2006-05-09 14 浏览
星期六,貫徹打工仔精神,年中無休,返工司完成埋手尾,就約阿妹出來食拉麵。N年前柴娃娃來過聯歡會,N年後再來,成為拉麵大計的首站,又見到多年前的經理,還是老樣子,熱情的招呼著客人。記得這裡與橫綱是學食拉麵的台階,二話不說,叫了二人餐$188,包括三款小食,兩碗拉麵;點菜方面一向是偶負責,埋單亦然......燒雞泡魚乾、燒魚餅及燒牛,一碗長蔥拉麵及鹽湯拉麵。燒雞泡魚乾、燒魚餅及燒牛,對牛情有獨中,是燒的,薄薄8片,微(火農)不夠乾,油脂不足,送酒九流,當小食三流,惟一可取是夠平,散叫只需$25一碟。長蔥拉麵是麵豉湯底,曾在荃灣分店吃過苦苦的味道,聽說是煮熟過的麵豉使然,純粹是味濃的麵豉味,無複雜的層次感,微辣,配料足,賣相對版;阿妹的鹽湯拉麵,滔一口喝,濃郁的蔬菜湯底,鹽味重,濁而不鮮,看來香港找好的鹽湯,就只有小尊,她人剛從日本回來,試一口,自覺完全不是日本的那回事,只好安慰她,這裡是香港,老脾氣不改,還是要彈三彈四,說麵有鹼水味,偶真的哭笑不得,鹼水麵就只有南方人做的,尤以廣東為主,未聽說蘿蔔頭會用這點子,麵的怪味,大概是黏在麵表面的麵粉作怪,這就是西山與一般貨色的分別,唔想吃到「鹼水

....燒雞泡魚乾、燒魚餅及燒牛,一碗長蔥拉麵及鹽湯拉麵。

可取是夠平,散叫只需$25一碟。

西山與一般貨色的分別,唔想吃到「鹼水麵」,乖乖的到元祖或北角的札幌拉麵屋吧。

2006-04-21 17 浏览
成日見佢冷清清, 不過有個朋友推介過, 所以今次過來食,叫左個2人餐, 都算多野食, 叫左個牛油ramen同咖哩ramen, 魚餅, 餃子同炒什菇魚餅好普通, 好似和民個d咁啦, 魚皮會同魚肉分開....炒什菌比較油同埋唔係好什, 餃子估佢唔到會比咁多隻喎, 呢個唔錯, 好脆好味道, 唔駛醮汁都ok重頭戲拉麵出場~~~牛油拉麵無想像中咁油喎, 個湯底都好滑好清, 個麵的確係好彈牙, 配料多又好味, 真係估唔到會咁正~~~ 咖哩拉麵都好味, 但係個咖哩sauce就漏d, 好似食到好飽......service好好, 可能因為無咩人啦, 同埋有個化粧好厚的阿姐, 好kawaii......人好好, 但個look...好kawaiiii......

2006-04-02 9 浏览
尋日男朋友生日,就去左呢度試下..叫左個$188的二人餐,轉其他拉麵每個加10元,另加一食左1)牛油拉麵:男朋食的,不過佢都話幾好食2)咖喱拉麵:咖喱湯底都幾好,不過好大碗,食食下都已經覺得幾飽小食x34)蝦餃子:造形幾靚,不過都幾油5)燒魚餅:有d似上次響魚一丁食0既魚餅.不過呢度0既份量就少d6)炸雞塊:幾好食,個醬好好食,如果俾多d就仲好,最好襯熱食,會好味好多食完我同男朋友都覺得好飽,同埋都幾好食,同橫綱差唔多,不過呢度就冇咁難去,都算方便行街0既朋友環境都算係咁,我地去果時都唔係太多人,唔使等,坐2人檯!仲有人密密加茶~拍拖去食其實都唔錯^^
尋日男朋友生日,就去左呢度試下..

