2021-07-21 78 浏览
好耐之前已經好想去呢間餐廳,終於一償心願。一坐低由Doraemon 打開隨意門Artsy print chocolate嘅序幕,一陣陣幸福之後,就去到清新嘅超甜蕃茄沙律配堅果,清新柚子醋,蕃茄嘅甜令幸福感再度提升,當沉醉於藝術氣息嘅環境同淸新嘅appetizer時候, 主菜煙燻雞肉豪華豬肉捲配健康殻蔬靜靜地出現眼前,充斥著煙燻雞肉與juicy 嘅豬肉捲嘅陪伴下,將幸福達到極致,最後由甜度適中而口感滿滿的自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕送上衷心嘅祝福。人生得意須盡歡莫使金樽空對月人生流長嘆美食哪怕肚腩變麥兜
好耐之前已經好想去呢間餐廳,終於一償心願。
人生得意須盡歡
莫使金樽空對月
人生流長嘆美食
哪怕肚腩變麥兜

2021-07-18 78 浏览
假日朝聖位於 K11 Musea,像藝術館一樣的 CURATOR Art & Café,清新一下眼球、味蕾和心靈~~CURATOR 是「藝術策展人」的意思,不但將藝術融入生活及美食,更以不同品味、文化和型格展現出來,讓忙碌的都市人可以放慢節奏,寫意享受滿眼都是村上隆 x 草間彌生 x KAWS等設計藝術品,感染一下文青潮流氣息 🧸🧸☕️ Artsy Print Coffee:可自選咖啡或朱古力基底,而上面的藝術打印亦可自選圖片,據說這是鏡粉必拍的打卡 Item!!🧀 奶酪烤糯米釀雞翼:奶酪糯米又香又軟又糯,上面還鋪上了烤果的芝士,令口感再昇華~~~~🦑 炸魷魚冬甩配黑松露蛋黃醬汁:炸魷魚冬甩炸得乾爽脆口,感覺不油不膩,配搭黑松露蛋黃醬汁,天衣無縫~~🍝 橄欖油炒墨魚汁意粉帶子:帶子肉厚鮮嫩,墨魚汁意粉是先把墨魚汁加到麵粉中,再製成麵條,不會吃到滿嘴都黑黑的,而且麵質爽口不會太腍,值得一讚!!!!🧄 香蒜橄欖油意粉:香蒜惹味,但味道不會過重,橄欖油亦相對健康,非常配合餐廳健康輕食主題

2021-07-18 132 浏览
今次係第二次黎啦,再黎既原因係呢度啲嘢既質素有保證,又好啱港女打卡。今次叫咗一個小食、一個包、一碟意粉同埋飲品炸魷魚冬甩配黑松露蛋黃醬汁:魷魚並非一般炸魷魚圈,係將魷魚切碎再混入其他海鮮椅成冬甩形狀,炸得外跪內軟,好香口麵包個名好得意,斯人若彩虹,遇見方知有:麵包烘一香跪,抺上朱古力榛子醬,上面鋪滿新鮮水果、棉花糖,帶有甜甜味道,生果則減低甜油膩感香蒜欖欖油意粉:材料簡單,只有雜菇,但用黑松露、欖欖油簡單炒混,香味亦濃郁好味丸久小山園抺茶拿鐵:抺茶味香濃,牛奶香滑,入口順滑所有食物擺盤都充滿藝術性,又睇得又食得

丸久小山園抺茶拿鐵:抺茶味香濃,牛奶香滑,入口順滑

所有食物擺盤都充滿藝術性,又睇得又食得
2021-07-15
2021-07-17 109 浏览
K11 Musea開咗間Lex Coffee嘅分店CURATOR Art&Cafe',想嚟試佢哋嘅藝術打印咖啡好耐,今日中午就約朋友來食lunch😄餐廳充滿藝術氣息,有唔少藝術作品擺放咗俾食客欣賞,處處都係打卡位😍我哋要咗兩份set lunch,包沙律同飲品,upgrade轉藝術打印咖啡,加$38就得🤩烤蝦牛油果沙律,經典凱撒沙律沙律菜爽脆新鮮,凱撒沙律配芝麻醬同脆脆麵包粒,烤蝦牛油果沙律就加咗辣檸檬汁,個汁酸甜微辣,夠哂開胃🤩香煎慢煮三文魚扒慢煮三文魚嘅烹調方式,鎖住三文魚扒嘅水份,令三文魚肉質更鮮嫩,表皮香脆🤩原隻大啡菇鮮蝦漢堡配薯條漢堡有大啡菇,原隻鮮蝦,半溶芝士同什菜,健康之選😋藝術打印咖啡第一次試,我哋兩杯都揀咗Doraemon圖案,底層係凍咖啡,見到兩杯打印得咁靚嘅咖啡,心情都開朗D,真係唔捨得飲🤩

