嘅朋友可以試吓flat-white或者latte,佢哋嘅奶都好Rich。個人而言覺得個咖啡有少少甘味,但係對比起hand drip,真係好建議大家試吓hand drip💧

2020-12-06
$150 (早餐)
2020-12-06 65 浏览
同朋友嚟到海港城新店試試 位置剛剛係Cheesecake Factory 附近所以好易搵到-餐廳主要以棗紅色為裝飾主調 配上雲石枱點綴 首先要讚用餐環境好寬敞 一啲侷促感都冇☺️ 除咗dine in 都會見到有各款咖啡豆俾客人選購-今次分別試咗一個輕食同主食青醬雞肉Panini 外面焗得焦脆 每樣材料都配合得啱啱好 幾值得試吓 另外Carbonara 都好有驚喜 平時食到係煙肉碎做配料 但呢到係厚切煙肉粒😍 口感都係好cream 對於兩款熱食都滿意-飲品方面點咗milk chocolate 香濃嘅朱古力🍫會想一飲再飲 友人嘅mocha 味道都唔錯 以環境 價錢同質素嚟講值得再嚟支持🥰
今次分別試咗一個輕食同主食
飲品方面點咗milk chocolate
Carbonara
Panini(Pesto  Chicken  Cheese)
Carbonara
2020-12-05 18 浏览
新店開張tsim sha tsui海港城,哩一邊比較多office,係office ladies lunch time嘅good choice lunch menu都好多,我點咗turkey breast panini同 beef mushroom sandwich, 推薦牛肉蘑菇三文治因為佢哋落料好足,爆餡之餘,牛肉都好香,配埋蘑菇算係高纖之選。午餐簡單得嚟又健康。佢哋嘅特濃朱古力rich chocolates招牌,好香朱古力味,當然唔可以錯過。

2020-12-04 42 浏览
:❄️天氣咁凍都懶左出去食lunch,留番係海港城都好多好野食呢~🍲煙三文魚意大利飯 $138Risotto好creamy ,但胡椒味比較重,三文魚份量好多😂 啖啖都有三文魚❤️🍝厚切煙肉卡邦尼意粉 $95好鐘意哩個卡邦尼意粉❤️ 卡邦尼醬好濃,意粉有掛汁啊,個名寫住係厚切煙肉果然無錯😂 超厚份量都好足夠,好食!唔好睇佢唔係太大碟,都夠飽呢!☕️Lunch set 會連一杯咖啡,買完餐後店員會比張卡片你介紹當日連餐既咖啡,聽店員講連餐既咖啡仲會定期轉添!我地一杯加左$15轉 Latte 唔飲黑啡都有其他選擇!

🍲煙三文魚意大利飯 $138

🍝厚切煙肉卡邦尼意粉 $95

煙三文魚意大利飯
厚切卡邦尼意粉
煙三文魚意大利飯
厚切卡邦尼意粉
2020-12-04 11 浏览
黑洞成日都幫襯美麗華鋪最近港威商場開咗新分店😯想食又多個選擇😬餐牌款式大致相同😉-🔹Turkey Sandwich ($85)多士即整熱辣辣 有微微牛油香🥰中間夾住大量火雞肉💓黑洞鍾意佢用希臘乳酪醬 有特色而且酸酸地好開胃😛-🔹Smoked Salmon Toast ($85)用煙三文魚砌成一個袋仔👀放咗牛油果 洋蔥粒等配料沙律菜🥗落咗橄欖油調味麵包足足有三塊 仲目測見到粒粒nuts😍成碟都好健康👍🏻-🔹Pesto Chicken Panini($69)包身烘到微脆中間芝士微溶🤤咬落有拉絲效果好邪惡雞肉幾滑身 完全唔油😮加埋蕃茄片 感覺好清新😗-🔹Milk chocolate($38)超濃郁朱古力味🍫入口好滑身面頭拉花好靚👏🏻加分不過如果可以大杯d就仲開心🤣-🔹Honey Earl Grey Latte ($42)無咖啡成份⚠️好香伯爵茶味會飲到淡淡奶香🥛而且甜味主要黎自蜂蜜🍯唔太甜膩

黑洞成日都幫襯美麗華鋪
最近港威商場開咗新分店😯

想食又多個選擇😬
餐牌款式大致相同😉
🔹Turkey Sandwich ($85)

多士即整熱辣辣 有微微牛油香🥰
中間夾住大量火雞肉💓

黑洞鍾意佢用希臘乳酪醬
有特色而且酸酸地好開胃😛
🔹Smoked Salmon Toast ($85)

用煙三文魚砌成一個袋仔👀

放咗牛油果 洋蔥粒等配料
沙律菜🥗落咗橄欖油調味
麵包足足有三塊 仲目測見到粒粒nuts😍

成碟都好健康👍🏻
🔹Pesto Chicken Panini($69)

