2018-08-23 1754 浏览
今次入咗元朗搵食,呢間嘢其實係喺fb d post 見到佢有個下午茶放題吸引入去睇先...睇啲相覺得好吸引,我係一名打工仔,下午茶時段仲要番工嘅時間,冇得試,唯有夜晚入去食個dinner...抱著一個用正價食dinner一定有質素過用優惠價食下午茶放題自我安慰嘅心態去食啦......本身打去book定先,但full booking....唯有walk in碰碰運氣......的確真係冇位俾到我地.....不過負責人問我哋介唔介意坐出面,我當然唔介意,好彩嗰日晏就落完雨,而且有個吹風機喺後面,其實都唔係好熱!今次點咗個二人set......首先飲番個忌廉湯配薄餅,塊薄餅好軟又夠熱,點忌廉湯或者黑醋檻欖油都好夾!頭盤要咗個香煎手打鮮蝦餅,好彈牙又香口....配埋泰式甜酸醬,好味!到主菜我哋叫咗香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯,呢個飯冇得頂,飯身唔似平時嗰隻咁淋,有少少硬,食起嚟唔會太一pack pack....當我以爲碟飯咁細唔夠食,另一個主菜就已經上枱...就係德國豬手配燒菠蘿,隻豬手勁大隻,差唔多有四個拳頭咁大,而且芥末醬唔濃烈,易入口,又中和到豬手嘅肥膩,最估唔到係個燒波蘿好鮮甜多汁

今次點咗個二人set......首先飲番個忌廉湯配薄餅,塊薄餅好軟又夠熱,點忌廉湯或者黑醋檻欖油都好夾!頭盤要咗個香煎手打鮮蝦餅,好彈牙又香口....配埋泰式甜酸醬,好味!到主菜我哋叫咗香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯,呢個飯冇得頂,飯身唔似平時嗰隻咁淋,有少少硬,食起嚟唔會太一pack pack....當我以爲碟飯咁細唔夠食,另一個主菜就已經上枱...就係德國豬手配燒菠蘿,隻豬手勁大隻,差唔多有四個拳頭咁大,而且芥末醬唔濃烈,易入口,又中和到豬手嘅肥膩,最估唔到係個燒波蘿好鮮甜多汁!

總括嚟講,今餐係又好味又抵食,但真係要記得book位,唔係就去到好大機會失落而回!
能成為密友大概總帶著愛👭今日天氣出奇地好!所以約了朋友出街吃喝玩樂,當下念頭「元朗」也是個不錯的地方,所以就專誠到「元朗448農莊」行下拍拍照,畢竟每天都對著電腦很久了,是時候到郊外散散心心,暫時遠離電腦,放下手機...去到「448農莊」🌴🌷真係估唔到香港可以有咁大既農場...精心的佈置、種有很多蔬果、農莊乾淨、影相位又好多更有不少親子玩樂設施!鮮豔的花朵,形成一個壯觀的花海。不過因為露天的關係...我們曬了一整日 ,胃口亦當堂減少,但難得去到「元朗」就要搵間餐廳休息下,食埋少量晚餐先走既。近期鐘情西餐而今日活動又咁清新...所以一早已鎖定了【Darci】加上價錢不太昂貴,所以就一嚐心願吧!來到鳳攸南街就會看到這間小型西餐廳。餐廳簡潔明亮,面積不算很大,大約有25-30個座位吧!幸好當天還未滿場,不然就要再選第二間了!坐低後先看到有個「$78放題海鮮」同 「2人餐」,兩者之間很難選擇, 本來我想食「$78放題海鮮」但朋友說她皮膚最近狀態不太好,所以要避忌海鮮類,隨即打消了食海鮮既念頭了。最後就點了香矛燒春雞同鮑魚牛肝菌意大利飯 +$28轉成套餐!下單後...好快就上餐湯啦...又係我最
能成為密友大概總帶著愛👭

去到「448農莊」🌴🌷真係估唔到香港可以有咁大既農場...
鮮豔的花朵,形成一個壯觀的花海。

就要搵間餐廳休息下,食埋少量晚餐先走既。
近期鐘情西餐而今日活動又咁清新...

來到鳳攸南街就會看到這間小型西餐廳。

餐廳簡潔明亮,面積不算很大,大約有25-30個座位吧!
幸好當天還未滿場,不然就要再選第二間了!

