2020-06-23 12 浏览
雪糕人人都鍾意食但係食得健康呢就比較少今日我嚟到dama就可以一度食雪糕又可以好健康呢度係以素食為主所有材料都係天然嘅我哋食得好安心,健康之選我地叫咗以下嘅美食,火龍果軟雪糕筒 $42雞蛋仔 $42地瓜條 $38越式檬粉素菜卷 $58斑斕心太軟 $40羽衣甘藍/雪梨/檸檬 $62以上嘅係即叫即整!佢哋好有心機整嫁!清清淡淡唔會覺得好龍味要食越想食咁豐富嘅嘢食我哋當然食到好飽肚啦!但係唔會覺得唔舒服,冇食濟嘅感覺!因為全部都係健康嘅素菜食素菜都可以食得好健康同好開心!連小朋友都啱食!應該係話小朋友都鍾意食😍

我地叫咗以下嘅美食,

火龍果軟雪糕筒 $42

雞蛋仔 $42

地瓜條 $38

越式檬粉素菜卷 $58

斑斕心太軟 $40

羽衣甘藍/雪梨/檸檬 $62

我已經第二次黎呢間係K11 Musea 既人氣甜品店喇!.今次專登黎試佢新出呢口味:烏龍茶 及荔枝味。 兩種都係我很喜歡既味道。荔枝甜而清新;烏龍茶有陣陣茶味,好香。😋😋.店員好有禮物,仲耐心推介我雪糕配雞蛋仔,😳有特色又有驚喜。還建議我試水果茶😋😋。.因為我要趕住坐船,所以帶走左佢地。一路食一路行去碼頭,雞蛋仔仲好脆口。😋😋.炎炎夏日,有杯冰凍水果茶陪我坐船,加上陣陣海風,真係好爽😌😌
我已經第二次黎呢間係K11 Musea 既人氣甜品店喇!
2020-06-22 19 浏览
之前經過已經畀佢嘅舖面設計&吸精紅色雪糕🍦吸引。 所以今次決定一試佢哋嘅味道 🤩 原來佢主打最受歡是無牛奶及蛋成分嘅純素軟雪糕🍦。 今次我哋叫咗火龍果加薑味雪糕🍦、 火龍果雪糕🍦鮮果雞蛋仔、 招牌鮮果烏龍茶🍹、 士多啤梨芒果乳酪冰沙🍹 、地瓜薯條🍠、 猴頭菇栗子素湯🥣。 火龍果雪糕真係好健康,入面原來有成80%嘅菲律賓紅肉火龍果整成👍,咁健康嘅雪糕真係食多啲都唔怕肥!😆 雪糕雞蛋仔系列一定要嗌,打卡📷必備,真係睇得又食得,非常yummy!😋 兩款生果飲品都好fresh,除咗食凍嘢,又試埋熱食,叫咗個地瓜薯條+ 抗疫湯水暖笠笠, 地瓜薯條甜甜地好好味, 猴頭菇栗子素湯亦都非常足料, 食完再行街街!🤗如果大家想進一步追求健康純素嘅甜品,呢間雪糕店絕對係你哋嘅首選!
2020-06-22 11 浏览
一直深受 #Dama 無牛奶成分嘅純素軟雪糕吸引,終於抽空約埋姐姐👭一齊去食食食🤤😋。.新推出台灣黑葉荔枝、凍頂烏龍兩種口味,當然要只嚐新一下啦😋!!另外都試下D特色野飲🍹。.DAMA 班蘭心太軟💚最鐘意睇住切開之後D 流心慢慢流出,班蘭💚口味真係特別香。.台灣黑葉荔枝加凍頂烏龍雙味軟雪糕🍦凍頂烏龍超濃郁但唔會苦澀,口感有d 似食雪芭,而黑葉荔枝則清新香甜,食落好消暑🥵。.荔枝雪糕配特濃咖啡☕️清新香甜荔枝配上特濃咖啡☕️超醒神!!#咖啡控值得一試 ,一邊食雪糕🍦一邊可以享受咖啡☕️雙重享受認真爽啊😌。.神石榴/雪梨🍐/檸檬🍋Cold pressed juice 估唔到三種味道會咁夾,酸酸甜甜好味道,難怪店員都大推👍🏼👍🏼。.低糖、純素🍃配方食完唔會覺得好罪惡🤣, 仲舔舔脷😋添!!. 呢度環境優雅好適合打卡📸,有唔少位都係打卡點📸。.好味指數:😋😋😋😋😋5/5推介指數:😋😋😋😋😋5/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 DAMA (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

DAMA 班蘭心太軟💚
最鐘意睇住切開之後D 流心慢慢流出,班蘭💚口味真係特別香。

台灣黑葉荔枝加凍頂烏龍雙味軟雪糕🍦
荔枝雪糕配特濃咖啡☕️
清新香甜荔枝配上特濃咖啡☕️超醒神!!

