2023-06-09 101 浏览
今天中午,我到一家健康餐廳用餐。雖然人流很多,需要排隊等候,但是等待的時間並不算太長。餐廳內設有冷氣,讓用餐環境相當舒適。我點了雞胸肉沙拉和三文魚,兩道菜都非常美味。雞胸肉沙拉的雞肉非常嫩滑,沙拉配料新鮮且豐富,食用起來非常清爽。而三文魚內裡鮮嫩多汁,健康低脂之選❤️。整體而言,這家健康餐廳的菜色非常健康美味,值得一試。如果您想吃得健康又美味,這裡是一個不錯的選擇。不過,由於中午人流較多,建議大家提前排隊或早點到達。

Single  origin  brew
三文魚沙律
三文魚沙律
  • 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
2023-06-09 707 浏览
去完海港城Shopping 想食清啲諗起Espresso Alchemy個雞胸肉沙律超好食即刻去嘆返個tea 環境好寬敞舒適好lucky 坐到窗口打卡位 影相靚 📷食物有好多唔同選擇 每款都好吸引🐔青醬雞胸沙律檸檬醋醬青醬醬汁好香慢煮雞胸肉肉質超滑 而且份量好多配埋大量沙律菜 好滿足 (好多火箭菜😍)🥑牛油果碎蛋貝果沙律牛油果說加蛋沙律醬好creamy 連埋bagel一齊食好夾同樣配有大量沙律菜 健康又飽肚🍔自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬好厚嘅burger 漢堡扒好厚好大塊牛味香濃 肉汁好juicy仲有芝士黑松露沙律醬 好滋味🍝香煎虎蝦配露筍辣番茄汁意粉有三大隻虎蝦肉質彈牙意粉煮至 Al dente 掛滿蕃茄醬汁 帶少少辣原本想點佢最出名嘅生酮蛋糕卷但一早就賣晒啦 食咗其他甜品🥞西多士伴鮮醬果及雪糕配楓糖漿西多士金黃色 中間夾層咗果醬 味道清甜配埋楓糖漿同雲呢拿雪糕一齊食口感豐富🍌 自家製香蕉蛋糕雖然外表較平凡 但都幾好食蛋糕香蕉味香濃 質感厚實 份量好大舊☕️ Iced Latte咖啡味香 質感幼滑🍫 薄荷朱古力朱古力味好香滑 帶清新嘅薄荷味
即刻去嘆返個tea 環境好寬敞舒適

好lucky 坐到窗口打卡位 影相靚 📷
食物有好多唔同選擇 每款都好吸引

🐔青醬雞胸沙律檸檬醋醬
青醬醬汁好香
慢煮雞胸肉肉質超滑 而且份量好多
配埋大量沙律菜 好滿足 (好多火箭菜😍)
🥑牛油果碎蛋貝果沙律
  • 香煎虎蝦配露筍辣番茄汁意粉
  • 西多士伴鮮醬果及雪糕配楓糖漿
  • 自家製香蕉蛋糕
2023-06-08 73 浏览
之前喺度食佢嘅西多士配自家製海鹽焦糖醬,一直念念不忘想encore,今日終於同朋友再黎!呢度除咗嘢食,地點同環境都係另一個吸引我嘅地方。雖然佢係喺海港城入邊,但環境安靜而舒服。今日係我第一次是佢嘅iced mint chocolate,因為天氣熱,想飲啲凍而fresh嘅甜嘢,呢杯真係最好嘅選擇!佢嘅薄荷味好濃,但唔會蓋過咗朱古力味,平衡得啱啱好。而主食我就叫咗自家製香草牛肉漢堡,佢嘅黑松露味好重好香,配上拉絲嘅芝士,口感好豐富!最後當然係我期待已久嘅西多士,依然外脆內軟,一啲都冇令我失望。

