2021-09-24 26 浏览
Dirty Skillet 用上馬戲團嘉年華作為裝修主題,氣氛輕鬆愉快之餘,就連食物賣相都係好靚好吸引,絕對係打卡必到西餐廳!Fresh Mango Passionfruit Smoothie $58帶熱情果及芒果嘅甜美,清涼解渴,充滿夏日氣息!Pineapple Hat $48菠蘿汁加上SPRITE,配上大大片焦糖菠蘿,有呈現原個菠蘿嘅感覺!Dirty Beef Burger $140一把大刀插入漢堡之中,造型夠晒吸睛又有特色!漢堡餡料豐富,有熔岩芝士、煎蛋、牛肉漢堡扒、焦糖洋蔥、煙肉!充滿肉汁,層次豐富,好味道!French Toast $120西多士絕對係下午茶熱門之選! 西多士炸至金黃香脆, 內裡塗滿了香甜軟滑嘅吉士醬! 再配上焦糖香蕉, 雲尼拿雪糕及楓糖醬, 既邪惡又美味!是日精選餐湯 (跟餐)是日精選沙律 (跟餐)

帶熱情果及芒果嘅甜美,清涼解渴,充滿夏日氣息!

Dirty Beef Burger $140

French Toast $120

是日精選餐湯 (跟餐)

是日精選沙律 (跟餐)
今時今日出街食野除左食物質素外,裝修都係考慮因素之一,我都係被餐廳馬戲團主題既裝修吸引入黎,坐低時第一眼就留意到佢地預先放係台面既濕紙巾,包裝設計得好靚,仲有埋圍裙提供,真係好體貼.我們叫了2杯特色飲品Fresh Mango Passionfruit Smoothie $58🍹混合左芒果、熱情果、菠蘿同青檸所調配的特色飲品,入口生果的甜味好出。 Pineapple Hat $48🍍菠蘿加雪碧, 上台時外型已經加哂分,杯上一大塊新鮮菠蘿,有得食又有得飲,鐘意菠蘿既朋友一定要試下。Dirty Steak $380🥩黎得Dirty Skillet梗係試下招牌菜,廚師已經把牛扒切好一件件方便夾到碟上,牛扒本身煮得岩岩好,一d都唔韌,軟淋淋有肉汁,加上有埋我最鐘意食既薯條,有主菜又有小食。意大利布袋芝士薄餅 $165🍕職員送餐時會將薄餅中間的布袋切開平均分配到每塊薄餅上,芝士配上火腿香濃味道十足。梳乎厘奄列 $115😋最後還叫了個甜品試試,份量真係超多,賣相亦都吸引,食落好濃蛋香味加埋cream一齊食就Perfect!

我們叫了2杯特色飲品

Pineapple Hat $48🍍

Dirty Steak $380🥩

意大利布袋芝士薄餅 $165🍕

梳乎厘奄列 $115😋
2021-09-20 110 浏览
鍾培生及林作的「百萬擂台戰」引來全城不同反響,當中YouTuber大J及男子組合BOYZ成員Steven的對戰更成為網上熱話。另一邊廂,擁有8個級別世界拳王頭銜,被譽為菲律賓拳王的帕奎奧 (Manny Pacquiao) 宣佈參選明年的菲律賓總統大選,他曾多次批評現任政府腐敗不堪、缺乏效率,以及總統杜特爾特的親中立場,並承諾當選後會重整一個乾淨的政府組織。乾淨政治絕對是各國人民的共同理想和願望,然而位於筲箕灣的「Dirty Skillet」餐廳卻是希望所有食客能放下潔癖的一面,拋開儀態,盡情享受面前的美食,包括筆者今天推介的「Afternoon Tea Set」。環境:✨餐廳走夢幻的嘉年華風,要說到最矚目的,一定是位於餐廳中央的旋轉木馬卡座,倚靠着歐式檔板,耳聽優美的音樂,彷彿能想像自己在木馬上繞圈旋轉,微風徐徐迎來的美好童年回憶。✨地方非常闊落,繪着歐式童話插圖的灰白牆壁、樸實的木桌椅、異國花紋地磚、綠意盎然的植物,配合透過落地大玻璃射入的天然光線,氣氛溫暖活潑。服務:✨職員大多年輕、有活力,態度友善親切,勤力為客人添水。食物:🫖 Afternoon Tea Set ($265/ 2