烤蝦牛油果沙律,經典凱撒沙律

原隻大啡菇鮮蝦漢堡配薯條
漢堡有大啡菇,原隻鮮蝦,半溶芝士同什菜,健康之選😋

2021-07-14
午餐
  • 藝術打印咖啡
  • 香煎慢煮三文魚扒
  • 烤蝦牛油果沙律
2021-07-15 147 浏览
經典凱撒沙律~蔬菜都是新鮮的,挺不錯烤蝦牛油果沙律~千島醬來的,烤蝦有一隻,都挺大隻的,菜的份量也不少~原隻大啡菇鮮蝦漢堡配薯條~漢堡包很大的一個,內裡有洋蔥,蕃茄,青瓜,大啡菇,烤蝦,芝士及生菜,材料豐富,吃起來一啖很難咬下漢堡的,可能要分開🤣,但就超滿足~而薯條則是幼條的那種~卡邦尼長通粉~通粉的質感剛好,是偏有咀嚼感剛熟硬點那種,汁醬都多~打印拉花朱古力~點了叮噹及starrynight,兩款也很靚,叮噹圖案的,小朋友應大愛極了,公仔跟卡通的都一模一樣,沒有走樣,超可愛~甜品(Terimisu)~細棉幼滑,帶著啖啖的咖啡味,為這頓飯畫上完滿句號~
經典凱撒沙律~蔬菜都是新鮮的,挺不錯

2021-07-15 96 浏览
黎到k11 musea見到呢間有個村上隆花花吸引左我入去,見到menu樣樣都好好食。藝術打印咖啡 $88一黎就一定要叫,可以比相staff去print相,打卡一流。斯人若彩虹,遇見方知有 $98個名好有詩意,脆脆嘅多士塗左朱古力醬,上面放左好多士多啤梨,棉花糖,杏花片,仲有靚花伴碟。招牌莎樂美腸薄餅 $78薄餅烘得脆卜卜,酸酸甜甜嘅蕃茄味配左莎樂美腸嘅咸香味好夾。酥脆雞搥配水牛芝士醬 $68雞搥炸到好香脆,但我覺得有少少辣,水牛芝士醬好濃郁芝士味。

藝術打印咖啡 $88

斯人若彩虹,遇見方知有 $98

招牌莎樂美腸薄餅 $78
薄餅烘得脆卜卜,酸酸甜甜嘅蕃茄味配左莎樂美腸嘅咸香味好夾。

酥脆雞搥配水牛芝士醬 $68
雞搥炸到好香脆,但我覺得有少少辣,水牛芝士醬好濃郁芝士味。
今日既lunch係去期待而久既CURATOR Art & Café!上次黎已經係幾個月前既事,唔知餐牌有無轉呢?呢度有做午市套餐,有四款主菜,價錢由$118到$138不等,套餐包括一份沙律和一杯飲品。沙律有兩款揀,飲品有五款揀。可以加錢升級飲品或加甜品。加$10飲品可升級至大杯裝,加$38可升級至藝術打印咖啡。加$35有兩款甜品揀。餐牌比上次黎轉左,價錢亦調高左少少,不過仍然抵食!我地一人揀左一份午市套餐分享,沙律就叫左各一。經典凱撒沙律(跟餐) 經典凱撒沙律既羅馬沙律菜好新鮮爽脆,沙律醬份量啱啱好,每一啖都夠味。加埋少少碎芝士同香脆煙肉乾提味,仲有香脆麵包粒,作爲一個跟餐沙律都唔錯。烤蝦牛油果沙律(跟餐) 烤蝦牛油果沙律有比較多唔同種類嘅菜,主要係新鮮綠葉菜,牛油果有一塊,仲有一粒車厘茄,醃珍珠洋蔥同青瓜粒。個墨西哥辣檸檬汁少少辣,好惹味。烤蝦一隻,已剝殼,又爽又脆。個人更加鍾意呢款沙律。原隻大啡菇鮮蝦漢堡配薯條 $128 另加一第一次喺呢度食漢堡。呢個原隻大啡菇鮮蝦漢堡都幾大個,入面有兩隻剝殼鮮蝦再開邊,鮮蝦明顯烤過,味道幾鮮甜。蝦上面有一隻啖啖肉又多汁嘅大啡菇,再上面有一塊車打芝

