🍦無牛奶純素軟雪糕 K11 Musea打卡必備🥭
有時會轉唔同口味嫁 可以留意下✨
但必試嘅一定係招牌火龍果MIX芒果🥭😍
老闆仲過嚟同我地介紹80%成份嘅果肉😲
用咗菲律賓紅肉火龍果芒果 全部係天然味道
無諗過texture咁滑 唔會似沙冰芒果味超濃好似食咗食個芒果🥭
嚟自意大利頂級開心果 配埋豆奶好夾👍🏻
🍳咸蛋黃心太軟都係第一次見流心效果好出味道好濃有驚喜 唔會太甜
鹽烤百頁豆腐 好彈牙有陣好香嘅胡椒味❤️

用咗菲律賓紅肉火龍果芒果 全部係天然味道
無諗過texture咁滑 唔會似沙冰
芒果味超濃好似食咗食個芒果🥭

嚟自意大利頂級開心果 配埋豆奶好夾👍🏻
DAMA心太軟 (咸蛋黃)

🍳咸蛋黃心太軟都係第一次見

📍DAMA
尖沙咀K11 Musea 4樓411號舖
2019-12-10
雙味軟雪糕筒
<DAMA>📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea 4樓411號舖有冇人同小編一樣特別中意冬天食雪糕?🤣因為可以慢慢品嚐 唔會溶得咁快食得咁狼狽哩間雪糕店係最近嘅大熱 相信大家都可能聽過小編終於都去咗試吓佢地主打嘅vegan雪糕🍦今次分別試左火龍果同開心果豆奶軟雪糕筒火龍果味好fresh好特別 會食到好多火龍果籽不過小編個人比較喜歡新出嘅開心果mix豆奶味🤤無落牛奶但個雪糕都好creamy 開心果味好出👍🏻另外仲試左2個素菜捲 兩款都比較清淡健康最後食左個班蘭心太軟 一切開好香 流心效果好好不過略嫌個餅皮硬左少少 如果淋身啲會再正啲😛
<DAMA>

另外仲試左2個素菜捲 兩款都比較清淡健康

最後食左個班蘭心太軟 一切開好香 流心效果好好

不過略嫌個餅皮硬左少少 如果淋身啲會再正啲😛
2019-12-10 51 浏览
先謝謝DAMA, 送給我霸王餐-飲品2杯。K11 Musea是一個新商場,很久無見香港有咁靚既商場。DAMA位於4樓,到達後見到門口很多人排隊,客人比較多吃雪糕,黑色的雪糕,真是第一次見店員說飲品有2個款式可選擇,招牌鮮果烏龍茶及士多啤梨洛神花茶。我們各選一杯,可以試不同口味招牌鮮果烏龍茶($45)-香濃烏龍茶味,配搭上橙、蘋果、士多啤梨,清新可口,不太甜,很解渴士多啤梨洛神花茶($45)-洛神花味微酸,配上香甜的士多啤梨,味道比鮮果茶淡,適合喜愛淡口人士。下次來一定要試試雪糕,樣子太特別了
先謝謝DAMA, 送給我霸王餐-飲品2杯。

士多啤梨洛神花茶

招牌鮮果烏龍茶

下次來一定要試試雪糕,樣子太特別了
2019-11-30
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
用餐优惠
試食活動
士多啤梨洛神花茶
招牌鮮果烏龍茶
2019-12-10 25 浏览
🍦純素雪糕𝔻𝔸𝕄𝔸🍦深夜放個甜品照😝剛進駐K11 Musea既呢間雪糕店,主打純素雪糕,即係唔用以下材料做雪糕👉🏻❌無蛋🥚❌無奶🥛絕對適合素食人士服用😂🥭火龍果+芒果mix ($48)👉🏻絕對係比佢咁鮮豔既顏色吸引左黎打卡😍火龍果味雖然唔算太突出,但佢真係有火龍果籽,好似食緊真生果咁😂而芒果味相對突出同較香,我自己都幾鍾意!👍🏻
🍦純素雪糕𝔻𝔸𝕄𝔸🍦

深夜放個甜品照😝

剛進駐K11 Musea既呢間雪糕店,

主打純素雪糕,即係唔用以下材料做雪糕👉🏻

❌無蛋🥚
❌無奶🥛

絕對適合素食人士服用😂

🥭火龍果+芒果mix ($48)

2019-12-09 32 浏览
dama喺k11 musea開業後,一直都未有機會嘗試,今日同朋友行完新商場,食完晚飯之後,一齊去食咗一杯雪糕。呢度嘅雪糕特別在於形狀之外,中年雪糕嘅材料都係Vegan,滿足晒一眾素食者!我叫咗呢杯兩款味道嘅雪糕,包括左燕麥奶同埋開心果。燕麥奶嘅味道我一向都好鍾意,尤其係oatly燕麥奶。而呢杯雪糕嘅燕麥奶味都同我喜歡嘅味道非常相似。開心果嘅雪糕味道都有驚喜,甜甜地好過癮,估唔到開心果味嘅雪糕都可以咁好食!

