2019-08-18 55 浏览
一直聽聞過銅鑼灣開左呢間食shake shake海鮮,鐘意食海鮮既我梗係流哂口水,於是拉埋朋友黎食。Menu見到海鮮相已經好吸引,叫左個c餐,crabus combo $498有圍裙附上驚整污糟件衫,好細心。揀左焦香奶油檸檬香草汁一出黎店員係我土地面前shake,好似睇表演咁海鮮有麵包蟹半隻,松葉蟹腳4隻,波士頓龍蝦半隻,大虎蝦兩隻,西班牙八爪魚3隻,卜卜蜆,海蝦,新鮮粟米,新薯仔海鮮新鮮之餘都相當足料,撈埋醬汁好惹味。重有薯條小食,脆脆口感,唔怕熱氣都係咁食唔停,唔點醬都好好食,洋蔥圈味道亦唔錯。

有圍裙附上驚整污糟件衫,好細心。
揀左焦香奶油檸檬香草汁
一出黎店員係我土地面前shake,好似睇表演咁
海鮮新鮮之餘都相當足料,撈埋醬汁好惹味。

2019-08-15 54 浏览
上網成日見到啲人響美國食shake shake海鮮袋,鍾意食海鮮既我,終於響香港試到喇!第一次食嗌左Crabus Combo,呢度係一個個set咁嗌既。講左主角先,shake shake海鮮袋有得比你揀配咩sauce,我就揀左焦香奶油檸檬香草汁,食落有陣陣既焦糖香,好重既牛油味,每一啖海鮮都點下個汁,超惹味!松葉蟹腳味道好鮮甜!啲肉質好嫩!唔係個個set都有,鍾意食蟹腳既真係要試下!海鮮袋入面仲有麵包蟹,八爪魚仔,卜卜蜆同海蝦,薯仔同粟米,好豐富!仲有貴妃蚌係最有驚喜既海鮮,煮既時間岩岩好,大隻得黎十分之嫩滑,好juicy,食落去好有鮮味!波士頓龍蝦啲肉好彈牙,食得出好新鮮,每一啖都好滿足!除左shake shake海鮮袋,仲有沙律,蒜蓉包,薯條洋蔥圈,同埋risotto或者pasta,個餐既份量好夠食!

波士頓龍蝦啲肉好彈牙,食得出好新鮮,每一啖都好滿足!

2019-08-13 470 浏览
所謂有心唔怕遲😅呢日 #壽星女🥳 終於攝到個期比我出嚟食餐飯🍽 知佢一向對 #海鮮 寵愛有加,咁梗係要特別安排吓啦😏 不過又無理由兩個女仔去食 #蒸海鮮 咁 #麻甩 啫🤪 一於搞搞新意思,收工齊齊去 Crabus Restaurant & Bar 試吓佢哋嘅 #ShakeShake海鮮袋 🦐🦀#路痴二人組 喺 Lee Gardens 附近徘徊咗一陣,上上落落終於搵到 #開平道 🤣 原來 #Crabus 就喺大廈嘅27樓。從 #正門 望入去左右兩旁,#服務員 正為 #客人 安排 #餐具 同 #餐桌 上嘅 #擺設 🍽 #服務員 見我哋 #傻瓜瓜 咁企喺度,好快就走過嚟幫我安排座位,仲簡單為我哋介紹餐牌上嘅 #食物 同 #種類🙏🏻 我哋order咗一份 #CrabusCombo,再配以 #泰式黃咖喱汁 一齊shake🥳 可能你會問點解🤪 呢啲咪叫 #風味 囉😝 #服務員 喺幫手 #混醬 之前,問我哋要唔要 #相機食先,等我哋準備好,佢就用佢「強壯嘅臂彎」幫我哋將 #海鮮 同 #醬汁 合體,務求每一件海鮮都沾上到 #咖哩汁👳🏾‍♂️ 多多好人嘅呢🤣 爭啲唔記得,前菜仲配有 #蒜蓉多士、#洋蔥圈

