Dama素食雪糕❤️高顏值又健康的感覺~要左純火龍果味,甜而不膩,感覺味道濃郁而且色澤都好吸引啊💕裏面個環境搭配都好有心思,花叢中的感覺🌼🌹火龍果的熱情抵擋不住價格就真係偏貴唔係太親民,偶爾食下都係可以嘅!
Dama素食雪糕❤️
高顏值又健康的感覺~
要左純火龍果味,甜而不膩,感覺味道濃郁
火龍果的熱情抵擋不住
價格就真係偏貴唔係太親民,偶爾食下都係可以嘅!
2020-02-18 17 浏览
寶貝仔👦🏻成日叫我買🍦雪糕俾佢食,今次就趁佢生日,帶佢食啲超正嘅雪糕啦😋! 位於K11 Musea 嘅DAMA主打🍎鮮果、純素、不含牛奶或蛋嘅雪糕,啱晒關注健康嘅人士食!每日有4款味道嘅雪糕可以揀,紅肉火龍果、金玉滿桃(🍊橘子+🍑白桃)、楊枝甘露、榴槤,🍨雪糕含有80%水果,原汁原味架😍 🍨 火龍果金玉滿桃軟雪糕筒食得出嘅火龍果味,mix左橘子同白桃,食落好fresh,唔會太甜👍🏻 🍨 火龍果港式雞蛋仔軟雪糕雞蛋仔用🌾燕麥奶製成,即叫即做,外脆內軟,仲有新鮮生果伴碟,好特別嘅配搭。 🍨 火龍果金玉滿桃水果杯裝左火龍果mix橘子+白桃雪糕同生果嘅方便杯裝,啱晒小朋友食。

火龍果金玉滿桃軟雪糕筒

火龍果金玉滿桃軟雪糕筒
火龍果港式雞蛋仔軟雪糕
火龍果金玉滿桃水果杯
2020-02-15 30 浏览
Eating it during coronavirus, we still have no regrets. Worth taking the masks off to try the vegan durian ice-cream!Soft, smooth, rich durian flavour lingered in your mouth and stayed on your palette! $68 may be a bit pricy to be honest but we are durian lovers so we couldnt really resist the temptation but to order two with different flavoured cones!We were right to have ordered two durian ice cream so we didnt need to fight for it nor left another one feeling disappointed.We got two cones plu

We got two cones plus two free mini-cones which was great as we did get to try most of the available choices — the signature red dragon fruit and the limited oatly flavours.

Let’s be honest. The red dragon fruit flavour was fresh but tasted nth when compared with the durian’s one.

Oatly’s one was devastating. It was pretty tasteless. I mean I was disappointed as I am a lover of Oatly.

So my final verdict: stick with durian if you adore durian like me.
2020-02-12 17 浏览
俾佢榴槤味既雪糕吸引左入去。榴槤味好濃郁,冇其他雪味,奶味,完全得榴槤味。十分吸引。份量唔算好少。雪糕筒可以揀原味或綠茶味。揀左綠茶味。食唔到有綠茶味,應該係俾榴槤味搶晒。以68蚊黎計,唔算平,但絕對值得一食,亦會再黎食。希望佢長期都有榴槤味啦
俾佢榴槤味既雪糕吸引左入去。
榴槤味好濃郁,冇其他雪味,奶味,完全得榴槤味。十分吸引。
份量唔算好少。

2020-02-12 92 浏览
有印象都記得無耐之前提及過K11 Musea的Dama,咁短時間又寫,全因有個好驚喜的期間限定推薦。橘子白桃軟雪糕「金玉滿桃」,以酸酸的西西里橘子和來自意大利的香甜白桃,好少見用上歐洲生果,兩者的化學作用,甜而不膩,吃完都不會覺得高負擔。 另外一個以傳統糖水「楊枝甘露」為靈感的限量軟雪糕,口味同樣清新開胃,芒果濃郁的香甜,叫你難以忘懷的甜美,特別近來這些心情苦悶的日子,食下甜野心情會愉快一點。今個星期「楊枝甘露」同火龍果/榴櫣/芒果等Dama最出名嘅名作供應,有興趣記得留意!DAMA  尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