香矛燒春雞同鮑魚牛肝菌意大利飯 +$28轉成套餐

下單後...好快就上餐湯啦...又係我最愛的
南瓜湯🎃南瓜味濃郁,帶有南瓜的肉絲又夠creamy,讚!
好快就飲曬成碗
南瓜湯

餐包方面我相信係中東類似的既包,外型特別!
 跟埋橄欖油加黑醋成個配搭非常開胃!呢類餐前麵包配黑醋真係好出色

中東類似的餐前包

再等大概15分鐘
香矛燒春雞到啦...外皮燒到脆卜卜,份量亦比想像中多,足足有2隻雞髀同雞肉!
我地兩個見到都覺好飽呢!我很喜歡以香茅入饌,無論肉類或海鮮,它都可以令菜式帶有一種清新鮮美的味道!

香矛燒春雞

食落口肉質夠熟又唔會過硬最好的是外皮脆但肉夠嫩!
此刻都忘記了雞皮其實有多麼的不健康...
但全部進入肚內了
雞的下層就放了薯容加上香茅味的醬汁感覺好新鮮...真係幾好食!
香矛燒春雞

鮑魚牛肝菌意大利飯都到了,牛油燒鮑魚剛好一人一隻
其實鮑魚真係不用太複雜去烹調
簡簡單單的牛油已令到香口不已而且絕對唔係擦膠狀態因為可以是輕而易舉就能把它咬開!
有慢煮既感覺!

鮑魚牛肝菌意大利飯

大讚的是這個牛肝菌意大利飯因為我認為廚師加入蒜蓉之類的調味料去烹調令到成個飯層次升級,輕易帶出牛肝菌氣味!
絕對係我食過最喜愛的意大利飯之一!!10級推薦!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

鮑魚牛肝菌意大利飯

最後就附上兩杯飲品畫上完美的句號!
由於沒了芒果所以轉左熱情果菠蘿茶同檸檬茶
檸檬茶沒有附上糖水而我也沒有追問是否會跟上,心想偶然健康一次也不錯!

熱情果菠蘿茶朋友十分推介啊!比平日常喝的更有新意,熱情果味濃厚而不會太甜!
熱情果菠蘿茶同檸檬茶

【Darci by Aldou】論環景牆上花花裝飾很簡約,會令人感覺舒適,而且白色牆為主又有雲石枱配搭好文青啊!論食物方面選擇多,飲品也出色,至於前菜...沙律也看得出心思和誠意,食物質素好便會想下次會再來光顧。
大家不妨一試。
题外话/补充资料: 如果有機會真想試試佢既海鮮餐!惠顧主菜一個就可以加$78任食海鮮!挺吸引的!
中東類似的餐前包
熱情果菠蘿茶同檸檬茶
  • 牛肝菌意大利飯
  • 熱情果菠蘿茶
元朗我唔太熟,所以由同行友人帶路,佢帶咗我入一間餐廳食晚餐,佢話雖然係小店但係質素好高,想帶我食。☺️望落就已經覺得個感覺好清新,坐到入去直頭係覺得環境好舒服。我地叫咗個$388嘅二人套餐,揀咗煮鮮蜆、虎蝦咸蛋黃忌廉意大利飯、焗羊架。套餐仲會包埋餐湯同餐包,餐湯好熱辣辣 南瓜味好濃郁,入口好creamy無顆粒。餐包焗到外脆內軟 仲要好香噴噴,同油醋食好開胃。😍伏特加煮蜆份量好多,蜆肉好彈牙好鮮甜,洗得好乾淨完全無沙,酒味唔會好重反而好香。虎蝦咸蛋黃意大利飯,虎蝦好大隻 肉質彈牙鮮甜唔霉,意大利飯軟硬適中好有咬口,醬汁好creamy好順口,帶有芝士味,咸蛋黃調味岩岩好 唔會過鹹。羊架配焦糖紅酒梨,羊架燒焗得岩岩好,肉質嫩滑多汁,唔會乾柴,羊羶味重 但唔會重到接受唔到,紅酒梨甜甜地好解膩。食物果然質素好高,無介紹錯,同朋友聚會約食飯,依到都係一個好好嘅選擇,環境舒適 食物又好味。
元朗我唔太熟,所以由同行友人帶路,
佢帶咗我入一間餐廳食晚餐,
佢話雖然係小店但係質素好高,想帶我食。☺️

