2017-03-30 349 浏览
Dreamix嘅初戀蝴蝶酥一直係我最愛, 今日終於黎到餐廳試下個私房菜。餐廳位於觀塘APM附近, 交通非常方便, 行5分鐘就到。 同朋友傾左陣計, 主廚阿King就上菜, 由牛角酥到煙三文魚等主菜一味接一味, 食材新鮮, 而且每度菜一上枱,個display同味道都令大家充滿驚喜, 冇諗過$400唔洗可以食到甘高質素set dinner, 重點係起初都擔心好似碟碟都好細碟喎,同行男士會唔會唔夠飽? 但點知我地全枱人不論男女, 食到主菜已經飽飽, 好彩仲有位食埋個精彩分子料理甜品。令大家都過左個非常滿足開心嘅夜晚, 下次要去試埋個下午茶先, 好期待唔知有咩驚喜❤ (P.S. menu每個月轉, 一定要訂位, 訂位時可以問埋該月餐單)
Dreamix嘅初戀蝴蝶酥一直係我最愛
, 今日終於黎到餐廳試下個私房菜

手工牛角酥
龍脷魚。煙肉。百里香
燴牛柳。意粉
甜品
2017-03-29 1422 浏览
筆者閒時會相約朋友去吃tea,上星期六朋友提議到這間位於工廈中的Dreamix。可能是地區關係,本身對餐廳沒什麼期待,但一步進餐廳便感覺折然不同。長木枱、白窗簾、簡約擺設,令人感到很安靜舒適。Tea Park Menu $260/位,不收加一服務費,共有8款咸、甜品及茶。今次我們2人一 set所以共$520。順著餐牌吃的話,會首先吃菠菜.雞肉.蘑菇 - 每人有2件,餅皮夠脆薄,裡面有菠菜、雞肉、蘑菇,幾香口。煙燻三文魚.牛角酥 - 自家製的牛角酥很香牛油味,口感鬆脆,配上三文魚的脂香味道很夾。抹茶.紅豆.泡芙 - 泡芙包著濃濃的抺茶忌廉,口感香滑又不過甜。伯爵紅茶.焦糖.布丁 - 最上層的焦糖薄片很香脆,而且的布丁用上伯爵紅令味道減甜,更易令人接受。香檳.熱情果.芒果 - 最吸引我的一款。賣相似心型而且還灑上銀箔,感慨矜貴。裡面有微酸的香檳加熱情果既mousse餡,而外層有帶甜的芒果mousse,整體酸甜度控制得好好。冧酒.提子乾.芝士蛋糕 - 提子用濃酒浸了3年,一粒入口已經酒氣濃郁,令芝士蛋糕更提味。海鹽.焦糖.朱古力 - 這款最好襯熱吃,因為放涼後會較硬身,但幸好味道仍然吸引。雖
海鹽.焦糖.朱古力 - 這款最好襯熱吃,因為放涼後會較硬身,但幸好味道仍然吸引。雖是焦糖加朱古力但加上了海鹽的提味,令整體味道沒有預期中的甜膩,不錯。
朱古力.蜜柑.檸檬 - 朱古力入口即溶十分香滑,中間夾著帶微酸的蜜柑和檸檬,同樣中和了甜膩感。
青瓜.豆腐.雪葩 - 清一清味蕾之用,所以味道比較清新。泡泡跟冰帶有青瓜味,而白色的帶有豆腐味,兩者味道撞起來很特別又令人接受。
伯爵紅茶 - 吃後美味甜點後來一杯

