2011-11-13 37 浏览
一入去超多人 我地足足企左15分鐘先有位><拎左餐牌一睇發現d野食好啱唔同國家人仕食wo意粉>意大利飯>中國漢堡包>美國拉麵>日本常餐>香港......XD 我叫左個海鮮蕃茄扁意粉好好味呀...d蝦好爽好新鮮咖啡好香好滑 唔洗加糖已經夠晒甜男朋友叫左漢堡包set 唔知個漢堡包咩味呢?xd 不過D薯條味道太濃且偏辣不太合我倆口味
海鮮番茄扁意粉
2011-11-12
海鮮番茄扁意粉
  • 海鮮蕃茄扁意粉
終於有機會試到呢間餐廳喇,之前係openrice留意到,好評如潮咁喎,所以一直都好想試下!!呢日出黎尖沙咀梗係要去試下啦!!去到見到好旺場,都要等一陣先有位,餐廳不算大,感覺好似分左几個區域咁!!環境唔錯,如果係到靜靜地坐下食個tea都几寫意!我地坐正係門口隔離,睇下有咩食先!佢選擇唔係太多,我地就點左,蝦咖喱飯,肉腸肉醬意粉!!老公話D意粉硬左少少,我就覺得蝦咖喱既份量少左d...如果多返d會好d,哈哈!老公還點了一支德國啤酒!!佢仲有yogurt食既添,不過我地就冇試喇!!如果有機會我地都會再黎食下,畢竟係尖沙咀有呢個環境,食物還不錯,同朋友傾計就更好,所以呢個價錢都尚算合理!!

呢日出黎尖沙咀梗係要去試下啦!!

環境唔錯,如果係到靜靜地坐下食個tea都几寫意!

我地坐正係門口隔離,睇下有咩食先!
佢選擇唔係太多,我地就點左,蝦咖喱飯,肉腸肉醬意粉!!
老公還點了一支德國啤酒!!

佢仲有yogurt食既添,不過我地就冇試喇!!

2011-10-02
在Harlan's吃飽了後,需要逛逛活動一下,消耗剛才吃的卡路里。但天氣真的十分炎熱,行到汗流浹背,很辛苦。走到文化中心已經頂不住了,要找個有冷氣的地方坐坐。一想就想到上星期六才到訪的Deli and Wine。平日的客人的確不多,廖廖可數,但這反而更好,靜靜的更舒服。今天店內有原味乳酪提供,試味後,發覺比藍莓味更好食。味道不太酸,而且很香蜃尼拿味,要一大杯的size 跟朋友一同分享。配料選藍莓,紅莓,並跟焦糖醬,生果新鮮,焦糖醬不會太甜,好味!就這樣在Deli and Wine坐了很久,又多一個消磨時間的好地方。

