2017-05-03 124 浏览
係銅記飲西茶嘅地方不少,不過自上次光顧之後就想再黎。原因有幾個:茶好飲,職員服周到,餐廳裝修雅致,價錢又相宜!店入用普通話點餐,相信係為咗令食客有如置身台灣本店一樣啦。Menu上有小食丶意粉丶台式吐司等,近期中推出漢堡,務求令食客都可以揀到心水嘅食物!今次調左兩個水果茶同玫瑰latte。茶比咖啡出色,推薦!另外點左小食拼盤:有炸魚柳丶雞柳同薯條!香囗草莓繽紛冰淇淋鬆餅,脆卜卜,好味!值得一提係店內椅子有兔仔耳🐰
今次調左兩個水果茶同玫瑰latte。茶比咖啡出色,推薦!
另外點左小食拼盤:有炸魚柳丶雞柳同薯條!香囗

草莓繽紛冰淇淋鬆餅,脆卜卜,好味!
值得一提係店內椅子有兔仔耳🐰
Rose  latte
士多啤梨吐司
小食拼盤
2017-05-02
$120 (宵夜)
Rose  latte
士多啤梨吐司
小食拼盤
2017-04-22 256 浏览
A popular restaurant that you need to queue after 9pm even you go on weekdays. Comfortable settings. It would be nice if you could get a window seat, then you could see Victoria's Park.Minimum charge is one drink per person.Truffle fries is a good choice as starter.Scallop pastaAnd of course, the desserts! Enough to share for 4.
Scallop pasta
2017-04-19 232 浏览
今天相約了朋友到銅鑼灣逛街,今天天氣很熱所以我們逛了一會兒便到商場裏面再逛逛。天氣實在太熱了,我們便想找一間餐廳進去吃一點東西,順便休息一下解解暑。遠處看見了dazzling cafe, 之前一直都很想去試試,但是每次都要等位,幸好今次不用等位,我們便進去試試。這個是芒果特飲,上面是芒果沙冰造成的,真令人透心涼囉!味道酸酸甜甜很開胃、很適合這個天氣熱的季節。另外我們還叫了一個朱古力吐司,整個被雪糕和cream包圍着,味道就是甜,非常適合我這個甜品控,不過士多啤梨也是酸的。

下午茶
2017-04-16 466 浏览
假日前鬆一鬆, 一早訂好位, 為左個靚靚waffle 來幫襯下, 一到門口店員已經用普通話親切招呼, 想帶俾客人好似去左台灣的感覺, 餐廳環境好舒服, 又有點免仔耳的凳, 好得意, 啱晒點少女來打卡叫左個名都好靚的佛羅倫斯花枝干貝麵, 干貝煎得好香口, 又唔會好干身, 個麵的汁唔會好濃味, 加埋點雜菌好清新另外黑松露麵都好正, 個黑松露醬好濃味, 個意粉就算冇其他配料都好好味炒雜菌普普通通, 冇咩特別水果茶好香甜, 又唔會漏, 而且份量好多, 一壼茶都可以沖到好多杯最后主角士多啤梨waffle, 賣相好靚好吸引 , 仲有三款醬 -> honey, 練奶 同士多啤梨醬, 加個士多啤梨雪糕, 女仔見到實好開心 waffle 食落比較脆口, 加埋士多啤梨粒同cream, 味道ok, 不過我個人較鍾意食外脆內軟個種, 呢個較硬的就唔係太啱我口味