望落就已經覺得個感覺好清新,
坐到入去直頭係覺得環境好舒服。

我地叫咗個$388嘅二人套餐,
揀咗煮鮮蜆、虎蝦咸蛋黃忌廉意大利飯、焗羊架。

套餐仲會包埋餐湯同餐包,
餐湯好熱辣辣 南瓜味好濃郁,
入口好creamy無顆粒。
餐包焗到外脆內軟 仲要好香噴噴,
同油醋食好開胃。😍

伏特加煮蜆份量好多,
蜆肉好彈牙好鮮甜,
洗得好乾淨完全無沙,
酒味唔會好重反而好香。

虎蝦咸蛋黃意大利飯,
虎蝦好大隻 肉質彈牙鮮甜唔霉,
意大利飯軟硬適中好有咬口,
醬汁好creamy好順口,帶有芝士味,
咸蛋黃調味岩岩好 唔會過鹹。

羊架配焦糖紅酒梨,羊架燒焗得岩岩好,
肉質嫩滑多汁,唔會乾柴,
羊羶味重 但唔會重到接受唔到,
紅酒梨甜甜地好解膩。

食物果然質素好高,無介紹錯,
同朋友聚會約食飯,
依到都係一個好好嘅選擇,
環境舒適 食物又好味。
2018-08-01
2018-08-17 161 浏览
在網上見到介紹「只需每位享用一主菜或套餐,則可以以$78優惠價加配海鮮放題。」,之前來過這餐廳,覺得不錯,第二次滿懷期待帶新朋友到場一試。各人先叫一份主菜再加$78的海鮮放題,朋友覺到海鮮不錯,但只有蝦、蜆、蟹腳和珍珠貝,款式比較少。用餐時間90分鐘。叫了3次海鮮「放題」後,每次叫的分量一次比一次少,每次大概有六至八隻蝦、蜆、貝。準備叫第4輪的時候,唔知老闆還是吊詭的語氣說:「最後一輪啦喎!」不是$78海鮮放題嗎?「放題」的意思不是在餐廳的「任食」、「吃到飽」的營業制度嗎?為何在第四輪就是最後一次?難道我理解錯誤嗎?「$78海鮮拼盤」一共叫了四盤,等於每人加$78有一份海鮮拼盤,分量大概是每款6-8隻,是否「放題」就見人見智!

2018-08-17 966 浏览
元朗雞地近呢幾年開多咗勁多嘅新餐廳 以前喺度讀書食嚟食去都係果幾間餐廳 依家嘅中學生真幸福 不過唔緊要依家出嚟食番夠本 哈哈呢間餐廳Darci by Aldou 入面裝修得好簡約 用上微微嘅黃燈 白色牆 掛畫同埋雲石枱 營造小清新嘅感覺 咁既環境真係一杯茶 足以令到客人唔想走叫咗個二人餐 有餐湯餐包 小食 意大利飯同埋主食 仲有嘢飲 餐湯係南瓜湯 南瓜味幾出 而且仲有南瓜蓉喺入面 幾足料餐包係熱辣辣 再加上黑醋同橄欖油 食落夠開胃蝦餅有泰式嘅味道 外面炸到脆 入面係爽口鮮味嘅蝦膠 仲有爽口嘅魷魚粒虎蝦忌廉鹹蛋黃意大利飯 虎蝦有兩大隻 而且已經預先開邊 食起嚟幾方便 肉質彈牙香口 意大利飯煮得軟硬適中 加上咸香嘅鹹蛋黃粒同香濃嘅忌廉汁 竟然出奇地夾 而且好惹味蜜汁咸豬手 係今餐最滿意嘅菜式 豬皮唔係脆個種 但係塗滿咗香甜嘅蜜糖 食落可以中和番豬肉既鹹味 豬肉唔太鹹同唔韌 好食 配上香烤菠蘿同埋薯仔沙律 可以一解油膩感 燒咗嘅新鮮菠蘿甜道更加提升 成個豬手既組合簡直係絕配

