2021-06-21 78 浏览
We want to have a western café for dinner, so we search the restaurant nearby. We ordered Salmon Salad, Pesto Chicken Penne, Tiger Prawns Risotto, Milk Chocolate with Almond Milk and Blueberry Bread. The food are made per order. All the food is freshly cooked with a big portion. The salad with fresh salmon, penne with lots of chicken, risotto with big prawns. The blueberry bread is amazing! It is freshly baked and not too sweet or fatty. It is soft and many blueberries inside the bread. I am happy with the dessert. The chocolate milk is rich and full of cocoa taste. Nice café in Harbour city.
2021-06-15
Weekend Vibes❤️ Coffee or Tea❓..假日想係Harbour City 搵間舒服既Coffee Shop☕️,呢間位置帶點隱蔽又多份寧靜既角落,喝杯Coffee 吃個飯 or Cake 都唔錯。雲石枱+紅拱門設計既裝橫,舒服又亮麗。無論Coffee break☕️、tea time Cake🍰、light meal🥗🍴,同樣ok 喔。ll $123ll $123ll $69ll $31ll $46ll $45先吃點主食Pasta & Risotto,濃郁醬汁兩者都creamy,虎蝦🦐 亦新鮮爽彈又大隻。甜品方面:French Toast🥪 每次都必點,炸得金黃 甜度剛好,加上caramel 味道多份甜蜜,配埋雪糕同吃 口感好好。桃桃Cake🍰 帶濕潤又綿密,配一杯濃郁Coffee 真係感覺好合襯。..×××××ש尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖..

l[香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉]l $123

l[巧克力咖啡]l $45

×××[Espresso Alchemy]×××
©尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2021-06-20 1136 浏览
《外國風時尚Cafe💗》———————————————-#EspressoAlchemy ☕️-呢度既裝修走復古風格,酒紅色拱門同雲石設計更顯典雅精緻,採開放式設計,點餐區同用餐區間隔分明,環境舒適清幽,好適合同閨蜜一齊嚟傾吓計chill 吓🤗-Herbed Beef Burger 份量十足,一啖完全放唔入口🤣 Carbonara 嘅厚切煙肉超驚喜,肉脂豐富,鹹度適中🥓醬汁濃稠度亦啱啱好,非常creamy🍝-甜品完全係重點🍞 金黃色嘅French Toast 唔單只打卡一流,味道都好正😚自家製嘅Salted Caramel醬入口焦香,一啲都唔會死甜~西多士中間仲夾咗士多啤梨醬,非常refreshing,配埋雪糕球一齊食無得輸😋-雖然知道佢嘅咖啡先係招牌,但因為晚餐時間我哋就無飲啦,但Milk Chocolate 質素都唔錯,味道濃郁,口感順滑啱哂朱古力控🍫-⭐ 參考價錢︰(不設加一)Herbed Beef Burger:$118French Toast with Salted Caramel:$69Carbonara:$95Cold Milk Chocolate :$47🍌 抵deal
《外國風時尚Cafe💗》
———————————————-
#EspressoAlchemy ☕️
⭐ 參考價錢︰(不設加一)
Herbed Beef Burger:$118
Carbonara:$95
Cold Milk Chocolate :$47
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$160
2021-06-18
2021-06-18 70 浏览
Espresso Alchemy 自從係海港城開左之後真係變左我想on diet 日子嘅飯堂😛Lunch set $79 起免加一,比起coffee academic lunch set 性價比高呢! 今日黎竟然可以坐到打卡位。點左我最愛嘅青醬雞沙律($79)🥗加$10有伯爵茶朱古力🍫。雖然係沙律但份量好多,隔離有幾枱男仕都係要沙律呢個雞雖然係雞胸但好嫩滑,加埋青醬,一改減肥就要係食乾淨淨雞胸嘅諗法!另外叫左虎蝦芝士意大利飯($128) 跟黑啡。虎蝦好大隻同埋彈牙。超級cheesy, 同埋蕃茄好入味。不過覺得自己一個食晒成個會有啲膩。建議2人share 1 risotto 1 salad 中和返😚
香港都有幾間分店,而且同樣係商場cafe。我諗大家成日都去美麗華,但知唔知有依間cafe呢🤣小編嘅早餐=lunch,而依度一樣,breakfast lunch menu款式價錢一樣,同樣all day breakfast 三文治包杯espresso-based coffee,只係lunch menu多左幾款意粉,所以吾使急住趕黎食早餐。環境都吾錯,開放式設計,亦有沙發卡位,可以同朋友坐得耐慢慢吹水。Breakfast set 0900-1130Lunch set 1130-1430 (weekdays only)With regular size espresso-based coffeeNo service charge👓The Alchemy All Day Breakfast $138Scrambed egg都大份同夠滑;smoked salmon三小塊,份量算係岩,但覺得質素普通吾算好新鮮;baked potato好重香料調味,可能黑椒所以少少香辣;coffee ganache french toast 似咖啡朱古力醬多士,普通脆多士質地,但個醬帶咖啡味幾得意;一個mini c

