誰說只有情侶先可以浪漫閨🐢蜜🍯之間都可以浪漫一番👭😝呢間餐廳喺一個聊天及營造浪漫的好地方地方不太大,但每張枱的距離都有一定的空間感,很有私隱度,暗暗的燈光好有氣氛,令到我好relaxed! 而且餐廳好貼心,將menu整到透光板,即使燈光暗,亦睇得好清晰,當我哋睇到Set dinner嘅鋪排已經被吸引住了, 二話不說就揀咗Set dinner😋未到Starter,一籃homemade *外脆內軟*法包已經令我不禁想起當年去法國遊玩的美好回憶,最印象深刻喺各類法包,進餐次序 & 邊享受美食同時邊與家人,愛人及朋友相聚的親密時光,令每餐都很有儀式感,也是增進大家感情的好機會!我特別喜歡法國餐進食的節奏,絕對有時間俾你慢慢品嚐每一道菜式!而呢間餐廳恰如其分地做到了👍👍除咗以上嘅分享,最重要喺食物水準!無論視覺,味道,細緻,心思都令我好回味! 猶如去咗一趟法國咁,喺一趟美食文化之旅!宜家讓我介紹下其中的1杯飲品及2道菜❤️Drink❤️呢個飲品是好有驚喜😁竟然将一個甜品*tiramisu*變成一杯飲品味道真喺一模一样!I am so impressive🥰而且個高腳杯好特別,杯腳有一個彎位好sex🤩
誰說只有情侶先可以浪漫
閨🐢蜜🍯之間都可以浪漫一番👭😝

呢間餐廳喺一個聊天及營造浪漫的好地方

而呢間餐廳恰如其分地做到了👍👍

除咗以上嘅分享,最重要喺食物水準!
無論視覺,味道,細緻,心思都令我好回味!
猶如去咗一趟法國咁,喺一趟美食文化之旅!

宜家讓我介紹下其中的1杯飲品及2道菜

❤️Drink❤️
呢個飲品是好有驚喜😁
竟然将一個甜品*tiramisu*變成一杯飲品
好襯呢杯飲得嘅甜品🥂

❤️Starter❤️
西班牙紅蝦他他
優雅的擺盘,已經俾它吸引住了😍
櫻花蝦加青蘋果
加上酸酸柚子汁泡沫
有點像生洋蔥辣辣地嘅感覺
小辣得來有點清新,很有層次感😊

❤️Main❤️
澳洲和牛牛面頰
即喺牛既面珠墩😚好少食到呢個位置!
脂肪分布好均勻,好腍啊!不用切,一叉就開,但肉汁依然保持而且牛味好重!適合老人家小朋友吃,應該連冇牙老人家都食到😝
新鮮清新嘅配菜好夾呢有少少油膩既牛面頰,正所謂相輔相成😊

多謝您的驚喜❤️❤️令我繁忙的一周畫上完美的句號😊。。。

2023-05-05
  • 餐前麵包
  • Tiramisu Martini
  • 自家製麵包配廚師特色麵包醬
銅鑼灣一向有好多隱世樓上餐廳,今次呢間食意大利同法國菜,MENU有好多個course,儀式感滿滿,整個用餐體驗都好滿足,推介有特別日子嚟慶祝💕麵包盤有3款包🥯除左常見嘅橄欖油同醋,仲有兩款自家特色醬,分別係辣肉腸南瓜醬同香草茄子醬 ,兩款都好開胃👍🏻 芝士脆片點醬真係會食唔停口🤤Starter 西班牙紅蝦他他🦐,下層係青蘋果西芹柚子啫喱,最低層仲有鹹蛋黃脆脆,呢個配搭好清新開胃!另一款係意式焗釀蕃茄,芝士肉醬焗得好香😋Soup🥣 餐湯揀咗鮮蘆筍蟹肉忌廉湯,Creamy濃郁👍🏻Entree我哋揀晒兩款,有香脆蝸牛薯蓉球同煎鵝肝,估唔到鵝肝超大舊又厚身,表面煎到好微脆,食落充滿油香,真係好滿足🤩食主菜之前有雪葩俾大家清一清味蕾,呢款係番石榴雪葩🍧酸酸甜甜好Refreshing😆主菜揀左澳洲M9和牛肉眼扒,煎到剛剛好Medium,肉質軟嫩🥩另一份主菜係燴澳洲和牛牛面頰,份量十足,超級腍滑😋上甜品之前仲有一杯花茶配Petit four 4款迷你甜點,真係不得了🥰有伯爵茶Macaroon、 raspberry白朱古力、茉莉花味蝴蝶酥同榛子朱古力🍫最後正式上甜品,一款係蘋果脆卷🍎個卷超級酥脆,絕對

Starter

Soup🥣
餐湯揀咗鮮蘆筍蟹肉忌廉湯,Creamy濃郁👍🏻

Entree

另一份主菜係燴澳洲和牛牛面頰,份量十足,超級腍滑😋

最後正式上甜品,一款係蘋果脆卷🍎
個卷超級酥脆,絕對係心機之作!包住蘋果粒,配埋雲呢拿雪糕,絕配👍🏻另一款係朱古力baileys加開心果mousse,擺盤精緻,好濃朱古力味🍫
  • 澳洲和牛肉眼扒
適逢慶祝的日子,都預早搵定餐廳食返餐好😚今次揀呢間樓上餐廳,食意大利、法國菜,而且環境靜靚地,又有浪漫的氣氛,啱晒我哋傾下計💕一開始有意大利香草包,配上自家製麵包醬,麵包都有好幾款,麵包質感軟熟,點上微辣的肉醬,胃口大開。另一款係香草茄子醬,幾特別。Starter 有西班牙紅蝦他他🦐同意式焗釀蕃茄,西班牙紅蝦十分鮮甜,口感順滑。意式焗釀蕃茄有好多肉醬,食到天然的酸味仲有好多芝士,焗得好香😍餐湯有鮮蘆筍蟹肉忌廉湯,飲落有濃郁的鮮味,好正😋接下來食左香脆蝸牛薯蓉球,呢個幾特別,冇諗過會配咖啡醬,又出奇地夾喎。另外仲有煎鵝肝,濺到表面脆脆的,油香四溢!之後上咗一個番石榴雪葩,酸酸甜甜,成個口腔清新晒😆終於去到主菜部份, 揀左澳洲M9和牛肉眼扒,煎得啱啱好,嫩滑而又充滿肉汁!另一份燴澳洲和牛牛面頰,炆得好入味,同埋淋到無牙都食到咁🤣旁邊的配菜都炒得好香😋😋最後甜品都好有誠意,唔係啲常見款。第一樣係朱古力baileys加我最鍾意既開心果mousse,賣相好靚,質感順滑,朱古力味好濃郁。蘋果脆卷,呢個好有驚喜,個卷好脆,包住蘋果粒,酸酸甜甜,配雲呢拿雪糕好balance 。

餐湯有鮮蘆筍蟹肉忌廉湯,飲落有濃郁的鮮味,好正😋

之後上咗一個番石榴雪葩,酸酸甜甜,成個口腔清新晒😆

終於去到主菜部份, 揀左澳洲M9和牛肉眼扒
,煎得啱啱好,嫩滑而又充滿肉汁!

