海港城這家咖啡店最吸引我的是近窗口的圓拱座位.ᐟ.ᐟ線條柔滑卻又俐落 走進去馬上能夠感受到充滿空間感的假日氛圍.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ裝潢自帶視覺效果上的獨特質感.ᐟ‪‪.ᐟ ฅ( ̳• ·̫ • ̳ฅ)在熙來攘往的海港城裡可以坐下來慢慢享用精緻的咖啡輕食 簡直就是幸福極了.ᐟ.ᐟ ♡♡♡✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • 《Dessert/ Cake》 🍰♡ 生酮宇治抹茶忌廉卷 Matcha Roll Cake抹茶生酮卷蛋味道偏甘甜我本身追求健康 不太嗜甜所以這個味道對我來說是剛剛好的抹茶味道非常濃郁 超好吃.ᐟ.ᐟ.ᐟ♡ 煙三文魚沙律配檸檬醋醬 Salad - Salmon Salad 🥗 上菜時被沙律這個色彩繽紛的賣相震撼到超大碟的沙律 食材非常豐富有五朵堆疊得很漂亮的三文魚玫瑰花🌹味道不會很單調 煙肉和肉腸都能帶出香味沙律菜多到不得了 一個人吃完會很飽~《Alchemy’s Featured Drink》🍹 ♡ Matcha Latte (Iced) 抹茶拿鐵的賣相超級美好像有一層層漸變色 非常夢幻.ᐟ.ᐟ抹茶和鮮奶平衡恰好相互突出了茶味和奶味的出色.ᐟ.ᐟ♡ Hone
海港城這家咖啡店最吸引我的是近窗口的圓拱座位.ᐟ.ᐟ

上菜時被沙律這個色彩繽紛的賣相震撼到
超大碟的沙律 食材非常豐富
有五朵堆疊得很漂亮的三文魚玫瑰花🌹
味道不會很單調 煙肉和肉腸都能帶出香味
沙律菜多到不得了 一個人吃完會很飽~

《Alchemy’s Featured Drink》🍹

♡ Matcha Latte (Iced)
抹茶拿鐵的賣相超級美
好像有一層層漸變色 非常夢幻.ᐟ.ᐟ
抹茶和鮮奶平衡恰好
相互突出了茶味和奶味的出色.ᐟ.ᐟ

♡ Honey Bee
這個特調飲料味道非常輕盈清爽
有氣的果然會喝起來特別好喝.ᐟ.ᐟ

《Main course》🍽️

♡ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 Panini - Lemon Chicken & Bacon
點了一份做法簡單卻總是那麼好吃的飛碟三文治🥪
裡面夾住厚厚的檸檬汁烤雞 配上煙肉
檸檬汁烤雞的味道非常輕盈
很適合當下午茶~