經典凱撒沙律

經典凱撒沙律(跟餐)

烤蝦牛油果沙律

烤蝦牛油果沙律(跟餐)

原隻大啡菇鮮蝦漢堡配薯條 $128 另加一

原隻大啡菇鮮蝦漢堡配薯條

第一次喺呢度食漢堡。呢個原隻大啡菇鮮蝦漢堡都幾大個,入面有兩隻剝殼鮮蝦再開邊,鮮蝦明顯烤過,味道幾鮮甜。蝦上面有一隻啖啖肉又多汁嘅大啡菇,再上面有一塊車打芝士,仲未熱溶哂。上面仲有少少沙律菜同沙律醬。鮮蝦下面嘅蔬菜有好多款,有紫洋蔥,青瓜片同番茄片。我都幾鍾意上面嗰塊包,烤過所以好香脆,加左白芝麻粒令塊包更香。由於個包太大嘅關係,最後我哋係好有儀態咁用刀叉食。跟餐薯條係好幼身,用隻靚杯仔裝住,仲係熱辣辣,另外上一細兜茄汁俾你點薯條食。

香煎慢煮三文魚扒 $128 另加一

香煎慢煮三文魚扒

未食已經聞到三文魚皮香味,三文魚皮煎得薄脆,幾出色!魚肉亦唔算鞋,份量唔小,熱辣辣,點滑溜嘅蒜泥汁食更加好食!伴碟有兩塊烤意大利黃瓜同菠菜,仲有少少沙律菜,cafe黎講真係算唔錯。

藝術打印咖啡

藝術打印咖啡 (跟餐加$38 另加一)

藝術打印咖啡

跟餐飲品加$38可升級至藝術打印咖啡。藝術打印咖啡可以揀朱古力底或者咖啡基底,一定係凍飲既。由於藝術打印咖啡實在太令人心花怒放,今次決定升級一人一杯!圖畫方面,我揀左哆啦A夢隨意門,同行友人就揀左開心花花。個底我地都揀左朱古力底。
藝術打印咖啡

服務員小心翼翼送上兩杯朱古力,兩幅“畫”真係好正,色彩繽紛,無數既彩色花仔上面有大雄同哆啦A夢開住隨意門等你,朋友既開心花花圖畫都好正!我見到其他客人仲打印自訂相片,不過其實黑色頭髮部分唔太突出,太黑啦,大家注意揀顔色多既圖畫會好d。至於味道方面,上層主要係奶,下層係凍朱古力,好滑,好好飲!

精選蛋糕

精選蛋糕 (跟餐加$35 另加一)

精選蛋糕

精選蛋糕係紅桑子芝士蛋糕。紅桑子芝士慕斯中間有一層啫喱,慕斯食落滑溜而清新,最下底嘅餅底係薄底,為蛋糕加添口感。最後上面加朵食用花同紅桑子醬就得左。食完半個蛋糕完全唔膩,又滿足到甜品胃。

呢度裝修真係好得,影相無論影人定食物個背景都好有藝術感。當然食物質素真心好食而賣相精緻,打卡一流!座位舒適,而服務員態度都好友善。價錢真係唔算貴,所以細項評分我都鬆手d
。今次平日黎,午餐時候滿座,記得訂位。
2021-07-13
經典凱撒沙律
烤蝦牛油果沙律
2021-07-10 187 浏览
表面上是另一半生日飯,暗地自肥姜姜打卡靚!當然,artistic atmosphere 加上美味西餐,滿足!order 了带子墨汁意粉+ 茄汁大蝦意粉+pizza ,2大1小share都夠飽已經第二次光顧,會再來!
表面上是另一半生日飯,暗地自肥姜姜打卡
靚!
order 了带子墨汁意粉+ 茄汁大蝦意粉+pizza ,
2大1小share都夠飽

已經第二次光顧,會再來!

