2020-04-08 35 浏览
聽過呢間野好耐啦,一直都好想試下今日咁岩情人節係尖沙咀附近食完飯行過Musea就捉住男朋友去試下啦超多人排隊我地買左個火龍果mix芒果雪糕同咸蛋王心太軟個雪糕好靚呀 仲要好好食,火龍果名好出真係靚到唔捨得食咸蛋王心太軟就好似食緊月餅咁
聽過呢間野好耐啦,一直都好想試下
今日咁岩情人節係尖沙咀附近食完飯
行過Musea就捉住男朋友去試下啦

超多人排隊

我地買左個火龍果mix芒果雪糕同咸蛋王心太軟
個雪糕好靚呀
仲要好好食,火龍果名好出
真係靚到唔捨得食

咸蛋王心太軟就好似食緊月餅咁

2020-02-14
$50 (其他)
2020-04-07 34 浏览
📍Dama其實之前就有在IG留意到這家,到底冰淇淋可以怎麼全素,沒蛋沒奶?(整個黑人問號😵.🔸貓山王榴槤Vegan雪糕🍦我不是榴槤的瘋狂愛好者,居然覺得超。級。驚。喜!我是在吃貓山王本貓嘛?香濃的味道連棉滑的口感也很像,在口中散開那強烈的榴蓮😱🔸Oatly軟雪糕咖啡affogato☕咖啡不會太濃烈,配上燕麥奶雪糕是很溫柔的味道🔸紅肉火龍果&菠蘿薑🍍口感都不一樣,都帶有很濃的原材料味道。.🔸招牌鮮果烏龍茶🍹🔸神石榴/雪梨/檸檬不是那種死甜的水果茶,茶味很香,很清楚地喝到果汁的味道,沒糖沒色素。. 發現了個很值得點讚的地方,店家的🥄是100%用環保膠樽制造,這成本不便宜...沒蛋沒奶適合易有過敏人士,而且全素也是對環保減碳愛動物的一個方法。喜歡這店的理念,值得回頭二訪,晚餐吃6分飽然後來細味這邊的飯後果。.💲Hkd 80 - 120 🍦+🍹🏡香港尖沙咀K11Musea 411shop. #hkig #k11musea #dama #poyeefoodie
📍Dama
🔸貓山王榴槤Vegan雪糕🍦
🔸Oatly軟雪糕咖啡affogato☕
咖啡不會太濃烈,配上燕麥奶雪糕是很溫柔的味道
🔸紅肉火龍果&菠蘿薑🍍
口感都不一樣,都帶有很濃的原材料味道。
🔸招牌鮮果烏龍茶🍹
🔸神石榴/雪梨/檸檬

💲Hkd 80 - 120 🍦+🍹
🏡香港尖沙咀K11Musea 411shop
2020-04-06 107 浏览
持續高人氣嘅Dama,昨天終於去了朝聖啦。平時見人打卡,只會留意到個雪糕好igable,但原來雪糕背後係店主一顆想為推動vegan出一分力嘅熱心,同埋為提供更佳嘅食物質素而用高成本高果肉含量製作純素雪糕嘅堅持,先做到色彩咁繽紛又有持續好評嘅純素雪糕。今次貪心了,下次再食一定會點單味,更能細味非香精沒加奶嘅純素雪糕嘅箇中滋味。🍦(左)紅肉火龍果x芒果軟雪糕即使沒加奶,口感也能做到很細滑。紅肉火龍果很清香,芒果帶微酸很開胃。🍦(右)貓山王榴槤x開心果軟雪糕口感比較Creamy,開心果味難得嘅濃烈。榴槤真心超正,榴槤控必食。🍮Dama 班蘭心太軟超級流心😍斑蘭香味夠濃郁。🌯越式檬粉素菜捲很清香,有種說不出是甚麼香料而成的越南味道,要是再多汁一點會更好。🌯韓式江南素菜捲有點胡麻醬感覺的韓式醬汁,食落好滋味。

