放假同幾個朋友去海港城行街,LUNCH TIME揀左Espresso Alchemy,估唔到全場滿座! 等位等左差唔多20分鐘,不過每個店員都好NICE,服務我會比100分!等位期間可以睇定本MENU,有位就可以去點餐~牛油果多士配沙律牛油果控必點~熟度岩岩好既牛油果好軟綿,食落新鮮又腍滑,勁正。底下係烘過既穀麥多士,夾埋一齊食勁滿足。伴碟有爽脆沙律菜配合桃碎。青醬雞排沙律上網見到勁多人推薦呢款菜式,一上枱大大碟真係好吸引!雞排應該經過慢煮,食落嫩滑多汁,配上青醬更加清新可口~旁邊仲有勁多新鮮沙律菜,好足料。青醬雞肉忌廉長通粉醬汁超CREAMY,夠哂濃稠,雞肉同樣好嫩滑鮮美,加埋青醬同忌廉,特別惹味,長通粉煮得剛剛好,好彈牙。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意粉煙煙韌韌好有咬口,厚切意大利煙肉愈嚼愈香~醬汁充滿蛋香好惹味。西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬叫左個甜品一齊SHARE,加入蛋汁再煎至金黃色,賣相好吸引~切開軟綿綿,配埋雪糕同焦糖醬食,甜度適中唔會膩,夠哂香口。Latte去親COFFEE SHOP都會飲Latte,每次都會好期待個拉花,今次係好靚好完整既心形拉花!咖啡飲落滑順香醇,香
放假同幾個朋友去海港城行街,
LUNCH TIME揀左Espresso Alchemy,
估唔到全場滿座! 等位等左差唔多20分鐘,
不過每個店員都好NICE,服務我會比100分!
等位期間可以睇定本MENU,有位就可以去點餐~

牛油果多士配沙律
牛油果控必點~
熟度岩岩好既牛油果好軟綿,
食落新鮮又腍滑,勁正。
底下係烘過既穀麥多士,
夾埋一齊食勁滿足。
伴碟有爽脆沙律菜配合桃碎。

青醬雞排沙律
上網見到勁多人推薦呢款菜式,
一上枱大大碟真係好吸引!
雞排應該經過慢煮,食落嫩滑多汁,
配上青醬更加清新可口~
旁邊仲有勁多新鮮沙律菜,好足料。

青醬雞肉忌廉長通粉
醬汁超CREAMY,夠哂濃稠,
雞肉同樣好嫩滑鮮美,
加埋青醬同忌廉,特別惹味,
長通粉煮得剛剛好,好彈牙。

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
意粉煙煙韌韌好有咬口,
厚切意大利煙肉愈嚼愈香~
醬汁充滿蛋香好惹味。

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
叫左個甜品一齊SHARE,
加入蛋汁再煎至金黃色,賣相好吸引~
切開軟綿綿,配埋雪糕同焦糖醬食,
甜度適中唔會膩,夠哂香口。

Latte
去親COFFEE SHOP都會飲Latte,
每次都會好期待個拉花,
今次係好靚好完整既心形拉花!
咖啡飲落滑順香醇,香氣撲鼻。

2021-07-10
午餐
2021-07-12 28 浏览
第一次lunch hour黎espresso alchemy食飯😌原來閒日lunch係咁full! 好彩排左十分鐘左右就有得入座😆✨Smoked Salmon Two-ways Risotto $123好有驚喜!滿滿既三文魚☺️味道啱啱好 份量又多😛本身個餐包左杯coldbrew但我同同事都唔飲咖啡 加左$10轉hot rich chocolate同milk chocolate (regular size) 不過原來特濃係好細杯🤣因為係溶左既朱古力加少少奶 所以同事都話真係好濃! 我個杯milk chocolate既拉花好靚又好飲😚😚啱哂打卡☺️✨Pesto Marinated Chicken Salad $79之前已經食過!真係好值得再嗌😆仲好似大份過上次🤣菜同雞胸份量都好大 雞又嫩😋✨Homemade Banana Loaf Cakes $31之前已經想試呢度既甜品!但嗌左都係食唔落😂結果拎左返office當下午茶😎甜度適中 香氣十足!不過如果有香蕉蓉仲正🤪
好彩排左十分鐘左右就有得入座😆