2011-10-29 23 浏览
Long Weekend的第二天,睡醒後在家執拾一下。書台上的雜誌已經堆到很高,是時候清理清理。差不多中午時分,便到尖東文化中心的Deil and Wine吃午餐。Deil and Wine其實是美心集團食肆之一,跟其他美心快餐不同。走的路線較高檔,以咖啡室為題,悠閒為主,讓人感覺都舒適。店內有多張梳化給客人坐,環境都舒服,但人多起來也蠻嘈吵。跟快餐廳一樣,同樣都是開放式的廚房,但格調則高檔一點。食物種類跟美心快餐的差不多,但是價錢跟貴差不多兩倍之多。要是吃個常餐要四十多元,跟美心快餐的早餐實屬同樣的只是二十多元。所以,可選都不要給昂貴價錢吃個常餐,感覺很不抵。餐廳內還提供漢堡包,炸魚薯條,意粉。昨天才吃了似漢堡包的豬肉三文治加薯條,今天便不選煎炸食物。男朋友便選了意粉類,鮮蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉,$60。一看意粉,黑椒粒極多,相信黑椒味會極重。果然,只吃到黑椒味,完完全全蓋過了忌廉的味道。黑椒份量多到可以叫黑椒扁意粉,而不是忌廉汁扁意粉。美心快餐所出品的,質素果然都是這樣,充當不起高檔食物的質素。其實選擇這裡的主要原因是我想試試這裡賣的乳酪,到底美心出品的乳酪味道如何呢?在門口旁的角落
在門口旁的角落就是乳酪的Counter,有原味及是日口味。小杯裝有100g,$28,大杯裝有150g,$35,兩款都包一款配料。但是今天沒有原味,只有藍莓味供應,可以試味。味道蠻酸,都不錯,試味份量不少,十分慷慨,吃了好幾啖都吃不完。配料不是太多選擇,有生果如士多啤梨,紅莓,藍莓,芒果及奇異果等,亦有Orea曲奇餅,燕麥,脆脆朱古力,椰果,爆珠,棉花糖等等。除此之外,亦有醬可選,有草莓醬,朱古力醬,焦糖醬及蜜糖。
好!便要一杯大杯裝,再加兩款配料,要了紅莓,芒果及Oreo曲奇餅,紅莓夠新鮮,芒果則太熟了,所以很甜,我都是愛吃酸的芒果。
2011-10-27 12 浏览
自從Deli and Wine進駐後, 於文化中心欣賞節目前, 多了一個醫肚腹的好地方, 可惜往往找不著位子。由於附近不算聚集了太多的辨公室, 於星期一五在這裡進膳是一個絶佳的選擇!點了炸魚柳飽配辣薯條, 加杯即磨咖啡...魚柳飽大大個, 一啖咬落去, 咬感十足, 魚柳炸得不會乾澀;辣薯條炸得鬆脆, 配上些微辣粉, 不再是傳統的茄醬, 又享另一番好滋味~喜歡這裡的環境, 給予人一種悠然自得的感覺, 加上空間感足夠, 不致令人局促, 暫可將自己從忙碌的工作中抽出來, 閑息一番。

點了炸魚柳飽配辣薯條, 加杯即磨咖啡...

2011-10-24
2011-10-22 15 浏览
我們一行四人六點半左右就到達 埸內都已滿到七七八八一入門就已經見到巨型Menu 食品大約分左五個種類拉麵 撈麵 扁意粉 漢堡 焗飯由於樣樣想食所以叫左唔同嘅野黎試下首先鮮菌扁意粉 D汁好香 鮮菌味好重 (少少酸味)食落口d意粉煮到岩岩好唔太淋唔太硬跟著牛肉漢堡+辣薯條漢堡size 唔算大 包上面重有好多芝麻D牛肉好juice 配料都ok 薯條係粗身 外圍帶有少少辣粉 好香口之後龍蝦汁魚柳焗飯呢個只可以形容一般快餐店水準好似一個白汁魚柳焗飯不過尚算新鮮 最後就係咖哩雞撈麵好似fusion 菜用左平時食雲吞麵果d蛋麵同咖哩撈埋開頭食覺得有少少怪但係食落都幾特別食完都係7:15之後我地坐多20分鐘等睇林海峰我們食野+飲料埋單都係$232
我們一行四人