最後甜品都好有誠意,唔係啲常見款。

朋友生日,為佢搵黎一間有情調嘅餐廳~餐廳屬樓上舖,位於銅鑼灣區,地點便利但又帶點私隱度。店內環境布置優雅,加上昏暗嘅燈光,非常適合作為慶祝套餐已包括前菜、湯、餐前小食、主菜同甜品~前菜、湯、 餐前小食,分別會有2款供選擇,而主菜則有4款~餐前麵包點餐過後,店員隨即送上熱辣辣嘅麵包,有墨汁芝麻包、香草包同芝士脆片~最有特色嘅係,餐廳自製左兩款麵包醬,辣肉腸南瓜醬同香草茄子醬!前者帶少少微辣,非常惹味。後者軟綿綿嘅口感,感覺特別。兩款麵包醬同麵包都好相配~Bridge Romance $108Lychee Liqueur, Peach Liqueur, Rose Syrup, Sprite, ChampagneHeidi's Bridge $108Gin, Sugar, Lemon Juice ,Champagne分別選了2款Cocktails ,前者入口甜甜的,好喜歡荔枝同玫瑰嘅組合,混合了香檳,味道清甜。而後者,由於加入了Gin及檸檬汁,所以味道相對濃烈,適合喜歡酒味較重嘅人士~French Beef Tartare法國生牛肉他他用嚟剩載嘅器皿夠晒精緻,就好似一盒魚子醬咁,底下係混合咗
朋友生日,為佢搵黎一間有情調嘅餐廳~

餐前麵包
Bridge Romance $108
Heidi's Bridge $108
French Beef Tartare
法國生牛肉他他
用嚟剩載嘅器皿夠晒精緻,就好似一盒魚子醬咁,底下係混合咗巴馬臣芝士嘅生牛肉他他,上面再加上魚子醬同流心鵪鶉蛋,可以拌勻一齊食~牛肉他他口感軟綿香口,再配上蒜蓉包包一齊食,脆中帶綿之餘,還有著陣陣蒜香~
Confit duice leg , Leek and Potato Soup
法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯
比較少見的一款湯類,湯內充滿著豐富嘅薯仔微粒,入口綿綿帶口感。由於加入了油封鴨腿,所以多了一份鴨脂香,個人覺得比龍蝦湯更為吸引!
Pan Fried Foie Gras asco
香煎鵝肝 +$58
餐前小食可選海鮮酥脆卷或加+$58升級成香煎鵝肝~鵝肝厚厚的,兩面煎到金黃,再配上法包及車厘子醬。鵝肝外脆內軟,香嫩非常!食完鵝肝後,再食埋大大粒嘅車厘子果肉,即時減低膩感!
番石榴雪葩
上主菜前,職員為我們送上番石榴雪葩,酸酸甜甜嘅雪葩提神醒胃,清清味蕾後,就可以繼續品嚐主菜了!
Braised Beef Cheek
燴澳洲和牛牛面頰
澳洲和牛扒可能食得多,但澳洲和牛牛面頰 就唔係周圍搵得到!賣相可以比不上牛扒,但口感則比牛扒軟腍得多!用刀輕輕一切就可以切開,可以見到入面係一層一層,中間夾雜著一層層啫喱狀膠質,肉質嫩滑入口有著即溶嘅口感!
蘋果肉桂卷配雪呢拿雪糕
蘋果肉桂卷有著一層熱辣辣嘅脆皮,包裹著肉桂蘋果粒,味道酸酸甜甜。再配上冰凍嘅雪糕,冷暖交融,完全沒有膩感~
茉莉味蝴蝶酥/伯爵茶馬卡龍/紅桑子朱古力
甜品過後,竟然還為我們送上2杯玫瑰花茶,再配上茉莉味蝴蝶酥、伯爵茶馬卡龍同紅桑子朱古力!當時我地2個已經好飽了!食埋之後,正式為一整晚劃上完美嘅句號!

📍📍📍📍📍📍📍📍
E Molto Buono (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈2樓
📍📍📍📍📍📍📍📍
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
生日
  • 法國生牛肉他他
  • Dessert of the Day
2023-05-07 309 浏览
這間餐廳絕對隱世,座落在小街道的一楝不太起眼嘅大廈,入口見到餐廳布局同燈光氣氛已經好有好感,座位不多大約6至7枱,枱間好闊落,不容易聽到隔離枱說話好有私隱。餐廳主打精緻意大利法國菜,提供一個套餐,而主菜有5款選擇,如牛、豬、魚、帶子等,飲品方面尤其多選擇,cocktail都有分signature 同champagne 兩個種類,每一個種類都有6款選擇,真係會有選擇困難。除套餐之外,餐廳還提供三款生蠔,仲有買一送一優惠,超正。現在在Openrice訂位,更有8折優惠,真心推薦,快快訂位啦。◇ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗗𝗶𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗙𝗼𝗰𝗮𝗰𝗰𝗶𝗮 自家製麵包醬配意大利香草包餐前自家製麵包有三款,墨魚汁黑芝麻包、香草包同芝士脆片,墨魚汁黑芝麻包外皮香脆,Focaccia香草包質地鬆軟,有淡淡嘅鹹味同濃郁嘅橄欖油香,可配上兩款自家製醬,辣肉腸南瓜醬同香草茄子醬,小編尤其喜歡辣肉腸南瓜醬,味道濃一點,如果不喜歡,也可以用回橄欖黑醋𝚂𝚃𝙰𝚁𝚃𝙴𝚁◇ 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 西班牙紅蝦他他三層他他每一層都有不同口感,上層係由白肉蜜柚Honey Pomel

除套餐之外,餐廳還提供三款生蠔,仲有買一送一優惠,超正。

𝚂𝚃𝙰𝚁𝚃𝙴𝚁

三層他他每一層都有不同口感,上層係由白肉蜜柚Honey Pomelo製成嘅薄薄一片果凍,又甜又爽好開胃,中層係西班牙紅蝦碎粒,size剛好亦可感受到蝦肉彈牙質感,特別之處係有一啲辣味,有提鮮作用,而用蘋果粒同芹菜粒做成嘅底層,加入芥末醬,又有咬口又滑,而柚子泡沫伴碟更提高柚子味道嘅發揮

◇ 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗠𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮 意式焗釀蕃茄
將蕃茄挖空放入用牛肝菌醃漬嘅豬肉腸碎,再將個蕃茄焗熟,濃郁嘅豬肉腸碎搭配清新香甜嘅蕃茄,味道出奇地好,已經忘記咗欠點色彩嘅賣相,搭配嘅蒜蓉包,薄薄一片,啖啖香脆,

𝙴𝚇𝚃𝚁𝙰

◇ 𝗞𝗿𝘆𝘀𝘁𝗮𝗹𝗲生蠔
有買一送一當然要試吓,叫咗嚟自法國嘅Krystale生蠔,鮮嫩清甜多汁,加一點檸檬汁更覺鮮味

𝚂𝙾𝚄𝙿

◇ 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗼𝘂𝗽 鮮蘆筍蟹肉忌廉湯
湯唔稀偏杰,湯內有好多蟹肉同蘆筍,亦有百里香同洋蔥提升味道,仲有麵包碎有嚼勁