2020-01-22
2020-02-11 120 浏览
人氣雪糕店DAMA已經不是第一次來到了,真的是一試難忘,來到K11 Musea 都必會再次上來。店中賣點以純素雪糕,沒有添加任何奶類製品,對牛奶敏感的人士都可以食得放心。店中不時會轉轉口味,今次來到發現已轉了我最愛的榴槤味呀。😍貓山王榴槤純素軟雪糕 - $68不溶起手,只溶入口,雪糕比平常的較不易溶化,吃下非常幼滑,而且榴槤味超香且濃郁,像真的吃下一啖一啖的榴槤肉一樣。栗子燕麥奶蛋糕 - $45賣相吸引,一條又一條的栗子蓉包著蛋糕,香味濃郁,入口細膩軟滑,而且甜度剛剛好,不會出現太膩的情況。👍🏻咸蛋黃心太軟 - $40咸蛋黃只會令人想起其咸蛋黃的油香,估不到都可以用來製成甜品 - 咸蛋黃心太軟。心太軟外層鬆脆,一切開外皮...蛋黃漿便不斷流出,香濃的蛋黃咸香,與心太軟出奇的夾,咸咸甜甜真係令人為之心動。拿鐵咖啡 - $38吃完一輪甜點總想飲番杯咖啡,老了老了。咖啡味較濃,味道醇厚,真的令人精神為之一振。

店中不時會轉轉口味,今次來到發現已轉了我最愛的榴槤味呀。😍

貓山王榴槤純素軟雪糕 - $68

栗子燕麥奶蛋糕 - $45

咸蛋黃心太軟 - $40

拿鐵咖啡 - $38
吃完一輪甜點總想飲番杯咖啡,老了老了。
咖啡味較濃,味道醇厚,真的令人精神為之一振。
2020-02-10 11 浏览
Vegan Soft Serve (double flavors) $52🍊late mandarin with white peach/ dragon fruit🍑金玉滿桃/紅肉火龍果.一向對vegan icecream 有點偏見,覺得口感和味道始終會遜色😖 無諗過今次試嘅呢間純素軟雪糕改變左我嘅諗法🥰 金玉滿桃係新年限定,橘子同白桃帶黎酸甜清新嘅味道,好refreshing; 而火龍果簡直係色香味俱全,完全還原左火龍果嘅原汁原味,好似直接食左個火龍果落肚咁🤩口感方面,雖然冇落牛奶,所以唔會好奶滑,但都口感都唔會粗糙,cone嘅口感更加係脆卜卜🍦 而呢度嘅口味一啲都唔會甜,怕肥嘅女士口痕嘅時候可以試下👍🏽
🍑金玉滿桃/紅肉火龍果
我哋兩姐妹想行K11 Musea好耐,今日終於有機會啦~行到攰攰哋,食返個最近好多人打卡嘅雪糕店DAMA先~一入到去就聞到超香嘅榴槤味,好正好想食,但睇一睇餐牌竟然要$62,比一般嘅味道貴$20咁多,我哋就放棄咗唔緊要!紅肉火龍果雪糕都好多好評~於是家姐就叫咗~ (HK$42) 結果我哋都唔係特別鍾意呢個雪糕,佢唔係好甜,但好重火龍果味,都比較酸,我覺得陣味有少少奇怪,但好鍾意好鍾意火龍果嘅人可以一戰!我哋比3/5分~細妹叫咗芒果希臘乳酪杯 (HK$38) 我覺得yogurt同芒果嘅比例唔係太合我心意,我會想有多啲芒果但呢個價錢都唔會有太高要求,都ok啦,比3/5分友人之前都黎過食咗 港式雞蛋仔軟雪糕 (HK$72) 同 番薯條 (素食) (HK$38) 佢反而覺得番薯條比較好食,港式雞蛋仔軟雪糕就不過不失。總括而言,因為我哋抱太大期望,食完之後係有少少失望嘅,不過作為一間普通消暑甜品店都值得一試嘅~
我哋兩姐妹想行K11 Musea好耐,今日終於有機會啦~

