2016-12-28 354 浏览
得知Dreamix開設西餐就急不及待去試,果然驚喜萬分!今晚試左佢地嘅Chef's menu, 即係12道菜嘅tasting menu。佢地每星期都會轉menu, 所以記得去之前whatspp左佢地先。主廚King Poon之前最耍家係整Pastry, 所以我係非常期待佢地麵包同甜品。先上左湯 - Lobster Bisque, 龍蝦味濃郁Parma ham, honeydew melon jelly, lemon honey sauce - 有別於一般嘅Parma ham + 哈密瓜, 用分之料理方式將哈密瓜變成jelly pasta狀, 好有新鮮感,加上特製嘅lemon honey sauce, 原來可以同ham咁夾味!Lemon foam, tabasco caviar, scallop - 半熟帶子煮得啱啱好, 食落有d辣辣地嘅味, 原來係caviar包出黎嘅tabasco!Tofu, chrysanthemum, cucumber, sorbet - 底層嘅sorbet係青瓜味, fresh得黎有少少甜味, 中間係豆腐mousse, 加上面菊花味嘅泡泡, 3樣野好似九唔搭八,

先上左湯 - Lobster Bisque, 龍蝦味濃郁
Tofu, chrysanthemum, cucumber, sorbet - 底層嘅sorbet係青瓜味, fresh得黎有少少甜味, 中間係豆腐mousse, 加上面菊花味嘅泡泡, 3樣野好似九唔搭八, 但食起上黎又幾好味, 作為appetizer中緩衝下幾好。
Sea urchin souffle - 有海膽味, 面頭好香好鬆脆, 入面質地軟林林
Tomato, vinegar, sesame - 齋睇個名真係expect唔到佢係咁嘅樣, 中間有粒好甜嘅車厘茄, 透明jelly都係番茄味! 又係好refreshing 嘅一道菜, 為main course 揭開序幕。
Main course 1: Rib eye steak, lam rack, truffle sauce - steak煎得啱啱好, 羊架亦非常惹味, 揭開d扒下面仲有驚起, 紫薯容加埋truffle gravy, 好味得黎又健康, 仲有d菇同矮瓜。(所有main course都係2人share 一碟)
Main course 2: Spring chicken, cherry tomato, sherry vinegar jus - 燒春雞配上自己梅汁, 一d都唔"漏"
Main course 3: Striped bass - King 為我地改良左少少, 用大地魚煮個湯汁, 噴少少檸檬汁落去, e? 藍色嘅湯變咗紫色嘅? 魚肉外脆內軟, 完全係我最鍾意嘅texture, 最後試飲埋個湯, 嘩! 估你唔到咁清甜!
Dessert: ???? - menu 上dessert係"???" 因為King 要俾個surprise大家...食完飯食番早餐轉頭? 呢碟野係完全無蛋嘅成份, 中間扮蛋黃嘅係菠蘿同芒果利用分之料理做法, 做成嘅汁,蛋白係耶味嘅pana cotta, 黑色一粒粒係竹炭餅碎, 督穿蛋黃, 撈埋d蛋白食, 好好味呀!
最後仲有花茶, 唔洗怕訓唔著。

整睇黎講真係好享受, 係好好嘅gathering地方俾你同朋友靜靜地傾吓偈 (帶酒去唔駛開瓶費!) 食12道菜黎講你真係要俾d時間 (約3小時), 切忌趕趕趕, 好好享受下充滿文青氣息嘅地方。
题外话/补充资料: 食完之後雖然好飽, 但都忍唔住睇下佢整d 餅仔, 全部都好特別! 佢地仲有做lunch, 觀塘番工嘅朋友不妨試下, 食4 course set menu, 但記得都係要book枱先!
2016-12-27