2015-08-03 1596 浏览
休閒的假日,梗係要食返個休閒的早午餐吐司+窩夫, 完美的組合味道絕對不比出面貴鬆鬆的酒店差一直唔中意咖啡家出的窩夫因為好硬 好實的的既口感但依到唔會 佢係屬於脆既口感外脆肉軟 似雞蛋仔唔會好似食緊蛋糕甘 加埋好喜歡既香蕉真係好夾而個梳乎里好SOFT 好似棉花糖甘軟綿綿 即叫即整價錢仲要好合理而且好喜歡少女風既裝修簡單舒服 睇得出店主有花心思係裝修到唔似連鎖店間間都一樣
休閒的假日,梗係要食返個休閒的早午餐
吐司+窩夫, 完美的組合
味道絕對不比出面貴鬆鬆的酒店差
唔似連鎖店間間都一樣
2015-07-14
  • 吐司 窩夫
2015-08-01 1959 浏览
只點了吐司及飲品!吐司口感有2個選擇,我要求比較鬆脆的,士多啤梨新鮮,味道豐富,外脆內軟,裡面有數條多士條,搽上吉士醬及雪糕一起品嚐,別有一番風味!飲品方便就差少少,水果茶實在太過甜,不知是否因為太多生果既關係,幸好沙冰味道剛好,飲完透心涼,可以在這炎熱的天氣下,消暑一下!!!還有值得一讚服務員細心示範如何享有此吐司,又細心又很有禮貌!
只點了吐司及飲品!
2015-07-27 2171 浏览
今晚約左男朋友出尖沙咀睇戲所以睇完就去左出名多人排隊的Drazzling Cafe不過,我地好好彩吾需要排好耐就入得店面環境十分開揚,加上羅馬式噴水池,佈置表現出有精心設計過急不及待點了幾個必食推介 明太子義大利麵,真係要用「三好」形容 ,好鮮味,好香,好creamy,意粉彈牙不易斷,明太子足料再加上味道甜甜地的香濃白汁,真係好食到停吾到口,唯一美中不足是份量方面少左D 招牌火腿總匯三明治,三明治份量都大大件好足料,入面有塊雞,蕃茄,火腿,生菜和雞蛋,不過食既時候都幾論盡,跌唒D餡出黎 蜂蜜蘋果茶,賣相漂亮,蘋果肉非常足料,咬落去肉質爽甜,茶味入口不會太澀,加上淡淡的蜂蜜清香,整體配搭得宜 香草抺茶歐蕾冰,雖然綠茶味不多,但奶味香濃,口感幼滑 就愛草莓蜜糖吐司,大大個粉紅色雪糕球配上馬卡龍,賣相精緻討好,外層脆卜卜,入面是烘過既蜜糖多士,配埋雪糕一齊食,絕對有冰火交融的滋味享受
今晚約左男朋友出尖沙咀睇戲
所以睇完就去左出名多人排隊的Drazzling Cafe
不過,我地好好彩吾需要排好耐就入得
店面環境十分開揚,加上羅馬式噴水池,佈置表現出有精心設計過
急不及待點了幾個必食推介

明太子義大利麵,真係要用「三好」形容

香草抺茶歐蕾冰,雖然綠茶味不多,但奶味香濃,口感幼滑

2015-07-21
這次是第二次光顧這間最近很受歡迎的餐廳,我和朋友很早便到達,約六時多,已經看到人龍但不是即時派發號碼牌?門口卻樹立著請排隊領取號碼牌的牌子,於是便乖乖排隊,這段時間入枱亦不算太慢,只是人多約六時三十五分,人龍開始越來越長,接著亦開始派發號碼牌,我們是10號,以為也最少要排半個多小時,結果約六時五十多分便入座了,聽著店員叫號碼的時候實在很感動這裡用餐時間是90分鐘,我們選餐的時間也蠻快的,因為我們也不是第一次吃,也蠻清楚自己這次想試什麼東西的。我們先選了一個意粉和一個甜品分享,首先就是檸檬青醬雞腿意粉,之前一次已試了明太子意粉,今次想試未吃過的,這個意粉我以為會酸酸的,吃下去又原來唔想像中酸,但是那個醬汁是挺豐富的,也滑,就是雞肉不夠滑和乾了點,但整體不算差,不過我還是比較愛明太子意粉喇,較為出色。之後點了佛羅倫斯花枝乾貝麵,這個意粉剛端上來時的確是立刻嗅到那股炒香味,吃上口卻總是感覺不夠入味,就真的只是感覺將所有材料炒香炒熟的感覺,不算特別,還有不足是意粉有點硬身,像很趕就上碟的感覺,但值得一讚的,對我來說是那幾小棵西蘭花,又幾爽口喔,也還好,其實這個意粉用的材料也不是差,所以就是這樣