純素軟雪糕

🍦(左)紅肉火龍果x芒果軟雪糕
🍦(右)貓山王榴槤x開心果軟雪糕

Dama 班蘭心太軟

🍮Dama 班蘭心太軟
超級流心😍斑蘭香味夠濃郁。

越式檬粉素菜捲

🌯越式檬粉素菜捲

韓式江南素菜捲

🌯韓式江南素菜捲
有點胡麻醬感覺的韓式醬汁,食落好滋味。
2020-04-05
純素軟雪糕
Dama 班蘭心太軟
韓式江南素菜捲
2020-04-05 28 浏览
充滿時尚感的小店,款式不僅眾多口味選擇外重點的是對於年輕愛美一群所追求健康「純素雪糕」更是大為驚喜Dama採用大量水果製作口感比例較為獨特,新鮮濃郁雙味效果無論吃上既澎湃夠滋味大啖甜而不膩清新可口拼己鮮紅火龍果配竹炭可可椰子結合又脆又軟的確滋味無窮 !除左原味之外質感細膩柔滑港式雞蛋仔軟雪糕拌勻燕麥奶味互相交織香濃鬆化雞蛋仔既有空氣感,冰火之際下一顆顆搭配一口味道很不錯,提昇濕潤煙韌度,冰凍味蕾正好平衡飽腹感無限的驚喜

2020-04-03
  • 雙味軟雪糕筒
今晚特登黎到K11 Musea試我想試好耐既「DAMA」!DAMA主打純素雪糕、低糖蛋糕甜品等,不含蛋奶成份,岩哂素食者同蛋奶過敏者~另外仲有果汁、果茶、小食、湯品等等,產品好多元化,主題圍繞「健康飲食」。店內裝潢極富特色,有整片紅花綠葉既花牆,打卡一流!單味軟雪糕脆脆杯 HK$68揀左首創頂級貓山王榴槤味,蘊含80%新鮮果肉,入味極濃郁既榴槤味,口感幼滑軟綿似雪葩~榴槤迷必試!!DAMA心太軟(斑蘭)配雙味軟雪糕 HK$74軟雪糕揀左經典人氣紅肉火龍果配竹炭可可椰子味。火龍果味道清新唔甜膩,另竹炭可可椰子味當中既可可味相當突出,兩者口感綿密幼滑,出奇地夾!心太軟一切就湧出澎湃斑蘭醬,清香唔膩,蛋糕鬆軟濕潤,口感細膩!招牌鮮果烏龍茶 HK$45烏龍茶味香濃,大量鮮果,味道清新。羽衣甘藍、雪梨、檸檬 HK$62 招牌飲品之一既冷壓果汁保留原汁原味,純正天然100%果汁,營養價值豐富。飲落好FRESH,唔會有草青味~韓式江南素菜捲 HK$58墨西哥捲夾有香菇、牛油果等,配以微辣韓式醬汁,健康又滋味!
今晚特登黎到K11 Musea
試我想試好耐既「DAMA」!

DAMA主打純素雪糕、低糖蛋糕甜品等,
不含蛋奶成份,岩哂素食者同蛋奶過敏者~
另外仲有果汁、果茶、小食、湯品等等,
產品好多元化,主題圍繞「健康飲食」。

店內裝潢極富特色,
有整片紅花綠葉既花牆,打卡一流!

單味軟雪糕脆脆杯 HK$68

揀左首創頂級貓山王榴槤味,
蘊含80%新鮮果肉,
入味極濃郁既榴槤味,
口感幼滑軟綿似雪葩~
榴槤迷必試!!

DAMA心太軟(斑蘭)配雙味軟雪糕 HK$74

軟雪糕揀左經典人氣紅肉火龍果配竹炭可可椰子味。
火龍果味道清新唔甜膩,
另竹炭可可椰子味當中既可可味相當突出,
兩者口感綿密幼滑,出奇地夾!

心太軟一切就湧出澎湃斑蘭醬,清香唔膩,
蛋糕鬆軟濕潤,口感細膩!

招牌鮮果烏龍茶 HK$45

烏龍茶味香濃,大量鮮果,味道清新。

羽衣甘藍、雪梨、檸檬 HK$62

招牌飲品之一既冷壓果汁保留原汁原味,
純正天然100%果汁,營養價值豐富。
飲落好FRESH,唔會有草青味~

韓式江南素菜捲 HK$58

墨西哥捲夾有香菇、牛油果等,
配以微辣韓式醬汁,健康又滋味!

