2020-02-04 21 浏览
今次去左K11 Musea行街,行到又小小累!想揾個地方坐吓,見到前間舖頭好特別,環境好好,都係打咭的好地方!我即影左兩張相,影左出泥真係好特別、好正!這間店舖的雪糕同埋蛋糕係好特別,款色又多、味道唔錯,蛋糕,方面都好好,都好軟绵绵的感覺,還有流心的,真係好正!可以值得一試,味道真的好似流心奶黄月餅一樣的好味!柑肉滿桃/楊枝甘露軟雪糕筒 ,火龍果和柑肉滿桃雙拼雪糕配水果 ,咸蛋黃心太軟,班蘭心太軟,栗子芝士蛋糕。

柑肉滿桃/楊枝甘露軟雪糕筒 ,

火龍果和柑肉滿桃雙拼雪糕配水果 ,

咸蛋黃心太軟,

班蘭心太軟,

栗子芝士蛋糕。

2020-01-28
2020-02-03 57 浏览
近年多咗人追捧純素嘅食物,呢間雪糕店好多人食完之後都推介!DAMA最大嘅特色就係佢啲Vegan 軟雪糕係冇牛奶嘅軟雪糕,最靚嘅火龍果雪糕80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果,適合有乳糖不耐症人士食用,火龍果味非常濃郁!雪糕可以叫一隻味,或者雙併都ok~ 我呢啲有選擇困難症嘅人,就梗係要雙併la!我要左火龍果拼橘子+白桃!火龍果好好食,味道突出,又唔會太甜食完凍嘢就想食熱野叫咗一個蕃薯條,新鮮炸起,熱辣辣!朋友推介日式芥末豆腐卷,健康又飽肚!入面材料好豐富,芥茉醬幾好食!最後再飲埋杯水果茶,打埋卡就走得呢度有得自助點餐!好方便下次行街經過可以再嚟食雪糕!
近年多咗人追捧純素嘅食物,呢間雪糕店好多人食完之後都推介!

我要左火龍果拼橘子+白桃!
火龍果好好食,味道突出,又唔會太甜

食完凍嘢就想食熱野

叫咗一個蕃薯條,新鮮炸起,熱辣辣!

朋友推介日式芥末豆腐卷,健康又飽肚!

入面材料好豐富,芥茉醬幾好食!

最後再飲埋杯水果茶,打埋卡就走得

呢度有得自助點餐!好方便
下次行街經過可以再嚟食雪糕!
2020-02-03
  • 日式芥末豆腐卷
  • 地瓜薯條
2020-01-30 65 浏览
今日我就試咗紅肉火龍果味同開心果味,開心果味係來自於西西里島的開心果,聽個名都覺得好濃郁。好開心,因為我好鍾意開心果口味雪糕,嚟到好彩都唔算長龍,前面大概有四位客人,買完仲有位坐添。店內有很多打卡位每日提供四款口味比客人揀。$42連Cone (紅肉火龍果味)$68連Cone (開心果味)相比之下,紅肉火龍果味比較清新, 而開心果味的奶味比較重,(雪糕沒有加入任何奶製品)如果可以一樣叫一杯,平衡就剛剛好,比較冇咁飽。

每日提供四款口味比客人揀。

$42連Cone (紅肉火龍果味)

$68連Cone (開心果味)

2020-01-30
2020-01-30 2168 浏览
講咗咁耐今日終於去左係K11 Musea呢間DAMA試佢哋嘅雪糕啦😍佢地既雪糕係Vegan 軟雪糕 80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果 連有乳糖不耐症人士都岩食架😚既然咁出名 當然要食下佢哋嘅雪糕啦 試左紅肉火龍果味雪糕筒同雙味軟雪糕水果杯🍦 雪糕筒可以揀黑色嘅原味同綠色嘅綠茶味 我就揀咗原味 雪糕嘅價格雖然偏貴 不過物超所值 食落火龍果味好濃 甜味係來自生果 好天然👅 雙味軟雪糕水果杯就揀左紅肉火龍果同橘子加白桃🍑 水果杯有士多啤梨 藍莓 奇異果同蘋果 非常豐富 兩隻味加埋好夾好fresh👍🏻除咗雪糕之外 呢度仲有好多其他食物選擇 我哋仲揀咗兩件蛋糕同一個小食 分別係鹹蛋黃心太軟 茉莉朱古力慕絲 同埋鹽烤百頁豆腐😚 鹹蛋黃心太軟唔算十分流心 不過就好足料 好多鹹蛋黃 幾惹味🙊 配上茉莉朱古力慕絲香甜既朱古力 一鹹一甜 唔怕會膩食唔哂😛 鹽烤百頁豆腐由於係現場即製 所以要等大概10分鐘 食落香脆惹味 有啲似炸豆腐卜 仲有成10粒啱晒share嚟食🤩最後當然一線埋佢哋個杯招牌鮮果烏龍茶 好清新 唔會好甜 岩哂食完小食同甜品飲🌟