好有驚喜!滿滿既三文魚☺️
味道啱啱好 份量又多😛

之前已經食過!真係好值得再嗌😆
仲好似大份過上次🤣菜同雞胸份量都好大 雞又嫩😋

2021-07-05 83 浏览
同朋友行過尖沙咀.. 想靜靜地搵間cafe傾下計.. 但周圍都好似好多人咁.. 咁岩行過見依間Espresso Alchemy 自成一角… 可以靜靜地傾下計..就試試佢先啦…Menu 選擇都多龍蝦牛油果全日餐係限量供應…咁就梗係要試試佢啦… 芝士焗龍蝦係大愛😍配搭新鮮牛油果同酥脆牛角包口感加分.. 飲品我哋叫咗Rose tea latte … 淡淡嘅玫瑰香滿足少女心… 茶味唔太濃同叫咗杯伯爵茶鮮奶朱古力.. 估唔到味道都分明都幾特別…芝士蘑菇意大利飯.. 好濃既菇香.. 加埋芝士😋味道一流香煎虎蝦配蘆筍辣茄汁意粉… 味道清爽.. 虎蝦夠大隻知己雙聚.. 當然唔少得甜品啦… 西多士鮮果漿雪糕同楓糖漿… 煎香既西多士.. 唔油膩配埋雪糕.. 正👍🏻當然唔會放過試埋Loaf cake .. 有香蕉味.. 加埋合桃… 蛋糕唔會太乾 … 😋
同朋友行過尖沙咀..
想靜靜地搵間cafe傾下計..
但周圍都好似好多人咁..
咁岩行過見依間Espresso Alchemy 自成一角…
可以靜靜地傾下計..就試試佢先啦…
Menu 選擇都多

龍蝦牛油果全日餐係限量供應…
咁就梗係要試試佢啦… 芝士焗龍蝦係大愛😍
配搭新鮮牛油果同酥脆牛角包口感加分..

飲品我哋叫咗Rose tea latte …
淡淡嘅玫瑰香滿足少女心… 茶味唔太濃
同叫咗杯伯爵茶鮮奶朱古力..
估唔到味道都分明都幾特別…

芝士蘑菇意大利飯.. 好濃既菇香..
加埋芝士😋味道一流

香煎虎蝦配蘆筍辣茄汁意粉…
味道清爽.. 虎蝦夠大隻

知己雙聚.. 當然唔少得甜品啦…

西多士鮮果漿雪糕同楓糖漿…
煎香既西多士.. 唔油膩配埋雪糕.. 正👍🏻

當然唔會放過試埋Loaf cake ..
有香蕉味.. 加埋合桃…
蛋糕唔會太乾 … 😋

2021-07-02
2021-07-03 135 浏览
之前見朋友打過卡,對個紅色拱門有印象,又咁岩有海港城coupon喺身,所以決定黎試試😊🎈海港城龍蝦牛油果全日早餐 $189既然係海港城限定,當然要試試佢啦😍一於豪一豪食個龍蝦All Day😂😂呢個All Day真係好豐富,可以揀煎蛋或者炒蛋🥰有半隻芝士龍蝦、半個牛油果、牛角包、腸仔、炒杏鮑菇、蕃茄,仲有好甜既蜜瓜🤓每樣少少都幾快飽🤣🤣🎈伯爵茶鮮奶巧克力 $46估唔到伯爵茶同朱古力味都幾夾。一啖飲落口首先有朱古力味,之後再有伯爵茶味既回甘😋😋 將兩樣我鍾意既野飲結合埋👍🏻👍🏻🎈蘑菇芝士意大利飯 $98 用左唔同既菇亦有唔同既口感,菇嘅份量亦都多👍🏻👍🏻呢個意大利飯整體都好食又幾香😋🎈西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69塊西多士好軟熟,個雲呢拿雪糕又好好味👍🏻如果唔鍾意楓糖漿,仲可以揀焦糖醬😊✨✨Cafe 8:30就閂門,所以晚餐既朋友仔要預早少少,唔好好似我地咁,食到人要閂門啦🙈#YummyLifeKat