◇ 𝗠𝗶𝗻𝗲𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻𝗲 意大利雜菜湯
雜菜湯用料豐富,有新鮮洋蔥、西葫蘆、芹菜、紅芸豆、白豆、胡蘿蔔同百里香,簡單菜式但味道出色

𝙴𝙽𝚃𝚁𝙴𝙴

◇ 𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗘𝘀𝗰𝗮𝗿𝗴𝗼𝘁 𝗕𝗮𝗹𝗹 香脆蝸牛薯蓉球
焗蝸牛法餐廳十分常見,而這道加入煙肉、洋蔥同帕瑪森芝士,味道更香口更豐富,更特別係加入咖喱醬,同蝸牛尤其夾,而將薯蓉做成球狀再將表面煱脆,味覺享受

◇ 𝗣𝗮𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀 香煎鵝肝
鵝肝本身用波特酒醃製,味道微甜,而醬汁選用油醋汁,可提鮮提味,配上紅莓醬,多一份甜味又可少一份油膩感

◇ 𝗚𝘂𝗮𝘃𝗮 𝗦𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁 番石榴雪葩
嚟個番石榴雪葩做間場,清清喉嚨,準備進入主菜

𝙼𝙰𝙸𝙽 𝙲𝙾𝚄𝚁𝚂𝙴

◇ 𝗣𝗮𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗦𝗮𝗳𝗳𝗿𝗼𝗻 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗫𝗢 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 香煎北海道刺身帶子蕃紅花XO醬意大利飯
Arborio米圓圓短短,非常適合做Risotto,因它們黏性高,不會粒粒分明,有濃郁稠密口感,加入番紅花米飯變黃色美極了,三粒北海道帶子陣陣焦香兼彈牙多汁,用XO醬更是創新嘗試用在意大利飯但同帶子好夾,可以微辣多少少更吸引

◇ 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗠𝟵 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 澳洲M9和牛肉眼扒
首先吸睛嘅一定係紫色薯蓉,混合紅酒肉汁令它在一般牛扒少出現嘅顏色,M9澳洲和牛肉質鮮嫩多汁,香濃牛肉味更是令人感動,豐富配菜如蘆筍、蘿蔔、蕃茄等更令整碟加分

𝙳𝙴𝚂𝚂𝙴𝚁𝚃 𝙾𝙵 𝚃𝙷𝙴 𝙳𝙰𝚈

◇ 蘋果肉桂卷配海鹽焦糖雪糕
薄身香脆卷皮包住肉桂蘋果粒,經典口感同味道,百吃不厭,配上焦糖雪糕更是冰熱互衝

◇ Bailey朱古力慕絲
簡單嘅食材用有心思嘅方法呈現,用上小型玻璃杯,清楚見到三層,綠色Bailey味慕絲,微微酒香,同下一層朱古力慕絲互相輝映互補長短,綿滑慕絲同底層麵包脆,口感互相衝擊

◇ 𝗣𝗲𝘁𝗶𝘁 𝗙𝗼𝘂𝗿
兩款甜品仲未夠,仲嚟多一款4件精緻茶點,分別伯爵茶味馬卡龍、蝴蝶酥、榛子朱古力同紅莓白朱古力,用玫瑰茉莉花茶一齊享用,作為整餐完美結局。

𝙲𝙾𝙲𝙺𝚃𝙰𝙸𝙻𝚂

◇ 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 - 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗲
用天然椰子萃取酿造嘅Rum做基酒,加入椰汁令椰子味更特出,細細品嚐亦能味出菠蘿味道,入口清新更似帶有酒味嘅果汁,綠黃紅三色鮮明呈現更是討人歡喜,是預示天堂的顏色嗎?

◇ 𝗖𝗵𝗮𝗺𝗽𝗮𝗴𝗻𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 - 𝗕𝗿𝗶𝗱𝗴𝗲 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗰𝗲
先被清新荔枝香香味吸引,入口荔枝味同香檳酒味各一半冇誰更特出,其他如桃味、sprite等只係令味道更豐富,冇喧賓奪主,同樣易入口,非常出色一款香檳雞尾酒
𝗠𝗶𝗻𝗲𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻𝗲 意大利雜菜湯
𝗣𝗲𝘁𝗶𝘁 𝗙𝗼𝘂𝗿
蘋果肉桂卷配海鹽焦糖雪糕
Bailey朱古力慕絲
𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 - 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗲 / 𝗖𝗵𝗮𝗺𝗽𝗮𝗴𝗻𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 - 𝗕𝗿𝗶𝗱𝗴𝗲 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗰𝗲
𝗠𝗶𝗻𝗲𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻𝗲 意大利雜菜湯
𝗣𝗲𝘁𝗶𝘁 𝗙𝗼𝘂𝗿
蘋果肉桂卷配海鹽焦糖雪糕
Bailey朱古力慕絲
忙碌又充實地工作了一星期,終於來到星期五,放下工作是時候好好照顧自己的身心靈,約了最好的朋友前往銅鑼灣樓上鋪的餐廳,E Molto Buono,一間現代法國意大利風情的餐廳撐枱腳,享受一頓美食旅程。餐廳位置於時代廣場的對面,經過天穚底一直向左行就會看到霎西街,由地下打開門之際,已經引領我倆由現實世界踏進金碧輝煌的領域。整個二樓都是餐廳範圍,很有私穩度,是慶祝生日,周年紀念等這些特別的節日的好選擇。今晚我倆决定不用腦袋了,就點選了餐牌上的SET DINNER。有禮貌的店員在呈上每一道菜時,都會簡單講解食材和建議的先後次序吃法,讓客人感到被尊重令進食的整個過程更添一份温暖。👍❤️自家製麵包醬配意大利香草包❤️店員建議先吃仍然有温度的竹炭麵包,再吃香草麵包然後就是脆麵包。特別欣賞餐廳自家研製的醬料,尢其是最前端的辣肉醬南瓜醬,兩者出奇地融合,香辣的肉醬配上鮮甜的南瓜蓉,讓人一口接一口都吃,然而把它塗上麵包上更滋味。另外一種醬是香草茄子醬,這個相較前者淡一點,而且亦適合素食人士。竹炭麵包很香脆,香草麵包有著很香的香草和乾蕃茄香味,各有各特色,另外脆麵包其實是一片薄脆,朋友曾經去了法國旅行,她稱這兒

自家製麵包醬配意大利香草包

❤️自家製麵包醬配意大利香草包❤️
另外一種醬是香草茄子醬,這個相較前者淡一點,而且亦適合素食人士。竹炭麵包很香脆,香草麵包有著很香的香草和乾蕃茄香味,各有各特色,另外脆麵包其實是一片薄脆,朋友曾經去了法國旅行,她稱這兒的麵包質素有如法國一樣,保持到麵包的濕度和柔韌度。雖然店員說我們可以添加麵包,不過為免吃不下所有菜式,還是忍一忍口了。😆
Bridge Romance champagne

🧡Bridge Romance🧡
我要替它訂一個中文名字,就命名為“橋上的浪漫”吧。😉喝下少少一口,望著橋上的風景,快活地生活。☺️向店員查詢果味重一些的酒類,她建議了這杯Bridge Romance,果然是一杯令人喝下充滿浪漫氣團的氣酒,用上荔枝蜜桃玫瑰難怪這麼讓人一口喝進幸福吧。🥂
Tiramisu martini

