2023-02-25 23 浏览
今日下午咁啱去佐敦做嘢,又星期五晚,所以約咗honey去佐敦食飯。睇完OpenRice食評,見呢間冇負評,又講到地中海情調,啱晒情侶,於是上OpenRice 訂位,竟然full Booking,只有得一個位,但係係附近都上去撞吓彩啦,點知去到成間餐廳得三張枱客人,摸不着頭腦,究竟乜嘢玩法。所以我哋當然可以入座。雖然餐廳環境同相片中好大落差,但我哋都係食物至上,所以最初都冇介意。點了麵包,炸魷魚,西班牙飯,和煮青口。點知食物竟然超級伏,實在不能明白為何會有咁多好評??首先個魷魚完全冇味,又炸得非常油,只係靠卡夫奇妙醬俾到啲味,完全唔合格,任何一間餐廳嘅炸魷魚都好食過佢。起碼都有調味先啦。到個西班牙飯,又係冇味嘅,究竟呢間餐廳係咪冇買到鹽,仲要竟然俾佢搵到得一隻1cm厚嘅碟去裝呢個飯,結果因為個碟太薄,所以個飯燶晒痴底,又係超級唔合格,海鮮只係舖喺面,又係完全冇味嘅。因為好少寫食評,所以無影最初相,但為了其他人不要再被伏,所以都要寫下。一隻咁薄嘅碟裝埋應該只有少過一個正常碗既飯,所以食完成餐係唔飽嘅,不過咁既質素梗係唔會再叫嘢啦。跟住個青口,青口又係完全白烚咁味,完全無味,最慘係連個醬都唔

跟住個青口,青口又係完全白烚咁味,完全無味,最慘係連個醬都唔好食。叫了兩杯酒一杯白一杯紅,只能說酒可以,
跟住個環境同成個氣氛係完全唔夾,懷疑係之前頂手返嚟,Menu竟然係幾張A4紙用釘書機釘住,餐巾竟然係一張好薄嘅紙巾,去到廁所發現原來係抹手紙嚟嘅,跟住工作台枱面又亂糟糟。

唯一嘅好處就係成間餐廳計埋我哋得三台人,所以係傾度計嘅,亦都冇趕你走。但絕對唔值得人均消費$300 ,為咗去傾偈,食啲垃圾落肚浪費咗quota。
六百幾蚊一餐飯兩個人,唔駛錢有人請我都唔會再去,無一樣食物係有味既,完全浪費了一晚,食到以為自己味蕾壞了⋯⋯
2023-02-17