環境:

服務:
✨職員大多年輕、有活力,態度友善親切,勤力為客人添水。

食物:
🫖 Afternoon Tea Set ($265/ 2pp)
Afternoon  Tea  Set

⚠️注意,只限星期一至五,下午3時至5時內提供。
✨整體CP值非常高,多國料理的配搭令人眼前一亮。

上層
🥪 煙三文魚青瓜三文治:絕對是一個健康的小點,營養豐富的三文魚肉質緊致,配上爽脆清涼的青瓜,沒有負擔。

🥖 意大利火腿,車打芝士,農夫多士:意大利火腿脂肪分佈均勻,味道不會太鹹,配以溫和的車打芝士和有咬勁的農夫多士,口感層次分明。

中層
🦑 炸墨魚條:炸墨魚條肉質富彈性,沒有腥味,沾上泰式辣醬後味道更可口。
🍗 蒜蓉牛油雞翼:大大隻的蒜蓉牛油雞翼外表黃金,炸得外脆內嫩,不會太厚粉,且沒有雪味。
🦪 煎蠔配黑松露:加入香氣撲鼻的黑松露,令煎蠔更鮮更香。

最底層
🍰 提拉米蘇:杯裝提拉米蘇層次分明,微苦的可可粉伴隨綿密的奶油,沒有極濃的咖啡和酒成份,是屬小孩口味的Tiramisu。

🥭 芒果拿破崙:絕對值得稱讚!酥皮呈亮麗的橙黃色,入口香脆鬆化,餡料豐富,酸甜芒果夾着質感細膩的吉士,滿足!
🍞 法式多士:法式多士猶如兩塊「金磚」,外表炸至金黃,吃起來外脆内軟,裏頭是不甜膩的吉士醬,感覺平衡。

🍹 凍檸茶
☕️ 熱奶茶

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-09-15
  • Afternoon  Tea  Set
餐廳的設計以馬戲團嘉年華為主,餐廳中間以以旋轉木馬為主題,餐廳更帶有美國復古風,連碟 𝚖𝚎𝚗𝚞 濕紙巾 等都非常有設計 𝚌𝚘𝚕𝚘𝚞𝚛𝚏𝚞𝚕,一坐下 已經非常之喜歡這餐廳,超級靚! 另外 餐廳的飲品都不會太甜,飲糖水般,而且用料認真 新鮮,重點 打卡爆分,誠意度十足! •𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 牛扒 𝟷𝟼𝚘𝚣 $𝟹𝟾𝟶 超級推介的一道,必點! 很難得在整理照片時仍在回味,首先牛排份量十足,塊塊厚切,重點生熟度剛好,因為用了慢煮方式,肉質軟冧得來不會有血水 或 太生,保留牛味,滿足到喜歡牛扒不同生熟程度的人,超級正!!! •意大利布袋芝士 風腿 風腸 薄餅 $𝟷𝟼𝟻 薄餅皮夠煙韌,厚薄適中。 餐廳超貼心的,客人影完相後,會為客人切開布袋芝士,方便客人進食,服務一流,因 是用上布袋芝士,口感軟滑,重點 絕不會有平時芝士造成的膩滯感,更為薄餅加分,本人是超喜歡布袋芝士的! 另外薄餅的風腿 風腸和醬汁配合得恰到好處,調味適中,超級高質的薄餅! •梳乎厘奄列 $𝟷𝟷𝟻 一端上 很大一份,因為𝟷𝟶𝟶%以雞蛋製作,蛋味十足,口感 軟綿綿,配合旁邊的忌廉,一冷一熱,滿滿的幸福感🥰 𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝚖𝚊𝚗𝚐𝚘

•𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 牛扒 𝟷𝟼𝚘𝚣 $𝟹𝟾𝟶
超級推介的一道,必點!

•意大利布袋芝士 風腿 風腸 薄餅 $𝟷𝟼𝟻

•梳乎厘奄列 $𝟷𝟷𝟻

𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝚖𝚊𝚗𝚐𝚘 𝚕𝚒𝚖𝚎 𝚜𝚘𝚍𝚊 $𝟺𝟾
酸酸甜甜的,加入了青檸,多了一份清新感,夏日感十足。 重點杯上的芒果,想不到不只是裝飾,熟度剛好,甜度足夠 口感軟糯,有驚喜到🥰

𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚑𝚊𝚝 $𝟺𝟾
因為用上𝚜𝚙𝚛𝚒𝚝𝚎,配合菠蘿汁 口感更爽,相對芒果梳打 甜度較低,菠蘿汁更重會更正,但非常之清新感。
Dirty  steak
Burrata    Cheese  pizza
Soufflé  omelette
Dirty  steak
Burrata    Cheese  pizza
Soufflé  omelette
2021-09-16 34 浏览
Dirty Skillet - 夢幻風西餐廳今日黎到筲箕灣一間西餐廳,光線明亮,環境寬敞,有著童話式的氛圍,當中最吸引眼球的是中央的馬戲團帳幕卡位,濃厚的嘉年華氣氛。Burrata Cheese Pizza $165意大利的布袋芝士,忌廉的口感,味道不會太濃太膩,配上香脆的薄餅。Dirty Steak $380利用鑄鐵鑊原鑊呈上的牛扒,牛扒受熱平均,色澤粉潤,口感軟腍,配上惹味的炒洋蔥和薯條,而且足足十六安士,份量十足。Soufflé Omelette $115巨大化的疏乎厘奄列,蛋香味濃,空氣感效果很出,入口即化,推薦!Pineapple Hat $48造型相當夢幻的一杯特飲,利用新鮮菠蘿片,味道清甜。Fresh Mango Passionfruit Smoothie $58新鮮芒果加上熱情果的Smoothie,滿滿果甜又有清新的效果。
Dirty Skillet - 夢幻風西餐廳

Burrata Cheese Pizza $165

Dirty Steak $380

Soufflé Omelette $115

Pineapple Hat $48
造型相當夢幻的一杯特飲,利用新鮮菠蘿片,味道清甜。

2021-09-14 428 浏览
約好左今日帶呀仔去鰂魚涌玩跳彈床然後到朋友柴灣屋企玩。間唔中都會去港島東食個飯行下街, 但發現想係鰂魚涌到柴灣搵一間評價不錯的區內有點特色的小店/餐廳實在有點困難, 唔知會唔會淨係我有呢個感覺, 覺得鰂魚涌至到柴灣呢6個地鐵🚇站, 居住人口應該也不少, 但餐廳數目卻不多, 在餐廳數目已經不多既情況下, 當中仲有好多都係連鎖店, 仲要係評價麻麻連鎖店, 例如元氣, 意樂, 茶木......而就算有小部分既特色小店/餐廳選擇, 但佢地既評價同樣唔太好。本身想係鰂魚涌搵飯食, 方便我地玩完即刻去醫肚, 但真係揀唔啱, 最後搵左位於筲箕灣Dirty Skillet, 見食評不錯, 環境寬敞適合一家大細👨‍👩‍👦。我地點左dirty skillet all day breakfast (brunch), dirty beef burger (brunch), burrata cheese pizza🍕同pineapple hat。Brunch 附送餐湯或沙律🥗同餐茶, 要左餐湯沙律各一, 凍檸茶同加$15 cappuccino。餐湯沙律味道不錯, 新鮮足料。burrata cheese pizz

餐湯沙律味道不錯, 新鮮足料。
burrata cheese pizza

burrata cheese pizza - 推介, 最鐘意餐廳係每一塊切件PIZZA上面都放左一大舊既burrata cheese, 每一啖都非常美味滿足, MENU寫住中文叫布袋芝士既burrata cheese, 我最初已經即係水牛芝士, 雖然佢地外型好似, 但入口味道係唔一樣的, 布袋芝士比水牛芝士更濃郁惹味。個PIZZA底都好好味, 香脆又帶點炭香的味道。

all day breakfast  - 正常水準, 最驚喜就是有我愛吃的牛油果🥑, 炒蛋嫩滑。

dirty beef burger - 餐廳貼心的供應即棄手套比客人去食呢個burger🍔, 其實都真係非常需要, 都未開始拎上手, 已經見住D醬汁流曬出黎, 望住老公食到成面都係, 佢都放棄左自己, 食完先一次過抹, 終於明白點解餐廳叫Dirty。
我一啖都無食, 齋睇醬汁夠多就知一定啱老公心水都唔使問, 不過佢話塊牛肉就乾左D。

pineapple hat - 視覺震撼的一杯飲品
, 一大塊連皮菠蘿放在杯上。菠蘿🍍汁加七喜, 味道似雜果賓治。

Dirty Skillet 價錢實惠份量大, 3 個人嗌兩款主菜就好, 今餐我地一家3口其實叫少個all day breakfast 都夠飽。
burrata cheese pizza
2021-09-13 396 浏览
意大利布袋芝士薄餅 Burrata Cheese Parma Ham Pizza $165Dirty Steak 16oz $380梳乎厘奄列 Souffle Omelette $115Pineapple Hat $48Dirty Chocolate $48.超有驚喜既西餐廳!餐廳以馬戲團風格裝修🎪,更有旋處木馬影相位,無論飲品定食物都IGable打卡一流~.意大利布袋芝士薄餅 Burrata Cheese Parma Ham Pizza 🍕$165呢度既pizza真係超好食,pizza既靈魂係個批底,呢度既薄餅係手造既,食落就知同出面連鎖既pizza 店真係好大分別,咬落脆邊得來又好有咬口,作為包控真係大愛!中間有大大塊burrata cheese,配埋parma ham 真係好有意式風味,好夾~ Dirty Steak 16oz🥩 $380.同樣超級推介既牛扒,朋友話係佢今年食過最好食既扒🥳🤩!Dirty steak 係呢度另一款招牌菜,塊steak煎得剛好,鎖住肉汁好juicy,由於牛扒慢煮過,所以肉質特別軟腍。另外原個蒜頭🧄同薯條🍟都令人食唔停口!!.梳乎厘奄列 Souffle

Dirty Steak 16oz $380
梳乎厘奄列 Souffle Omelette $115
Dirty Chocolate $48

Dirty Steak 16oz🥩 $380
Dirty  Steak

梳乎厘奄列 Souffle Omelette $115
雖然已經飽到好滿足,但甜品係另一個胃,更何況呢款souffle omelette 咁吸引🥺!!不嬲都好中意食souffle pancake, 呢款梳乎厘奄列既質感同日式果種souffle pancake 好似,但作為omelette,味道當然更重蛋香,一路食一路見到佢咁jiggly真係好治癒🤪~
梳乎厘奄列

除左食物好食,呢度嘅飲品嘅打卡度都超高!夏日炎炎,點左杯pineapple hat 🤠🍍,其實佢係菠蘿雪碧,真係有原片菠蘿圈係杯飲品上面,仲有焦糖面好似creme brûlée咁🤩 酸酸甜甜超解渴,仲有flamingo竹籤同菠蘿擺設,勁華麗🍍🍍
Pineapple  Hat

多到滿瀉嘅Iced Dirty Chocolate $48🍫 夠哂dirty 🍫 🍫 美食當前,當然要 #暫且放下儀態,盡情享受面前美食👅 iced chocolate 表面仲有層奶泡,飲落好奶滑!
Dirty  Chocolate

環境都坐得好舒適,無論飲品定食物都好食又有心思,menu 選擇多,性價比高!即使唔係港島人都會番去encore♥️♥️
Dirty  Steak
Pineapple  Hat
Dirty  Chocolate
I’ve been living on the eastern part of HK island for yearsss and it’s good to see more and more nice restaurants/ cafes are opening in the neighbourhood! Dirty Skillet is definitely one of them.I came here for lunch and we ordered 2 lunch sets and 1 snack bites.The lunch sets include a main and a drink. We tried the Grilled Pork Rack with Apple Sauce ($88) which come with French Fries and Seasonal Vegetables. The Pork was quite juicy and tender. The other lunch set French Style Braised Chicken
The lunch sets include a main and a drink. We tried the Grilled Pork Rack with Apple Sauce ($88) which come with French Fries and Seasonal Vegetables. The Pork was quite juicy and tender. The other lunch set French Style Braised Chicken with Rice was not bad too, the chicken was so tender that I can easily tear the meat from the bone. It’s good to have it with the chewy Japanese rice😋
We also ordered the Dirty Skillet Snack Bites ($198) from the a la carte menu. They got different types of fried food in the platter: Squid Rolls, Shrimps, Okra, Chicken Wings, Tofu, French Fries, Hummus and Toast. They were all on point but tbh this to me was a bit overpriced.
Everyone was saying their Dirty Coffee ($55) was a must-try so I ordered that too, the coffee was quite balanced but I’m not too sure if it deserves such a high rating, coz the coffee with the lunch set is better🤭
P.S. You can follow their Instagram and get a free dessert Salted Caramel Hazelnut Parfait!
2021-09-11 46 浏览
周末下午茶架推介 有冇諗過港島東都有得享受下午茶?真係有架!都係同平時既茶架一樣分3層 底層係 2件法式西多士 2杯甜品慕絲 2件芒果酥餅上層係炸肉卷 炸雞 仲有一口丸子配黑松露醬最頂層係 蜜瓜火腿配多士 蝦肉沙律配麵包 煙三文魚配麵包以份量計係巨量版 因為好多飽類 西多士煎到好脆身入面仲有餡 上層放左忌廉同糖粉甜品慕絲杯入面有藍莓味,夠滑身入口即溶 芒果酥皮 有芒果肉成件食好香脆好甜好食上層炸物 咸點炸到好脆口好好食 一口肉丸配埋松露醬特別濃香 炸雞咬開有肉汁頂級煙三文魚夠咸香 蝦肉沙律麵包大件夾埋青瓜片一齊食夠清新仲有火腿配蜜瓜都好豐富又夠咸香飲品係檸茶走甜夠濃夠味唔洗糖凍咖啡夠濃夠香消費$400評分8/10Dirty Skillet 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖
上層係炸肉卷 炸雞 仲有一口丸子配黑松露醬
評分8/10
Dirty Skillet
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖
2021-09-09 47 浏览
人大咗心𥚃面都要保留住童心👻,入到Dirty Skillet𥚃面就好似置身係童話世界之中,夢幻嘅氣氛令人心境都特別開朗😳• 是日精美沙律 +$20• 是日精選餐湯及餐包 $20一飲個蘑菇湯就知非常足料,啖啖菇菌香味好得我心🧡• 炸魚漢堡、他他汁、薯條 $88炸魚x Burger真係一個非常邪惡嘅組合!舊魚仲大塊過個Burger,外皮鬆脆,內裡嘅魚肉juicy又柔嫩,而且麵包有好香嘅牛油味添😌不過成件事都係Heavy咗少少,最好都係搵多個人share喇!• 肉眼扒、雜菌汁 $128牛扒嘅網燒紋非常靚仔,炭燒味好重,屬於有咬口嘅肉質☺️• 梳乎厘奄列 $115臨尾想食下啲甜嘢就嗌咗個梳乎厘,上到枱即嚇親,OMG會唔會太大份🙀絕對夠3-4人share🤣蛋香味好濃而且好fluffy,食得好滿足呢🥰

• 是日精美沙律 +$20

• 是日精選餐湯及餐包 $20
一飲個蘑菇湯就知非常足料,啖啖菇菌香味好得我心🧡

• 炸魚漢堡、他他汁、薯條 $88

• 肉眼扒、雜菌汁 $128
牛扒嘅網燒紋非常靚仔,炭燒味好重,屬於有咬口嘅肉質☺️

• 梳乎厘奄列 $115
2021-09-08 277 浏览
放假一定要搵間靚靚餐廳休息下,今日打算去石澳行一趟,就嚟到筲箕灣最新的形薈商場找東西吃,遠處見到角落這一間藍紅色招牌的餐廳,感覺很開揚,便走過來看看,從外邊餐牌看他是美式食品多些,他的裝修有點像遊樂園因為中間有著一個旋轉木馬的裝飾其實分別是六張餐枱,二人卡位。我想因為中間是有一個主力柱所以他特別這樣設計。這樣設計底下也不錯,因為可以保留餐廳內部的私隱。餐廳外面的筲箕灣道比較少人行,感覺很開揚而且樓底比較高,唔會係困聲,見到下很多年輕男女,上班一族都過嚟輕鬆輕鬆一下。lunch set加20蚊可以有餐湯或沙律,我們各點了一個來試試。薯仔蛋沙律,薯仔蛋沙律上面有青瓜蕃茄仔少少煙肉碎,還有些青豆,感覺他的沙律醬比較多。芋頭忌廉湯,一個很特別的餐湯,上面有一些麵包粒,灑上少少橄欖油,喜歡芋頭味的你不能錯過。焗炭燒雞柳芝士汁野菌焗飯,雞柳豐富蛋白質,適合減肥人士食用,有嚼勁。他的味道帶有一點點酸味,也許放了些酸忌廉吧。他的焗飯是用醬汁炒過才焗的,同樣是用了珍珠米。慢煮牛肉面雜菌紅酒汁配珍珠米飯,初時我以為他會整台灣的牛肉麵,原來睇清楚他的menu是牛的面豬登。他的配料有紅蘿蔔,雞髀菇,牛肉面牛味
這樣設計底下也不錯,因為可以保留餐廳內部的私隱。

慢煮牛肉面雜菌紅酒汁配珍珠米飯,初時我以為他會整台灣的牛肉麵,原來睇清楚他的menu是牛的面豬登。他的配料有紅蘿蔔,雞髀菇,牛肉面牛味十足,肉質比較冧,老人家適合食用。他的醬汁全部是牛味,配上白飯,非常好味。

梳乎厘奄列,這個梳乎厘和奄列為什麼可以做甜品呢,還要$115?當店員一送上來我便知道了。梳乎厘做到奄列的樣子,如果他有加上眼耳口鼻,我真以為梳乎蛋在我面前。梳乎厘鬆軟,味道不會太甜,適合兩人食用,無論任何年紀的女士見到也會喜歡,如果要氹女朋友或女朋友母親,這是一個不錯的選擇哦。

榛子焦糖芭菲,這個關注IG或FB送的,不容錯過哦。榛子雪糕,入口即溶,味道很不錯。

總括來說,這間餐廳很不錯很適合一班朋友或者上班一族過嚟輕鬆一下。食物味道份量十足,絕對物超所值。如果可以在荃灣開分店就好了!

P.S.如果和女生來最好點這裡的signature drink,包保你蜜運成功。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9

• 焗炭燒雞柳芝士汁野菌焗飯
  • 慢煮牛肉面雜菌紅酒汁配珍珠米飯
  • 梳乎厘奄列
2021-09-06 39 浏览
🕯️卡邦尼意大利蛋麵 . 温泉蛋 $125其實真係好鐘意食 Carbonara,但好多時候食到既都係落重忌廉既汁,好少係用正宗做法做個隻(蛋黃、麵粉、牛油)就算食到都未必有蛋香。幾 surprise 既係,呢個意粉食第一啖就有濃濃既蛋黃香!個意粉又好掛汁,令我呢 d 求其食到重忌廉都收貨既人,知道傳統做法既 Carbonara 可以咁好食!Please try!!🕯️芝士肉醬薯條 $75又係個好正既小食~~ 肉醬有好多種,呢款個汁濃稠適中,同肉碎比例係 perfect,而且個汁唔太酸,又唔太甜,係我喜愛既口味,同唔太粗既薯條好夾~🕯️墨西哥脆餅 配 四川麻辣手撕雞 $98唔太食辣既我其實,但呢個 dish 我幾鐘意,個配搭同比例做得好好,avocado 碎既程度剛好,有酸酸地既沙沙醬(好似),加上麻辣香味既雞絲~ best match~~~🕯️Blueberry Cheesecake Shake $58呢個外型打卡已經好吸引,味道又唔太甜,又唔會好 artificial,係 blueberry cheesecake 既味道~ 無叫錯!Will come again!!! 其實唔只食物,佢其他服
🕯️卡邦尼意大利蛋麵 . 温泉蛋 $125

🕯️芝士肉醬薯條 $75

🕯️墨西哥脆餅 配 四川麻辣手撕雞 $98

Will come again!!! 其實唔只食物,佢其他服務都好貼心,例如有靚靚濕紙巾同圍裙~ 環境又舒服,啱晒為食又想 elegant 既你
🥗鮮蝦薯仔蛋沙律 $78 🌮墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞 $98 🧈火焰芝士 $108 🍕意大利布袋芝士薄餅 $165 🫔梳乎厘奄列 $115 🥭Fresh Mango Passionfruit Smoothie $58 🍍Pineapple Hat $48 首先有兩杯特飲,Smoothie 配上香濃嘅芒果、熱情果、菠蘿同青檸🍋,甜中帶酸又有層次感。另一杯菠蘿汁雪碧,上面有大大塊嘅菠蘿圈,仲有個裝飾方便打卡。 佢嘅沙律由鮮蝦🦐、薯仔、蛋組成,鮮蝦唔係一隻半隻,而喺上層整齊排列,整個沙律口感清新。之後嘅Taco玩fusion,手撕雞有四川麻辣味🌶,一開頭食落口真係幾辣幾麻,相當惹味,外層脆餅好爽脆,內面有大量手撕雞,仲有生菜同牛油果中和返🥑。 火焰芝士上菜時廚師會配以冧酒點燃芝士🔥,芝士燒完有啲焦香,煙醺車打芝士配上自家特製黃梅醬,酸酸甜甜,口感香醇,將麵包沾上熱溶芝士效果更出色👍! 之後有布袋芝士薄餅,薄餅掛在架上,以免芝士流出,廚師即場將布袋切開數片分布在薄餅上,薄餅用上風乾嘅火腿同香腸🌭,餅底算厚身,食落好香好滋味,而且份量都幾多。 最後上嘅梳乎厘奄列, 比想像中大塊,

🥗鮮蝦薯仔蛋沙律 $78
🌮墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞 $98
🧈火焰芝士 $108
🍕意大利布袋芝士薄餅 $165
🫔梳乎厘奄列 $115

🍍Pineapple Hat $48

最後上嘅梳乎厘奄列, 比想像中大塊,切落去好軟冧冧好鬆軟又有彈性,好治癒嘅感覺☺️,搖一搖,完全感受到震抖中嘅疏乎厘在躍動,食落口蛋味好重好香濃,相當滿足。

呢間新開嘅西餐廳,主打馬戲團嘉年華裝修風格, 處處都係打卡嘅位置,玩味十足,食物同樣有打卡嘅元素,亦比較獨特🤟。佢仲配有馬戲團嘅圍巾,咁食嘢都唔驚整到衫!

📍Dirty Skillet - 筲箕灣形薈地下G12號舖 @dirtyskillethk
2021-08-26
2021-09-05 199 浏览
dirtyskillethk 一間很有美式馬戲團氣氛的主題西餐廳🎪,實在很有驚喜❤️ 我坐了網紅打卡位,就是旋轉木馬用餐位置,像置身遊樂場的旋轉木馬,夢幻而浪漫的情調感滿滿🎪🥳🥳🤡🤡除了裝潢吸引外,食物一樣好ok,特別是飲品,是不能錯過的打卡位!🔹Burrata pizza $165 這個薄餅是有一大個可愛的白色芝士波波係批面,再由工作人員切開,芝士岩漿湧出,很正啊😋😋😋😋🔹Dirty steak $380 基本上每枱客都有點的 singsture 菜,採用板腱牛排配以薯條等配菜,牛排很香,而且肉質帶點嫩的口感,非常推薦大家👍🏼👍🏼👍🏼🔹souffle omelette $115 梳乎厘奄列,必食!超大合梳乎厘,又像大大個奄列型態,口感鬆軟,入口即溶,甜度適中,不會過膩🥞🥞🥞🔹炸墨魚條 $78 這個小食好好味,墨魚條好彈牙,再配泰式辣醬真是無得頂😉😉😉🔹pineapple hat $48 打卡極靚的飲品,價錢好合理,真心好吸睛😍😍😍🔹Dirty coffee $48 賣相似一個溶岩火山,噴出濃濃的咖啡岩漿般,味道不錯😘😘Dirty Skillet筲箕灣形薈地下 G12 號舖

dirty steak

梳乎厘奄列

口感鬆軟,入口即溶,甜度適中,不會過膩🥞🥞🥞

Dirty Skillet
筲箕灣形薈地下 G12 號舖
dirty steak
  • Pineapple Hat
筲箕灣終於有啲靚靚餐廳啦,經過左幾次終於有時間去試下🥰環境好闊落光猛,裝修都好有特色,森系同旋轉木馬最吸晴🤩好似去左外國咁,而佢個主題係馬戲團🎪,每個角落都係靚靚打卡位💕-Burrata cheese🧀 ($165)有意大利布袋芝士,風腿,風腸,芝士薄餅🍕店員會先問你使唔使影相先,影完再幫你分芝士,好貼心啊😍布袋芝士即係水牛芝士,個Pizza係即叫即整,烤得香脆,夾埋溶溶地既cheese一齊食,中和返風腿嘅鹹味,好快就消滅左一個pizza🤤-Dirty steak🥩 16oz ($380)睇落去平平無奇,但食落去驚為天人😳整得好嫩同埋咬落去係有彈性既口感,店員放低果時都介紹下佢地呢個牛係採用牛肩位,65度慢煮12小時,煮到連啲筋都溶化,食落去先有呢個口感,問落先知原來話其他餐廳都好少用呢個位置黎做,因為好花心機同埋本身呢個位置係好韌,不過本身都食過好多餐廳,呢個都係我暫時食過最好食沒有之一💯必試!-Souffle Omelette 梳乎厘奄列($115)好香蛋味,空氣感十足,加埋啲cream一齊食好幸福🥰仲要望咗佢震騰騰咁好療癒🤓-Dirty purple yam latte ($48
筲箕灣終於有啲靚靚餐廳啦,經過左幾次終於有時間去試下🥰

Burrata cheese🧀 ($165)
有意大利布袋芝士,風腿,風腸,芝士薄餅🍕
Burrata cheese

Dirty steak🥩 16oz ($380)
Dirty steak  16oz

Souffle Omelette 梳乎厘奄列($115)
Souffle Omelette 梳乎厘奄列

Dirty purple yam latte ($48)
放下儀態,黎到dirty skillet 梗係要叫返杯dirty yam🍠好香紫薯味,好睇又好飲😛
Fresh mango passionfruit smoothie 🥭
唔係好多地方有呢杯野飲叫,好清新香甜既沙冰,邪惡美食配清新果汁🍹絕配啊😌

Dirty steak  16oz
Souffle Omelette 梳乎厘奄列