2018-08-23
今次入咗元朗搵食,呢間嘢其實係喺fb d post 見到佢有個下午茶放題吸引入去睇先...睇啲相覺得好吸引,我係一名打工仔,下午茶時段仲要番工嘅時間,冇得試,唯有夜晚入去食個dinner...抱著一個用正價食dinner一定有質素過用優惠價食下午茶放題自我安慰嘅心態去食啦......本身打去book定先,但full booking....唯有walk in碰碰運氣......的確真係冇位俾到我地.....不過負責人問我哋介唔介意坐出面,我當然唔介意,好彩嗰日晏就落完雨,而且有個吹風機喺後面,其實都唔係好熱!今次點咗個二人set......首先飲番個忌廉湯配薄餅,塊薄餅好軟又夠熱,點忌廉湯或者黑醋檻欖油都好夾!頭盤要咗個香煎手打鮮蝦餅,好彈牙又香口....配埋泰式甜酸醬,好味!到主菜我哋叫咗香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯,呢個飯冇得頂,飯身唔似平時嗰隻咁淋,有少少硬,食起嚟唔會太一pack pack....當我以爲碟飯咁細唔夠食,另一個主菜就已經上枱...就係德國豬手配燒菠蘿,隻豬手勁大隻,差唔多有四個拳頭咁大,而且芥末醬唔濃烈,易入口,又中和到豬手嘅肥膩,最估唔到係個燒波蘿好鮮甜多汁
今次點咗個二人set......首先飲番個忌廉湯配薄餅,塊薄餅好軟又夠熱,點忌廉湯或者黑醋檻欖油都好夾!頭盤要咗個香煎手打鮮蝦餅,好彈牙又香口....配埋泰式甜酸醬,好味!到主菜我哋叫咗香煎孖寶虎蝦咸香蛋黃忌廉意大利飯,呢個飯冇得頂,飯身唔似平時嗰隻咁淋,有少少硬,食起嚟唔會太一pack pack....當我以爲碟飯咁細唔夠食,另一個主菜就已經上枱...就係德國豬手配燒菠蘿,隻豬手勁大隻,差唔多有四個拳頭咁大,而且芥末醬唔濃烈,易入口,又中和到豬手嘅肥膩,最估唔到係個燒波蘿好鮮甜多汁!
總括嚟講,今餐係又好味又抵食,但真係要記得book位,唔係就去到好大機會失落而回!