2023-03-05 8 浏览
廟街真係一個臥虎藏龍既地方🤣係呢個充滿本土情懷既廟街牌坊隔離,有一間地中海菜式既餐廳🤣驚喜!估唔到😝一入到餐廳好似都好surprise,餐廳雖然唔大,但係好有feel,staff好welcoming,上每道菜式都有簡單推介下,辛苦晒🥰1️⃣法國生蠔Gillardeau n/2 🦪🦪蔗渣價錢燒鵝味道就係咁解😂價錢好抵,但有質素,新鮮鮮甜飽滿,重點係廚師特別為生蠔調左個汁,而唔係一般既檸檬汁果啲,另外好有heart咁用左煲仔上菜,我估⋯⋯因為廟街煲仔飯好出名?😂2️⃣Salad with baby sherry marinated tomatoes, spinach and Manchego cheese shavings呢個沙律🥗好refreshing,個dressing調既味道剛剛好,而且番茄仔同沙律菜都爽脆既,加埋芝士既鹹香,成件事係好平衡好啱我口味既🤣3️⃣Toasted bread with grated tomato & extra virgin olive oil🍞呢個麵包上枱既時候係溫熱既,咬入口係脆既然後麵包係煙煙韌韌好軟糯既口感,我仲用泥點埋沙律既dressing泥食👍🏻❤️‍🔥4️⃣O

1️⃣法國生蠔Gillardeau n/2 🦪🦪

4️⃣Oven roasted bravas potatos with spicy sauce
呢個薯仔🥔切粒粒次後我估係用左先煎後焗既方法,我估架炸😂外酥內軟,個醬好食,佢有啲番茄味又帶有少少辣辣地,係惹味既👍🏻

5️⃣Clams in green sauce
首先食海鮮最緊要新鮮,呢度做得到次餘仲將個袍煮到剛剛好,好嫩好鮮甜,另外個green sauce食到有啲parsley, basil等等既香草味🌿,同個蜆估唔到又幾夾💯

6️⃣Deep fried squid with garlic mayonnaise
🦑個炸漿整得幾薄,整體合格收貨既🤣個蒜蓉蛋黃醬好滑身亦都唔會搶走魷魚既味道,我覺得呢度菜係可以作為送酒既菜式🤣可惜今日無叫酒🥂

7️⃣Grilled octopus with fava
Classic dishes❤️‍🔥肥美既八爪魚腳🐙燒得幾好,唔會韌,有炭燒既香味,墊底既本身一睇以為係薯蓉,但食入口發現原來係豆嚟嘅🤣

2個人食左咁多嘢,就知道我地幾滿意🤣價錢唔貴,大約一人3舊水就食到咁多好嘢,呢間餐廳絕對有回頭🥰我覺得廚師👨‍🍳對於醬汁既配搭同調味應記一功,令每道餸都令我好有驚喜👍🏻💯食到一半仲有出泥了解下我地覺得點,好窩心❤️‍🔥

環境:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
推介:🌟🌟🌟🌟
2023-02-28 11 浏览
一路正宗都想試下唔同國家嘅菜色,但又好驚試到伏,好彩有朋友帶我去,我終於食到間令我好驚艷嘅地中海餐廳。我地叫咗幾款唔同前菜。首先係Greek Dumplings stuffed with fry cheese and spinach ,即係希臘餃子,內餡係羊奶芝士同菠菜。首先佢嘅賣相已經十分吸引,漸變嘅金黃色透少少綠色出黎,每粒餃子都sit咗喺一pat芝士醬上面,成件事嘅口感好夾,菠菜同餃子餡嘅芝士仲有配醬芝士都好融合到,正。之後係令我驚為天人嘅黑椒鵝肝醬凍派配法式多士。一開頭見到以為會稍嫌plain咗啲,但原來係超rich的。個法式多士係切到兩隻手指到嘅size,隔離配有幾塊牛油同一罐足料鵝肝醬。鵝肝醬超高質,再加埋牛油嘅creamy口感,係我今個禮拜食過最美味嘅嘢食🥺之後仲有烤焗布拉瓦斯式香薯配辣醬,薯皮焗到乾身酥脆,內裡就保持濕潤,薯香味濃,好好食呀!我地嘅主食係西班牙海鮮飯,佢嘅飯粒真正做到西班牙飯嘅隻粒粒分明,吸收曬啲海鮮精華,真係不得了之。飯後我地食咗一個Churros with Peanuts Praline Chocolate,係西班牙油炸鬼點朱古力醬同吉士醬,又係不可

