2019-10-11 199 浏览
「K11 Musea」自從開幕過後都聽唔少好多朋友講話好靚好Grand,今日終於的起心肝去行下,果然聞不虛傳,裡面除左有好多見開既大Brand,仲有好多好有特色既人氣過江龍、話題性極高既品牌。當中必須要介紹既就係呢間主打天然素食者必愛既CAFÉ「DAMA」。聽老闆講其實呢個名既由來,係源自「大媽」直譯,原意係想有種搞鬼、幽默感,而且店鋪設計正正首尾呼應呢種玩味既感覺。除左招牌全素軟雪糕之外,仲有一系列輕食、冷壓果汁、蛋糕,滿足哂你唔同慾望!👇📌Single Favour Soft Serve with Cone - $42▪ Red Dragon Fruit▫ 首選推介一定要試呢個「紅肉火龍果軟雪糕」,重點係用上80%新鮮菲律賓紅火龍果肉,裡面全部都係粒粒既火龍果籽。我有諗點解唔係白肉果隻火龍果?老闆話因為紅肉比較健康,用既係天然顏色,絕對無落色素,望落都特別搶眼啦,而且成本比白肉貴好多,但價錢都只係賣緊$42,真係超抵食呀!📌Double Favour Soft Serve with Cone - $48▪ Red Dragon Fruit▪ Oatly milk▫ 而Max
「K11 Musea」自從開幕過後都聽唔少好多朋友
講話好靚好Grand,今日終於的起心肝去行下,
果然聞不虛傳,裡面除左有好多見開既大Brand,
仲有好多好有特色既人氣過江龍、話題性極高既品牌。
當中必須要介紹既就係呢間主打天然素食者必愛既
CAFÉ「DAMA」。聽老闆講其實呢個名既由來,
係源自「大媽」直譯,原意係想有種搞鬼、幽默感,
而且店鋪設計正正首尾呼應呢種玩味既感覺。
除左招牌全素軟雪糕之外,仲有一系列輕食、
冷壓果汁、蛋糕,滿足哂你唔同慾望!👇

▪ Red Dragon Fruit
▫ 首選推介一定要試呢個「紅肉火龍果軟雪糕」,
重點係用上80%新鮮菲律賓紅火龍果肉,
裡面全部都係粒粒既火龍果籽。我有諗點解
唔係白肉果隻火龍果?老闆話因為紅肉比較健康,
用既係天然顏色,絕對無落色素,望落都特別搶眼啦,
而且成本比白肉貴好多,但價錢都只係賣緊$42,
真係超抵食呀!
▪ Red Dragon Fruit
▪ Oatly milk
▫ 而Max既雪糕筒每日只有兩種味道,
今日就係燕麥奶同火龍果口味,
而佢地既雪糕絕對係無混加蛋奶成份,
所以食起上黎特別清爽,完全唔會膩既感覺。
佢地既雪糕仲有個位要大讚佢地既保持冷凍既
效果好高,到我影完哂相後都仲係keep到非常凍,
仲有煙噴出黎。同埋出面果d市面雪糕好多都做到
過多空氣,而佢地係好結實,非常均真!
📌Soup & Wrap
▪ Mushroom Soup - $38
▫ 試完招牌雪糕當然唔例外要試下佢地既輕食啦,
點左個「忌廉蘑菇湯」,佢地湯底味道比較清香,
蘑菇味相當濃厚,每啖都食到蘑菇粒,口感十足。
質感唔係果皇好Creamy既,不過味道就相當唔錯。
▪ Wasabi Tofu Wrap - $58
▫ 自家製既亞洲風餅捲有三款口味,我就揀左呢個
「日式芥末豆腐捲」,配料相當豐富,混合左枝豆、
豆腐、牛油果粒、雜菜、紅蘿蔔絲、車厘茄、
蜜糖芥末醬,食起上黎味道清新,健康又飽肚!
2019-10-10
$100 (宵夜)
  • 雙味軟雪糕筒
  • 紅肉火龍果軟雪糕
  • 日式芥末豆腐捲
  • 忌廉蘑菇湯
雖然近日坊間因政治氣氛影響,有不少酒店食肆大吐苦水,但無損人氣火熱的K11 Musea,各間型格食肆,紛紛成為打卡熱點,人頭湧湧,好不熱鬧。而商場內設戲院,附近的食肆當然受惠,若然有質素的,更加不得了。當年一口氣鯨吞20球 regular 雪糕的豪氣已不復見,但鍾愛雪糕的程度,卻是絲毫沒有減退。位處戲院旁邊的「DAMA」,正正是雪糕迷及愛飲食健康朋友的不二之選。招牌鮮果烏龍茶($45) DAMA House Fruit Tea 烏龍茶底味道濃郁,加入各色水果,令茶味更添芳香,有種冰涼透心的感覺,真好。神石榴汁($62) Pomegranate Juice 意猶未盡,再追加一杯邊行邊飲,神石榴自己買都好貴,而且搾汁好麻煩,家陣都不過60蚊左右,真係好合理,呷一口,的確清新甜美。雙味軟雪糕筒($48) Double Favour of server with cone 店方名物,每天都有不同味道的配搭,而今次係紅肉火龍果配呂宋芒果,最難得係沒有添加任何乳類,雖然食落有點結實,但依然保留滑膩的質感,每口都彷彿吃著果肉,確實是真材實料,就算近50蚊依然覺得物有所值。