神石榴/雪梨🍐/檸檬🍋Cold pressed juice
低糖、純素🍃配方食完唔會覺得好罪惡🤣, 仲舔舔脷😋添!!
呢度環境優雅好適合打卡📸,有唔少位都係打卡點📸。
好味指數:😋😋😋😋😋5/5
推介指數:😋😋😋😋😋5/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽 DAMA (尖沙咀)
  • 雙味軟雪糕筒
This store is just outside the cinema so if you are waiting for your movie and have some time to kill, this would be a nice spot to wait and enjoy a light dessert.Initially I wanted to try their egg waffle soft serve but they didn't serve egg waffle that day so I ordered a regular soft serve with cone. The soft serve here was dairy free and I chose their  lychee and oolong tea flavor.  It was dairy free so it tasted more like a sorbet and combined with its flavor, it was very refreshing. This co

It was dairy free so it tasted more like a sorbet and combined with its flavor, it was very refreshing. This combination was lovely as the tea flavor contrasted with the sweetness of the lychee. Their red cone also made the dessert more appetizing and attractive. However, in view it is dairy free, so it melts quite easily so get your cameras ready once you buy it.
2020-06-21 14 浏览
行MUSEA 俾佢地桃紅色雪糕吸引眼球,因為唔知會係咩生果,所以行左入去, 當然叫埋黎試下~原來係火龍果雪糕!純素軟雪糕係冇奶,食落去都好好味,感覺好清新而且有好有火龍果味,好似沙冰咁,清涼降溫。仲有一粒粒火龍果籽仲逗留係口腔,好似食挭直嘅火龍果一樣~另外仲點左榴連雪糕,岩曬榴連控~陣陣榴連飄香非常濃郁~ 冇奶味更加突顯到生果味道~ 值得一提係我叫左係甜筒,d 雪糕食到甜筒底都有平時食d雪糕去到中間都冇,呢個就可以連筒& 雪糕一起品嚐!

值得一提係我叫左係甜筒,d 雪糕食到甜筒底都有
平時食d雪糕去到中間都冇,呢個就可以連筒& 雪糕一起品嚐!
2020-06-20 33 浏览
朋友說有間很特色的雪糕店 「DAMA」 想一起去試,所以我們一行五人就去朝朝聖,因為人多,所以試了很多款式,實在太滿足了~食評~榴連軟雪糕 + 流心班蘭蛋糕榴連雪糕冇得頂,好好味。班蘭蛋糕味道不濃烈,也很好吃。港式雞蛋仔軟雪糕想不到雞蛋仔又脆又好食,可能夾雜左雪糕一齊食,所以蛋味不太濃,有啲生果🍎,底層有脆脆,似是碎杏仁,配雪糕也很好吃。法式椰子大黃熱那亞蛋糕大黃醬是這店獨家菜,其他店沒有的喔。外皮是很薄的朱古力,裡面上層是cream,中間大黃醬,下層是蛋糕。味道酸酸甜甜,不濃味,好吃。法式青檸雲尼拿熱那蛋糕青檸檬味很出,有種清淡的感覺。也很好味。燕麥奶軟榴連雪糕配特濃咖啡由於我唔好咖啡,所以由朋友告知,她說味道很特別,兩者很夾。台灣黑葉荔枝+台灣凍頂烏龍軟雪糕荔枝味濃,口感似雪葩,烏龍茶相對較實,用匙羹的時候好難攪,用叉好啲,最後當然直接用口食就算啦。兩種味混合食都好好味。咸蛋黃心太軟蛋糕 + 榴連軟雪糕咸蛋黃心太軟蛋糕感覺似食緊流心奶黃月餅,好好食。榴連軟雪糕必食。如果唔鍾意榴連的朋友不用擔心,榴連味不太大味,坐對面的你不會很難受的。整體呢間店樣樣都好食,可以encore 。