💛Tiramisu Martini💛
朋友點了這杯提拉米蘇馬提尼酒,杯身很有藝術感覺,彎彎幼幼的腳承載著一杯用上墨西哥出產Kahlua咖啡酒,它是純正阿拉比卡咖啡豆,再加上朱古力酒,牛奶和百利甜酒,喝著它就尢如吃著一杯提拉米蘇蛋糕一樣。

意式焗釀蕃茄

💚意式焗釀蕃茄💚
廚師巧妙地把整個蕃茄放進肉醬,牛肝菌,香草和馬扎里拉奶酩焗釀。幸好芝士份量適宜,沒有搶過其他配料的位置。蕃茄自身水份很多,吃著它十分輕盈,把配料放上烘得金黃香脆的蒜蓉薄多士上,也是一個好選擇。

意大利雜菜湯

🩵意大利雜菜湯🩵
滿滿的菜,包括有洋蔥,紅腰豆,白豆,紅蘿蔔,百里香,芹菜和夏南瓜,喝著它尢如喝著兒時幸福的我,婆婆煮了一大碗家庭風味的雜菜湯一樣。有營養,高蛋白質,健康,也為口腔在進食多重口味清一清味蕾的刺激。

💙香煎鵝肝💙
這個鵝肝簡直不得了,絕對有令我欲再來餐廳的衝動。看看那厚度,大約有三厘米,實在很誇張,我倆作為鵝肝的愛好者,這個確實令人垂涎三尺。鵝肝上面放上酒櫻桃醬,旁邊也放了黑醋,小小的吃一口,加上它們,把肥美但濃烈味道的鵝肝中和一下很不錯。

💜番石榴雪葩💜
細心的大㕑在我們吃主菜前會送上一客雪葩,讓我們清清味蕾清清口腔,保持最佳的味覺感受來到主菜和甜品的環節。番石榴味道清新,不知道原來番石榴的香氣是那麼香的,就算是現在在寫文章的我,也仍然記得它的香氣。

慢煮鹿兒島豬上肩肉

🩷慢煮鹿兒島豬上肩肉🩷
第一次嘗試豬上肩肉,原來超級厚身,而且是有半肥瘦的感覺,大㕑鋪上一層類似麵包糠,每一口吃著都是要慢地嘴饞,因為肉質相當厚實,選擇這一個主菜絕對超值。碟旁有各種菜類,配上黑醋汁提高了肉的原味。👍

蘋果批配雪糕

🤎是日甜品:蘋果批配雪糕🤎
有別於一般的蘋果批,這個蘋果批很輕盈,很切合現令人追求健康生活的態度,用上千層皮,包著蘋果粒,外脆內軟,我們吃到這兒已經準備捧著肚子了,誰不知。。。

甜品四重奏

🩶迷你4重奏🩶
原來還有這個甜品碟作尾聲。咸香蝴蝶酥,果仁朱古力,不過甜的馬卡龍配朱古力粒,精緻也好吃,不過甜絕對欣賞。喝下杯玫瑰茉莉花茶,為今晚我們的晚餐來個句號。

💓總結一下一些心動位置💓
1️⃣ 餐廳雖然面積不太大,但每一枱很有空間感,不會聽到隔離枱的食客的話,燈光暗暗,製造浪漫驚喜,這兒最適合不過。
2️⃣很欣賞大㕑對每一道菜都一絲不苟,由擺盤到美味和滿足程度,水準都相當高。
3️⃣洗手間有不同的整頓用品例如香水和頭髮產品,要靚靚的你們可以先上一趟洗手間再坐進餐廳,相信會喚然一新。

感謝餐廳讓我和朋友可以靜悄悄地享受二人對話,在這兒不用害怕被打擾呢。現在只要是現金付款,可以享有8折優惠,而付信用卡就有85折優惠。
❤️E Molto Buono 絕對值得被看見!❤️
蘋果批配雪糕
甜品四重奏
  • Dessert of the Day
2023-05-05 26 浏览
我超級推介這間以意大利菜及法國菜為主的西餐廳,每款菜式有特色,食物水準高,環境有氣氛,非常浪漫。餐廳有優惠,現金付款可享八折,信用卡付費可享85折。我就是被這優惠價錢吸引而來手工麵包配自家製醬🥖:特色手工麵包非常香脆,有墨魚汁黑芝麻包,香草包和芝士脆片,很高水準。自家製醬汁有特色,有香草茄子醬、辣肉腸南瓜醬,叻外可選沾橄欖油或黑醋,我最喜歡辣肉腸南瓜醬。另有兩隻新鮮甜滑的生蠔,肉厚味道適中,生蠔帶有鹹海水味很清新。西班牙紅蝦他他:太滋味了,蝦肉特嫩,上層是柚子果凍,下層有蘋果碎、蒜頭,有柚子泡沫伴碟,脆片有嚼勁,甜、酸、辣味一次過品嚐。意式焗釀蕃茄:香腸酥、脆多士和蕃茄得太好了,這個是我吃過最有特色的番茄,上層是一塊細小的芝士味pizza,蕃茄中內有乾坤,有很多香濃的肉碎,有鹹蛋黃碎伴碟,多士香脆蒜香味突出。soup湯:有兩款,鮮蘆筍蟹肉忌廉湯(超級好喝)湯內很多蘆筍和蟹肉碎,餡料豐富,有麵包碎有嚼勁,忌廉味濃滑。意大利雜菜湯的雜菜多元化!香脆蝸牛薯蓉球:外層香脆,內層薯蓉軟滑,還有很多菇菌和餡料,咖哩醬香濃。香煎鵝肝:鵝肝厚肉,外層香脆,內層軟滑,入口即溶,配上紅莓醬,可解膩,建議連
我就是被這優惠價錢吸引而來

手工麵包配自家製醬🥖:

香煎鵝肝:
鵝肝厚肉,外層香脆,內層軟滑,入口即溶,配上紅莓醬,可解膩,建議連多士一起吃更滋味。之後有個蕃石榴雪葩解膩。

澳洲和牛肉眼扒
牛肉眼扒size剛好,我選了五成熟,肉質絕對鮮嫩,香濃牛味傳入口中。配菜豐富,有蘆筍、蘿蔔、蕃茄,紫薯泥吸睛帶甜,非常滿足。

香煎北海道刺身帶子蕃紅花Xo醬意大利飯:這個飯粒有嚼勁,北海道刺身新鮮,爽口彈牙,三粒帶子份量剛好,配搭蕃紅花xo醬,飯有芝士香,很飽足喲~

甜品
蘋果肉桂脆卷配海鹽焦糖雪糕:外層脆卷鬆化有嚼勁,內𥚃的肉桂蘋果醬汁和蘋果肉桂超級開胃,和雪糕非常配搭。

開心果碎Bailey加朱古力慕絲和麵包脆脆:
這個甜品設計很有心思,甜而不膩,開心果碎有嚼勁,酒味不會太過,慕絲很香滑,盤碟上寫了餐廳名,很有藝術feel😄

另有四款精緻茶點:包括伯爵茶味馬卡龍、茉莉花茶蝴蝶酥、榛子朱古力和紅莓白朱古力,伯爵茶馬卡龍味道令我最難忘。一邊喝茶香撲鼻的玫瑰茉莉花茶,一邊吃甜品,人生享受。

當然還有很吸引的是酒:🥂🍸
𝘔𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘙𝘶𝘮, 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦
我喜歡這酒杯和酒的色彩,調酒師用天然椰子萃取酿造的Rum做基酒,加入椰汁令椰子味更突出。菠蘿味道清新,像果汁味道,綠黃紅三種色鮮艷奪目。