叫咗個二人餐 有餐湯餐包 小食 意大利飯同埋主食 仲有嘢飲

餐湯係南瓜湯 南瓜味幾出 而且仲有南瓜蓉喺入面 幾足料

餐包係熱辣辣 再加上黑醋同橄欖油 食落夠開胃

2018-08-15 747 浏览
元朗素來以美食聞名,我猜想是托賴於租金相對較「合理」的原因,因此吸引了不少有心思、有誠意的良心隱世食店進駐此區。大早前食過元朗一間叫Aldou 的西餐廳,舒適的田園風格裝潢和別出心裁的食物,大為驚豔。最近一次和男友晚餐時段經過「雞地」,看見一間名為Darci By Aldou,不知是否有關聯,風格也是走清新田園風,不過感覺好像更高檔次,肚餓的時候也不多作深究了,晚餐就鎖定了這一間餐廳了。平日晚上生意非常不錯,沒有訂位只好耐心排隊,幸好只是大概等了20分鐘便能入座。患有選擇困難症的我喜歡跟隨set manu點餐,Darci的$388的夏日二人晚餐以價錢和食物選擇來看,算是非常不錯,最重要是省略了需要花精神去決定「食咩好」的難題,恩物也。一邊品嚐是日餐湯的南瓜忌廉濃湯和椰菜花忌廉湯,南瓜香味特別香濃,再仿效意式吃法,餐包點橄欖油和黑醋,但與眾不同的是將常見的軟軟餐換成Pita Bread 皮塔餅,很有新意。前菜是香茅白酒煮鮮大蜆,白酒香茅祛腥而且帶出了蜆肉的鮮味,蜆肉鮮甜得誇張,精華還流進了白酒湯汁裏面,忍不住兩個人一人幾口把湯汁也瓜分了。以前很怕吃墨汁意粉,一是因為有過齒頰留「腥」的黑暗

香茅白酒煮鮮大蜆

北海道帶子魷魚筒墨汁意粉

以前很怕吃墨汁意粉,一是因為有過齒頰留「腥」的黑暗回憶,二是因為吃這道菜後,牙齒嘴唇均會被染黑,無一幸免,好不尷尬。眼看周圍的大部分食客都點了北海道帶子魷魚筒墨汁意粉,而且面露滿意表情,也就勇敢地豁出去了。吃第一口立刻放心了,非但沒有腥味,香味更是非常誘人,而且意粉韌度剛好,魷魚筒和帶子的味道和軟韌度也是掌握得非常好。這道主菜很推薦給哪些和我一樣曾經都很害怕墨汁意粉的朋友們。

相比墨汁意粉和蜆,牛排本身並沒有令我特別驚喜,但對其味道還算滿意的。

元朗確實有不少令人喜出望外的餐廳,包括Aldou 的這兩間餐廳(不知道是不是同一個老闆的),一間很隱世的車仔麵,隱者般的壽司店,還有好幾間一時想不起它們名稱的食店,容我日後再續一介紹吧。
香茅白酒煮鮮大蜆
北海道帶子魷魚筒墨汁意粉
2018-08-12 122 浏览
今日難得約左呀哥食飯,所以book咗係元朗Darci食飯。book左七點半,點知去到話要去到8:00先食得,咁唯有等下啦,點知等到八點又話要再等下。安排都真係幾亂,最後等到八點半終於可以入去食。不過心情冇曬。覺得餐廳嘅時間安排同服務態度可以更加好嘅。都明白多人係難啲去管理。不過一樣還一樣,嘢食方面都算係唔錯嘅。三個人一個set加多多碟意粉,依到嘅份量比較細,所以唔太飽,最後食左隻豬手先啱啱好。地方細細算係幾有氣氛嘅,男女朋友黎食也不錯。價錢公道。不錯!味道都幾特別同好食。我地食左最平個個set!芬奴伏特加煮鮮蜆。份量雖然唔多,但勝在味道好夠,而且蜆新鮮,夠鮮甜!係好食的!兩個人大概都每人都可以食到六七粒! 蘑菇忌廉湯菌味幾岀,口感唔算太滑,不過食得岀食材磨碎嘅質感,如果味道再厚實小小會更岀色。虎蝦蛋黃忌廉意大利飯。個人最喜歡的,蛋黃同忌廉真係好夾,而且有淡淡嘅蝦味。好like!唯一不足係份量真係喂唔飽兩個人,多返小小就perfect!!!三個人食,每人真係得三四啖燒意大利瓜茄醬扁意粉。味道好足,而且都幾新鮮,感受到煮嘢食嘅用心!讚!!一個人食啱啱好!最後食埋個豬手。唔會酸菜用菠蘿依個配

都明白多人係難啲去管理。

不過一樣還一樣,嘢食方面都算係唔錯嘅。

地方細細算係幾有氣氛嘅,男女朋友黎食也不錯。

價錢公道。不錯!味道都幾特別同好食。

我地食左最平個個set!