之後仲有烤焗布拉瓦斯式香薯配辣醬,薯皮焗到乾身酥脆,內裡就保持濕潤,薯香味濃,好好食呀!我地嘅主食係西班牙海鮮飯,佢嘅飯粒真正做到西班牙飯嘅隻粒粒分明,吸收曬啲海鮮精華,真係不得了之。飯後我地食咗一個Churros with Peanuts Praline Chocolate,係西班牙油炸鬼點朱古力醬同吉士醬,又係不可多得嘅美味。呢餐真係大滿足呀!
2023-02-26 23 浏览
平時間唔中都會去佐敦廟街附近行吓,前排行過被一個路牌吸引,原來樓上有間地中海菜,我同朋友都未食過,所以決定去試吓。一上到去個環境好decent,有私房菜嘅感覺,我哋準備安排咗坐喺窗邊嘅位置,勁大玻璃窗好開揚。由於第一次食地中海菜,所以店員好好人同我哋推薦嘢食。我哋前菜叫咗黑椒鵝肝醬凍派配法式多土($128), 個鵝肝醬真係好味到癲,就算唔食內臟嘅人都一定會鍾意,揸埋落多士一啖食完全係Perfect match。另外叫咗一個芝士set($88),食落好輕身唔會太膩,個餐包都好脆。小食就叫咗蒜香蛋黃醬配炸魷魚($88),不過不失。食地中海菜梗係要嗌西班牙海鮮飯($218),新鮮上枱分量好足,啲飯好香仲有少少飯焦添,仲有四隻大蝦同埋青口,配埋檸檬汁真係唔食到唔想停。最後甜品試咗兩款,焦糖皮塔餅配巧克力醬和泡芙奶油($68)同埋蘋果撻配希臘乳酪雪糕($68),個脆餅偏甜,食嘅時候搽多啲cream入口會好啲,蘋果撻幾好味。總結來講,第一次食地中海菜好滿意!

小食就叫咗蒜香蛋黃醬配炸魷魚($88),不過不失。

總結來講,第一次食地中海菜好滿意!
2023-02-25 23 浏览
今日下午咁啱去佐敦做嘢,又星期五晚,所以約咗honey去佐敦食飯。睇完OpenRice食評,見呢間冇負評,又講到地中海情調,啱晒情侶,於是上OpenRice 訂位,竟然full Booking,只有得一個位,但係係附近都上去撞吓彩啦,點知去到成間餐廳得三張枱客人,摸不着頭腦,究竟乜嘢玩法。所以我哋當然可以入座。雖然餐廳環境同相片中好大落差,但我哋都係食物至上,所以最初都冇介意。點了麵包,炸魷魚,西班牙飯,和煮青口。點知食物竟然超級伏,實在不能明白為何會有咁多好評??首先個魷魚完全冇味,又炸得非常油,只係靠卡夫奇妙醬俾到啲味,完全唔合格,任何一間餐廳嘅炸魷魚都好食過佢。起碼都有調味先啦。到個西班牙飯,又係冇味嘅,究竟呢間餐廳係咪冇買到鹽,仲要竟然俾佢搵到得一隻1cm厚嘅碟去裝呢個飯,結果因為個碟太薄,所以個飯燶晒痴底,又係超級唔合格,海鮮只係舖喺面,又係完全冇味嘅。因為好少寫食評,所以無影最初相,但為了其他人不要再被伏,所以都要寫下。一隻咁薄嘅碟裝埋應該只有少過一個正常碗既飯,所以食完成餐係唔飽嘅,不過咁既質素梗係唔會再叫嘢啦。跟住個青口,青口又係完全白烚咁味,完全無味,最慘係連個醬都唔

跟住個青口,青口又係完全白烚咁味,完全無味,最慘係連個醬都唔好食。叫了兩杯酒一杯白一杯紅,只能說酒可以,
跟住個環境同成個氣氛係完全唔夾,懷疑係之前頂手返嚟,Menu竟然係幾張A4紙用釘書機釘住,餐巾竟然係一張好薄嘅紙巾,去到廁所發現原來係抹手紙嚟嘅,跟住工作台枱面又亂糟糟。