/ 環境 Environment /

餐廳的環境佈置別出心裁
用色低調柔和 走慵懶休閒的格調~
室內用上相互交替的湖水綠和酒紅色🍷

會不時為客人添水和換碟
也不會趕著收碟 催促食客離開𓁙

/ 價錢 Price /

以海港城的餐廳而言 價錢不算太貴
這裡的主要是單點的cafe主食、輕食和飲品
食物質素不錯 賣相精緻而且味道好吃⍨

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

Espresso Alchemy
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

難得星期日早起身,嚟到呢間餐廳食個早午餐青醬雞肉長通粉上碟已經聞到好香嘅羅勒味,忌廉做得滑身兼掛汁,裏面嘅雞肉份量好多,而且嚿嚿厚身,食落唔乾柴,長通粉軟硬適中,絕對值得一試。牛肉三文治配蘑菇及沙律作為午餐嘅份量剛剛好,而且食落啖啖餡料。牛肉無額外加上醬汁,入口軟淋,配上帶有口感嘅蘑菇,兩者頗夾!小編超級欣賞佢嘅包皮,烤得脆身,煙煙韌韌,伴碟嘅沙津份量唔少,淋上檸檬醬汁特別清新。香蕉核桃蛋糕蛋糕以巨型Size送上枱,鬆軟得來相當清甜,外邊焗至脆身,香蕉味徐徐在口中散開。伯爵茶鮮奶朱古力伯爵茶嘅味道比較清幽,飲落去整體感覺不會過分甜膩,朱古力相當濃郁,入口順滑!Cappuccino小編實在太過習慣,一日一杯咖啡。呢杯cappuccino配合左餐廳獨有嘅咖啡豆,飲落啡味豆味特別出眾,回甘中帶微微果酸,奶泡亦夠密!💡餐廳嘅甜品種類以生酮,低糖為主。💡無加一收費

難得星期日早起身,嚟到呢間餐廳食個早午餐

青醬雞肉長通粉

牛肉三文治配蘑菇及沙律

香蕉核桃蛋糕

伯爵茶鮮奶朱古力

Cappuccino

💡餐廳嘅甜品種類以生酮,低糖為主。
💡無加一收費
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
  • Earl Grey Chocolate
2023-02-10 164 浏览
呢間cafe真係食過好多次 三間分店都去過 覺得海港城分店環境就最正🤤性價比又高 無限encore都唔厭呀♾️.📌檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $72呢度最出名一定係佢哋嘅雞胸🐔Panini烘到脆卜卜 內餡係Mozzarella+鹹香煙肉+雞肉 超足料 好豐富🧀🥓雖然好多人都話雞胸好嫩滑 可能呢款烤過 食落都幾乾 但未至於鞋口🤔不過雞味幾濃郁 加埋酸酸地嘅檸檬汁 幾醒胃🍋.📌忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $102Risotto好有驚喜 仲好有份量🤤唔只眼見到嘅菇菇粒 喺飯入面都有勁多 大滿足🍄而且每舊都好厚肉大粒 爽嫩得嚟又juicy 成個飯啖啖菇菌香❤️‍🔥Risotto好煙韌有咬口 濕潤又creamy😆但忌廉奶味同松露香都唔出 面頭仲有巴馬臣芝士 但撈勻食就冇乜存在感 整體食落反而有淡淡酸味同香草味🌿咁樣就相對清新冇咁漏😚.📌西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬 $72同朋友都超鍾意French toast 見到即刻嗌左‼️西多士邊邊位幾脆 咬落好鬆軟🍞佢唔係用厚切麵包 而係三塊薄方包夾住 其中一層搽左藍莓果醬 幾特別🫐但有一層係冇野嘅?食落味道層次感幾豐富 先食到雞蛋味🥚再有酸酸

📌檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $72

📌忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $102
Risotto好有驚喜 仲好有份量🤤

📌西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬 $72
同朋友都超鍾意French toast 見到即刻嗌左‼️
西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬
西多士邊邊位幾脆 咬落好鬆軟🍞佢唔係用厚切麵包 而係三塊薄方包夾住 其中一層搽左藍莓果醬 幾特別🫐但有一層係冇野嘅?食落味道層次感幾豐富 先食到雞蛋味🥚再有酸酸甜甜嘅果醬 最後仲有淡淡玉桂香😍個海鹽焦糖醬都好出色 鹹鹹甜甜 搽埋落去西多食 昇華左成件事 仲好解膩🍮微暖嘅多士 配埋雲尼拿雪糕 冰火交融🍦美中不足就係多士有少少濕同淋 雪糕嘅冰感有啲重🤏🏻但整體係超推介💯

📌自家製藍莓核桃蛋糕 $31
呢間分店感覺切得最厚 厚到嚇親 好癲🤩
自家製藍莓核桃蛋糕
蛋糕質感比較實 但都唔會話好乾 都有少少鬆軟🍰外面焗到脆脆地 加埋啲核桃 好有口感🌰蛋糕蛋香好濃 甜甜地 夾配藍莓醬 酸酸地 都幾開胃🫐但因為真係幾大舊同埋實在 都幾飽🫣

