2022-05-16 49 浏览
豚骨湯雞白湯拉麵就食得多鯛魚湯拉麵真係好少食呢間○de▽ 鯛白湯らーめん我一直bookmark左好耐😊之前難得放假就去試試入店前已經幫客人點餐付款非常貼心🥰 坐好等一陣就有得食啦⚪️ 鯛白湯拉麵 $138 ⚪️湯底以鯛魚及貝類熬製8小時而成先試一口湯頭非常濃郁 口感綿滑😝無腥味仲幾鮮甜配料有鯛魚碎及叉燒拉麵份量適中碗邊有少量柚子醬令湯底增添清新口感🤩🟡 鯛清湯拉麵 $138 🟡顏色比鯛白湯清淡 飲落更鮮甜魚味更重🤤隨拉麵奉上自家製牡蠣油用來混入白湯之中更添咸香味兩塊炸魚皮好薄唔會有油炸之油膩感令人驚喜👍喜歡魚湯底嘅朋友值得一試👍
豚骨湯雞白湯拉麵就食得多

令人驚喜👍
喜歡魚湯底嘅朋友值得一試👍
2021-12-29
2022-05-13 48 浏览
多年前已經食過幾次主打雞白湯嘅座銀,好彩當年仲有得去旅行嗰陣有幸去埋大阪食座銀,不過唔知點解覺得香港仲好食D依間鯛白湯其實都喺中環開左一段時間,只係一直都冇咩機會去試,尤其要喺短促嘅lunch hour中排隊黎食,更加需要決心同計劃依日咁岩約埋舊同事食飯,2支公唔知食乜底下,舊同事suggest不如試依間,喺苦無counter-suggestion之下,把心一橫去試試佢依間鯛白湯同座銀類似,簡單少選擇嘅menu係對我依種選擇困難症末期患者嘅福音 (雖然我都揀左成5分鐘先揀好究竟食雞白湯定雞清湯)店家服務唔錯,喺排緊隊嘅時候派左盒果汁,俾定menu,問定食咩,縮減排隊輪候時間,而且有專員幫手喺部機度落order,我只係需要拎張八達通出黎拍卡就搞掂等左一陣就入得,枱面循例有壺檸檬凍水,再等幾分鐘就上得菜賣相色彩鮮豔,叉燒唔多,但重點係湯底,濃而不膩,鯛魚味濃郁,加少少柚子醬可以令湯底餘韻有少許柚子味,減低濃稠感。除左叉燒之外仲配有不少魚肉碎,加重鯛魚味,最後係成碗湯都飲晒,一個字,肥,罪疚感up。2個肥仔食仲叫左炸雞黎share食,外脆內嫰係基本要求,冇影相,不過都唔值得特別影相,因為感覺

等左一陣就入得,枱面循例有壺檸檬凍水,再等幾分鐘就上得菜

2個肥仔食仲叫左炸雞黎share食,外脆內嫰係基本要求,冇影相,不過都唔值得特別影相,因為感覺上同附近其他拉麵店嘅炸雞分別不大,可食可唔食。

總結:
如果係鍾意食濃厚湯底嘅拉麵,特別嘅鯛白湯肯定值得一試。
2022-04-25
2022-05-11 62 浏览
平時食開呢間附近既另一間雞白湯,今日就去試下鯛魚拉麵,12點10分去到,唔洗排隊,不過要等齊人先可以入坐which is normal for lunch time in Central ,餐牌選擇唔多,對再選擇困難症既我好有幫助我嗌左鯛魚白湯好濃魚味,又唔會過膩,朋友就嗌左沾麵,麵係粗麵,擺左乾冰噴曬煙咁賣相好靚,另外我地再嗌左個炸雞同一隻糖心蛋share,雞炸得岩岩好,值得推介既餐廳,不過就大家都明食完就要走,唔好阻住人地個位,走個陣落大雨出面都排曬隊。
我嗌左鯛魚白湯好濃魚味
鯛魚白湯
鯛魚白湯
2022-05-06 40 浏览
日本大阪過江龍的拉麵小店🇯🇵 往往這家小店都總會出現長龍😋 晚市終於可以堂食,我們就慕名而來🍜鯛白湯拉麵湯底呈奶白色 質感稠杰 入口散發濃郁的鯛魚味🐟 十分鮮甜 真材實料🌟🌟🌟驚喜地沒有半點腥味😊配料有鯛魚肉碎及叉燒🐖 質地嫩滑如果不想味道太濃烈 旁邊的柚子醬可中和油膩感 加入後味道就會較為清新🌱魚湯雖然十分濃厚,但個人認為CP值比較低🙊 但我還是覺得湯底在香港較為罕見 值得一試😆✨𝑅𝒶𝓉𝒾𝓃𝑔: 4.2/5 𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺.𝟸/𝟻𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺.𝟸/𝟻𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚈𝚎𝚜!

