2023-05-24 48 浏览
有時在身走一趟海港城,還記得上一次應該大約一年前,幸好今次再訪還依舊在,看看餐牌還趕得切吃早餐,爽快叫下一件雞肉/煙肉Panini加多杯Flat white,成為HK$91.Panini正常比例落單前已要求剔走煙肉,所以上枱Panini全是雞肉是也,吃在口比預期好,雞肉有肉味不會(嘞),沒有太多調味反而吃得出原味道,是自己喜歡的⭐️⭐️⭐️Flat White是額外收費要上一杯大,沒有太大驚喜豆味道,中中平平⭐️⭐️⭐️沒有加一坐得舒適多比一星,至少比大集團要好。

沒有加一坐得舒適多比一星,至少比大集團要好。
早餐
🥬尖沙咀超大份沙律 海港城Cafe放工想同朋友舒服傾吓嘢📸見到尖沙咀新開呢間簡約純樸既意式Cafe就去試試✨️以白色為環境格調 兩邊有原木色既圓拱門,中間仲有墨綠色既二人卡位,燈光柔和✔️餐廳以極簡風格為設計主題,非常適合打卡✨️格局寬敞 有4人位同6人位~✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼🎣煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $92🐔青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $89#kurin沙律地圖兩碟沙律份量十足,擺盤非常好睇💓裏面有由色彩繽紛既茄子,橄欖,生菜,牛肉乾組成,夠晒食物纖維😚🥬 味道清新係檸檬汁 建議攪拌後食!個原塊雞胸肉非常足料✨️呢個價錢黎講性價比好高有得encore😎!🍰Keto Bamboo Charcoal Sesame Roll Cake 生酮竹炭黑芝麻忌廉卷 $61呢次去另一個原因就係見到有生酮甜品😚keto-friendly就係其實唔係用麵粉做所以唔係澱粉質😳❗️❗️店員推介黑芝麻味最唔甜🍰食落去甜度剛好而且個cream綿滑,實際係無糖無澱粉又低卡🤭真係可以食住瘦,仲有其他兩款口味任君選擇!✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼Ice Coffee Latte $46濃厚牛奶加上咖啡,香
🥬尖沙咀超大份沙律 海港城Cafe

✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
🎣煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $92
🐔青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $89
#kurin沙律地圖

生酮竹炭黑芝麻忌廉卷

真係可以食住瘦,仲有其他兩款口味任君選擇!
✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
Ice Coffee Latte $46
濃厚牛奶加上咖啡,香味濃郁,飲落非常絲滑,可以轉燕麥奶同almond milk🥰。

📍Espresso Alchemy
尖沙咀廣東道188號港景匯商場二樓203號鋪

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
  • 生酮竹炭黑芝麻忌廉卷
  • 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
返工前去咗尖沙咀呢間拱門café,有我鐘意嘅西式早餐😋飲埋杯coffee 醒神晒😌🦞海港城龍蝦牛油果全日早餐(限量供應)💰$199第一餐就食龍蝦真開心,龍蝦啖啖肉又多芝士,仲有良脂牛油果、煎蛋、炒得好香嘅菇、哈密瓜、車厘茄、仲有我好鐘意又酥脆嘅牛角包😍超啱我食😋🍞西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家製海鹽焦糖醬💰$76平時甜品都幾鐘意食French toast,呢到嘅French toast煎得香口,入面濕軟索晒蛋汁,最鐘意加埋少少雪糕一齊食,冷熱交融😋🍫Mocha💰$46/LGE之前試過伯爵奶茶伯爵朱古力後,今次飲Mocha,朱古力味濃郁,少飲咖啡嘅可以試呢款💰$321/2ppl🚩Espresso Alchemy (尖沙咀) @espressoalchemy 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