六點半左右就到達
埸內都已滿到七七八八
一入門就已經見到巨型Menu
食品大約分左五個種類
拉麵 撈麵 扁意粉 漢堡 焗飯
由於樣樣想食所以叫左唔同嘅野黎試下
首先鮮菌扁意粉
D汁好香 鮮菌味好重 (少少酸味)
食落口d意粉煮到岩岩好唔太淋唔太硬
食完都係7:15
之後我地坐多20分鐘等睇林海峰
我們食野+飲料埋單都係$232
2011-10-19
  • 咖哩雞撈麵,鮮茵扁意粉
2011-10-14 28 浏览
被Deli & Wine在OR嘅介紹吸引,第一次到,同意這裡的裝修簡潔,令人感覺舒服、悠閒,是一個好hea之地。 週六的下午來tea一tea,發現有假日下午茶餐,正! 但係竟然發現這裡供應雲吞面、紫菜四寶面,感覺奇怪,港式粉面跟這裡有點格格不入吧! 攪乜鬼呀? 我不希望這裡四不像,不想這裡像個港式茶餐廳。 賣吓pasta、sandwich、burger、salad、cake咪算囉 !對我來說,假日下午茶餐的選擇不算吸引,結果我選吃了常餐。 哈哈,我一邊話感覺唔夾,一邊又照order茶餐廳食物。 常餐就是义燒意粉+火腿炒蛋+厚多士+飲品。 這配搭令我立時想起澳牛、華星,但當然這裡的未有澳牛咁正啦! 但味道都不錯,話哂都係美心集團出品!這小店可以encore! 下次一定再來試burger + fries! 見到都流口水!
常餐 - 好多义燒 !

常餐 - 好多义燒 !
2011-10-05 64 浏览
之前已經幫襯左兩次, 今次一次過寫返哂d食評只因佢d食物算有水準, 值得一試再試今次食常餐(Daily Set) , 一碟义燒意粉, 火腿, 炒蛋, 多士, 呢度d义燒好食過哂其他大x活, 大快x, 美x, 果d快餐店, 意粉亦都夠彈牙, 唔會一pat野咁!炒蛋亦炒得好滑身, 一d都唔腥, 加埋片香噴噴牛油多士, 唔知點解連片多士都好味過人, 真係無得彈囉! 老公食磨姑雞扒飯, 佢d雞扒真係幾好味, 煎得好香, 肉質又嫩, 份量亦ok 對上果次食左咖哩蝦飯, 唔算太辣, d蝦都幾爽口, 仲有試過佢d漢堡包同薯條, 一樣係好有水準, 特別鐘意佢d薯條夠哂大條, 少少辣味好鬼開胃!
之前已經幫襯左兩次, 今次一次過寫返哂d食評

只因佢d食物算有水準, 值得一試再試

食物收據
常餐
磨姑雞扒飯
coffee
2011-10-01 22 浏览
跟mr I的慶祝,很開心!入面的環境很舒服可能因為納沙先生的關係,所以餐廳不是很多人我叫了茄汁蝦意粉和latte雖然不是很多料,但勝在醬汁很易入口,很cream 和不油膩!Latte不過不失,穩實Mr i的雞扒飯都很好吃,他還說這會成為向的新飯堂呢!因為坐徵很舒服和燈光氣氛都好正
熱辣辣的latte
2011-09-29
纪念日
熱辣辣的latte
今次係我第一次寫食評,因為之前從來冇一間餐廳好到直得我寫野黎讚佢因為呢日係幫朋友慶生,所以拎住個蛋糕入黎,餐廳都樂意借個雪櫃位比我地擺蛋糕一望menu覺得好大雜會,咩菜都有得食~我地叫左龍蝦汁焗石斑飯同鮮蝦蕃茄汁扁意粉,我自己同另一個fd都係食焗飯,個飯落足料,魚好大塊,份量仲多過d飯,又好香芝士味,不過有d漏~叫鮮蝦蕃茄汁扁意粉既fd都話佢個個好食食完之後吹左陣水,呢度完全唔會趕人走,所以可以hea好耐坐到冇咁飽時就問佢地拎返個蛋糕,問waiter駛唔駛切餅費,佢話原本應該要收,不過今次就冇收到我地,仲話費時我地走黎走去,叫我地留係度慢慢食跟住仲拎左1把刀4隻碟同4隻叉比我地,我地開左個蛋糕盒時仲預備左一枝點左既蠟燭比我地仲同我地一齊唱生日歌同幫我地影相!!超好!!間餐廳咁好一定會再黎幫襯!!

食完之後吹左陣水,呢度完全唔會趕人走,所以可以hea好耐

仲同我地一齊唱生日歌同幫我地影相!!超好!!

