2020-05-08 58 浏览
終於終於終於有機會試呢間喺好多人都讚不絕口色彩繽紛嘅純素雪糕 @damajuice 🤤呢度嘅雪糕口味每日都有四款唔同嘅選擇,而除咗軟雪糕原來仲有好多唔同嘅輕食同飲品,又有小食又有湯飲,有時想食light啲、健康啲都好適合嚟呢度!整體來講,食物質素好高,選擇又多!成日覺得vegan野會好貴,但又唔係喎,價錢亦都合理。.《火龍果軟雪糕筒》$42 😋😋😋當然要試吓呢度嘅主打 - 80%新鮮火龍果肉軟雪糕啦~雪糕筒仲可以揀顏色,好靚啊✨vegan雪糕無論係味道定口感都同我想像中完全唔同,成日以為vegan野會無味無道,但原來我錯了!好好食啊~~🤩火龍果味非常之濃郁,口感香滑軟綿,有少少似好滑嘅sorbet!.《港式雞蛋仔》$42 😋😋😋雖然一心係你食雪糕,但入到去嘅時候聞到好香雞蛋仔味忍唔住嗌一個試吓!WOW!估唔到雞蛋仔都一樣咁出色🤤雞蛋仔嘅口感係外又非之脆,而內又非常之軟~而裏便蛋糕仔嘅部份同空心嘅比例又做得啱啱好!蛋香味又重,正呀~.《香蕉士多啤梨乳酪沙冰》$48 😋😋😋依家咁嘅天氣熱辣辣最啱飲番杯沙冰👅呢杯沙冰嘅口感層次非常之豐富,首先會飲到酸酸地嘅乳酪味,之後就會飲到濃郁嘅士多啤梨味

《火龍果軟雪糕筒》$42 😋😋😋
港式雞蛋仔

《港式雞蛋仔》$42 😋😋😋
香蕉士多啤梨乳酪沙冰

《香蕉士多啤梨乳酪沙冰》$48 😋😋😋
依家咁嘅天氣熱辣辣最啱飲番杯沙冰👅呢杯沙冰嘅口感層次非常之豐富,首先會飲到酸酸地嘅乳酪味,之後就會飲到濃郁嘅士多啤梨味,最後香蕉嘅味道就會慢慢浸出嚟。酸酸甜甜好開胃,飲唔停口🤤
乳酪杯
芒果希臘乳酪杯
士多啤利希臘乳酪杯

《芒果希臘乳酪杯》$38 😋😋😋
《士多啤利希臘乳酪杯》$38 😋😋😋
yogurt加granola嘅呢一個配搭真係無死!yogurt嘅口感比較厚實 芒果同士多啤梨嘅份量比例都好足夠,夠晒飽肚之餘又有好健康嘅感覺~
舒壓香草茶

《舒壓香草茶》$38 😋😋😋
特登買咗包茶返屋企送俾媽咪飲,佢飲完之後大讚好正😇茶底味道香濃,但飲落又有好清新嘅感覺~
泡沫咖啡

《泡沫咖啡》$38 😋😋😋
第一次飲vegan cappuccino,有得揀燕麥奶杏仁奶同埋豆奶,我就揀咗杏仁奶~杏仁味好香好香!😍

𝐃𝐀𝐌𝐀
港式雞蛋仔
香蕉士多啤梨乳酪沙冰
乳酪杯
芒果希臘乳酪杯
舒壓香草茶
泡沫咖啡
早排比呢間DAMA奶素雪糕嘅相吸引左黎呢度食,就點左呢款雙味嘅雪糕,無落奶架,八成都係紅火龍果肉,奶素者啱曬。火龍果x竹炭味雪糕($48)個雪糕筒可以揀紅色或者黑色,襯番當然紅色靚。味道方面,火龍果嘅火龍果味又幾自然,反而竹炭味味道居然有啲似芝麻糊,甜度較高。鹽烤百葉豆腐($38)呢個用烤嘅方法整,需要10分鐘,製成品唔油膩,上面淡淡嘅鹽味,感覺似走左臭味嘅臭豆腐。日式芥末豆腐卷($58)入面有豆腐、豆、牛油果等等健康食物,又夠protein。本身暖暖地咁上,調味只係淡淡嘅胡椒粉加鹽。而且份量比想像中大,食完都飽左一半。越式檬粉素菜卷($58)好鍾意個卷唔淨只得蔬菜,仲有越式檬粉,口感好豐富。外面層皮都好香,調味料有啲辣辣地,就算vegan都唔會覺得寡。士多啤梨希臘乳酪杯($38)同連鎖咖啡店嘅一樣,都係上面有啲穀物,用隔層隔開。乳酪唔算結身,配合適量嘅士多啤梨醬都幾正。蜜桃熱情果茶($38)純白膠袋裝既果茶好有文青feel,蜜桃味聞落都幾香,然後隱約有少少薄荷味,幾解渴。