食評~

榴連軟雪糕 + 流心班蘭蛋糕
榴連雪糕冇得頂,好好味。
班蘭蛋糕味道不濃烈,也很好吃。

法式青檸雲尼拿熱那蛋糕

法式青檸雲尼拿熱那蛋糕
青檸檬味很出,有種清淡的感覺。也很好味。

燕麥奶軟榴連雪糕配特濃咖啡
由於我唔好咖啡,所以由朋友告知,她說味道很特別,兩者很夾。

咸蛋黃心太軟蛋糕 + 榴連軟雪糕

整體呢間店樣樣都好食,可以encore 。
下午茶
用餐优惠
試食活動
  • 法式青檸雲尼拿熱那蛋糕
  • 台灣黑葉荔枝軟雪糕
  • 台灣凍頂烏龍軟雪糕
2020-06-20 20 浏览
潮流興素食,最近見到好多人打卡的DAMA純素雪糕🍦吾止外表靚,仲好健康!好似我喜歡食甜品又想健康,當然要去潮聖下😎店內有多款素食選擇,蛋糕🍰小食、素菜捲🌯飲品等。全部不含蛋奶成份,即使對奶類敏感的人都岩食。DAMA每日有不同味道雪糕選擇,我就選擇左寶島口味雪糕,用台灣黑葉荔枝+台灣凍頂烏龍製成雪糕,淡淡茶香中帶有荔枝清甜味,感覺很清新,這個組合估唔到又幾夾😋仲有試左港式雞蛋仔軟雪糕,熱辣辣雞蛋仔配冰凍火龍果雪糕,一冷一熱感覺好特別。火龍果雪糕含有80%果肉,好像食緊火龍果蓉又吾會太甜。加上仲有水果🍓配埋雞蛋仔一齊食都吾會太膩👍🏻飲埋鮮果烏龍茶,裡面有橙🍊藍莓、奇異果🥝蘋果🍎士多啤梨等。烏龍茶味清香,夏天飲很消暑,我最後連水果都食埋😊雖然一次食左甘多雪糕甜品,但每款都含有水果成份,感覺好健康😊我下次要試埋其他雪糕先!

1K
餐廳裝潢充滿特色,活像熱帶雨林的花牆,打卡一流。另外,寶藍色牆上的烈焰紅唇,維妙維肖,女生來到必定瘋狂打卡! 紅肉火龍果+竹炭可可椰子雙味軟雪糕 $48雪糕絕對是純素者的福音,火龍果入口冰爽,質感像雪葩,相機食先後,快快吸啜一口,火龍果香充滿口腔,非常清新。清香中帶椰子香氣,還有可可的甜香,啖啖吃到火龍果籽,感覺健康。雪糕雞蛋仔 ($79)雞蛋仔賣相吸引,熱辣辣,香脆可口,中間填滿楊枝甘露雪糕及雜果,滋味香甜。芒果的蜜甜碰上柚子的酸,酸甜交雜,配上草莓、奇異果果肉,每口鮮甜窩心。熱燙的雞蛋仔,與冰涼的雪糕混合在一起,口感冷熱交融,楊枝甘露奶香吸引,無比誘惑。斑蘭心太軟+火龍果軟雪糕 $72厚身的心太軟微熱,切開時斑蘭流心緩緩流出,入口是清幽的斑蘭香味,令人迷醉。配一球火龍果雪糕,配搭香滑細膩。一口冰爽雪糕,一口軟滑心太軟,冷熱交替,十分甜思思。越式檬粉素菜捲 $58素菜捲餅皮煙煙韌韌,卷內包裹雜菜絲及檬粉,雜菜入口清新,加上彈牙檬粉,充滿咬感,沁出白醋味道帶微酸,很滋味呀!地瓜薯條 $38薯條新鮮炸起,熱呼呼,質地粗身綿密,充滿地瓜純樸的甜香,十分滿足。

紅肉火龍果+竹炭可可椰子雙味軟雪糕 $48

雪糕雞蛋仔 ($79)