紅肉火龍果味雪糕筒

雙味軟雪糕水果杯
蛋黃心太軟
茉莉朱古力慕絲
2020-01-30 80 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 DAMA (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟終於食到呢間vegan ice cream!勁出名,專登約2個閏蜜去食食食,唔錯啊!!有d仲有驚喜😆我地total叫咗3個雪糕,超癲🙈🙈咸蛋黃心太軟配開心果雪糕 HKD82斑蘭心太軟配榴連雪糕 HKD82餐廳幫我地翻熱咗,等流心效果更出!咸蛋黃心太軟咸咸甜甜咁,幾特別,我更喜歡斑蘭心太軟,因為好match斑蘭味同心太軟!之前完全冇諗過可以咁夾🙈開心果雪糕味道比較淡,好自然甜度,榴連雪糕加入咗果肉入去打,味道濃郁,口感細滑,冇諗過vegan icecream都咁出色!👍🏻烈焰紅唇蛋糕 HKD42個造型太特別啦實在🤩外面係草莓果凍咁既layer,入面就有spongecake同蜜桃夾心layer,食落酸酸甜甜咁😋紅肉火龍果甜筒 HKD42揀咗matcha cone,另有原味揀,紅肉火龍果味道竟然好出!好清甜,似食緊雪葩咁🤤日式芥末豆腐卷 HKD58比較清淡、fresh既wrap,有avo、cherry tomatoes、
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 DAMA (尖沙咀)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

我地total叫咗3個雪糕,超癲🙈🙈

咸蛋黃心太軟配開心果雪糕 HKD82

斑蘭心太軟配榴連雪糕 HKD82

榴連雪糕

烈焰紅唇蛋糕 HKD42

紅肉火龍果甜筒 HKD42

日式芥末豆腐卷 HKD58

比較清淡、fresh既wrap,有avo、cherry tomatoes、tofu,個醬好吃,可惜有d少🤪應該叫多醬!

總結DAMA既純素甜品甜度適中,控制得幾好👍🏻而且口味獨特,值得一試!

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
榴連雪糕
2020-01-29 43 浏览
素食健康加上越黎越有新意💡近年更見普及⠀DAMA就係一間顛覆大家對素食想像嘅新派休閒全素食店⠀店舖嘅純素雪糕仲吸引左一陣打卡熱潮📸⠀⠀佢地嘅雪糕係完全無添加奶⠀而改用高比例嘅生果去製作⠀每一啖食落嘅味道都好似真係食緊個生果咁⠀好似個貓山王榴槤雪糕⠀真心係我食過最香最好味嘅榴槤口味雪糕🏆!⠀如果你係榴槤嘅擁躉 一定一定要去試 我極力推薦!⠀另一杯係楊枝甘露雪糕 芒果同泰國紅肉西柚味道都好突出感覺兩種味道互相輝映 完全唔會互搶⠀乳糖不耐或牛奶過敏人士都可以放心享用⠀⠀我仲食左烈焰紅唇蛋糕 同埋 班蘭心太軟⠀本身冬冰冰嘅天氣食暖笠笠嘅心太軟已經好正⠀加上焗到脆卜卜嘅蛋糕外層一切開⠀滲出香濃嘅班蘭香味 好吸引好特別!⠀而紅唇蛋糕首先係外型同咁sharp嘅顏色吸引住我👄⠀中間有一啲啫喱咁嘅夾層 口感有層次⠀⠀我地叫左一杯羽衣甘藍嘅飲品⠀見到佢咁青綠色 我腦裡面一直以為佢會係草青味重😂⠀但係飲落竟然係完全同我想像唔同!⠀佢地加左檸檬同雪梨 味道偏向果香味 好fresh好好飲⠀我另外叫左一杯招牌鮮果烏龍茶⠀用左烏龍茶做茶底 茶味突出 唔會太甜 解渴一流佢地仲有好多款式嘅蛋糕 咖啡 果汁 花茶等等⠀雪
素食健康加上越黎越有新意💡近年更見普及⠀