🦞海港城龍蝦牛油果全日早餐(限量供應)💰$199

🍞西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家製海鹽焦糖醬💰$76

🍫Mocha💰$46/LGE

💰$321/2ppl
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2023-05-14
2023-05-14 91 浏览
呢間係我私心收藏咗好耐嘅cafe🫶🏻呢度嘅all day breakfast一直係我心目中嘅no.1🥰暫時未揾到地方好食過佢All day breakfast with lobster $199佢個龍蝦雖然睇落唔算大隻,但估唔到都幾多肉仲要爆晒膏😍炒蛋好嫩滑,仲好香牛油味,其他配菜有牛油果🥑、哈密瓜🍈、香腸同蘑菇🍄,不得不說個焗蘑菇雖然冇特別落啲咩調味料,但都好好食,完全唔乾!牛角包都做到外鬆脆內鬆軟,就算食完其他嘢好飽都要食埋佢落肚😛All day breakfast $145同上面唔同嘅係,佢個牛角包係再大個啲,牛油果變咗做焗薯仔同煙肉,煙肉煎到微燶脆卜卜,焗薯仔嘅調味恰到好處,唔會太鹹,而其他相同嘅配料一樣咁出色💯Banana bread🍌 $33離遠已經聞到香味🤩本身覺得個樣睇落冇咩特別,食落原來厚實而柔軟,甜度啱啱好,係香蕉嘅天然甜味。Milk chocolate🍫🥛 $48朱古力同牛奶嘅比例啱啱好,飲落香醇唔會太甜,係好真實嘅味

All day breakfast $145

Banana bread🍌 $33

Milk chocolate🍫🥛 $48
朱古力同牛奶嘅比例啱啱好,飲落香醇唔會太甜,係好真實嘅味
2023-05-12 65 浏览
今日同朋友聚會同朋友去完海港城行街,經過呢間Espresso alchemy 於是就入去食個晚餐啦餐廳係商場嘅半開放空間 裝修有風格 打卡影相一流 同時又富有空間感 坐成日都得啊Pasta Carbonara 意粉非常彈牙 in腩肉係厚切油分十足Risotto Mushroom and chesses ALL Day Breakfast份量巨型到我嚇親嘅all day Breakfast 炒蛋,夠晒creamy 滑溜,同時不失蛋香 煙肉同埋早餐腸唔會好鹹 仲有唔少嘅蔬菜配搭,包括炒菇薯仔粒 炸薯餅 哈密瓜 仲有超巨型嘅趣卜卜牛角包Tiramisu Roll Cake其他地方少有嘅生酮甜品 蛋糕體做得濕潤細緻同真實無異 入面嘅忌廉有淡淡的芝士香氣 加上咖啡氣味十足Earl Grey Chocolate (Large)拉花超靚呀朱古力味濃郁,加上淡淡的伯爵茶香氣,一啲都唔油膩

Risotto Mushroom and chesses

ALL Day Breakfast

Tiramisu Roll Cake

Earl Grey Chocolate (Large)
拉花超靚呀朱古力味濃郁,加上淡淡的伯爵茶香氣,一啲都唔油膩
2023-05-11 507 浏览
通關後都避去油尖旺上星期日去尖沙咀多人到嚇屎寶寶😶好彩呢間cafe無吸旅客🤫 出去點餐,之後會有職員送餐,但無加一服務費,幾好。𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 & 𝙼𝚘𝚣𝚣𝚊𝚛𝚎𝚕𝚕𝚊 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒 💲𝟽𝟿呢個牛油果蕃茄芝士panini夠健康~𝙼𝚘c𝚑𝚊 💲𝟺𝟼 (𝙷)𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 💲𝟽𝟾一直都無留意原來佢有bagel食,半個都好飽了~ 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟺𝟶 (𝙷)𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝙱𝚎𝚛𝚛𝚒𝚎𝚜 𝚒𝚌𝚎-𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 - 𝚖𝚊𝚙𝚕𝚎 𝚜𝚢𝚛𝚞𝚙 💲𝟽𝟼揀咗用楓糖漿,甜而不膩~ 熱toast+凍雪糕,正~𝚃𝚒𝚐𝚎𝚛 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $𝟷𝟸𝟿大推呢個意粉,帶微微辣,香濃惹味!𝚄𝚓𝚒 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 💲𝟺𝟾 (𝙷)𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 $𝟺𝟻
通關後都避去油尖旺
上星期日去尖沙咀多人到嚇屎寶寶😶
好彩呢間cafe無吸旅客🤫

出去點餐,之後會有職員送餐,但無加一服務費,幾好。

呢個牛油果蕃茄芝士panini夠健康~

𝙼𝚘c𝚑𝚊 💲𝟺𝟼 (𝙷)

𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 💲𝟽𝟾
一直都無留意原來佢有bagel食,半個都好飽了~

𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟺𝟶 (𝙷)

揀咗用楓糖漿,甜而不膩~ 熱toast+凍雪糕,正~

𝚃𝚒𝚐𝚎𝚛 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $𝟷𝟸𝟿
大推呢個意粉,帶微微辣,香濃惹味!

