2020-09-07 121 浏览
我困在家中太久於是走出去逛逛街,到了k11Musea,我最喜愛的商場,滿滿嘅藝術感令人好relax~逛到累了就去了一間澳門村上隆花花作品和圖畫的cafe吃lunch🍴咖啡上面彩色的打印圖畫,令人心情很喜悅呢🥰沙律很新鮮,主菜我點了的煎魚扒,魚皮很香和脆口~肉質也很鮮嫩多汁👍而意粉的也很香蘑菇味😋甜品比想像中好味💕💕藍妹芝士蛋糕酸酸甜甜口感香滑食到停唔到口🥰而馬卡龍雪糕配有新鮮草莓和草莓醬,為我們今餐畫上完美的句號,繼續有動力去逛街了🥳
2020-09-06 100 浏览
成日經過K1 Musea CURATOR,都不其然被餐廳門前大大個小王子牌吸引,乍看之下就係一個以他為主題嘅特式餐廳。前幾日途經忽發其想,見佢外賣有discount,於是終於來到店前有機會駐足細看這餐廳精緻嘅裝潢。餐廳主打藝術打印咖啡,可惜當日在晚市禁令下未有機會試。店面方面有點像個小型pop up store,出售草間彌生及村上隆等有名藝術家嘅作品。在等外賣的過程還能欣賞到大師嘅作品,haha!食品方面,有雞胸caesar salad,大大碗好足料,沙律菜好新鮮爽口,拎到返屋企都超refreshing!主食方面就有兩款pasta,分別係Baked Penne Bolognese及 Prawn Linguine with Tomato Saurce,pasta 軟硬度適中,不過醬料略為少咗啲,所以外賣食變得有啲乾身,但整體而言味道唔錯,有discount 性價比高!

2020-09-06 85 浏览
而加疫情放寬左少少,見好耐都無同男朋友一齊係出面食飯,諗著搵個地方坐下拍下拖。咁岩網上見到有個小王子lunch set好靚又可以打卡,早一星期就book好位。Book位既時候要先比一半訂金,時間2點到可以開始我覺得幾好,吾洗就著就著又話要等3點 有10-15分鐘留枱時間,去到既時候講番留左位對番資料就可以入座。一坐低有職員拎野黎,有一張6幅圖既小王子只可以揀2個,點左一杯咖啡同朱古力.. 第一啖飲落去原來凍既有d驚訝因為我地以為係熱既,但職員搞錯左黎左2杯都係咖啡。。飲吾到朱古力🍫 搞到都無飲哂杯咖啡環境係幾靚打卡真係吾錯,有個半鐘時間可以坐係到食

環境係幾靚打卡真係吾錯,有個半鐘時間可以坐係到食
2020-09-05
2020-09-04 3157 浏览
久違了的Afternoon tea,本來呢個Tea係7月頭時訂打算7月中食,點知疫症大爆發,於是押後到8月尾先去,見數字回落左,就去一轉,大家Relax下。餐廳係 K11 Musea,餐廳的門面有個小王子紙版,好搶眼呢。餐廳面積不大,內堂展示了不少人氣藝術品及精品,充滿藝術氣息。餐廳招版是Printing藝術打印咖啡,甚有特色,而呢個小王子Tea Set就當然有呢個打印咖啡出現,太好了可一試。Artsy Coffee的小王子圖案共有7款,自選款式。Menu都幾有特色,好似地圖。Life is a Journey 小王子「人生五味」,每位$258。Artsy Coffee,實在太精緻了,唔捨得飲!咖啡係唔熱的,入口creamy,因真係好厚奶泡,咖啡香滑。用上復古行李箱盛載,感覺甚有古典之美,人生五味-甜酸苦辣鹹。甜-自家朱古力慕斯,口感軟滑,濃郁朱古力味,帶點橙味。酸-新鮮草莓檸檬吉士撻,賣相好似玫瑰,十分精緻,草莓激酸~~~~~撻底鬆脆,都幾清新。馬卡龍,試了黃色,檸檬香好清新,難得唔太甜。苦-Tiramisu,賣相精美,有星星月亮之感,Tiramisu口感柔軟細膩,具咖啡的香,甜中帶

