2018-01-06 111 浏览
兩個女仔食咩好?又想試多d野,但又眼闊肚窄,仲有另一個胃要裝甜品⋯朋友就帶我去Dazzling Cafe。之前未試過,因為喺香港食飯,我通常都會揀日式、西式、中式,好少會光顧台式餐廳。不過睇餐牌,都係好西化嘅台式餐廳,選擇唔少,好多都想試下,最重要係甜品!為左留肚食甜品,最初只係點左地中海炒菌菇同黑松露長通粉。炒菌菇炒得幾香,長通粉黑松露味濃郁。眼光掠過見到牌仔上面嘅柚子蜜雞翼,睇相好吸引,又叫左客,雞翼開半,好易咬亦特別入味,甜甜酸酸好開胃。甜品我地點左奶茶麻糬鬆餅,加麻糬係要另外加$15,一定要加,煙煙韌韌,口感豐富,奶茶味雪糕配奶茶味忌廉、珍珠夾埋鬆餅瑋齊食,好滿足!我同朋友一人點左一杯香皇家伯爵奶茶同玫瑰奶茶,好大壺,幾香濃幾幼滑。

2017-12-26
2018-01-01 161 浏览
自從肥髀上次同同學食完之後都好想再來食,今日再同佢來,唔使等位,有限時所以即刻落單!地方靚,光猛舒服!尤其喜歡兔仔椅子!佛羅倫斯花枝干貝麵(98)賣相靚份量唔大,帶子好大隻,煎過好香又淋,魷魚淋身唔韌,加咗好多菇同蔬菜,又靚又好味!意粉比橄欖油炒過好滑好香!好好味鳳梨伯爵風味茶($48)呢個賣相比較平實,菠蘿🍍味好強,好甜(有啲漿口)所以飲唔出伯爵茶味!ok京都宇治抹茶紅豆鬆餅($88)加QQ麻糬($15)賣相靚,同相片好似,心形鬆餅夾了煙韌麻糬,外脆入面煙韌,好好味,抹茶雪榚幾濃,加上甜美淋身紅豆,我哋落少少糖漿就好好味仲夏熱帶水果茶(冰/$52) 賣相好靚,呃like一流,好多唔同款式水果,酸酸甜甜好開胃!店員嘅台腔(男女都係)好嬌柔,又唔會覺得做作!適當時又會比個提醒!好舒服!台式甜點好味

地方靚,光猛舒服!尤其喜歡兔仔椅子!

台式甜點好味

2017-08-02
庆祝纪念
圣诞节
2017-12-20 172 浏览
味道係OK,但係黎餐真係好慢,同小朋友黎食都係因為地點方便可以食完趕返學,意粉份量少都算,點餐時又話規定要點埋飲品/湯,之後點個三文治竟然要等成半個鍾先黎到,話要焗所以製作需時,初時落單係話15 - 20分鐘,點解要用成半個鍾去整?第一次幫襯,以後都唔會再黎
2017-12-14 154 浏览
喺皇室堡dazzling cafe 門口行過, 初時以為呢間裝修得咁公主向既舖頭係賣女人野, 睇真d 先知原來係cafe辣雞肉義大利麵(因為是台式, 所以不是叫意粉), 微辣開胃雞肉嫩滑整番個dazzling 拼盤先, 全部野新鮮即炸同honey 一人一杯coffee, 仲拉左個心形花食埋甜品滿足度一流

辣雞肉義大利麵(因為是台式, 所以不是叫意粉), 微辣開胃
雞肉嫩滑

整番個dazzling 拼盤先, 全部野新鮮即炸

同honey 一人一杯coffee, 仲拉左個心形花

食埋甜品滿足度一流
2017-12-09 137 浏览
屋企無人煮飯,緊喺要出去食啦。但正逢星期六嘅晚餐時間,人特別多,間間餐廳也很多人等位。最後,首先等到位,就喺這間餐廳。但我一看餐牌,我感到到我去錯時段了。餐牌上的飲品和甜品看起來都非常之吸引。看起來完全是一間和朋友小憩、食甜品、飲嘢、吹水嘅好地方。食晚飯,當然要叫主食啦!以下這個是辣味雞肉意大利麵。意大利麵條彈牙,而且雞肉也不老不硬。配上剛剛好的辣味,令人越辣越想食。但飲品更加吸引,一看『色』就已經吸引人了。這杯檸檬薑茶,包含新鮮嘅檸檬汁和香而不辣嘅薑汁,令其酸味較濃,但不失清新嘅感覺。至於這個,是樂活蜜桃柚香冰茶,不單有蜜桃嘅香味,內裡還有檸檬和甜甜的菠蘿粒,令其酸酸甜甜的,清爽解渴。雖然還是認為這間餐廳喺小憩嘅好去處,但是主食也是不錯的。當然這次最吸引我的還是飲品。下次去我一定要試試那裡的甜品,希望也如飲品一樣不單看起來吸引,嚐起來更吸引吧!