芬奴伏特加煮鮮蜆。

蘑菇忌廉湯

燒意大利瓜茄醬扁意粉。

最後食埋個豬手。唔會酸菜用菠蘿依個配撘真係幾有創意,而且又真係幾夾喎。豬手雖然唔大,但肉多多,烤得幾嫩。個人很喜歡的!好食。

跟餐仲有特飲飲。我就叫咗玫瑰花茶。依種炮製方式有少少似茶木個人好鍾意。慢慢浸想飲幾多就倒幾多。

整體方面除咗服務同埋嘢食份量比較少。個人對食物味道質素方面係非常滿意的!

2018-08-10 465 浏览
元朗地頭蟲,今日帶我去鳳攸南街搵食,好多不同餐廳選擇,但今日我地先去食西餐。我地點了$388二人套餐,有前菜,主菜,餐飲或甜品原本想加$78海鮮放題,但怕食唔曬,所以下次先再黎食。香煎手打煎蝦餅手打的蝦餅爽口彈牙,吃起來較有咬口,但燶了一點。南瓜湯南瓜味道清甜,口感軟綿,南瓜味非常濃郁。麵包不是我們平時吃開那款,麵包鬆鬆軟軟,再配搭橄欖油和醋很香很好味。北海道帶子,魷魚筒墨汁意粉北海道帶子口感富彈性,最欣賞的是魷魚筒不會煮到太韌,肉質彈牙,意粉煮得剛剛好,鮮味的墨魚汁掛在意粉上面,食完滿咀都是墨汁,好尷尬呢。鮮蜆,加州鱸魚配牛油忌廉粒粒薩丁麵鮮蜆沒有沙,處理得很好,而且粒粒大粒,好鮮甜,香煎的加州鱸魚肉質細嫩,都好滑,配上牛油忌廉粒粒薩丁麵,粒粒薩丁麵口感好得意又特別。蕉糖燉蛋蛋糕&朱古力香蕉蛋糕蕉糖燉蛋蛋糕第一次食,口感幾特別,甜了一點,可能我不太喜歡吃太甜的東西,朱古力香蕉蛋糕,朱古力味比較重帶點少少香蕉味。

香煎手打煎蝦餅
手打的蝦餅爽口彈牙,吃起來較有咬口,但燶了一點。

南瓜湯
南瓜味道清甜,口感軟綿,南瓜味非常濃郁。

北海道帶子,魷魚筒墨汁意粉

鮮蜆,加州鱸魚配牛油忌廉粒粒薩丁麵

蕉糖燉蛋蛋糕&朱古力香蕉蛋糕

2018-08-10 119 浏览
行開黎雞地, 想食下西餐, 就簡呢到🤗呢到座位好舒服, 頂掛住一束束乾花襯托, 環境增添不少美感❤️我地2人簡單叫了2人套餐($388)包括頭盤-伏特加煮蜆蜆好厚肉, 加埋酒煮出更鮮香餐湯-南瓜湯好濃南瓜, 好creamy 👍🏻飯- 香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯粒粒飯都吸引哂蛋黃香味, 好特別澳洲西冷扒8oz 配燒汁叫了半成熟, 切開血水不多, 剛剛好, 還配上沙律, 薯蓉薯蓉好滑, 加上少許松露, 更香😋套裝還包括飲品2杯, 如果唔簡飲品, 還可簡甜品套餐好豐富👍🏻店員還好好服務下次仲想試下海鮮放題, $78 真係好平😝
行開黎雞地, 想食下西餐, 就簡呢到🤗