Breakfast set 0900-1130
No service charge
Scrambed egg都大份同夠滑;smoked salmon三小塊,份量算係岩,但覺得質素普通吾算好新鮮;baked potato好重香料調味,可能黑椒所以少少香辣;coffee ganache french toast 似咖啡朱古力醬多士,普通脆多士質地,但個醬帶咖啡味幾得意;一個mini croissant,普通發揮;兩條mini sausages,覺得唔好食因為口感口肥,雖然佢係脆皮但似好多肥肉,而且重黑椒味;有杯仔牛油果醬。整體飽肚因為佢有多士牛角包,但會想比少60蚊值食三文治多啲🤣
評分:7/10
👓Lemon Juice Marinated Chicken with Bacon and Cheese Panini 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $78
包烘得香脆,雞肉餡料多,明顯有檸檬汁味酸酸的,但吾會奇怪,一片片長煙肉係脆口果種口感,芝士亦足夠,成份三文治都大份,飲埋杯咖啡夠飽肚,足夠當午餐。
👓Latte
好香咖啡豆,奶味亦好重夠香滑,兩者比例匹配,係杯好飲嘅latte!
👓Mocha
朱古力味好重夠濃郁,吾太甜,飲到底部明顯見到好多朱古力粉證明落咗好多料,同時亦好香咖啡味,咖啡味帶可可味,一啲都唔淡。
評分:7.5/10
Espresso Alchemy can tell you the answer!☕️☕️Sparking black ($48)氣泡黑咖啡好少飲有氣嘅咖啡 飲落覺得格外清新底層有青檸味 入口先甜後甘苦 十分醒神🍶Honey Earl Grey Latte ($45)蜜糖伯爵茶鮮奶Latte呈奶泡狀 蜜糖味似乎搶走左伯爵茶嘅味道🍝Sautéed Mushroom Mix Fettucine with Two Cheeses and Drizzle of Truffle Sauce ($98)雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬闊扁意粉形狀不一 不過可能煮得太耐 麵略為淋左少少就靠濃濃嘅雜菌黑松露醬搭救🧆🍝Spaghetti Carbonara with Pancetta Affumicata Bacon ($95)厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉卡邦尼意粉 看似簡單 要煮得好食 一啲都唔容易🧐濃郁醬汁 啖啖意粉都有足夠醬汁 食耐左一啲都唔覺膩🤩厚切煙肉 令意粉增添多左鹹香味🥰📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

☕️Sparking black ($48)
氣泡黑咖啡
好少飲有氣嘅咖啡 飲落覺得格外清新
底層有青檸味 入口先甜後甘苦 十分醒神

🍶Honey Earl Grey Latte ($45)
蜜糖伯爵茶鮮奶

濃郁醬汁 啖啖意粉都有足夠醬汁
食耐左一啲都唔覺膩🤩
厚切煙肉 令意粉增添多左鹹香味🥰

📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
🍝Carbonara $95意粉勁多cream👀👀👀每一條意粉都比厚厚忌廉包住~煙肉係厚切的,唔會好鹹幾香口。但整體調味偏淡,要自己另外落鹽/胡椒調味。🍔Cajun chicken and pineapple burger with lemon yoghurt dressing $105Burger入面有雞、菠蘿同菜,疊起上黎仲高過隻杯。雞扒煎到香脆,配埋菠蘿同檸檬醬又jucy又fresh。不過個burger太大,一口咬唔哂,可夾走啲沙律菜會好啲。而薯粒就熱辣辣同好香口✨🍞French toast with French berries and ice cream.maple syrup $69 擺盤好靚💓french toast 入面夾左酸酸甜甜嘅果jam,入口有牛油多香,再有maple syrup香甜味。雪糕係好特別嘅檸檬味,令整體冇咁膩同更加fresh 🍋🍫Mocha $40朱古力味幾重幾香,有朱古力味之餘唔會完全蓋過咖啡嘅苦香味,同咖啡味配合得幾好✨