2023-06-08 80 浏览
位置方便,我成日lunch time都食價錢合理,健康之選,減肥的女孩子可以試佢地既雞胸肉沙律,好味,重點雞胸肉係熱.唔似出面的雞胸肉沙律凍點冰冰…暖笠笠…好味..
位置方便,我成日lunch time都食
雞胸肉沙律
Earl  Grey  Tea
Pasta-Tiger  Prawn    Asparagus  spaghetti
Earl  Grey  Tea
2023-06-07 75 浏览
終於都到左熱辣辣既夏天,香港既夏天真係唔係人咁品,無咩特別都盡量唔係街度行,係商場涼下冷氣行下街食下野好過,海港城係其中一個最好選擇,夠大乜都有幾鐘意去呢間coffee shop,又可以輕食,又有飽肚野食,甚至就咁叫杯咖啡坐下傾下計都幾好Cappuccino- Oat Milk ($39+$3)我唔飲得奶,呢度加$3就可以轉almond milk/ oat milk/ soy milk,呢杯cap咖啡味算濃,提神一流Lemon Chicken Bacon Panini ($75)即叫即整panini,咬落去有拉絲芝士,幾款食材既味道夾埋好襯,食完再飲咖啡感覺一流Tiger Prawn Pasta ($129)有三隻大虎蝦,無煮到過老keep到彈牙口感,蕃茄醬汁帶辣,辣道都唔少,唔食得辣既朋友可能要叫第二款pasta啦French Toast ($76)有兩款味揀,我就揀左海鹽焦糖,將雲呢拿雪糕放上熱toast度食,一冷一熱口感,夏天必食

Cappuccino- Oat Milk ($39+$3)

Tiger Prawn Pasta ($129)

French Toast ($76)
2023-06-04
最近同朋友去咗尖沙咀行街 行到攰想坐低飲杯嘢 就聞到呢間小店嘅咖啡好香 一於入去坐低試吓🤣🤣佢哋呢度除咗咖啡、特飲、茶類亦都有意粉、bagel、生酮蛋糕等選擇 價錢唔會好貴 靜靜地過一個週末下午都係一個唔錯嘅選擇🫣🫣Americano 朋友行到有啲眼瞓 就叫咗杯Americano飲 味道香濃 咖啡味重 飲完一杯之後好精神 可以繼續行街💓Milk Chocolate 我唔係好鍾意飲咖啡 就叫咗杯鮮奶朱古力 奶味同朱古力好濃郁 但係又唔會太甜 唔會飲到好膩 Banana Bread飲咖啡一定要配個蛋糕仔 香蕉味好重 蛋糕實淨得來暖笠笠 配埋咖啡一齊食就一流Bagel - Avocado Egg Mayo好推介呢一款 牛油果味重 配埋牛油同雞蛋 都幾飽肚㗎 中間配埋新鮮沙律菜 好啱當下午茶 坐低唞吓~

佢哋呢度除咗咖啡、特飲、茶類

Americano

Milk Chocolate

Banana Bread

Bagel - Avocado Egg Mayo
2023-06-04
  • Milk  chocolate
2023-06-05 518 浏览
平時行海港城通常都會行近碼頭果邊既商場原來行到去港威商場,有一間高質既咖啡店,仲有多個拱門打卡位,大家不能錯過餐廳空間感十足,環境舒適,適合休閒慢活地去品味咖啡另外仲提供精緻西餐主食、全日早餐、多士、沙律、奄列、意大利三文治、甜品等等食品方面:青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 : 雞胸份量超多,慢煮雞胸肉質軟淋,配上青醬後味道清新,再加上超大份既新鮮沙律,夠曬健康美味牛油果碎蛋貝果配沙律 : 貝果夾住清新牛油果碎蛋沙律,配上超大份既新鮮沙律,開胃又好味自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 : 超厚有肉味的漢堡扒,夠曬 Juicy 有口感,加上芝士、黑松露沙律醬、蕃茄、新鮮蔬菜,份量十足香煎虎蝦配露筍辣蕃茄汁意粉 : 意粉質感爽口,每條意粉都掛住蕃茄內醬汁,味道帶微辣,配上肉質爽彈大虎蝦,香濃惹味西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 : 外皮煎到金黃色,少少香脆,中間仲夾住士多啤梨醬,加上楓糖漿、水果粒及雲尼拿雪糕,美味既飯後甜品自家製香蕉蛋糕 : 外邊焗到脆身,質感結實,濃濃既香蕉味,用料十足鮮奶咖啡 : 咖啡味香濃,口感順滑,好飲既 Latte 薄荷朱古力 : 冰凍既朱古力味道濃郁,又帶有淡淡既薄荷味Ou
平時行海港城通常都會行近碼頭果邊既商場