🎈海港城龍蝦牛油果全日早餐 $189
呢個All Day真係好豐富,可以揀煎蛋或者炒蛋🥰
海港城龍蝦牛油果全日早餐

#YummyLifeKat
海港城龍蝦牛油果全日早餐
伯爵茶鮮奶朱古力
2021-06-28 77 浏览
周末下晝兩點幾都唔算好多人90分鐘限時來講佢都算好快有位我等我朋友嚟 都讓咗幾次俾人哋行先但侍應哥哥非常之好 就算我要等人 佢都叫我唔使讓太後😂講返啲嘢食先 佢係要出去買完跟住喺位等嘅上得幾快叫咗個好多人都嗌嘅雞肉沙律 真係冇失望雞肉勁嫩口同埋都好大碟 兩個人食都好夠份量我哋一人嗌咗一杯嘢飲 又伯爵茶latte同伯爵茶朱古力 兩杯都唔錯 朱古力個味有驚喜啲甜品西多士 不過不失中間層有士多啤梨醬都幾正 唔會過甜不過就我哋本身想最後先上甜品佢又照上咗主餐就嗌咗個黑松露牛肉補係佢哋自家製黑松露味真係幾香 唔差不過食咁厚漢堡真係比較難成個食總括嚟講呢間野我會回頭 仲想試吓其他嘢 感覺都幾吸引 兩個人食嘅每樣嘢份量都好足夠 同埋90分鐘夠晒邊食邊傾吓計 nice
周末下晝兩點幾都唔算好多人

• Earl  Grey  Chocolate
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
  • 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
2021-06-28 379 浏览
這間CAFÉ頗不錯,環境舒適又衛生,好適合邊用餐邊談天的地方,價錢又公道,沒有加一服務費。Tiger Prawn Pasta - $123有三隻體積較大的虎蝦,虎蝦肉特別肥厚,口感特別爽口彈牙,開邊去腸去殼方便進食。意粉份量絕對足夠一人食用,掛著酸甜的番茄汁,還有露荀、車厘茄和蕃茄乾幾特別。Salmon Salad - $81肥美的煙三文魚帶一層薄薄的煙香,餘韻久久不散。沙律菜多得有點意外,還有很多獨特香氣的火箭菜,醬汁是檸檬醋較為清新怡人,還有不少的橄欖粒。French Toast with Maple syrup - $69新鮮炸好的西多士帶有濃郁的牛油香氣且富蛋味,入口質感鬆軟適中,夾層塗了酸甜開胃的士多啤梨醬,有不少士多啤梨及藍莓粒,配雲呢拿雪糕更有溫差快感。Milk Chocolate - $47本身很想喝咖啡,但已經夜晚且明日要上班。充滿濃郁的朱古力香味,牛奶增添奶香之餘,又多一份順滑感,晚上更加好睡。Matcha Latte - $47未完全拌勻前,可清楚看出層次分別的抹茶和鮮奶,能喝得出淡淡的苦澀味,是抹茶葉的醇香回甘。

Tiger Prawn Pasta

Matcha Latte

Matcha Latte - $47
2021-06-27
2021-06-27 2773 浏览
已經第七次嚟呢一間舖頭食😂😂已經變咗飯堂啦~~食物水準一直都穩定💁🏻‍♀️今次食下啲新嘢😂😂我自己個人來講都比較鍾意海港城分店,覺得裝修設計好特別,打卡影相都好靚😍最重要係附近就係海港城,食完即刻同朋友仔行街,所以位置來講都非常之方便.▫️ 【青醬雞肉忌廉長通粉】佢哋嘅青醬雞肉沙律已經係好出色嘅菜式!🥰估唔到佢哋嘅青醬雞肉忌廉長通粉都一樣咁好食,雞肉勁多,完全孤寒,一如既往唔鞋口,肉質非常之嫩!多到真係食唔晒😆😆而且青醬嘅味道非常之香,加埋忌廉就更加滑,真係幾好食,好推介俾大家試吓🥰😋😋.▫️【虎蝦車厘茄意大利飯】上一次食過虎蝦意粉,已經覺得好正!今次試吓意大利飯先❤️😍賣相好同樣靚,虎蝦大大隻,煎得好香,味道恰到好處🍤爽口啖啖肉😍😍蕃茄醬汁口味屬於偏甜少酸個種,配搭埋車厘茄非常之有咬口,而且意大利飯亦都唔會過硬,整體係好食晚🧐🥳.【Cappuccino / 蜜糖伯爵茶鮮奶】Cappuccino味道好香,奶味濃郁,水準一如既往,真係唔錯!已經encore無數次😂😂另外,蜜糖伯爵茶鮮奶都幾好飲,飲落好舒服,暖暖地🥰🥳.【藍梅核桃蛋糕】第一次試佢哋嘅蛋糕,都唔錯,而且唔甜啱晒我口味🥳

