2018-03-18 185 浏览
白色情人節嘅晚上吃過晚餐,意猶未盡再去搵甜品走咗去皇室堡起初諗住去食Haagen-Dazs嘅買兩球送兩球嘅八達通優惠,但好友有得坐又可以飲野傾計,所以再上一層樓去咗Dazzling Cafe我之前只去過尖沙咀店,都係今日先知道銅鑼灣開咗分店環境我較喜歡銅鑼灣店園中,園林景緻,環境也較為闊落。晚上9點半左右,朋友只想飲野而我又想想地食少少甜品,發現恒生enjoy card有promotion不過唔可以淨係出示信用咭,要用手機app 個messenger攪,要玩你一輪先肯同你落單個餐其實都抵,個價錢 只係兩杯飲品嘅價錢但係而家就多咗半份甜品(一份係$95)睇過有乜嘢選項我哋兩個都可以揀到自己想飲嘅飲品所以就決定揀一個餐好友嗌左杯奶茶應我就帶咗中下熱帶水果茶次次都好鍾意飲一個仲夏熱帶水果茶,我喜歡茶味唔算濃好有果香好切合白色情人節個鬆餅係心型㗎雪糕係用Haagen-Dazs嘅雪糕加埋一都係$118係抵食嘅
白色情人節嘅晚上吃過晚餐,意猶未盡再去搵甜品

我之前只去過尖沙咀店,都係今日先知道銅鑼灣開咗分店

環境我較喜歡銅鑼灣店園中,園林景緻,環境也較為闊落。

個餐其實都抵,個價錢 只係兩杯飲品嘅價錢

但係而家就多咗半份甜品(一份係$95)

好友嗌左杯奶茶應我就帶咗中下熱帶水果茶

仲夏熱帶水果茶

次次都好鍾意飲一個仲夏熱帶水果茶,我喜歡茶味唔算濃好有果香

好切合白色情人節個鬆餅係心型㗎

雪糕係用Haagen-Dazs嘅雪糕

加埋一都係$118係抵食嘅
2018-03-14
用餐优惠
信用卡優惠
2018-03-11 3782 浏览
為慶祝好姊妹一月生日,我們其餘三人建議走到銅鑼灣皇室堡 <Dazzling Cafe> 為她食生日飯!這間人氣餐廳, 尖沙咀 The ONE 分店不能 Book 位, 只有銅鑼灣皇室堡分店才可以,卻是入座起計 90分鐘, 就算已 book 位也一樣,有見及此我們等齊人才入座!餐廳環境舒適優雅,我們很幸運被安排到落地玻璃的位置, 環境開揚, 面對維多利亞公園, 而且空間充裕,綠化的 feature wall;我們可以在這樣的環境享用美食也不錯!餐廳最特色的是莫過於桌子有一張椅子是兔仔耳!女店員斯文有禮,而其中一位是來自台灣的女大學生!供應的台式美食多元化! 沙律、三文治、意大利粉、漢堡、小食、湯、吐司、窩夫、咖啡、茶、果汁、特飲...等,大家可以大飽口福吧!一月好姊妹生日聚仲夏熱情水果茶 熱飲 $52茶色通紅滿載熱帶水果,真材實料!令人見到好開胃呀!鳳梨伯爵風味茶 $48鳳梨即是菠蘿, 滲出菠蘿的香甜, 同時散發伯爵茶香! 獨特之處加入玉桂,香甜與茶香共融,不錯喝啊!秋煥葡萄果香茶 熱飲 $48葡萄帶出果酸,也是暖胃而不錯喝之選!奶油雜菇意大利麵 $88選用長通粉,入口煙
餐廳環境舒適優雅,我們很幸運被安排到落地玻璃的位置,

女店員斯文有禮,而其中一位是來自台灣的女大學生!

供應的台式美食多元化!