• 班蘭心太軟
  • 楊枝金露雪糕
  • 貓山王榴槤雪糕
2020-01-29 35 浏览
久聞DAMA的vegan雪糕很有名果然令人驚喜軟雪糕打得挺身不會太快溶掉味道濃得像將100個水果的濃縮🥭🍑斑蘭心太軟一切開斑蘭熔岩即爆發出來有油香和斑蘭香💚視覺效果非常可以🤩新春期間吃滿$120即送美美的利是封🧧加分加分✔️.柑玉滿桃軟雪糕 $52楊枝甘露軟雪糕 $52斑蘭心太軟 $40.期待栗子味再歸來🤤
久聞DAMA的vegan雪糕很有名
楊枝甘露軟雪糕 $52
斑蘭心太軟 $40
期待栗子味再歸來🤤
2020-01-28 31 浏览
DAMA 💯% 純素雪糕又有新口味🤩!今次係橘子白桃軟雪糕「金玉滿桃」, 採用黎自🇮🇹意大利既西西里橘子🍊同白桃🍑//橘子白桃 x 紅火龍果// 純素雪糕🍦用上新鮮水果製作, 橘子白桃味 mix 紅肉火龍果, 配上綠色茶味雪糕筒, 賣相好吸睛👀 橘子味突出, 酸酸甜甜, 但白桃味偏弱。甜味天然, 仲食到粒粒火龍果籽, 唔會太甜膩, 味道超fresh!雪糕口感比一般牛奶雪糕紮實, 唔易溶化。如果揀橘子白桃口味, 我建議唔好mix其他口味, 因為味道太過豐富, 就較難品嚐到橘子白桃本身既味道。🌱純素雪糕 (Vegan ice cream) 不含蛋奶成份, 係純素者同奶製品過敏者都可以食既雪糕!
DAMA 💯% 純素雪糕又有新口味🤩!

//橘子白桃 x 紅火龍果// 純素雪糕🍦

雪糕口感比一般牛奶雪糕紮實, 唔易溶化。

2020-01-28
2020-01-28 33 浏览
終於黎食呢度食純素雪糕。價錢唔平架要$42,仲要已經係最平既一款。可以揀綠茶或原味雪糕筒,我揀左綠茶味。呢度打卡位都多既,不過燈光有啲怪。味道方面都唔錯,好有火龍果味,而且食落都有好多籽,好natural.
終於黎食呢度食純素雪糕。
價錢唔平架要$42,仲要已經係最平既一款。

2020-01-27 26 浏览
This is not the first time that I ordered the ice cream here.Never make me disappointed on the taste.There is seasonal favour during lunar new year.Mandarin & peach 🍑/ mango 🥭 pomelo sago❤️Really wonder have a try after knew that I have ordered Mandarin peach & Red  Dragon fruit.Unexpected match for the favour.At the beginning, I worried that it would be too sweet for fixing all the fruit taste altogether, but the result is really unexpected match and yummy😋All the favour are made by fruit, seem

All the favour are made by fruit, seem like eating fruit as well.
It will make you always wonder to eat it ❤️
Mandarin  peach  &  Red  Dragon  fruit
2020-01-26
$58 (宵夜)
早前去開新商場K11 MUSEA 發現一間非常有驚喜以純素雪糕為主打的素食輕食甜品小店: DAMA,店舖細細,但裝潢都好靚,想打卡就岩哂啦😉呢到老細仲好熱情架,有興趣可以同佢傾下開店推廣純素嘅理念,佢真係有夢想,唔係咸魚黎架😎😎👏🏻😋野食方面,呢到每日都有兩款固定純素口味組合,我地果日就係紅肉火龍果配芒果,同開心果配榴槤,而脆筒就可以揀抹茶或竹炭☺️不過我地唔太鍾意食榴槤就試左紅肉火龍果配芒果🥭同單拼開心果雪糕😆 (佢款榴槤係用馬來西亞D24整,聽聞堅似食緊真貓山王甘癲😂 鍾意嘅朋友可以留意佢地FB幾時有得食啦😛).老實講純素就係除左唔食肉,仲會走埋蛋同奶,咁雪糕無奶可以點整? 真係有諗過會唔會唔好食,但係食過一啖就發覺完全可以媲美我地係意大利食過嘅Gelato🤩🤩😍果味突出到以為食緊純生果揸出黎嘅沙冰咁,可能因為80%原料係果肉就算火龍果比較清甜都好濃味😚,芒果完全食到係呂宋芒嘅果香。.而開心果用上西西里島出產,食落係從未試過咁濃味😋😋真係勁正!! (不過可能太濃,食完好飽XDD😆)口感方面都非常唔錯,好軟滑,仲要勁足料唔係空心雪糕杯,真心推介😍😍 .除左雪糕出色,佢蛋糕都好精緻,雖然