伯爵紅茶跟朋友聊聊天,真是享受。

2017-03-25
2017-03-27 226 浏览
想有個靜靜的地方嘆個下午茶,朋友介紹了Dreamix,當然要去試試,而現在很多好高質素的私房餐廳都進駐工廈,因為可降低經營成本,不用反映在客人身上。Dreamix離觀塘地鐵站不遠,周邊工廈也有很多停車場,十分方便。店內裝潢佈局簡潔,光線充足,十分雅緻,很寧靜,環境舒適。下午茶set包括8種咸甜品($260/每位,不收加一服務費),店員提到原來食的順序就跟着菜單的順序就可以了,很貼心。菠菜.雞肉.蘑菇設計成两件小小的撻仔,菠菜、雞肉、蘑菇味道很夾,不會太膩。海鹽.焦糖.朱古力熱食的一款,都會稍甜些,但有海鹽的味道可中和一下,也不錯,很特別。煙燻三文魚.牛角酥原來是自家製的牛角酥,三文魚煙燻味濃,很香,牛角酥很酥脆,搭配很新鮮。抹茶.紅豆.泡芙外觀看似普通,一口下去有很豐富的抹茶味奶油感,透出陣陣紅豆香,泡芙口感不錯,不會太膩。伯爵紅茶.焦糖.布丁最上層的焦糖脆脆,輕輕就可敲碎,配上軟軟的布丁,不會太甜。冧酒.提子乾.芝士蛋糕店員介紹最特別的就是提子,原來已浸了3年,試了一下,果然不同,香濃的酒味會留在口腔裡一段時間。香檳.熱情果.芒果賣相最艷麗的一款,有香檳的酒香、酸酸的熱情果、香甜的芒
菠菜.雞肉.蘑菇

設計成两件小小的撻仔,菠菜、雞肉、蘑菇味道很夾,不會太膩。

海鹽.焦糖.朱古力

煙燻三文魚.牛角酥

抹茶.紅豆.泡芙

伯爵紅茶.焦糖.布丁

最上層的焦糖脆脆,輕輕就可敲碎,配上軟軟的布丁,不會太甜。

冧酒.提子乾.芝士蛋糕

香檳.熱情果.芒果

賣相最艷麗的一款,有香檳的酒香、酸酸的熱情果、香甜的芒果味,融合起來的味道很特別也很清新,不會有膩的感覺。
朱古力.蜜柑.檸檬

波板糖的外型,用两朱古力夾在中間的是帶微酸的蜜柑和檸檬,味道也好不錯。
青瓜.豆腐.雪葩

味道好清新,正好用來清一清味蕾,再去品嚐其他甜品,想不到青瓜跟豆腐可以如此搭配。
伯爵紅茶

甜點配上一杯熱熱的伯爵紅茶,真是享受呀。
Dreamix的甜品無論賣相、味道、質素都好高,光看就知道很用心,吃下去更是回味無窮,期待更多更好的作品出現。
2017-03-25
2017-02-21 374 浏览
今晚同媽媽慶祝生日,因為一家人有9個大人2個小朋友,所以想搵個地方係坐得舒服又可以靜靜地傾計。Dreamix 係觀塘工廈少數以分子料理為主的私房菜,所以我地全部都去左試試佢個chef menu。第一個主菜  -  望落感覺好浪漫,好似喺個海裡面咁。三文魚用slow  cook烹調,肉質嫰滑,食哂成份都唔會覺得heavy;而湯係用大地魚熬煮,藍色係因為用左藍蝶花,所有食材都以天然為主呢餐真係好多心思同手工,不過因為多菜式,所以要預番長少少時間食。如果有小朋友餐廳都有為小朋友而設的餐牌今次媽媽都話覺得好新奇,未食過呢類型既野,仲可以喺度訂埋生日蛋糕添。💪🏻💪🏻一齊支持本地品牌同小店創意啦
海膽龍蝦梳乎尼
青瓜 豆腐  sorbet  with  chrysanthemum  foam
皮蛋豆腐酸薑