唯一嘅好處就係成間餐廳計埋我哋得三台人,所以係傾度計嘅,亦都冇趕你走。但絕對唔值得人均消費$300 ,為咗去傾偈,食啲垃圾落肚浪費咗quota。
六百幾蚊一餐飯兩個人,唔駛錢有人請我都唔會再去,無一樣食物係有味既,完全浪費了一晚,食到以為自己味蕾壞了⋯⋯
2023-02-17
2023-02-21 12 浏览
There aren’t a lot of Spanish tapas restaurants in Jordan but here’s one pretty good one 👍 ᴘᴀᴛᴀᴛᴀs ʙʀᴀᴠᴀs 🥔 Potatoes are quite a core ingredient in spanish tapas, go well with tomato sauce and mayonnaise 🍅 ᴅᴇᴇᴘ﹣ғʀɪᴇᴅ sϙᴜɪᴅ ﹙ᴀ ʟᴀ ʀᴏᴍᴀɴᴀ﹚ ᴡɪᴛʜ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀɪsᴇ 🦑 Personal favourite snack, loved the sauce for dipping 🧄 You can either go for the mayonnaise sauce or squeeze some lemon juice for flavouring 🍋 ɢʀᴇᴇᴋ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs sᴛᴜғғᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ғᴇᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴀɴᴅ sᴘɪɴᴀᴄʜ 🥟 First time trying this and it’s pret

ɢʀᴇᴇᴋ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs sᴛᴜғғᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ғᴇᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴀɴᴅ sᴘɪɴᴀᴄʜ 🥟 First time trying this and it’s pretty good!! Was a bit worried it might be too cheesy but turned out the combo inside matches pretty well 🧀

Sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘᴀᴇʟʟᴀ 🥘 A classic dish in spanish cuisine, definitely cannot be missed 🐚

Patatas  bravas
Deep  fried  squid  with  garlic  mayonnaise
Greek  dumplings
Seafood  paella
Patatas  bravas
Greek  dumplings
Seafood  paella
  • Deep  fried  squid
2023-02-21 23 浏览
我好鍾意周圍試吓新嘅菜式,今次見到有朋友推介一間性價比十足嘅地中海菜。終於有時間預約到,非常值得為大家推介。🤩西班牙海鮮飯大胃王嘅我哋一定要叫返個西班牙炒飯,一個咁特色嘅餸菜點可以唔叫。有大蝦,有大青口,亦都有蜆肉,真係大滿足。飯粒每粒都好飽滿,夠晒彈牙。啲鮮味入晒落個西班牙飯入面,完美演繹左西班牙飯。兩個人分都好夠!🤩西班牙油條配花生、 果仁糖、巧克力第一次食西班牙油條,感覺好新鮮,好脆口,加埋花生,果仁糖,同埋朱古力,味道很好,食完主菜配埋呢個甜品真係滿足晒。如果大家鍾意食西班牙菜,真係來依度呀!

🤩西班牙海鮮飯

🤩西班牙油條配花生、 果仁糖、巧克力

如果大家鍾意食西班牙菜,真係來依度呀!
男友知道我最唔喜歡週末出街人逼人好多謝佢搵到間咁寧靜隱世 抵食又有少少儀式感嘅小店食個小小下午茶🥰地點係廟街非常方便易搵 樓上小店 環境幾有情調 更正嘅係檯唔檯之間空間感十足 就算吧台位 店員都會確保客同客之間隔住一個空位👍🏻.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .▪️蒜香蛋黃醬配炸魷魚 $88▫️香脆魚配阿拉比亞塔醬 $78▪️黑椒鵝肝醬凍配法式多士 $128.炸物炸得都非常優秀 唔會油膩 外脆內軟🤩尤其係香脆魚 魚質鮮甜🐟另外法式多士同平時食嘅都好唔同 麵包好脆!口感一流 配上鵝肝醬味道好特別🤤.📍El Portal🐾佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓💸$323/2people .❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎ʙᴇᴀᴜᴛʏ⋆̩♬︎ ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ*⋆✈︎❞
男友知道我最唔喜歡週末出街人逼人
📍El Portal
🐾佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓
💸$323/2people