招牌鮮果烏龍茶($45)

DAMA House Fruit Tea

神石榴汁($62)

Pomegranate Juice

雙味軟雪糕筒($48)

韓式江南素菜捲($58)

Gangnam Avocado Wrap

每件都是即場包紮,有沙律菜、溫室荳苗及冬菇,再混入韓式醬汁然後包好,健康而且充滿韓風,口感清爽。

紅菜頭湯($38)

Beetroot Soup

至於配素菜捲,莫過於來一杯紅菜頭湯,飲的時候要小心,因為真係好熱辣辣,喝起來反而不太覺得有紅菜頭的味道,倒是有點似什菜湯。

聽聞店方會不斷推出新口味雪糕,絕對值得大家期待。

2019-10-10 120 浏览
/DAMA🇭🇰/#sa雪糕篇 #sa尖沙咀篇 #sa純素系列➖➖➖一直都想去尖沙咀新開嘅K11 musea 終於抽到時間去啦🙊嗰邊除左打卡都有幾多食店 不過淨係試左呢間味道幾特別有紅火龍果、oatly milk仲見到有款黑色唔知咩味呢但今日就得兩款(紅火龍果、芒果)所以同朋友每人分別叫一款 🤟🏼覺得都幾大杯 幾抵食~➖➖➖1️⃣紅火龍果雪糕筒 $42無論係顏色定形狀都好靚😆呢個係朋友食 但我都有試一啖!食到有紅火龍果籽 口感唔錯而且味道幾濃 唔會好甜😆感覺有少少似smoothie 味道同平日嘅紅火龍果一樣口感都頗順滑 平時嘅雪糕都加左幾多奶 會快溶呢個唔會好快溶 可以慢慢食都得!呢個感覺清新過芒果🥭而且感覺特別啲➖➖➖分數:7.5/10➖➖➖2️⃣芒果雪糕筒 $42呢個芒果味都幾出 會較紅火龍果甜少少食落似芒果乾嘅味(隔離枱都有同感)但都不錯 味道同樣天然個人會偏好紅火龍果多啲!而個cone 粉紅色的 幾吸睛都頗香脆 不過無咩味嘅~➖➖➖分數: 7/10➖➖➖⭐️如果想試曬兩款可混味 $48下星期繼續介紹另一間雪糕🍦➖➖➖📍DAMA尖沙咀梳士巴利道18號Victoria DocksideK11
/DAMA🇭🇰/
#sa雪糕篇 #sa尖沙咀篇 #sa純素系列
一直都想去尖沙咀新開嘅K11 musea
終於抽到時間去啦🙊
嗰邊除左打卡
都有幾多食店 不過淨係試左呢間
味道幾特別有紅火龍果、oatly milk
仲見到有款黑色唔知咩味呢
但今日就得兩款(紅火龍果、芒果)
所以同朋友每人分別叫一款 🤟🏼
覺得都幾大杯 幾抵食~
1️⃣紅火龍果雪糕筒 $42
無論係顏色定形狀都好靚😆
呢個係朋友食 但我都有試一啖!
食到有紅火龍果籽 口感唔錯
而且味道幾濃 唔會好甜😆
感覺有少少似smoothie
味道同平日嘅紅火龍果一樣
口感都頗順滑
平時嘅雪糕都加左幾多奶 會快溶
呢個唔會好快溶 可以慢慢食都得!
呢個感覺清新過芒果🥭
而且感覺特別啲
分數:7.5/10
2️⃣芒果雪糕筒 $42
呢個芒果味都幾出
會較紅火龍果甜少少
食落似芒果乾嘅味(隔離枱都有同感)
但都不錯 味道同樣天然
個人會偏好紅火龍果多啲!
而個cone 粉紅色的 幾吸睛
都頗香脆 不過無咩味嘅~
分數: 7/10
紅火龍果雪糕
芒果雪糕
紅火龍果雪糕
2019-10-08 609 浏览
一提起 K11 Musea,這大紅大紫的純素軟雪糕絕對是 No. 1 必試!相比其他的長龍店如 Chatterbox  / Avobar,平日正值晚餐時間(不是晚餐後)的人龍尚算合理,就去了排隊幫襯。首次到訪,第一目標清晰明確是 DAMA 的紅肉火龍果全素 (Vegan) 軟雪糕;沒加蛋和奶的雪糕有點難想像,但這裡的出品有著濃濃果味、口感豐腴香滑,配上香脆甜筒,非常出色好吃!淨味$42,雙味$48,下次要再試呂宋芒/燕麥/椰子味。