Artsy Coffee的小王子圖案共有7款,自選款式。
Menu都幾有特色,好似地圖。
Life is a Journey 小王子「人生五味」每位$258
Artsy Coffee
自家朱古力慕斯、新鮮草莓檸檬吉士撻及馬卡龍
甜-自家朱古力慕斯,口感軟滑,濃郁朱古力味,帶點橙味。
馬卡龍,試了黃色,檸檬香好清新,難得唔太甜。
Tiramisu
苦-Tiramisu,賣相精美,有星星月亮之感,Tiramisu口感柔軟細膩,具咖啡的香,甜中帶苦,不俗。
辣雞肉三文治配牛油果醬
辣-辣雞肉三文治配牛油果醬,少許辣,刺激味蕾,牛油果醬富口感又清新。
迷你漢堡包
鹹-迷你漢堡包,漢堡肉厚牛味濃,但個包好硬。
送的小王子明信片。
仲有coupon。

富藝術感的Tea Set。

Life is a Journey 小王子「人生五味」
供應期:即日起至8月31日<--期已過,分享下。
供應時間:15:00-18:00
價錢:$258 (每位)
2020-09-04 134 浏览
外賣晚餐係近排常識,經過見到舖頭好靚,所以比佢吸引咗我😂,係小王子🤴🏼。兩個人食,叫咗一個芝士牛肉漢堡配薯條 $82,一個白汁芝士焗大蝦意粉 $72,同南瓜忌廉湯配脆皮法包 $38,返屋企慢慢嘆🤣。個南瓜忌廉湯幾好味😋,店員介紹冇錯👍🏻,飲落嗰個好creamy好濃郁🤤。而個芝士牛肉漢堡有好多瓜,有新鮮青瓜,仲啲酸青瓜片同酸青瓜醬🤩,啱啱我口味,酸酸脆脆一解油膩感。而個白汁芝士焗大蝦意粉係用扁意粉🍝,分量唔算多,好重奶油味但唔好咸,幾好😌。遲下再去試下的港女下午茶先🤭

兩個人食,叫咗一個
芝士牛肉漢堡配薯條 $82,
一個白汁芝士焗大蝦意粉 $72,同
南瓜忌廉湯配脆皮法包 $38,返屋企慢慢嘆🤣。

遲下再去試下的港女下午茶先🤭

2020-09-03 89 浏览
小王子為主題既餐廳,睇到IG見到呢到既咖啡拉花成個藝術品甘,呢到既裝潢仲要高雅。晚市堂食仲未開返,簡簡單單買d野返去食,下次要同班姊妹黎high tea.【招牌芝士牛肉漢堡配薯條】$82牛肉漢堡好正,好juicy好有肉香,芝士加埋青瓜,中和左果膩膩的感覺。外賣點都無堂食甘好,而且壓偏左少少,外型都無甘好睇。【巴馬臣芝士凱薩沙律配烤雞胸】$68烤雞胸吾會好老好鞋,減緊肥既你會好岩。【波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包】$48吾系好推介,水還水,味道還味道。

【招牌芝士牛肉漢堡配薯條】$82

【巴馬臣芝士凱薩沙律配烤雞胸】$68
烤雞胸吾會好老好鞋,減緊肥既你會好岩。

【波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包】$48
吾系好推介,水還水,味道還味道。
2020-09-03 85 浏览
店舖以藝術風格為主 擺放了大量畫作及擺設可供售賣🪐—————————————.🔶Set lunch $108 (💡7.5/10)🔹田園蔬菜風乾火腿扁意粉意粉以蕃茄醬為主🍅內有蘆筍同瓜 感覺幾健康醬汁偏酸 應該冇落糖 唔錯😬火腿增加意粉鹹香👍🏻*🔹牛油果大蝦沙律蔬菜新鮮 蝦肉爽口冇咩好挑剔 唔錯!😆*🔹Flat white美美的拉花是基本😌咖啡味香濃❤️*總括而言個set有哂沙律主菜同咖啡好抵食👍🏻而且味道都唔錯 坐得都舒服☺️
店舖以藝術風格為主 擺放了大量畫作及擺設可供售賣🪐
—————————————
🔶Set lunch $108 (💡7.5/10)
🔹田園蔬菜風乾火腿扁意粉