間餐廳咁好一定會再黎幫襯!!
2011-09-26
生日
2011-09-17 15 浏览
大假的最後一日去左沈先生推介的Deli and Wine享受一個悠閒午餐!12:00到達, 還未到飯市只得幾枱客人好等我享受一下店內精緻又舒適的裝潢友人點的是蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉外貌平庸, 但藏著驚喜!蘆筍嫩綠清甜, 無一條係老既/有渣. (驚喜!!!)忌廉汁好creamy, 但一d都唔漏. 最怕食d太heavy張住個口既carbonara sauce扁意粉不是AL DENTE, 但絕不是港式茶餐廳煮到淋晒o個d. 個意粉只係$55, 難道你要求佢有$155既質素?我點的是雜菌醋汁扁意粉呢個pasta好似係為我而設咁, 皆因小妹最近深深愛上olive oil+vinegar呢個完美組合, 連o係屋企都成日用佢地黎點麵包同撈沙律!雜菌份量都幾多, 咬落去好juicy.個油醋汁微微的酸, 清清地, 十分開胃!扁意粉質素同上另叫了一杯latte拉花不太靚, 勝在味道穩穩陣陣.好一間西餐廳同快餐店的混合版有西餐廳的格調和質素, 而價錢只是略高於快餐店驚喜重重, 不得不recapture!
大假的最後一日

12:00到達, 還未到飯市只得幾枱客人
好等我享受一下店內精緻又舒適的裝潢
友人點的是蘆筍煙肉忌廉汁扁意粉
外貌平庸, 但藏著驚喜!
蘆筍嫩綠清甜, 無一條係老既/有渣. (驚喜!!!)
我點的是雜菌醋汁扁意粉
雜菌份量都幾多, 咬落去好juicy.
個油醋汁微微的酸, 清清地, 十分開胃!
扁意粉質素同上
另叫了一杯latte
拉花不太靚, 勝在味道穩穩陣陣.
好一間西餐廳同快餐店的混合版
有西餐廳的格調和質素, 而價錢只是略高於快餐店
驚喜重重, 不得不recapture!
2011-09-16
  • 鮮雜菌醋汁扁意粉
2011-09-11 48 浏览
知道呢間野好多人, 專登十二點鐘左右到~唔駛等位~呢間野裝修好舒服~ 好WARM, 好屋企, 好光猛, 一入去已經好鐘意~食物方面, 雜菇扁意粉既菇都好特別, 幾好食~扁意粉都好煙UN~ 可能味道未算太突出, 整體黎講OK, 未算好好食~呢個魚柳飽薯條超好食~ 個魚柳同個飽都好好脆~ 好香~ 個飽上面D CEREAL 配埋個包真係好特別~ 正!飲品方面, HOT LATTE 好正, 好有奶味, 好滑~仲有ICED MOCHA, 好冰凍, 甜咗少少~ LATTE 好飲D~價錢好合理! 又WARM 又好食! 下次去開尖沙咀會再黎~!

知道呢間野好多人, 專登十二點鐘左右到~

唔駛等位~

食物方面, 雜菇扁意粉既菇都好特別, 幾好食~
雜菇扁意粉

呢個魚柳飽薯條超好食~
魚柳包配薯條~ 正!
個魚柳同個飽都好好脆~ 好香~

個飽上面D CEREAL 配埋個包真係好特別~ 正!