2019-09-18
用餐优惠
試食活動
2019-10-06 349 浏览
DAMA K11 Musea呢個商場真心好靚!有好多新開嘅食店,包括呢間雪糕店,佢哋特別之處就係啲雪糕係vegan,啱晒啲對蛋奶有過敏嘅人。佢地一共有四款口味(紅火龍果、芒果、燕麥奶、竹炭椰子可可),第一次7點幾到已經賣剩兩款口味,第二次得翻一隻芒果 $42好香好真實嘅芒果味!未試過食到有雪糕可以咁香芒果,隻芒果味好似芒果乾嗰隻,好明顯食得出係真係好真實芒果去整。不過就有少少偏甜,甜得有啲誇張,如果唔鍾意食甜嘅就未必食得曬。味道: 4.4/5性價比: 4/5
DAMA

芒果 $42
味道: 4.4/5
性價比: 4/5

芒果
芒果
2019-10-06 255 浏览
🍦Vegan Ice cream 🍦.dragon fruit x mango 全港第一間純素雪糕店,標榜沒有奶,添加任何色素加甜味劑,雪糕嘅顏色全天然,生果來自菲律賓紅肉火龍果和呂宋芒,真係用新鮮火龍果做見到黑色嘅火龍果籽,真材實料,雪糕好滑好fresh ,個cone更係用燕麥做,脆卜卜,食得健康食得開心,食完都唔會覺得好guilty 🤣
🍦Vegan Ice cream 🍦
dragon fruit x mango
2019-10-04 288 浏览
嚟到新開無耐嘅 【K11 Musea】,眼見大部份食店都排晒長龍包括今次嘅目標【DAMA】。色彩鮮艷嘅扭紋雪糕真係睇見都想食呀原本想試呂宋芒+火龍果,可惜當日只有火龍果同埋燕麥奶口味燕麥奶唔係我杯茶,唯有單點火龍果啦~無雞蛋同牛奶成份嘅「純素雪糕」都係第一次食,用真材實料紅肉火龍果製成,每一啖都食到火龍果籽,口感都幾得意與其話係雪糕,個人覺得佢似雪糕+雪葩嘅混合版多D入口感覺到雪糕嘅滑,同埋雪葩嘅清爽,配搭清甜嘅火龍果整體好fresh$42大大杯,好食之餘又可以影相呃like,乜都抵晒啦
包括今次嘅目標【DAMA】。