2021-07-07 206 浏览
一直想去呢間餐廳好耐,因為佢係一家出咗名嘅港女打卡既餐廳,。環境好鮮艷美觀,仲有好多小擺設作為裝飾,整個裝修令人彷彿置身於公主嘅房間入面。職員服務好好,好快就安排我哋入座,亦都好有禮貌咁介紹佢哋嘅menu,最後我哋三個人叫咗一個set +兩碟食物+兩杯latte其中一杯咖啡的打印圖案非常可愛美觀,係彩色多啦a夢嘅圖案,係必叫之選,我見隔離枱有人打印姜濤個樣,睇落去靚到唔捨得飲,飲落去覺得好香甜,非常之好。之後食咗個超甜蕃茄沙律配堅果加清新柚子醋,番茄真係超甜好好食,柚子醋令胃口更加好,刺激我哋嘅味蕾。之後就再食煙燻雞扒,豪華豬肉捲配健康穀蔬,味道都恰到好處,豬肉咬落幾香,雞扒亦都唔錯,穀蔬口感都幾特別,似乎都係健康食品。之後再加一碟帶子墨汁意粉,帶子香甜無雪味,墨汁意粉都煮得火候啱啱好,成個感覺唔會好heavy。跟住就係奶酪烤糯米雞翼,感覺有啲似台灣食嗰隻糯米雞翼咁,配合得唔錯,亦都好熱辣辣。整個晚餐食得好開心滿足,因為環境,服務,食物勝過預期,下次會再嚟試其他食物。

2021-07-07 168 浏览
久仰大名。家人終於有時間同我去朝聖。好彩有用餐限時75分鐘,排咗40分鐘左右就可入座。拉花latte同印花凍朱古力,set lunch 加$35蚊就飲到。其實我想講set lunch的三文魚好得。食到最後一啖塊皮都仲係脆嘅。無論如何真係要去一次。
久仰大名。

無論如何真係要去一次。
2021-07-06 149 浏览
Caffe Latte $41呢杯Latte 用咗好精緻的杯,加埋上面的拉花就猶如一個藝術品咁,飲落去好滑,奶同咖啡的比例剛剛好烤蝦牛油果沙律 $128沙律比想像中大碟,好抵食!牛油果、大蝦、小蕃茄都好新鮮,同沙律菜好夾,加埋沙律醬,味道配調得恰到好處,令人覺得好refreshing!奶酪醬烤糯米釀雞翼 $78釀雞翼就食得多,入邊有糯米嘅就比較少見。本人比較喜歡一啲有咬口嘅食物,所以加咗糯米,成個口感就好特別好正。配合埋個奶酪醬,一啲都唔會覺得膩,成件事都好match! 香蒜橄欖油意粉 $158意粉入面有我最愛的新鮮蘑菇,最開心係見到佢有勁多蘑菇,令你食啖啖意粉都有蘑菇香同松露香。另外加埋帕馬森芝士脆片一齊食,又將成個意粉的口感加多咗不同的層次,超好味!
Caffe Latte $41

烤蝦牛油果沙律 $128

奶酪醬烤糯米釀雞翼 $78

香蒜橄欖油意粉 $158
2021-07-06
  • 烤蝦牛油果沙律
  • 香蒜橄欖油意粉
2021-07-05 166 浏览
今次終於有機會嚟到呢間人氣主題cafe 食個early dinner座位唔算多 但坐得好舒服色調主要係tiffany blue 同雲石白 好適合打卡Sweet Tomato Salad with Nuts, Fresh Grapefruit Vinegar 個salad都幾大份 完全係2人份 個sauce醋味比較重 比較酸所以好開胃Pan seard Salmon Fillet with NZ Diamond Clam ORZO個三文魚烤得岩岩好 外皮脆 而啲肉keep到幾嫩滑同juicy 個飯用咗蕃茄醬去煮 酸酸甜甜咁 幾freshHomemade Raspberry cheesecake個cake比較硬身 甜度恰到好處Artsy print可以揀expresso base/ chocolate base因為驚訓唔到教 所以嗌咗chocolate base朱古力味好濃郁 唔會死甜 配埋on top嘅cream上面仲有好signature 嘅多啦a夢同takashi murakami flower飲得又睇得👍🏻
座位唔算多 但坐得好舒服

Artsy print
因為驚訓唔到教 所以嗌咗chocolate base
朱古力味好濃郁 唔會死甜 配埋on top嘅cream
飲得又睇得👍🏻
🧄🌿🍝橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子 $188日本帶子、大蒜片、紅辣椒片、新鮮香草羅勒葉意粉軟硬適中,口感剛剛好,意粉好入味,帶子有鮮味,整體味濃郁😋🦐🧀🍝大蝦意粉 $178黃油烤蝦、新鮮九層塔、柏馬森芝士大蝦入味好又爽口,有好多隻蝦,最適合配茄汁味意粉☕️藝術打印咖啡 $88凍飲,可選咖啡或朱古力佢咁細杯原來是凍飲😄期待已久的藝術打印咖啡,選了朱古力味,唔會甜,亦唔算濃味👍🏻😋🥤丸久小山園 熱抹茶拿鐵 $49正常發揮,凍飲貴過熱飲好多😅🌟假期來食通常都要排隊等位,今日等了20分鐘尚算快,下單後都好快上菜,食物質素很好,餐廳內有不少擺設和用心佈置,環境都不錯。
🧄🌿🍝橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子 $188
日本帶子、大蒜片、紅辣椒片、新鮮香草羅勒葉