▫️ 【青醬雞肉忌廉長通粉】

▫️【虎蝦車厘茄意大利飯】

【Cappuccino / 蜜糖伯爵茶鮮奶】

【藍梅核桃蛋糕】
第一次試佢哋嘅蛋糕,都唔錯,而且唔甜啱晒我口味🥳
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
2021-06-26 79 浏览
今日同朋友行開海港城,天陰陰又落雨,個人又肚餓,於是諗都唔諗就再次幫襯呢間西餐廳。性價比高,食物質素又好,最重要係唔使加一服務費。假日都幾多人幫襯,有機會要排隊。好彩今日落雨,都唔算好多人,好快安排窗邊位置坐低,望住窗外落住雨,食起上黎另有一番風味。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123呢個主食就必點嘅,大大隻虎🦐,啖啖肉,完全無雪藏味,仲好鮮嫩爽口。雖然係辣蕃茄汁,但係一啲都唔辣,配合蘆筍,意粉真係無得頂,又飽肚,又好食。青醬烤雞意大利三文治$ 69 呢個一定要推薦,次次都要食,啱曬健康健身人士,雞肉一定都唔韌,仲好juicy。烘底包皮香口,配合埋蕃茄雞肉食,簡直香口多汁。牛油果蕃茄芝士三文治 $73 鍾意食牛油果嘅朋友就一定要試,健康之選,純素食三文治,咬落好有口感,軟綿綿嘅牛油果🥑。西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿或自家製焦糖醬 $69食完主食,最後當然來個甜品🍮,作結。西多士香甜軟綿綿,一啲都唔熱氣,可以點啲雪糕一齊食,真係絕配,一冷一熱,口感特別。最後,我地食左個好豐富嘅下午茶,真係晚餐都唔使食,但真心性價比高。

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $123

青醬烤雞意大利三文治$ 69

牛油果蕃茄芝士三文治 $73

西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿或自家製焦糖醬 $69
食完主食,最後當然來個甜品🍮,作結。