𝘓𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦 𝘓𝘪𝘲𝘶𝘦𝘶𝘳, 𝘗𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘓𝘪𝘲𝘶𝘦𝘶𝘳, 𝘙𝘰𝘴𝘦 𝘚𝘺𝘳𝘶𝘱, 𝘚𝘱𝘳𝘪𝘵𝘦, 𝘊𝘩𝘢𝘮𝘱𝘢𝘨𝘯𝘦
荔枝香氣味撲鼻,香檳酒味香濃,桃味、sprite令味道更豐富,易入口,適合任何人喝,酒量低的人都會愛喝這款香檳雞尾酒😍

• 澳洲和牛肉眼扒
2023-04-22 75 浏览
今晚車車同朋友嚟到E間餐廳食生日飯, 餐廳位於銅鑼灣旺中帶靜嘅地段, 環境昏暗, 背景播住柔和嘅音樂幾有情調, 由樓上望出窗外, 可以望到銅鑼嘅鬧市, 感覺幾特別好似身處係同一地方但唔同空間感, 整個用餐體驗不錯, 侍應好耐心咁介紹餐牌, 不時會問下客人意見, 服務幾好!✨️Tiramisu Martini味道偏甜易入口, 有少少似dessert wine嘅感覺, 女士們應該會幾中意的 ✨️Paradise顏色鮮艷奪目, 相當colorful, 飲落酸酸甜甜幾開胃 首先會有一個麵包籃, 入面分別有墨魚汁芝麻包/香草包/芝士脆片三款麵包, 另有三款醬汁, 車車還是最喜歡傳統橄欖油黑醋😆夠哂開胃! ✨️生蠔食西餐當然要配番一兩隻生蠔嫁啦, E兩款嚟自法國嘅生蠔, 肉質比較清爽帶海水味✨️醬油慢煮挪威三文魚賣相相當fancy, 三文魚經過45分鐘慢煮, 口感柔嫩可口, 配上白酒啫喱, 魚籽同醬油泡泡, 味道幾特別, 口感豐富 ✨️法國生牛肉他他生牛肉配紫洋蔥/酸瓜/芥末令味道充滿層次感, 將生嘅鵪鶉蛋拌入, 令牛肉口感更滑溜, 上面放上魚子醬做點綴, 即時錦上添花!✨️法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯入口幼滑

✨️Tiramisu Martini

✨️Paradise
顏色鮮艷奪目, 相當colorful, 飲落酸酸甜甜幾開胃

✨️生蠔

✨️醬油慢煮挪威三文魚

✨️法國生牛肉他他

✨️法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯
入口幼滑濃郁, 油封鴨腿嘅油香非常突出, 咸咸香香幾特別

✨️龍蝦湯
湯汁質感濃稠,飲落啖啖充滿鮮味, 令人胃口大增

✨️傳統燴海鮮酥脆卷
薄薄嘅脆卷包住唔同嘅海鮮好似帶子/青口/魚/蝦/蟹等等, 配上鰻魚汁同蛋黃醬, ,口感相當豐富

✨️香煎鵝肝
外層燒至微微焦糖化, 將油脂鎖住, 入口軟綿綿, 油脂甘香, 旁邊嘅車厘子剛好中和番個油膩感

✨️番石榴雪杷
雪杷酸酸甜甜作為間場refresh一下口腔確係不錯

✨️香煎智利海鱸魚
外皮煎得幾香, 肉質結實鮮味

✨️澳洲和牛肉眼扒
車車點左五成熟, 肉質粉嫩, 肉味濃郁多汁

✨️玫瑰茉莉花茶
終於到左甜品環節, 侍應先呈上一杯熱茶清一清口腔嘅油膩感, 再上甜品!

✨️蘋果肉桂卷配雪呢拿雪糕
熱辣辣嘅脆卷薄得嚟好脆口, 一咬就碎, 食落香甜味美, 甜而不膩

✨️白朱古力慕斯配開心果醬
白朱古力慕斯估唔到唔係好甜, 配上開心果醬, 味道幾夾

✨️Petit Four
分別有茉莉味蝴蝶酥/伯爵茶馬卡龍/紅桑子朱古力, 整體味道, 比較有驚喜嘅係茉莉味蝴蝶酥, 平時比較少食到, 入口已經食到好香茶味, 甜度適中
2023-04-11
(๑´ڡ`๑)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈味道有水準意法私房菜✨Happy Friday 的晚上到訪了位於銅鑼灣樓上私房菜享用晚餐餐廳走暗黑風格 環境寧靜舒適 很適合慶祝┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Dinner Set $928 (4.5/5)當天只有一款套餐提供 會以Fine Dining形式上菜~用餐時間大概3小時┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上菜前會提供麵包盤 有幾款麵包比較欣賞醬汁😳 都是自家製 好有心思┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓎩 生蠔 +$88@1點了2隻過口癮一下😹海水味濃郁口感creamy 𓎩 白酒還點了2杯酒呢 容易入口 味道也很rich 不錯!𓎩 前菜法國生牛肉他他鵪鶉蛋配上魚子醬牛肉他他 蒜蓉脆多士用上魚子醬罐形式上碟 超精緻✨鵪鶉蛋切開還是半流心狀態 還加入洋蔥粒整體味道更濃厚 好適合配多士享用醬油慢煮挪威三文魚 醬油味泡沫配以三文魚及白酒啫喱 是一款有幾種口感的前菜🤍泡沫令三文魚入口更綿滑 底下更加入牛油果醬 配上啫喱富有層次感┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓎩 湯品法式龍蝦濃湯入口好順滑 味道濃厚 龍蝦味好突出🥹超好喝的!還能吃到龍蝦肉🦞!法式油封鴨腿大蒜
(๑´ڡ`๑)
味道有水準意法私房菜✨
餐廳走暗黑風格 環境寧靜舒適 很適合慶祝
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Dinner Set $928 (4.5/5)
當天只有一款套餐提供 會以Fine Dining形式上菜~
用餐時間大概3小時
上菜前會提供麵包盤 有幾款麵包
比較欣賞醬汁😳 都是自家製 好有心思
𓎩 生蠔 +$88@1
點了2隻過口癮一下😹海水味濃郁口感creamy

𓎩 白酒
還點了2杯酒呢 容易入口 味道也很rich 不錯!

𓎩 前菜
鵪鶉蛋配上魚子醬牛肉他他 蒜蓉脆多士
用上魚子醬罐形式上碟 超精緻✨
鵪鶉蛋切開還是半流心狀態 還加入洋蔥粒
整體味道更濃厚 好適合配多士享用

醬油味泡沫配以三文魚及白酒啫喱

𓎩 湯品
入口好順滑 味道濃厚 龍蝦味好突出🥹
超好喝的!還能吃到龍蝦肉🦞!