🍝Carbonara $95

🍫Mocha $40

2021-06-15 52 浏览
每到放假嘅時候,諗唔到食咩好,就會嚟哩度開餐,已經成為我哋嘅飯堂了。😂今次雖然都係中午1點嚟到,但好鬼多人,基本上係坐滿哂,好彩好快就有位。(平時星期六哩啲時間嚟冇乜人,可以靜靜地食🍴☕️).🔸燒牛肉三文治($85)一塊塊嘅薄牛肉煎得好香,好鬆軟,仲有啲香甜嘅炒菇,麵包烘過好香脆,配埋沙律食,好fresh!.🔸火雞胸番茄芝士三文治($69)哩款係我次次都叫,樣子普通,但好好味😋。多士好香脆,火雞胸扒份量多,嫩滑又厚身,配埋新鮮蔬菜、乳酪醬,好開胃又健康!.🔸Flat White (L)($44)🔸Long Black(L)($38)咖啡好香滑,又夠濃厚,入口好滑,甘香唔酸,好飲!
🔸燒牛肉三文治($85)
🔸火雞胸番茄芝士三文治($69)
🔸Flat White (L)($44)
🔸Long Black(L)($38)
咖啡好香滑,又夠濃厚,入口好滑,甘香唔酸,好飲!
2021-06-14 39 浏览
星期六食完lunch見咁多人等=咁多人飲,就試吓啦,叫杯細(regular)Cappuccino 外賣.因為啱啱上完咖啡班,所以望住佢冲,學下野,到手時見無奶泡都算啦,加完糖就行開,唔好阻住,飲左兩淡唔對路返去加奶,個哥哥仔同我講,話「細size 唔夠奶係咁,以加加返小小比你」.個刻㩒住自己道火,係你沖得差,唔專業,仲係度教訓我,未試過飲咁難飲嘅咖啡
1K
2021-06-13 44 浏览
前排行海港城發現左呢個cafe,覺得幾靚~~酒紅色圓拱門設計,裝修精緻典雅,好chill呢😍😍🦞海港城龍蝦牛油果全日早餐 $189✨呢個all day breakfast係呢間分店先有架咋~~望落好豐富,有龍蝦、牛油果、辣肉腸、炒蛋、蘑菇、蕃茄仔、哈密瓜同牛角包🤤🤤龍蝦都幾大舊,肉質爽口彈牙,面頭仲鋪滿芝士,好吸引!!炒蛋炒得好滑身,好香牛油味😍😍其他蔬果都好新鮮,唔錯~~🥞西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69✨呢個西多士都有好多人推介😍😍外表金黃色賣相好靚,咬落脆脆地~~口感鬆軟,中間仲夾住一層士多啤梨果醬,酸酸甜甜🤤🤤旁邊仲有雲呢拿雪糕,一齊食好好味👍🏻👍🏻☕️Baileys Chocolate $68✨飲第一啖已飲到好濃既朱古力味,然後feel到酒香味慢慢散發出黎~~口感順滑,個拉花仲好靚,打卡一流📸📸
前排行海港城發現左呢個cafe,覺得幾靚~~
酒紅色圓拱門設計,裝修精緻典雅,好chill呢😍😍

🦞海港城龍蝦牛油果全日早餐 $189✨
龍蝦都幾大舊,肉質爽口彈牙,面頭仲鋪滿芝士,好吸引!!
炒蛋炒得好滑身,好香牛油味😍😍
其他蔬果都好新鮮,唔錯~~

🥞西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69✨
呢個西多士都有好多人推介😍😍
外表金黃色賣相好靚,咬落脆脆地~~
口感鬆軟,中間仲夾住一層士多啤梨果醬,酸酸甜甜🤤🤤
旁邊仲有雲呢拿雪糕,一齊食好好味👍🏻👍🏻