𝚄𝚓𝚒 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 💲𝟺𝟾 (𝙷)

𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 $𝟺𝟻

2023-05-10
朝早喺尖沙咀開完會都未夠11點半,行咗嚟呢度,原來仲有 BREAKFAST,咁就決定喺度開餐,當係我嘅 Brunch 🤣有多款 BREAKFAST 可以選擇,咁我揀咗 $199 嘅「海港城龍蝦🦞牛油果🥑全日早餐 The Harbour City Lobster & Avocado All Day Breakfast」,BREAKFAST 包 Regular Size Single Origin Brew Coffee 😋「海港城龍蝦🦞牛油果🥑全日早餐」:餐牌上邊寫住有呢啲材料:Eggs (Scrambled or Sunny Side), Lobster (Half), Avocado, Sausages,Mushroom and Mini Croissant,其實仲有小蕃茄🍅同埋蜜瓜🍈😋;龍蝦🦞肉質幾結實,仲有少少膏,上邊比薄薄哋嘅熱溶咗嘅芝士🧀️覆蓋住,幾好味😋;其他食材全部都幾好味😋;仲有,加埋份量好多,食得好飽🤩Single Origin Brew Coffee 香濃好飲 😆仲叫咗 $33 嘅「自家製藍莓核桃蛋糕 Homemade Loaf Cakes Blueberry & W

仲叫咗 $33 嘅「自家製藍莓核桃蛋糕 Homemade Loaf Cakes Blueberry & Walnut」:嚟嘅時候仲暖暖哋,又食到啲藍莓🫐同埋核桃🤩
2023-05-08 67 浏览
今日同朋友慶祝生日,就去咗尖沙咀海港城既Espresso alchemy Risotto Mushroom and chesses飯粒軟滑圓潤,配上香濃既蘑菇芝士汁,天衣無縫ALL Day BreakfastScrambled EggsPanini Lemon Chicken Bacon食材相當充足,每一啖咬落去都食到雞扒同鴨胸,當然唔少得既就係芝士,而且唔會有鴨胸既肥膩感,非常好。Tiramisu RollMilk Chocolate (Large)

Risotto Mushroom and chesses
飯粒軟滑圓潤,配上香濃既蘑菇芝士汁,天衣無縫

ALL Day Breakfast
Scrambled Eggs

Panini Lemon Chicken Bacon

Tiramisu Roll

Milk Chocolate (Large)
2023-05-07 51 浏览
約咗朋友唻食tea, 雖然喺海港城, 但係要行到最尾, 所以人相對冇咁多, 唔使同人迫青醬雞胸沙律雞胸非常淋, 一啲都唔鞋, 有啲似慢煮雞胸, 配埋檸檬醋, 好開胃, 份量亦好多👍🏻香草牛肉漢堡Burger好大份, 個包好脆, 不過牛肉有啲乾埃塞俄比亞豆本身好期待, 因為呢隻豆係會有花香, 桃味, 同果味, 但係飲落又唔覺, 反而有啲苦