行到攰攰哋,食返個最近好多人打卡嘅雪糕店DAMA先~
一入到去就聞到超香嘅榴槤味,好正好想食,

紅肉火龍果雪糕

結果我哋都唔係特別鍾意呢個雪糕,

佢唔係好甜,但好重火龍果味,都比較酸,
我覺得陣味有少少奇怪,但好鍾意好鍾意火龍果嘅人可以一戰

我哋比3/5分~

細妹叫咗芒果希臘乳酪杯 (HK$38)

芒果希臘乳酪杯

但呢個價錢都唔會有太高要求,都ok啦,比3/5分

港式雞蛋仔軟雪糕 , 番薯條 (素食)

佢反而覺得番薯條比較好食,港式雞蛋仔軟雪糕就不過不失。

總括而言,因為我哋抱太大期望,食完之後係有少少失望嘅,
不過作為一間普通消暑甜品店都值得一試嘅~
2020-02-09
港式雞蛋仔軟雪糕 , 番薯條 (素食)
  • 番薯條 (素食)
2020-02-09 8 浏览
食完kiki麵後,當然就係食我最想食嘅「雪糕🍦」啦因為知道係素雪糕🍦同埋火龍果味,所以覺得好特別超想試食,唔知係咪新年關係,個筒可以揀味道,所以我就揀抹茶🍵味諗住如果雪糕🍦太濃味都可以配返個清淡嘅筒食介紹下,依個雪糕筒係非蛋同奶整,所以對依兩類有敏感嘅人,都可以試架依個雪糕🍦唔單止外觀靚,味道仲好好好食😋呀,不枉我為依杯雪糕🍦而黎友人都覺得好食,同埋個火龍果味好濃厚佢都大讚雖然kiki麵食完好一般...但食完依杯雪糕🍦真係回返本啦超級推薦大家一試,睇返餐廳🍴介紹,原來除左雪糕🍦仲有其他卷食架,希望有機會可以再去試啦
食完kiki麵後,當然就係食我最想食嘅「雪糕🍦」啦
諗住如果雪糕🍦太濃味都可以配返個清淡嘅筒食
友人都覺得好食,同埋個火龍果味好濃厚
佢都大讚

雖然kiki麵食完好一般...但食完依杯雪糕🍦真係回返本啦

紅肉火龍果抹茶筒
2020-01-28
下午茶
紅肉火龍果抹茶筒
2020-02-08 14 浏览
近期迷上了一間雪糕專門店,名字叫DAMA,以純素雪糕為主打,我每次出尖沙咀都會蠢蠢欲動想去回味。這夜相約了朋友去尖咀吃新拉麵店,咁近城隍廟,無理由唔嚟整番杯雪糕吧!        雪糕店當然不需要太大間,這兒卻處處是打卡位,如綠草如茵的牆身、『追夢者而不是咸魚』的特色牆,以及雪糕櫃上的迥旋木馬擺設等等,再加上繽紛秀麗的雪糕,難怪極速地便成為打卡熱點,經常在IG上洗我版。圖中的兩款,前者是楊枝甘露口味,後者則是橘子 + 白桃,跟埋不同顏色的雪糕筒,賣相無疑是漂亮誘人。朋友鍾情橘子 + 白桃口味,貪其清新。筆者卻較欣賞楊枝甘露,酸酸甜甜夠醒胃。咸魚青菜,各有所愛。然而店家兩款長青的口味,委實更討我們歡心。火龍果與芒果的紐紋,影相更加出,據悉用上80%的火龍果肉,所以味道來得很天然。芒果就更精彩,有如將冰凍的芒果乾放入口中,好出色。重口味的朋友,不妨一試其全港首創的榴槤雪糕,採用貓山王製造,是極品。只可以說,味道濃郁,猶如在吃真的榴槤。仲未有機會試到菠蘿口味,即係仲有藉口再來~

