2016-12-28
得知Dreamix開設西餐就急不及待去試,果然驚喜萬分!今晚試左佢地嘅Chef's menu, 即係12道菜嘅tasting menu。佢地每星期都會轉menu, 所以記得去之前whatspp左佢地先。主廚King Poon之前最耍家係整Pastry, 所以我係非常期待佢地麵包同甜品。先上左湯 - Lobster Bisque, 龍蝦味濃郁Parma ham, honeydew melon jelly, lemon honey sauce - 有別於一般嘅Parma ham + 哈密瓜, 用分之料理方式將哈密瓜變成jelly pasta狀, 好有新鮮感,加上特製嘅lemon honey sauce, 原來可以同ham咁夾味!Lemon foam, tabasco caviar, scallop - 半熟帶子煮得啱啱好, 食落有d辣辣地嘅味, 原來係caviar包出黎嘅tabasco!Tofu, chrysanthemum, cucumber, sorbet - 底層嘅sorbet係青瓜味, fresh得黎有少少甜味, 中間係豆腐mousse, 加上面菊花味嘅泡泡, 3樣野好似九唔搭八,
先上左湯 - Lobster Bisque, 龍蝦味濃郁
整睇黎講真係好享受, 係好好嘅gathering地方俾你同朋友靜靜地傾吓偈 (帶酒去唔駛開瓶費!) 食12道菜黎講你真係要俾d時間 (約3小時), 切忌趕趕趕, 好好享受下充滿文青氣息嘅地方。
题外话/补充资料:
食完之後雖然好飽, 但都忍唔住睇下佢整d 餅仔, 全部都好特別!
佢地仲有做lunch, 觀塘番工嘅朋友不妨試下, 食4 course set menu, 但記得都係要book枱先!