☕️Baileys Chocolate $68✨
口感順滑,個拉花仲好靚,打卡一流📸📸

「想去戶外玩先嚟落雨🌧,唔通連個天都唔鍾意我?🥺」既然下雨,我們就轉陣到Cafe Chill一下。找到了一間位於海港城的隱世Cafe,雖然位處於海港城,不過這裡人流相對少一點,絕對可以安靜地輕鬆一下。😌這裡有面向窗邊位,亦有四人座位和圓櫈,由於想欣賞出面風景😉,所以就選了窗邊。之後,我就到了櫃檯點了以下菜式:🥰全早日餐 $138超級豐富的All-Day Breakfast,有牛角包🥐、煙肉、炒蛋🍳🥚、薯仔粒🥔、菇粒🍄、車厘茄、香腸等等,首先份量很足,絕對飽肚!牛角包的size也很大,炒蛋也有牛乳味,所以很滑!最驚艷是蜜瓜,很甜很多汁,吃完大滿足!🥪青醬烤雞意大利三文治 $69很欣賞它煎香的外層,熱烘烘然後有種凹凸的紋理,感覺很特別!青醬很香,配上蕃茄以及相當嫩滑的雞肉🐤,有種很fresh的感覺。🍞🍨西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69由於太想吃甜品的關係,所以很想試試西多士!侍應端上的時候,已經覺得份量很多!兩塊厚多士中間配上果醬,再點以自家製焦糖醬,還有一個大大的雲呢拿雪糕,甜得來有種幸福的感覺。而士多啤梨🍓和藍莓🫐,則可平衡膩滯感。☕️cappuccino(L) $43來到這裡,

之後,我就到了櫃檯點了以下菜式:

🥰全早日餐 $138

🥪青醬烤雞意大利三文治 $69

🍞🍨西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69

☕️cappuccino(L) $43
來到這裡,嘆一杯大咖啡☕️是常識吧!一個大大的心型拉花,再配上濃而不苦的coffee,絕對是大滿足!🥰

埋單$319,然後靜靜地吃一個豐富lunch,絕對可以為自己叉叉電呢!⚡️
  • 青醬烤雞意大利三文治
上次係美麗華分店食過之後,今日行經海港城見到又再食多次😋呢到嘅裝潢同美麗華好唔同,有復古嘅紅色拱門,而且仲熱鬧一點!·🥘虎蝦車厘茄意大利飯 (HKD 128)好耐無食過Risotto啦!食到半生熟嘅咬口感👍🏼每粒飯粒都吸收左蕃茄嘅精華,好香濃。虎蝦味道清甜,肉質爽口彈牙🍤·🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 (HKD 105)個Burger超巨型!一見到忍唔住嘩左出聲🤣一啖咬落去充滿住菠蘿嘅鮮甜,檸檬乳酪醬同烤雞甜咸搭配味道好夾!烤雞仲帶點微辣,比一般漢堡食落更加有層次。·🍰藍莓核桃蛋糕 (HKD 31)朋友食極不停😂蛋味好香,仲好鬆軟!食落又唔會好甜👍🏼·☕️熱咖啡咖啡苦味比酸味重,好提神!飲落最後有回甘,唔錯👍🏼·🍫凍牛奶朱古力 (+HKD 18)夏天總想飲d又凍又甜甜地嘅,朱古力味夠哂香濃,充滿奶香,味道甜而不膩👏🏻-

·🥘虎蝦車厘茄意大利飯 (HKD 128)

·🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 (HKD 105)

·🍰藍莓核桃蛋糕 (HKD 31)
朋友食極不停😂蛋味好香,仲好鬆軟!食落又唔會好甜👍🏼

·☕️熱咖啡
咖啡苦味比酸味重,好提神!飲落最後有回甘,唔錯👍🏼

·🍫凍牛奶朱古力 (+HKD 18)

2021-06-12 44 浏览
今日同事生日想慶祝下,所以就想搵間餐廳食餐好少少的 。機緣巧合下,見到公司樓下呢間cafe環境又靚,咖啡同埋食物嘅選擇都好多,決定一試!環境方面好英式,一個個圓拱門,好有設計感。《青醬雞扒沙律》$89超大份!沙律入面用嘅蔬菜都好多種類,唔會好單一。雞扒雖然係雞胸肉,但出奇地好嫩滑,又夠稔,係慢煮嘅雞胸肉,一啲都唔乾身,好好味!《烤雞燒菠蘿漢堡配薯仔粒》$105又係好大份!雞扒雖然有一定厚度,但係唔會淡而無味,而且肉都幾滑,配埋好Juicy嘅菠蘿,好好味。漢堡包兩面都有烤過、煎過,所以脆脆地,口感更好,唔會林batbat。《厚煙肉卡邦尼意粉》$95意粉好Creamy,好香夠味。厚煙肉食落更有口感,整體來講都好唔錯。另外如果跟set會贈送一杯Regular coffee,如果想要espresso based嘅coffee就加$10,同朋友們都嗌左Mocha,有朱古力味得來唔會好甜,又保留到咖啡嘅味道,對於今次用餐真係幾滿意,性價比高。