火龍果x竹炭味雪糕($48)

鹽烤百葉豆腐($38)

日式芥末豆腐卷($58)
入面有豆腐、豆、牛油果等等健康食物,又夠protein。
本身暖暖地咁上,調味只係淡淡嘅胡椒粉加鹽。
而且份量比想像中大,食完都飽左一半。

越式檬粉素菜卷($58)
好鍾意個卷唔淨只得蔬菜,仲有越式檬粉,口感好豐富。

士多啤梨希臘乳酪杯($38)
同連鎖咖啡店嘅一樣,都係上面有啲穀物,用隔層隔開。
乳酪唔算結身,配合適量嘅士多啤梨醬都幾正。

蜜桃熱情果茶($38)
2020-05-05
2020-05-04 34 浏览
榴連雪糕$68好好好好好好食,真係好好食😂我哋係榴槤嘅fans,呢款榴槤雪糕可以話係我哋食過最濃郁榴槤味,最好食嘅一款🥳無得彈開心果雪糕$68開心果味配嘅雪糕筒係綠色嘅,抹茶味,聽店員講佢係冇牛奶嘅軟雪糕,vegan都岩✔️雙味軟雪糕水果杯$62 (火龍果芒果)用紅肉火龍果黎做雪糕我都係第一次食咋,紅肉火龍果非常有益,既抗氧化又幫助腸道蠕動,食雪糕得來都食得好健康呀我鐘意!估唔到芒果味同火龍果味咁夾👍🏻食落又甜又軟綿綿~💛連匙羹都係100%可再用物料🧡士多啤梨希臘乳酪杯$38Greek yogurt 加上甜甜地士多啤梨醬係perfect match! 芒果熱情果沙冰$48超級消暑~為咁熱嘅天氣降降溫🥰

榴連雪糕$68

開心果雪糕$68

雙味軟雪糕水果杯$62 (火龍果芒果)

士多啤梨希臘乳酪杯$38

芒果熱情果沙冰$48
超級消暑~為咁熱嘅天氣降降溫🥰

2020-05-04
  • 雙味軟雪糕水果杯
2020-05-04 37 浏览
全港唯一一家全素的雪糕🍦「DAMA大媽軟雪糕」,百分百真材實料以無蛋奶製成,即是對牛奶有敏感的乳糖不耐症人士也適用💯紅肉火龍果軟雪糕口感像雪葩一樣,成份80%彩用了菲律賓紅肉火龍果,味道清甜不膩,賣相亦非常吸引💖而另一款榴槤軟雪糕更是不用說,放進口中難以形容的超濃榴槤口感,像是真的身在馬來西亞吃榴槤一樣🧡大滿足!^朋友也說值得encore!