色彩鮮艷嘅扭紋雪糕真係睇見都想食呀
原本想試呂宋芒+火龍果,可惜當日只有火龍果同埋燕麥奶口味
燕麥奶唔係我杯茶,唯有單點火龍果啦~

與其話係雪糕,個人覺得佢似雪糕+雪葩嘅混合版多D

$42大大杯,好食之餘又可以影相呃like,乜都抵晒啦
火龍果軟雪糕
火龍果軟雪糕
最近去左行新開嘅K11 Musea,經過呢間DAMA發現佢係之前喺中上環嗰間果汁店,依家喺度就主要賣素食、甜品。見個裝修幾精緻,就入左去試吓佢哋嘅純素雪糕我就試左呢款純素雪糕筒,係火龍果溝芒果味,雖然冇奶嘅成分,但食落非常滑身,質地有少少似雪葩,鮮果味好濃。或者因為冇奶,感覺幾light,唔會膩,值得一試!朋友食佢哋連埋雞蛋仔+水果嘅款式,我冇留意到價錢,但偷食咗佢嗰個少少,啲雞蛋仔夠脆,同個雪糕都幾match。不過呢款就要等耐少少,我哋就等左差唔多十分鐘。好滿意呢度嘅雪糕,入口有驚喜。個價錢就咗睇好似唔太平,但喺呢個商場咗嘅價位其實可以接受。加試食落知佢真材實料都覺得值嘅~~

純素火龍果芒果雪糕筒

純素火龍果芒果雪糕筒
2019-10-02 220 浏览
K11 MUSEA真在太靚,個戲院又夠新,呢排成日同老公去。 次次睇完戲都會食呢間雪糕。呢間野以前好似開喺我舊公司附近,只係買生果杯同果汁🍹,依家開咗喺K11轉買雪糕,唔知點解比以前吸引左好多.....🍦兩溝軟雪糕🍦($48)真係好吸睛🍦❄️,其實由佢上個月新開, 我地應該食左5-6次, 今次終於記得影相打打卡。次次去都食佢呢個紅火龍果肉溝燕麥奶味,真心覺得正。 佢地有時會出其他味, 我食過芒果溝火龍果, 覺得麻麻,芒果味太突出。同埋有其他素食輕食,例如:沙拉,但我無興趣。希望佢哋遲啲出多啲其他食物!

🍦兩溝軟雪糕🍦($48)

次次去都食佢呢個紅火龍果肉溝燕麥奶味,真心覺得正。

希望佢哋遲啲出多啲其他食物!

兩溝雪糕
兩溝雪糕
2019-10-02 147 浏览
I remember seeing DAMA somewhere in Central before, didn’t realize it moved to K11 MUSEA, which is even a more convenient location to me. DAMA claims to serve great vegan dessert and food. I decided to try out their soft serve after a dinner.Vegan desserts often taste different from ordinary desserts due to the replacement of diary ingredients. Yet, this Red Dragon Fruit Soft Serve was absolutely fantastic and taste like a legit soft serve! Its texture was more like sorbet, and the portion was h

Red Dragon Fruit Vegan Soft Serve

Vegan desserts often taste different from ordinary desserts due to the replacement of diary ingredients. Yet, this Red Dragon Fruit Soft Serve was absolutely fantastic and taste like a legit soft serve! Its texture was more like sorbet, and the portion was huge! I felt like taking forever to finish it! Yum! The cone was great too! Crispy and chocolatey. For HKD$42, it’s definitely worth the money to give it a try. Most of the vegan desserts in Hong Kong are crazily priced. And I would love to visit again to try out their smoothie.
2019-09-30
2019-10-01 114 浏览
試左芒果味雪糕,真係以為自己食緊真芒果!老闆很好人,對雪糕有要求的小店!材料非常新鮮!用料十足!仲要「不含牛奶、無乳糖,不添加防腐劑、人工色素及化學調味料」 賣相都非常吸引!絕對對得住價錢!一定會再幫襯!
2019-10-01 222 浏览
K11 Muses 開幕,當然要先睹為快,結合了商貿、餐飲與藝術元素於一身;是尖沙咀的一個複合性新地標。行久了,是時候祭一祭五臟廟;這裡首先吸引我的是店名 - 「DAMA 大媽」,心道怎會起這樣一個怪怪的稱號?皆因老闆娘從另一角度看,她欣賞的是大媽們直率親切的性格。這是一間素食餐飲店,不但推動素食,更為環保不遺餘力;餐廳以小吃、軟雪糕及新鮮果汁為主。叫了粟米香芋湯、地瓜薯條及鹽烤百頁豆腐,薯條非油炸而是氣炸,以高速熱空氣循環系統,無需用油或只用少量油而炸出完美的食物 ,比起傳統的油炸烹調來得更潔淨、安全、健康。湯的質感像粥底般綿密,粟米香甜,芋頭粉糯,一杯兩份也覺飽肚,好味!鹽烤百頁豆腐~製法似冰豆腐,外層微脆中間鬆軟,配少許椒鹽調味,便已惹味得很。最有特色的,莫過於這個扭紋軟雪糕,每天供應兩款不同口味,是日的是新鮮火龍果及芒果;扭出清新甜美嘅軟雪糕奪目吸引,軟滑香甜,走健康路線;連雪糕筒也以竹炭做成,不含蛋奶,素食者也可安心享用;皆大歡喜!既健康、又美味;沒有不試的理由。DAMA地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411