爭啲唔記得,前菜仲配有 #蒜蓉多士、#洋蔥圈 同 #薯條,份量都唔少㗎。至於成晚嘅主角 #ShakeShake海鮮袋,材料認真豐富🤤 有 #麵包蟹、#松葉蟹腳、#龍蝦、#貴妃蚌、#八爪魚、#卜卜蜆、#海蝦... 啱哂我哋呢兩個 #海鮮控🥳 #黃咖喱 均勻鋪滿係海鮮上面,估唔到個味道都好夾😋 如果 #小秘書 當時唔係帶住手套,我怕我連手指都想食埋😅🤣 食到七七八八,#服務員 問我哋有冇興趣試埋佢哋嘅 #Pasta 或者 #Risotto... 原來個餐係包埋㗎🤩 不過為免 #眼闊肚窄 場面又再出現,我唯有捨棄碟 #pasta🍝,只係要咗個 #芝士意大利飯(Risotto with Cream Cheese)就夠🍴 雖然碟飯外觀冇乜特別, 但係口感充滿濃郁嘅芝士口味❤️我鍾意呀👀
2019-08-12
2019-08-11 304 浏览
一直已經好想試吓呢款Shake Shake嘅海鮮袋,今日同朋友慶生,我就揀咗呢間位於銅鑼灣Cubus嘅Crabus餐廳設計輕鬆寫意亦別具型格,配上海洋裝飾設計,無論三唔知幾或情侶拍拖聚餐都很適合Menu 也非常簡潔俐落Step 1,有四款Seafood Combo可供選擇,如果又想食蟹同龍蝦嘅話不妨考慮Combo C ,海鮮種類多仲有松葉蟹腳添。附有配菜包括粟米、薯仔。Step 2,有6款口味任你自己揀,鍾意食辣嘅朋友連麻辣XO醬都有得揀,因為朋友唔食辣,之後我哋就揀咗牛油檸檬香草汁落order後,廚師便會烚熟海鮮,然後放入膠袋中,加已選好嘅醬汁,上枱時再由侍應在客人面前即席搖勻。打開脹卜卜嘅海鮮袋,香味四溢,海鮮完完全全吸收曬呢醬汁精華後,惹味之餘又不會蓋過原來的鮮味,令人食不停口。 除咗主菜海鮮袋之外,仲有All You Can Eat嘅沙律、薯條、蒜蓉包、炸洋蔥圈,連蕃茄意大利粉同芝士意大利飯都係任食㗎,真係食到抱住個肚走。無論想悠閒地歎番個午餐,或是晚上和大班朋友瘋狂擦海鮮,都是一個滿足之選!

Menu 也非常簡潔俐落

2019-08-10 40 浏览
Visited Causeway Bay Crabus tonight with some friends to celebrate my promotion. Ordered the Royal Combo set for four, $688 per head, including fresh abalone, Boston lobster, french crab, crab legs, shrimps and clams. We went for the recommended sauce - brown butter lemon herb sauce, it tasted delish! One of my friend like to spice things up, so we also order the spicy satay xo sauce just for her to dip in her shrimps. We ordered the “all you can eat” set to complete our night with unlimited salad and snacks (garlic bread, french fries, curly fries and onion rings), along with tomato spaghetti and cream sauce risotto, we were stuffed and chuffed!
Had to appreciate the set up of the dinning table as they do it delicately, with the plastic gloves, aprons, scissors and other different tools specifically for eating seafood, even had the staff there shaking the seafood bag for us. Wonderful service, enjoyed the night there, highly recommended!
2019-08-10 45 浏览
今晚老公夜收工,就在他工作的附近找間好吃的東西吃晚飯吧,這家位於Cubus的海鮮餐廳,以吃海鮮尤其是蟹為名,進去感覺像進入了一隻深海潛艇一樣,裝修以海洋為題。店面積不算大,不過這家餐廳位於27樓,和樓上28樓的中餐廳是相連的,我們被安排坐在窗口附近位置,坐得舒服。這裡提供不同的海鮮袋餐,包括了沙律及小食和意粉飯等,均是任食。 沙律菜夠新鮮,不過略嫌醋放得重手了,味道酸了一點。 小食包括有香脆蒜蓉包、炸薯條、炸薯圈及洋蔥圈,均鮮炸,小心燙口! 小妹最愛蒜蓉包,脆度剛好,蒜蓉味道突出,如果不是還有主菜在後頭,絶對可以吃數塊,這個用來點海鮮袋汁一流。 當然要試這裏的特色-海鮮袋,二人份量,小妹點了C - Crabus Combo($498),包括有麵包蟹半隻、從業蟹腳四隻、波士頓龍蝦半隻、貴妃旁兩隻、西班牙八爪魚仔三隻、卜卜蜆、海蝦、新鮮粟米及新薯仔。 海鮮袋來了,點了沙嗲XO醬,海鮮以一個透明袋及外面有一個網袋裝着,店員為我們把海鮮及醬汁shake shake均勻之後,就可以吃啦,海鮮是即劏即煮的, 十分新鮮。看看這個松葉蟹腳,超長超大隻。麵包蟹的蟹鉗肉質肥厚。粟米超鮮甜。 扇