2020-03-28
2020-04-02 33 浏览
多肉少菜既都市人生活真係好唔健康,所以有時候會選擇食下素食。今次就去左K11 Musea既【DAMA】食素食,主打連蛋奶都無用既純素。純素有時候俾我既印象係得沙律、炒菜等等,【DAMA】既野食就顛覆我對純素既印象。猴頭菇栗子素湯:最近主打既抗疫湯水,呢款湯可以清心潤肺,非常清甜夠味唔鹹、而且又無用味精。不過唔係好夠熱。日式芥末豆腐捲:外層卷皮好香麵粉味道,又唔硬,裏面分量好足,有好多蔬菜同豆腐,非常新鮮爽脆。豆腐食上黎似鷄肉,芥末微微辣,但好惹味!番薯條:用空氣炸鍋炸,所以基本上無用油去炸,比較健康。番薯條非常厚肉同出面賣既好唔同。加左梅子粉酸酸甜甜。鹽烤百頁豆腐:百頁豆腐非常厚肉,有D似魚糕,外面加左層椒鹽去調味,簡單得黎又好食。DAMA心太軟 (斑蘭):超超超好食!!超級推薦!外面蛋糕可能無用蛋奶製造,所以有少少似macaroon或者月餅皮,裏面斑蘭流心超級濃郁,又好creamy~火龍果純素雪糕:完全無用乳製品既純素軟雪糕,80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果,紅肉火龍果好清新,完全就好似食緊原個火龍果茸一樣!楊枝甘露純素雪糕:同樣無用乳製品既純素軟雪糕,味道係好正宗好濃郁既楊枝甘露,

楊枝甘露純素雪糕:同樣無用乳製品既純素軟雪糕,味道係好正宗好濃郁既楊枝甘露,而且有D果肉粒粒係入面!
2020-04-01 21 浏览
慶祝男友生日食完飯後,帶了佢轉場到DAMA買蛋糕仔,給他一份驚喜。事前早已上網望過食評,多是寫該店水果雪糕為主,味道賣相係吸引嘅,但最吸引我的是該店的紅唇蛋糕,造型精緻顏色鮮艷,以兩個心心合併成一個紅唇,好有代表性我上網見到就已心心眼起,誓要借此神物氹得男友歡心,其它甜品改日再來食過好了。DAMA 烈豔紅唇蛋糕 $42蛋糕仔size唔細有半隻手掌大,鮮豔紅色表面光滑有點貴氣,唔講以為賣百幾蚊。難得賣相靚之餘,味道都咁掂。蛋糕口感綿綿鬆軟有點濕潤,莓味十足啖啖果香,蜜桃啫喱夾心添了份口感,甜而不膩食完非常滿足,四十二蚊感覺真係幾抵!

DAMA 烈豔紅唇蛋糕 $42
DAMA 烈豔紅唇蛋糕
2020-03-24
DAMA 烈豔紅唇蛋糕
DAMA至開業以來一直人頭湧湧,近日雖受疫情影響依然有不少人來到訪外賣軟雪糕。DAMA心太軟(鹹蛋黃)+軟雪糕 $72微熱的蛋糕入面是流心鹹蛋黃,甜度適中,有點像吃流心奶黃月餅!楊枝甘露軟雪糕是全素,口感卻依然紮實順滑,因為用的全是真材實料,運用了菲律賓芒果、西柚、椰奶所製。雙味軟雪糕水果杯 $62最受歡迎的紅火龍果味真的令人印象深刻,紅火龍果及芒果每一口都有濃郁的果味又夠厚實。用上80%鮮果所製,比起一般雪芭更creamy!全素的雪糕甚至連雪糕筒也是全素,下次嘗試其他口味一定要試試雪糕筒。神石榴/雪梨/檸檬 $62美美的粉紅色不但打卡一流,味道也是甜度適中,實屬輕盈健康之選。羽衣甘藍/雪梨/檸檬 $62這裡的cold-pressed juice新鮮,室溫感覺更健康。羽衣甘藍完全不帶苦味,原來也是老闆悉心調製的。太有驚喜的vegan/健康主義店鋪,從裝潢到餐點到服務都非常優秀有心思。非常期待下次再訪!