^朋友也說值得encore!
紅肉火龍果軟雪糕
Vegan榴槤軟雪糕
紅肉火龍果軟雪糕
Vegan榴槤軟雪糕
2020-05-04 35 浏览
之前去左K11 Musea 行街,見到呢間大熱雪糕店「DAMA」當然要去試下,聽聞它是香港首間首創純素的雪糕店,食物不含蛋奶素,主打健康飲食。岩曬鍾意健康又食素的人士啦😋見佢的雪糕成日都會推出不用口味,睇黎可以經常去試新款呢。今次我食了經典火龍果口味mix芒果口味雪糕和榴槤口味雪糕。加配了新鮮水果和雞蛋仔。可以選擇雪糕筒/杯裝,我就叫左杯裝,因為這間店雖然不大,但個裝修很華麗很美,有花牆可以影下相打下卡,用杯裝就方便我。這裡的軟雪糕原來含有80%新鮮果肉,難怪食落去咁香濃咁好味。口感方面十分軟滑十分creamy,令人忍唔住口,一直食😍芒果口味雪糕十分清新清甜,而紅肉火龍果口味雪糕就十分特別,好少地方可以食到,由外形顏色到味道都好正。至於榴槤雪糕就好似食緊軟身的真果肉咁,仲要係凍的👍🏻鐘意食榴槤的朋友不要錯過啦,值得一試。見隔離枱食的心太軟都好好食咁,流心丫,下次去K11一定要試下
2020-05-03 26 浏览
經過K11 Musea,經常會聞到很香的榴槤味!一上到商場4樓,就被嗰陣榴槤香味吸引住🤤之前行過都成日見到好多人排隊,今日有多啲時間就決定是一下佢嘅榴槤雪糕,佢用貓山王榴槤雪糕加入黑咖啡,當雪糕溶咗喺咖啡入面,這個組合的味道十分match!!雖然加了咖啡,但是榴槤的味道不會被搶掉,而且也會感受到咖啡的香味。佢呢排仲新出左抹茶紅豆雪糕聽聞它的水果類雪糕是有80%的水果👍🏻而且是純素的😆可以享受到雪糕之餘又會健康啲!
佢呢排仲新出左抹茶紅豆雪糕

2020-05-03 711 浏览
📍 DAMA 之前成日都見foodie介紹呢間純素甜品店,好難想像雪糕會純素冇奶。成日凝住冇奶既雪糕會唔夠滑唔好食,今次食完DAMA就冇左呢個stereotype。店長好有heart去推廣vegan lifestyle,好有耐性同小編解釋原材料同vegan雪糕既整法,小編gain左好多insights about vegan lifestyle,會慢慢了解更多,為健康為地球去adapt vegan lifestyle都係好事。.紅豆抹茶雙味軟雪糕鮮果杯 $52抹茶以山政小山園抹茶粉製成, 紅豆以日本北海道十勝紅豆製作,口感能做到好細滑。抹茶味夠濃郁甘澀,紅豆係真才實料既味道。不過,抹茶味有d太出,搶左紅豆既味道.抹茶vegan軟雪糕筒抹茶以山政小山園抹茶粉製成,店主話因為抹茶粉用左貴野,同埋抹茶比例調高左,即使冇加奶,口感能做到好細滑。抹茶味夠濃郁唔會澀,係,紅豆係真才實料既味道。.鹽烤百頁豆腐$38超級無敵好味,連C先生都大讚,豆腐外焦內嫩,落左啲椒鹽去調味,夠味。之後一定會番兜.雞蛋仔$42有燕麥碎係底,呢個係有蛋既成份,味道都好好,今次有叫到雪糕,連埋純素雪糕一定更加好味!.鮮果
📍 DAMA

紅豆抹茶雙味軟雪糕鮮果杯 $52
抹茶紅豆雙色軟雪糕鮮果杯
抹茶vegan軟雪糕筒
抹茶雪糕筒

鮮果烏龍茶 $45係甘香嘅烏龍茶,好清香,啲茶葉好靚,落咗鮮果粒,帶點甜味,但唔會搶左烏龍茶既焦點,主角依然係烏龍茶,係咁熱嘅天氣飲真係好解渴!
鮮果烏龍茶
燕麥奶latte用燕麥奶沖咖啡唔係一件簡單嘅事,用好nutty既豆就好夾,咖啡味好rich,燕麥味好gentle,成件事好match
燕麥奶拿鐵
地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖
抹茶紅豆雙色軟雪糕鮮果杯
抹茶雪糕筒
鮮果烏龍茶
燕麥奶拿鐵
2020-04-30 29 浏览
記得上次黎呢個商場嘅時候,喺3樓已經聞到好大陣好香嘅榴槤味😍搵搵下就發現咗4樓呢間DAMA 純素雪糕🍦當時人龍實在太長我哋都趕住去食晚飯所以就無試到。今日就專登嚟拜訪一下,非常驚喜。原來呢度唔單止有純素雪糕食,仲有低糖配方嘅心太軟、亞洲風素菜捲,乳酪,水果茶,純素湯等......而我最欣賞亦都係佢哋最受歡迎既純素雪糕,呢度嘅雪糕無論係雪糕定雪糕筒都無牛奶同雞蛋成分,啱晒純素食者,蛋奶敏感及健康人士。紅肉火龍果味好香濃,顏色好鮮艷,原來有80%都係果肉,但係食落又唔似食雪芭咁冰感,係好清甜而又無奶味嘅雪糕。鍾意食榴槤嘅一定要試首創頂級貓山王雪糕,無論去到星加坡或者馬來西亞都食唔到呢一種咁香濃嘅貓山王雪糕,超級正!水果烏龍茶,水果清甜味+龍烏龍茶香味,清新解渴炸蕃薯條,外脆內軟,好香甜番薯味最後仲有抗疫湯水,呢一個都係純素湯,估唔到冇放肉煲出嚟嘅湯都咁甜。呢度所有食物我都好鍾意,而且價錢亦都唔貴,下次一定要再嚟試埋其他不得不讚,DAMA選用100%用膠樽循環再造餐具,為環保出一份力。

