2018-10-21 60 浏览
銅鑼灣竟然開左分店,一見到就入去食。佛羅倫斯花枝干貝麵: 似中式炒麵用海鮮XO醬炒,好香口配意粉食幾夾,意粉乾爽有啲咬口,帶子好大隻咬落嫩滑,魷魚都彈牙幾好味夏威夷熔岩漢堡排飯: 漢堡排好juicy好重牛味,溫泉蛋蛋汁撈飯食好正,醬係似燒汁加咖喱,酸酸甜甜咁既,撈飯食好開胃黑炫風摩卡: 味道調得好好,咖啡唔會太苦又聞到好香咖啡味,同時又聞到朱古力既香但唔會太甜玫瑰蜜香奶茶: 一定要試既飲品,玫瑰味好香,奶茶茶味唔濃加左好多奶,同玫瑰好夾而且飲落好滑食物質素非常好,雖然最低消費要一杯飲品,但價錢都好合理。
銅鑼灣竟然開左分店,一見到就入去食。

食物質素非常好,雖然最低消費要一杯飲品,但價錢都好合理。
2018-10-19
2018-10-21 653 浏览
話說肥妹仔今晚放工搭同事順風車嚟到銅鑼灣已經差唔多八點幾,所以決定都係喺度食埋晚餐先走!行過經過見到呢一間咖啡店有晚餐食,而且餐牌都非常吸引,諗都唔諗就決定入去食啦。珍珠奶茶  $40鑑於肥妹仔係珍珠奶茶愛好者,所以見到有都叫咗一杯嚟飲,珍珠好煙靭, 奶茶唔會過甜,上面仲有一層奶泡,幾好飲。薄荷朱古力  $45另外仲叫咗杯薄荷朱古力,杯飲品好靚,有唔同層次嘅顏色,撈埋一齊飲,朱古力味好香,但又有一陣好香嘅薄荷味,非常特別。黃金烏魚子蒜香義大利麵  $118肥妹仔未食過烏魚子,所以就叫咗呢一客烏魚子意大利面呢試下。 佢嘅烏魚仔係好細粒,好似蟹籽咁樣包住每一條意粉,食落去烏魚子好彈牙,好有鹹香味,不錯。和風bbq豬扒三文治  $105呢一個和風bbq豬扒三文治真係超級好食!佢嘅豬扒非常大份,而且炸到熱辣辣,外表脆卜卜,肉質非常厚同埋嫩滑。而且佢仲塗咗一層甜甜嘅沙律醬同埋有夾咗一層芝士,所以食落去又香芝士味,又有一種甜甜嘅醬汁味,好好食。水牛城辣雞翼  $75呢一個水牛城辣雞翼辣味唔算太出,主要係比較酸,好啱肥妹仔口味。

珍珠奶茶  $40

薄荷朱古力  $45

黃金烏魚子蒜香義大利麵  $118

和風bbq豬扒三文治  $105

水牛城辣雞翼  $75
2018-10-09
2018-10-20 62 浏览
Dazzling cafe 開咗咁耐,我係香港台灣都食過幾次,品質都keep住不錯。最近見到珍珠奶茶鬆餅覺得好吸引,一直都諗住去試。黎到cafe就有cafe既規矩,每人一定要叫一杯飲品😂 叫咗2杯水果味既冰茶。凡爾賽冰茶 ($45) 荔枝味為主,味道微甜不錯。蔓越莓蘋果茶,茶味甘得黎都飲到蘋果既味,加埋蔓越莓,成杯飲品酸酸甜甜🤤主菜揀咗2個意粉,明太子義大利麵 ($98) 同青醬奶油雞腿麵 ($98) 明太子意粉係好食到可以食2碟。上面舖滿紫菜,下面每條意粉都沾滿明太子醬,辣辣地超級惹味😻青醬意粉相比之下有啲遜色,但青醬味都好食😌 雞腿就外皮煎得幾脆,味道就普普通通。綿綿珍珠奶茶鬆餅+麻糬 ($88+$15) 呢個combination 真係好正🙈 奶茶味既雪糕,係又香濃又滑!! 加埋啲珍珠,好似將珍珠奶茶究極化☺️鬆餅識揀一定係揀有麻糬既,更加煙韌🤤🤤