包身烘到微脆
中間芝士微溶🤤咬落有拉絲效果好邪惡

雞肉幾滑身 完全唔油😮
加埋蕃茄片 感覺好清新😗
🔹Milk chocolate($38)

超濃郁朱古力味🍫入口好滑身
面頭拉花好靚👏🏻加分
不過如果可以大杯d就仲開心🤣
🔹Honey Earl Grey Latte ($42)

無咖啡成份⚠️好香伯爵茶味
會飲到淡淡奶香🥛
而且甜味主要黎自蜂蜜🍯唔太甜膩
最近Espresso Alchemy,在尖沙咀海港城開設新分店啦。新店採取開放式設計,裝修型格新潮,有多個加卡位,現場有好多女生在拍照,相信會吸引一眾Cafe控呢。 青醬雞排沙律 $79 超好吃的青醬雞排沙律,是餐廳招牌之一,難怪大部分客人都有點選啦! 以為會乾柴無味的雞排,竟嫩腍無比,雞肉充分調味,惹味多汁,非常美味,不愛吃沙律的朋友仔也必須一試。 虎蝦車厘茄意大利飯$128 有水準的虎蝦車厘茄意大利飯,深得我和媽媽歡心。色澤鮮艷的主菜,令人胃口大開! 虎蝦肉質結實彈牙,每咬一口都鮮味盡現。每粒米飯都吸收了滿滿的蕃茄精華,面層更撒上大量芝士粉,拌匀才吃,味道更豐富。 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69 香噴噴的西多士,讓人如何抗拒呢? 淋上楓糖漿的甜點,散發引人香氣。西多士色澤金黄,麵包吸收大量蛋汁,充滿蛋香和牛油香,很好吃呢~ 宇治抹茶鮮奶 $38
最近Espresso Alchemy
,在尖沙咀海港城開設新分店啦。

青醬雞排沙律 $79

虎蝦車厘茄意大利飯$128

有水準的虎蝦車厘茄意大利飯,深得我和媽媽歡心

西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69

宇治抹茶鮮奶 $38
2020-11-29
2020-12-03 55 浏览
之前都已經去過幾間唔同分店嘅 @espressoalchemy 都幾滿意佢地嘅咖啡同嘢食,今次佢地開到黎海港城,方便得黎裝修仲要咁靚,用咗雲石枱加埋拱門設計,行簡約風路線,影相好靚呀 📸Alcoholic Espresso 📍$68呢杯係 Espresso alchemy 其中一杯特色飲品,有時又想飲酒,又想飲咖啡,呢杯 Alcoholic espresso 就可以一次過滿足哂你!咖啡香得黎又有啲Rum 酒係入面,再加咗少少咖啡甜酒,令到入口更易更順滑自家製香草牛肉漢堡搬黑松露沙律醬📍$118牛肉漢堡都幾厚身,幾重牛味,如果可以加啲薯條🍟做伴碟就更好啦!香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 📍$123個番茄汁唔算太辣,幾開胃,虎蝦同蘆筍份量都好足料 🍤 啲蝦仲幾新鮮喎

Alcoholic Espresso 📍$68

自家製香草牛肉漢堡搬黑松露沙律醬📍$118

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 📍$123
香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
  • Alcoholic  espresso
2020-12-03 127 浏览
Lunch Set 選厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉,配杯Single Origin ,另加 $5 就可以轉做中杯。是日為巴西的 Hervaz ,值得一讚是這款咖啡是公平貿易的值得支持。厚切意大利煙肉外表很像厚切午餐肉,卡邦尼醬汁濃度適中,而意粉軟硬度適中。雖則這杯 Single Origin 是餐飲,不馬虎之餘更可稱為這份午餐的主角。入口杏仁味較重,亦有點蜂蜜味。雖不是 L 的至愛但論質素確實不錯。自家製香蕉蛋糕配 Baileys Chocolate這杯用 Baileys 咖啡酒加入以非洲馬達加斯加可可豆製作而成的巧克力特調是秋日暖意之選,入口擁有豐富柔美的咖啡酒味道,亦夾雜著可可豆應有的酸度、帶點花香,確實讓人著迷,假如窗外的是海景會寫意。配上香蕉蛋糕中和甜度之餘亦令可可的餘甘 凝聚於每口蛋糕之中。裝潢亦充滿歐洲的小店風情 就像於維也納的一間小店喝著咖啡。臨走被精選咖啡豆的陳列吸引,這裡的咖啡豆都是亞洲獨家。最後決定將柑橘、血橙,黑莓果味的哥倫比亞天使帶回家,入口回甘味很強,亦充滿果香,女友都喜歡。