2021-06-26
  • 青醬烤雞意大利三文治
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
海港城嘅優惠卷月尾到期,所以星期日就出咗去睇吓有冇嘢買,同埋食個午餐。我同朋友揀咗去位於港威商場地下嘅「Espresso Alchemy」,幸好過咗食晏時間,唔使等位就入得✌🏻。呢度採用半自助模式,堂食嘅客人先入座,然後慢慢睇餐牌,再自行去收銀處落單🧾。留意返,餐廳分開咗兩邊㗎,座位區同廚房係打對面舖位的。店內有唔少座位,個人認為兩個人靠窗邊坐會比較舒服🪟,因為可以自成一角。餐廳嘅食物選擇比預期中多🍽,佢並唔單止得咖啡飲,而且仲有提供埋沙律、意粉、意大利飯、三文治、漢堡包以及全日早餐等。虎蝦車厘茄意大利飯($128),意大利飯有幾款口味,我估計蕃茄嗰款會惹味啲🍅,所以揀咗佢,出到嚟亦冇令我失望。意大利飯好夠味,當中加入咗車厘茄、蘿蔔條、洋蔥粒同芝士碎,整體唔會太酸。🍚飯本身嘅口感都唔錯,幾有咬口。至於虎蝦就有三隻,去咗殼食得方便,兼且煎得幾香🦐。青醬雞排沙律($79),🥗呢道菜嘅份量比想像中多好多,雞排同沙律菜同樣多,所以女仔食佢一定夠飽肚。🐔雞排應該係用上雞胸,肉身呈雪白色,排列整齊。雞排肉質唔嚡,圓形一片片嘅外圍用咗青醬調味,所以食落唔清淡。沙律菜新鮮爽脆,醬汁似係用咗檸檬醋,無黑
虎蝦車厘茄意大利飯
虎蝦車厘茄意大利飯
青醬雞排沙律
青醬雞排沙律($79),🥗呢道菜嘅份量比想像中多好多,雞排同沙律菜同樣多,所以女仔食佢一定夠飽肚。🐔雞排應該係用上雞胸,肉身呈雪白色,排列整齊。雞排肉質唔嚡,圓形一片片嘅外圍用咗青醬調味,所以食落唔清淡。沙律菜新鮮爽脆,醬汁似係用咗檸檬醋,無黑醋咁濃烈,菜式感覺健康。
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿($69),我好鍾意食西多🍞,特別係甜品嗰種,因為多士嘅質感更為鬆軟。西多士好重蛋香,配上楓糖漿食,甜絲絲的,但美中不足嘅地方係佢中間竟然加咗果醬🍓,搞到佢無啦啦又有啲酸。多士以外仲有一球雲呢拿雪糕,味道幾特別🍨。題外話,如果唔揀楓糖漿,可以揀餐廳自家製焦糖醬。
Iced Mint Chocolate
Iced Mint Chocolate($52),餐廳主打咖啡☕️,同時亦有製作酒精類嘅特調,但就唔太啱我口味,反而凍薄荷朱古力比較吸引到我🍫。佢出奇地好好飲喎,味道好濃郁、唔膩,薄荷味恰到好處,唯一唔滿意就係太細杯囉,好味更覺唔夠喉呢😛。
總括嚟講,依餐簡單輕食午餐唔錯,食物味道幾有水準,價錢就中矩中舉啦,喺海港城都不能要求太多🙈。除咗食嘢之外,呢度仲係一個好適合打卡嘅地方啊!
2021-06-20
2021-06-24 94 浏览
💖屋企人鍾意去嘅Cafe😂今日經過海港城,我都去試吓。午餐時段好熱鬧,我一個人排隊等位都等咗10幾分鐘。1⃣️煙三文魚意大利飯🐟 $123💖 11:30到2:30佢哋有lunch Menu, 一份主食免費配一杯Regular size single origin brew coffee☕️都係$69起,幾抵食。我要左煙三文魚risotto,意大利飯口感黏稠綿密,軟硬度適中,配上洋蔥🧅、香草🌿同埋芝士粉🧀,煙三文魚比得幾多,味道豐富。2⃣️Latte☕️ +$10💖跟餐免費配咖啡,我加咗$10要杯Latte。表面一層奶泡🥛,配上拉花,口感又滑又柔順。口味偏輕,咖啡味香濃得黎唔會苦澀。平時我比較少飲咖啡都覺得易入口,呢度嘅Latte啱晒入門嘅食客。3⃣️藍莓核桃蛋糕🫐 $31💖上到嚟有啲嚇親,比我想像之中大件。蛋糕濕度啱啱好,唔會太濕潤又唔會太乾身。核桃份量多,感覺好健康。藍莓味幾突出,口感香甜,配上咖啡一齊食最適合。4⃣️Tipsy Oolong🍶 $68💖另外試咗佢哋嘅featured drink,tispy oolong以梅酒🍶做底,配上提子切片🍇同烏龍茶🍵。聞落梅酒味濃烈,一入口主要試到香醇嘅梅酒味,

1⃣️煙三文魚意大利飯🐟 $123

2⃣️Latte☕️ +$10

3⃣️藍莓核桃蛋糕🫐 $31

4⃣️Tipsy Oolong🍶 $68
💖另外試咗佢哋嘅featured drink,tispy oolong以梅酒🍶做底,配上提子切片🍇同烏龍茶🍵。聞落梅酒味濃烈,一入口主要試到香醇嘅梅酒味,慢慢會有烏龍茶嘅回甘。酒精味偏低,唔會太有飲酒嘅感覺😂朝早黎飲都OK😂