鬆餅識揀一定係揀有麻糬既,更加煙韌🤤🤤
2018-10-19 47 浏览
Happy Friday要善待自己,同朋友去左Dazzling Cafe食晚餐店員態度好好,可能6點幾時間尚早,安排我地坐近窗門位置,尋找屬於我地既secret corner,夠靜,心情即刻好好xd由於我地都係眼闊肚窄既朋友,所以先點了一款意粉同小食,諗住唔夠先再點餐。飲品最先奉上,賣相不錯,但味道一般,未有“哇”一聲的驚喜。義大利麵份量正常,有驚喜,烏魚子口味很少見,吃落咸香,忍不住一啖接一啖。值得一試~鹽酥雞拼盤有甜不辣同薯角(忘了影相),香口不油膩。甜不辣是台灣的味道,令人很懷念,比鹽酥雞更吸引

招牌紅茶

Latte

飲品最先奉上,賣相不錯,但味道一般,未有“哇”一聲的驚喜。

烏魚子蒜香意大利麵

鹽酥雞拼盤

鹽酥雞拼盤(甜不辣)

烏魚子蒜香意大利麵
鹽酥雞拼盤
鹽酥雞拼盤(甜不辣)
2018-10-19 148 浏览
朋友提議放工來到少女情懷洋溢的 Dazzling Café,我記得幾年前曾經去過尖沙咀同班姐妹嘆下午茶,食物擺設都相當別緻,是個影相打卡一流的地方。而銅鑼灣分店位於皇室堡4/F。店舖規定每人要叫一杯飲品,用餐時間為 90 分鐘。我們先叫了飲品,野莓荔枝冰沙 ($50),成杯冰沙都打得好冰凍,飲落肚會有種透心涼的感覺,還有酸酸甜甜的野莓荔枝味道。四水果茶($45),店員送上黎時已覺得茶杯擺設好優雅,原來這個茶是有三個飲法,第一是純飲水果茶,倒出黎是會聞到陣陣清香的果茶香味,飲時會飲到好濃的茶味,我不禁問店員四水果的成份,原來是士多啤梨、覆盤子、紅醋栗和櫻桃精華調配,難怪果味濃郁。第二是趁著果茶的溫度還是熱的時侯,把綿花糖慢慢地溶化在茶中,令果茶香味帶上一份甜。第三是落鮮奶在果茶中,再加入粒粒方糖,當作是奶茶飲用,這個飲法使果茶的果味更突出,去走了茶的濃味。而且果茶沖完後,店員亦會為客人添水,大約一個茶包可泡沖兩次。黑松露義大利麵 ($118),義大利麵已經撈滿了好多的黑松露醬,在頂部的位置都有一堆粒粒的黑松露,所以食前要再攪拌多一次,黑松露醬的味道好香濃,以磨菇作為配搭,非常美味。Daz
野莓荔枝冰沙

四水果茶

Dazzling鹹酥拼盤

Dazzling鹹酥拼盤 ($88),這款食物非常充滿著台灣特色小食,除了有炸得香酥可口的薯角外,還有台式的街頭小食代表甜不辣和鹽酥雞,用魚肉和魚漿製成甜不辣口感煙煙韌韌,醃得好入味的鹽酥雞粒,拼盤可以點上沙律醬和甜酸醬,我和朋友都比較喜歡點甜酸醬,拼盤小食會更為開胃。

綿綿珍珠奶茶鬆餅

綿綿珍珠奶茶鬆餅 ($88),外型好靚,這份珍珠奶茶口味是期間限定,可能近年來再度興起珍珠奶茶風的關係,所以作為台式Café也要跟一跟這個潮流。雪糕有好香滑的奶茶味,雪糕加上鬆餅一齊食,味道好夾,珍珠有煙韌的口感,食到我們感到非常滿足呢!!
2018-10-10
野莓荔枝冰沙
四水果茶
綿綿珍珠奶茶鬆餅
好耐無食過dazzling,一開始開到嚟尖沙咀店排隊排到癲呀,而家有分店,終於唔洗排餐懵呀~水牛城辣雞翅$75雞翼汁好濃番茄味好香好酸!少少辣,極惹味!雞翼已切成單骨,特別脆同好方便食~明太子義大利麵$98超多紫菜同明太子汁,每啖都有滿滿的明太子汁,意粉軟硬適中,掛汁一流!珍珠奶茶窩夫$88呢個甜品實在太吸引啦,啱晒珍珠奶茶控~珍珠好煙靭,窩夫鬆脆,加$15仲可以加麻糬夾心,亮點就係個球奶茶味雪糕啦,茶味好香呀,兩個人輕鬆KO一份!濃縮咖啡single$26由於一人要叫一杯飲品,我地就叫左咖啡解解膩,咖啡好香濃,沾埋塊餅邊飲邊食。完美~