飲品方面, HOT LATTE 好正, 好有奶味, 好滑~
LATTE
ICED MOCHA

2011-08-20
生日
魚柳包配薯條~ 正!
LATTE
ICED MOCHA
  • 魚柳飽薯條
  • HOT LATTE
2011-09-06 21 浏览
一早想試呢間CAFE,聽聞是美心的又一力作。嘴上不喜大財圑,但總不能為難五臟廟。加上價錢大眾化,七點半已經很多人了。CAFE以半自助形式,先購票,然後侍應會送上食物。看看水牌,款式有二十多種,不算多,價錢由30-70元不等,在尖沙咀地段來說是便宜。反而飲料頗貴,只有一個SET,其他都得單點。但咖啡有數個選擇,似乎頗不錯,惜夜已深,為免無寐,下次罷。H小姐叫了牛肉咖哩飯,咖哩一般,我搶了她的薯仔來食到我的牛肉漢堡。看見面包上灑了幾片燕麥,自我安慰乎?漢堡肉厚身多汁,質素比快餐店的好得多;幸好份量不大,吃下去剛剛好,但男生的話應該會不夠。薯條新鮮熱辣,但撒上的調味粉對我而言太辣了,最後吃不完。C小姐和M小姐則SHARE了個鮮蝦意粉,但這個是最讚的!意粉的硬度恰到好處,而醬汁鮮美又略帶鹹味,是我喜歡的味道。環境不錯,木質予人温暖的感覺,有枱椅,也有沙發配茶几的位置,是女孩們一見傾心的裝潢。唯一人真的太多,吵鬧的聲音和這裡的環境顯得格格不入,下次挑個平日的下午來更好。雖然人很多,但無損我們四個聊聊天的好興致。抱歉小妹當日先行告退,下次約出來我們再聊!
H小姐叫了牛肉咖哩飯,咖哩一般,我搶了她的薯仔來食
2011-08-15
2011-09-03 22 浏览
今天他有事到尖沙咀所以便到DELI AND WINE用餐,時間尚早還很清靜坐在窗邊的位置悠然自得點餐後會有專人奉上簡單的美好人生,吃得開心已很足夠他的鮮露荀煙肉忌廉汁扁意粉意粉Creamy彈牙,我的芝士牛肉漢堡配辣薯條麵包外脆內軟,讚牛肉夠Juicy,很美味!!薯條新鮮熱辣,而且是粗身薯條吃過午餐後不忘飯後甜品店內有乳酪供應味道選了藍莓,Topping選了色彩繽紛的水果味燕麥片乳酪屬正常水準,但燕麥片已受潮,不脆了整體價錢平易近人但絕不馬虎.環境舒適,尖沙咀又多一個用餐之選了
今天他有事到尖沙咀
所以便到DELI AND WINE用餐,時間尚早還很清靜
坐在窗邊的位置悠然自得

點餐後會有專人奉上
簡單的美好人生,吃得開心已很足夠
他的鮮露荀煙肉忌廉汁扁意粉

意粉Creamy彈牙,
我的芝士牛肉漢堡配辣薯條

麵包外脆內軟,讚
牛肉夠Juicy,很美味!!
薯條新鮮熱辣,而且是粗身薯條
吃過午餐後不忘飯後甜品

店內有乳酪供應
味道選了藍莓,Topping選了色彩繽紛的水果味燕麥片
乳酪屬正常水準,但燕麥片已受潮,不脆了

整體價錢平易近人但絕不馬虎.
環境舒適,尖沙咀又多一個用餐之選了
2011-09-02
2011-09-02 34 浏览
昨天晚上有事要去尖沙咀的文化中心,最後選擇在這間最近好有人氣的餐廳吃晚飯。踏入餐廳後,見到坐無虛席,有很多人等位,果然好有人氣,排隊買票後,收銀員交了一個號碼牌給我,食物稍後會送到,服務幾好。等了15分鐘後,終於找到坐位。炒野菌意粉: 係即叫即做,所以要等,味道唔錯,賣相OK,意粉內加咗好多野菌,感覺好似健康d。Mocha: 一杯香濃的咖啡送到面前,呷一口咖啡,有朱古力的香味,朱古力的香味與咖啡的香味非常配合,味道比一般咖啡連鎖店的朱古力Mocha更好飲。這間食店裝修幾好,地方OK,坐得舒適,很整齊清潔,而且位置近文化中心,交通好方便,下次都會再來。

踏入餐廳後,見到坐無虛席,有很多人等位,果然好有人氣

等了15分鐘後,終於找到坐位
炒野菌意粉