三文魚  藍蝶花  大地魚
紅菜頭蘋果risotto
Dreamix  dessert
2017-01-23 1595 浏览
觀塘工廈多好野食係人都知架喇,我地幾個人就黎體驗下。由apm行去餐廳講緊都只不過係幾分鐘時間,店內嘅環境尚算大,當我們入座後,職員好細心對我地,仲為我地介紹餐廳特別嘅套餐,等我地唔洗諗太多龍蝦忌廉湯入囗好濃,龍蝦肉肉質鮮嫩又彈牙,師傅真係用足心機,唔係平時一般餐廳咁架西班牙風乾火腿,蜜瓜啫喱,檸檬蜜糖汁風乾火腿入囗夠咸香味,師博蜜瓜啫喱整成麵狀入口帶有小小甜味,正所謂食得又睇得檸檬泡沬,辣椒魚子,帶子師傅好有心機咁將整出檸檬味嘅泡沬,帶有小許酸味嘅泡沬配埋新鮮嘅帶子,再加呢粒帶辣味嘅帶子真係認真有小食到咁嘅配搭蕃茄,黑醋,芝麻師傅用蕃茄嘅水整成啫喱,真係好有心意,而且用黑醋調味,真係好有醒胃海贍,舒芙蕾舒芙蕾非常咁鬆身,都係第一次食到海膽同舒芙蕾嘅配搭,入口夠啖啖海膽香味,口感又夠。豆腐,菊花,青瓜,雪芭呢個雪芭入口凍身,青瓜香味夠清真,不過豆腐的味道唔算突出美國安格斯肉眼扒,羊架,黑椒露露汁美國安格斯肉眼扒入口牛肉味香濃,熟嘅程度師傅都掌握得岩岩好唔會太老,而羊架入口亦都夠嫩身唔會太老,羶味又唔算太重。特色燒春雞,車厘茄,些里醋汁燒春雞唔會太老,平時一般嘅餐廳都會整到好老又乾,呢度就
龍蝦忌廉湯

西班牙風乾火腿,蜜瓜啫喱,檸檬蜜糖汁
檸檬泡沬,辣椒魚子,帶子

蕃茄,黑醋,芝麻
海贍,舒芙蕾
豆腐,菊花,青瓜,雪芭
呢個雪芭入口凍身,青瓜香味夠清真,不過豆腐的味道唔算突出
美國安格斯肉眼扒,羊架,黑椒露露汁

特色燒春雞,車厘茄,些里醋汁
燒春雞唔會太老,平時一般嘅餐廳都會整到好老又乾,呢度就非常濕潤,令人食極唔同
鱸魚,田園素菜,煙肉
魚肉入囗好滑身,肉質鮮嫩,師博配嘅汁令到味道更惹味,欲罷不能

餐廳雖然用嘅材料唔係最上盛嘅,但係就真係令人都好滿足,因為令我明白到食材唔係最重要,再普通嘅野都可以好好味
平日很少會去Fine Dining,可是它的確是聚會或是浪漫一下的好選擇,可以一邊慢慢的聊天,一邊慢慢細嚐一下廚師的心思。上次在Dreamix廚吃過他們的中菜,念念不忘他們的甜品,聽到他們也有提供Fusion菜的Fine Dining,價錢不貴聽起來好吸引,就來這裡慶祝一下朋友生日吧。Dreamix這裡跟Dreamix廚的風格有點不同,這裡帶有一點田園風,加上地方頗大,很適合悠閒地渡過一個晚上。若果想自己一個靜靜放空一下,享受著一頓美味的,也有bar枱位置可以選擇,就這麼輕鬆地享用自己想吃的美食。雞蛋。香菇。高湯先送上來的是一個湯吧?噢!原來小店把高湯混以雞蛋再利用份子料理的方法,製成這個口感像是泡泡,又像是燉蛋的湯,泡質細緻,而且入口幾滑又挺特別呢。豆腐。皮蛋。酸薑好了,第一款Appetizer來了,先送上來這個是由豆腐製成,再利用份子之料理方式把皮蛋和酸薑變成不同形態的前菜。最使我感驚訝的是酸薑弄成像是蟹子似的,放進咀裡時卜的一聲,散出酸薑的特有味道,真的相當討好,意想不到一個中式的前菜利用份子料理法處理後,別有一番風味。芝士。雞肉。話梅這個擺法也太可愛了吧~原來眼前這個炸物是以雞
上次在Dreamix廚吃過他們的中菜,念念不忘他們的甜品

就來這裡慶祝一下朋友生日吧。
Dreamix這裡跟Dreamix廚的風格有點不同,

若果想自己一個靜靜放空一下,享受著一頓美味的,

也有bar枱位置可以選擇,就這麼輕鬆地享用自己想吃的美食。
雞蛋。香菇。高湯
先送上來的是一個湯吧?噢!