水牛城辣雞翅$75

明太子義大利麵$98

珍珠奶茶窩夫$88

呢個甜品實在太吸引啦,啱晒珍珠奶茶控~

濃縮咖啡single$26

• 綿綿珍珠奶茶鬆餅
Dazzling cafe 係香港開左咁耐,我都係第一次去食,知道佢甜點飲品強,原來連鹹食都有!很可愛的南瓜,要注意每人最低消費一杯飲料!Halloween 氣氛濃厚。店面很大,用上少女風小兔椅子,配柔和燈光和裝飾,令cafe帶點浪漫氣息。還有很多植物,小清新感覺。除左甜點menu,仲有沙律、pasta、sandwich。飲品也有很多選擇。蜂蜜黃豆抹茶拿鐵 ($45),抹茶味加黄豆粉,你唔會估到,味道好似厥餅,也有點像玄米茶,很有創意。仲夏熱帶水果茶 ($52/Hot),有橙片、草莓片、蘋果粒、提子,果香噗鼻,水果味道極濃郁。佛羅倫斯花枝干貝麵 ($98),干貝很新鮮,而且處理得很好,是半熟的,魷魚很Q嫩,蠻多蔬菜的,意大利麵也不錯,加黑椒清炒,很惹味。服務不錯,到食甜品會換碟,winter special 綿綿珍珠奶茶鬆餅 ($88)升級麻糬$15。奶茶味ice cream濃濃,珍珠很Q,waffle脆脆的,mochi很chewy,加了黑糖漿、棉花糖、堅果碎,口感十分豐富,大滿足!

很可愛的南瓜,要注意每人最低消費一杯飲料!

Halloween 氣氛濃厚。

還有很多植物,小清新感覺。

除左甜點menu,仲有沙律、pasta、sandwich。

飲品也有很多選擇。

• 仲夏熱帶水果茶
  • 綿綿珍珠奶茶鬆餅
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
2018-10-16 268 浏览
Want to find a place to hang out with friends? Dazzling Cafe is a comfortable space which offers views of the Victoria Park. It is a great spot for spending time while enjoying the lovely dessert!Bubble Tea Waffle w/Marshmallows (HK$88)👍👍👍👍👍The popular Taiwanese Bubble Tea is transformed brilliantly into a Bubble Tea Waffle!The mousse and ice cream were light and smooth with strong milk tea flavour, the sweet marshmallows were perfectly balanced the bitter undertone of the milk tea! If you love

👍👍👍👍👍

The mousse and ice cream were light and smooth with strong milk tea flavour, the sweet marshmallows were perfectly balanced the bitter undertone of the milk tea! If you love bubble tea, you will fall in love with this awesome dessert!

Hazelnut Cocoa (HK$50)
👍👍👍👍
Hazelnut Cocoa

This cup of hot hazelnut cocoa was simply reminiscing the Ferraro Rocher Chocolate, every sip makes you feel like drinking that classic chocolate. If you’re a die-hard fan of this chocolate, why not give it a shot!

Mango Tango Danish Honey Toast (HK$108)
👍👍👍👍👍

The golden brown Danish was perfectly crisp on the outside, light and puffy on the inside. Pairing with sliced mangoes, mango purée, ice cream and honey, creating a wonderful and harmonious tropical flavour!