🍜鯛白湯拉麵

𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺.𝟸/𝟻
𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺.𝟸/𝟻
𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻
𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚈𝚎𝚜!
2020-09-22
2022-05-01 38 浏览
Arrogance is a fool's play. I wish I could really rate it negatively but unfortunately can't. The worst dining experience in Hong Kong. The satff is arrogant and let the customer stay in the heavy rain for more than 30 minutes. He was arrogant, rude & disrespectful towards us. I am utterly saddened by the behaviour & would never visit this restaurant again. Hospitality business means to respect your customers, not to serve them with no food & nonsensical arguments. As we pay for food not to get insulted.
2022-05-01
2022-04-27 77 浏览
鯛白湯らーめん呢間拉麪已經bookmark 咗好耐但每次經過都見到有好多人排隊前排終於見到門口冇咩人排隊 就去咗試下佢啲拉麪啦~鯛白湯 HK$138平時係ig見到呢個鯛白湯好吸睛拉麪一送到枱上已經嗅到撲鼻而來嘅魚香氣鯛魚湯底係好濃郁 而碗上面嘅黃色醬料係帶有甘味嘅柚子醬配搭拉麪一齊食口感幾夾 但可能係魚湯太濃 愈食會愈覺得膩呢碗拉麫可以一試 但前提係本身對魚味唔抗拒~鯛清湯 HK$138本身想叫曬兩碗鯛白湯 但見到其實都好多人讚呢個鯛清湯呢個鯛清湯嘅魚味冇鯛白湯咁濃郁但清清地嘅魚湯配拉麪又幾夾而且鯛清湯有附送魚皮 香脆嘅口感好好食~呢碗係我會想encore嘅拉麪~櫻木煙熏糖芯蛋 HK$15拉麪冇附送糖芯蛋 所以我地都額外點咗呢個小食糖芯蛋好流心 又唔會太甜 好食~呢個魚湯拉麪比較偏好鯛清湯但都未去到我會想排好耐隊去試~今次去到佢已經話冇沾麪 希望如果再食嘅時候會有沾麪試~
鯛白湯らーめん
呢間拉麪已經bookmark 咗好耐
但每次經過都見到有好多人排隊
前排終於見到門口冇咩人排隊 就去咗試下佢啲拉麪啦~

鯛白湯 HK$138

平時係ig見到呢個鯛白湯好吸睛
拉麪一送到枱上已經嗅到撲鼻而來嘅魚香氣
鯛魚湯底係好濃郁 而碗上面嘅黃色醬料係帶有甘味嘅柚子醬
配搭拉麪一齊食口感幾夾
但可能係魚湯太濃 愈食會愈覺得膩
呢碗拉麫可以一試 但前提係本身對魚味唔抗拒~

鯛清湯 HK$138

本身想叫曬兩碗鯛白湯 但見到其實都好多人讚呢個鯛清湯
呢個鯛清湯嘅魚味冇鯛白湯咁濃郁
但清清地嘅魚湯配拉麪又幾夾
而且鯛清湯有附送魚皮 香脆嘅口感好好食~
呢碗係我會想encore嘅拉麪~