青醬雞胸沙律

香草牛肉漢堡
Burger好大份, 個包好脆, 不過牛肉有啲乾

埃塞俄比亞豆
2023-05-06 50 浏览
同朋友幾人一齊去食野聚會,環境係幾好ge,食物味道也可以,飲品就好難飲,食完後肚勁唔舒服,痾左幾次,以為得自己係咁,同朋友傾開,先知佢地回家後都有痾嘔我地只約了食野傾計,之後都各自回家了,冇其他共同地方食野,睇了醫生,是腸胃炎同餐廳講返得到的回覆是:佢地之後都有食同一批食材但冇事好同情我地遭遇,希望我地快D好我都冇野好講了
同朋友幾人一齊去食野聚會,
環境係幾好ge,食物味道也可以,
飲品就好難飲,
食完後肚勁唔舒服,痾左幾次,
以為得自己係咁,同朋友傾開,
先知佢地回家後都有痾嘔
我地只約了食野傾計,之後都各自回家了,
冇其他共同地方食野,睇了醫生,是腸胃炎
同餐廳講返得到的回覆是:
佢地之後都有食同一批食材但冇事
好同情我地遭遇,希望我地快D好
我都冇野好講了
2023-05-04 50 浏览
我點了latte和三道菜,分別是pineapple chicken burger 、mushroom cheese risotto 和 French toast with salted caramel 。首先是latte,這杯咖啡製作精湛,帶有豐富的咖啡香氣,奶泡柔軟細滑,讓人不禁多喝了幾口。接下來是主菜,pineapple chicken burger的口感非常豐富,雞肉肉質鮮嫩多汁,搭配上烤過的菠蘿和酸甜的醬汁,讓人食指大動。Mushroom cheese risotto 的味道也十分出色,米飯煮得剛好,蘑菇的香味和cheese的香濃口感完美結合,讓人吃得十分滿足。最後是French toast with salted caramel,這道甜點非常美味,吐司烤得酥脆,口感十分香甜,加上鹽焦糖的調味,讓整道甜點更加豐富。整體來說,espresso alchemy提供的食物和咖啡都很出色,價格也相當實惠,比其他咖啡店性價比高。餐廳的氛圍舒適、環境寬敞明亮,是一個放鬆用餐和享受美食的好去處。如果你對高品質的咖啡和美食感到興趣,不妨來這家餐廳一試。

五一黃金週又來了,三年來冰冷不少了的尖沙咀,今日想去感受下熱鬧,旅客十分多,廣東道每間名店都大排長龍,好久不見嘅景象,我也好久沒有行海港城,同朋友逛耐左想找一間cafe坐一坐,來到港威地下這邊的Espresso Alchemy見人還不多,未開始排隊,正好。看看Menu都好多款式選擇。Avocado Panini $79牛油果番茄芝士意大利三文治,最喜歡Panini個質感,配上牛油果、番茄芝士,夠健康。配上一杯Mocha,perfect。🍝香辣虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 $129朋友想食意粉,點了這款,整體都不錯,帶微辣,幾惹味。西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖 $76最後再share一個西多士,配上雪糕,真的好滿足☕️Mocha $46 (L)☕️Flat White Coffee $45 (L)

看看Menu都好多款式選擇。
Avocado Panini $79

🍝香辣虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 $129
朋友想食意粉,點了這款,整體都不錯,帶微辣,幾惹味。

西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖 $76
最後再share一個西多士,配上雪糕,真的好滿足

☕️Mocha $46 (L)
☕️Flat White Coffee $45 (L)
2023-04-30
下午茶
2023-04-30 55 浏览
今日同屋企人嚟熱鬧嘅尖沙咀食野 揀咗呢間cafe☕️座位寬敞舒適😆我地嗌咗以下野食:1.Pasta - Tiger Prawn✓一上碟已經聞到好香嘅蕃茄味🤤🤤✓食得出係新鮮出爐(好熱)👍👍✓蕃茄好開胃🍅同新鮮✓虎蝦好大隻好厚肉😍🦐✓意粉軟硬度剛好🍝✓好夠辣🌶同惹味😋2.Burger - Chicken Pineapple✓好大個burger😋😍大滿足✓包好脆😎✓兩塊雞扒好大又新鮮🐔✓菠蘿新鮮🍍✓有兩塊蕃茄同埋沙律菜🍅✓旁邊有幾粒焗薯🥔辣辣地3.Blueberry Bread ✓外脆內軟😊✓好香蛋糕味✓唔會太肥膩4.Mocha✓拉花好精緻✓朱古力同咖啡味同時兼備🍫☕️✓ 咖啡香味好提神總結:呢度座位舒適 食材新鮮 價錢唔算太貴(人均$162)值得一試😊