一月好姊妹生日聚
仲夏熱情水果茶 熱飲 $52
茶色通紅滿載熱帶水果,真材實料!令人見到好開胃呀!
鳳梨伯爵風味茶 $48
鳳梨即是菠蘿, 滲出菠蘿的香甜, 同時散發伯爵茶香!
獨特之處加入玉桂,香甜與茶香共融,不錯喝啊!
鳳梨伯爵風味茶
秋煥葡萄果香茶 熱飲 $48
葡萄帶出果酸,也是暖胃而不錯喝之選!
秋煥葡萄果香茶
奶油雜菇意大利麵 $88
選用長通粉,入口煙韌彈牙!以忌廉烹調, 加上芝士碎,卻不失風味, 食落濃而不膩!
奶油雜菇意大利麵
佛羅倫斯花枝干貝麵 $98
干貝即是帶子, 煎至金黃色,依然保持鮮嫩甜美,花枝即是墨魚, 賣相色彩繽紛,
 意大利粉乾身富彈性, 整體是不錯的配搭!
佛羅倫斯花枝干貝麵
地中海炒雜菇 $45
簡單以洋蔥炒冬菇及蘑菇,口味清新,不過不失!
地中海炒雜菇
和風 BBQ 豬排三文治 $93
即叫即製,口感最佳!
即叫即製,口感最佳!我們見到其賣相份量充足,也急不及待即時拿來食! 柔軟的三文治,夾雜的豬扒厚身 juicy!大家也食得滋味無究窮!
配上薯條更一流!
和風 BBQ 豬排三文治
綿綿珍珠奶茶鬆餅 $88
以珍珠及奶茶入饌, 出奇地搭配! 心形的窩夫金黃香脆,
質感綿密而甜度剛好,奶茶雪糕茶香奶滑, 加入煙韌的珍珠,豐富了整體口感更有層次!
滿載台式風味的甜品, 令我們食得滿足!
綿綿珍珠奶茶鬆餅
奶油雜菇意大利麵
佛羅倫斯花枝干貝麵
和風 BBQ 豬排三文治
綿綿珍珠奶茶鬆餅
港女cafe☕️☕️之前成日聽人講Dazzling cafe好似啲甜品好好食就又跟風走咗去食🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 結果都係失望☹️嗰日既丹麥系列甜品賣曬 唯有揀呢個黑色幽默蜜糖吐司🍞 um食完覺得冇特別🤦🏻‍♀️ 佢個麵包烘得太乾但個雪糕又熔得太快 上到枱個包就好快吸咗d濕氣令到個包好難切 而且好韌🤢🤢 所以個口感有d🤭🤭🤭 味道就好似平時既蜜糖搽麵包再加朱古力雪糕無咩特別 對於個價錢黎講係有啲唔抵🤷🏻‍♀️ $95咖啡就不過不失 咖啡味唔算濃 偏甜(我叫嗰個係烤布蕾栗子拿鐵) 但我都係覺得普通latte好飲d😖😖 新口味有小小唔習慣 但唔係難飲 但整體以佢個價錢同質素黎講就一般般啦🤭🤭
港女cafe☕️☕️
2018-02-28 224 浏览
6點前已來到銅鑼灣,時間早,所以今次決定試下這間在銅鑼灣開業不久的Dazzling Cafe分店。不用等位直接入坐,這時候裡面的人數只是寥寥可數。餐廳地方算大,廿張枱應該是有的。來看看餐牌,食物選擇都幾多。每人最少要叫一杯飲品,千揀萬揀之下我點了秋喚葡萄香茶。有點藥水味....😨主食叫了黃金烏魚子蒜香意大利麵 和 水牛城雞翼。一開始還有點擔心叫得太多,意粉來的時候就知道沒有了。那個份量少得.......喜歡吃烏魚子的我,覺得烏魚子還是一片片吃的比較有口感和吃得出它的鮮甜香口,他們把它揉碎了😨.....其實味道是不錯的,意粉有蒜香味,只是我對烏魚子有要求罷了。水牛城辣雞翼配blue cheese salad sauce很不錯,只是欠了幾條西芹...可以吃辣的不妨一試!最後來到今晚主角綿綿珍珠奶茶鬆餅!就是看了它的介紹廣告才來的!它也沒有讓我失望😍有一球茶味濃郁的雪糕球( 好味呀!😍),每一塊上都有茶味cream,有珍珠,最後灑上香口的胚芽!好味呀!我比98分,少了2分是因爲棉花糖,不知道棉花糖跟它有什麼關係....?呢塊鬆餅係好食的👍🏻推!總結來説,整體食物都是不錯的,飲品普通不過,想吃