水果烏龍茶,水果清甜味+龍烏龍茶香味,清新解渴

炸蕃薯條,外脆內軟,好香甜番薯味

2020-04-30 39 浏览
過咗咁耐終於嚟到K11 Musea,因為朋友推介要嚟到呢間雪糕店。間雪糕店Wong Lok寶寶通通好似一間正常嘅咖啡店咁,但係一見到啲雪糕嘅簡介就覺得好正啊。佢大部份嘅雪糕都係生果味為主,當日有榴槤味,火龍果味,開心果味等等,環境唔錯之餘,店員嘅服務態度都幾唔錯。上面呢個就係開心果味加榴槤味嘅雪糕啦。佢嘅榴槤味又唔會太過龍,所以唔會姐就開心果味,同一時間果糖都仲係吹㗎,個配合實在係非常之唔錯然後呢個就係火龍果味啦,仲為左拎埋相好啲加咗塊葉落去啲雪糕真係幾好味,而且唔會有偏向牛奶或其他原材料嘅味道,以佢本身寫嘅生果味為主,真係非常之值得一試,就係價錢貴少少,不過都物超所值嘅

榴槤加開心果味雪糕

火龍果味雪糕

然後呢個就係火龍果味啦,仲為左拎埋相好啲加咗塊葉落去
榴槤加開心果味雪糕
火龍果味雪糕
  • 榴槤雪糕
I tried Durians, Dragon Fruits, Mango pomelo sago and Bamboo Charcoals flavour! I like Durians most as it tastes quite outstanding =] I also recommend their molten cake, both salted egg & pandan flavour. It’s hard to use the word to describe how tasty it was....lucas小食家 推薦:可能係全香港最好食嘅純素雪糕 榴連味好出色!心太軟好驚喜,不論班蘭定咸蛋黃味我都好鍾意❤️
2020-04-19 42 浏览
今日同表妹,姨甥仔黎K11 Musea閒逛,我都系第一次黎呢個商場,感覺幾modern, 地方濶落,Mtr有出口可直達,交通方便▪行到4樓見到呢間餐廳,門口幾吸晴,好colourful, 好fancy, 原來系一間甜品素食餐廳,餐牌也頗多選擇▪門口見到2張大poster, 應該都系招牌野,無理由吾order, 榴槤 & 火龍果軟雪糕,標榜無牛奶成份,對於有敏感人事也不怕. 榴槤雪糕超creamy, 但吾會好漏個種,火龍果更加有驚喜,好fresh, 有天然紅色火龍果嘅甜味▪烏龍水果茶,口感好清新,無苦澀嘅茶味,好飲芒果希臘yogurt, 比起平時食嘅有質感,好厚實,幾飽肚地瓜蕃條,外脆內軟,真財實料,食吾停口最後黎一個抗疫湯水: 粉葛赤小豆湯,雖然無肉,不過同平時飲嘅無分別,完全系一個足料老火湯