佛羅倫斯花枝干貝麵
黑松露恴大利麵
炒雜菌普普通通, 冇咩特別
地中海炒菇
水果茶
士多啤梨waffle
2017-04-13
黑松露恴大利麵
水果茶
  • 黑松露意大利麵
2017-04-15 292 浏览
星期三放工去到銅鑼灣已經八點半,見唔駛等位,裝修又幾靚,就入左呢間dazzling cafe 試試,入去之前事先聲明每人最少要叫一杯野飲,野食唔計同限時90分鐘,平時最低消費都好可以理解,但唔計野食又咩玩法呢晚餐兩個人叫左個雞扒凱薩沙律、黑松露薯條、牛肉漢堡同兩杯野飲,埋單$3百幾,仲可以儲Asia miles.可能間餐廳主力賣甜品、特飲,主菜選擇唔多,侍應都係講國語. 建議都係下午茶girls talk或者情侶拍拖先好黎,晚餐就⋯雞扒凱薩沙律,雞扒仲熱黑松露薯條
雞扒凱薩沙律,雞扒仲熱
2017-04-13
2017-04-08 236 浏览
冷氣凍到震!已經話得90分鐘!駛唔駛開到冷氣咁行趕客!叫杯珍珠奶茶,waitress話冇晒珍珠,唔緊要!飲第2d囉!但係又俾我見到人地有得飲,問佢係咪last果杯!佢話係!食食下,又見隔離枱送杯珍珠奶茶!點呀?啱啱買到珍珠返黎?唉…仲有,呢度既特色係,企門口果個係普通話人,做咩呀?呢度唔係香港咩?唉…死得!
冷氣凍到震!已經話得90分鐘!駛唔駛開到冷氣咁行趕客!
2017-03-25 525 浏览
因為友人喜愛食士多啤梨窩夫,她揀左位於銅鑼灣 Dazzling Cafe當天12 時到達,不需要排隊,可以直入餐廳黑松露薯條,薯條香脆美味士多啤梨窩夫,賣相吸引,窩夫熱辣辣,好脆,好食其實餐廳食物ok, 不過,價格比較貴
當天12 時到達,不需要排隊,可以直入餐廳
黑松露薯條
黑松露薯條,薯條香脆美味
士多啤梨窩夫
士多啤梨窩夫,賣相吸引,窩夫熱辣辣,好脆,好食

其實餐廳食物ok, 不過,價格比較貴
士多啤梨窩夫
  • 松露薯條
2017-03-25 337 浏览
基本knowledge都冇,上左個甜品先,未有野飲,未有主菜…要求拎開佢放入雪櫃…之後就challenge我冇要求後上。其實甜品後上係咪應該係基本餐廳knowledge呢?個experience好差
2017-03-24 347 浏览
每年的花展,對於中意影相的我,一定會出席。今年好唔同,约埋成班朋友仔一齊去維園。經歷過一場'棍林彈雨'後,我已經離開花展。朋友提議我們一齊去high tea,附近最近系皇室堡,去Dazzing Cafe,心花怒放,加埋心心眼,期待己久!今次好好彩,大约等了五分鐘,靚女侍應已安排我地四位入座,侍應態度熱情。打開餐牌,樣樣都想食,點了搽茶红豆鬆餅加麻薯,入口好qq的,鬆餅是熱熱的,很濃濃红豆香味,我心里呐喊著實在好味呀!下午茶一定配上玫瑰花茶,整件事感覺變得好高貴。過左個悠閒下午茶,輕輕鬆鬆與好朋友傾下心事,開心又relax,期待下次再與好友的下午茶。