原來小店把高湯混以雞蛋再利用份子料理的方法,
製成這個口感像是泡泡,又像是燉蛋的湯,

泡質細緻,而且入口幾滑又挺特別呢。
豆腐。皮蛋。酸薑
再利用份子之料理方式把皮蛋和酸薑變成不同形態的前菜。
最使我感驚訝的是酸薑弄成像是蟹子似的,
放進咀裡時卜的一聲,散出酸薑的特有味道,真的相當討好,

意想不到一個中式的前菜利用份子料理法處理後,別有一番風味。
芝士。雞肉。話梅
芝士。雞肉。話梅

這個擺法也太可愛了吧~
原來眼前這個炸物是以雞肉混以芝士弄成,
值得一讚是小店的細心,當中加以話梅來減低了炸物的油膩感,
吃到話梅的香和雞肉的味道,如果芝士味更濃些便更好了,
但是這個炸物炸得很好,一點兒也不感到油膩。
黑醋。蕃茄。羅勒

這麼快便上甜品嗎?不是剛剛才吃了點前菜嗎?
原來這個是以車厘茄、蕃茄啫喱伴黑醋弄成,加上一片香脆的羅勒。
看似很簡單的蕃茄啫喱,原來弄起來一點也不簡單,
小店跟我們分享這個蕃茄啫喱是一滴一滴地把蕃茄最純最清的滴漏製成,
經過數小時方可製成這個蕃茄啫喱。
啫喱味道帶酸,可是有黑醋平衡著其酸度,若果黑醋分量可多點更好,
吃起來很清新,能為口腔作一個refresh,又像是為主菜揭開序幕。
黑毛豬。蘋果蜜桃

這個黑毛豬真的好好吃,個人認為這件黑毛豬比很多牛扒更好吃,
平日的我很少會吃豬,因為深怕那"臭豬"味,
但這黑毛豬彈牙,肉汁豐富充斥在口腔,
再沾上伴碟的蘋果和蜜桃蓉,酸酸甜甜,

把一整件黑毛豬吃掉也不成問題!
帶子。紫薯。意大利飯

完全想像不到,意大利飯可以和紫薯這麼合拍。
紫薯的香甜大大提升了帶子的鮮味,
加上這裡的意大利飯做得挺正宗,飯身不會過軟或過硬,

我把整個飯也吃畢呢。
???

這個是早餐煎蛋嗎?非也~
是我整晚期待的甜品,小店以???來為題,讓大家也猜不到是什麼。
原來蛋黃部分是以菠蘿和芒果利用分之料理做法做成,
看起來跟蛋黃真的無異;蛋白則是pana cotta,而黑色一粒粒的是竹炭餅碎。
不單止賣相討好,味道也十分討好。
把蛋黃弄穿混合蛋白等一起吃,酸酸甜甜和軟滑的口感,

為整晚劃上一個完美句號。
最後小店更提供花茶,讓我們可以慢慢地聊天,
整餐晚飯大概三個多小時,如果你喜歡細味食物、談談天,
這裡是一個不錯的選擇來,每人只是HK$480,以食物質素來說,

個人認為幾抵食,小店每一道菜都花上心思,很講究食物效果。
题外话/补充资料: 服務很不錯,每上一道菜都會先作簡單講解。
2017-01-06
2017-01-05 1560 浏览
近年不少餐廳都轉戰工廈,所以很多人也會特意走到工廈尋找美食,而餐廳以cafe及私房菜佔多。駱駝漆去多了,轉到其他工廈發掘一下,發現了Dreamix & Dreamix廚兩間餐廳,看到如此相似的名子所以禁不住看個究竟,原來兩間餐廳有著完全不同的風格,前者是西式而後者則是中菜店內環境跟室外的工廈地方有著天淵之別,近門位置有著一個小吧枱的位置。而內裡就帶點歐陸田園風,皆因場內以木系餐桌為主外,天花及牆邊位置也加入了花花草草的元素另外,由於麵包均是店方每天新鮮製造,所以近門位置擺放著少量麵包及曲奇供食客選購Homemade Bread自家製麵包[分數:8/10]據剛才所說,麵包均由店方每天新鮮製造,所以晚飯開始時又怎可能缺少了一份新鮮的麵包,黑麥麵包有兩款,分別是加入了檸檬皮及無花果粒的。兩者同樣有著煙韌的外皮內裡軟滑,前者帶微酸而後者則比較香甜Lobster Bisque 龍蝦忌廉湯 [分數:8.5/10]邊吃麵包時,龍蝦忌廉湯亦相繼送到了,橙啡色的龍蝦湯調度甚高,入口香滑之餘又充滿了濃濃的鮮甜蝦味。另外,龍蝦湯內還有一塊龍蝦肉,真材實料。Parma Ham . Honeydew Melon