最後,首先等到位,就喺這間餐廳。

食晚飯,當然要叫主食啦!以下這個是辣味雞肉意大利麵。
辣味雞肉意大利麵

但飲品更加吸引,一看『色』就已經吸引人了。

樂活蜜桃柚香冰茶

2017-11-18
辣味雞肉意大利麵
樂活蜜桃柚香冰茶
2017-12-04 160 浏览
幾個女仔皇室堡睇戲前食lunch, 發現1:00的dazzling 居然唔駛排隊以前食過1次但因為怕排隊都冇再去食。嘢飲依然fancy,甜度適中,但啲cream真係消化唔哂 😅黑松露薯條好香,不過薯條係mcD質素意粉好香,餸都充足,不過意粉黐牙個甜品真係有啲失望嗰waffle"乾脆"到似食緊餅乾個雪糕都唔夠creamy 希望只係廚師今次失手總括嚟講環境靚,久不久想飲嘢行經都會再去試.....食物就一般啦
以前食過1次但因為怕排隊都冇再去食。

黑松露薯條好香,不過薯條係mcD質素

意粉好香,餸都充足,不過意粉黐牙

甜品真係有啲失望
嗰waffle"乾脆"到似食緊餅乾
個雪糕都唔夠creamy
希望只係廚師今次失手

2017-12-01 113 浏览
今晚9pm嚟呢度食飯,order三個意粉,一碟薯條同三杯野飲,有兩個意粉已經係上菜時間較慢ga la,然後近十點有店員走嚟問last order,我地就叫左個icecream waffle 甜品,重同佢追單話有個意粉未上,佢就叫我地埋左張單先。不久,有另一位男侍應走來就送上甜品,我地話我地連主菜都未食完,還有個意粉未嚟,佢就話係我地遲落單,又話係我地遲嚟用餐,又講甜品係整得快d意粉係會耐d等等唔合邏輯嘅理由,我想講我地9pm頭已經落左主菜嘅order,到10pm都未有其實已經唔係咁好,然後又話lady order所以我地就叫埋甜品先,但推卸原因話我地遲入座,關事嗎?後來我地話雪住個甜品先,因怕個雪糕溶,轉頭換個經理黎,問我地係咪唔要個甜品,又話9pm後得返一個廚好忙,但其實我們從來無話取消個甜品,個意粉未黎佢重問洗唔洗唔要埋呢個order,呢d係乜野服務態度?之前已經覺得佢地嘅服務不完善,今次直頭覺得係劣,即使食物味道ok,都不能再來。要有更好味的食物必有,但不肯負責任的店員同無理的藉口嚟話顧客嘅態度我實在接受不到。希望有關人事注意一下,做不切order的可以9pm不入座,或者9pm後
希望有關人事注意一下,做不切order的可以9pm不入座,或者9pm後只做甜品和飲料的服務,辦法很多可作思考,而不是把問題推到別人身上。
2017-11-26 123 浏览
難得有日平日放假,一於去Dazzling cafe慢活地嘆下,假日就費事排隊等到頸長,由於未食lunch嘅關係,就叫左份炸豬扒三文治share,唔知係咪因為肚餓,覺得好好味!而且三文治好足料,菜又好新鮮,大舊到無辦法一口咬落去,我杯朱古力好正,唔會太甜,但朱古力味濃,上面層泡都好香滑主角出場,係今次黎朝聖嘅目的,甜品好靚好吸晴,又好味禍,不過兩個女仔,一人一杯野飲,食埋三文治。個甜品多士食唔哂,可惜!
假日就費事排隊等到頸長,
由於未食lunch嘅關係,就叫左份炸豬扒三文治share,
唔知係咪因為肚餓,覺得好好味!
而且三文治好足料,菜又好新鮮,
大舊到無辦法一口咬落去,
我杯朱古力好正,唔會太甜,但朱古力味濃,上面層泡都好香滑