餐廳空間感十足,環境舒適,適合休閒慢活地去品味咖啡

食品方面:

鮮奶咖啡 : 咖啡味香濃,口感順滑,好飲既 Latte

薄荷朱古力 : 冰凍既朱古力味道濃郁,又帶有淡淡既薄荷味
Ours Tips : 餐廳用餐時間為 90 分鐘,如果唔係太多人客人排隊,都可以繼續慢慢用餐

2023-06-03
2023-06-02 78 浏览
之前放假食得太勁,想搵個地方食清淡啲,經過間餐廳見佢有沙律食,環境又夠舒服,所以就坐低試吓。佢飲品嘅選擇好多,因為好攰呀好熱,所以就叫咗杯iced milk chocolate,欣賞佢唔會太甜。煙三文魚沙律好大份,蔬菜好新鮮,煙三文魚又多,唔會太鹹,而且佢個檸檬醋好為個沙律加分,天時暑熱酸酸地非常開胃。最後又點少得甜品,因為落單嘅時候見到佢個蛋糕好吸引,所以就叫咗件香蕉蛋糕試吓,一件$33,如果買原條就$231。香蕉味好濃郁,蛋糕夠厚實,好飽肚。見到佢Menu仲有生酮蛋糕卷,又係一個減肥女士嘅好選擇。

見到佢Menu仲有生酮蛋糕卷,又係一個減肥女士嘅好選擇。
2023-06-01 282 浏览
嚟尖沙咀聽 talk,由於時間尚早,決定先喺附近搵間餐廳食個早餐。揀咗海港城港威商場地下呢間「Espresso Alchemy」。餐廳主打精緻西餐,而早市時段,即 8am – 11:30am 就有早餐供應,選項都幾豐富,有全日早餐、多士、沙律、奄列及意大利三文治等。餐廳採半自助形式,店內裝潢優雅,圓拱門設計、雲石餐檯、純白椅子,再配上直立式波波燈,環境舒適愜意,予人輕鬆悠閒之感。點咗兩份早餐,每客都配有咖啡一杯。牛油果碎蛋貝果配沙律 ($78)  Bagel 口感好正,外層烘到脆卜卜,入口柔韌有嚼勁,牛油果香滑濃郁,加埋碎蛋,味道調配得啱啱好,食落好 fresh 好清新!檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ($75)  Panini 外脆內鬆軟,餡料份量十足,雞肉嫩滑又有口感。煙肉鹹香味濃,芝士軟綿不膩,加埋酸酸地嘅檸檬汁,好醒胃。跟餐嘅 Single Origin Brew Coffee 口感幾特別,質感好醇厚,焦香又帶點微酸。另外仲點咗個 Keto Bamboo Charcoal Sesame Roll Cake 生酮竹炭黑芝麻忌廉卷 ($61),卷蛋鬆軟綿密,忌廉輕盈幼滑,食落有很濃
點咗兩份早餐,每客都配有咖啡一杯。
另外仲點咗個 Keto Bamboo Charcoal Sesame Roll Cake 生酮竹炭黑芝麻忌廉卷 ($61),卷蛋鬆軟綿密,忌廉輕盈幼滑,食落有很濃郁芝麻味,加上無糖、無麵粉又低卡,生酮人士可以放心食用!
今日行海港城見到呢間圓拱形外觀嘅Cafe坐低hea下享受豐富午餐除咗沙律 三文治等輕食之外主食都做得非常出色✨青醬雞肉忌廉長通粉青醬完全融合每條長通粉口感Creamy雞肉份量都幾多,嫩滑厚肉✨香煎虎蝦配露筍辣蕃茄汁意粉面層大大隻爽口虎蝦配上微辣嘅蕃茄汁,非惹味✨香蕉蛋糕暖暖地嘅蛋糕,質地好結實用料十足✨藍莓核桃蛋糕呢款加入藍莓同核桃食落嘅口感更豐富✨Matcha Latte幼滑嘅鮮奶配上淡淡宇治抺茶濃香加埋拉花好有心思✨Ice Mocha咖啡同朱古力比例恰好香濃得嚟又唔會太甜熱飲應該更濃郁
今日行海港城
見到呢間圓拱形外觀嘅Cafe