沙律菜夠新鮮,不過略嫌醋放得重手了,味道酸了一點。

看看這個松葉蟹腳,超長超大隻。

麵包蟹的蟹鉗肉質肥厚。粟米超鮮甜。

扇貝非常大隻肥口多汁;蝦爽口鮮味,所有海鮮都很新鮮。

吃完海鮮後,當然要試試這裏的主菜啦,這個肉醬意粉很有水準,是西式煮法,加入香草及鮮茄醬,可以吃兩碟呀!

另外這個香濃芝士配意大利飯,極濃芝士,煩則比較腍身,小妹還是較喜愛意大利粉,夠 Al Dante。

期間發生了一段小插曲,由於當晚27樓的冷氣壞了,店員很好,為我們安排上28樓的中菜廳就坐,要不然我們應該會吃得很辛苦了,期間店員亦很殷勤招待,為我們介紹食物的來源及煮法,整個體驗很不錯,勝價比強,海鮮控絶對要試。

*********** 評分(滿分5分)**************
味道:4.5
環境:4.5
服務:4.5
衛生:4
抵食:4

整體評分:
人均消費: HK$270
Crabus Restaurant & Bar
網址: https://s.openrice.com/QrbS058O900~uozgAAA
地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 27樓

電話: 66026675
2019-08-09
2019-08-10 57 浏览
今晚相約了家人吃飯,小弟和家人都常到這楝美食林立的Cubus,今次就試試這家位於27樓的海鮮餐廳,以吃海鮮出名,坐位不算多,勝在坐得舒服。       這裡集中主打海鮮袋餐,前菜有沙律及小食和意粉飯等,均是all you can eat。     小食包括有香脆蒜蓉包、炸薯條、炸薯圈及洋蔥圈,新鮮炸起,香脆無比。       海鮮袋為二人份量,這款C - Crabus Combo ($498),包括麵包蟹半隻、從業蟹腳四隻、波士頓龍蝦半隻、貴妃旁兩隻、西班牙八爪魚仔三隻、卜卜蜆、海蝦、新鮮粟米及新薯仔。   麵包蟹的蟹鉗肉質肥厚。粟米鮮甜。     天氣很熱,加了杯凍檸碧($48)。     海鮮高質, 勝價比強!

麵包蟹的蟹鉗肉質肥厚。粟米鮮甜。

天氣很熱,加了杯凍檸碧($48)。

海鮮高質, 勝價比強!
2019-08-10
💭又係閨蜜聚既時候啦!因為就朋友係cwb收工,所以就係cwb揾餐廳食餐飯啦,無意間search到呢間crabus。餐廳係大廈既27樓,有落地大玻璃,可以飽覽銅鑼灣既夜景。餐廳周圍都擺滿左同海洋有關既裝飾,好似去左海邊度假咁。【Menu】💭呢度主要食海鮮既,首先係揀左想食邊個海鮮combo啦、再揀醬汁,咁沙律、小食、意粉or飯就任食既。🍴【Green Salad】沙律菜都好新鮮,只係加左小小dressing,酸酸甜甜幾清新,真係岩哂怕肥既我地,仲可以無限refill添。🍴【Garlic Bread, French Fries, Curly Fries, Onion Rings】Round 1 會4款都上齊既,中意食邊樣,想添食既可以同侍應講,即叫即炸。我最中意既係炸薯圈,唔洗等過年某快餐店推出先有得食啦!薯圈炸完都好完整,味道剛好。而朋友就中意食炸洋蔥圈,佢話洋蔥甜甜地,又幾juicy。🍴【C. Crabrus Combo】Total有4款set既,我地揀左比較豐富既set C,入面有7款海鮮,半隻法國麵包蟹、松葉蟹腳、波士頓龍蝦、貴妃蚌、八爪魚仔、卜卜蜆、海蝦,仲有d配菜咁。醬汁方面呢

【Menu】

🍴【Green Salad】

🍴【C. Crabrus Combo】

醬汁方面呢,侍應推介我地揀隻清淡d既2號仔〈Brown Butter Lemon Herbs Sauce〉,可以試左海鮮既原汁原先味,而另外3隻醬就另上〈Spicy Satay XO Sauce, Thai Style Yellow Curry Sauce, Mexican Tomato & Onions Olive Chili Sauce〉,可以慢慢試齊。