斑蘭心太軟+火龍果軟雪糕 $72

越式檬粉素菜捲 $58
地瓜薯條 $38
  • 地瓜薯條
2020-06-19 11 浏览
今次又來K11 Musea搵食了,不過今次純粹想食甜品,朋友講過呢度嘅榴槤雪糕非常好食,咁就一於試吓啦位置唔算太多,但佈置得幾精緻,都係一個打卡嘅好地方香蕉士多啤梨乳酪沙冰 $48飲落去有好香嘅士多啤梨同香蕉味,又唔會太甜,酸酸地非常之開胃,夏天飲係非常適合鹹蛋黃心太軟 $40 一切開就有啲流心蛋黃出嚟,一啖都充滿鹹香味,甜甜地覺得自己好似食緊奶黃月餅,好好味!榴槤雪糕 $68到今日嘅重頭戲喇,食第一啖,嘩不得了😍,覺得自己好似食緊真榴槤一樣,超香,榴槤嘅味道一啲都唔假,同埋唔會好甜,好清,如果杯裝可以配生果,食晒成杯雪糕後可以食啲生果中和下,絕對值得用依個價錢食佢

位置唔算太多,但佈置得幾精緻,都係一個打卡嘅好地方

香蕉士多啤梨乳酪沙冰 $48

鹹蛋黃心太軟 $40

榴槤雪糕 $68
2020-06-19 14 浏览
終於朝聖呢間純素雪糕店,全素健康又好味👍🏻開係K11 Musee,環境寧靜座位舒服,店內都有幾張檯呢間唔係淨雪糕,仲有soup & wrap/薯條/乳酪,好多元化因為我哋未食lunch所以叫埋啲小食❗️🔶港式雞蛋仔軟雪糕(紅火龍果味雪糕)$72好大份好豐富,雞蛋仔外脆內軟,外面都鋪滿生果紅火龍果雪糕個味好清,唔會太甜,又幾好味!底部都有啲穀麥條,好健康!外觀一流,打卡必點!🔶抺茶+紅豆味雙味雪糕 $52好有驚喜,抺茶味唔會太苦,但又有抺茶既香味另外紅豆味都好香,最緊要唔會太甜!兩個配起來又好夾個雪糕筒好脆,抵食👍🏻🔶斑斕心太軟 $40蛋糕表面係脆既,入面係軟既!切開個蛋糕,入面啲流心流出嚟,好味都係唔會太甜,不過斑斕味淡左啲!🔶日本麻醬豆腐卷 $58即點即整,好新鮮!同埋好大份,點左份兩個人食以為健康野會無咁好食,點知呢個都好好味!因為即整關係,外面皮保持軟熟、乾爽!未食lunch可以當正餐食🔶招牌鮮果烏龍茶 $45入面有新鮮既水果,配上烏龍茶好清新!有好多果肉,最緊要唔係好甜👍🏻🔶士多啤梨乳酪 $38健康之選,小食都夠飽!士多啤梨唔會太甜,且有酸酸地嘅味道
終於朝聖呢間純素雪糕店,全素健康又好味👍🏻
開係K11 Musee,環境寧靜座位舒服,店內都有幾張檯
因為我哋未食lunch所以叫埋啲小食❗️

🔶港式雞蛋仔軟雪糕(紅火龍果味雪糕)$72
好大份好豐富,雞蛋仔外脆內軟,外面都鋪滿生果
紅火龍果雪糕個味好清,唔會太甜,又幾好味!
底部都有啲穀麥條,好健康!外觀一流,打卡必點!

🔶抺茶+紅豆味雙味雪糕 $52
好有驚喜,抺茶味唔會太苦,但又有抺茶既香味
另外紅豆味都好香,最緊要唔會太甜!兩個配起來又好夾
個雪糕筒好脆,抵食👍🏻

🔶斑斕心太軟 $40
蛋糕表面係脆既,入面係軟既!
切開個蛋糕,入面啲流心流出嚟,好味
都係唔會太甜,不過斑斕味淡左啲!

🔶日本麻醬豆腐卷 $58
即點即整,好新鮮!同埋好大份,點左份兩個人食
以為健康野會無咁好食,點知呢個都好好味!
因為即整關係,外面皮保持軟熟、乾爽!
未食lunch可以當正餐食