📌伯爵茶鮮奶巧克力(LGE) $47
每一次嚟都必飲呢杯 伯爵茶清香+淡淡朱古力甘苦 好夾☕️🍫飲落幾順滑 唔會有可可粉同茶粉顆粒感👍🏻
伯爵茶鮮奶巧克力(LGE)
自家製藍莓核桃蛋糕
伯爵茶鮮奶巧克力(LGE)
2023-02-02 75 浏览
忙裡偷閒今日來到呢間西式cafe食lunch環境舒服位置闊落餐廳圓拱形既設計令人有種放鬆放假嘅感覺虎蝦車厘茄意大利飯非常濃郁嘅鮮茄蓉新鮮香甜配上大大嚿鮮嫩嘅虎蝦肉上碟已經細心處理好蝦殼可以不顧儀態咁樣一啖yum落去好味!墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬賣相有驚喜🌮份量非常足料慢煮豬肉幾乎滿瀉新鮮嘅青檸加埋落去一齊食滿足!意式泡沫咖啡咖啡有點偏重果酸味後勁慢慢有陣甘香味咖啡豆非常新鮮鍾意濃香咖啡既朋友可以一試生酮意式芝士卷蛋糕口感幾特別海綿蛋糕係比較濕潤嘅質地配埋中間夾住香滑既忌廉芝士非常邪惡💕💕💕💕
忙裡偷閒

海綿蛋糕係比較濕潤嘅質地
配埋中間夾住香滑既忌廉芝士
非常邪惡💕💕💕💕
2023-01-28 61 浏览
今日呢到chill~朋友叫左個Alchemy 全日早餐The Alchemy All Day Breakfast可以選擇炒蛋或者太陽蛋份量都算大份, 牛角包超鬆軟滑嫩嘅炒蛋,外脆內軟既煙肉同腸仔食完大滿足😋檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治Panini 外酥內軟 飽滿嘅餡料再加埋芝士仲可以有拉絲嘅效果大家一定要趁熱食😋另外跟set叫左一杯large Latte 同埋 一杯regular Milk Chocolate. 兩杯既拉花都好靚 ☕️Latte 咖啡同埋奶嘅份量啱啱好👌🏻 Milk chocolate 唔會太甜甜度適中。 最後叫埋生酮朱古力布朗尼忌廉卷無糖無麵粉嘅生酮蛋糕朱古力味好香濃,冇苦澀味,加埋少少金箔點綴,打卡一流📸。
今日呢到chill~

朋友叫左個Alchemy 全日早餐
The Alchemy All Day Breakfast
可以選擇炒蛋或者太陽蛋
份量都算大份, 牛角包超鬆軟
滑嫩嘅炒蛋,外脆內軟既煙肉同腸仔
食完大滿足😋

Panini 外酥內軟 飽滿嘅餡料再加埋芝士
仲可以有拉絲嘅效果
大家一定要趁熱食😋

最後叫埋生酮朱古力布朗尼忌廉卷
無糖無麵粉嘅生酮蛋糕
朱古力味好香濃,冇苦澀味,加埋少少金箔點綴,打卡一流📸。
2023-01-24 1498 浏览
週日逛街,累了想找個地方坐一坐,剛好遇上了Espresso Alchemy,餐店位於商場出入口附近,相對便利。先找個位置坐下,選好餐點後,再到收銀位下單。煙三文魚意大利飯上面有大大片三文魚,卷在意大利飯上,魚肉鮮嫩軟滑,味道濃淡得宜;意大利飯煮得軟身,或許配合香港人口味,一般意大利飯都是偏硬,軟軟的卻有另一種滋味,加上飯中夾雜著三文魚肉,令其口感特別豐富。青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治青醬與蕃茄合併的味道相當清新,配以多塊雞肉口感十足,特別在於外面香脆內裡軟身的烤包,使整體十分出色,作為主食亦有相當份量,值得一試。生酮朱古力布朗尼忌廉卷可以令心靈得到平均的甜點,生酮卷蛋外皮口感實在,朱古力布朗尼忌廉夠細滑,值得一提是甜度適中,相信多吃也不會膩。巧克力咖啡(Mocha)濃濃的黑朱古力味佔據了大部份味覺,相比之下咖啡只感到一點點甘澀味,可能吃了生酮朱古力布朗尼忌廉卷,更覺得滿滿是朱古力味,或許加入咖啡糖後會更出色,喜歡朱古力飲品的朋友不容錯過吧。