來看看餐牌,食物選擇都幾多。

秋喚葡萄果香茶

水牛城辣雞翅

珍珠奶茶鬆餅
呢塊鬆餅係好食的👍🏻推!

總結來説,整體食物都是不錯的,飲品普通不過,想吃它的鬆餅可以過來試試,但價錢上就覺得有點貴了,這一餐我們兩人共吃了400大元。

水牛城辣雞翅
珍珠奶茶鬆餅
2018-02-23 175 浏览
同友人睇戲前食個快晚飯,就揀左戲院附近嘅Dazzling Cafe! 喺香港開左咁耐,我係第一次黎咋!失禮晒我地叫左3個意粉黎share,各自叫自己嘅飲品,我就揀左水果茶。我都幾鐘意佢個水果茶,同其他西式餐廳唔同,佢唔係得個香味 (飲落就只有茶味果種),佢杯入面有半杯水果,茶壺入面亦有橙,飲落甜甜地,又有水果香,好啱少女架!意粉陸續送到!烏魚子蒜香意大利麵一上枱就已經好香,撈均面頭嘅黃金烏魚子,每啖都有烏魚子,都幾香,唔會太咸。怕腥嘅朋友都唔洗怕,因為無魚子嘅腥味,不錯!依個帶子意大利麵係我嘅推介。佢係一個炒意粉,炒得好香,個醬汁有少少甜味,好入味,再加上嫩嫩嘅帶子,同魷魚,好味道呀!最後就係黑松露長通粉,都幾creamy,但唔會太heavy,有少少蘑菇配搭黎食,都唔錯架!整體黎講,依度d意粉都唔錯,唔會煮得過熟,好有咬口,而且味道不俗,分量亦啱啱好。

意粉陸續送到!

帶子意大利麵

黑松露長通粉

2018-02-20
2018-02-23 120 浏览
一向覺得dazzling的出品幾唔錯,今次再去覺得非常一般。一入座發現裡面其實幾多空位,但人量管制導致都係要排隊。水牛雞翼配藍芝士醬,水牛雞翼烤得唔夠香,醬汁甜辣反而似韓式雞翼不愛藍芝士嘅關係不能評論沾醬。黑松露意大利麵係長通粉,長通粉偏硬,重麵粉味,未熟透。黑松露味非常薄弱,整體非常淡,下次唔會再食。黃金烏魚子蒜香意大利麵灑上滿滿烏魚子,足料惹味,可惜整體非常乾,食多幾啖好似食緊沙咁,都係下次唔會再叫。
一入座發現裡面其實幾多空位,但人量管制導致都係要排隊。

不愛藍芝士嘅關係不能評論沾醬。

黑松露意大利麵係長通粉,長通粉偏硬,重麵粉味,未熟透。
黑松露味非常薄弱,整體非常淡,下次唔會再食。

食多幾啖好似食緊沙咁,都係下次唔會再叫。
2018-01-30 292 浏览
今次同媽咪兩個人食,所以無叫好多食物。另一方面是最低消費,每人都要點一杯飲品,實在無quota叫太多食物。點左黃豆枺茶特飲及水果茶。杯黃豆枺茶無枺茶味,但反而好濃口黃豆味,如果係枺茶控就不要試了。水果茶是點給媽咪的,香口既百香果味,仲有清新水果香,十分易入口,一試一定愛上,如果有茶包,可以添加熱水就更好。另外點了小食拼盤及黑松露意粉。比較失望是食完個意粉先上小食,小食拼盤真係等得太耐,等到都飽左食唔落小食,最後要打包。但黑松露意粉真係好有水準。意粉口感剛好,不會煮過熟,松露份量也剛好,每條意粉都有濃濃既松露香。