近年隨著素食日漸普及,素食款式和種類亦層出不窮,雖然自己並非素食者,但不少素食的確令人喜出望外,而DAMA正是我近期最喜愛的素食餐廳。位於新開幕不久的K11 Musea,摩登時尚的店面與簇新的商場可是渾然一體,而店內更有花團錦簇的花牆背景供食客拍攝。除了招牌純素雪糕之外,亦有供應各款小食、輕食、湯、飲品和蛋糕。日式芥末豆腐卷 ($58)卷餅餅皮烘至微暖,質感厚實當中略帶煙韌,沙律菜爽脆並充分混合芥末沙律醬,酸甜清爽且帶淡淡芥末味,更沒有嗆辣感。當中亦加入青豆和豆腐,不過豆腐或因切得比較細碎,存在感亦相對薄弱。地瓜薯條 ($38)番薯條以氣炸鍋製成更加健康,比油炸乾爽而且油膩感較輕,隱約帶點甘梅酸甜。鹽烤百頁豆腐 ($38)同樣地百頁豆腐油膩感較輕,口感煙韌更富香濃豆香。雙味軟雪糕筒 ($48)雪糕每日供應口味有所不同,更可以選擇配以抹茶或竹炭等各款特色脆筒,紅肉火龍果雪糕當中混有粒粒果籽,充份展現出火龍果天然甜味;而竹炭可可椰子則更加濃厚,朱古力味伴隨一絲椰香。雙味軟雪糕水果杯 ($82)另外豆奶雪糕配上季節限定的法國栗子雪糕,豆味溫醇討喜但相比之下栗子則顯得若有若無,下次定必選擇單味

日式芥末豆腐卷 ($58)
日式芥末豆腐卷
日式芥末豆腐卷

地瓜薯條 ($38)
地瓜薯條

鹽烤百頁豆腐 ($38)
鹽烤百頁豆腐
同樣地百頁豆腐油膩感較輕,口感煙韌更富香濃豆香。

雙味軟雪糕筒 ($48)
雙味軟雪糕筒

雙味軟雪糕水果杯 ($82)
雙味軟雪糕水果杯
另外豆奶雪糕配上季節限定的法國栗子雪糕,豆味溫醇討喜但相比之下栗子則顯得若有若無,下次定必選擇單味再認真細嚐。

之前一直以為沒有蛋奶成份的雪糕絕不能媲美一般雪糕,事實上除了少了一份奶香幼滑之外,同時亦少了一份甜膩感,而質感方面卻同樣細膩,雖然並非素食者但都為之動容,成為個人最喜愛的雪糕店之一。
2019-12-07 40 浏览
終於來了DAMA但是不是吃雪糕,而是喝這裡起家的茶飲。以前在中環的時候,他家就是主力賣花茶。今天終於品嘗到了。兩杯都選擇了少糖,走冰。<招牌水果烏龍茶> ($45)少甜之後水果的甜度更自然,而且已經足夠了。烏龍茶的味道也很突出。我很怕那些太甜而且令烏龍茶的味道也沒有。裡面的水果有橙、檸檬、士多啤梨、奇異果、藍莓。<招牌士多啤梨洛神花茶> ($45)有一隻士多啤梨,洛神花茶酸酸甜甜非常可口,是無因茶的好選擇。花茶還能寧神安眠呢。
終於來了DAMA但是不是吃雪糕,而是喝這裡起家的茶飲。
以前在中環的時候,他家就是主力賣花茶。
今天終於品嘗到了。
兩杯都選擇了少糖,走冰。

<招牌水果烏龍茶> ($45)

<招牌士多啤梨洛神花茶> ($45)
2019-12-06
2019-12-07 24 浏览
第一次來到這商場,第一次走進這特色小店,被色彩繽紛又獨特的雪糕吸引著是次點了:黑色筒芒果+紅肉火龍果雪糕:有粉紅筒和黑筒選實在正!自己襯自己喜愛的色,型芒果是我至愛,味道甜度適中加埋紅肉火龍果,顏色靚,打卡一流;味道夾,火龍果有黑色小核好似真係食緊火龍果的口感,好特別!寒加熱的生果混埋,即刻心安理得覺得中和番杏仁奶latte:好好味!淡淡杏仁味加上latte很夾很美味!店鋪細細但佈置很fancy,備有影相打卡位置,座位型格慳位又方便影相推介