烏龍水果茶,口感好清新,無苦澀嘅茶味,好飲

芒果希臘yogurt, 比起平時食嘅有質感,好厚實,幾飽肚

地瓜蕃條,外脆內軟,真財實料,食吾停口

2020-04-16
下午茶
  • 招牌鮮果烏龍茶
  • 芒果希臘乳酪杯
  • 地瓜薯條
2020-04-19 29 浏览
黑洞成日見人食呢間雪糕打卡📸尋日終於有機會一戰😎-🔹紅肉火龍果x菠蘿+薑雪糕($42)招牌之選果然無伏 🤗感覺似真係似食緊真紅肉火龍果菠蘿同薑mix埋好夾🤩薑味重得黎唔太辣 有菠蘿酸甜味-🔹開心果( $68 )用意大利西西里開心果整 味道超濃郁💕口感比紅肉火龍果嗰款更有雪糕口感相對甜味亦比較重值得一讚純素雪糕食完都唔頸渴🥳-🔹紅菜頭/雪梨/檸檬( $62 )紅菜頭個味比較出 入口好fresh但未必個個接受到🙈黑洞覺得個味太出小許遮左另外兩個味🤭-🔹羽衣甘藍/雪梨/檸檬( $62 )黑洞私心更鍾意呢杯🤓檸檬味好突出 酸酸甜甜好開胃😛飲落完全冇臭青味 加分-P.s 黑洞下次想試吓貓山王雪糕🍦最近皮膚太差冇勇氣食😌
黑洞成日見人食呢間雪糕打卡📸
尋日終於有機會一戰😎

🔹紅肉火龍果x菠蘿+薑雪糕($42)

招牌之選果然無伏 🤗
感覺似真係似食緊真紅肉火龍果
菠蘿同薑mix埋好夾🤩
薑味重得黎唔太辣 有菠蘿酸甜味
🔹開心果( $68 )

用意大利西西里開心果整 味道超濃郁💕
口感比紅肉火龍果嗰款更有雪糕口感
相對甜味亦比較重
值得一讚純素雪糕食完都唔頸渴🥳
🔹紅菜頭/雪梨/檸檬( $62 )

紅菜頭個味比較出 入口好fresh
但未必個個接受到🙈
黑洞覺得個味太出小許遮左另外兩個味🤭
🔹羽衣甘藍/雪梨/檸檬( $62 )

黑洞私心更鍾意呢杯🤓
檸檬味好突出 酸酸甜甜好開胃😛
飲落完全冇臭青味 加分

P.s 黑洞下次想試吓貓山王雪糕🍦
最近皮膚太差冇勇氣食😌
2020-04-15 58 浏览
DAMA主打純素嘅軟雪糕,經常會推出唔同嘅味道,而我就試左呢個嘅火龍果同芒果味嘅雙味軟雪糕🍦其實個人一向對火龍果嘅興趣唔大,但呢個雪糕真係非常值得推薦!雪糕真係用左火龍果肉去整,每一啖都好似食緊生果咁,口感非常清新,又唔會太甜,值得一試再試😋
2020-04-14 38 浏览
見到咁多foodie 去食,我都終於食到啦🍦上兩個星期去,佢仲有promotion,買滿$80可以送多兩個minicone😇可以一次過試曬四隻味,分別係紅肉火龍果,榴槤,楊枝甘露同埋菠蘿薑🍍佢嘅雪糕好軟滑,最重要嘅係味道都好濃厚,食得好開心🥰 最推介紅肉火龍果同埋榴槤,真係好似食緊真嘅生果一樣,好滿足🥰至於楊枝甘露味就真係唔係好食得出,有試過就ok 啦😂好彩只係minicone🙊不過店舖嘅防疫意識就要再加強下啦,間鋪都有啲枱仔俾人坐低食嘅,但我同隔離枱食緊嘅人就無1.5米距離啦,職員都無幫我地探熱,有少少失望😩

見到咁多foodie 去食,我都終於食到啦🍦

2020-04-12 38 浏览
自從早前試過DAMA 的素食雪糕後念念不忘,知道他不時推出不同生果配搭的新口味,也帶同小朋友去試試!小朋友非常喜歡芒果,今次嘗試楊枝甘露 口味有驚喜,小朋友大讚好味!拿到手已聞到香濃芒果味,吃下去更是椰子+西柚+芒果,非常濃郁!另外我們還試了橘子白桃味!除了雪糕,店舖還提供湯水、甜品美食。店員服務殷勤,店舖座位有限,人來人往。

除了雪糕,店舖還提供湯水、甜品美食。

店員服務殷勤,店舖座位有限,人來人往。