美美的拉花是基本😌
咖啡味香濃❤️
  • Flat  white
2020-08-30 135 浏览
掛住啲花花同小王子 其實坐喺度個環境好好但冇晚市堂食都要外賣叫咗個巴馬臣凱撒沙律配雞胸對於我咁鍾意食草嘅人多多都唔夠食而且配上雞胸絕對係減肥因物雞胸又唔會話好鞋 👍👍大蝦意粉對上一次嚟食嘅時候覺得佢啲蝦幾爽而且個意粉幾開胃所以決定叫多次焗意式肉醬長通粉佢呢個肉醬長通粉有香料味啱晒佢個名夠意式份量都正常綠茶Latte本身好驚綠茶好重苦嘅味但問咗店員佢話唔會好苦咁我就信下佢叫咗佢綠茶嘅味攪勻左唔會話好苦而且仲帶出到綠茶嘅香味最後叫咗個好似橙汁嘅嘢飲但佢又唔係普通嘅鮮榨橙汁我唔係好記得佢叫做咩但味道係比橙汁好飲
掛住啲花花同小王子

但佢又唔係普通嘅鮮榨橙汁
我唔係好記得佢叫做咩
但味道係比橙汁好飲
2020-08-30 130 浏览
TGIF! Friday 當然要食好啲,難得今日晚市堂食解封,一於去好有藝術氣息的K-11 Musea 行下。而Lex Art Cafe 是食西餐的,又是K-11指定餐廳之一可以有免費泊車優惠。本身打算堂食,不過takeaway 平好多,所以就外賣到下一樓的food court area 食。.Takeaway 味道賣相質素不減!人均不用$150就食到高質西餐,價錢好合理喎!.⭐️Caesar salad with Chicken Breast - 份量意想不到地多,一份夠兩個人當前菜食。沙律好新鮮,雞胸肉及芝士碎也頗多。伴上特色沙律醬,味道更昇華豐富。⭐️Baked Penne Bolognese - 肉醬意粉永遠是我經典中的最愛!這種用Penne,大通心,比一般通心粉更加彈牙有質感。焗上芝士,芝士味濃郁,正呀!⭐️Prawn Linguine with Cheese Sauce - 芝士醬比想像中更加清新,而且材料包括多種蔬菜,鮮蝦爽滑,這個意粉感覺輕盈好食。.很欣賞他們的飲品做到漸變色,多一點藝術情操,而且吸管採用可自動生物分解的材料,夠環保。⭐️Green Tea Latte-Iced

⭐️Green Tea Latte-Iced - 香濃搽菜味,甘香可口
⭐️Vivid Sparkling Orange - 清香橙味,sparkling 又好 refreshing 呢
2020-08-26 153 浏览
係朋友嘅誘惑之下,出咗去食最邪惡嘅甜野!! 今次去食期間限定嘅小王子下午茶。餐廳環境唔算好大,但作為藝術咖啡館入面裝修同展品陳列各有特色。High tea 用左一個行李箱黎present , 個餐仲包兩杯打印嘅飲品。呢2樣野已經夠晒你打卡丫。由於我唔係小王子既忠實粉絲所以我就點了村上龍既花花printing 圖案。呢個high tea 有咸有甜。個人認為比較突出啲嘅係迷你漢堡同埋朱古力撻。 迷你漢堡嘅麵包係脆嘅,而入面嘅漢堡扒係juicy 而唔韌。咸點黎講係令我留下印象。至於朱古力撻,我建議大家留返最後先食,因為佢係非常濃郁,怕會蓋過左其他食物嘅味道同埋食完呢個撻係會即刻飽左,咁就可以為你畫上圓滿嘅句號。🤣唔講你唔知,行李箱入面有2張 post card 可以比你帶走。仲有枝筆插左係旁邊,如果你mood到仲可以即場寫埋, Curator 會代為寄出。