坐低hea下享受豐富午餐

除咗沙律 三文治等輕食之外
主食都做得非常出色

✨青醬雞肉忌廉長通粉
青醬完全融合每條長通粉
口感Creamy
雞肉份量都幾多,嫩滑厚肉

✨香煎虎蝦配露筍辣蕃茄汁意粉
面層大大隻爽口虎蝦
配上微辣嘅蕃茄汁,非惹味

✨香蕉蛋糕
暖暖地嘅蛋糕,質地好結實
用料十足

• Matcha Latte
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
  • Mocha
早排同朋友係海港城行完街諗住搵間Cafe坐下,無意中發現呢間係港威商場地下既Espresso Alchemy ,位置多亦有拱門打卡位,今次叫左幾款野食,味道有驚喜!西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 $76同港式西多士不同,呢款相對冇咁油膩,外皮帶輕脆,入面揸左士多啤梨醬,加上楓糖漿甜甜酸酸好開胃,配上水果粒及雲尼拿雪糕,值得一試烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 $125賣相好吸引,烤雞份量多入口不會太鞋,幾鐘意個醬汁配埋菠蘿好Fresh不易膩,旁邊仲有已調味的焗薯,大滿足!Iced Americano $41天氣熱既時候飲番杯冰美式透心涼,味道酸酸地好開胃Artisan Tea 手沖茶 $59 有6款手沖茶選擇,今次就揀左桂花龍井,茶味清香,一壺上有助解膩

西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 $76

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 $125

Iced Americano $41

天氣熱既時候飲番杯冰美式透心涼,味道酸酸地好開胃

Artisan Tea 手沖茶 $59

❤️ Lemon Juice Marinated Chicken with Bacon and Mozzarella Cheese Panini檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治Panini 外鬆脆內鬆軟, 入面勁多餡料~好多雞肉,煙肉同起晒絲既芝士~呢個組合超match呀!❤️ The Alchemy All Day Breakfast Alchemy 全日早餐Eggs (Scrambled or Sunny Side), Bacon, Sausages, Mushroom. Potatoes and croissant好豐富既早餐~ 有牛角包, 焗薯仔, 煙肉, 腸仔, 炒蛋, 蘑菇, 哈密瓜牛角包好脆~ 蘑菇好juicy~ 唔會乾淨淨~ 香腸帶有少少辣, 好惹味, 炒蛋煮到好嫩滑, 仲有個好甜既哈密瓜! 好满足~❤️ Uni matcha latte large + almond milk 宇治抹茶鮮奶拉花拉得好靚~ 好香滑,岩晒我呢個抹荼控, 又唔會好苦澀❤️ Iced Latte 鮮奶咖啡咖啡味香濃細滑~ 就會叫凍飲, 唔會令到成杯淡晒~ 依然濃旭~
檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治

拉花拉得好靚~ 好香滑,岩晒我呢個抹荼控, 又唔會好苦澀

2023-05-25 65 浏览
每次去尖沙咀行街, 想搵間Cafe坐下嘅時候, 我通常都會第一時間諗起呢度先!因為佢哋嘅食物水準一直都保持住高水準, 而且環境舒適, 呢間分店好有空間感, 食物又好味, 性價比高👍🏻!🍵Matcha抹茶味香醇濃厚🍃, 口感順滑, 抹茶與香醇濃郁嘅牛奶融合出醇厚風味✿.‎˖ 🍰藍莓合桃蛋糕非常推介👍🏻!烘烤過嘅蛋糕外皮好鬆脆, 有好多藍莓同合桃, 超足料的!蛋糕本身鬆軟綿密, 濕潤度剛好; 合桃好脆口, 有果仁香; 藍莓大大粒🫐, 好香甜🍰香蕉蛋糕有着天然香甜嘅香蕉味🍌, 蛋糕鬆軟濕潤, 食得出個甜度全來自香蕉, 食完成個都唔會覺得好甜膩🍝香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉大大隻虎蝦, 口感彈牙, 辣辣哋好惹味~~🥯牛油果碎蛋貝果Bagel夾住清新嘅牛油果碎蛋沙律🥑, 旁邊配上新鮮沙律🥗, 開胃又好味😋!