櫻木煙熏糖芯蛋 HK$15

拉麪冇附送糖芯蛋 所以我地都額外點咗呢個小食
糖芯蛋好流心 又唔會太甜 好食~

呢個魚湯拉麪比較偏好鯛清湯
但都未去到我會想排好耐隊去試~
今次去到佢已經話冇沾麪
希望如果再食嘅時候會有沾麪試~
2022-04-22 6356 浏览
自從冇咗晚市堂食後真係好耐冇食過拉麵🥺因為總覺得拉麵係要即食,熱辣辣先好食,外賣係食唔到嗰種風味😌😌趁住今日放假,要好好搵一間想試好耐嘅拉麵店🍜之前經過好幾次都見人龍,估唔到疫情下人龍仍然冇減😂不過店員會喺排隊時預先落單同收錢,流程好順暢,所以都唔算要等好耐☺️另外,店員仲喺排隊期間派飲品,好窩心🥰一心想試嘅沾麵今日冇做🤭好可惜!唯有白湯同清湯都試吓啦🤗鯛白湯 ($138)奶白嘅魚湯稠至起泡,可想而知係幾濃郁😝湯採用真鯛同各種貝類熬製超過八個鐘而成,所以味道比平時所品嘗到嘅拉麵濃味得多😋若果怕太鹹嘅可以配搭碗邊嘅柚子蓉,以中和黏膩感😊鯛清湯 ($138)雖然顏色比白湯清好多,但味道一啲都唔清淡,完完全全表現出真鯛嘅鮮味😋😋拉麵仲會附上一小碟自家製牡蠣油,令整體鮮味升華😆最正係塊炸鯛魚皮,薄薄嘅,炸得好脆,即使沾湯上仍保持到咁脆🤤難怪咁多人會另加一碟炸鯛魚皮,真係好滋味😋日式炸雞 ($48)份量比預期多,3大件炸雞😬最初睇menu仲以為得3粒😝雞炸得外面香脆,肉質軟熟滿有肉汁😙 炸雞冇過多嘅調味,有需要可以沾黃薑粉,更添風味😋櫻本煙熏糖心蛋 ($15)糖心蛋嘅生熟度啱啱好,晶瑩剔透嘅蛋黃,
另外,店員仲喺排隊期間派飲品,好窩心🥰
一心想試嘅沾麵今日冇做🤭好可惜!唯有白湯同清湯都試吓啦🤗

鯛白湯 ($138)

鯛清湯 ($138)

日式炸雞 ($48)

櫻本煙熏糖心蛋 ($15)
糖心蛋嘅生熟度啱啱好,晶瑩剔透嘅蛋黃,呈流心嘅狀態😍咬落去散發陣陣煙薰嘅香氣,比一般食到嘅糖心蛋更多一個層次😌再一次證明呢度嘅小食性價比非常高👍🏼
午餐
📍中環人氣過江龍拉麵店‼️· 濃郁鯛白湯🐟-- Ode▽ 鯛白湯らーめん🍜========================呢間係座銀嘅姊妹店,兩間嘅位置都好接近~店舖主打三款鯛魚湯麵,分別係鯛白湯、鯛清湯同埋鯛魚湯沾麵~🥰不過可惜兩次嚟都無供應沾麵🥲------------------------------⭐️鯛清湯 $138 (4.2/5)湯頭係由慢火烤製天然真鯛魚中提煉出嚟,第一啖飲落覺得幾鮮味🤩但一路食落去就會覺得鹹咗啲🙈炸魚皮有兩大塊,食落超脆~點埋秘製嘅牡蠣醬好夾!🤩拉麵係幼身,腍咗啲😣叉燒肉味唔濃,味道仲有啲似火腿…😂·⭐️鯛白湯 $138 (4.5/5)個人比較中意呢個湯底‼️湯頭係用咗天然真鯛同埋水,再配上貝類熬製8個鐘😍質感creamy,味道濃郁鮮味,鹹度剛好👍🏻如果怕太膩嘅話仲可以加入碗邊嘅柚子醬~面頭仲有好多碎魚肉😝拉麵同叉燒都係同上面一樣嘅comment啦🙈------------------------------整體嚟講呢到嘅魚湯係唔錯嘅,個人就偏好白湯多啲😍‼️惟拉麵同叉燒都唔太啱個人口味~不過見到沾麵係會用咗令一款粗身嘅麵條,有機會嘅都會想試埋佢!🥰------
========================
⭐️鯛清湯 $138 (4.2/5)