入口油香滿溢又綿密😆口腔還會散發淡淡蒜香
還配以麵包粒粒 口感更豐富 每一口都好滿足🥹

𓎩 主菜
傳統燴海鮮酥脆卷
加入大量木魚絲 和風感滿滿
脆卷口感酥脆不油膩 非常可口!
捲入蝦肉 魚 帶子等 餡料豐富🤩

份量適合2人分享 還未入口已經散發濃厚鵝肝味
入口在口腔溶化 味道好濃郁!
特意配上開胃的櫻桃粒 味道酸酸甜甜的 一同享用減低膩感

開心果醬Bailey 慕絲配麵包粒脆脆
超精美既擺盤✨
開心果味道適中 入口甜甜的好滑溜

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
整個用餐體驗很好 店員好細心介紹每一道菜!加分~而且環境真的好寧靜 令人好放鬆~
Ig @cheri_foodiary
踏入四月生日月,又有藉口細味當下、享受一頓fine dining ,今次就來到位於銅鑼灣的意法私房菜館 E Molto Buono。雖然面積不大,但裝修簡約流麗而不俗氣,內裡垂吊優雅華麗的水晶燈,餐廳亦有提供包場服務,包括家族聚餐、商務宴客、包場求婚。入黑後可以眺望銅鑼灣鬧市璀璨夜景,在昏黃柔和的燈光映照下,猶如被浪漫迷醉氛圍包圍,適合情侶來撐枱腳,為生活來一點儀式感。晚市有五道菜Set Dinner 供應,每位$928,包括Starter頭盤、Soup湯品、Entree前菜、Main Course主菜和Dessert of the Day是日甜品。點菜後,侍應就會奉上烘得暖暖的墨汁芝麻包、香草麵包及芝士脆片,拌以自家製辣肉腸南瓜醬、香草茄子醬、橄欖油和黑醋。Starter 頭盤醬油慢煮挪威三文魚以食用花點綴的擺盤姿態優雅,裝飾出簡約藝術美感,挑起舌頭的慾望,喚醒沉睡的味蕾。慢煮挪威三文魚煮至半生熟狀態,肉質保持滑嫩而有彈性,魚鮮十足而又不會過腥,魚籽的粒粒脆感瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味,拌以晶瑩剔透的白酒啫喱、清新軟滑的牛油果切粒和綿密輕柔的醬油泡沫,碰撞出多重層次感。Soup 湯品法式

餐包
Starter 頭盤

Soup 湯品

法式龍蝦濃湯

龍蝦湯色澤紅潤油亮,攪拌浮面的忌廉令湯身變得厚稠。

法式龍蝦濃湯

湯頭濃郁鮮甜而又帶點黏口,裡面更是真材實料,吃到粒粒已去殼的新鮮龍蝦肉。

Entrée 前菜

香煎鵝肝 $58

厚切鵝肝油脂豐腴,燒得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口,再以脆卜卜的牛油多士墊底。

香煎鵝肝

鵝肝入口即化,散發濃濃的鵝油甘香,加上酸酸甜甜的酒漬櫻桃,中和肉食的油膩感。
香煎鵝肝

法國菜用餐的次序很講究,主菜前奉上番石榴雪葩,天然酸爽的果香可以清一清味蕾,重啟味覺,展現出fine dining的節奏感和銜接性。

Main Course 主菜
澳洲和牛肉眼扒

肉眼牛扒呈現菱格紋炙烤線條,一上桌時就已經肉香撲鼻,煎得表面帶炭火焦香。

澳洲和牛肉眼扒

一放入口就吃得出是上乘品質的牛肉,肉質鬆軟富油香,脂肪不多但肉味較濃。
澳洲和牛肉眼扒

自選Medium Well七成熟,火候控制得精準,中心仍保持嫩紅色,保留牛扒豐滿肉汁。
澳洲和牛肉眼扒

甜品前奉上紅桑子白朱古力、茉莉花茶蝴蝶酥和伯爵茶味馬卡龍作餐後Petit Four一口小甜點,搭配清幽的玫瑰茉莉花茶可以消滯解膩。

Dessert of the Day是日甜品

蘋果肉桂脆卷伴雲尼拿雪糕

外皮比平時經常吃到的蘋果批更薄身酥脆,將烘得微溫的脆卷伴雲尼拿雪糕吃,一冷一熱,就是最高享受。

Dessert of the Day
裡面裹滿肉桂蘋果餡料,將蘋果的天然酸甜果香與玉桂的特有香味交互融合,齒頰留香,不會過於甜膩。

蘋果肉桂脆卷伴雲尼拿雪糕

Paradise $108

彩色漸層效果浪漫炫目,打卡一流,酒精濃度不高易入口,入口冰爽透心涼。

Paradise
2023-04-16
庆祝纪念
生日
Dessert of the Day
2023-04-18 23 浏览
餐廳環境寧靜,燈光較暗,十分有情調,非常適合情侣一邊品嘗菜式,一邊詳談。餐飲選了Tiramisu Martini和ParadiseTiramisu Martini朱古力味咖啡酒,色澤同餐廳環境好match,味道偏甜十分易入口Paradise色彩繽紛,鮮艷奪目,充滿夏日氣息,菠蘿汁加椰子Rum酒,酸酸甜甜非常開胃頭盤前先有一個麵包盤,三款麵包和三款醬⭐墨魚汁芝麻包⭐香草包⭐芝士脆士配香草茄子醬,辣肉腸南瓜醬和傳統橄欖油黑醋最喜歡軟綿綿的香草包配辣肉腸南瓜醬,味道濃郁,十分開胃。芝士片香脆,陣陣咸香味Oyster生蠔都是來自法國,所以都比較creamy,海水味濃Pinky-爽口鮮甜Krystale-海水味更濃更突出Starter⭐醬油慢煮挪威三文魚三文魚經過45分鐘慢煮,底部有白酒啫喱,加上魚籽,醬油泡泡,突顯了三文魚的味道⭐法國生牛肉他他生牛肉配紫洋蔥,酸瓜,芥末,令味道充滿層次感鵪鶉蛋令牛肉更甜更滑,魚子醬令整道菜顯得更高貴Soup⭐法式龍蝦濃湯龍蝦味鮮味突出,加上粒粒龍蝦肉,加強口感⭐法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯忌廉增加湯的嫩滑感,油封鴨油香和薯仔甜味非常突出Entree⭐傳統燴海鮮酥

餐飲選了Tiramisu Martini和Paradise
Tiramisu Martini
Paradise

頭盤前先有一個麵包盤,三款麵包和三款醬
⭐墨魚汁芝麻包
⭐香草包
⭐芝士脆士
配香草茄子醬,辣肉腸南瓜醬和傳統橄欖油黑醋
最喜歡軟綿綿的香草包配辣肉腸南瓜醬,味道濃郁,十分開胃。
芝士片香脆,陣陣咸香味