火龍果配芒果雙味軟雪糕筒

除左雪糕出色,佢蛋糕都好精緻,雖然唔係全純素,但係一樣咁用心👍🏻
值得一提係佢個斑蘭心太軟,外層好脆,入面完全流心,一切開就流哂出黎,好治癒(可以去IG睇片架😆我地都係甘回帶睇左幾次😂) 📸打卡一定要點,味道仲非常一流,無論係餅皮定流心餡料都係滿滿斑蘭味,濃而不膩👍🏻👍🏻回頭既首選🤤
DAMA心太軟 (斑蘭)

另外,💋烈豔紅唇蛋糕造型非常吸引,入面仲有士多啤梨同蜜桃整成嘅啫喱層,果香濃郁😋 佢地仲有唔同小食同飲品都唔錯架,大家都可以試下🥰🥰
DAMA烈豔紅唇蛋糕 (士多啤梨+蜜桃)

總括黎講雪糕質素真係超一流,可以講係暫時香港食過最好食嘅雪糕,仲要係純素夠哂健康,份量仲要一d 都唔少,我地真係問過老細$48做唔做得住🤣🤣
絕對值得推介同會返轉頭試多幾隻味XDD

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/
開心果單味軟雪糕筒

2019-12-29
火龍果配芒果雙味軟雪糕筒
開心果單味軟雪糕筒
  • 雙味軟雪糕筒
見到好多人介紹Dama,仲要係Vegan純素雪糕,我點會錯過呢有猫山王榴槤唔係唔試麻,其實我唔食榴槤,但榴槤製成品我就會食😂😂😂😂。 猫山王榴槤配楊枝甘露雪糕($72)賣相好吸引,楊枝甘露拼榴槤我即刻噢左嘴!估唔到離奇夾,好好味,唔會覺得膩添!有驚喜😍😍😍😍。食完全日滿口榴槤味🤣🤣🤣🤣。 港式雞蛋仔軟雪糕($74)橘子+白桃配紅肉火龍果味採用菲律賓紅肉火龍果,仲要有成80%成份,真係果味濃郁。連雞蛋仔都係全素的。鹹蛋黃心太軟($40)心太軟都好挺身,外面脆到似曲奇皮,一切開鹹蛋黃漿不斷湧出黎,份量好多,流心效果好好。流心蛋黃香得黎唔鹹,好健康!招牌鮮果烏龍茶($45)有香濃烏龍茶味配上鮮果,唔太甜又解渴。鹽烤百頁豆腐($38)感覺似炸左既魚腐,又幾得意,重豆味100% dairy-free 純素雪糕,沒有添加奶類製品,對牛奶敏感人士都可以好放心食👏🏻。

猫山王榴槤配楊枝甘露雪糕($72)

港式雞蛋仔軟雪糕($74)
橘子+白桃配紅肉火龍果味

鹹蛋黃心太軟($40)

招牌鮮果烏龍茶($45)
有香濃烏龍茶味配上鮮果,唔太甜又解渴。

鹽烤百頁豆腐($38)
感覺似炸左既魚腐,又幾得意,重豆味

2020-01-26 34 浏览
DAMA已經因為佢地火龍果紅卜卜嘅雪糕紅左一段時間 再去search下呢間餐廳發現佢哋原來係素食店 有多款全素雪糕 唔用奶製品整嘅雪糕更能夠食出嗰隻食物嘅原味 之前已經試過火龍果味 食落到好似直接食緊果肉 冇牛奶食曬成支都冇咁膩而且冇咁罪惡感 因為而家有好多新味 佢哋都會有嗰個星期有嘅4款味道 所以可以係佢哋ig睇吓個星期有咩味道先去唔怕摸門釘 而我呢排終於食到貓山榴槤味!!!!係鋪頭出面已經聞到好強烈嘅味道 味道同之前嘅雪糕一樣好真材實料 滿足到我呢個榴槤控 好想encore~ 仲有好多款味栗子開心果都好似唔錯咁 佢地仲可以叫野食蛋糕 係一間好高質嘅餐廳⸜( ・ᴗ・ )⸝
貓山王榴槤軟雪糕
火龍果軟雪糕
貓山王榴槤軟雪糕
火龍果軟雪糕
2020-01-25 18 浏览
這次去DAMA食雪糕和甜品 看到不少人在介紹經過也看到有很多人買東西 所以決定一試才行🤤·柑肉滿桃/楊枝甘露軟雪糕筒 HKD$52 ·火龍果+柑肉滿桃雙拼雪糕配水果 HKD$74 ·咸蛋黃/班蘭心太軟 HKD$40 ·栗子芝士蛋糕 HKD$45 店家用了Vegan軟雪糕 裡面是沒有牛奶的軟雪糕🤔紅肉火龍果雪糕用咗菲律賓紅肉火龍果80%成份🤤這個味道是靜靜挻喜歡的 酸酸甜甜挻開胃的味道呢雪糕是純素版本 對牛奶敏感的朋友也可以食到挻不錯另外咸蛋黃/班蘭心太軟的味道挻特喇 甜品也做流心切開的時候裡面的醬飲溶岩般流出來 很療愈的畫面~食物素質和味道不錯 食到很飽很滿足🤤 可以再來吃