我地2人簡單叫了2人套餐($388)
包括頭盤-伏特加煮蜆
蜆好厚肉, 加埋酒煮出更鮮香

餐湯-南瓜湯
好濃南瓜, 好creamy 👍🏻

飯- 香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯
粒粒飯都吸引哂蛋黃香味, 好特別

澳洲西冷扒8oz 配燒汁
叫了半成熟, 切開血水不多, 剛剛好,
還配上沙律, 薯蓉
薯蓉好滑, 加上少許松露, 更香😋

套裝還包括飲品2杯, 如果唔簡飲品, 還可簡甜品
套餐好豐富👍🏻店員還好好服務

下次仲想試下海鮮放題, $78 真係好平😝
2018-08-09
3K
2018-08-10 92 浏览
商場的食店都試過好多間了,是晚便想到食街搵下食,見Darci都開業咁久,作為元朗人居然無試過,就試下佢啦餐牌只有一張,食物選擇不多,沒有晚餐set的,但主菜加($28)就有餐湯及普通餐飲(咖啡、特飲另外再加),價錢也算不太離地,今時今日食底雞蛋仔或珍奶都($30+)啦。八點來到依然全店滿座,坐了門口位的一張四人枱,餐具很乾淨,店內裝修簡潔,感覺還不錯。叫了一人一份主菜,加了餐湯,是晚是南瓜湯,很滑很香甜,好飲在個湯好夠熱附送的餐包,有點像印度烤餅的口感,很有咬口,配上黑醋與橄欖油,簡單美味的吃法,但只有四份一塊感覺有點空虛。鮮蜆加洲鱸魚配牛油忌廉粒粒薩丁麵($188)既然呢度出名海鮮,就點了呢款有蜆有魚嘅意粉先。蜆有八隻,隻隻肥美鮮甜,完全無砂抵讚。鱸魚煎得香口,肉嫩滑,只有少少骨非常易食,建議襯熱食,始終係海鮮,凍左都會有少少腥味的。另外薩丁麵相當特別,一粒粒看起來像珍珠般,口感彈牙,吸了忌廉汁好好味,若能加點黑胡椒或辣椒仔必定更惹味香煎孖寶虎蝦咸蛋黃忌廉意大利飯($138)阿爸點了呢款虎蝦飯,個人對蝦敏感就不予置評了。阿爸話蝦爽口,意大利飯有咸蛋黃好特別,一般都是黑松露意大利飯居多

鮮蜆加洲鱸魚配牛油忌廉粒粒薩丁麵($188)

香煎孖寶虎蝦咸蛋黃忌廉意大利飯($138)
阿爸點了呢款虎蝦飯,個人對蝦敏感就不予置評了。阿爸話蝦爽口,意大利飯有咸蛋黃好特別,一般都是黑松露意大利飯居多嘛。
凍果茶&凍檸茶
餐飲要了凍飲不用另加錢
阿爸點了餐牌上的凍芒果菠蘿茶,但聽到店員同隔離枱講話無芒果,轉左另一款水果(沒聽到是甚麼),我估變成菠蘿茶?飲落無乜水果味,但夠凍也抵讚了
自己要了檸茶,雖然餐牌上寫住無“不設檸檬類飲品”,但店員好好咁話有得點,落完單先記得無講話走甜,點知店員好醒目咁自動走左甜,勁
雖然無乜茶味,但都係個句,夠凍就抵讚了。

今晚有成三十幾度,門口位真係偏熱嘅,雖然店內有好多風扇,但都無停過留汗,沒法啦,我同阿爸都係極怕熱之人
坐內一點應該無咁嘅問題,因為唔覺其他食客有留汗。

食物有水準的,但份量有點少不太飽,正好留肚食甜品,附近開多左咁多新店,係時候掃下街先
2018-08-02
元朗雞地愈黎愈多好野食,最緊成日見到元朗有西餐下午茶放題,原來係Darci,但次次時間都夾唔岩,唯有黎食Dinner。鋪頭裝修好靚,門口有好多植物同乾花,仲有張木凳,鋪入面以白色為主,好有情調晚餐既套餐有三款,另外亦都可以單叫,或者加78有海鮮放題,不過因為下午食左小小野,於是叫左388二人餐跟餐有湯有麵包,不過小食蝦餅反而上先,即炸熱辣辣,唔似泰國菜既蝦蝦咁陣牙爽口,而係比較淋好軟身,都幾好味依隻豬手應該有我塊面咁大,配薯仔沙律同燒菠蘿,豬手上面塊皮好脆有蜜糖味,啲肉相對比較咸,但夾埋菠蘿又意外好味,旁邊蜜糖芥末醬都同豬手好夾另外一款係咸蛋黃虎蝦意大利飯,唔係好大碟,但有忌廉同蛋黃,都幾飽最後可以要餐飲或者甜品,甜品有蛋糕或者雪糕,不過豬手同意大利飯實在太飽,所以叫左餐茶,埋單四百蚊左右