2017-03-12
  • 搽茶红荳鬆餅
2017-03-17 496 浏览
店舖裝修得好靚好舒服😊 喺維園隔離仲有落地大玻璃景色唔錯😉 叫左一杯chocolate mocha 同埋一個士多啤梨waffle 😊 mocha 幾香 但放耐左啲泡會開始扁塌😂😂😂 waffle 配士多啤梨好清新 仲配左個haagen-dazs雪糕🍦 有蜜糖, 煉奶同士多啤梨醬可以點 😍 個人鍾意同煉奶一齊食 感覺上好似無咁甜xd 好鍾意個waffle整得好脆好有咬口😁😁 同台灣的有一樣水準呢👧 p.s. 同店員講野要講普通話的😂
店舖裝修得好靚好舒服😊 喺維園隔離仲有落地大玻璃景色唔錯😉
p.s. 同店員講野要講普通話的😂
2017-03-07 5217 浏览
終於等到周末了,又可以出來鬆一鬆,逛街後吃個下午茶。其實每星期也會到銅鑼灣皇室堡,每次經過也看見這店舖經常大排長龍,今次我們特意早一星期訂位,務求品嚐他們令人讚歎不已的甜品。店員預先提醒只留位15分鐘,我們準時到達餐廳。餐廳的面積很大,左邊有落地玻璃,讓自然光滲入,擁有著維多利亞公園無敵景色,店內主要用綠色為主色作裝修,用綠色植物做點綴,再配合柔和的燈光,令人感覺很舒服,部份椅子背的形狀是長耳朵,非常可愛。原來每枱食客只可以在1小時30分鐘內享用美食,但是看著這本圖片豐富,色彩精美的餐牌,實在令人眼花撩亂,我們用了10分鐘時間選擇及取捨,建議各位朋友在入座之前或者事先上網參考餐牌,爭取時間享用美食。最後我們點了一份佛羅倫斯花枝干貝麵$98,經典朱古力鬆餅升級麻薯版$105,經典Dazzling可可$43,冰薄荷巧克力$45。等了大約15分鐘,我的佛羅倫斯花枝干貝麵上枱,顏色鮮艷奪目非常吸引,兩棵大帶子口感鬆軟彈牙,四片魷魚圈口感軟硬煙靱,兩位主角烹調時間剛剛好,沒有雪藏味道,同樣保留着清鮮甜美的味道;意粉麵質軟硬適中,口感軟彈煙靭好味,而且份量十足,非常飽肚;還有新鮮嫩綠爽口的蔬菜和車
意粉麵質軟硬適中,口感軟彈煙靭好味,而且份量十足,非常飽肚;還有新鮮嫩綠爽口的蔬菜和車厘茄,新鮮多汁,調味得宜。
至於經典朱古力鬆餅的八角形星星外表一百分,八角上還有漂亮的藍梅和忌廉作裝飾,漂亮得令人不想把它切開。旁邊還附送無可抵禦的朱古力雪糕球,擁有著濃郁的黑朱古力味道。
鬆餅質地外脆內軟,升級麻薯版更是無懈可擊,內裏微甜的麻薯,口感煙靭鬆軟,上面舖上少量朱古力醬,若嫌不夠甜味,可再配合蜜糖一齊吃,推介。
餐廳要求每位客人必須惠顧一杯飲品,我選了令人一試難忘的經典Dazzling可可,它既簡單又好飲,真是一杯名副其實令人讚歎不已的經典可可,香濃的朱古力味,但又不會太甜,還附送一塊脆卜卜的朱古力曲奇餅,減肥計劃暫且要擱置了,哈哈!
一邊跟友人討論着官司的程序,一邊飽覽著這個無敵維多利亞公園景色,實在可以減輕一下負面情緒和緊張的心情,價錢又合理,食物又好吃,這真是一個可以減壓的好地方,十個讚。
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
  • 經典朱古力鬆餅升級麻薯版
  • 經典Dazzling可可
2017-03-04 471 浏览
香草冰淇淋鬆餅賣相好靚,花型既鬆餅,配合少女風既碟,未開動已經心心眼啦。鬆餅略為硬,未有好鬆軟好soft既感覺,而且有d乾。好彩有雪糕一齊食,可以打救鬆餅既硬。店鋪規定每人一定要叫一杯飲品,我order左野莓沙冰。好大既一杯,好清新好fresh既莓味。有d地方既野莓飲品會有陣藥水味,呢杯完全無,仲非常好飲。沙冰山上仲有切左粒既水果,夏天既大愛!!成個人透心涼😍
香草冰淇淋鬆餅

賣相好靚,花型既鬆餅,

配合少女風既碟,

未開動已經心心眼啦。

鬆餅略為硬,

未有好鬆軟好soft既感覺,

而且有d乾。

好彩有雪糕一齊食,

可以打救鬆餅既硬。

店鋪規定每人一定要叫一杯飲品,

我order左野莓沙冰。

好大既一杯,

好清新好fresh既莓味。

有d地方既野莓飲品會有陣藥水味,

呢杯完全無,

仲非常好飲。

沙冰山上仲有切左粒既水果,

夏天既大愛!!