是次點了:
芒果是我至愛,味道甜度適中
覺得中和番

推介
2019-12-06
超人氣純素軟雪糕店 終於去咗朝聖啦😍無牛奶成分嘅純素軟雪糕成為必食打卡甜品今次同朋友一齊試下先.✨雙味軟雪糕 $48每日有兩款口味同扭紋選擇 嗰日去到冇晒竹炭椰子🥺✨紅肉火龍果配芒果🥭係最受歡迎紅肉火龍果80%都係果肉 紅色鮮艷得嚟仲食得出水果天然甜味😋口感比較實唔易融 有啲似食緊軟雪糕版本火龍果Smoothie另一款口味係✨燕麥奶配開心果 雪糕質感細滑 燕麥奶味道濃郁🥰奶味特別香濃 配意大利🇮🇹開心果 果然有驚喜啊👍🏻.✨DAMA班蘭心太軟 $40好貼心啊💓店員即場翻熱確保流心效果 一切開班蘭漿流出 好治癒心太軟少甜配方 班蘭香氣自然清新😌 減緊肥嘅女仔食得兩啖都唔怕.✨DAMA烈艷紅唇蛋糕 $42係餐廳Logo💋蛋糕係士多啤梨同蜜桃口味 切開裡面有蛋糕夾心🍰蛋糕味道唔算太甜 味道幾清新☺️自已一個人食哂都得啊.DAMA📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖
超人氣純素軟雪糕店 終於去咗朝聖啦😍

蛋糕係士多啤梨同蜜桃口味 切開裡面有蛋糕夾心🍰
蛋糕味道唔算太甜 味道幾清新☺️自已一個人食哂都得啊

DAMA
  • 雙味軟雪糕筒
今次係K11 Musea 搵到依間食純素食品的餐廳,最出名係純素雪糕,一定要試🤩每日餐廳只會提供4款口味😋,所以去之前可以留意下當天有什麼口味💕而去果日就有 火龍果+芒果 // 燕麥奶+ 開心果 這4款口味雪糕😆-雙味軟雪糕筒🍦($48)呂宋芒果💛配紅肉火龍果❤️依款雪糕賣相一流,真係好靚,十分吸晴🤤鮮豔奪目的紅肉火龍果雪糕係用80%新鮮紅肉火龍果整,真材實料,果味濃郁,但不會甜膩,真係好好食,仲會見到火龍果✌🏻籽係雪糕上🤤而金黃色的呂宋芒果雪糕同樣咁好味🥳,芒果味好突出,口感豐富,係天然芒果味,味道香甜😆,而且仲用左竹炭雪糕筒😋-雙味軟雪糕筒🍦($72)燕麥奶💕配開心果💚燕麥奶味比較清淡,有點似豆腐味,配上開心果都幾夾,開心果味好香,雪糕口感滑溜🥰,真係唔錯,鍾意開心果味的朋友一定要試食,一定會鍾意食🤩-芒果希臘乳酪杯🤗($38)依個芒果乳酪杯都好味,口感豐富,好健康👍🏻-韓式江南素菜捲🌯($58)另外,仲食左韓式江南素菜捲,味道都幾特別,有好多蔬菜絲和牛油果粒🥑材料豐富,十分開胃又吸引😍-Name🏠: DAMALocation📌:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Docksid

雙味軟雪糕筒🍦($48)
呂宋芒果💛配紅肉火龍果❤️
依款雪糕賣相一流,真係好靚,十分吸晴🤤
雙味軟雪糕筒

雙味軟雪糕筒🍦($72)
燕麥奶💕配開心果💚
芒果希臘乳酪杯🤗($38)
依個芒果乳酪杯都好味,口感豐富,好健康👍🏻
芒果希臘乳酪杯

韓式江南素菜捲🌯($58)
韓式江南素菜捲

Name🏠: DAMA
Location📌:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖(港鐵尖沙咀/尖東站 J 出口, 步行約2分鐘)
價錢💰: 雙味軟雪糕筒($48),雙味軟雪糕筒($72),芒果希臘乳酪杯($38),韓式江南素菜捲($58)