2023-02-18 11 浏览
同朋友去咗西九龍野餐,去到夜晚差唔多要去搵下嘢食,走咗去佐敦呢邊尋日一下高質嘅餐廳,行吓竟然俾我搵到間坐落喺廟街旁邊嘅餐廳。青口配馬里涅拉舞醬汁🤤🤤🤤青口好新鮮,特色嘅醬汁,錦上添花。青口本身好鮮甜,如果醬汁酸酸甜甜,唔會太辣,為呢個菜增添左多一重嘅層次。🦐🦐🦐蒜香辣大蝦越簡單嘅餸菜,就越能夠考起廚師。呢一個香蒜味適中,唔會搶咗個大蝦嘅鮮味。能夠保留住大蝦嘅爽口,同埋食得出佢嘅鮮味,呢個廚師功夫真係一流。最後飲番杯可樂,結束今餐美好的晚餐🤪🤪🤪好開心呀,下次都要試吓其他西班牙菜式,推介大家來試呀!

青口配馬里涅拉舞醬汁🤤🤤🤤

🦐🦐🦐蒜香辣大蝦

最後飲番杯可樂,
2023-02-13 15 浏览
好耐無去歐洲旅行,好掛住西班牙菜!咁岩搵到公司附近有西班牙菜的餐廳就即刻book左同朋友食!餐廳位置都好方便 係廟街入口 仲有大大塊牌係大廈門口 好容易就搵到入口一入餐廳 成間餐廳燈光都好靚Waiter都好好 安排我同朋友坐左係bar位可以望到街既景色但不得不提!佢bar枱既凳好好坐!坐耐啲都唔怕痛因為朋友同我唔算太餓 所以唔想叫set就散叫唔同既野食一打開menu 就比starter 吸引左!我地首先叫左個gambas啲蝦擺盤好靚!超級ig able !調味好有西班牙既風味蝦亦都好彈牙好爽口 係會絕對想encore既前菜另外仲叫左八爪魚starter一上菜 一樣好欣賞佢地既擺盤!啲八爪魚好新鮮 彈牙唔會煮到太熟千祈唔好睇少薯蓉 調味調得岩岩好!我同朋友清曬成碟!最後我地叫左我地最掛住的pallela!食西班牙菜必食!一黎上菜超熱辣辣!~又係打卡able!上面既海鮮都好足料青口超級大隻!好鮮甜其他海鮮都好新鮮 一D都唔腥!而D飯入口好香口!兩個人食岩岩好整體黎講係間幾好食既西班牙菜!掛住西班牙既朋友可以試下!
好耐無去歐洲旅行,好掛住西班牙菜!
咁岩搵到公司附近有西班牙菜的餐廳
就即刻book左同朋友食!
餐廳位置都好方便 係廟街入口
仲有大大塊牌係大廈門口 好容易就搵到入口

一入餐廳 成間餐廳燈光都好靚
Waiter都好好 安排我同朋友坐左係bar位
可以望到街既景色
但不得不提!佢bar枱既凳好好坐!
坐耐啲都唔怕痛

因為朋友同我唔算太餓 所以唔想叫set
就散叫唔同既野食
一打開menu 就比starter 吸引左!

我地首先叫左個gambas
啲蝦擺盤好靚!超級ig able !
調味好有西班牙既風味
蝦亦都好彈牙好爽口
係會絕對想encore既前菜

另外仲叫左八爪魚starter
一上菜 一樣好欣賞佢地既擺盤!
啲八爪魚好新鮮 彈牙
唔會煮到太熟
千祈唔好睇少薯蓉
調味調得岩岩好!
我同朋友清曬成碟!

最後我地叫左我地最掛住的pallela!
食西班牙菜必食!
一黎上菜超熱辣辣!~
又係打卡able!
上面既海鮮都好足料
青口超級大隻!
好鮮甜
其他海鮮都好新鮮 一D都唔腥!
而D飯入口好香口!
兩個人食岩岩好