叫左個$188的二人餐,轉其他拉麵每個加10元,另加一
食左
1)牛油拉麵:男朋食的,不過佢都話幾好食
小食x3
4)蝦餃子:造形幾靚,不過都幾油

2006-03-30 11 浏览
已是第N次來. 野食同服務都好似稍為差左少少, 但無損呢間店o係我心目中o既地位.叫左二人餐.燒賣保持水準. 牛舌估唔都有咁多. OKAY, 稍油膩.燒魚餅, OKAY, 但魚一丁相類似出品精緻得多, 味道亦豐厚得多. 草菰拉麵: 水準之作牛油拉麵: NO COMMENT, 唔O係我食.化厚妝的CUTE姐姐不見了, 有D掛住佢.人手好似少左, 所以服務效率稍降. 不過姐姐們仲係非常親切有禮有求必應.謝了朋友.
已是第N次來.
叫左二人餐.
燒賣保持水準.
牛舌估唔都有咁多. OKAY, 稍油膩.
草菰拉麵: 水準之作
牛油拉麵: NO COMMENT, 唔O係我食.
化厚妝的CUTE姐姐不見了, 有D掛住佢.
謝了朋友.
2006-02-28 9 浏览
2006/02/20亦有一段時間沒有來了,心掛掛又來幫襯~今次多了個二人餐的選擇,非常豐富。- 拉麵/咖哩飯/鰻魚飯(選二,要了拉麵和鰻魚飯)- 海鮮沙律- 小食(選三款(?),可轉餐牌內的其他小食),我們要了燒賣、餃子、炒菇- 飲品兩個(我們要了Asahi & Sapporo)- 唔。。。有無漏呢?!拉麵水準依然,其他也一樣出色。最愛還是燒賣。套餐$288,用citibank card結帳有9折,真是物有所值~
2006/02/20

亦有一段時間沒有來了,心掛掛又來幫襯~
今次多了個二人餐的選擇,非常豐富。
- 拉麵/咖哩飯/鰻魚飯(選二,要了拉麵和鰻魚飯)
- 海鮮沙律
- 飲品兩個(我們要了Asahi & Sapporo)
- 唔。。。有無漏呢?!

拉麵水準依然,其他也一樣出色。最愛還是燒賣。
2006-02-24 9 浏览
一直都好想試呢間拉面尋晚同幾個朋友去尖沙咀報名後唔跳食咩好就黎左呢間係喇!其實之間一直都唔食係因為佢都幾貴我令一班朋友都唔太寫得食而尋晚呢班就中意食野o既~就有機會trytry喇~入到去, 有2位坐左張4人台服務員就叫佢地2個坐吧台比我地坐喇座底左我地就開始簡野食餐牌食物種類唔多有人會介紹選擇少但係我覺得錦樣先至似日本的拉面呀!日本的拉面店, 真係only得幾款比你簡!最後我地叫左2個泡菜拉面, 1個蟹肉拉面, 同埋1個xxxx面(日文唔記得佢寫咩), 仲有4個小食跟, 我地叫左炸豆腐, 炒豬潤九菜, 炸雞軟骨同埋蟹子沙律跟住服務員姐姐問我地飲咩, 佢話有提子, 白桃, 麗枝, 白桃好好飲GA!! 不過賣晒...(真係比佢呢句激死= =+)聽返D FD講, 呢個服務員姐姐係錦樣傻傻地的...之前佢地黎過一次, 就問佢地要咩湯底, 都係好以以上的講法, 笑死~HAHA!個拉面好正, 同味千O個D真係唔同GA WOR, 我食泡菜拉面, D泡菜浸左D味落湯, 味道VERY GD! 個面唔識點講, 總之就好食啦~ 不過個炒豬潤九菜D豬潤唔熟...有血...嚇鬼死呀!
一直都好想試呢間拉面
尋晚同幾個朋友去尖沙咀報名後唔跳食咩好
就黎左呢間係喇!
其實之間一直都唔食係因為佢都幾貴
我令一班朋友都唔太寫得食
而尋晚呢班就中意食野o既~
就有機會trytry喇~

入到去, 有2位坐左張4人台
服務員就叫佢地2個坐吧台比我地坐喇
座底左我地就開始簡野食
餐牌食物種類唔多
有人會介紹選擇少
但係我覺得錦樣先至似日本的拉面呀!
日本的拉面店, 真係only得幾款比你簡!

聽返D FD講, 呢個服務員姐姐係錦樣傻傻地的...

2006-02-20 1 浏览
18 February 2006 (Sat) - 晚餐終於黎到呢度食,同好好友講咗好耐話黎呢度食...叫咗二人餐,好飽,好多嘢食:二人餐可以叫拉麵,咖喱飯或炒飯,我哋叫咗一個拉麵一個咖喱飯,拉麵要咗清湯湯底,早知就要麵豉或者豉油湯底,可能會冇咁淡,不過都OK,因為麵本身好彈牙!個咖喱飯都好味,不過就係屬於甜咖喱,而且份量非常之少,好吊癮!跟住小食可以揀三款,我哋叫咗炸蝦,雞泡魚乾,煎餃子,我覺得煎餃子就最好味!我哋又叫咗一支Asahi share,好耐冇飲日本啤酒,好清涼!服務亦相當唔錯,好有禮貌,令人好舒服...不過嗰度冷氣太勁...
18 February 2006 (Sat) - 晚餐

終於黎到呢度食,同好好友講咗好耐話黎呢度食...