2020-08-18
原本約左fd呢日去呢間curator食晚餐,無奈取消左,見佢地最近有出外賣menu,價錢更加抵🙈外帶返去試下先😝-超甜番茄沙律配堅果 清新柚子醋 $58個沙律好靚💞d菜好爽脆,加埋柚子醋好開胃,不過番茄就普通番茄一個,冇咩甜味🙈-原隻大啡菇鮮蝦漢堡 配薯條🍟 $82個人推薦👍🏻包邊烘得脆脆地,啡菇咬落勁juicy,食落有層次,正🍔薯條就算拎到返屋企都仲香脆,好食過麥記個d🤣-焗意式肉醬長通粉 $68份量好多好大碟呀,肉醬香濃配少少芝士同香草🌿係面頭,長通粉有咬口🥳
超甜番茄沙律配堅果 清新柚子醋 $58
原隻大啡菇鮮蝦漢堡 配薯條🍟 $82
薯條就算拎到返屋企都仲香脆,好食過麥記個d🤣
焗意式肉醬長通粉 $68
2020-08-24 121 浏览
最近香港疫情突然嚴重,搞到餐廳晚市停止服務,本來約咗朋友夜晚嚟呢間Cafe食dinner,最後都改咗做晏晝!好彩有提早book位,lunchtim唔使排隊就可以入座!餐廳環境都好有浪漫氣氛,除咗有花花圖案之外,多咗小王子嘅擺設!原來afternoon tea set而家個主題係小王子!有機會要媽咪過嚟食返個afternoon tea!我哋兩個就叫左set lunch前菜可二選一:風乾火腿田園沙律 & 經典凱撒沙律香煎慢煮三文魚扒 三文魚皮煎得金黃色香脆可口,三文魚扒新鮮,以慢煮方法保持肉質嫩滑,不乾身,魚扒油脂分布平均但不算多,如果如有多一點肉質更香滑!沒有太多調味料所以吃得到魚的鮮味!絕適合健身減肥人士享用,食咗都唔覺得有罪惡感!羅勒青醬蘆筍扁意粉蘆筍鮮嫩可口,輕輕煎到金黃色配埋羅勒青醬一齊煮簡單又美味嘅意粉,扁意粉軟硬度剛好,唔會太軟,而且份量仲十足!賣相都非常之吸引!+$38 Artsy print coffee 一杯係餐廳嘅signature飲品,香港首間採用Armede NEXUS ONE嘅機因應客人鍾意嘅圖案打印至飲品!而朋友就鍾意朱古力,佢打印咗多啦A夢同大雄😂又真係好似

好彩有提早book位,lunchtim唔使排隊就可以入座!

我哋兩個就叫左set lunch
前菜可二選一:
風乾火腿田園沙律 & 經典凱撒沙律

香煎慢煮三文魚扒

羅勒青醬蘆筍扁意粉

+$38 Artsy print coffee 一杯係餐廳嘅signature飲品,香港首間採用Armede NEXUS ONE嘅機因應客人鍾意嘅圖案打印至飲品!而朋友就鍾意朱古力,佢打印咗多啦A夢同大雄😂又真係好似印咗落去就真係唔捨得飲,怕破壞個圖案!

+$35 甜品
藍莓芝士蛋糕
藍妹芝士蛋糕凍餅來講芝士味都覺濃郁而且口感香滑,配上藍莓果肉醬,酸酸甜甜中和芝士蛋糕嘅油膩感!捧!

雲呢拿雪糕配馬&鮮草莓
滿滿雲呢拿籽嘅雪糕,除了雪糕嘅奶香味,特別香雲呢拿味!配埋鮮草莓醬同馬卡龍,一齊食酸酸甜甜咁好開胃,而且外觀都十分精緻!