檸檬青醬雞腿意粉
較為出色。

之後點了佛羅倫斯花枝乾貝麵,
佛羅倫斯花枝干貝麵
這個意粉剛端上來時的確是立刻嗅到那股炒香味,吃上口卻總是感覺不夠入味,就真的只是感覺將所有材料炒香炒熟的感覺,不算特別,還有不足是意粉有點硬身,像很趕就上碟的感覺,但值得一讚的,對我來說是那幾小棵西蘭花,又幾爽口喔,也還好,其實這個意粉用的材料也不是差,所以就是這樣簡單炒上來吃上口也不會太差,就是調味方面不夠特別,哈哈
我想我也太無聊了吧,吃個意粉竟然愛上它的西蘭花。

最後當然是經典巧克力鬆餅啦,
經典巧克力鬆餅
加了十五元要麻糬餡,因為本人愛麻糬 口感QQ的,實在喜歡,這就視乎個人喜愛程度了,上次點了草莓派對吐司,明明要求鬆脆的,但來了吃上口卻覺得不夠脆,
可能我的確比較不愛太麵包的feeling吧,但這次這個我點了正常口感(因為我朋友說如果加麻糬餡的話 正常口感會比較好吃)但吃上口卻的確意外地好吃,
點了少許蜜糖和雪糕,口感QQ,真的大愛。對我而言,來這裡甜點必點這個的,呵呵

之後飲品方面,我點了熱仲夏水果茶,
仲夏水果茶
朋友點了四美茶,
四美茶
我的略嫌有點點甜味蓋過了水果的清,朋友那個茶的糖是另外給的,
口味比較淡,不愛甜飲品的朋友可以點這個喔。

最後是服務員態度也是友善的,只是看得出大多也好像比較新?看到輪桌的甜點也弄錯了,還有小許不足就是食物和飲品的等待時間長了點,飲品也漏單了
,吃完一整個意粉飲品也還未到,不過這麼忙也難怪吧。

總結而言,這間餐廳是怎也要去一次的,不是每樣菜也非常好吃,但的確是蠻有心思而且食物不算太差,有數款食物也的確好吃(明太子意粉和waffle)店員亦很有禮貌,所以,朋友們,早點來試一餐吧。
檸檬青醬雞腿意粉
佛羅倫斯花枝干貝麵
經典巧克力鬆餅
  • 明太子義大利麵
Dazzling Café玳思琳進軍香港已有一段時間了,久聞大名,卻,一直沒有光顧。去完旅行,相約蝸阿牛飯聚,兼派手信,小姐提議到心儀的Dazzling Café小聚,小妹當然舉腳附和啦﹗因私務耽擱,小妹未能準時赴會。幸而,小姐和蝸阿牛未夠12點半已到達,排隊攞籌,讓小妹來到,可以不勞而吃。Dazzling Cafe玳思琳以創始蜜糖吐司聞名,餐廳裝潢設計以藍白為主,融合海洋的柔和浩瀚無邊,遙與窗外的青蔥園林風景相呼應,空間感強,高貴典雅中,帶點活潑跳脫的感覺,為客人帶來另類的咖啡文化新體驗。餐紙也是以藍襯白的,鎮店名物蜜糖吐司佔了四分一空間。奈何,三名弱女子吃不下一客厚實的吐司,故只好望圖止渴。小姐要了一杯限定的Dazzling Ocean特調冰茶$38,製品呈海水藍的,藍色的糖漿沉澱在杯底,青檸、水果切粒和薄荷葉眠懸浮在梳打水上面,清澈而迷人。呷一口,清爽非常,炎炎夏日,消暑解渴好幫手﹗蝸阿牛的熱烤布蕾栗子拿鐵$48,賣相不賴,咖啡芳香撲鼻,且奉送一件餅乾。然,蝸阿牛扁嘴,嫌拿鐵甜度過高了。果茶、冰茶和咖啡較常見,也試過無數次了,小妹貪新,要了熱法式草莓奶茶$52。誰知,就因此而中伏