主角出場,係今次黎朝聖嘅目的,甜品

好靚好吸晴,又好味禍,
今日經過銅鑼灣想食甜品,因為fd竟然未食過Dazzling Cafe,所以一於帶佢去試下。雖然抱住等位ge心態(因為TST店非常多人)結果可能係下午茶時間,人流唔多,結果唔洗等位。黎到Dazzling Cafe 我一定會飲Rose Latte, 好似中毒咁,每次黎都只會飲佢。但有少少酒精,如果有酒精敏感的朋友要留意!我鍾意佢陣咖啡豆香味加上我偏愛的玫瑰,配搭肉桂餅乾,感覺好舒服,心情都會好轉!松露薯條非常好,因為放耐左都仍然保持到脆度。 (我做左實驗...薯條同甜品一齊黎,我食完甜品先食薯條) 松露味也不俗。今次初嘗試Tiramisu丹麥土司,very nice! 吐司真心100分,外脆內軟!由於本人並不喜歡Macaroon,估唔到完全唔甜,仲有少少水泡餅的感覺!連fd子唔鍾意食甜品都覺得好食。

連fd子唔鍾意食甜品都覺得好食。
Rose Latte
Truffle French Fries
Tiramisu Danish Toast
Hazelnut Latte
2017-11-05 195 浏览
星期日下午二時,唔洗等位,餐廳唔滿,店員在入口處講明用餐時間90分鐘及每人頭要order 一杯飲品,我地叫左chestnut latte , 抹茶latte , 抹茶紅豆鬆餅及黑松露長通粉,上菜時間都幾快,約10mins 內都來齊,黑松露長通粉好難唔好食,如果仲意食甜品的朋友呢個鬆餅外面都幾脆,里面軟都幾好食,但因我不是特別好甜品,真係覺得好甜...兩杯飲品..栗子latte 又係勁甜,抹菜反而不太甜,都有抹茶味,整體覺得環境都寬敞,但餐廳里面靠窗位置有d焗有少少油煙味, 今日的待應服務一般,同埋唔會主動收食完的碗碟...如果唔洗排隊可以一試
2017-10-27 4998 浏览
位於銅鑼灣的Dazzling Cafe,是我一間很喜愛的臺式咖啡店。光顧不下五次,幾餐牌的所有東西我都吃過了。餐廳環境優美,員工制服漂亮,食物非常精美可愛,是我一來再來的原因。我更曾經面試成功這裡的侍應做兼職呢。加勒比綜合水果可爾必斯沙冰$55非常漂亮的沙冰,上面裝著滿滿的水果,包括草莓,奇異果,菠蘿,香橙等等,沙冰非常夠凍,實在令人透涼哦。明太子義大利麵$98餐廳的招牌必定是明太子義大利麵,幾乎每位來這裡的客人都會點上一份呢,我也是其中一位忠實愛好者,所以每次來我都會點選一次。意粉軟硬度適中,是較為偏正宗意大利式的微硬口感。滿滿的明太子放在忌廉醬汁中,非常吸引,醬汁濃稠,緊緊掛住每一條意粉,每一條都充滿脆卜卜明太子和奶香白汁味道,很好吃哦。提拉米蘇丹麥吐司$108吃過五個主菜後,我們當然選擇餐廳的另一主角甜品登場吧。很喜歡吃丹麥吐司,看到有丹麥吐司的甜品,忍不住點了一份。甜品非常大份,看得我心心眼呢。丹麥吐司一共四條,除了大條,也非常酥脆。一切感受到强烈的酥脆感,令包控很興奮。麵包香甜脆卜卜,略為乾了一點點,配上提拉米蘇朱古力醬和雪糕,實在是無法停下來阿。草莓繽紛冰淇淋鬆餅$95+1