成個人透心涼😍
2017-03-01 503 浏览
朋友幫忙練習到8點,當然要食下野,傾下少女心事啦!又想食甜品,又想食點鹹點,就聽朋友介紹去了為於皇室堡的Dazzling Cafe開左一段時間,但我係第一次食XD入座時店員會說明90分鐘用餐時間,剛入座時都看到多人,限時都正常。但到最後見無乜人就可以坐耐D。一坐下去,店員就遞上2杯水所以就想order一份甜品,一份鹹點,但落單後,店員先講每人最低消費係要一人一杯飲品為何不一早講呢?我都叫左食物啦所以又要再想想飲什麼店員一早講明會更好,減少尷尬。左看看右看看,見到好多台都有order這款鬆餅,2個女仔就揀了草莓口味仲加左$15係鬆餅內加麻糬。一上台比想像中豐富,首先有3個醬: 糖漿,煉奶,草莓醬。我個人覺得配糖漿食最甜,煉奶幾match,草莓醬口味就最清甜仲有球草莓雪糕鬆餅上有cream,草莓果肉,草莓朱古力粒粒鬆餅質地脆身,內有煙un麻糬,口感一脆一軟好味喜歡食肉的我,看到餐牌上的和牛堡,即order上台時外表吸引,包係用鬆脆又有牛油香的牛角包一大束火箭菜,加上沙律醬,蕃茄重點就在和牛身上,好juicy,不乾身,又有牛肉味,好岩我口味不足之處就是沒有提供刀,而且沒有給茄汁沾薯條今次我o
朋友幫忙練習到8點,當然要食下野,傾下少女心事啦!

開左一段時間,但我係第一次食XD

一坐下去,店員就遞上2杯水

為何不一早講呢?我都叫左食物啦
所以又要再想想飲什麼
店員一早講明會更好,減少尷尬。
仲加左$15係鬆餅內加麻糬。

仲有球草莓雪糕
鬆餅上有cream,草莓果肉,草莓朱古力粒粒

鬆餅質地脆身,內有煙un麻糬,口感一脆一軟好味
喜歡食肉的我,看到餐牌上的和牛堡,即order

上台時外表吸引,包係用鬆脆又有牛油香的牛角包
一大束火箭菜,加上沙律醬,蕃茄

不足之處就是沒有提供刀,而且沒有給茄汁沾薯條
今次我order了海鹽焦糖歐蕾,我係被「海鹽」所吸引的,飲下去淡淡鹽味,但不突出,又不會太甜,岩晒我唔鍾意太甜又要D味道既麻煩人
不過附送塊餅比較硬
2017-02-24
  • 草莓繽紛冰淇淋鬆餅
2017-02-28 557 浏览
      一個好耐冇見既朋友突然約出黎食飯,咁啱大家都附近放工,於是我們三個就相約係銅鑼灣晚飯~一路都唔知食咩好,最後決定食一間未食過既Dazzling Cafe~可能閒日關係,完全唔洗等位,一入就可以坐低~餐廳規定每人要點一杯飲品,我就點左 熱伯爵奶茶 ,伯爵茶味好香,因為我怕甜,所以只落一粒糖就夠...朋友就點左 熱白巧克力薄荷歐蕾,我試飲左一啖,薄荷味都重,好夾朱古力...跟住就到熱食,叫左兩個意粉,分別係 明太子意粉 及 檸檬青醬雞腿意粉...明太子意粉雖然得明太子同紫菜,但又幾creamy幾好食喎~檸檬青醬雞腿意粉味道比較濃,酸酸地幾開胃~最後當然要叫甜品啦~~~香草冰淇淋鬆餅 再加麻糬,鬆餅配雪糕真係冇得輸~~今餐都好滿足,坐得舒服,食完都冇催我地走,唯一不足係份量太少囉

可能閒日關係,完全唔洗等位,一入就可以坐低~

熱伯爵奶茶
熱白巧克力薄荷歐蕾

明太子意粉雖然得明太子同紫菜,但又幾creamy幾好食喎~
明太子意粉
檸檬青醬雞腿意粉味道比較濃,酸酸地幾開胃~
檸檬青醬雞腿意粉
最後當然要叫甜品啦~~~

香草冰淇淋鬆餅 再加麻糬,鬆餅配雪糕真係冇得輸~~
香草冰淇淋鬆餅
2017-02-27
熱白巧克力薄荷歐蕾
明太子意粉
檸檬青醬雞腿意粉
2017-02-18 424 浏览
小朋友喜歡食呢間餐廳,就陪佢食一次啦!餐廳裝修都幾特別,部分櫈有長長既耳朵,好可愛!一大班朋友試左幾款野,有意粉同甜品,個人覺得最好味係士多啤梨pancake, cream好軟香。水果茶香,杯內既水果粒沖完茶再食都ok, 唔會有茶澀味。價錢相對高,但一試無妨既,如果唔駛排隊。