🍵Matcha

🍰藍莓合桃蛋糕

🍰香蕉蛋糕

🍝香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
大大隻虎蝦, 口感彈牙, 辣辣哋好惹味~~

🥯牛油果碎蛋貝果
2023-05-25
  • Matcha Latte
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
  • 藍莓合桃蛋糕
2023-05-25 50 浏览
夜晚想享受靜靜地嘅me time, 咁啱又經開尖沙咀,即刻諗起呢間紅白嘅海港城cafe😘Avocado Egg Mayo Bagel with Salad $78牛油果新鮮熟透,好味。加埋個bagel口感好香脆,令人好有飽足感。Hot Earl Grey Chocolate $42熱朱古力同伯爵茶結合,味道香濃,好滑口。呢杯熱飲超暖胃,好適合喺冬天飲用。Blueberry Bread $33藍莓麵包香甜可口,超多核桃,麵包鬆軟。Honey Bee Lime Soda $48非常清新嘅飲品,帶有淡淡嘅蜜糖味同檸檬嘅酸甜味,非常開胃解渴。行到成身汗飲呢杯啱哂。

Hot Earl Grey Chocolate $42

Blueberry Bread $33
藍莓麵包香甜可口,超多核桃,麵包鬆軟。

Honey Bee Lime Soda $48
為大家介紹一家必定要收藏的海港城咖啡廳✨ฅ( ̳• ·̫ • ̳ฅ)每次週末想不到去哪裡 就會喜歡到海港城逛商店逛完大半天就會找個地方歇歇 順便吃美食對我來說 這間咖啡廳回頭率超高 超級推薦.ᐟ.ᐟ ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •// 主菜 Main course //♡ 虎蝦配蘆荀蕃茄汁意粉意粉的質感煮得很爽口剛剛好麵條非常掛汁 每一根都蘸上香辣的番茄汁🍅配上剝殻的大蝦 肉質爽彈甜酸味道非常香濃 超級好吃.ᐟ.ᐟ ♡ 煙三文魚沙律配檸檬醋醬 Salad - Salmon Salad 🥗沙律的口感超級豐富~我最喜歡吃是一片片的煙熏三文魚 弄得好像玫瑰花瓣一樣精緻佐以餐廳特調的檸檬醋非常好吃.ᐟ.ᐟ // 甜品 Dessert //♡ 合桃藍莓蛋糕原來一件的份量也不少味道帶著淡淡的甜配上超多的合桃和藍莓肉都超級有驚喜.ᐟ.ᐟ.ᐟ// 咖啡 Coffee //♡ Latte拿鐵咖啡的拉花超級美暖暖的喝進喉嚨的口感非常香醇~✿/ 環境 Environment /餐廳空間感十足 環境佈置非常舒適枱與枱之間距離有點近  下午時分過來人流挺多也許會有一點吵 不過可以坐很久店員其實是不會

每次週末想不到去哪裡 就會喜歡到海港城逛商店

意粉的質感煮得很爽口剛剛好
麵條非常掛汁 每一根都蘸上香辣的番茄汁🍅
配上剝殻的大蝦 肉質爽彈
甜酸味道非常香濃 超級好吃.ᐟ.ᐟ

沙律的口感超級豐富~
我最喜歡吃是一片片的煙熏三文魚

都超級有驚喜.ᐟ.ᐟ.ᐟ

// 咖啡 Coffee //

♡ Latte

拿鐵咖啡的拉花超級美
暖暖的喝進喉嚨的口感非常香醇~

/ 環境 Environment /

餐廳空間感十足 環境佈置非常舒適
枱與枱之間距離有點近  下午時分過來人流挺多
也許會有一點吵 不過可以坐很久
店員其實是不會催趕啦 可以坐得非常舒服~

☀︎

會不時為客人添水和換碟
也不會趕著收碟 催促食客離開𓁙

/ 價錢 Price /

以這個位置的餐廳來說 價錢不算太貴
這裡的主要是單點的咖啡店主食、輕食和飲品
食物質素不錯 賣相精緻而且味道好吃⍨
購物完過來歇息一下絕對推薦.ᐟ‪‪.ᐟ