Homemade Bread

自家製麵包

Lobster Bisque

龍蝦忌廉湯

[分數:8.5/10]

Parma Ham . Honeydew Melon Jelly-Lemon Honey Sauce

西班牙風乾火腿,蜜瓜啫喱,檸檬蜜糖汁

[分數:7.5/10]

西餐融合了分子料理的元素,將平日常吃到的西班牙風乾火腿配哈蜜瓜改配為蜜瓜啫喱。將蜜瓜改頭換面成一條條橘橙色的麵條,入口冰涼清甜,感覺特別

Lemon Foam-Tabasco Caviar-Scallop

檸檬泡沫。辣椒魚子。帶子

[分數:7/10]

第二道前菜同樣小巧可愛,泡沫是由檸檬汁所製,入口酸度甚高。帶子上的魚子不是帶鹹香,伴著帶子同吃時,竟帶微辣,感覺惹味,不過三者同吃時,味道不算非常相配

Tomato-Vinegar , Sesame

蕃茄。黑醋。芝麻

[分數:7/10]

而第三道前菜就有車厘茄、蕃茄啫喱伴黑醋,最後還有黑白芝麻小粒作點綴。蕃茄啫喱酸度略高,但跟黑醋味道相夾,建議可多添一點香甜的黑醋,令啫喱的酸度得以平衡

Sea Urchin-Souffle

海膽。舒芙蕾

[分數:7/10]

而第四道前菜是⋯沒錯⋯第四道了⋯就是海膽梳乎厘。梳乎厘大多時會出現在甜品,而這裡就在內裡加入了海膽微粒焗製,創作出這道特色的鹹梳乎厘。入口有著入口即溶的感覺,細味下帶海膽香,感覺同樣特別

Tofu . Chrysanthemum-Cucumber . Sorbet

豆腐。菊花。青瓜。雪葩

[分數:8.5/10]

終於來到第五道前菜,亦是最後一道前菜,就是豆腐.菊花.青瓜.雪葩。單看名字實在猜不出是甚麼菜式,原來上方是菊花泡泡,中間是豆腐慕絲,而最底層就是青瓜雪葩。雪葩入口清甜冰涼,慕絲豆味香濃,兩者的甜道不會太高,味道相夾,是5道前菜當中我最喜歡的一款

MAIN COURSE Rib Eye Steak , Lamb Rack-Truffle Sauce

美國安格斯肉眼扒。羊架。黑松露菌汁

[分數:8/10]

主菜跟前菜有些少不同,接下來的3道主菜都是一大碟送上,需跟朋友分享。第一碟就有美國安格斯肉眼扒、羊架配黑松露菌汁。肉眼扒肉色漂亮,中心位置有著嫩紅的肉色,入口充滿了肉汁質感嫩腍。至於羊架帶羊肉香之餘,內裡肉質嫩滑仍然,相當美味。而底下用作墊底的就有紫薯蓉,即使是配菜也做得一絲不苟

Spring Chicken-Cherry Tomato-Sherry Vinegar Jus

特式燒春雞。車厘茄。些里醋汁

[分數:7/10]

特式燒春雞就做得比較遜色了,賣相方面色澤一般,而春雞雖然入味,個肉質有點粗糙。不過友人所吃的部分好像比我的嫩滑,可能是受熱程度不同而有所影響吧

Striped Bass-Vegetable-Bacon

鱸魚。田園素菜。煙肉

[分數:8/10]