光顧不下五次,幾餐牌的所有東西我都吃過了。餐廳環境優美,員工制服漂亮,食物非常精美可愛,是我一來再來的原因。我更曾經面試成功這裡的侍應兼職呢。

加勒比綜合水果可爾必斯沙冰$55

明太子義大利麵$98

提拉米蘇丹麥吐司$108

丹麥吐司一共四條,除了大條,也非常酥脆

草莓繽紛冰淇淋鬆餅$95+15

餐廳的另一招牌主角當然是麻糬冰淇淋松餅吧。每天來這間餐廳,我必定選擇臺式松餅加麻糬。當鬆餅呈上的時候,人人嘩聲四起,便知道這個松餅漂亮程度令人大興奮阿。

鬆餅一共八粒,心心形狀,配上大大粒士多啤梨,走可愛少女風哦
。鬆軟屬脆硬口感,咬下息位脆卜卜,內裡加入麻糬煙煙靭靭,沾一沾蜜糖,煉奶,草莓醬,和哈根大師草莓雪糕,嘩我心足了。
2017-10-19
2017-10-22 238 浏览
之前見好多人排隊,今次試下幫襯,星期日下午二時十五分坐低,餐廳無乜人大把吉枱,攞枱時門口寫明每枱限時90分鐘,當老婆大人坐低,望咗餐牌一轉,想落order叫杯水果茶時,有位蒼白瘦削「經理」話「你已經用咗六十分鐘用餐時間嘅廿分鐘喇....」WTH?! 第一:門口寫明限時九十分鐘,點解無端端變成只得六十分鐘?如果限時喺平日繁忙時段、或者好多人排隊時,在商言商可以理解,但係今日無人排隊之餘,用餐區大把吉枱,呢個做法行為不但令客人感覺難憾,簡直係趕客。換著我係老闆,如果餐廳未滿座,我會寧願多D客人坐喺度,充撐下場面。第二:叫芝士火腿三明治,話要三十分鐘時間預備.....我問點解簡單嘅芝士火腿三明治要成半個鐘做 (但係你位「經理」話我地淨番四十分鐘用餐)? 佢話因為個焗爐細,所以D order要輪住造......既然廚房設施不足,一係唔好放三明治喺餐牌俾人揀,一係就唔好限制用餐時間。第三:餐廳員工人數不少,有個別員工 (非經理) 好勤力、招呼相當有禮,但係大部分企咗喺水吧後面玩手機。第四:三明治過咗三十分鐘未到,叫同事幫忙跟單,前後兩位 (先係「經理」,之後係另一位女同事) 過嚟check我地枱

第四:三明治過咗三十分鐘未到,叫同事幫忙跟單,前後兩位 (先係「經理」,之後係另一位女同事) 過嚟check我地枱面張單......唉!

其實餐廳廚房出品水準唔錯,環境亦乾淨舒服,不過今時今日有無回頭客係講整體「客戶體驗 customer experience」,呢次佢地起碼唔會有我回頭幫襯......

亦都可能今日大把吉枱嘅原因。
2017-10-19 178 浏览
台灣的Dazzling Café ,主打甜品吐司,一直深受年輕人歡迎,新開初期更要長期排隊。星期日的tea time時段,難得見到沒有很多人排隊,就和友人進去吃個下午茶吧!Café 走英式田園風格,加上高貴的座椅沙發及枱,難怪那麼多人過來打卡。餐牌上除了主打的甜品外,還有很多選擇,小食、主餐及各款冷熱飲品都應有盡有。不過我們純粹點了草莓蜜糖吐司及花茶。即叫即烘的草莓蜜糖吐司,十分澎湃。烤至乾脆的吐司條,雲呢嗱雪糕上淋上草莓果醬,Creamy的吉士、草莓又放上糖霜,旁邊的蜜糖可自行加,不過再加的話,甜度就有點over了,而且吃著吃著就慢慢感到甜而膩。吃著這糖份快超標的甜品,來一壺花茶就最適合不過了。香濃天然的花茶味道給人很清新的感覺,更加能中和口中的甜膩感。這個下午茶都佔據了我們的肚子不少位置了,下次再來試試他們的主食吧!
飲品上算多元化。不單單是咖啡或茶,還有水果茶。叫了「仲夏熱帶水果茶」和「檸檬薑mojito」。未道鮮甜可口。檸檬薑好有薑味。食品就叫了「夏威夷溶岩漢堡排飯」,等了45分鐘才到。停到瘋了。全場人已大食我們還呆等。不過,個汁好特別,好有層次。這幫忙攞回少量分。甜點就是「黑色幽默蜜糖吐司」。早知唔叫。比起Pokka Cafe 的吐司類甜品,這個沒有汁。只夠雪糕和頂部個四點cream 。乾乾地吃進麵包,要命。有機會才回來,否則不是首選。

有機會才回來,否則不是首選。
2017-10-04 233 浏览
1/10行完街想坐下飲杯野,行咗入皇室堡呢間Dazzling。5點鐘等入座,等咗~10分鐘(唔夠人帶位而非無枱)入座即點咗兩杯飲品加一客薯條,等咗30分鐘未黎,一問之下原來漏單,麻煩經理盡快上俾我地。水係要問先有人倒既。(30分鐘後既)5分鐘後上咗薯條,再5分鐘先上個茶,再10分鐘都未有熱朱古力,咁梗係唔要啦 已經等到肚氣,cancel單先話整緊,已經唔想再飲,坐咗成粒鐘打算飲完就走,經理識做既,照拎黎話唔收錢,我地都冇要到,唔係錢問題係成間cafe人手到管理都好失敗。拎住個台灣問牌吸引人,但完全做唔到台灣人服務水準,超失望。以後唔會再去,一係預要等好耐,冇人理你加漏單一追再追,仲要唔係平,行前少少食咖啡弄冇咁嬲。
5點鐘等入座,等咗~10分鐘(唔夠人帶位而非無枱)

拎住個台灣問牌吸引人,但完全做唔到台灣人服務水準,超失望。

玫瑰茶