整體黎講係間幾好食既西班牙菜!
掛住西班牙既朋友可以試下!
2023-02-13 12 浏览
原來廟街有間叫EI Portal酒吧餐廳食地中海菜幾特別所以就上左樓上食這樓上舖真是個喝酒的好地方點的菜式都適合下酒今天不太餓於是點了幾個下酒菜和沙律🍺朝日啤酒啤46日本啤酒出名好飲點來吃炸物一流🥗沙律配小雪莉酒番茄88這酸甜的非常開胃清爽好吃🧄蒜香炸魷魚88魷魚爽口有咬勁蒜香味十足咸香的配啤酒就不會覺得咸🍤辣大蝦138這是微辣就算不能吃辣的也會吃上癮因為他是屬於那種刺激味蕾的辣不是只有辣勁的蝦子新鮮爽口🥘香脆魚配阿拉比卡78有點像炸魚薯條的炸魚配上特別的阿拉比卡醬特別新鮮的感覺🦪西班牙阿魯薩生蠔48最愛的生蠔來喔海水味夠看蠔鮮甜肥美就算不用沾醬也夠味不會腥加上新鮮檸檬汁就非常新鮮👍🏻 El Portal (佐敦)佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓

原來廟街有間叫EI Portal酒吧餐廳

看蠔鮮甜肥美
就算不用沾醬也夠味
不會腥
加上新鮮檸檬汁就非常新鮮

👍🏻 El Portal (佐敦)
佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓
好耐冇同朋友出去食飯,為咗就佢放工,就揀咗一間係佐敦嘅西餐廳食飯餐廳唔算好大 但燈光暗暗地 幾好氣氛~餐牌選擇唔算好多,我地從中揀左4樣野~呢個麪包烘到好乾身又脆,醬汁嘅蕃茄味好濃好fresh! 成個配搭好清新又開胃呢個真係有驚喜 入面係羊奶芝士同菠菜,味道好match! 外面又炸得夠香口,一啲都唔油膩!炸魷魚又係炸到好香脆~食得出魷魚好新鮮,有鮮味蜆肉好新鮮又冇沙,仲要好嫩滑青醬好fresh, 但唔會一大浸青草味,好好食!呢間餐廳雖然位置比較隱蔽,但係食物新鮮又好有質素,價錢又唔貴。好值得再去食

餐廳唔算好大 但燈光暗暗地 幾好氣氛~

餐牌選擇唔算好多,我地從中揀左4樣野~

麵包配鮮茄醬加橄欖油

希臘餃子

呢個真係有驚喜

蒜香蛋黃醬配炸魷魚

炸魷魚又係炸到好香脆~食得出魷魚好新鮮,有鮮味

新鮮香蜆配青醬

蜆肉好新鮮又冇沙,仲要好嫩滑
青醬好fresh, 但唔會一大浸青草味,好好食!

2023-02-08
麵包配鮮茄醬加橄欖油
希臘餃子
新鮮香蜆配青醬
2023-02-13 12 浏览
佐敦廟街一間樓上餐廳餐廳環境好有feel,高質感👍🏻餐廳主打中東美食螢幕播住世界美景,一路用餐一路望住好寫意👍🏻餐牌見到啲食物配搭都比較特別,不是太常見即管試試👍🏻1)脆烤麵包配鮮茄醬加欖油麵包用左法包多士,烤焗香脆鮮茄醬有少驚喜👍🏻入口真係好似搭配食緊一個鮮蕃茄咁,而唔系用茄膏/茄醬👍🏻2)黑椒鵝肝醬凍派配法式多士同樣都係用法式多士黑椒鵝肝醬,用一個冷凍既玻璃樽盛載亦都有cheese 配搭鵝肝醬入口冰涼,細膩爽滑,淡淡既油脂香👍🏻芝士淡香,口感比較輕,唔會搶咗鵝肝醬的味道2)希臘餃子(羊奶芝士和菠菜)驚喜‼️推薦‼️估唔到菠菜做餡係咁夾平時都係食菠菜,芹菜,白菜等等但佢呢一個菠菜,食咗半啖勁超香菠菜味道‼️唔會覺得好油膩,鮮炸個口感啱啱好羊奶芝士柔滑香醇,口感較輕,少甜夾埋餃子啱啱好4)炸魚新鮮香口👍🏻想簡單試吓啲中東特色菜,都可以去試吓
佐敦廟街一間樓上餐廳
餐廳環境好有feel,高質感👍🏻
餐廳主打中東美食
螢幕播住世界美景,一路用餐一路望住好寫意👍🏻

餐牌
見到啲食物配搭都比較特別,不是太常見
即管試試👍🏻

1)脆烤麵包配鮮茄醬加欖油
麵包用左法包多士,烤焗香脆

2)黑椒鵝肝醬凍派配法式多士
同樣都係用法式多士
黑椒鵝肝醬,用一個冷凍既玻璃樽盛載
亦都有cheese 配搭
鵝肝醬入口冰涼,細膩爽滑,淡淡既油脂香👍🏻
芝士淡香,口感比較輕,唔會搶咗鵝肝醬的