最後可以要餐飲或者甜品甜品有蛋糕或者雪糕,不過豬手同意大利飯實在太飽,所以叫左餐茶,埋單四百蚊左右

2018-08-06
👫今次嚟到元朗食西餐,有格調嘅裝修加埋小蠟燭,都幾浪漫㗎☺️一一一一一一一一一一一一一一🔻夏日系列東南亞海鮮二人套餐 <$388>▫️#芬奴伏特加煮鮮蜆蜆有十幾隻,份量都幾多☺️隻隻都好鮮甜,都幾大隻㗎🙆🏻‍♀️食落爽口無腥味,而且啲湯好清甜😆▫️#餐包餐包有橄欖油加黑醋可以蘸嚟食😄▫️#餐湯餐湯係野菌湯,好重菇味,都幾濃稠👍🏻▫️#北海道帶子魷魚筒墨汁意粉超香嘅意粉,墨魚汁勁多😍帶子大大粒,好新鮮❤️仲有蟹籽增加口感,不過食到後期有啲油膩🙁▫️#澳洲西冷扒8安士配燒汁嗌左5成熟,好有牛味🧐不過勁多筋,可能咁啱係嗰個筋位😕味道一般,但勁難切同咬到牙較都軟☹️反而啲薯蓉幾出色,好好味😳▫️#檸檬蜜糖梳打 <+$20>飲落係有氣嘅凍檸蜜🤓▫️#新鮮藍莓乳酪 <+$20>係新鮮水果榨出嚟,好清新,酸酸甜甜咁,仲飲到果肉添😝一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️10% Service Charge
👫
今次嚟到元朗食西餐,有格調嘅裝修加埋小蠟燭,都幾浪漫㗎☺️

🔻夏日系列東南亞海鮮二人套餐 <$388>
▫️#芬奴伏特加煮鮮蜆
蜆有十幾隻,份量都幾多☺️
隻隻都好鮮甜,都幾大隻㗎🙆🏻‍♀️
食落爽口無腥味,而且啲湯好清甜😆

▫️#餐包
餐包有橄欖油加黑醋可以蘸嚟食😄

▫️#餐湯
餐湯係野菌湯,好重菇味,都幾濃稠👍🏻

▫️#北海道帶子魷魚筒墨汁意粉
超香嘅意粉,墨魚汁勁多😍
帶子大大粒,好新鮮❤️
仲有蟹籽增加口感,不過食到後期有啲油膩🙁

▫️#澳洲西冷扒8安士配燒汁
嗌左5成熟,好有牛味🧐
不過勁多筋,可能咁啱係嗰個筋位😕
味道一般,但勁難切同咬到牙較都軟☹️
反而啲薯蓉幾出色,好好味😳

▫️#檸檬蜜糖梳打 <+$20>
飲落係有氣嘅凍檸蜜🤓

▫️#新鮮藍莓乳酪 <+$20>
係新鮮水果榨出嚟,好清新,酸酸甜甜咁,仲飲到果肉添😝

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2018-08-07 84 浏览
元朗區單單是鳳攸街一帶已有廿多三十間餐廳 (可能更多),所以晚餐的選擇可真多. 這次就試試Darci by Aldou的水準如何呢! 餐廳空間不算太大,但桌與桌也有適當距離,加上暗黃的燈光,是幾有情調的~ 二人晚市套餐有3款價錢選擇,分別是$388, $528 & $578,初次到來,小試牛刀,選$388 最便宜的一款就對了! 南瓜湯& 麵包 南瓜湯熱度十足,而且相當Creamy,配上麵包來吃就最適合不過~ 芬奴伏特加煮鮮蜆 蜆肉鮮甜且大大隻,滲有淡淡的酒味,每人分吃5-6隻,份量十足~ 香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯 虎蝦肉爽口彈牙,配上現在大熱的鹹蛋黃來弄製意大利飯,估不到都幾搭配,鹹香惹味~ 蜜糖焗製德國豬手配燒鮮菠蘿片 下單時預先要求豬手切件上,這樣可以省卻自行切豬手的時間,更方便享用. 外皮有甜甜的蜜糖味,豬手肉質軟腍不會過鹹; 感到飽膩時也可吃片甜甜的燒菠蘿,有消膩作用~ 熱情果菠蘿茶 (是日餐飲) 這款跟餐特飲不用額外加錢的,實在超值~ 酸甜的水果茶作為餐後飲品就剛剛好! $427 (連加一) 就能享用一頓豐富的2人晚餐,住在元朗的