• 黑松露意大利麵
2018-01-30 175 浏览
試下個 lunch set, 味道都不錯,個人喜歡辣,所以覺得嫩雞炒辣意粉幾好味. 之後再以套餐優惠價加配左綠茶麻薯 waffle ,非常好味,有種煙煙韌韌的感覺。下次都會再幫襯,最好就係可以儲 Asia Miles.
2018-01-21 224 浏览
今日去了銅鑼灣跟朋友下午茶。我們選擇了這間餐廳,因為人少少而且坐得比較舒服。間餐廳沒有Tea set,要散叫。我記得尖沙咀總店是有lunch set的。沒想到原來沒有tea set的。我跟朋友叫了窩夫分享,每人一杯嘢飲。今期特飲菠蘿紅茶熱朱古力士多啤梨窩夫這間餐廳的最低消費是每人一杯飲料。這間餐廳的服務10分好,有禮貌。這裏望出去的景色開揚,望着維多利亞公園,心情開朗。這裡的食物不過不失,飲料也很好味。我推介飲這裏的特飲,因為出面沒有。這裡跟朋友談天真是一流,不過要留意這裏是一個半鐘頭用餐時間。

今期特飲

菠蘿紅茶

熱朱古力

士多啤梨窩夫

2018-01-10 213 浏览
A 5 of my coworkers and I went for a little tea break before going to our annual dinner. As there was plenty of space at Dazzling Cafe, we headed into here.Dazzling Cafe has a minimum charge of one drink per person so it was perfect for us to just find  a place to hang out. We also shared a waffle and noticed they had a new winter limited special called Bubble Tea Waffle ($88).As it may sound strange and it may look odd with bobba on top, it was actually not too bad. It was topped with milk tea

As it may sound strange and it may look odd with bobba on top, it was actually not too bad. It was topped with milk tea ice cream and milk tea whipped cream. There were soft marshmallows on top and the bobba was soft and chewy as well. The problem was the waffle was a bit overcooked. It was a bit on dry and way too crunchy. Perhaps we should have added $15 for the addition of mochi?
2018-01-05
平時我唔會上open rice 給評語。但今次真係好想分享。餐廳環境唔錯,地方乾淨舒服。 我同男友坐底點左兩款小食,一款意粉,一個甜品。點完個waiter就叫我地點飲品。佢話餐廳規矩係每一客人一定要點飲品,不論你有冇點野食。睇左5分鐘餐牌,冇一樣啱飲,我就被迫是旦點左杯珍珠奶茶。 小食叫左甜不辣加薯條加鹽酥雞同埋炒菇。甜不辣係我食咁耐最難食。根本同炸年糕冇分別,完全冇味。鹽酥雞又係冇乜味。薯條冇特別。炒菇就好油,味道一般。意粉唔錯,但偏油同咸。甜品係珍珠奶茶waffle, 都唔差。 結論係,我唔介意一間餐廳增設最底消費,但唔明點解要增設規條給客人去消費一啲佢地唔食/飲的東西。成杯奶茶冇飲過,因為根本唔係我真正想飲的野。食物普通到非常,完全唔覺有台式風味。我以後唔再去光顧。

2018-01-08
2018-01-09 182 浏览
發覺呢期成日出銅鑼灣,呢日就放棄佐成日食既日本野,揀佐間CAFE 食下意粉。揀DAZZLING 係一來就腳 (皇室堡),二來環境唔錯,而最緊要係朋友介紹,算係一間台式CAFE。個日唔算多人,等佐五分鐘就入到黎,可能早瓜,我地12點幾就到。入到黎環境真係唔錯,空間感好強,一D 都唔迫,坐得好舒服。我點佐個明太子意大利粉SET,朋友就點佐個奶油雞菇義大利長通粉。我個SET 跟SET 點佐個仲夏熱帶水果茶。個意粉唔算好大份,但堅多明太子,鐘意食明太子會覺得相當滿足﹗水果茶都好正,一杯水果另上一壼果茶,份量大概可以沖到杯半左右啦﹗成個SET 感覺都相當清新,配合埋個環境感覺真係幾好﹗好適合係度HEA 下時間朋友個份奶油雞菇義大利面就真係不敢恭維啦,不過唔好誤會,主要係我自己唔食菇,但朋友好似都幾滿意呢度唯一唔好可以話係等上菜比較耐啦,當日就等佐20分鐘左右,但有個舒適既環境等又唔係太大問題,都會再黎試下其他菜式
明太子義大利面