拉麵係幼身,腍咗啲😣叉燒肉味唔濃,味道仲有啲似火腿…😂
⭐️鯛白湯 $138 (4.5/5)

賣相:4/5
名稱:Ode▽ 鯛白湯らーめん
地址:中環鴨巴甸街13號地舖
前往方法:上環站E2出口
2022-04-13 278 浏览
介紹一家來自大阪的過江龍人氣拉麵店🍜這家店座位很少,所以平日上班的話,一般在午飯繁忙的時間都要排大概半小時左右的隊,就看看運氣囉★自助下單★預先電子下單後入座❈午餐❈☞ 鯛白湯 HK$138 | 評分:8/10麵條的口感彈牙帶點嚼勁,掛湯汁奶白色的湯頭,是採用了日本新鮮鯛魚和貝殼類海鮮熬煮了8小時而成的,味道略鹹,但香濃鮮甜~湯裡的材料有不少,有洋蔥粒(帶有辛辣味可幫助去膩)、叉燒、柚子蓉、魚肉、筍~鯛魚粒的口感比較粗糙,吃起來有點像湯渣。。。😅碗邊塗了些許柚子泥,吃久了可以沾一點吃,柚子的清香可幫助去膩,同時增添一番風味 ☞ 鯛沾麵 HK$148 | 評分:8/10上桌時就冒著白矇矇的煙霧 (乾冰墊在麵底下所呈現的效果),非常吸睛,趕緊打卡粗粗地拍個片他們的波浪麵條我個人覺得賣相和口感都跟刀削麵差不多,很軟滑,所以掛湯汁的效果比不上鯛白湯,但由於放在乾冰上的關係,麵條涼涼的在夏天吃滿爽的湯頭聲稱是更濃厚的鯛白湯,確實非常香濃,湯頭我覺得比湯麵好吃,但真的滿鹹的 (不過想起來通常沾麵的湯頭又好像都比較鹹。。。🤔) 所以也附了青檸檬給客人用來中和其鹹度{配菜}☞ 櫻木
介紹一家來自大阪的過江龍人氣拉麵店🍜