DAMA心太軟(鹹蛋黃)+軟雪糕 $72

DAMA心太軟(鹹蛋黃)+軟雪糕

雙味軟雪糕水果杯 $62

神石榴/雪梨/檸檬 $62

羽衣甘藍/雪梨/檸檬 $62

Cold-pressed  juice

DAMA心太軟(鹹蛋黃)+軟雪糕
Cold-pressed  juice
高人氣純素雪糕店DAMA,賣既雪糕都係無蛋無奶既成份,素食者同有乳糖不耐症人都岩食😋👍🏼。雪糕口味同組合每日會轉新款,而今日既雪糕四款口味係 紅肉火龍果、檸檬薑、燕麥奶、榴槤。🍧單味雪糕💲42🍨雙味雪糕💲48🍮班蘭心太軟💲40.🍦因為我唔鐘意食榴槤,所以就試左另外3隻味,紅肉火龍果mix檸檬薑 配黑色cone❤️💛🖤,顏色鮮明突出,視覺效果好出色💯🤩,水果味好濃厚,80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果,每一啖都好似真係食緊生果咁,又唔覺太甜膩,酸酸甜甜好fresh;燕麥奶既味道就淡左少少,不過好天然好特别👍🏼,雪糕外型極之吸引😍,食落去既口感比較似雪葩🍨。.🍮第一次食班蘭味既心太軟,仲要係純素💚,班蘭味好濃郁,外脆內軟既效果做得好出色,一切開 班蘭漿即刻湧出嚟,望住覺得好治癒😊,入口非常順滑,估唔到冇牛油既心太軟都做到咁好既效果💯。

🍧單味雪糕💲42
🍨雙味雪糕💲48
🍮班蘭心太軟💲40

班蘭心太軟
2020-03-26
班蘭心太軟
2020-03-30 24 浏览
成日見到人食 一直好想試呢間店既雪糕 因為佢係vegan雪糕 lactose intolerant/ vegan 都可以食架 絕對係食唔到奶/ 唔食奶既人既福音😆 今次試左兩樣野-咸蛋黃心太軟 加雪糕 單味 ($72)雪糕每日大約有4隻味 我當日有火龍果 波羅薑 楊枝甘露 同榴連 我就試左楊枝甘露 好好味😳😳😳 真係好楊枝甘露 但又比起平時既楊枝甘露無咁濃 而咸蛋黃心太軟都係第一次試 平時都係試朱古力 好有驚喜 不過食得多都會濟😝-栗子燕麥奶蛋糕 ($45)第一次食用oatly整既蛋糕!好滑呀d cream 😍😍有淡淡既栗子味 好適合配茶食 好岩做下午茶😆絕對會再返去食既雪糕鋪🥰🥰🥰
咸蛋黃心太軟 加雪糕 單味 ($72)
栗子燕麥奶蛋糕 ($45)

絕對會再返去食既雪糕鋪🥰🥰🥰
2020-03-29 34 浏览
食完個一肚火嘅三式丼飯,就黎佐呢間人氣好高嘅純素雪糕店呢度最出名嘅係火龍果雪糕,我就揀咗雙色雪糕,佢每日嘅口味都唔同,當日就揀咗火龍果同埋竹炭可可椰子。紅色拼黑色好靚雖然要$48,但份量好多,而且雪糕筒好脆。可可椰子味道好濃郁,而且食到粒粒椰子,火龍果嘅味道好清新,不過稍為被可可嘅味道蓋過佐,下次都係唔好咁貪心,買一隻味試真啲
食完個一肚火嘅三式丼飯,就黎佐呢間人氣好高嘅純素雪糕店

紅色拼黑色好靚

2020-03-28 26 浏览
開心要食甜品 唔開心更加要食甜品😫返工返到燥燥地 放工決定要去chill下就同友人去咗K11 Musea🤣-🍧斑蘭心太軟+火龍果軟雪糕 $72之前已經同大家推介過依款☺️但因為真係太好食所以黎咗翻啅🤪雪糕係淡淡火龍果香 唔會太甜好refreshing🤤睇相已經知個心太軟係真係超流心🤤真心依個係必點👍🏻-🧇雞蛋仔軟雪糕 $74原本想試燕麥味但今日無依隻味提供🥺所以叫咗mix嘅水果味: 火龍果同薑菠蘿味🍍薑菠蘿好唔好味就見人見智啦因為都真係幾重薑味🤣 我覺得ok嘅 但梗係鍾意火龍果味多啲啦🤪雞蛋仔好大份 入面仲有啲燕麥片 水果食完都真係幾飽🤰🏻-食甜品配熱茶係我最基本嘅生活態度🤓今次試咗個玫瑰薄荷綠茶🌹幾重薄荷味我幾鍾意同埋我覺得個杯好靚好artistic🤣☺️下次我一定要試到燕麥味雪糕😭
開心要食甜品 唔開心更加要食甜品😫