果茶、冰茶和咖啡較常見,也試過無數次了,小妹貪新,要了熱法式草莓奶茶$52。誰知,就因此而中伏了﹗﹗木無表情的侍應端上來,為小妹倒出第一杯奶茶時,甫見其貌其色其質,小妹心中已大叫不好了﹗呷一口,可用「熱飲版本的草莓奶昔」來形容,極為糟糕,恕小妹和友人們未懂欣賞也﹗﹗個人愚見,草莓奶茶,還是適合凍飲的而矣﹗
香料雞腿凱撒沙拉$65以生菜、車厘茄、麵包粒、煙肉碎、香料雞腿肉和芝士粉拌勻而成,沙律菜夠鮮爽清新,伴以鹹香惹味煙肉和雞肉,食味口感均不錯。只是,雞腿肉肉質乾硬,麵包粒未夠新鮮,且帶點油膱味,稍稍扣分也﹗
中海炒菌菇$42只簡單地以洋蔥和香料等同炒,甘香菇菌香氣突出,只略嫌油膩了少許而矣﹗
小姐素知小妹愛香口炸物,特意點來一客以香氣取勝的松露薯條$45。薯條入口勁香脆可口,且沾滿了松露獨特的幽香,教人吃完一條又一條。
甫見彿羅倫斯花枝干貝麵$95,已感到麵質頗為乾身。挾一箸放入口,果然,意粉雖則惹味且Q彈有嚼勁,然,麵質極其乾硬,不易咀嚼,一大敗筆也﹗幸而,帶子鮮嫩彈牙不粘牙,花枝圈香腍而不韌,再伴以椰菜花、香菇和蕃茄等,食味不賴,整體清爽而不膩。
昨晚才吃過La Postre的雜果麻糬窩夫,不知Dazzling Café的香草冰淇淋鬆餅$80配QQ麻糬(+$15)水準又如何呢?倘若La Postre之作乃艷麗如妃子,那麼,Dazzling Café之作則無疑是純潔如仙子,同樣教人動心不已﹗