南瓜湯& 麵包

芬奴伏特加煮鮮蜆

香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯

蜜糖焗製德國豬手配燒鮮菠蘿片

熱情果菠蘿茶 (是日餐飲)

$427 (連加一) 就能享用一頓豐富的2人晚餐,住在元朗的朋友不妨一試!

元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號

黎雞地食西餐我次次都食Aldou 🤤環境裝潢好有taste ,食物又非常高質,係我同女友最愛餐廳之一💯叫左個海鮮2人餐面包 香軟好吃🤤仲有橄欖油+黑醋南瓜濃湯😋香滑好飲泰式燒海鮮拼盤🤪🦐🦀🦑🐟包羅萬有我最愛個烤魷魚,烤得剛剛好😋😋燒蠔都好唔錯,鐘意佢個汁北海道帶子魷魚筒墨汁意粉🔥睇相都流口水,呢個真心好味😋鮮蜆驢魚+cream sauce粒粒面🐟材料新鮮,調味令整道菜更上一層樓😋😋😋佢個cream sauce 好多層次,配上峴肉,驢魚,真係好好味😘Passion fruit + pineapple tea 為晚餐帶來一個refreshing ending 💕Thanks Aldou for such a great night with all those outstanding dishes ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Try next time for this $78 special offer !!

叫左個海鮮2人餐

面包 香軟好吃🤤仲有橄欖油+黑醋

南瓜濃湯😋香滑好飲

泰式燒海鮮拼盤🤪🦐🦀🦑🐟包羅萬有
我最愛個烤魷魚,烤得剛剛好😋😋燒蠔都好唔錯,鐘意佢個汁

北海道帶子魷魚筒墨汁意粉🔥
睇相都流口水,呢個真心好味😋

鮮蜆驢魚+cream sauce粒粒面🐟
材料新鮮,調味令整道菜更上一層樓😋😋😋

Passion fruit + pineapple tea
為晚餐帶來一個refreshing ending 💕

2018-07-30
2018-08-03 132 浏览
雞地既餐地一向多餐廳,而且隔半年就會換新,好多時都有唔錯既餐廳。今次食既係Darci by Aldou。佢有間分店係元朗劇院個邊,外邊裝修都幾靚幾吸引,今次就一於去試下星期三既7點,早少少食,餐廳只有一枱客人。枱用上雲石圖案設計,整體色調令人覺得好舒服。我地兩個人叫左$388 夏日系列東南亞海鮮二人套餐。套餐可以係主菜3選1,同飯意粉2選1。我地揀左 芬奴伏特加煮蜆+香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯+澳洲西冷扒,餐飲係熱情果菠蘿特飲。今日既餐湯係南瓜湯,配上彼得包同醋。熱情果菠蘿特飲值得一試,配埋薄荷葉幾清新。第一道菜係煮蜆,煮蜆既湯汁超級鮮味D蜆都洗得好乾淨,而且都算大隻,總共10隻,份量同味道都好好第二道菜係虎蝦蛋黃Risortto,今次兩隻蝦都煎得好香,如果咸番少少同大隻d就好喇!不過蛋黃Risortto就幾特別,有種中西合壁既感覺。第三道係西冷扒,喱個西冷就一般般啦,反而佢既配菜薯蓉就幾驚喜,因為係撈左少少黑松露,喱個好味食完之後見到隔離枱點左蜜糖豬手,都好大隻下,好似好好味,下次會黎試下!整體黎講喱間餐廳係坐得好舒服,而且佢個餐其實算抵食,指定日子仲可以+$78有海鮮放題,不

今日既餐湯係南瓜湯,配上彼得包同醋。

熱情果菠蘿特飲值得一試,配埋薄荷葉幾清新。

第一道菜係煮蜆,煮蜆既湯汁超級鮮味

整體黎講喱間餐廳係坐得好舒服,而且佢個餐其實算抵食,指定日子仲可以+$78有海鮮放題,不妨黎試試

2018-08-01