💖 Lunch set Menu主打CP值,食物質素同價錢都好好。職員幾快手,餐廳開放式環境氣氛唔錯。今次食lunch無食到佢哋出名嘅all day breakfast同cold brew,下次再嚟食先。
講起呢間cafe,除左咖啡外,應該唔少人會記得海港城分店嘅拱門設計,啱啱開張嘅時侯每星期都見到佢嘅ig post,趁人流少左,早排同朋友清coupon時順便試試。Cafe行半自助形式,落單後店員會送餐,服務態度好好,仲唔收加一。🍽青醬雞排沙律 Pesto Marinated Chicken Salad ($79)為左留肚食甜品就叫個light啲嘅沙律,雞肉以慢煮方式烹調,青醬味濃又唔過鹹,配新鮮嘅沙律菜食啱啱好,醬汁酸酸甜甜,仲有落番茄乾同橄欖好豐富,有驚喜。🍽蘑菇芝士意大利飯 Mushroom Cream and Parmesan Cheese Risotto ($98)Risotto 好creamy較膩,建議同朋友分享。碟面有幾大片芝士,為飯粒增添鹹香,蘑菇就煮得比較乾身,但欣賞佢份量甚多,食到最尾仲有。🍽西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 French Toast with Fresh Berries and Ice Cream with Homemade Salted Caramel($69)西多士外脆內軟,有微微蛋香,仲有一層士多啤梨醬夾心,平時食西多士都係配糖漿,見呢度有海鹽

蘑菇芝士意大利飯

西多士外脆內軟,有微微蛋香,仲有一層士多啤梨醬夾心,平時食西多士都係配糖漿,見呢度有海鹽焦糖醬就試下,估唔到又幾夾,感覺無咁甜膩,配埋雲尼拿雪糕食好滿足。
西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬

☕️ 泡沫咖啡 Cappuccino (Regular $38 +Oat Milk $2)
咖啡豆分為帶朱古力味同厚身啲嘅Alchemy Blend,以及帶果香同杏仁味嘅Lollinut Blend,我嗰杯係前者,奶泡綿密,啡味醇香。
泡沫咖啡

☕️ 伯爵茶鮮奶巧克力 Earl Grey Chocolate(Regular $41)
朋友唔飲得咖啡就試同樣出名嘅朱古力,佢話入口朱古力味明顯啲,飲到底就會有淡淡嘅伯爵茶味,甜度適中。
伯爵茶鮮奶巧克力