Door Front

Inrerior

Menu
Hazelnut Cocoa
2018-10-16 52 浏览
今日約咗歸蜜食飯,唔想食中餐但又想食甜品,就去咗銅鑼灣dazzling cafe食好西。之前已經嚟過一次,食物質素唔錯,所以再同朋友嚟多一次。今晚我哋叫咗黑松露意粉,柚子雞翼,軟殼蟹沙律,再加個飯後甜品士多啤梨鬆餅。食物質素真係唔需要多講,一如以往好味。最鍾意佢餐廳夠寬敞,格局又夠elegant ,一路食一路傾計,明明好飽,都要食晒個甜品為止。因為個甜品真係好果🍮我加咗個麻薯喺個鬆餅入邊,煙煙銀銀,唔覺唔覺就食晒成個甜品。下次要再嚟食過👍🏻👍🏻👍🏻
2018-10-14 42 浏览
早兩日肥雞同咗朋友去皇室堡行街 經過dazzling cafe, 就入去試下 肥雞買咗個珍珠奶茶同埋朱古力薄荷 飲品珍珠奶茶就普通啦大杯薄荷朱古力呢就幾好飲 買咗個厚切芝士豬扒三文治拼薯條 塊豬扒係職責配埋美乃滋同埋芝士個麵包又係即係成個口咁都好香脆甜甜鹹鹹 啲薯條都炸得好香口之後嗌咗個水牛城雞翼配藍紋芝士醬 呢一個水牛城雞翼食得出好大浸 Tabasco 既味道 非常之香口配問的藍紋芝士醬成件事食落去鹹鹹又有少少少甜甜嘅感覺 微辣啦只不過講係 之後再嗌多個蒜香烏魚子醬意大利粉明太子就食得多烏魚子就第一次食其實肥雞個人覺得係有啲似蝦子嘅感覺總之每一口意大利粉都充滿鹹香感覺 總括嚟講肥雞覺得呢一餐好好食
2018-10-04
2018-10-12 51 浏览
今次去左皇室堡食tea, 其實呢間都開左一段時間,但遲遲都未有機會去食,今次終於有時間去到了我地今次只係過下口隱,輕食,所以點左個經典蜜糖吐師,而飲品就點了法式蕉糖茶同水果茶~經典蜜糖吐司個賣相好靚好吸引呀,面頭仲有球雲呢拿雪糕,仲另上一個蜜糖,方便我地自己淋上面or點吐司食,講番味道先,蜜糖加雲呢拿雪糕連吐司一齊食,好味,吐司都好脆,但一定要點蜜糖同雲呢拿先好食,就咁食就冇咩味~法式蕉糖茶有點甜,佢跟左好多糖,比我地自己加,但放一粒糖已經覺得好甜,所以這個麻麻地水果茶好香生果味,橙味都幾出,這個幾好飲總結,這裏環境唔算大,服務員態度ok, 甜品飲品都還可以

經典蜜糖吐司

個賣相好靚好吸引呀
,講番味道先,蜜糖加雲呢拿雪糕連吐司一齊食,好味

水果茶好香生果味,橙味都幾出,這個幾好飲

總結,這裏環境唔算大,服務員態度ok, 甜品飲品都還可以
2018-10-12 91 浏览
Happy Friday 當然要食好西,今次同朋友仔去Dazzling Cafe食飯,裝修好靚同坐位很舒適,Cafe給人一種很悠閒的感覺。佛羅倫斯花枝干貝麵帶子大大粒,好juicy, 配料還有尤魚、車厘茄、菇🍄、西蘭花。黑松露意大利麵超好味,香噴噴又濃郁嘅黑松露味道,非常惹味,還有大大塊的菇片,味道一流。Dazzling鹹酥拼盤有薯角、鹽酥雞、甜不辣,様樣都很好食而且份量超多,很抵食。飲品點咗焦糖芒果冰沙及大馬士革玫瑰茶。

佛羅倫斯花枝干貝麵

黑松露意大利麵

Dazzling鹹酥拼盤

有薯角、鹽酥雞、甜不辣,様樣都很好食而且份量超多,很抵食。

飲品點咗焦糖芒果冰沙及大馬士革玫瑰茶。

開心好味,環境開揚,大窗望維園境😊😊首先最讚水果茶,好多生果好好味,仲有成瓶,一定推介。一入餐廳感覺已非常好,見到大落地玻璃窗,環境好光猛好開揚,心情已為之一好。枱與枱之間亦有空閒感,坐得舒服。午餐有A款同B款,A款有3個選擇,$95包主菜和一杯特色飲品,我極之推介仲夏熱帶水果茶,是全餐的其中一個亮點,初以為午餐包埋,頂多是一杯,點知係一壺上,份量都有好幾杯,好多料,好多真生果而非罐頭生果,包括橙、提子、士多啤梨、蘋果,第一啖已愛上了,無叫錯😋😋水果茶有凍同熱揀,我通常都不叫凍飲,同時見餐牌幅相係凍的又好靚,於是叫個凍嘅,都好正,不太多冰,唔會成杯成壺都係冰,茶味果味都好夠。主菜亦好好味,黃金烏魚子蒜香義大利麵好好味,好特別,聞已經好香,好惹味,份量亦足夠,不會太細碟。黑松露義大利麵屬一般餐廳的水準,相對地黃金烏魚子蒜香義大利麵便好特別留下深刻印象。我好欣賞佢有兩款餐牌兩個價錢,而每個價錢又有三四個不同選擇,最欣賞佢就係menu B中四款有兩款係素的,適合素食者或注重健康人士。我已經第一時間將呢間餐廳收藏為我的最愛😊😊
開心好味,環境開揚,大窗望維園境😊😊