我地嗌咗以下野食:

✓拉花好精緻
✓朱古力同咖啡味同時兼備🍫☕️
✓ 咖啡香味好提神

2023-04-27 46 浏览
<Hong Kong 🇭🇰•Tsim Sha Tsui>“咬我唷!青醬雞胸沙律”已經有半年冇去Espresso Alchemy ,偶然都會掛住佢哋講聲最慢煮雞胸沙律🥹🥹🥹身邊嘅朋友都知道!我極力推介真增肌減脂嘅佢哋食因為我最鍾意佢嘅青醬雞扒沙律至少都有六片,每次都超過八件雞胸肉!咁多年都呢個定價,真心抵抗通脹 🙈青醬雞扒沙律🥗巨切青醬雞胸配上新鮮沙律菜、蕃茄漬、橄欖、沙律醋😍一共有10多件青醬雞胸肉,慢煮雞胸肉質滑滑,好juicy!而且夠飽肚!無論係減肥定係增肌呢份沙律都啱晒!墨西哥夾餅配慢煮豬肉絲 with sasa sauce墨西哥夾餅考得香脆,記住多汁嘅慢煮豬肉絲,香而不膩,兩大件都幾飽肚跟餐有咩唔同嘅咖啡奶茶同特飲蜜糖伯爵茶拿鐵Honey Earl Grey Latte伯爵茶嘅味道,好突出Homemade Lemonade轉天氣有啲流鼻水需要飲佢哋自家製嘅Lemonade補充維他命C 唔會好甜,幾好飲Tiramisu Roll Cake雖然我哋唔係keto buddy但係都想試呢一個蛋糕卷係提拉米蘇嘅味道,冇諗過減肥都可以食甜品!正
<Hong Kong 🇭🇰•Tsim Sha Tsui>
“咬我唷!青醬雞胸沙律”

青醬雞扒沙律🥗
無論係減肥定係增肌呢份沙律都啱晒!

墨西哥夾餅配慢煮豬肉絲 with sasa sauce

跟餐有咩唔同嘅咖啡奶茶同特飲

蜜糖伯爵茶拿鐵Honey Earl Grey Latte
伯爵茶嘅味道,好突出

Homemade Lemonade

Tiramisu Roll Cake

2023-04-22 254 浏览
平日嘅中午約左朋友喺尖沙咀見面,就揀左呢度開飯一直都有去開荃灣分店,海港城分店就第一次,其實平時成日行街食飯經過… 但真係唔知佢嘅存在🫣中午時分黎到全場滿座,好在即刻有位,唔洗等Lunch set 都多選擇,pasta, salad, sandwiches 等等,而我就為左佢而黎~ 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($89)配 Flat White - Large (+$16)揀呢度lunch, 完全係因為呢個雞胸,之前喺荃灣分店有食開,好味、好鍾意食!今次海港城分店質素一樣咁好,見同場好多人都叫呢個🤭從來都無食過咁嫩嘅雞胸,完全唔似食緊雞胸肉,好嫩好多汁份量亦都好多,好大碟,lunch 絕對夠飽由於朋友未試過呢間餐廳,又點左第二款野食(牛油果貝果),所以分左件雞胸佢試,朋友都話真係好食,仲追問我邊度有分店🤭如果要減醣,要增肌減脂,真係日日食呢都完全無問題🤤咖啡就唔多講了,呢間咖啡一向都唔錯食物、咖啡都做得好好,希望可以再開多啲分店
平日嘅中午約左朋友喺尖沙咀見面,就揀左呢度開飯
中午時分黎到全場滿座,好在即刻有位,唔洗等
今次海港城分店質素一樣咁好,見同場好多人都叫呢個🤭
從來都無食過咁嫩嘅雞胸,完全唔似食緊雞胸肉,好嫩好多汁
份量亦都好多,好大碟,lunch 絕對夠飽
如果要減醣,要增肌減脂,真係日日食呢都完全無問題🤤
咖啡就唔多講了,呢間咖啡一向都唔錯
食物、咖啡都做得好好,希望可以再開多啲分店
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