🦐🧀🍝大蝦意粉 $178
黃油烤蝦、新鮮九層塔、柏馬森芝士
大蝦入味好又爽口,有好多隻蝦,最適合配茄汁味意粉

☕️藝術打印咖啡 $88
凍飲,可選咖啡或朱古力
佢咁細杯原來是凍飲😄

🥤丸久小山園 熱抹茶拿鐵 $49
正常發揮,凍飲貴過熱飲好多😅

藝術打印咖啡  &  大蝦意粉
大蝦意粉
橄欖油炒墨魚汁意粉配帶子
丸久小山園 熱抹茶拿鐵
2021-07-04 112 浏览
K11 Musea入面有唔少餐廳,講到打卡嘅話真係非呢間莫屬📸成日見到IG有人用靚靚printing咖啡打卡,店舖仲有唔少草間彌生、村上隆同KAWS嘅藝術品展出,燈光又光猛,同一班friend喺度食龎嘢傾下計都唔錯😊·<元氣精華> ʜᴋᴅ 98酸種麵包配上炒蛋、芝士香腸、腌青瓜同番茄,果然係元氣精華✨麵包外皮香脆,不過放多陣就會比炒蛋嘅濕氣浸軟,要食就盡快😉成個toast最得我心嘅就係芝士香腸,好香煙燻味😋·<酥脆雞鎚配水牛芝士醬> ʜᴋᴅ 68雞鎚有起咗少少肉所以食落都唔會麻煩😛味道係好熟悉嘅KFC味😂不過就略嫌當日炸得唔夠脆,炸衣都仲有啲濕濕哋💦·<卡邦尼培根意粉> ʜᴋᴅ 168感覺係無乜cream嘅carbonara,醬汁比較稀,顏色偏黃,可能係用蛋黃整嘅(?)不過比起carbonara,我地就覺得佢更似野菌意粉,因為入面有唔少菇類㗎😆幼身意粉加上偏稀嘅醬汁,掛汁能力就大打折扣,味道食落偏淡,可能係light版嘅carbonara😀·<海鹽朱古力香蕉冰雪世界> ʜᴋᴅ 68 奶泡上有薄薄一層焦糖同海鹽,配埋朱古力甜
<元氣精華> ʜᴋᴅ 98
<酥脆雞鎚配水牛芝士醬> ʜᴋᴅ 68
<卡邦尼培根意粉> ʜᴋᴅ 168
<海鹽朱古力香蕉冰雪世界> ʜᴋᴅ 68
奶泡上有薄薄一層焦糖同海鹽,配埋朱古力甜甜哋再帶點微咸好得意😎朱古力同香蕉本來就係死黨🍫蕉味唔係由香精而嚟,喺朱古力入面見到唔少香蕉蓉🍌
感覺餐廳比較適合打卡同傾計📸食物質素相對一般,性價比唔太高,勝在環境舒服,少女心滿滿,藝術感飄揚🧸
2021-07-02 139 浏览
好有藝術感嘅餐廳,一路食嘢一路比藝術品圍繞着,抬頭就可以欣賞到!! 墨西哥式煎蛋早餐有太陽蛋、牛油果醬、小蕃茄同粟米片,蛋上面加左啲辣粉令到成件事加咗分好味左!! Latte & Green Tea Latte兩杯咖啡都幾有水準,拉花靚之餘個杯都好有設計感,入口順滑!! 有個小插曲旁邊嘅少女order左佢哋出名嘅Artsy Print Coffee,仲order左兩杯一杯係姜B一杯係Anson Lo個樣,我係咁偷望好似印得幾靚北海道紅豆芝士蛋糕紅豆係一粒粒mix左喺芝士蛋糕入面,綠茶同紅豆係好朋友呢個配搭冇死,好食!! 炸魷魚冬甩 & 脆雞鎚配水牛芝士醬叫咗呢兩個熱氣野來share食,兩個都係熱辣辣夠晒脆,自己鍾意食雞鎚多d,啖啖肉配芝士好味!

墨西哥式煎蛋早餐

Latte & Green Tea Latte