韓式江南素菜捲
2019-12-03 53 浏览
K11 musea都開左一排 終於有時間嚟朝聖 一search 有咩好食 最多人洗版就係火龍果雪糕! 嚟到點可以唔試下 .食完飯過嚟食都唔洗排隊 之前又話好多人嘅 呢度原來除左雪糕都有其他野食賣 不過雪糕先係最受歡迎 .單色軟雪糕 有幾隻味揀 而雙色係佢配好左 (芒果+火龍果)/ ( 開心果 + 燕麥奶).貪心嘅我梗係食雙色啦 可以一次試哂2隻味紅色加黃色配搭好靚 食呢個一定要食左火龍果味先 因為淡d 有淡淡火龍果嘅甜味 .而芒果一食落去就係個隻7D芒果乾嘅味 都幾甜 所以食完芒果再食火龍果就淡哂 .佢個筒都有味ga 要連埋個筒一次過食就好正😋 唔多人嘅話仲可以有位坐係度慢慢食 不過鋪頭入面太窄 雖然有打卡牆但廢事逼入去了
貪心嘅我梗係食雙色啦 可以一次試哂2隻味

佢個筒都有味ga 要連埋個筒一次過食就好正😋
2019-12-02 62 浏览
#餓豬去尖沙咀 K11 MUSEA作為新開商場入面有唔少過江龍,但係我最欣賞同埋bookmark咗好耐嘅一定係依間本土品牌兼hit爆嘅vegan純素軟雪糕🍦有得打卡之餘又夠特別🤤========================紅肉火龍果x芒果雙味軟雪糕 $48今日有四款口味,除了雪糕連雪糕筒都可以任揀顏色,個日咁啱黑色Cone就冇晒不過就有一隻之前冇見人試過嘅綠色cone🤪外型超吸引味道更加係超班🤘🏻老闆好friendly每台客人都有簡單介紹佢哋雪糕嘅特別之處😍佢話我哋知所有純素雪糕入邊都係完全冇加蛋加牛奶,想食健康啲或者有乳糖不耐症的朋友仔終於可以一嘗雪糕嘅味道啦😭💕正正因為冇蛋奶素就更加要真材實料,用水果嘅濃度佢哋補返冇彈冇奶嘅缺陷,所以雪糕用左80%果肉製作😱含有80%菲律賓紅肉火龍果果肉雪糕,味道相當清爽爽甜,入口可以食到啖啖火龍果嘅果籽🤤呂宋芒果味比火龍果味更加突出同搶戲,同樣用咗菲律賓入口嘅芒果味道清新,啖啖芒果肉甜度亦較高,兩種味mix埋食會食到芒果嘅味道更濃厚,所以我建議大家叫單味🤘🏻 比着我平時出門口食雪糕見到佢哋顏色咁鮮艷一定唔會相信佢嘅顏色同味道都係純天然不含色素
#餓豬去尖沙咀
紅肉火龍果x芒果雙味軟雪糕 $48
今日有四款口味,除了雪糕連雪糕筒都可以任揀顏色,個日咁啱黑色Cone就冇晒不過就有一隻之前冇見人試過嘅綠色cone🤪外型超吸引味道更加係超班🤘🏻老闆好friendly每台客人都有簡單介紹佢哋雪糕嘅特別之處😍佢話我哋知所有純素雪糕入邊都係完全冇加蛋加牛奶,想食健康啲或者有乳糖不耐症的朋友仔終於可以一嘗雪糕嘅味道啦😭💕正正因為冇蛋奶素就更加要真材實料,用水果嘅濃度佢哋補返冇彈冇奶嘅缺陷,所以雪糕用左80%果肉製作😱含有80%菲律賓紅肉火龍果果肉雪糕,味道相當清爽爽甜,入口可以食到啖啖火龍果嘅果籽🤤呂宋芒果味比火龍果味更加突出同搶戲,同樣用咗菲律賓入口嘅芒果味道清新,啖啖芒果肉甜度亦較高,兩種味mix埋食會食到芒果嘅味道更濃厚,所以我建議大家叫單味🤘🏻 比着我平時出門口食雪糕見到佢哋顏色咁鮮艷一定唔會相信佢嘅顏色同味道都係純天然不含色素🤭
開心果x豆奶雙味軟雪糕 $72
我要大大力pub依個新嘅開心果味💕💕😭😭佢真係真係好好味好清新,佢嗰張清香味大少少甜味真係令我好開胃食唔停口🤤同上面的一款水果雪糕mix埋之後芒果味會突出啲嘅情況唔同,mix都可以好清楚咁食得出開心果同豆奶兩隻口味🤘🏻唔記得咗提嘅係純素雪糕食落會比普通雪糕更加厚實,亦都冇咁容易會溶化口感,食落同坊間好多素食嘅雪芭完全唔同,真係一個雪糕嘅texture!
韓式江南素菜卷 $58
蔬食手捲分左三款口味,個人幾鍾意韓菜,所以依個酸酸辣辣口味嘅韓風素菜捲就最啱我🤤wrap入面有加蔬菜、牛油果粒仲有片片煙銀嘅蘑菇,個靈魂一定落咗係佢嘅韓式醬汁,入邊食得出佢用咗平時石鍋飯加上嘅韓式辣醬、香蒜仲有少少嘅蜂蜜🍯增加甜味,香辣嘅味道好令人開胃🌶
越式檬粉素菜卷 $58
食呢款越式檬粉wrap就好似真係食緊越南粉咁樣🇻🇳 今次嘅醬汁就用咗全素檸檬香茅醋汁,正正係平時食檬粉會加改個款橙橙地色嘅醬汁,一口偏酸再帶一點嘅澀🤪檬粉整得幾爽口彈牙,不過食起嚟真係會比較混亂同麻煩🤣
斑蘭心太軟 $40
聽聞係用咗少甜配方整嘅一種心太軟,對我來講一甜到依然係好高🤭第一次是斑斕口味嘅心太軟,佢食落真係好重椰子椰漿嘅香氣,而且流心嘅效果真係冇唔係講笑,一切開班蘭留心漿就流出😯
香橙朱古力蛋糕 $42
橙味幾清香,唔算係橙味好濃個種,但切開內層有嘅多層軟心朱古力就真係幫佢加曬分😆
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 DAMA (尖沙咀)
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood

2019-12-02 20 浏览
K11 Musea岩岩開果時已經經過【DAMA】,因爲當時已經預左食其他餐廳,所以就無去到食啦。【DAMA】係香港本地純素天然食物既餐廳/coffee shop。今次就試左純素軟雪糕,完全無用乳製品。我就要左紅肉火龍果同菠蘿+薑既雙色水果杯。水果雖然唔係好多,但雪糕就好大杯!紅肉火龍果好清新,完全就好似食緊原個火龍果茸一樣!菠蘿+薑超特別,薑味重、但唔辣,搭配酸酸甜甜菠蘿夠曬特別!不過如果唔鍾意薑的話唔係禁建議啦!就算純素軟雪糕完全無用乳製品,但係都好滑~~
2019-12-01 35 浏览
近期迷上DAMA Vegan IceCream 🍦;火龍果,芒果 、Soy、竹炭可可椰子⋯⋯⋯款款都清甜軟滑,Fresh得誘人😍因對這店的出品累積了信任度,對薑味沒有特別喜好的我,昨天亦嚐試了薑汁菠蘿🍍這款最新口味的🍦🤓味道配搭果然有驚喜👍 清甜帶辣既味蕾衝擊👏🏻 確是一絕,一吃愛上😋😋今日終於有時間可以比我坐低慢慢試埋這店的其他出品😉order 咗兩款流心蛋糕;斑蘭流心同鹹蛋黃流心。一刀切開透着金黄色油沙的咸蛋漿餡一湧而出,濃郁鹹香配合微脆的外皮,鹹甜脆的微妙配搭💯👍而帶有獨特香味且甜的斑蘭漿配以濕潤的蛋糕,又是另一滋味選擇。食蛋糕當然要配番杯呢度嘅飲品主打~冷榨超級果汁,全部即叫即做,用慢磨機將其壓成果汁,不經高溫殺菌,不加一滴水,原汁原味,健康有益。華哥推薦🥤無草青味的紅菜頭、雪梨、🍋汁。呢杯味道非常清新,清甜中帶點微酸😋又健康!
2019-12-01 16 浏览
-🦄DAMA-烈焰紅唇 Hkd42Rating🌕🌕🌕🌑🌑-DAMA好出名既就係個款純素軟雪糕🍦我去既個日都見到大部分既人都係點雪糕食不過我今次就冇叫到雪糕🍦反而叫左呢款看似唔多起眼既精緻蛋糕仔🍰呢款蛋糕個名好得意叫做烈焰紅唇💋其實就係士多啤梨🍓再加蜜桃🍑味既🤣蛋糕面頭既糖漿係好甜好甜 食唔出係咩味不過真係好甜🤭然後下一層就係蛋糕本體口感唔似普通蛋糕咁鬆軟但就比較實在蛋糕中間夾住左蜜桃既啫喱夾心😛😛所以整體蛋糕既層次同口感都比較豐富😌😌而味道方面 就真係好甜好甜 可能大家要有心理準備喇-
🦄DAMA

蛋糕中間夾住左蜜桃既啫喱夾心😛😛
所以整體蛋糕既層次同口感都比較豐富😌😌
而味道方面 就真係好甜好甜 可能大家要有心理準備喇
2019-11-30
18 分钟 (外卖自取)