鹽烤百頁豆腐

粟米香芋湯

鹽烤百頁豆腐~

扭紋軟雪糕

既健康、又美味;沒有不試的理由。

DAMA
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖
電話: 95272033
2019-09-28
下午茶
用餐优惠
試食活動
鹽烤百頁豆腐
粟米香芋湯
扭紋軟雪糕
近日得知尖沙咀新開了一棟大型購物商場K11 Musea, 便特地前來逛逛,看看有有什麼美食。新商場的裝修很有氣派,富時尚感,商舖的大門亦跟周圍的格調相同,融為一體。看看餐牌,有新鮮果汁,亦都有全素軟雪糕。雙味軟雪糕筒 - $48全素軟雪糕連雪糕筒是不含蛋奶成份的,每日只會推出兩款口味以及混合口味,來確保每杯雪糕的品質,非常講究。今天這杯是採用了百分百呂宋芒果,配合80%紅肉火龍果,紅黃雙色很吸睛,打卡一流,口感幼滑濃郁,健康又美味。

看看餐牌,有新鮮果汁,亦都有全素軟雪糕。
雙味軟雪糕筒 - $48

2019-09-29 75 浏览
K11 Musea 是尖沙咀最新開張的大型商場,好多新商店都紛紛入駐。今日經過見到有這間主打全素的雪糕店,十分吸引,便同朋友每人買了一杯雪糕。店舖門口裝修新穎有格調,風格可愛,絕對係打卡熱門之選。雪糕是全素的,連雪糕筒都不含任何蛋奶,很適合食素者食用,而且有多種新鮮生菓口味,味道十分清新。今日店鋪提供兩種口味,分別是紅肉火龍果味和呂宋芒口味,每杯雪糕都有80%是果肉成份,真的得天然新鮮。紅肉火龍果雪糕,顏色十分深紅色,紅肉火龍果味道濃郁,有點像雪葩的口感而又細緻滑溜。甜筒香脆可口,同雪糕味道好夾。

店舖門口裝修新穎有格調,風格可愛,絕對係打卡熱門之選。

2019-09-29 44 浏览
最近k11開了一間新的雪糕店,很多人氣網友都介紹雪糕既吸晴又好吃,當上班去到星期五,當然要好好放鬆,亦要好好獎勵一下自己😉為什麼這個雪糕會這麼有名呢?一來顏色相當鮮豔;二來這個是健康雪糕,它採用無奶雪糕,是素食者都可以吃的雪糕;三來是口味十分獨特,有火龍果、呂宋芒果🥭、黑炭椰子、以及oatly milk,還可以有混合口味,一次過嚐到兩種口味店舖門口已經放了最有名的雪糕廣告牌,除了雪糕外,亦有一些健康沙律及輕盈三文治,對於繁忙的上班一族亦是不錯的選擇,店內亦有少量座位可以用餐👇🏻單味軟雪糕 $42我本身很喜歡吃紅肉火龍果,所以今次便選擇了火龍果口味,本身以為無奶的雪糕會像雪萉,但吃下去亦很軟化,完全不像雪萉,加上雪糕內亦有火龍果籽,真的是用火龍果肉製成,真材實料,味道亦很清甜,對於不太喜歡甜點的我亦覺得很好吃😋朋友就叫了一個黑炭椰子🥥味,其實一直都不知道黑炭是什麼味,或者應該是沒有味道,而朋友說只吃到椰子味,但外表是黑色的雪糕還是第一次看到!🤩下次應該會再嚐試芒果🥭味😋

👇🏻單味軟雪糕 $42

下次應該會再嚐試芒果🥭味😋