首先最讚水果茶,好多生果好好味,仲有成瓶,一定推介。

我已經第一時間將呢間餐廳收藏為我的最愛😊😊
黃金烏魚子蒜香義大利麵
2018-10-11
黃金烏魚子蒜香義大利麵
  • 黃金烏魚子蒜香意大利麵
2018-10-11 38 浏览
今日專誠請假約了老婆行銅鑼灣,轉季在即,真的要大量入貨先,咁就行最愛的H&M旗艦店,行到累附近又很多食店可以選擇,由其是皇室堡 。老婆話想試下Dazzling Cafe,因為之前尖沙咀開店時長期排長龍,未有機會試到,所以今次決定去試。餐廳環境裝修很靚,用上英國田園風格,每個坐位很闊落,傾計談心也很適合呢!坐下來看看餐牌,星期一至五的午餐都十分多選擇,我單點了一客牛油果軟殼蟹堡HK$105 ,另加莓果滿天星(沙冰)HK$58。午餐set 青醬奶油雞腿麵 連飲品樂活蜜桃柚香冰茶,HK$95。,及最重要的甜品「經典巧克力鬆餅」(因配套餐可以減$20)HK$70。先講「牛油果軟殻蟹全」賣相一流,個包用上同牛角包🥐質感一樣的,有酥脆口感同牛油香,而軟殻蟹大大隻炸得脆口,而蟹身仍能保持著蟹的肉汁,蟹面加上了牛油果🥑特制醬汁,醬汁內有牛油果粒、番茄粒、洋蔥粒,醬汁能整個包生色不少。伴菜方面有火箭菜加車厘茄,加上炸得奇脆的薯條,真令人滿足。莓果滿天星(沙冰)HK$58,這是被放在枱上的「春限定」的介紹而被吸引了,佢嘅賣相很靚,吸一啖後有驚喜,沙冰打得很幼滑,唔會有冰粒出現,所以非常容易入口,加上濃濃的

莓果滿天星(沙冰)HK$58,這是被放在枱上的「春限定」的介紹而被吸引了,佢嘅賣相很靚,吸一啖後有驚喜,沙冰打得很幼滑,唔會有冰粒出現,所以非常容易入口,加上濃濃的莓果味,真的很美味,沿著杯邊放上了一圈藍莓,每一棵都很新鮮,入口脆皮的,果肉會在口內爆開,最特別是有一塊酥餅,入口奇脆無比,滿滿的牛油香,呢杯飲品真是內外兼備,飲得又睇得。

午餐set 青醬奶油雞腿麵 連飲品樂活蜜桃柚香冰茶HK$95,雞腿已起了骨,煎得雞皮微脆的,而雞肉的肉汁仍能保留,在雞肉上面灑上芝士碎,非常香濃,配上意粉及青醬,不錯之選。而飲品樂活蜜桃柚冰茶,十分清新脫俗,茶味帶出鮮果的香甜,健康之選。

最後是「經典巧克力鬆餅」(因配套餐可以減$20)HK$70,賣相真的無得輸,鬆餅上佈滿濃濃的朱古力醬,而鬆餅底非常香脆內裏有蛋味,朱古力醬上面朱古力脆脆粒,配上白白的奶油,非常好食,鬆餅更配上巧克力雪糕、在雪糕面上放上巧克力汁及花生碎,真是無敵的配搭,推介必食之選。

2018-10-09
Dazzling cafe一直都係我最愛嘅台式甜品店,最近去食都唔洗點排隊,但係水準依舊,非常值得推薦。呢度嘅最低消費係每人一杯飲品,我就叫左杯伯爵奶茶,個人覺得尚有進步空間。而朋友叫嘅草莓乳酸就相當唔錯,飲落酸酸甜甜咁,草莓味香,相當解渴。每次黎都必點草莓窩夫,而且必加麻糬!食落有非常香甜嘅草莓味,草莓雪糕亦值得一讚。加左麻糬後窩夫更具質感,非常好食。黑松露薯條亦係必點,食落有香濃嘅黑松露味,要加埋黑松露醬,真係食到停唔到口。明太子意粉相當惹味,明太子味另人胃口大開,亦係必試嘅選擇。

加左麻糬後窩夫更具質感,非常好食。

明太子意粉相當惹味,明太子味另人胃口大開,亦係必試嘅選擇。