煙三文魚意大利飯

青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治

生酮朱古力布朗尼忌廉卷

巧克力咖啡(Mocha)
2023-01-20 75 浏览
本身我都好鍾意飲咖啡,聽人講《Espresso Alchemy》嘅咖啡款式多又特別,今次就專程又試下。門口有幾個拱形嘅門狀設計,裡面亦都有卡坐,坐得好舒適。首先試一試佢地出名嘅Cold brew coffee,用左產自埃塞俄比亞嘅咖啡豆,咖啡用一個玻璃樽去盛載,將咖啡倒入預先放左球形冰粒嘅玻璃杯,有花香嘅味道,同時又有藍梅同埋桃嘅香味,又唔會太酸,真係好有層次。虎蝦車厘茄意大利飯 兩隻大大隻嘅虎蝦,食落鮮甜又彈牙。意大利飯 每一粒都染上橙色,原來用蕃茄醬一齊煮,味道酸甜又開胃。三文魚沙律 三文魚捲成好多個橙色嘅玫瑰花,淨係睇都已經好捲,仲有蕃茄同埋多款沙律菜,份量又好多。西多士伴漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬西多士沾上蛋漿再煎到金黃色,再放上熱溶嘅牛油。最後加上藍莓、士多啤梨做裝飾,再倒上自家製海鹽焦糖醬。熱嘅西多士配埋凍嘅雲厘拿雪糕,一凍一熱,好有層次。檸檬汁烤雞煙肉芝士三文治三文治麵包皮烘到格仔狀,麵包皮好香脆。烤雞肉,加入左煙肉,芝士同埋檸檬汁。好開胃又健康。手切意大利煙肉配卡邦尼意粉特別在於用左手切嘅意大利煙肉,粒粒都會有唔同大細,油脂味好突出,配上芝士同埋忌廉乳酪嘅味道,口感好

虎蝦車厘茄意大利飯

三文魚沙律

西多士伴漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬

檸檬汁烤雞煙肉芝士三文治

手切意大利煙肉配卡邦尼意粉
特別在於用左手切嘅意大利煙肉,粒粒都會有唔同大細,油脂味好突出,配上芝士同埋忌廉乳酪嘅味道,口感好creamy。

另外最後仲叫左一杯熱latte配埋生酮宇治抹茶忌廉卷,宇治抹茶味好香濃,中間嘅忌廉又好香滑,健康又美味。

Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2023-01-20 56 浏览
有一間係尖沙咀既cafe我經常都會去,主要係因為地點方便係海港城同美麗華都有分店,可以行完街覺得攰就去,另外價錢都好合理,最緊要係食物種類多元化而且仲有好味嘅咖啡!今次一行四人去食,3點去到周末都係坐滿,但等左一陣就可以入座,環境寬敞舒適,好適合多人聚會,我地叫左latte 同flat white,咖啡味道比較nutty ,有正常大細同大杯可以選擇,另外叫咗杯cold brew 好有驚喜,上枱有一個卡片介紹咖啡出產地同味道,十分詳盡,cold brew放係一個精美玻璃樽水杯上面有圓形冰,好有美感!而且佢哋唔收服務費!係食物方便好推薦三文魚沙律$89!除咗沙律份量真係好多,煙三文魚嘅份量都超級多,完全適合同大家一齊分享!醬汁都酸酸甜甜好開胃!檸檬汁烤雞煙肉芝士三文治$72之前食過佢地既雞,印象都比我深刻,肉感鮮嫩,今次試下三文治都幾好味!手切意大利煙肉配卡邦尼意粉$102呢個意粉特別之處係有手切嘅意大利煙肉,煙肉大大粒,同平時食開嘅卡邦尼意粉好唔同,佢地意大利煙肉好有咸香!西多士伴漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬蛋味香濃,又軟熟,焦糖醬汁帶少少咸味,唔會再甜,雪糕係雲呢拿味見到有雲呢拿籽,雲