一份的鬆餅呈花瓣狀,由8粒水滴狀鬆餅拼湊而成,每粒水滴上唧上幼滑的忌廉,再撒上香脆餅碎或開心果碎,中間位置則撒上白朱古力粒粒,糖漿和香草冰淇淋中則放在一旁。

用刀切下,竟未能清脆俐落地切開,心中大感不妙﹗輕嚐第一口,忌廉細滑輕盈而不膩,內層夾雜了少許煙韌香糯的麻糬。然,鬆餅只有內軟,卻絲毫稱不上外脆也,落差太大了,大家煞是失望﹗明明落單時,我們已要求要較脆口的鬆餅了,何解竟換來一客不脆的鬆餅﹗?
在香港芸芸的台式Café中,我們,還是喜歡,且欣賞,銅鑼灣的咖啡弄。
2015-07-19
2015-07-21 2164 浏览
係台灣其實已經食過一次,覺得唔錯,見香港開第一間Dazzling分店緊係要捧下埸,今次我只叫左個Matcha Red Bean Honey Toast 麵包好厚身,而且每個包面都有蜜糖,食落好甜好正,此外個麵包岩岩整好,烘到好脆,加埋D雪糕同cream一齊食,冷暖2種滋味同一時間出現,同台灣既水準有過之而無不及.但係比起台灣真係貴好多,而且好多人,幾時去都要排,不過短期內無得去台灣既你都可以去香港呢間試下先
2015-07-19 2656 浏览
因為跟朋友今天去旅遊展, 之前要吃個美味飽飽LUNCH, 於是我們又來這吃了!! 之前X’MAS來過, 因為紅日假期後沒有太多人, 試過後十分喜歡啊, 今次我也決定差不多時間到, 11:25AM左右, 竟然比我想像中少很多人啊, 可能已經開業一段日子, 時間尚早吧, 下午就會很多人的呢, 所以我都係鍾意排第一輪, 時間好就些, 今天幸運的拿到第三號籌啊, YEAH!!! 可以被安排坐入邊的RABBIT椅子了, 開心ING~~~兩個人又要吃主食又要吃甜品, 真是不能叫太多款, 雖然很多款都很想試呢~~~奇異果可爾必思冰沙(夏季限定) ($48)~~~朋友飲的一款, 其實都幾多奇異果粒及加上青檸, 夏天飲真的好REFRESH的, 所以是季節限定版, 不過略覺得那些冰就沒有太多味, 如果可以MIX多點KIWI汁那就較為好一點…….仲夏熱帶水果茶 (壺) ($48)~~~重點推介, 好好飲的一款啊, 而且一壺上真的很多啊!!! 有很多不同的水果, 如橙肉、士多啤梨、葡萄等, 而且是甜的生果呢, 完全沒有酸的味道, 濃度超足, 好好飲!!! (飲到最後有時太濃我還會加少少水混淡一點…….)檸檬青
奇異果可爾必思冰沙(夏季限定)
仲夏熱帶水果茶(壺)
檸檬青醬雞腿麵
檸檬青醬雞腿麵 ($92)~~~初次試這個, 原本望個名字幾特別便叫來試下, 估不到一上枱好香, 超強的檸檬及燒雞的味道, 加上那個汁實在好多好多, 岩晒我這些喜歡多汁的人, 雞腿的份量也不少啊, 我眼看原來很多人都有叫這款, 那應該是蠻有人氣的款式, 我們也沒有叫錯呢~~~吃著意粉好彈牙又因為多汁好入味, 每條都有, 加埋杏片, 又有脆感, 雞腿也是香口嫩滑的, 不多吃雞皮的我也忍不住了, 真的想再ENCORE的一款…….
草莓繽紛冰淇淋鬆餅
草莓繽紛冰淇淋鬆餅 ($90) (香脆口感及加$15升級麻糬)~~~~來這裡怎能不吃這個啊, 因為上次試過後我真的覺得好味啊, 而且之後試過不同有這類款式的食店, 但還是覺得這裡的口感較出色及岩我, 所以來到一定要捧場呢!!! 今次試的是草莓, 因為是夏天要吃點FRESH的~~~先說草莓, 雖然已經是這個季節, 但還能選甜甜的草莓, 而那個加了麻糬的鬆餅, 外脆內軟, 還有煙煙韌韌的口感, 加上後上的關係, 熱烘烘的配雪糕及三款不同的醬汁, 可謂MIX & MATCH, 配搭得很呢~~~三款醬汁包括: 黑糖、奶油及草莓醬, 我個人覺得黑糖醬配得最好味, 再加上有草莓肉的雪糕, 好清新又好味又飽肚的一款!!!
兩個人吃完好FULL啊, 但又十分之滿足, 離開時還看到蠻漂亮的商品, 其實我覺得那雨傘及圍裙蠻漂亮的, 價錢也OK啊, 下次買它們回家!! 我會繼續來吃的, 因為實在太喜歡那感覺及食物了, 服務也是繼續的好及有禮, 令客人有滿意的感覺, 而且還有很多很多款東西還未試過呢, 期待啊!!!
2015-06-14
仲夏熱帶水果茶(壺)
檸檬青醬雞腿麵
草莓繽紛冰淇淋鬆餅
  • 仲夏熱帶水果茶
見網上講得呢間咁好食,約朋友去尖沙咀分店食生日飯,可惜無得訂位,足足等咗一粒鐘。佢有限時90分鐘,但原來佢地又唔係分時段入座,只係分時段派飛,安排有點奇怪,不過好在可以行開一陣去附近店鋪睇吓嘢,但唔可以走太遠因過咗就無得補上。如果8:30先去食就應該唔洗等位。我地二人叫咗個全餐食,由頭盤到甜品都點咗,因可能無下次,所以一次過試晒先知值唔值encorn。雞腿凱薩沙律,剛好只得兩舊雞肉,味道無驚喜雞肉煮得較乾,建議只點凱薩沙律較好。松露薯條,好重松露味,喜歡松露必食。炒菌菇,我一向都好喜歡食牛油炒磨菇,呢個一樣都好好味!到主菜花枝帶子麵,明明係意粉唔知點解叫麵呢?呢到主菜就只有意粉無其他,幸好這意粉味道不錯,帶子大大粒,二人剛好一人一大粒,但又是煎得乾少少,不過朋友就喜歡這種乾乾的口感。到甜品,我一向都不喜歡食甜,但甜品算係呢到賣點,所以點都要試。我真心覺得teawood個蜜糖厚吐司好味好多,或許我唔鍾意佢將面啲包整到乾脆,我真不喜歡佢乾,包條完全無味囉。蜜糖只是另上,所以食落無滿滿蜜糖味係個包內。不過,我聽另一朋友講吐司內的包條應該有牛油同蜜糖味,或許人多,呢間做漏咗步驟😳最不明白係每人