環境方面好英式,一個個圓拱門,好有設計感。

《青醬雞扒沙律》$89

《烤雞燒菠蘿漢堡配薯仔粒》$105

《厚煙肉卡邦尼意粉》$95

今晚帶男友黎呢間咖啡店,推介佢食呢度的青醬雞排沙律,好味又份量足,而且咖啡好飲都幾岩佢黎品啡,海港城呢間分店裝潢有圓頂木拱門的牆身、梳化配以黑色水磨石紋理的背景,復古味濃,有點歐洲庭園的感覺。冷泡咖啡 Cold Brew Coffee $63用左埃塞俄比亞的咖啡豆,中度烘焙,果香及酸度都屬於中間,介紹提到果香濃郁。個人對咖啡認識唔多,但知道用左冷泡方法,令咖啡酸度同苦度都減低,味道比熱啡更好。咖啡飲落唔會有好香重的咖啡,個味幾輕,而且唔會好酸,亦都唔苦澀,非常易入口,幾岩我飲。伯爵茶鮮奶朱古力 (大) $44拉花好靚,見到都心情開朗,微微溫熱飲落舒服,伯爵茶的橘子果香清新及茶味甘香,朱古力味都幾濃,加上少少甜的牛奶中和朱古力,飲完唔膩好回味。青醬雞排沙律 $79之前都食過,仍然份量十足好抵食,雞排一如以往的肉嫩多汁,而且雞肉有彈性,用慢煮方法,令青醬香草更入味,每片雞肉都有蘿勒香。羅馬生菜新鮮爽脆,配搭火箭菜的微甘,油醋汁調味很好,加埋醃蕃茄乾及黑橄欖提味,好開胃清新。自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $118漢堡烹煮大約需15mins,上枱時熱辣辣好正,只是漢堡無其他伴菜,但都份量夠

冷泡咖啡 Cold Brew Coffee $63

伯爵茶鮮奶朱古力 (大) $44

青醬雞排沙律 $79

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $118
漢堡烹煮大約需15mins,上枱時熱辣辣好正,只是漢堡無其他伴菜,但都份量夠大夠哂飽。牛肉漢堡加左香草同黑椒,非常香口惹味,肉質扎實但入口都有少少鬆化,而且多肉汁加上芝士的濃郁味道,還有黑松露沙律醬微酸唔膩,仲超香松露味,生菜、蕃茄、洋蔥等配料都新鮮爽口,麵包鬆軟唔會烘得好脆。

自家製 藍莓核桃蛋糕 $31
餐廳貼心地烘熱蛋糕再上菜,烘得邊位微脆身,仲傳來陣陣蛋糕芳香,蛋糕質感如磅蛋糕,但食落口感鬆軟,唔會好乾,厚切一大片好滿足,藍莓用量都幾多,核桃增加脆口感。
2021-06-03
2021-06-11 57 浏览
座位舒服寬敞,咖啡廳都可以有那麼多的食物可選,真的很不錯!午餐去吃有套餐,挺抵吃的!午餐叫了香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉及厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉,先說香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉,不太辣的,不吃辣的也可放心吃,因吃完頭2秒後,辣味已全消失,而辣味也只是極微,細心才能吃出來,但整體味道不錯的!而厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉,醬汁足夠,意粉剛好熟透煙韌,厚切意大利煙肉很有質感!藍莓合桃蛋糕和香蕉合桃蛋糕,兩者也是小甜來的!鮮奶朱古力,點了一杯冷一杯熱,冷的那杯很滑,味道微甜而已而不太甜,而熱的有拉花,拉花勁靚,心情都好起來!

藍莓合桃蛋糕和香蕉合桃蛋糕,兩者也是小甜來的!