檸檬汁烤雞煙肉芝士三文治$72

手切意大利煙肉配卡邦尼意粉$102

西多士伴漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬
蛋味香濃,又軟熟,焦糖醬汁帶少少咸味,唔會再甜,雪糕係雲呢拿味見到有雲呢拿籽,雲呢拿味道香濃!

虎蝦車厘茄意大利
虎蝦又大有爽甜,隻隻都好大隻好新鮮!
賣相吸引影相都靚,蕃茄又夠濃郁

生酮宇治抹茶忌廉卷絕對要試吓!

✨人均200

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝
同朋友👧🏻一齊喺呢個商場附近,佢話想飲杯咖啡,咁我即刻用2秒時間諗吓,就帶咗朋友👧🏻嚟呢度開餐兼嘆咖啡😆呢度有 Lunch Set 可以選擇,咁我哋揀咗 $89 嘅「牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 Beef Sandwich with Sautéed Mushrooms, Salad and Homemade Lemon Vinaigrette Dressing」,諗住 share 嚟食😋,午餐包 Regular Size Single Origin Brew Coffee,咁我哋 加$11 要咗杯 Long Black 😋Long Black 香濃醒神 😆「牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬」:牛肉薄切炒得幾好味又軟熟,另外最鍾意就係嗰啲新鮮嘅沙律菜🥗又叫咗 $79 嘅「Single Origin Tasting Set 單品濃縮咖啡+泡沫咖啡」:即係Combo of Espresso and Cappuccino 😆;揀咗印尼🇮🇩嘅Rahmah, 係 Central Aceh 附近火山地區,一個位於海拔大約1300公尺嘅小咖啡農莊, Espresso 有淡淡嘅 可可、朱古力、煙草

Long Black 香濃醒神 😆

又叫咗 $79 嘅「Single Origin Tasting Set 單品濃縮咖啡+泡沫咖啡」:即係Combo of Espresso and Cappuccino 😆;揀咗印尼🇮🇩嘅Rahmah, 係 Central Aceh 附近火山地區,一個位於海拔大約1300公尺嘅小咖啡農莊, Espresso 有淡淡嘅 可可、朱古力、煙草 香味,Cappuccino 就非常有奶香、好滑🤩

$31 嘅「自家製藍莓核桃蛋糕 Homemade Loaf Cake Blueberry & Walnut」:唔係好甜,食到啲藍莓又食到啲核桃🤩
2023-01-16 807 浏览
我與朋友到海港城購物後順路在港威商場的「Espresso Alchemy」享用晚餐,朋友是餐廳常客,因此我對餐廳很有信心,店舖以半開放式設計,周邊都配置酒紅色圓拱型門框作間隔,配合雅緻的黑白雲石餐桌,簡潔明亮又能充份表達空間感與舒適感。我的全日早餐:牛角包、炒蛋、蘑菇、香草腸、蜜瓜、煙肉、薯角與蕃茄仔,包羅萬有十分豐富,一般餐廳的全日早餐較少以牛角包奉客,因此,我感到有少許喜悅。炒蛋,不是多油炒滑蛋的口感,我吃到的是水潤質感與蛋香的炒滑蛋,是好吃和健康雙贏之選。蘑菇很乾爽,菇味濃香取勝,非常美味可口,其他的,如香草腸、蜜瓜、煙肉、薯角與蕃茄仔也不賴。我的鮮奶巧克力,香濃幼滑!我也分享少許朋友的厚切煙肉配卡邦尼意粉,醬汁極豐富,讓每條意粉也蘸滿了醬汁,醬汁充滿蛋香與乳酪的滑溜口感,厚切煙肉也令我眼前一亮,一般餐廳的煙肉配卡邦尼意粉多見都是煙肉碎,厚切煙肉與煙肉碎味道與口感已經大不同了!朋友的宇治抹茶鮮奶也很吸引!我們分享藍莓核桃蛋糕,微熱的蛋糕內鬆軟,外香脆又夠份量,藍莓與香脆核桃也添加美味;今晚天氣轉冷,每一口蛋糕也暖暖在心。