服務亦相當唔錯,好有禮貌,令人好舒服...
不過嗰度冷氣太勁...
2006-02-17 6 浏览
lunch timeenvironment:唔知係咪冇咩人... 得4個人..... 好靜... 唔錯foods:其實都係好正中既拉麵...... 有好多日本人去食........ 一個字"正"~~~~service:唔好又唔差lo...... 佢都唔會pro-active 咁問你要咩咁~~~~~~price:貴左小小啦...... $70 個lunch~~~~~~~
lunch time
environment:
唔知係咪冇咩人... 得4個人..... 好靜... 唔錯

foods:

service:

price:
貴左小小啦...... $70 個lunch~~~~~~~
2005-12-08 0 浏览
尋日九點幾入到去滿左8成,店內只剩下bar台位~成個場既客人都出奇地靜,有d唔慣,跟住歐巴桑侍應就拎住張menu不停介紹食物,佢非常之投入咁介紹,講到樣樣都幾好咁,最後叫左個$258既2人餐,作為一間拉麵店,我覺得佢既拉麵唔錯,湯底唔太濃,好易食得出唔係味精湯底,燒一夾即散,非常鬆化,其他食物還有魚餅(waitress特別介紹)、螃蟹腳、海鮮沙律、蝦餃子和雞軟骨串燒,作為一間中價日式拉麵店,食物係合格有餘!下次行完利時會再去試多次,試埋佢既長蟹腳同埋冷麵~呢間店絕對值得去多幾次~不過間鋪真係有少少熱..尤其是食完一碗香噴噴熱騰騰既拉麵。
2005-12-01 8 浏览
歐巴桑(日語譯音)--大嬸也此小店標榜正宗日式連歐巴桑也似乎是原裝日本入口兩個人九點幾一入門口便受到帶著厚厚化妝的歐巴桑親切歡迎當我地問:「套餐可唔可以揀其他拉麵?」歐巴桑便隨即滔滔不絕地以半鹹淡廣東話介紹本店如何如何正宗包括套餐內的拉麵必須要是最傳統的拉麵否則一般日本客人便會覺得唔滿意而且不論拉麵、粟米、牛油、餃子、魷魚等均是日本入口的上等靚野...足足五分鐘未有停口期間我地一度企圖插嘴發問竟被歐巴桑截停五分鐘後她才補上一句:「我講完喇,你頭先有咩想問?」當我揀左其中一款拉麵之後佢又搶住話:「呢個唔岩你食架,淨係d日本人鍾意架咋」當堂O晒嘴...再當我地點完三個小食既兩個之後佢又問:「咁我介紹俾你地既推介你又揀邊款呢?」如果佢唔係歐巴桑或者我都會二話不說鬧佢無禮貌不過佢既語氣加埋表情你又覺得佢好可愛同誠懇架喎係歐巴桑的強力推介下我地要左$188既二人套餐(為左強調歐巴桑如何強調佢地貨真價實佢話日本黎既我全部自行加上日本二字)日本牛油日本拉麵其實係叉燒日本拉麵加左日本牛油之後個湯真係香左滑左日本拉麵亦好煙韌唯獨係麵豉湯加日本牛油真係偏鹹我估要清湯會好d掛日本粟米又真係好甜喎仲粒粒脹卜卜
歐巴桑(日語譯音)--大嬸也

此小店標榜正宗日式
連歐巴桑也似乎是原裝日本入口
兩個人九點幾一入門口
便受到帶著厚厚化妝的歐巴桑親切歡迎
當我地問:「套餐可唔可以揀其他拉麵?」
歐巴桑便隨即滔滔不絕地
以半鹹淡廣東話介紹本店如何如何正宗
包括套餐內的拉麵必須要是最傳統的拉麵
否則一般日本客人便會覺得唔滿意
而且不論拉麵、粟米、牛油、餃子、魷魚等
均是日本入口的上等靚野...
足足五分鐘未有停口
期間我地一度企圖插嘴發問
竟被歐巴桑截停
五分鐘後
她才補上一句:「我講完喇,你頭先有咩想問?」
當我揀左其中一款拉麵之後
佢又搶住話:「呢個唔岩你食架,
淨係d日本人鍾意架咋」
當堂O晒嘴...
再當我地點完三個小食既兩個之後
佢又問:
「咁我介紹俾你地既推介你又揀邊款呢?」

如果佢唔係歐巴桑
或者我都會二話不說鬧佢無禮貌
不過佢既語氣加埋表情
你又覺得佢好可愛同誠懇架喎

係歐巴桑的強力推介下
我地要左$188既二人套餐
(為左強調歐巴桑如何強調佢地貨真價實
佢話日本黎既我全部自行加上日本二字)

日本牛油日本拉麵

不過沙律好d

烤日本魷魚
不燶
保留到鮮味之餘亦燒得好香
第一次覺得魷魚可以用肥美黎形容...