★自助下單★
預先電子下單後入座

❈午餐❈
☞ 鯛白湯 HK$138 | 評分:8/10

鯛白湯

麵條的口感彈牙帶點嚼勁,掛湯汁
,味道略鹹,但香濃鮮甜
~
湯裡的材料有不少
鯛魚粒的口感比較粗糙,吃起來有點像湯渣。。。😅

☞ 鯛沾麵 HK$148 | 評分:8/10

鯛沾麵

,趕緊打卡粗粗地拍個片

{配菜}
☞ 櫻木煙熏糖芯蛋 HK$15

流心程度恰到好處,帶有煙燻加醬油的味道,還不錯

有水提供,其他飲料需另付

💗貼心:有黑圍巾和帶有可愛圖案的濕紙巾提供

📢沒有服務費

❈總括❈
整體來說還是滿不錯的,高品質的拉麵店,值得排隊一試
鯛白湯
2022-04-02 249 浏览
𓎩𓂃ོ ˖ ࣪⊹中環有不少過江龍的日本拉麵店其中來自大阪鯛魚湯拉麵店「 〇de▽鯛白湯らーめん」更是人氣登天聽聞多款的湯底各有特色 絕對跟上日本總店水準鯛清湯拉麵清甜甘香 鯛白湯拉麵濃郁厚身當知道它將進駐中環時 已立刻與友人相約結伴去探店雖然店舖地址與公司有一段路程的距離不過美食當前 絕不錯過午餐時段享受一頓日本風味.烈日中午去到門前 早已有一小段的人龍幸好 排了好一會兒就可以入座我倆都點了鯛清湯 再加點一份炸雞小食湯麵一端上枱 急不及待地飲下一口魚湯鯛魚湯底入口鮮甜清香 色澤金黃且清澈通透 湯面整齊放上鯛魚塊 炸魚皮 叉燒片 鮮荀塊 洋蔥粒鯛魚魚肉較零碎 卻食得岀鮮味滿滿叉燒薄薄的兩片 非常柔嫩加入幾滴的店家自製牡蠣油更有提鮮效果(注意牡蠣油偏咸 小心加入的份量)碗邊掛上數片鮮香卜脆的鯛魚皮 鬆脆香口 炸魚皮的甘油鮮香在口腔內 帶出多重味覺變化即叫即炸的日式炸雞外脆內軟 炸粉厚薄適中喜歡重味道的 也可沾上附送的咖哩粉.對於他們家的湯頭味道和食品配搭都是十分滿意 其次堂食用餐體驗和店員服務態度更是香港拉麵界的數一數二 細心體貼誠懇周到⸜❤︎⸝ 魚湯拉麵在香港來說 算是相對少有的 雖說一碗拉麵
𓎩𓂃ོ ˖ ࣪⊹

即叫即炸的日式炸雞外脆內軟 炸粉厚薄適中
喜歡重味道的 也可沾上附送的咖哩粉
對於他們家的湯頭味道和食品配搭都是十分滿意
魚湯拉麵在香港來說 算是相對少有的
雖說一碗拉麵的價錢真心頗貴(是日本價錢的一倍・᷄-・᷅ )
難得嚐到喜歡的魚湯底 仍期待下次二訪嚐嚐鯛白湯的濃厚鮮貝味道

𖤥 ○de▽ 鯛白湯らーめん
༶ 鯛清湯
༶ 日式炸雞

𓇠
日式炸雞
日式炸雞
2022-03-28 178 浏览
哇哇哇,呢間嘢真係唔係講笑,去到門口嘅時候職員就好有禮貌咁介紹各種拉麵湯底嘅特色。咁我就揀咗個最濃味嘅鯛白湯,碗拉麵嚟到之後,影完相打完卡之後,即刻試吓個湯頭,非常surprise , 超重魚嘅鮮味。第一次食魚嘅拉麵,感覺一啲都唔差過平時食開既感覺,仲多咗一款新鮮感,另外呢間舖頭個廚師都非常貼心,怕大家食得太膩,佢都係個碗邊度放咗一啲柚子醬,比叫食麵嘅人溝落啲湯度,解解油膩,我都認為呢間餐廳係值得一試嘅,但係同一個湯底真係唔可以成日食,因為食到尾真係有少少油膩。

2022-03-27 92 浏览
前排放咗個大假,而家又冇得飛,放假都係留係屋企休息,多咗時上網睇片睇美食。咁岩今日去中環,醒起呢間過江龍鯛白魚湯拉麵,就黎咗試一試。鯛沾麵 (每日限量) 上枱時有乾冰墊係麵底,仙氣滿滿,打卡一流。餐廳話乾冰係因為沾麵本身水份不多,會痴埋一團,難以分開一注注,所以貼心地加上乾冰,防止呢件事發生。沾麵用上店家特製的曲曲波浪拉麵,更容易掛湯。濃縮左嘅鯛魚豚骨雞白湯,口感濃厚既魚湯。雖然呢個沾麵冇乜配料,但佢個重點係個湯,而每一注麵都掛滿湯,每一啖都可以受度濃濃的白鯛魚湯,但作為沾麵迷既我覺得咁樣正合我心意。鯛清湯湯底有濃郁,味道好鮮甜不膩,令人不知不覺飲晒啲湯,同店家會配上一小碟自家製的牡蠣油,可以落少少提鮮,另外有2片鯛魚皮,好脆好香,但要儘快享用,唔係浸太耐會淋掉。