2)希臘餃子(羊奶芝士和菠菜)
驚喜‼️推薦‼️估唔到菠菜做餡係咁夾
平時都係食菠菜,芹菜,白菜等等
羊奶芝士柔滑香醇,口感較輕,少甜
夾埋餃子啱啱好
4)炸魚
新鮮香口👍🏻

想簡單試吓啲中東特色菜,都可以去試吓
2023-02-09 13 浏览
去開廟街做嘢,朋友介紹話一定要試吓呢間隱世地中海菜餐廳~餐廳嘅位置好近佐敦地鐵站,由A出口轉右直行3分鐘倒就到。西班牙海鮮飯睇個樣都知正,個飯有好濃郁嘅蝦湯味,鹹鹹地好惹味;上面有青口、蝦、魷魚同蜆,青口好大隻,啲蜆好新鮮好有海水味烤八爪魚配法瓦豆泥八爪魚肉質彈牙有咬口,非常鮮味;法瓦豆泥打得好幼滑,豆味香濃。蒜香蛋黃醬配炸魷魚即叫即炸,一上檯已經好香,香脆得嚟唔油膩蒜香好正,點少少蛋黃醬已經好好食。
去開廟街做嘢,朋友介紹話一定要試吓呢間隱世地中海菜餐廳~
餐廳嘅位置好近佐敦地鐵站,由A出口轉右直行3分鐘倒就到。
西班牙海鮮飯
烤八爪魚配法瓦豆泥
蒜香蛋黃醬配炸魷魚
即叫即炸,一上檯已經好香,香脆得嚟唔油膩
蒜香好正,點少少蛋黃醬已經好好食。
2023-02-09 8 浏览
閒日夜晚嚟到都幾多人,餐廳氣氛幾好,燈光暗暗地咁,又會播啲幾有情調嘅音樂,營造到一種放鬆而寧願嘅氣氛。蒜香蛋黃醬配炸魷魚 $88外層嘅炸粉薄而香脆,入面嘅魷魚彈牙新鮮,好香蒜味,配埋蛋黃醬真係好邪惡好好食。西班牙海鮮飯 $218見到好多檯客都有點,未上檯已經聞到香噴噴。賣相幾靚,色彩鮮艷,上面有大蝦、青口、蜆同魷魚,食落鹹中帶酸,味道豐富。烤八爪魚配法瓦豆泥 $168好鍾意食烤八爪魚,呢度嘅烤八爪魚肥美厚肉,彈牙入味;伴碟嘅法瓦豆泥都係誠意之作,creamy滑溜。

蒜香蛋黃醬配炸魷魚 $88
西班牙海鮮飯 $218
烤八爪魚配法瓦豆泥 $168
2023-02-07 21 浏览
呢日黎左呢間由朋友介紹嘅西班牙餐廳,估唔到食物係咁咁咁咁高質!😍前菜我地揀左青醬煮蜆,青醬好香,蜆肉好飽滿新鮮,juicy得黎但又唔會太重口味,再配埋蒜片,口感非常豐富👍🏻主菜就叫左個西班牙炒飯同埋墨魚汁大蝦意粉。西班牙炒飯係用個鐵板上,熱辣辣,上面嘅海鮮好新鮮,而且份量好多,海鮮飯啊又好濃嘅海鮮味,再加上少少飯焦,真係冇諗過一間樓上小店可以做到咁出色嘅水準!墨魚汁大蝦意粉都相當出色,蝦非常新鮮彈牙,忌廉醬完全唔會膩,食落真係會一啖接一啖😋最後甜品揀咗churros同蘋果撻,churros唔係普通chorros,仲配上咖啡同雲呢拿醬,令到層次豐富好多,而且仲平均咗甜味~蘋果撻係蘋果下面配左一層蛋糕,有陣陣嘅玉桂味,亦都唔會好似出邊啲批咁厚皮👍🏻總括嚟講絕對推介呢間餐廳,所有食物都做得好用心,而且食材新鮮,即叫即整,所有上到枱嘅食物都係熱辣辣,而且價錢都好相宜,值得一試👍🏻