仲未有機會試到菠蘿口味,即係仲有藉口再來~
2020-02-08 10 浏览
一直都想試下~但女人要食雪糕又要就時間😅依間水果雪糕係無加奶及糖下係算做得非常滑溜😋又夠凍唔易溶~~ 顏色又好靚所以可以影多幾張相先食😂雪糕的果味夠~但我覺得個 cone太甜~但都係值得一試
一直都想試下~但女人要食雪糕又要就時間😅
雪糕的果味夠~但我覺得個 cone太甜~
但都係值得一試
紅火龍果和芒果
  • 雙味軟雪糕筒
2020-02-07 11 浏览
DAMA📍K11 MUSEA 尖沙咀 Tsim Sha Tsui.⭐️ DAMA喺一間走健康路線嘅輕食店 主要供應冷壓果汁、植物奶雪糕、果茶、沙律、乳酪、素菜卷 亦有多款蛋糕🍰 佢哋最特色就係扭紋軟雪糕 每日供應兩款唔同口味😏.🍦 紅肉火龍果竹炭可可椰子雙味軟雪糕筒 Red Dragon Fruit, Bamboo Charcoal & Coco & Coconut with Cone $48: 紅肉火龍果含80%新鮮果肉 食得岀清甜嘅火龍果味 仲食到佢哋籽添🤣 而竹炭可可椰子味就帶岀到淡淡清新嘅椰子味 雪糕好軟滑 雪糕筒亦都係用竹炭做 不含蛋奶 啱哂素食人士👌🏻兩隻色仲要好夾色tone好cool😍
📍K11 MUSEA 尖沙咀 Tsim Sha Tsui
紅肉火龍果竹炭可可椰子雙味軟雪糕筒
紅肉火龍果竹炭可可椰子雙味軟雪糕筒
2020-02-07 11 浏览
#DAMA #K11Musea 耐唔耐都想食吓素,見到呢間DAMA 提供一系列包含純素的素食、天然餅點小吃,冷榨果汁及純素軟雪糕。韓式江南素菜捲($58): 有好多蔬菜絲同菇類,個醬汁幾開胃又吸引下次試埋其他😋===========📍 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖DAMA
#DAMA #K11Musea

下次試埋其他😋
===========
2020-02-05 15 浏览
這一天又心思思走上Dama食雪糕!須然沒有我想吃的菠蘿薑但就換成兩款喜氣洋洋的新春限定新口味軟雪糕,柳暗花明又一村也是不錯的驚喜呢!新春限定軟雪糕分別是名為金玉滿桃的橘子白桃軟雪糕,及香甜的楊枝甘露口味軟雪糕,一於各點一個來開心Share!先品嚐楊枝甘露$52濃濃的芒果香氣加上椰香,吃下真的像品嚐固體楊枝甘露般。而金玉滿桃$52同以產自意大利酸爽的西西里橘子和香甜的白桃來炮製!配上紅色士多啤梨雪糕筒賣相好清新,而吃下清爽甜而不膩味道不錯!

2020-01-23
其他
2020-02-04 12 浏览
朋友說這店的招牌烏龍茶很好喝,這天就來一試。這招牌烏龍茶是水果茶,喝一口,發現這茶茶味香而不太濃,和水果的味道很相配。茶裏面的水果有橘子、檸檬、奇異果、蘋果和草莓,把茶喝光之後,我連水果也一併吃掉(檸檬除外),這些水果都鮮甜可口。這店面積不大,裝潢很有格調,除了提供飲品、餅食和雪糕,還出售茶葉。店子的座位不多,我坐在近入口的椅子,很舒服,很有悠閒的感覺。裏面的座位比較特別,但坐上去就沒有近入口的椅子那麼舒適。
朋友說這店的招牌烏龍茶很好喝,這天就來一試。