第三道主菜就有焗鱸魚再配上蕃茄汁,蕃茄汁的酸度仍然略高,鱸魚肉質嫩滑,外層香口。伴菜方便除了有沙律菜外,還有數條爽脆的竹筍,吃過數款肉類後,再吃一下蔬菜,感覺舒服
DREAMIX DESSERT

[分數:8.5/10]

最後一道甜品於餐牌上只是打上「???」,看似賽螃蟹的甜品究竟是甚麼玩意?其實蛋黃是芒果果醬,而白色的蛋白其實是奶凍所製。弄破蛋黃再混合蛋白同吃,酸甜中又帶有奶香,作為結尾的甜品一流!

Dreamix (觀塘)

觀塘觀塘道404號時運工業大廈10樓D室

以上消費:$ 680

味道:7/10

環境:8/10

服務:8/10

衛生:7/10

抵食:7/10

圣诞节
早前朋友介紹了一間位於工廠大廈的西餐廳,供應自家製烘焙與西餐,Boxing day一於與家人去食好西! Dreamix所在的時運工業大廈與地鐵站相距不遠,店內桌數不多,再加上挑高的樓底很具空間感。適逢假日晚上人流不多,可以安安靜靜的享受晚餐。 餐前的手工製黒麥包,外脆內軟,麥香中帶薑汁香味,還有果粒餡,多了一分果甜,不用塗牛油也好吃! 甘粟栗子湯 將栗子與粟米打得極細,質地幼滑又能保有些許口感,入口是滿滿的栗子清香。 煙三文魚。牡丹蝦他他。芥末魚子 煙三文魚混合牡丹蝦的細滑他他,三文魚的鮨香味較突出,其後能吃到牡丹蝦的甜,而微辣的芥未魚子正好提味,令整體味道層次更豐富。 檸檬泡沬。帶子。香檳啫喱 巨形帶子兩邊煎香,中心微熟肉質軟嫩,在酸甜檸檬與香檳氣息的交錯下,帶子的鮮甜變得更明顯。 巴馬火腿。哈蜜瓜意粉 經分子料理處理過的哈密瓜變成晶瑩滑溜的水晶意粉,再用巴馬火腿將哈密瓜意粉卷起來吃,多了分玩味。 海膽。梳乎厘 第一眼還以爲店家送錯了甜品,原來是以海膽製成的梳乎厘。 即製梳乎厘熱騰騰,上桌時已覺屬於海鮮的香氣撲鼻而至,軟綿綿的口感如吃進綿花,細嚼後口𥚃的海膽鮮甜

甘粟栗子湯

煙三文魚。牡丹蝦他他。芥末魚子

檸檬泡沬。帶子。香檳啫喱

巴馬火腿。哈蜜瓜意粉

海膽。梳乎厘

第一眼還以爲店家送錯了甜品,原來是以海膽製成的梳乎厘。

即製梳乎厘熱騰騰,上桌時已覺屬於海鮮的香氣撲鼻而至,軟綿綿的口感如吃進綿花,細嚼後口𥚃的海膽鮮甜被無限放大。

黑醋。蕃茄。雪芭

青瓜雪芭極冰涼,將味蕾上的殘餘味道一掃而空,可以準備迎接主菜啦!

三文魚。藍蝶花。蜆肉香草

藍色的藍蝶花汁加入檸檬汁後慢慢變成紫色,像變魔法,又像是三文魚在深海中暢游~

慢煮三文魚外表是已熟的粉紅,但切開仍可見嫩嫩的橙紅色,口感軟綿細滑,沾一點酸甜的藍蝶花汁令三文魚的鮨香更提升。

羊架。羊膝。紅酒燒汁

家人的主菜,分量相當大,足夠二~三人分享了吧?

紅酒燒汁味道濃郁,正好可以蓋過羊架羊膝的騷味,不吃羊的我也可淺嚐一下。

Dreamix Dessert

甜品明間竟然送上一碟黑松露蛋?又猜錯了!