全日早餐

我的鮮奶巧克力,香濃幼滑!
鮮奶巧克力

全日早餐

朋友的宇治抹茶鮮奶也很吸引!
鮮奶巧克力&宇治抹茶鮮奶

2023-01-15
鮮奶巧克力
鮮奶巧克力&宇治抹茶鮮奶
2023-01-15 57 浏览
今天辦完年貨之後同屋企人去了海港城嘆番一個下午茶,Espresso Alchemy cafe 比較方便又容易搵位坐。 購買食物都是自助形式的,買完之後有一個號碼然後侍應會送上食物。沒有加一附加收費挺好的也。生酮宇治抹茶忌廉卷 是比較多人會order的甜品之一,喜歡食抹茶的朋友都會喜歡, 海綿蛋糕包住滿滿的抹茶幼滑忌廉,口感鬆軟而且很creamy 帶點抹茶的芬芳。西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬西多士中間夾住一層鮮果醬,加上海鹽焦糖醬一齊食味道很夾,再一口雪糕真是一種享受。牛油果蕃茄芝士意大利三文治 屋企人不吃蕃茄所以不要, Panini 三文治香脆而且牛油果份同芝士混合有拉絲的感覺。伯爵茶鮮奶巧克力我加了$3 轉了燕麥奶,飲一口已經感受到伯爵茶幽香的味道,與巧克力兩者之間味道分明。宇治抹茶鮮奶濃郁抹茶味道,香濃順喉。

生酮宇治抹茶忌廉卷

牛油果蕃茄芝士意大利三文治

伯爵茶鮮奶巧克力

宇治抹茶鮮奶
濃郁抹茶味道,香濃順喉。

一日之際在於晨!一個豐盛的早餐絕對可以令你更有動力去迎接新一天的工作與挑戰🫶🏻這次來了位於港威商場的這個𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐬𝐡𝐨𝐩,圓拱門的歐式建築相當吸晴!前往前台挑選食物付費後就可以坐下來等吃啦! ——— ✤ 精選全日早餐|$𝟏𝟓𝟖 𝐀𝐥𝐥 𝐝𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭選配了炒蛋,炒蛋份量十足、質感綿密滑嫩;煙肉烤得酥香脆身;特大𝐬𝐢𝐳𝐞牛角包🥐牛油味香濃;煎烤香腸略為乾身;哈密瓜香甜爆汁🍈;薯仔配上辣椒粉惹味無比🥔 ✤ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治|$𝟖𝟑 𝐏𝐚𝐧𝐢𝐧𝐢是指壓烤的三文治,結合烤芝士,嫩滑的雞肉以及酥脆油膩可口的煙肉,麵包外皮烤得酥脆,檸檬醬汁和內餡經過烘烤後充分融合,裡面還有拉絲的芝士! ✤ 菠菜芝士奄列配多士|$𝟖𝟑 奄列蛋量十足!金黃的蛋皮入面包裹住半熟嫩滑蛋漿以及鮮嫩翠綠菠菜。 ✤ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚|+$𝟏𝟔 ✤ 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐢𝐧𝐨|+$𝟏𝟔 ✤ 𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞|+$𝟏𝟔
———
✤ 精選全日早餐|$𝟏𝟓𝟖