🔶招牌鮮果烏龍茶 $45
入面有新鮮既水果,配上烏龍茶好清新!
有好多果肉,最緊要唔係好甜👍🏻

🔶士多啤梨乳酪 $38
健康之選,小食都夠飽!
士多啤梨唔會太甜,且有酸酸地嘅味道
同哥哥整完手作仔之後🤗就梗係要去食返啲好嘢慰勞下哥哥啦😍哥哥二話不說就揀咗要食雪糕🍦近近地我哋就行過去對面K11 Musea 開餐喇😍最後去咗呢間DAMA開大餐🤗閉關左咁耐哥哥一口氣揀咗好多嘢食😆好彩我哋都食得晒😜紅肉火龍果鮮果軟雪糕筒🍦顏色超級鮮豔,離遠已經見到紅噹噹😍非常搶眼🔥雪糕用左80%新鮮火龍果肉,啖啖都有果香,唔會好甜💗味道清香,食落去仲夾雜左啲火龍果籽.口感非常豐富👍🏻流心斑蘭蛋糕.一刀切落去鬆軟既斑蘭蛋糕,清香斑蘭醬湧出黎😍賣相相當吸引.食落去仲好香添添😜招牌鮮果烏龍茶.烏龍茶嘅味道同水果原味混合,飲落好清新🥰飲完之後仲可以食埋裏面啲水果添😍大大粒士多啤梨仲有蘋果🍎士多啤梨希臘乳酪杯🍓真係覺得佢超級貼心💗佢將果仁分隔開,食嘅時候d果保持脆口😛唔會林啤啤港式雞蛋仔軟雪糕覺得就咁食食軟雪糕太單綢?一定要試吓呢個港式雞蛋仔軟雪糕🍦結合港式雞蛋仔同軟雪糕.多重口感,非常豐富😛地瓜薯條.灑左d話梅粉.食落酸酸甜甜🥰外脆內軟.哥哥食到完全停唔到口阿鹽烤百頁豆腐.呢個都係即叫即整😍一拎上手嘅時候熱辣辣🔥陣陣鹽烤香味.外層香口.食落爽口彈牙👍🏻

閉關左咁耐哥哥一口氣揀咗好多嘢食😆好彩我哋都食得晒😜

2020-06-16
  • 鹽烤百頁豆腐
  • 地瓜薯條
2020-06-16 12 浏览
行街經過聞到好香榴槤味,作為榴槤控又點會錯過!裝修型格時尚,仲有一幅打卡嘅花草牆,打破傳統素食比人單調樸素嘅感覺。每日有4款雪糕口味同2款全素餅乾筒,雪糕係純素不含蛋奶素,生果比例有成80%,而且無添加色素,適合乳糖不耐症嘅人食用。貓山王榴槤 ($68)入口榴槤味香濃自然,同食緊榴槤完全無分別。雖然雪糕無用奶,但質感仍然好滑溜,而且唔會好甜,感覺好清新!甘筍腰果合掌瓜素湯 ($38)湯夠熱,而且仲好足料!雖然無肉,但味道都好濃,入口鮮甜清香。
行街經過聞到好香榴槤味,作為榴槤控又點會錯過!

貓山王榴槤 ($68)
貓山王榴槤

甘筍腰果合掌瓜素湯 ($38)

貓山王榴槤
2020-06-14 77 浏览
啱啱K11 Musea開嘅時候,呢間舖頭經常都有滿滿嘅人龍!今次經過無咩人排隊,就去左試下佢🤣**********<雙味軟雪糕筒> $48今次揀左佢地嘅招牌紅肉火龍果同菠蘿薑味🤣火龍果味好突出,估唔到火龍果同雪糕都可以咁夾,呢個真心推介😋薑味雪糕係出面比較難食到,依度將薑溶入去菠蘿雪糕入面,微甜中又帶啲辣辣地,口感好豐富😆唯一唔好嘅就係雪糕因為無奶嘅關係比較易溶,所以要食快啲啊😂

**********
<雙味軟雪糕筒> $48

雙味軟雪糕筒
$50 (其他)
雙味軟雪糕筒
2020-06-13 24 浏览
「最愛雪糕沒有之一」平時成日都會去尖沙咀K11 musea行街睇戲食飯,差唔多有八成時間一去到都會第一時間搵呢間買雪糕食!呢一間嘅特點就係佢哋所製作嘅雪糕係冇用到奶,如果係非常之欣賞,佢整出嚟嘅雪糕亦都係非常之順滑。前一次都食過榴槤、火龍果、芒果同燕麥味嘅雪糕,今次就試吓佢嘅新味道楊枝甘露。一個字,正!楊枝甘露味非常之重而且唔假,仲食咗少少西柚嘅粒粒,不論係我定係有人都非常鍾意食呢一個雪糕,同埋佢嗰個雪糕筒非常之脆😝😝
「最愛雪糕沒有之一」