自家製香蕉蛋糕配 Baileys Chocolate

裝潢亦充滿歐洲的小店風情 就像於維也納的一間小店喝著咖啡。

臨走被精選咖啡豆的陳列吸引,這裡的咖啡豆都是亞洲獨家。

2020-11-30
2020-12-03 31 浏览
很久之前朋友介紹我去過美麗華分店覺得咖啡十分不錯,於是今次又去海港城試一下。海港城環境比較開揚, 還可以看見街景, 若是早上去光顧加上日光,應該不錯。這間餐廳有featured drink,咖啡配上酒,像cocktail。他們還有啤酒供應。我鍾情 espresso tonic。很好,冰度很好,沒有太多的冰塊讓咖啡淡了。喝到最後,咖啡仍然很濃。不得不提那個青醬雞扒沙律,我很喜歡吃雞胸的,瘦瘦的,沒有肥雞皮,健康又沒有罪惡感。雞胸嫩口,入口不會乾巴巴的,加上沙律菜是新鮮的,做完運動吃一流啊!份量足夠,既飽肚又開心。香煎虎蝦配露筍辣蕃茄汁意粉,那個辣汁是不辣的只是微辣,適合任何人吃的。意粉每一條都掛上醬汁,又保留硬度,挺好。我喜歡辣,還加了Tabasco,這樣配,一流了。甜品也很好,沒有油炸之後充滿油味,而且楓糖漿沒有過量。要提一下就是如果打算吃甜品的不要像我一樣一次過 order 所有食物……甜品會放涼了。他們的上菜速度不慢的,不怕會分開下單會等久。這個是我的餐單espresso tonic $49伯爵茶鮮奶巧克力 $46 (large)青醬雞扒沙律 $79香煎虎蝦配露筍辣蕃茄汁意粉 $1

這個是我的餐單
espresso tonic $49
伯爵茶鮮奶巧克力 $46 (large)
青醬雞扒沙律 $79
香煎虎蝦配露筍辣蕃茄汁意粉 $123
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
2020-12-02 22 浏览
Espresso Alchemy 喺海港城開咗分店啦, 空間感好大, 環境好靚、好舒適! *推薦: 宇治抹茶鮮奶🍵 - 抹茶味香濃, 入口幼滑, 我揀咗配燕麥奶, 味道好夾~火雞胸蕃茄三文治🥪 - 厚身又大份! 三文治裏面夾住火雞胸、生菜、蕃茄, 再配上希臘乳酪醬, 味道層次豐富! 烘過既麵包有微微香脆既口感, 火雞胸肉好嫩, 帶一點煙燻既味道。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉🍝 - 虎蝦大大隻, 厚身又有彈牙既口感, 意粉充分吸收到蕃茄醬汁既味道, 有蒜香及香草味, 辣辣地, 令人開胃!*新甜品 - 呢份西多士會伴上鮮果、雪糕, 再配上自家製焦糖醬。西多士煎至金黃色, 口感濕潤, 外酥內軟, 入口有蛋香。焦糖醬令西多士既味道更有層次感~

火雞胸蕃茄三文治🥪 - 厚身又大份

2020-12-02
2020-12-02 19 浏览
恭喜恭喜!我一直幫襯開嘅expresso alchemy又開多咗間新分店啦,喺尖沙咀除咗美麗華分店之外,仲有海港城分店添呢間餐廳空間感好大,因為餐廳採用咗好多落地玻璃今次餐廳仲有新Menu新食物添,就好似呢款西多士咁,佢真係有西式嘅設計,西多士平時中間係配花生醬,但呢款就搽左藍莓醬,我哋仲揀咗楓糖漿添,圖入面上面黃色嗰舊就係牛油,再配埋糖霜、士多啤梨、藍莓,旁邊仲有球白色既雲呢拿雪糕添中間棗紅色嘅就係藍莓醬啦我就揀咗個全日早餐,有香腸、煙肉、炒蛋、牛角包、炒雜菇同埋炒薯仔粒,仲有哈密瓜添,不過提提大家啲薯仔粒係辣架最後仲試埋新出嘅巨型漢堡包添圖中所見有燒雞、菠蘿、蕃茄、沙律菜,成個包砌到非常之高,一啖根本就食唔晒最後個包都配左辣嘅薯仔粒,份量十足,所以食完之後都好飽

Fresh toasts  maple  syrup
中間棗紅色嘅就係藍莓醬啦
All day breakfast
最後仲試埋新出嘅巨型漢堡包添
Burger chicken pineapple
最後個包都配左辣嘅薯仔粒,份量十足,所以食完之後都好飽
2020-11-28
Fresh toasts  maple  syrup