2020-08-22 3333 浏览
This afternoon tea had to be preordered and prepaid. There was a bit of a scare when the government announced all dine-in will be stopped. They have kindly reassured that we will receive a full refund if that happens(which luckily didn't)The whole store was decorated with little prince decorations so even if you don't order the tea set, you can still enjoy its decor for lunch.The tea set finally arrived and it was put onto the briefcase signifying Little Prince's journey.Each item tasted good. T

Each item tasted good. The miniburgers were still warm when served.
For the desserts, I would have to choose the strawberry tarts as my favorite. Not only was it decorated as a rose(matching the Little Prince theme), I personally favor fruity desserts.
Despite the good quality of the food, I think the amount it too little and it's slightly a bit pricey for $258 per person(totally understand need to pay for copyright). After the meal, despite I already had light lunch, I was still on the hungry side. Maybe they can consider to throw in a scone(not too expensive) but with all the cream/jam added it would have satiate the customers.
2020-08-08
2020-08-22 84 浏览
真係已經好耐無去街放工 人在尖沙咀 又唔想係屋企整大一餐唔知各位有無同感 叫外賣真係平好多結果忍唔住 試左間好想食又好靚既Curator by Lex Art Cafe二人份量 職員包裝妥當 order完好快就有得攞喇白汁芝士焗大蝦意粉老老實實 見到碟意粉感覺平平無奇不過試真啲 個人食到白汁有種花生醬味道(可能因為多芝士緣故)意粉掛汁均勻 意粉質感唔會過硬混合芝士味道無得輸焗意式肉醬長通粉每條長通粉都沾滿芝士肉醬汁仲可以拉出小小芝士絲質感比意粉有咬勁巴馬臣芝士凱撒沙律配烤雞胸沙律比我想像中大 碗面有手既大細雞胸肉正常 有麵包粒 羽衣甘藍 芝士混上沙律汁 食得出好fresh之餘仲有花花點綴 賣相靚(我好似賣緊廣告😂)左係綠茶拿鐵奶味濃 綠茶同奶比例剛剛好不過綠茶粉粒較大 所以每次飲前都要均均呀右係橙汁。有氣水個人覺得健康過飲芬x好多 飲完又chur哂全餐價錢$27x價錢唔貴 下次我一定要堂食 補反啲港女相😂
真係已經好耐無去街

沙律比我想像中大 碗面有手既大細
雞胸肉正常 有麵包粒 羽衣甘藍 芝士
混上沙律汁 食得出好fresh之餘
仲有花花點綴 賣相靚
(我好似賣緊廣告😂)

左係綠茶拿鐵
全餐價錢$27x
價錢唔貴 下次我一定要堂食 補反啲港女相😂
外卖自取
2020-08-21 79 浏览
最近好多餐廳都特別為禁堂食而推出外賣menu,係K11行開就揀左去呢間環境好夢幻嘅Cafe買外賣返屋企食!食西餐可能會覺得要即時上檯先好食,今次試過覺得呢間,發覺即使唔係新鮮上檯,食物味道都無咩太大影響!好多人都推介嘅龍蝦湯,果然香濃而鮮味十足,點脆皮法包食一流!大啡菇蝦肉漢堡配薯條蜜糖芥末醬混合半溶嘅芝士,滲滿於啡菇、蝦肉之間,裡面嘅蝦大隻兼爽口,每咬一啖都好滿足啊!大蝦意粉除左蕃茄醬之外,意粉醬內加入左芝士,酸甜味之外多一點鹹,亦令質感較creamy,大蝦係特別經過黃油烤製,所以食落有油香味,外皮脆而內裡軟滑爽口!咖喱湯牛肉烏冬呢個咖喱湯無想像中咁濃味,咖喱味比較係淡,烏冬幾彈牙又韌,不錯!

大啡菇蝦肉漢堡配薯條

大蝦意粉