8:30後好多位

雞腿凱薩沙律

松露薯條,好重松露味,喜歡松露必食。
松露薯條

炒菌菇,我一向都好喜歡食牛油炒磨菇,呢個一樣都好好味!
炒菌菇

花枝帶子麵

最不明白係每人最低消費一杯飲品,咁我地每人已過一杯飲品消費,但都必須每人叫一杯,侍應仲話如果真飲唔到可外賣,咁就不是最低消費呢,而是必需order啦! 你入黎可以只係飲嘢唔食嘢,但絕不能食嘢唔飲嘢😳最後點了洋甘菊蘋果茶,但居然無晒熱只有凍,都好啦試吓,一向怕台灣飲品甜,但呢個茶又幾清幾好味。

但食到咁飽,當然飲熱茶消濟好啲,朋友叫咗熱四果茶,味道係甜甜的鬼佬生果茶。其實飲品都值得試👍

眼見好多人都食唔甜品,有的飲品只飲一半😳我兩就咁多都清晒,好奇係唔好味定啲人細食?應該都會再黎試其他
2015-07-16
庆祝纪念
生日
松露薯條
炒菌菇
花枝帶子麵
2015-07-14 2553 浏览
總括黎講等候時間還可接受,食物質素良好,最值得推介係薯條,食得出好新鮮炸完出黎,忍唔住叫多左一客,喜歡食薯條既朋友,要必試。意大利麵味道好好,好濃郁,略嫌分量少,食完兩客薯條都覺得唔夠飽。另外飲品感覺一般,可能我叫左唔係好出名既moka味道好淡,見隔離枱係飲花茶之類。Waffle必推介加脆加麻薯,口感十分好,分量剛好,三個人食,每人都2塊,士多啤梨果醬同凍飲味道一般,十分特別。最後到既係多士,分量超多,三個人都食唔晒,本身叫左加脆,但食到尾聲時,雪糕溶左後就唔太好食,建議愈快食完愈好

黑松露薯條
黑松露意大利麵
2015-07-06
黑松露薯條
黑松露意大利麵
  • 薯條
2015-07-06 4024 浏览
佢未開之前, 見到呢個名, 已經好有興趣。 到佢開左之後, 見到佢每一日都排好多人, 好有咖X弄感覺。於是我同男朋友搵一日, 11點左右就黎排隊。 排左成個鐘開門先入得。裝修幾令、企理同光猛, 好舒服。然後點野食點咩好呢? 見到之前黎過既人都推介明太子意粉、鬆餅。於是就點左三樣野食同埋兩杯野飲。明太子意粉, 好令好令好味好味。 我第一次食明太子意粉就鍾意左。 (之後幾次去第間食都係覺得呢間最好)佢個味道好RICH, 又唔會太鹹又唔會太甜, 鹹鹹地甜甜地, 好正! (原諒我唔知點形容,嘻)推介!!!!!!!!!!!然後個鬆餅。佢比埋蜜糖, 又有個雪糕。我最鍾意就係蜜糖倒落年餅度, 吉起件餅再點雪糕食, 咁食法一流啊!呢間叫吐司店, 所以點都要叫既。 佢面頭係勁大粒既士多啤梨(流口水), 然後拎開D士多啤梨, BOX裡面係一條條既面包條, 脆卜卜。個面包BOX就硬左D。呢杯係我既水果茶。佢有個壺比你自己倒, GOOD。
裝修幾令、企理同光猛, 好舒服。
推介!!!!!!!!!!!
呢杯係我既水果茶。佢有個壺比你自己倒, GOOD。
午餐
  • 明太子意粉
  • 鬆餅
  • 水果茶
2015-07-06 3352 浏览
假日與友人一聚,決定襯下cafe熱,友人挑選了近期於The One熱爆既Dazzling Cafe,排隊的人很多,但幸好不用等太久,我一個男人不愛好甜點,只點了一杯普通的Latte,基本上我覺得這間Cafe的主要target customer應該為女性,為何?主要因為送上枱的Latte的拉花也是心形。想象下,一個男人喝著一杯心形Latte,多有趣!味道尚算中規中距,不酸又不太冷,加上泡沫打得上,飲上來的時候好溫和,由於本人嚐甜的,但今次不加糖也能接受到味道。普通主打特色甜點的cafe,也能專注甜品之外,也能能保持到咖啡的質素,不錯。
假日與友人一聚,決定襯下cafe熱,