這次去DAMA食雪糕和甜品 看到不少人在介紹

紅肉火龍果雪糕用咗菲律賓紅肉火龍果80%成份🤤
這個味道是靜靜挻喜歡的 酸酸甜甜挻開胃的味道呢
雪糕是純素版本 對牛奶敏感的朋友也可以食到挻不錯

另外咸蛋黃/班蘭心太軟的味道挻特喇 甜品也做流心
切開的時候裡面的醬飲溶岩般流出來 很療愈的畫面~
食物素質和味道不錯 食到很飽很滿足🤤 可以再來吃
2020-01-20
DAMA是其中一間我想光顧在K11 Musea的店子。有不少報導這裡的軟雪糕。 所以客人很多。 連不是吃素的同事也來光顧。我和媽媽在七樓的Bohemian Garden聞到榴槤味道。 原來是有人拿著這裡的榴槤雪糕在花園吃。 我們於是匆匆走回商場找尋店子。店內有少量座位。 我們幸運地找到最裡面靠牆的小圓椅。除了Happy Cow,終於有另一個純素雪糕的選擇了!側牆有高沙發椅。 亦有小桌面給客人使用。吃雪糕不用桌子。 但這裡還有沙律、冷壓果汁、三文治、蛋糕等提供。 那些便要使用桌子了。三文治、蛋糕等並不一定是純素。 只有軟雪糕全是純素的。不知道每天提供的雪糕口味是否不同。 這天有四款口味︰火龍果、芒果、榴槤和開心果。首兩款口味是$42。 可以選擇混合口味是$48。 後兩款口味是$68。火龍果是這裡的招牌口味。 我們都選了火龍果。 另外兩款口味便留待下一次再品嚐好了。招牌上的軟雪糕圖案有「Vegan」字樣。 純素的朋友可以放心吃了。媽媽選擇一款口味 — 火龍果。 顏色真是超美!她說味道很好。 不會淡的。我要火龍果混合芒果。 卻被芒果的味道全搶去了。 芒果味道很濃郁。混合的顏色也十分美! 真是

DAMA是其中一間我想光顧在K11 Musea的店子。

有不少報導這裡的軟雪糕。
所以客人很多。
連不是吃素的同事也來光顧。

原來是有人拿著這裡的榴槤雪糕在花園吃。
我們於是匆匆走回商場找尋店子。

店內有少量座位。
我們幸運地找到最裡面靠牆的小圓椅。

除了Happy Cow,終於有另一個純素雪糕的選擇了!

側牆有高沙發椅。
亦有小桌面給客人使用。

吃雪糕不用桌子。
但這裡還有沙律、冷壓果汁、三文治、蛋糕等提供。
那些便要使用桌子了。

三文治、蛋糕等並不一定是純素。
只有軟雪糕全是純素的。

不知道每天提供的雪糕口味是否不同。
這天有四款口味︰火龍果、芒果、榴槤和開心果。

首兩款口味是$42。
可以選擇混合口味是$48。
後兩款口味是$68。

火龍果是這裡的招牌口味。
我們都選了火龍果。
另外兩款口味便留待下一次再品嚐好了。

招牌上的軟雪糕圖案有「Vegan」字樣。
純素的朋友可以放心吃了。

火龍果、芒果軟雪糕

媽媽選擇一款口味 — 火龍果。
顏色真是超美!

她說味道很好。
不會淡的。

火龍果、芒果軟雪糕

我要火龍果混合芒果。
卻被芒果的味道全搶去了。
芒果味道很濃郁。

混合的顏色也十分美!
真是味覺和視覺的雙重享受。

雪糕脆皮筒有原味和抹茶味。
我們都選了抹茶味。
卻忘記了有沒有抹茶味道。
因為我們全集中於雪糕的味道呢!

雪糕的口感很軟滑。
不會太稀這一點很好。
因為沒有牛奶的關係,要弄得稠密的質感比較困難。
何況是軟雪糕呢。

脆筒口感香脆。
與普通的雪糕脆筒無異。
只是不會嚐到蛋的味道。

是全無罪惡感的甜品
2020-01-11
$48 (其他)