✤ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治|$𝟖𝟑

✤ 菠菜芝士奄列配多士|$𝟖𝟑

✤ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚|+$𝟏𝟔
✤ 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐢𝐧𝐨|+$𝟏𝟔
✤ 𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞|+$𝟏𝟔
2022-12-25 84 浏览
上次黎食唔到龍蝦all day breakfast,今次黎終於有啦!有大大隻,半隻龍蝦,肉質厚實鮮美,炒滑蛋好嫩滑,兩條小香腸好好味,仲有牛角包仲有mushrooms、士多啤梨、藍莓同埋半隻好靚既牛油果,呢餐真係好豐富又豪華。大滿足呀!食完仲叫左個甜品,跟雲尼拿雪糕同埋法式西多士,有salted 焦糖,好味道,而且價錢真心公道。就算黎只叫杯飲品,一客甜品都可以chill到好耐。最後叫左杯earl grey chocolate,我中意伯爵茶同朱古力,二者好夾,味道特別。
2022-12-18
2022-12-23 62 浏览
Day off啱經過海港城再去咗Espresso alchemy。餐廳環境非常之靚、打卡一流👆今次叫咗杯cappuccino,奶同咖啡比例啱啱好,好好飲😍🥪panini - lemon chicken beacon $72麵包一啲都唔乾 咬落好鬆軟入面嘅雞肉亦都好juicy 唔會鞋口,食落有淡淡嘅檸檬味。Pesto chicken pasta$102雞胸煎得啱啱好,個青醬又調得剛剛好,雞胸分量都唔少,啱曬我呢啲做gym嘅人士。每次必叫呢個西多,外脆內軟加埋雪糕正👍整體嚟講呢間cafe性價比,真心講唔差,下次一定再嚟食。

餐廳環境非常之靚、打卡一流👆

麵包一啲都唔乾 咬落好鬆軟
入面嘅雞肉亦都好juicy 唔會鞋口,食落有淡淡嘅檸檬味。

Pesto chicken pasta$102

每次必叫呢個西多,外脆內軟加埋雪糕正👍
整體嚟講呢間cafe性價比,真心講唔差,下次一定再嚟食。

2022-12-15
2022-12-18 102 浏览
餐廳拱門設計好有特色,裝潢呈輕奢時尚風,打卡一流📸 店舖環境優美舒適,是獨自放鬆的好地方,也很適合情侶或閨蜜約會🤗食物方面提供西式菜,擺盤精緻,質素高,價錢中等,店員服務態度很好🥰 餐廳不提供預約服務💁🏻‍♀️ 晚市二人消費:$320 🫧不設加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍳Alchemy 全日早餐 All Day Breakfast ($142)✨推薦,好有驚喜!擺盤賞心悅目🥰 每款食物都好出色,絕對誠意十足!炒滑蛋水準一流,香腸外皮夠脆身,煙肉香脆不會鹹👍🏻 薯仔香脆惹味,牛角包大件又酥脆,蘑菇粒微乾身有咬口,車厘茄鮮甜多汁,生果香甜新鮮😍𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍵生酮宇冶抹茶忌廉卷 Keto Matcha Cream Roll Cake ($59)✨賣相精緻,抹茶愛好者必試😍 口感鬆軟,抹茶味香濃,滿滿的幼滑忌廉🤤 甜度低,帶有抹茶的苦澀味🍌自家製香蕉蛋糕 Homemade Banana Loan Cake ($31)✨蛋糕大件厚身,質感鬆軟又有彈性,飽肚感十足👍🏻 香蕉味香甜𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌☕️宇治抹茶鮮奶 Matcha Latte ($44/Large)✨抹茶味

晚市二人消費:$320 🫧不設加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

蛋糕大件厚身,質感鬆軟又有彈性,飽肚感十足👍🏻 香蕉味香甜

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
抹茶味濃郁而不苦澀🥰

☕️鮮奶朱古力 Milk Chocolate ($44/Large)✨
入口滑溜, 朱古力味香濃又不會太甜🥰