排隊的人很多,但幸好不用等太久,

我一個男人不愛好甜點,只點了一杯普通的Latte,

主要因為送上枱的Latte的拉花也是心形。

想象下,一個男人喝著一杯心形Latte,多有趣!

由於本人嚐甜的,但今次不加糖也能接受到味道。

2015-07-04
2015-07-04 3200 浏览
近來天氣焗熱,有種快要打風的感覺。快要暈倒之際我已經衝入The One 食一食野補充能量,選左DAZZLIMG CAFE。叫左杯LATTE同一個奶油雜菇義大利麵。LATTE我個人都覺得幾大杯,不過之後先發覺原來係D泡升起。味道好溫和,好易入口,雖然最後凍左有酸酸地既感覺,但整體上都係可接受。奶油雜菇義大利麵,最驚喜既係佢都幾多雜菇,加上落CREAM既份量都好多,食落去雖然油,但係好鐘意佢陣奶油香,有點點微甜既感覺,加上雜菇好爽口,但係略嫌芝士粉唔夠多多,奶油雖厚,但欠濃,汁頗稀,如果可以稠點就好。
近來天氣焗熱,有種快要打風的感覺。

叫左杯LATTE同一個奶油雜菇義大利麵。

2015-07-03
2015-07-03 2953 浏览
朋友約食飯,就佢去左呢間tst既cafe。一去到,裝潢感覺有d西式feel,不過原來之後先發現佢係台式cafe,都幾多少男少女去排隊,可能大家都比較好呢d cafe。等左4個字左右,入去就點左杯朱古力latte,我個人覺得都幾大杯,加上佢有一塊餅俾我地佐咖啡,用鋼棒搞拌d咖啡。泡沫較多,飲落去大鞃概是微熱的,易入口,加上朱古力溝了咖啡,感覺上都較溫和。飲落去都無酸味,甜度中,不過塊餅真係可謂雞肋。食之無味,棄之可惜,普通一塊餅而已。環境方面其實真係好多人吃,無左台灣個種靜靜cafe既感覺,不過無可厚非,佢係我台式cafe嘛。價錢方面同出面的cafe店差唔多,我呢杯$50零蚊就有。不過呢d cafe去一次就夠,對於男人來講,還是一杯茶記既奶茶先係上品。
朋友約食飯,就佢去左呢間tst既cafe。

都幾多少男少女去排隊,可能大家都比較好呢d cafe。

等左4個字左右,入去就點左杯朱古力latte,

食之無味,棄之可惜,普通一塊餅而已。

環境方面其實真係好多人吃,無左台灣個種靜靜cafe既感覺,

不過無可厚非,佢係我台式cafe嘛。

價錢方面同出面的cafe店差唔多,我呢杯$50零蚊就有。

2015-07-02
2015-06-30 2867 浏览
每次來到the one都會見到向黎度大排長龍見今日平日來到11:40am可以排第2既所以就決定排一排等一等.12:00nn 左右我見條隊已經有25左右在排真係幾跨張下...12:05pm 都未比我地入去, 排第一的太太終於忍唔住開口話個waiter la雖然我都覺得waiter慘, 不過我又覺得店方真係好以做得更好wor.明知甘多人在等, d staff又唔知在等咩既時候, 為什麼唔比人入去坐住等呢...入到去之後, 又要等d staff來幫我地take order, 甘就無左10mins仲要d客向90mins交番張台出來又唔怪得排第一既阿太嬲既..好啦要說食物啦, 因為每個人客都要叫杯飲品, 所以我地點了2杯drinks再加以下食物1. double espresso - 真心好味, 奶泡打得好滑, 咖啡味亦十分濃,飲完成條氣都順番2. rosemary orange tea - 似orange tea 多d, 完全飲唔到有rosemary味,不過喜歡佢不太甜感覺健康d3. 小食拼盤 - 完全沒有太多特別, fries太幼身,亦炸得太干了, 所以食了一條後, 成碟向番度. 要讚係沒有
每次來到the one都會見到向黎度大排長龍
12:00nn 左右我見條隊已經有25左右在排
真係幾跨張下...