甜品面層灑上偽裝成黑松露的竹炭餅乾碎,又香又脆。蛋白部分是用椰奶製成的意大利奶凍,質地較挺身,入口椰香味十足,完全是蛋白口感。蛋黃則是芒果菠羅啫喱,輕輕刺破後有濃郁的稠身芒果菠蘿汁流出,酸甜滋味與溫和的椰奶形成對比。

晚餐後與家人把「茶」言歡,一壼飄散著檸檬草與薑香的清茶,既暖身又提神,最適合這漸冷的冬夜。

與家人於Boxing day聚在一起享受美食,愉快地渡過舒適又充滿暖意的一晚,這樣的機會其實不多,值得珍惜。
2016-12-26
圣诞节
  • 甘粟栗子湯
  • 煙三文魚。牡丹蝦他他。芥末魚子
  • 檸檬泡沬。帶子。香檳啫喱
  • 海膽。梳乎厘
  • 三文魚。藍蝶花。蜆肉香草
2016-12-28 354 浏览
得知Dreamix開設西餐就急不及待去試,果然驚喜萬分!今晚試左佢地嘅Chef's menu, 即係12道菜嘅tasting menu。佢地每星期都會轉menu, 所以記得去之前whatspp左佢地先。主廚King Poon之前最耍家係整Pastry, 所以我係非常期待佢地麵包同甜品。先上左湯 - Lobster Bisque, 龍蝦味濃郁Parma ham, honeydew melon jelly, lemon honey sauce - 有別於一般嘅Parma ham + 哈密瓜, 用分之料理方式將哈密瓜變成jelly pasta狀, 好有新鮮感,加上特製嘅lemon honey sauce, 原來可以同ham咁夾味!Lemon foam, tabasco caviar, scallop - 半熟帶子煮得啱啱好, 食落有d辣辣地嘅味, 原來係caviar包出黎嘅tabasco!Tofu, chrysanthemum, cucumber, sorbet - 底層嘅sorbet係青瓜味, fresh得黎有少少甜味, 中間係豆腐mousse, 加上面菊花味嘅泡泡, 3樣野好似九唔搭八,

先上左湯 - Lobster Bisque, 龍蝦味濃郁
Tofu, chrysanthemum, cucumber, sorbet - 底層嘅sorbet係青瓜味, fresh得黎有少少甜味, 中間係豆腐mousse, 加上面菊花味嘅泡泡, 3樣野好似九唔搭八, 但食起上黎又幾好味, 作為appetizer中緩衝下幾好。
Sea urchin souffle - 有海膽味, 面頭好香好鬆脆, 入面質地軟林林
Tomato, vinegar, sesame - 齋睇個名真係expect唔到佢係咁嘅樣, 中間有粒好甜嘅車厘茄, 透明jelly都係番茄味! 又係好refreshing 嘅一道菜, 為main course 揭開序幕。
Main course 1: Rib eye steak, lam rack, truffle sauce - steak煎得啱啱好, 羊架亦非常惹味, 揭開d扒下面仲有驚起, 紫薯容加埋truffle gravy, 好味得黎又健康, 仲有d菇同矮瓜。(所有main course都係2人share 一碟)
Main course 2: Spring chicken, cherry tomato, sherry vinegar jus - 燒春雞配上自己梅汁, 一d都唔"漏"
Main course 3: Striped bass - King 為我地改良左少少, 用大地魚煮個湯汁, 噴少少檸檬汁落去, e? 藍色嘅湯變咗紫色嘅? 魚肉外脆內軟, 完全係我最鍾意嘅texture, 最後試飲埋個湯, 嘩! 估你唔到咁清甜!
Dessert: ???? - menu 上dessert係"???" 因為King 要俾個surprise大家...食完飯食番早餐轉頭? 呢碟野係完全無蛋嘅成份, 中間扮蛋黃嘅係菠蘿同芒果利用分之料理做法, 做成嘅汁,蛋白係耶味嘅pana cotta, 黑色一粒粒係竹炭餅碎, 督穿蛋黃, 撈埋d蛋白食, 好好味呀!
最後仲有花茶, 唔洗怕訓唔著。