同埋我覺得個杯好靚好artistic🤣☺️
下次我一定要試到燕麥味雪糕😭
2020-03-19
2020-03-28 21 浏览
之前見到好多人黎K11 Musea 既純素雪糕店今次終於到我啦😍😍🍦🍦🍦紅肉火龍果配菠蘿加薑味雙色雪糕🍦🍦🍦紅肉火龍果味雪糕好清新有粒粒火龍果核口感豐富佢隔離嘅菠蘿加薑味就酸酸地既清新又開胃☘🧁班蘭心太軟配榴槤及開心果雪糕☘🧁班蘭心太軟既流心醬好多班蘭味好重榴槤雪糕好受歡迎好多食客都係叫呢隻味雖然我本身唔太鍾意食榴槤不過都覺得好香好滑仲有開心果雪糕都好creamy呀🌹🌿🍵玫瑰薄荷綠茶🌹🌿🍵味道清新薄荷味唔會蓋過清新嘅玫瑰花香呢間鋪既雪糕同飲品都冇蛋同奶啱曬素食者同乳糖不耐症患者另外佢哋餐廳最新出養生既全素中湯等我下次試下先
之前見到好多人黎K11 Musea 既純素雪糕店

等我下次試下先
  • 榴槤雪糕
  • 咸蛋黃心太軟
2020-03-27 24 浏览
近年來越來越多人選擇素食生活 🥬, 今日想介紹一間大熱嘅素食店比大家唔知大家有冇去過呢 🥑? 餐牌供應素菜卷、植物奶雪糕、🍹果汁、果茶,🧀乳酪 。。。使年輕一代更容易嘗試、接納素食。😋首先,絕對要試大熱嘅純素鮮果軟雪糕,我揀咗成日售罄嘅紅火龍果加呂宋芒純素軟雪糕😃 ,質感喺雪糕同雪葩之間,味道濃郁清甜,而且分量好足!😙雪糕用上100%呂宋芒製作,芒果味道濃厚,甜味天然又不到膩雪糕質地挺身,帶微微冰感,入口滑溜,不會溶化得太快。🥰感覺在吃一顆冰涼的芒果, 另外再叫咗一個班蘭心太軟 ,香濃的味道四溢,切開之後軟滑流心就在蛋糕中流出來,吃上去比普通蛋糕更軟綿,好味!😋真材實料店內一幅花草牆,挺適合打卡或者作為拍照背景。😍食甜品梗係唔夠喉喇!🥦我再叫多一個墨西哥素菜捲,🌽 有多種唔同嘅蔬菜集於一身,口感好好好fresh!
2020-03-26 16 浏览
同寶仔係K11 Musea行街嘅時候,成日都見到有人拎住杯紅紅綠綠嘅雪糕係到食,原來係呢間~「DAMA」主打純素軟雪糕,不含蛋奶素,適合純素食者和蛋奶過敏人士,不過顏色真係靚到連我呢個非素食人士都覺得吸引!😍單味軟雪糕筒由$42起,雪糕筒有兩種顏色:黑色或紅色,兩種顏色都係原味,可以揀返自己鍾意嘅顏色~全部雪糕都可以做扭紋,不過小妹就想試真啲!單口味就好!小妹揀左楊枝甘露口味,雪糕入口都算軟滑,帶少許冰感,不過楊枝甘露味就要帶點想像,因為芒果味比較突出,而加左椰奶嘅感覺更令到芒果味有點唔夠真,不過整體嚟講,係不錯!
同寶仔係K11 Musea行街嘅時候,
成日都見到有人拎住杯紅紅綠綠嘅雪糕係到食,
原來係呢間~
「DAMA」主打純素軟雪糕,不含蛋奶素,
適合純素食者和蛋奶過敏人士,
不過顏色真係靚到連我呢個非素食人士都覺得吸引!😍

單味軟雪糕筒由$42起,
雪糕筒有兩種顏色:黑色或紅色,
兩種顏色都係原味,
可以揀返自己鍾意嘅顏色~
全部雪糕都可以做扭紋,
不過小妹就想試真啲!單口味就好!

小妹揀左楊枝甘露口味,
雪糕入口都算軟滑,帶少許冰感,
不過楊枝甘露味就要帶點想像,
因為芒果味比較突出,
而加左椰奶嘅感覺更令到芒果味有點唔夠真,
不過整體嚟講,係不錯!