3. 小食拼盤 - 完全沒有太多特別, fries太幼身,亦炸得太干了, 所以食了一條後, 成碟向番度. 要讚係沒有入鏡既tomato sauce
4. 豆腐窄菜意粉- 我覺得係腐乳意粉, 第一口還可以, 再食就感覺到很油, 不推介(仲要收hk$72, 有點貴lor)
5. 帶子魷魚意粉- 相比豆腐意粉, 黎一個味道好d及配料都足d, 不過都係好多油....
6. classic chocolate waffle - 其實因為見到openrice人人都叫, 所以我才叫既waffle. 一心以為一定係好好食, 可惜令我十分失望. 叫左要香脆, 點知係淋既, 仲要個waffle如空氣一樣thin如paper, 好似無咩麵粉得浸風甘. 再加埋無味既cream,無味既blueberry, 及上台已溶左3成既chocolate ice cream. 我終於明白為何隔離台既人都係食左3分1就唔食既原因.

總結: 無原因可以令我再來. 如果一定要食就叫意粉及drinks就可以. waffle 可以不食, 估唔到heysonuts既waffle仲好食過黎度...

豆腐窄菜意粉
小食拼盤
espresso 特濃
classic chocolate waffle
2015-06-30
espresso 特濃
2015-06-29 3151 浏览
我不明白,Dazzling是很吸引,每次到台灣我也堅持吃一次才甘心回家,即使麻煩台灣朋友替我訂枱也在所不惜,那份堅持至今不變 --_--"" 看到香港有Dazzling進駐,內心是很雀躍,但香港人也太可怕了吧,開業了這麼久,排隊的人龍到今天還是這麼長。 終於...我也在不算太多人的時候那到了籌,吃到了一頓! 基本餐廳的裝潢、餐牌的項目、服務員的服飾(說普通話)都跟台灣無異。可能香港太受歡迎的關係,餐廳加了規矩,每人需要點最少一杯飲料,而食物的價格也較台灣貴。至於AW最愛吃的蜜糖吐司,有普通和酥脆兩款,點了黑色幽默蜜糖吐司 (正常脆度),香港的服務員跟台灣不同,不會替你切開吐司,也沒有食法介紹,而吐司的味道也怎麼都找不回來...看來,AW要去一趟台灣了。人頭湧湧的Dazzling Cafe,只有45分鐘的用餐時間無論食物如何,還是很高興可以到我最愛的Dazzling Cafe冰釀蜂蜜蘋果茶 $38-HKDFreshly Brewed Apple Tea帶點薄荷味道的蘋果茶,冰涼清甜,是很貼合夏季的飲品檸檬青醬雞腿麵 $92-HKDChicken Spaghetti with Lemon

Freshly Brewed Apple Tea

帶點薄荷味道的蘋果茶,冰涼清甜,是很貼合夏季的飲品
檸檬青醬雞腿麵 $92-HKD

Chicken Spaghetti with Lemon Pasta

青醬很美味(應該下了很多檻欖油呢),帶點檸檬汁的酸味,清新!
榛果拿鐵 $42-HKD

Cafe Latte Hazelnut (ice)

推介榛果拿鐵,咖啡香滑,帶有榛果香味,而且不會太甜,

配合三個層次和拉花,賣相一流!AW喜歡榛果拿鐵,不會太甜,即使是加了冰塊,咖啡味仍然十足!
黑色幽默蜜糖吐司 (正常脆度) $95-HKD
黑色幽默蜜糖吐司 (正常脆度) $95-HKD

Black Chocolate Honey Toast (Normal)

懷念台灣吃到的蜜糖吐司,賣相還是有點比下去
吐司弄得硬了一點,而且切割也比之前吃到的差一點,

有改善空間囉~\Anyway,總算「一嚐心願」吧!

2015-06-27
  • 榛果拿鐵