整睇黎講真係好享受, 係好好嘅gathering地方俾你同朋友靜靜地傾吓偈 (帶酒去唔駛開瓶費!) 食12道菜黎講你真係要俾d時間 (約3小時), 切忌趕趕趕, 好好享受下充滿文青氣息嘅地方。
题外话/补充资料: 食完之後雖然好飽, 但都忍唔住睇下佢整d 餅仔, 全部都好特別! 佢地仲有做lunch, 觀塘番工嘅朋友不妨試下, 食4 course set menu, 但記得都係要book枱先!
2016-12-27
2016-12-14 415 浏览
Dreamix系列既私房菜餐廳不嬲出名精緻,份量少,適合冷係有品味、講究健康飲食均衡營養既細食OL,因此佢地既中餐長期有唔少高竇fans幫趁。今次就一於轉轉口味,帶大家食下佢地新開既Dreamix西餐。一入門口個裝修真係靚到飛起,光線充足,佈局簡潔,好有一種釋放心靈既感覺。555,怪唔知人地話,好既餐廳唔止係食物質素高,仲要環境好,咁先係品味生活丫嘛~ 好啦,咁就將所有裝修成本轉介落消費者身上啦ククク~登登登櫈,Menu出場了~ 成張Menu只有四個餐:1.三文魚扁意粉$98;2.乜乜牛扒$128;3.鱸魚配唔知乜$118;4.蕃茄烏龍茶冷麵$78哇,個價錢真係拍得住啲高端西餐喎~隔離波咩大都係咁上下價錢啫,一分價錢一分貨嘛,應該係五星級大廚質量啦~好啦咁,唔該我要……「唔好意思,鱸魚果個冇哂了」(成張menu得四個餐,現場得果三四枱客,咁快就冇?)「咁算啦,唔該我要……」「唔該行去前枱落單啦,我地唔收加一」(唔收加一個價仲貴過人地加一,幫我落埋單其實都唔係好過份啫係咪呀哈姆太郎……,伏伏地喎,唔得喇要止血先得喇,要最平既食完就算一陣返去買M記)「冷麵得番2個」(成個menu得四個餐,

「唔好意思,鱸魚果個冇哂了」

(成張menu得四個餐,現場得果三四枱客,咁快就冇?)

「咁算啦,唔該我要……」

「唔該行去前枱落單啦,我地唔收加一」

「冷麵得番2個」

(成個menu得四個餐,現場得果三四枱客,咁快就冇冇冇,而且仲要養咁多個伙記,點算呀…)

少年你太年輕了,價格決定市場,唔係決定質量架嘛,總會有一大堆高竇OL捧場既,越貴就越吸引到啲高級行政人員啦,LV賣到咁貴都係膠黎之嘛~ 冇客?去週刊賣多幾次繕稿廣告咪得囉,再唔係就喺免費報紙印多幾張優惠券,總會有幾個有品味既CEO黎既,成本轉介喺消費者身上之嘛娃哈哈~(好似係)

食評就看圖識字啦,總括而言,十個字形容:「五星級價錢,入門級享受」
聲稱為自家製甜品
牛扒
聲稱為紅菜頭湯
2016-12-09 405 浏览
朋友介紹這間私房菜,我個人對私房菜的認知是貴和精緻,今天有點改觀了,看得出他們的用心~ 花膠青瓜黑松露醬,自己第一次食花膠作為涼拌菜,原來和黑松露很夾!豉油王煎大蝦,蝦很新鮮,未放下盤子已經聞到香味!豬肚燉雞湯,別再把雞釀入豬肚中,再燉成湯,加了胡月粉,有些微辣,但頗順口蘿蔔炆蝴蝶腩,腩肉很嫩,可惜蘿蔔未夠入味脆鱔,切得頗大所以有咬口,但個人覺得味道未夠濃,可以廚師怕太甜荷葉飯,材料夠豐富一大盤菜值得一提,這店的員工都很友善,這次晚餐真的食得又好味又開心!

黑松露花膠拌青瓜
豉油王煎大蝦,蝦很新鮮,未放下盤子已經聞到香味!
豉油王煎大蝦
豬肚燉雞湯
蘿蔔炆蝴蝶腩,腩肉很嫩,可惜蘿蔔未夠入味
蘿蔔炆蝴蝶腩
脆鱔