Oyster
生蠔都是來自法國,所以都比較creamy,海水味濃
Pinky-爽口鮮甜
Krystale-海水味更濃更突出

Starter

⭐醬油慢煮挪威三文魚

⭐法國生牛肉他他
生牛肉配紫洋蔥,酸瓜,芥末,令味道充滿層次感
鵪鶉蛋令牛肉更甜更滑,魚子醬令整道菜顯得更高貴

Soup

⭐法式龍蝦濃湯
龍蝦味鮮味突出,加上粒粒龍蝦肉,加強口感

⭐法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯
忌廉增加湯的嫩滑感,油封鴨油香和薯仔甜味非常突出

Entree

⭐傳統燴海鮮酥脆卷
酥化脆卷包着不同的海鮮,例如帶子,青口,魚,蝦,蟹,配上鰻魚汁,蛋黃醬。脆口又酥化,啖啖海鮮,yummy

⭐香煎鵝肝
外層剛剛燒到微焦,完全鎖住油脂。咬開時,味蕾完全感受到鵝肝油脂。車厘子醬剛好中和油膩感

⭐番石榴雪杷
酸酸甜甜,refresh一下口腔

Main course

⭐香煎智利海鱸魚
肉質結實,魚湯突出魚的味道

⭐澳洲和牛肉眼扒
五成熟煎得剛剛好,肉質嫩滑,味道調得剛剛好,不用特别加調味料

玫瑰茉莉花茶
高貴得來,又可以清一清味蕾油膩感

Dessert

⭐蘋果肉桂卷,雪呢拿雪糕

⭐白朱古力慕斯配開心果醬

⭐茉莉味蝴蝶酥,伯爵茶馬卡龍,紅桑子朱古力
甜品有好多選擇,每種都好吸引好好味
最驚喜茉莉味蝴蝶酥,餅皮脆化,微甜,茉莉花味的餘韻令人回味無窮

2023-04-11
2023-04-17 299 浏览
想揾一間比較有情調的法國餐廳慶祝一下,E Molto Buono 是一間不錯的選擇,位於銅鑼灣樓上舖,餐廳以法國菜和意大利菜為主,E Molto Buono在意大利文解作「非常好」的意思。餐廳環境布置優雅,燈光微暗,巨型水晶吊燈,設有露台觀看著銅鑼灣鬧市夜景,旺中帶靜,充滿浪漫迷人氣氛,情侶夫婦拍拖或紀念慶祝都極適合。今次就試了他們的Set Dinner $928 一位頭盤若選香煎鵝肝加$58飲品揀選了Signature CocktailTiramisu Martini $108Tiramisu甜品就食得多,Tiramisu Martini真是第一次飲,混合了Kahlua, Baileys, Chocolate Liqueur, Milk調製,面層灑滿朱古力粉,飲落有咖啡味道,甜甜地,非常易入口,一杯有Tiramisu味道的Martini。餐前麵包點餐過後立即送上無限任添即焗温暖自家製的香脆餐包,餐包有三款。墨汁黑芝麻包焗得香脆,充滿芝麻香氣。香草麵包,混合了香草、Rosemary與蕃茄乾,外皮香脆,內裡軟熟,散發香草香味。芝士脆片,灑滿咸香芝士的麵包脆片。餐廳除了提供黑醋和橄欖油點包
今次就試了他們的
Set Dinner $928 一位
頭盤若選香煎鵝肝加$58
飲品揀選了Signature Cocktail
Tiramisu Martini $108
墨汁黑芝麻包, 香草麵包, 芝士脆片
餐前麵包
墨汁黑芝麻包焗得香脆,充滿芝麻香氣。
芝士脆片,灑滿咸香芝士的麵包脆片。
餐廳除了提供黑醋和橄欖油點包外,還供應了自家製,非常特別的辣肉腸南瓜醬和香草茄子醬。
前菜
法國生牛肉他他
鋪上烏黑發亮的黑魚子,散發獨有的海水鹹香, 刺破半熟鵪鶉蛋,蘸進巴馬臣芝士生牛肉他他,入口更滑溜,這樣最能嘗出肉質的鮮嫩, 與蒜茸包伴吃呈現一嫩一脆的極端質感。
餐湯
露筍蟹肉湯
湯頭質感濃厚稠身,還有絲絲鮮甜蟹肉,隱隱滲出露筍獨有的清香,鋪上脆麵包粒,提昇口感層次。
Entrée頭盤
傳統燴海鮮脆卷
表面灑滿了輕薄的木魚碎,遇到熱氣後搖曳飄舞,加上日式蛋黃醬, 運用各種時令海鮮,包括石斑魚、青口、帶子、蝦和蟹肉,鮮味滿瀉,外層薄身酥皮烤至金黃,具有鬆化酥脆口感,不會過膩。
番石榴雪芭
Sorbet 冰沙
自家製冰涼清爽的番石榴雪芭,味蕾冷卻用,清一清味蕾,先可以食出主菜的味道。
主菜
慢煮寶雲蘇澳洲羊架
慢煮羊架通過長時間的低溫烹調,令到肉質變得更加鮮嫩多汁,鋪上麵包糠的羊架放入焗爐焗金黃酥脆。配菜有甘筍、粟米芯和原個烤蒜,透過高溫能軟化大蒜質地,散發濃烈蒜香。
享用完主菜,此時服務生清理桌面,換上甜點的餐具和預備了Pré-Dessert 前甜點。
Waiter送上了一碟小食,在傳統的法國菜中,Petit Four是解作完美的句號。
紅桑子白朱古力
茉莉花茶味蝴蝶酥
百爵茶味馬卡龍
跟配一杯玫瑰茉莉花茶
甜點配上解膩的玫瑰茉莉花茶,是完美配搭,而且散發出陣陣花香,令少女心大噴發。
最後是甜品
開心果醬朱古力慕絲伴麵包脆脆
朱古力慕絲入口軟滑,色擇翠綠的開心果醬散發純粹濃厚的果仁芳香。
墨汁黑芝麻包, 香草麵包, 芝士脆片
番石榴雪芭
  • 墨汁黑芝麻包
  • 香草麵包
  • 芝士脆片
2023-04-16 198 浏览
適逢小慶祝,有機會初嚐法國菜一間位於銅鑼灣叫做 E Molto Buono長達3小時體驗,其實non stop 地進食~而且每碟都非常精緻! 麵包籃提供手工面包口味都幾特別分別黑芝麻包、香草面包同芝士脆片3款,最喜歡是香草包內帶酸蕃茄乾同時亦露搭配香草茄子醬或辣肉腸南瓜醬 食用!老婆中意食生蠔、就額外點了2款生蠔~蠔肉肥美清甜,另外較長身則礦物重d另外亦點了兩杯cocktails Amour 用香檳做base,加左接骨花同荔枝、菠蘿果香,整體清新好岩女士飲!Bikini 橙、芒果同桃熱帶水果口味較甜嘅調酒頭盤出場法國生牛肉他他附兩塊芝士蒜蓉法包,生牛肉拌了流心鵪鶉蛋口感順滑!而且所肉質軟淋亦加了魚子醬同黃芥末作點綴調味醬油慢煮挪威三文魚三文魚質地軟滑,配合三文魚子好好味仲加左牛油果醬同白酒啫喱墊底法式龍蝦湯超愛飲龍蝦湯,龍蝦嘅鮮味好出,咸中帶鮮法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯濃湯質地濃稠到令我好意外,食到一絲絲鴨肉,同時蒜香味亦好濃香煎鵝肝鵝肝加入櫻桃醬一齊食,味道非常搭而且不會膩傳統會海鮮酥脆卷,滿滿白汁拌海鮮上主菜前會有番石榴味雪葩 酸甜清新澳洲和牛肉眼扒主菜其中之一,選擇 5成熟~配左
適逢小慶祝,有機會初嚐法國菜
一間位於銅鑼灣叫做 E Molto Buono

長達3小時體驗,其實non stop 地進食~
而且每碟都非常精緻!

麵包籃提供手工面包口味都幾特別
分別黑芝麻包、香草面包同芝士脆片
3款,最喜歡是香草包內帶酸蕃茄乾
同時亦露搭配香草茄子醬
或辣肉腸南瓜醬 食用!

老婆中意食生蠔、就額外
點了2款生蠔~
蠔肉肥美清甜,另外較長身則礦物重d

另外亦點了兩杯cocktails
Amour
用香檳做base,加左接骨花同荔枝、菠蘿
果香,整體清新好岩女士飲!

Bikini
橙、芒果同桃熱帶水果口味較甜嘅調酒

頭盤出場
法國生牛肉他他附兩塊芝士蒜蓉法包,
生牛肉拌了流心鵪鶉蛋口感順滑!
而且所肉質軟淋亦加了魚子醬同黃芥末
作點綴調味

醬油慢煮挪威三文魚
三文魚質地軟滑,配合三文魚子好好味
仲加左牛油果醬同白酒啫喱墊底

法式龍蝦湯
超愛飲龍蝦湯,龍蝦嘅鮮味好出,
咸中帶鮮

法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯
濃湯質地濃稠到令我好意外,
食到一絲絲鴨肉,同時蒜香味亦好濃

香煎鵝肝
鵝肝加入櫻桃醬一齊食,味道非常搭
而且不會膩

傳統會海鮮酥脆卷,滿滿白汁拌海鮮

上主菜前會有
番石榴味雪葩
酸甜清新

澳洲和牛肉眼扒
主菜其中之一,選擇 5成熟~
配左紫薯蓉~

慢煮寶雲酥羊架
酥香好juicy!

兩杯好香嘅玫瑰花茶
仲有一個甜點小盤超精美
伯爵茶馬卡龍/榛子朱古力/蔓越莓白朱古力
/茉莉花味蝴蝶酥

是日甜品有兩款,各要一款!
開心果醬咖啡甜酒慕絲
頂上仲有麵包脆脆

另一款蘋果玉桂脆卷
配雲呢拿雪糕
玉桂香味突出,脆卷內蘋果蓉好清甜
有雪糕更好味!
2023-04-06
  • 羊架
  • 法國生牛肉他他
  • 石榴雪葩
閨蜜生日約佢到依間餐廳黎品嚐法國菜😘💞🦪法國生蠔 肉質爽脆,入口有海水礦物嘅味道。🐂🐃法國生牛肉他他口感順滑嘅生牛肉,配上鵪鶉蛋、芝士同珍貴嘅黑魚子,鮮香惹味,放上芝士蒜蓉塊上,味道層次豐富。🥔法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯鴨肉香氣味道濃郁配上柔滑嘅薯仔忌廉湯,齒頰留香。❤️香煎鵝肝香脆嘅鵝肝煎得香噴噴,淋上櫻桃醬,味道細膩豐富🐃澳洲和牛肉眼扒肉質嫩滑而又充滿肉汁,只需落少許鹽就能夠引出澳洲和牛的香濃肉味。🍎蘋果肉桂脆卷配雲呢拿雪糕香滑的麵糰緊緊裹着香甜中帶酸爽的肉桂蘋果粒,伴以雲呢拿雪糕🍦,甜香味更加突出。食物質素高之外,更值得一讚餐廳嘅侍應服務好👍,佢地都細心有條理,會不停為食客添水、收碟😊還保持笑容同禮貌。

閨蜜生日約佢到依間餐廳黎品嚐法國菜😘💞

🦪法國生蠔

肉質爽脆,入口有海水礦物嘅味道。

🐂🐃法國生牛肉他他

🥔法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯

鴨肉香氣味道濃郁配上柔滑嘅薯仔忌廉湯,齒頰留香。

❤️香煎鵝肝

香脆嘅鵝肝煎得香噴噴,淋上櫻桃醬,味道細膩豐富

🐃澳洲和牛肉眼扒

🍎蘋果肉桂脆卷配雲呢拿雪糕

• 生蠔
  • 餐前麵包
2023-04-15 33 浏览
晚餐同女朋友黎食下好西上網睇到一間意法fine dining私房菜好評不錯 餐廳環境清靜 幾好又舒服 超適合慶祝!🥂-Dinner Set $928White $88/glass Starter:醬油慢煮挪威三文魚好decent既菜式 味道高質😍 醬油味泡沫令到三文魚更加綿滑 配上白酒啫喱及牛油果醬增加整體口感法國生牛肉他他第一次試配鵪鶉蛋嘅牛肉他他 切開仲係半流心牛肉加入洋蔥粒味道更加重 配多士一流Soup:法式龍蝦濃湯法式油封鴨腿大蒜薯仔忌廉湯湯品都好濃厚棉密 油封鴨湯入口好有油香仲有淡淡蒜香 不過飲完已經開始飽飽地🤣Entree:傳統燴海鮮酥脆卷加入大量木魚絲好有日式風味🤣脆卷包上入蝦肉 魚 帶子等 香煎鵝肝 超厚切鵝肝 香味撲鼻既鵝肝味 入口即化配上櫻桃粒減低油膩感 酸酸甜甜開胃又好味Main Course:石榴味雪芭上主菜前清一清口腔 香煎智利海鱸魚女朋友中意食魚 好厚肉!入口好嫩口 魚味唔腥😍魚皮仲煎得好脆! 底下埋魚汁 一啲都唔油膩澳洲和牛肉眼扒揀左4成熟 已預先加左海鹽 唔使點醬都好好食 肉味濃郁嫩口 Dessert:玫瑰花茶甜品碟(伯爵茶馬卡龍 白朱古力 蝴蝶酥)一啖
晚餐同女朋友黎食下好西

揀左4成熟 已預先加左海鹽 唔使點醬都好好食
肉味濃郁嫩口

Dessert:
玫瑰花茶
甜品碟(伯爵茶馬卡龍 白朱古力 蝴蝶酥)
一啖花茶一啖馬卡龍中和甜膩感 perfect match
蝴蝶酥香脆得黎又幾好食😋
開心果醬Bailey Mousse麵包脆脆
超精美既擺盤!開心果配上Mousse入口好滑溜 唔會太甜 加埋脆脆增加口感
蘋果肉桂脆卷配香草雪糕
我地都好中意呢款甜品 一上碟已經聞到陣陣蘋果香氣 肉桂味唔會好勁 脆卷口感比平時食開既唔同 有啲似中式春卷 好特別 配埋雪糕一冷一熱太正了!

Oysters: +$88@1
生蠔🦪係法國產 味道濃又creamy
前者味道清新 另一款海水味濃郁 岩曬重口味人士

用餐時間3小時 整體好舒服 食物都好高質!