裝修的確好有日本feel
入左去真係有少少離開左香港既感覺
不過天氣雖然轉涼
但店內似乎直頭無開冷氣喎
加埋d麵(仲有歐巴桑既熱情)
真係好熱

呢個價錢不算平
但都係值既
2005-11-19 13 浏览
呢度d小食真係幾好. 特別推介係個煎餃子和吉列豬排.下次再試試其他啦.d 拉麵ok啦.
d 拉麵ok啦.
2005-10-26 2 浏览
I have been to Sapporo more than ten times. I always order the hot ramen because I like hot food. The soup of the ramen is really good with no strong taste of MSG and I usually finish it all. If you do not feel special about the ramen in Sapporo, you can try other ramen shops and I bet you would rate Sapporo the best after the comparison. The service is exceptionally good and the atomsphere of the shop is very homely. Both the boss and his wife are very kind and always have a smile on their face

The service is exceptionally good and the atomsphere of the shop is very homely. Both the boss and his wife are very kind and always have a smile on their faces. The waitresses especially Shirley San are very helpful.

A hot ramen and a coke cost around $95 (including 10% service charge) at night. It may be a bit expensive, however, the ramen is the best I have ever tasted in HK. I would highly recommend the shop to those who love ramen.
2005-10-19 5 浏览
今次回返上次一樣既野, 但竟有好大既分別! 首先係魚餅! 煎濃了, 果待應好緊張咁行麻黎叫我地唔好落太多鼓油, 之後都係唔放心,自已行麻黎同我地落左少少!之後蟹腳拉麵, 凈係果4隻蟹腳,都冇上次咁鮮甜了!仲有拉麵, 唔知今日搞咩鬼, 好似都冇上次咁好食"唔夠UN" !反而炒金菇keep 到, 一上枱 ,我FRIEND 已識叫好香了!另外反而推介既蝦餃子唔好食! 早知叫返餃子算! $188 包2個拉麵, 3個小食! 轉拉麵加$102位埋單$208仲有阿姐今次不停加茶比我地, 正!

之後蟹腳拉麵, 凈係果4隻蟹腳,都冇上次咁鮮甜了!

另外反而推介既蝦餃子唔好食! 早知叫返餃子算!

$188 包2個拉麵, 3個小食!
轉拉麵加$10
2位埋單$208

仲有阿姐今次不停加茶比我地, 正!
2005-10-10 57 浏览
行開尖沙咀搵食,想去Domon 但係唔知地址,點知行過加連威老道都俾我唔覺意橫巷搵到,整定要幫襯佢。我叫牛油拉麵($5X) 同螃蟹拉麵+ 蝦餃子($8X)。牛油拉麵要豉油湯底,舊牛油慢慢溶落湯度,令個湯當堂香滑哂,加上麵質唔錯,冇令我失望。螃蟹拉麵有四條蟹腳肉,我落order 先至見師傅雪櫃舊蟹腳肉出,搵微波爐叮叮解凍,好彩食落都算係咁。至於餃子有三件,每件一隻蝦連蝦尾,幾好味。Overall食物質素OK,Service亦好,可以再。
2005-09-27 9 浏览
星期六, 同樣是陰天雨天, 多了三號強風信號, 臨練習和買禮物就約了人來吃個拉麵.之前十分想試呢一間, 但上次又行錯地方搵唔到.近午飯一點鐘人都唔多個, 看見侍應真有點點嚇到, 因為個粧好濃.魷魚餅, 雜錦串燒, 餃子連兩個拉麵既套餐.魷魚餅和雜錦串燒普普通通, 串燒有雞和蔥段.餃子皮薄冇穿, 算是不錯.我個醬油牛油拉麵, 醬油味道不是太突出, 麵唔夠爽和彈牙, 而且此店沒有豬骨湯底.友人則食餃子食到有硬粒粒, 那個蔥拉麵清湯底咸左d,蔥唔夠香.埋單都要過二百, 吃得麻麻, 還是香港島那三大好.後記:下午冇返屋企修練, 卻在旺角出血了; 那份早到既禮物應該會幾好玩的.
之前十分想試呢一間, 但上次又行錯地方搵唔到.
魷魚餅, 雜錦串燒, 餃子連兩個拉麵既套餐.
魷魚餅和雜錦串燒普普通通, 串燒有雞和蔥段.
餃子皮薄冇穿, 算是不錯.
埋單都要過二百, 吃得麻麻, 還是香港島那三大好.
後記: