2011-08-25 21 浏览
因為要趕住o係文化中心睇7:30的show, 只有一個鐘食晚餐,於是又去最就腳的Deli and Wine。第二次來Deli and Wine, 一樣係咁多人。晚上六點半到達,一樣見到好多學生在做功課同埋Hea,等左15分鐘左右終於有位。兩個人叫左2杯凍檸茶,一個fish burger,一碟茄汁蝦意粉。兩樣野o既味道都OK, 係文化中心睇show前速戰速決的最佳選擇(但係要預時間等位)!

Fish burger with spicy fries
Pasta with shrimps in tomato sauce
2011-08-14
Fish burger with spicy fries
2011-08-22 43 浏览
前言: 話說有一次去太空館經過呢間野, 見到外面裝潢, 感覺好像頗貴...... 一入到去, 見到有8-9成滿座, 價錢都ok!! 但只可惜, 太多人又加上肚子不停地打鼓........ 所以無緣一試!!今日lunch time可以同男友食飯........ 可惜, 因為天雨關係, 我地又大膽到無帶遮出去, 於是男友提議帶我去一個"好正既地方"!!行下行下...... 原來, 佢帶我去呢個之前無機會食既餐廳.... 行去Cashier, 睇過Menu, 價錢ok (因為尖沙咀區好少有咁既價錢)我選擇左<芝士牛肉漢堡配辣薯條>而男友就選擇左<咖哩海鮮飯><芝士牛肉漢堡配辣薯條>味道比想像中仲要好...... 塊牛肉漢堡好juicy, 唔食洋蔥既我都食左一少塊....... 芝士半溶狀態, yummy!!唔好以為薯條只係伴菜, 味道好好. 話係"辣薯條", 但我只係食到好咸既味粉<咖哩海鮮飯>男友話味道幾好

一入到去, 見到有8-9成滿座, 價錢都ok!!
好grand呢!!
今日lunch time可以同男友食飯........

我選擇左<芝士牛肉漢堡配辣薯條>
而男友就選擇左<咖哩海鮮飯>

<芝士牛肉漢堡配辣薯條>

芝士牛肉漢堡配辣薯條
<咖哩海鮮飯>
男友話味道幾好....... 我食左幾口, 都覺得不錯!!
咖哩海鮮飯
只係份量太少, 唔太適合男孩子!!
下著雨....
坐著, 望出窗外, 落住雨!!
雖然, 食緊既並唔係咩高級野, 但係周圍既環境氣氛, 食物既質素........ 加上同男友食lunch, 我已經感覺自己置身於1881 / 半島!!
2011-08-10
好grand呢!!
芝士牛肉漢堡配辣薯條
下著雨....
2011-08-21 6 浏览
四月一日偶像哥哥在這邊有一個紀念會, 也有些展覽來到這邊看看, 順道吃個late lunch點了一個fish burger, 加了一杯凍檸茶檸檬茶夠多檸檬, 茶味也夠濃糖漿也可以自己下不錯喝等了一會店員送了餐fish burger新鮮做起, 很夠熱包身比一般的較硬, 起起來有點果仁的咬口跟味道, 也有黑白芝麻調味比較香魚肉很厚身很多肉, 熱熱的帶著魚肉汁, 魚肉也很嫩, 外層也做得不油他他醬不會死酸, 整個漢堡都很好吃一直都很喜歡吃粗身薯條, 薯肉比較多也比較軟, 裡面的薯肉就是軟軟的, 富薯香, 好吃這裡是到尖沙咀用餐的一個好地點, 坐得舒適食物也好吃但最近聽朋友說到那邊人變很多, 用餐環境沒有那麼好了
四月一日偶像哥哥在這邊有一個紀念會, 也有些展覽
來到這邊看看, 順道吃個late lunch

點了一個fish burger, 加了一杯凍檸茶
檸檬夠多的檸檬茶
檸檬茶夠多檸檬, 茶味也夠濃
糖漿也可以自己下不錯喝
fish burger
等了一會店員送了餐
漢堡新鮮夠熱
fish burger新鮮做起, 很夠熱
魚肉很厚
他他醬不會死酸, 整個漢堡都很好吃
喜歡粗身的薯條

這裡是到尖沙咀用餐的一個好地點, 坐得舒適食物也好吃
但最近聽朋友說到那邊人變很多, 用餐環境沒有那麼好了

檸檬夠多的檸檬茶
fish burger
喜歡粗身的薯條
漢堡新鮮夠熱
魚肉很厚
2011-08-20 14 浏览
環境﹕一進去看見人很多,有中、大學生在開group meeting,也有大夥小夥的OL在沙發位置邊聊天邊喝咖啡,吃飯的主要是二人情侶。由於餐廳是以快餐形式點餐,又沒有人帶位,以為要等位等很久,原本想走(實在很抗拒要站在人家的桌邊、用希企的眼神等待人家離開讓位),此時卻有一位態度誠懇的侍應過來打招呼,建議暫時與另外一對剛坐下來的情侶“共用”一張4人桌,待附近那檯看似吃完的客人一走他便讓我們搬檯。在猶疑間,突然後面有2人離開,侍應便趕忙招呼我們坐到那邊,結果找位子的過程出乎意料地順利。食物﹕我們點了大蝦意粉與叉燒煎蛋飯,意粉的味道與外表一樣,不特別也不難吃,可取是意粉不會過熟,大蝦則略欠爽勁,算是不過不失。友人原本想叫漢堡包,但是剛剛售罄(鄰桌還在吃呢!真倒霉),所以唯有叫叉燒蛋飯。唔...不是很差勁 (大XX快餐店水準以下、屋村茶餐廳水準以上),只是如果有其他選擇的話我還是建議不要點。至於咖啡,原本這裡走的是cafe路線,作為咖啡精的我應該要試試latte之類 (看上去不錯),不過叉燒配latte總覺得格格不入,最後只要了普通咖啡,沒什麼值得講。結論﹕總括而言,若下午來與友人閑聊喝咖啡或
環境﹕

食物﹕

結論﹕
總括而言,若下午來與友人閑聊喝咖啡或吃個下午茶應該不錯,佈置蠻有心思,地方尚算舒適,價錢亦十分相宜,而且附近除了Starbucks外便沒什麼好選擇,不過這裡最大問題是很嘈吵,很多很多學生、很多很多OL,想舒適安樂地吃頓晚飯,還是到走遠一點找好了。
2011-08-18 2 浏览
仲夏的一個下午、特登再度從訪不見一輪,依舊常滿,證明水準不見退步依然叫了一個醋菇扁意粉,跟數月前的味道一様,可惜麵汁略欠少了如多加點點,就太理想$40.元的西式感覺,在港找到的,已少知又少!
仲夏的一個下午、特登再度從訪
不見一輪,依舊常滿,證明水準不見退步
如多加點點,就太理想
$40.元的西式感覺,在港找到的,已少知又少!
$40.
尋日同個FD去左呢間野食晚飯..叫左個<魚柳漢堡同薯條>..同<蕃茄大蝦意大利粉>..~魚柳漢堡熱辣辣...薯條又有少少辣味..好YUMMY YUMMY..~~而個<蕃茄大蝦意大利粉>..個汁又夠juicy..正...呢個真係要試下..而我亦見到好多人叫左個<海鮮玻璃粉..>,下次我都要試下先....
尋日同個FD去左呢間野食晚飯..
叫左個<魚柳漢堡同薯條>..同<蕃茄大蝦意大利粉>..
.~
2011-08-13
  • <蕃茄大蝦意大利粉>..
見個rating咁高, 一直都好想試Deli and Wine....但係次次都食唔成!!!今次終於都係一個weekday既晚上食到啦~朋友仔早左少少到, 搵埋位....我一去到就有得坐, 坐左係玻璃屋個邊, 人少少唔會太嘈~原來成間野都幾大...仲有好多位, decoration又幾靚.....感覺好舒服,以一間fast food形式既餐廳黎講....真係唔錯!!叫左鮮蝦番茄忌廉汁意粉....拎左牌,等一陣....好快就有staff送到黎我面前~好香呀....D汁岩岩好, 唔會過多or過少...每條意粉都掛汁 好多粒蝦同有D青椒, 蝦肉又夠彈牙~ 咁既price range有咁既quality.....真係冇得挑剔!!下次要試埋佢地既burger同Simplylife coffee先得 <3
今次終於都係一個weekday既晚上食到啦~

以一間fast food形式既餐廳黎講....真係唔錯!!

2011-08-10
2011-08-12 9 浏览
做完yoga想食埋dinner先番屋企~就去sogo行下街LA~一想起E間好評今多的餐廳就去嘗嘗~可能時間還早LA~4:00p.m.~人不多~不用等位~但佢D位放得不密,就算坐滿都應沒有擁擠的感覺^^我叫了個雜菌黑醋意粉~好彈牙!D汁又清又不溜!好好食~價錢合理^0^食物種類不多~但足以留下我E D為食的人再次光顧^0^
彈牙

食物種類不多~但足以留下我E D為食的人再次光顧^0^

2011-08-07
彈牙
2011-08-02 132 浏览
Sunday 總會周圍發掘新美食,早幾日上openrice見到deli & wine ge comment 唔錯。於是今個Sunday 一家人就去試試。大約12:30到達,都8-9成滿。半自助形式,需自己揾位。咁好彩,一張4人枱剛走,我地唔洗點等就有位。我同阿媽負責買食物。大大個menu在牆上,簡單易看。看完之後就要排大隊,得2個counter。要了鮮蝦蕃茄汁扁意粉、鮮雜菌醋汁扁意粉同龍蝦汁焗石斑飯,飲品就要咗樽裝apricot white tea, expresso & latte。合共$201,超抵!攞住個牌坐埋位,服務員就會送上食物。鮮雜菌醋汁扁意粉係好多人讚嘅,所以一定要試吓。所用嘅醋汁同EXP 嘅冷麵汁一樣,所以同樣開胃。咸咸酸酸,很不錯;鮮雜菌有雞脾菇、鮮菇,烤過之後,菌味十足!扁意粉也很好吃,不會過軟身。鮮蝦蕃茄汁扁意粉比鮮雜菌醋汁扁意粉還要好吃。蕃茄汁加咗忌廉,所以較杰身,有如龍蝦汁一樣!味道相當濃,很creamy,包住每條扁意粉!鮮蝦有6隻,每隻size 也不少呢!雖然係雪蝦,但都彈牙爽口!龍蝦汁焗石斑飯就同EXP 嘅爐魚飯一樣!飯粒分明,有咬口;個汁不會太杰,份量也
大約12:30到達,都8-9成滿。半自助形式,需自己揾位。
咁好彩,一張4人枱剛走,我地唔洗點等就有位。
攞住個牌坐埋位,服務員就會送上食物。
apricot white tea
鮮雜菌醋汁扁意粉係好多人讚嘅,所以一定要試吓。
所用嘅醋汁同EXP 嘅冷麵汁一樣,所以同樣開胃。
扁意粉也很好吃,不會過軟身。
鮮雜菌醋汁扁意粉
鮮蝦蕃茄汁扁意粉比鮮雜菌醋汁扁意粉還要好吃。
鮮蝦蕃茄汁扁意粉
龍蝦汁焗石斑飯就同EXP 嘅爐魚飯一樣!
飯粒分明,有咬口;個汁不會太杰,份量也足夠撈飯。
石斑也應該係鱸魚或青衣魚柳,好彈牙,絕對唔似龍利柳咁淋。
龍蝦汁焗石斑飯
飲品方面,咖啡味道與質素正常。
唯我枝樽裝白茶就幾難飲!茶味唔濃,甜味又唔夠,好似飲緊超稀嘅砂糖水一樣。
下次都係飲果汁或咖啡穩陣d~
Latte
expresso
龍蝦汁焗石斑飯
Latte
expresso
鮮蝦蕃茄汁扁意粉
  • pasta
2011-08-01 34 浏览
下午茶時段, 去九龍酒店買奶黃酥皮月餅, 排長龍完成任務後, 去試一試Deli and Wine個人認為這裡裝修得很有個性, 營造一個很悠閒的環境, 讓食客可以舒舒服服用餐, 心情特別好我最喜歡他們的半開放式廚房, 將食客同廚師距離拉近餐桌旁邊放了不同種類的小盆栽, 感覺清新, 令人聯想起新鮮食材 芝士牛肉漢堡配炸薯條 - 女友都讚好, 因為份量適中, 麵包鬆軟, 牛肉很juicy, 牛肉味濃, 芝士半溶, 很美味另外, 特粗薯條亦值得加分, 有肉地, 感覺不油膩, 女友竟然可以一己之力將整份漢堡餐吃掉, 絕對不是普通的好 (9/10) 藍莓芝士蛋糕 - 雖然我是甜品怪, 甜食之中, 我不太喜歡new york cheese cake, 因為質感太像一件牛油這個藍莓cheese cake只是在ny cheese cake 上加了4粒藍莓, 看似被騙了但當我用叉壓下去蛋糕時, 我感受到這件cake質感好鬆軟, 不是一般的芝士蛋糕可媲美 (7.5/10)
下午茶時段, 去九龍酒店買奶黃酥皮月餅, 排長龍
完成任務後, 去試一試Deli and Wine
我最喜歡他們的半開放式廚房, 將食客同廚師距離拉近

藍莓芝士蛋糕
2011-07-31
藍莓芝士蛋糕
  • 炸薯條
  • 芝士蛋糕
兩口子叫了一個burger set同埋一個bacon linguine再來一杯ice latte!份量剛剛好, 大滿足! cheese burger 既beef 好juicy仲有少少 honey mustard 味! 正! 加埋少少spicy 粗薯條.真係very good!個bacon linguine其實好似carbonara.但cheese 味唔會太over, bacon 同其他配料既份量量得宜,五十蚊, 非常超值,更比其化賣百幾蚊碟既意粉,更有可勝之處!!!唯一一個唔好既地方,由於不設派籌等位既服務所以要好似係大家樂咁..企係d位隔離...等位.....好彩既就等10 分鐘..唔係真係30 分鐘都唔止...同埋如果係2個人去食既話,要預左要搭台!(不過有得搭台都好好, 因為有幾多人都2個人霸4個位)!
兩口子叫了一個burger set
同埋一個bacon linguine
再來一杯ice latte!
份量剛剛好, 大滿足!

cheese burger 既beef 好juicy
仲有少少 honey mustard 味!
正! 加埋少少spicy 粗薯條.
真係very good!

個bacon linguine
其實好似carbonara.
但cheese 味唔會太over,
bacon 同其他配料既份量量得宜,
五十蚊, 非常超值,
更比其化賣百幾蚊碟既意粉,
更有可勝之處!!!

唯一一個唔好既地方,
由於不設派籌等位既服務
所以要好似係大家樂咁..
企係d位隔離...等位.....
好彩既就等10 分鐘..
唔係真係30 分鐘都唔止...
同埋如果係2個人去食既話,
要預左要搭台!
(不過有得搭台都好好, 因為有幾多人都2個人霸4個位)!

2011-07-30
2011-07-27 64 浏览
因為我愛食野菌, 男朋友特登上Openrice選左呢間餐廳可能七月廿六日文化中心有show吧, 八點半前都有好多人好唔容易搵倒位, 因為我地想坐二人位, 唔想同人搭枱餐廳內地方都大, 環境好, 有梳化位, 有長枱, 又有二人位周圍放左d書同植物做佈置, 玻璃屋的感覺, 好似韓劇中的咖啡屋般坐下來, 就去叫個 Iced mocha 降下溫, 外面的天氣真係熱到飛起Iced mocha: 來的專業, 絕對比得上連鎖咖啡店的出品坐耐了, 就正式點野食, 黎呢度就係為左呢個意粉, 立即點一碟鮮雜菌醋汁扁意粉, 如圖一樣, 好多菌, 不似其他地方吝惜住幾舊菌, 份量又少鮮雜菌醋汁扁意粉: 每條意粉都沾上醋汁, 清香開胃, 菌的份量亦好多, 十分滿意此意粉同菌的份量愛吃味濃的人, 可能要加"辣椒仔"調味 之後, 就點個芝士牛肉漢堡拼辣薯條係Openrice 睇過食評, 覺得十分吸引, 所以點一個試下芝士牛肉漢堡拼辣薯條: 比想像中的更加好, 比食評所評的更好新鮮大番茄同菜, 仲有好多新鮮洋蔥, 溶化中的芝士, 而牛肉又稔又厚出面餐廳食一個差唔多份量的漢堡, 起碼過百蚊, 而家只係四十蚊, 超值!男
因為我愛食野菌, 男朋友特登上Openrice選左呢間餐廳
可能七月廿六日文化中心有show吧, 八點半前都有好多人
好唔容易搵倒位, 因為我地想坐二人位, 唔想同人搭枱
周圍都有植物同書
Iced mocha (large)
鮮雜菌醋汁扁意粉
如圖一樣, 好多菌, 不似其他地方吝惜住幾舊菌, 份量又少

鮮雜菌醋汁扁意粉: 每條意粉都沾上醋汁, 清香開胃,
菌的份量亦好多, 十分滿意此意粉同菌的份量
愛吃味濃的人, 可能要加"辣椒仔"調味
芝士牛肉漢堡拼辣薯條
之後, 就點個芝士牛肉漢堡拼辣薯條

咖哩蝦飯
男朋友太大食了, 所以再來一碟咖哩蝦飯

咖哩蝦飯: 大大片番茄十分搶眼, 番茄上有乾蒜, 番茄下有新鮮洋蔥
咖哩十分香, 平時愛吃辣的我, 不在乎呢碟咖啡的辛辣度, 因為呢碟咖喱實在太香口
用匙羹攪一下咖喱, 看到有七隻蝦, 幾舊菠蘿, 同幾舊薯仔, 十分足料
而且蝦沒有雪味, 咬落好爽呢
乳酪 - 藍莓, 朱古力粒, 同朱古力醬
最後, 點個乳酪結束今晚日的晚餐
乳酪要左藍莓, 朱古力粒, 配上侍應推介的朱古力醬
因為太飽, 所以沒有食太多, 只記得朱古力醬味道真係不錯!

點左食物後, 可以回到坐位等食物
侍應好快就會送上, 當日人客多, 侍應們都十分忙, 但仍保持笑容呢
另外, 餐廳內有個角落, 亦係通道位置的附近
有地毯位, 有學生坐係個度, 有人彈結他, 有人拍片等等
亦有D學生企晒係通道, 阻住侍應同客人出入
係我地二人枱隔離起左個"人牆"咁, 十分討厭!

2011-07-26
庆祝纪念
纪念日
Iced mocha (large)
咖哩蝦飯
乳酪 - 藍莓, 朱古力粒, 同朱古力醬
周圍都有植物同書
  • 鮮菌油醋汁扁意粉
  • 咖喱蝦飯
2011-07-27 45 浏览
前後食了三次…仍然很喜歡!常餐好抵食!最正的是叉燒竟比學校CANTEEN 更好食!而且湯意粉更是我食過最好食的湯意粉!畢竟意粉配湯是有點奇怪,但想不到仍是如止好食!相信在湯底下了不少功夫!咖啡雖可接受…但我期待好食…感覺是用機器弄出來 必食之選!忌廉汁調得很好!扁意粉也十分彈牙!正!整體…能在尖沙咀,以這個價錢..有這個環境和美食!實算難得!絕對適合GATHERING !

前後食了三次…仍然很喜歡!
常餐
COFFEE
咖啡雖可接受…但我期待好食…感覺是用機器弄出來
蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉
必食之選!忌廉汁調得很好!扁意粉也十分彈牙!正!

COFFEE
常餐
蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉
晚上與兩位友人來個短聚,選址尖沙咀確實是個最方便的地方。首次來到DELI & WINE感覺是走進了快餐版的SIMPLYLIFE一樣,除了最大賣的的「常餐、」焗飯/意粉之外,還有包裝三文治盒裝沙律等等,趕時間的話又多一個選擇。是日想吃清淡一點,捨棄吸引到極的美式漢堡及粗薯條,從餐牌上選了扒鮮菌油醋汁扁意粉。取了牌仔後,坐著等吃。自問很愛吃菇類,因為其營養價值很高,含豐富纖維,煮法其多~鮮菌起初以為只是切片磨菇,但原來更包括直菇、冬菇、金菇。一點都不單調~ 因菇類都是吸味之物,以油醋汁煮過後吃落相當入味,微微醋酸香清新開胃。和扁意粉混合後,醬汁剛好掛著所有麵條,整個意粉味道即時更豐富;而且油份亦不太多,以健康角度來說,總比白汁類意粉的卡路里低呢!吃畢後有點意猶未盡,友人見這裡兼售FROYO,立即買來分享~$28/杯包一個配料,價格尚叫合理。  原味乳酩雪糕軟滑度一般,乳酸味可以更重。士多啤梨味顏色真的太假~寧可色素下得輕手一點,味道天然一點更好?坦白說此區FROYO 店甚多, 賣此品只是給食客多個甜品選擇吧~

2011-07-24 60 浏览
今天和S小姐閒逛尖沙咀,今天尖沙咀的商場如雨後春筍,令人花多眼亂,不過S小姐最鍾情的,還是DFS,我們到DFS朝聖後,時近六點,也是時候想想吃什麼了。在尖沙咀,一向是S小姐說想吃什麼菜式,由我帶她去的。今天S小姐很想再吃雜菌意粉。S小姐所指的雜菌意粉就是不久前在Deli & Wine吃過的扒鮮雜菌油醋汁扁意粉(詳情請參閱食評-《等價交換》)即然S小姐想吃,我們就再光顧Deli & Wine好了。晚膳時段,食客還不算太多,我和S小姐不久也找到了一張二人枱了。S小姐理所當然要了上次的鮮雜菌扁意粉,我其實亦很喜歡這個扁意粉,只是上次給人等價交換了去。既然如此,我就點了兩客扒鮮雜菌油醋汁扁意粉,一杯凍檸檬茶及一杯熱奶茶。同樣的下過單後就可以坐回去等侍應送來了,我們的輸候號碼是3,應該不用等太久吧!不久侍應就把食物送來了。扒鮮雜菌油醋汁扁意粉兩碟一式一樣的扁意粉放在一起,其實還蠻狀觀的。扁意粉墊底,上面放上雜菇,包括有白菌、鮮冬菇、雞脾菇以及金菇等等;賣相吸引。雜菌新鮮,炒香過後,吃起來鮮甜多汁,充滿菇菌類的獨特香味,而且沾上了些許油醋汁的酸度,吃起來感覺開胃。扁意粉吃起來軟硬度適中,經油醋汁炒
Deli & Wine內的一隅

3號
扒鮮雜菌油醋汁扁意粉
兩碟一式一樣的扁意粉放在一起,其實還蠻狀觀的。扁意粉墊底,上面放上雜菇,包括有白菌、鮮冬菇、雞脾菇以及金菇等等;賣相吸引。雜菌新鮮,炒香過後,吃起來鮮甜多汁,充滿菇菌類的獨特香味,而且沾上了些許油醋汁的酸度,吃起來感覺開胃。扁意粉吃起來軟硬度適中,經油醋汁炒香,吃起來酸酸甜甜的,可能有些看官未必即時很能接受這種味道,但吃起來就會覺得頗為開胃宜人。唯一要挑剔的是與上次同樣的問題,可能用油醋汁的關係,雜菌吸收了不少油份,可以約略減少定必更佳。不過這道扒鮮雜菌油醋汁扁意粉依舊會是我的首選,相信亦會是S小姐的選擇!

凍檸檬茶
前:熱奶茶,後:凍檸茶
S小姐的凍檸檬茶要了小甜,凍檸檬茶的冰溶得快,可能是紅茶本身有一定溫度,不過S小姐也不想喝太凍的,可以說是錯有錯著吧。

熱奶茶

我點了熱奶茶多奶。奶茶是港式紅茶,味道其實不俗,不過如果可以用上英式紅茶,與餐廳的感覺會更搭調!

短時間內來過兩次,Deli & Wine的裝修也不可能有什麼改變,唯一留意到的入口處正密鑼緊鼓準備一小販攤位般的Yogurt機,在商言商,大趕飲食潮流,實在無可厚非,不過坦白說,與餐廳的環境就顯得格格不入。侍應主要負責傳菜,態度細心有禮。今次終於可以「完整」地嚐嚐這道扒鮮雜菌油醋汁扁意粉(笑)用料清淡健康,味道清新宜人,兩個人晚膳也不到一百個大洋,以尖沙咀區的消費,確實不能再化算了。不過最有趣的是我們兩個人叫了一模一樣的意粉,S小姐笑說我跟著她點菜,我卻只知道某人上次才將我的意粉「等價交換」了去(笑)

Berlin
3號