2023-08-01
今日係佐敦做完野,又要搵晚餐食。好想食日本野,就搵到山林道哩間樓上日西餐廳。環境好靚,好岩三五知己或者情侶黎談心,氣氛好好。😋日本生蠔 $60/隻, 韓國生蠔 $60/隻, 西非生蠔 $70/隻哩度都有5-6款不同新鮮生蠔揀,今日想食日本, 韓國同西非,每樣叫左2隻試下。之前多數食澳洲/美國,最近試多左日本蠔,都好鍾意。先食日本蠔,餐廳加左少少蔥同魚籽粒,好鮮甜爽口。韓國都好大隻,海水味重,都係鮮甜爽口。西非比較少食,見到個樣好脹卜卜,餐廳仲加左少少食用金箔,即刻變得名貴左。食落口感好creamy但又唔會淋晒果隻。都係鮮甜可口。😋刺身三文魚 $78 / 5件三文魚腩 $98 / 5件帶子 $138 / 3件日本海螺片 $88 / 客阿根廷紅蝦 $40/ 件叫左5件三文魚,5件三文魚腩, 6件帶子, 4隻阿根廷紅蝦,一客日本海螺片。本人比較鍾意食既刺身,哈哈。都好大盤,太開心啦! 三文魚厚切冇得輸,帶子夾住檸檬片,每片都帶點檸檬味好freash。阿根廷紅蝦好大隻,超鮮甜,十分出色。日本海螺片好爽脆。全部都係新鮮有甜味,好美味。😋雞泡魚乾 $68本人又係好鍾意食雞泡魚乾,因為送酒一流。
環境好靚,好岩三五知己或者情侶黎談心,氣氛好好。
😋刺身
三文魚 $78 / 5件
三文魚腩 $98 / 5件
帶子 $138 / 3件
日本海螺片 $88 / 客
阿根廷紅蝦 $40/ 件
😋雞泡魚乾 $68
本人又係好鍾意食雞泡魚乾,因為送酒一流。哩度既雞泡魚乾唔同出面果d燒到好乾,佢有種外脆內軟既口感,而且仲有層好似蜜糖既醬係面,甜甜咸咸,唔錯。應該係新鮮既魚乾,唔似放左好耐果隻魷魚絲既感覺。
😋 金紋世界鷹純米吟釀清酒 $150 / 300ml
哩隻清酒好香純,極易入口。而且好清甜。
環境氣氛十分之好,全部食材都十分新鮮。餐廳仲有串燒, 牛扒, 炸物 ,今次我地主攻刺身同生蠔,下次再黎試其他野食。如果大家想邊食邊傾計哩度好岩大家。
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)
Deep Sea Oyster & Steak (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 13樓A號舖