餐牌:
泡沫咖啡
伯爵茶鮮奶巧克力
2021-06-23 1147 浏览
Got a chance to visit new store of Espresso Alchemy @espressoalchemy at Harbour city finally without lining up!.We ordered their cold brew coffee which is pretty presentable by beautifying the picture of pouring coffee with a whiskey-like glass and ball-ice🥃 Structure with grape and black currant aftertaste. I think the taste is a bit sour but then sweetness comes out. Oh the cold brew bottle is really beautiful and I hv already kept it myself🤪..Apart from cold brew coffee, we also tried pour-ov
Apart from cold brew coffee, we also tried pour-over coffee as we hv a big fan of pour-over coffee here haha! We ordered one, and the barista is so nice that he asked us to try one more pour-over coffee. Can feel the passion and hearty service of barista who really wants customers to have a try on their good coffees.
☕️Columbia - Montoya
It is light roast and the tasting note is Floral, Mandarin, Citron, Mangosteen.
☕️Ethiopia - Adado
It is also light roast and the tasting note is Lemongrass, Chamomile, Spice, Pomelo Skin.
🦞The Harbour City Lobster & Avocado All-day breakfast
This dish is in special menu that is only available at Harbour city store. Lobster is fresh! I love the avocado. Scrambled eggs were soft and creamy!!.
🥗Pesto Marinated Chicken Salad
You must try this one! The chicken breast was tasty with pesto sauce. The meat was tender and juicy.
The staffs are nice and polite. Food and coffee are of high standard and quality, I love the environment here and would come visit again!😉 By the way, there’s an area for coffee roasters display which you can purchase coffee beans and drip bag here.
2021-05-30
下午茶
  • 青醬雞排沙律
  • cold  brew
2021-06-22 71 浏览
由於我男朋友之前喺尖沙咀返工,所以當我諗緊我哋食Tea食邊間好嘅時候,佢就提議不如食呢一間Cafe啦!呢間餐廳係需要排隊入座,坐低之後再去點餐區點餐,拎咗號碼牌之後就等侍應送餐過嚟!🍡Cold Brew咖啡一到嘅時候就聞到好香嘅黑加侖子同提子味,咖啡味道帶酸同埋偏淡,但飲落口黑加侖子味好突出!🍡Latte呢杯Latte咖啡味好濃,奶味相對無咁重!如果平時飲唔慣太濃既話,呢杯可能唔太岩🤣🍡All day breakfast with Lobster終於到咗主菜喇!龍蝦🦞好重牛油芝士🧀味,仲要淡淡嘅蝦膏🤤🤤🤤蘑菇用黑椒炒到好香,滑蛋好重牛奶味,豬肉腸好脆身好juicy😍😍🍡西多士有兩款口味可以揀,焦糖或楓糖漿!我今次揀咗楓糖漿🍁西多士用蛋汁浸左後拎去煎,蛋味好出,同時超軟熟!西多士中間夾雜着藍莓醬🫐,楓糖雖然甜甜地但唔係好油膩,另外仲配埋雲呢拿雪糕,夾埋一齊食果種又懶又熱嘅口感真係好正🤤🤤🤤

🍡Cold Brew

🍡Latte

呢杯Latte咖啡味好濃,奶味相對無咁重!
如果平時飲唔慣太濃既話,呢杯可能唔太岩🤣

🍡西多士

有兩款口味可以揀,焦糖或楓糖漿!
我今次揀咗楓糖漿🍁

2021-06-22 76 浏览
本身想去海港城新果間分店去到好多人排隊🙈決定過返黎呢邊仲有位😂環境又夠寧靜😌坐位夠闊落點選lunch setPesto Marinated Chicken Salad包一杯飲品 Matcha Latte青醬雞肉沙律好多件雞肉😋0脂肪👍🏻啖啖嫩肉唔鞋口👍🏻加埋青醬好係味沙律菜夠新鮮係缺少咗D檻欖油🤔成set lunch食材好健康啱晒Leep fit人士食🤣🤣🍵抹茶鮮奶大杯相對飲開嘅抹茶淺色D味道都唔錯
本身想去海港城新果間分店

啱晒Leep fit人士食🤣🤣

🍵抹茶鮮奶大杯
相對飲開嘅抹茶淺色D
味道都唔錯
喜歡飲Coffee☕嘅人,真係有種心癮特然好想飲,所以行行吓海港城就搵吓邊間好🤔,坐低relax吓。搵到呢間Coffee Shop,聽個名好似幾型咁😏,所以不妨一試。我排隊只等咗一陣,就已經有位,地方比較細但坐位都很舒服。因為下午茶時間,所以選擇輕量啲,就選了牛油果🥑salad,無論菜同牛油果都好新鮮好味😋,而份量都唔少,所以唔駛驚食唔飽,對女仔嚟講最佳選擇🤭。朋友就叫咗海鮮pasta🍝,味道唔錯😋,同有質素餐廳煮出嘅味道差不多。至於“主菜”當然係Coffee☕啦!我叫咗“Cappuccino”,首先見佢用嘅咖啡杯已唔簡單,係咖啡愛好者就明😉。一飲就知道無得輸😍,感覺良好。其餘值得讚👍就係佢嘅service,佢唔會因為規模少少而忽略服務,無論安排排隊嘅員工,至到落單收錢及派餐嘅員工,都一樣好有禮貌,令人印象深刻😉。大家行街行到累,想搵個地方坐吓飲杯嘢🥤☕🥪,呢間係一個最佳選擇。
牛油果Salad

海鮮Pasta