奶油雞菇意大利面

明太子義大利面
2018-01-08 125 浏览
銅鑼灣是吸人的地點,星期日行過皇室堡,突然發現曾光顧尖沙咀店的cafe, 由於是下午茶時段,排隊等候的時間較短。很快侍應為我們安排了窗口位,被維園美景吸引當然要試招牌推介甜品啦! 珍珠奶茶鬆餅,飲品點了白巧綠薄荷歐蕾。鬆餅配珍珠奶茶味道不錯,可以1試。另外飲料白巧綠薄荷歐蕾我個人十分欣賞,喜歡薄荷味的朋友仔可以試試這飲料。最後,一路食1路欣賞維景景色。留住客人心的地方。90分鐘後帶著不捨的心情結帳。
2018-01-07
2018-01-08 131 浏览
新一年,反工第一個lunch,梗係要開好個頭食餐好嫁啦!一早已經book好枱,食dazzling, 但去到都要等一陣.Lunch set 有2款價錢㨂⋯⋯佢個杯墊係match個杯嫁叫左熱咖啡,配左塊曲奇熱仲夏熱帶水果茶 Waiter一放上枱已經聞到好香既果味, 一壺茶飲到4杯到. 超扺飲明太子義大利面 - lunch set - $120我地一行六人, 5個都叫明太子, 佢地話次次黎都係食衣個, 會食上癮 超香, 明太子忌廉味. 勁多明太子. 真係好好食.不過凍左就有少少漏.
新一年,反工第一個lunch,梗係要開好個頭
食餐好嫁啦!

Lunch set 有2款價錢㨂⋯⋯

佢個杯墊係match個杯嫁

叫左熱咖啡,配左塊曲奇

熱仲夏熱帶水果茶
Waiter一放上枱已經聞到好香既果味,
一壺茶飲到4杯到. 超扺飲

明太子義大利面 - lunch set - $120
我地一行六人, 5個都叫明太子,
佢地話次次黎都係食衣個, 會食上癮

超香, 明太子忌廉味. 勁多明太子. 真係好好食.

不過凍左就有少少漏.

午餐
2018-01-07 132 浏览
之前一直都想試下呢間 因為見到成日都好多人排隊 今日有時間又唔駛等位 梗係試下啦 點解我話呢間餐廳係好有少女風呢 因為呢度既櫈其中有d既櫈背係有隻兔仔耳 而且呢度有d位係睇到出面既風景 有自然光透入 感覺好舒服我地散叫左個小食 - 黑松露薯條 就算唔點黑松露漿佢既味道都好濃 因為我地成班女仔實在太鐘意食薯條 所以之後忍唔住再叫多左一客呀 兩個lunch set 既其中一個係黃金烏魚子蒜香義大利麵 呢個麵放左係我對面我都聞到佢既香味 就咁食d烏魚子粒粒就真係有d咸 不過撈晒成個麵之後就非常惹味 就算個麵冇其他配料都唔覺得齋明太子義大利麵 呢個真係好好味 好creamy既明太子醬份量充足 令每條麵都沾滿明太子醬汁 雖然佢麵既份量好似唔多 我下次都一定會再叫呢個 絕對係必食推介我地既餐飲叫左仲夏熱帶水果茶 其實佢主要既水果係蘋果粒 橙片 同士多啤梨片 我覺得呢個茶有少少可以解到膩而又冇平時茶個種苦澀味 值得一提 佢呢壺茶可以斟到約5杯茶 好抵飲