咁岩今日去中環,醒起呢間過江龍鯛白魚湯拉麵,就黎咗試一試。

鯛沾麵 (每日限量)

2022-02-17
2022-03-23 91 浏览
Lunch 永遠見到長長人龍,這家是大阪高人氣過江龍店,店員是採用fisrt-come-first-serve的方式安排入座,店內的位置不多,所以輪候時間比較長,入座前店員會先詢問點什麼食物,需要先付款然後入座,這家店只售3款麵食 - 鯛白湯,鯛沾麵以及鯛清湯,我入座時前2款已sold out,今次試左鯛清湯拉麵。鯛清湯拉麵 - 從慢火烤製天然真鯛魚中,提煉出清甜鮮味,配以牡蠣油誘發香味。湯底清澈不濁,非常鮮甜,食完拉麵可以當湯飲,魚香味鮮而不腥,配2件炸真鯛魚皮,保留魚味和非常香脆,配料還有一片鮮嫩的薄叉燒,鯛魚碎肉,荀和帶子。牡蠣油是用一個小小的碟另上,用作提升魚湯的鮮味,可以根據個人口味落少許,不建議落太多。喜歡清淡嘅朋友可以嘗試鯛清湯拉麵,下次要試埋鯛白湯同鯛沾麵😋

鯛魚清湯拉麵
鯛魚清湯拉麵
  • 鯛清湯
  • 炸鯛魚皮
  • 鯛清湯拉麵
2022-03-20 95 浏览
✿ 鯛白湯拉麵 $138星期六下晏排咗差唔多半個鐘先食到 第一次食無叫到沾麵 想試咗佢既鯛白湯拉麵先 湯底採用咗天然真鯛同幾種貝類 熬製最少八個鐘而成 湯底好creamyヽ(´∀`●)ノ如果平時食唔慣重口味既朋友仔可以喺食到中段嗰陣加啲放點喺碗邊既柚子醬一齊食🍋 中和返拉麵既濃度同鹹度 口味更清新 最後我都飲唒成碗鯛魚湯 真係好creamy好香濃 唯一一個缺點就係性價比偏低 加埋糖心蛋既拉麵要$150+ ✿ 櫻木煙燻糖心蛋 $15糖心蛋用咗煙燻既煮法整成🥚🪵入口散發陣陣煙燻香氣 蛋既熟度啱啱好 蛋黃既流心效果做得好好 下次都會再叫黎食(❁´ω`❁)📍○de▽ 鯛白湯らーめん 中環鴨巴甸街13號地舖評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥♥/5💸性價比:♥♥/5🤟🏻回頭指數:♥♥♥♥/5
✿ 鯛白湯拉麵 $138

👅味道:♥♥♥♥♥/5
💸性價比:♥♥/5
🤟🏻回頭指數:♥♥♥♥/5
2022-03-19 154 浏览
想吃這家人氣拉麵店很久了😍自己很喜歡附近的周月的醬油沾麵,而這裡就以魚湯底著稱!主打三款:鯛清湯、#鯛白湯 和鯛沾麵。問店員後他比較推薦沾麵,所以決定試試!............⁡▪️鯛沾麵 $148 🍜上碟時以乾冰營造煙霧,打卡一流!麵質扁平粗身像刀削麵,掛湯度夠,但因為是凍麵,吃到一半麵條有點黏住😐沾汁濃稠,不會過鹹,魚味鮮香但未算很突出,味道似平時鰹魚湯的濃郁版。裡面還加了洋蔥、叉燒粒和帶焦香的魚肉粒!⁡失色之處就是沾汁不夠熱,而且竟然是沾汁先上桌才到麵條。不知道湯麵會否更有驚喜呢?🤔.
............

▪️鯛沾麵 $148 🍜