話口未完,侍應拎住一大個藍色網網袋出黎,係我地面前shake shake,醬汁好均勻咁同d海鮮融為一體。再放上大鐵盆,餐廳好細心提供手套同圍裙,以防我地食到成身都係,好似係個禮物袋抽禮物咁。

🦀〈法國麵包蟹〉half
蟹蓋有勁多蟹膏啊,中意食蟹膏既我,一定唔會錯過麵包蟹,絕對唔會令我失望,mix埋檸檬香草汁,酸酸地,即時降低左蟹膏既heavy。

🦞〈波士頓龍蝦〉half
由於個麵包蟹比我食哂,呢個波士頓龍蝦就唯有讓比朋友食,見住佢拎起成條龍蝦肉,再原條放入口,真係寶寶心裡苦,但寶寶不說。佢仲同我講,話龍蝦肉好爽口、鮮甜。

🦀〈松葉蟹腳〉x4
4隻長長既蟹腳好新鮮,d肉唔會痴實個殻,只需要輕輕剪開個殻,就可以成條蟹肉拎出黎。仲有埋半邊蟹身食,啖啖肉啊。

🍴〈貴妃蚌〉x2
仲有2隻大大隻既貴妃蚌,我地點左〈Spicy Satay XO Sauce〉,通常satay醬係配牛豬雞串燒,估唔到濃味既貴妃蚌同沙嗲醬都幾夾,甜甜地既satay會中和貴妃蚌既海水味。

🐙〈八爪魚仔〉x4 +🦐〈海蝦〉x1 +〈卜卜蜆〉
我地仲用左八爪魚仔去沾〈Thai Style Yellow Curry Sauce〉,咖哩幾香,唔洗擔心會好辣果隻,如果叫碗白今,相信會好岩撈飯食。而卜卜蜆細細隻,都好鮮甜。

【總結】
💭食到呢個位,我地2個都收工啦,其實仲有pasta同risotto都係任食,成個set份量都幾大,男仔都一定會夠飽。我地一致覺得呢度好窩心既,係All you can eat,沙律、蒜蓉包、炸物,姐係全部都係任食既,唔洗驚散叫會太大碟會食唔哂,反而係每次份量小d,食哂先再叫。
2019-07-25
2019-08-07 40 浏览
美式shake shake海鮮包,香港得好少地方有得食,上網見到銅鑼灣新開左一間,主打海鮮包之餘,沙律、snacks 、Main仲係任食,咁抵食當然要試吓啦!地方裝修高貴,座位闊落!先來沙律菜,配上紅酒醋汁,爽口開胃!即煮意大利飯都係任食👍👍即炸薯圈、洋蔥圈,熱辣辣,不知不覺食完一碟又一碟😋今次揀左個7款海鮮既包$498 per head份量足夠三個人食,有爆膏既麵包蟹,king size松葉蟹腳,龍蝦、貴妃蚌肉厚爽口,八爪魚亦好肥美,海鮮煮熟後連同粟米薯仔等放入膠袋,加入秘製醬汁拌勻,店員介紹Jazz it up ,可以食勻全部味道,辣得過癮!餐廳亦會細心提供圍裙,今晚呢餐很滿足呢😌

地方裝修高貴,座位闊落!

先來沙律菜,配上紅酒醋汁,爽口開胃!

即煮意大利飯都係任食👍👍

即炸薯圈、洋蔥圈,熱辣辣,不知不覺食完一碟又一碟😋

今次揀左個7款海鮮既包$498 per head

餐廳亦會細心提供圍裙,今晚呢餐很滿足呢😌

2019-08-07 42 浏览
之前睇飲食雜誌介紹過美式shake shake海鮮包,一直好想再試,香港得好少地方有得食!上網見到銅鑼灣新開咗間crabus,當然要去試吓啦!今次揀左個五款海鮮既包$498兩個人食啱啱好,蟹腳、龍蝦🦞肉厚,貴妃蚌爽口,八爪魚亦好肥美,仲有爆膏既麵包蟹等等,海鮮煮熟後連同粟米薯仔等放進膠袋,加入香辣的醬拌勻,全部食材都沾滿香辣醬汁,非常惹味!仲有即叫即炸嘅薯條薯圈洋蔥圈任食👍即煮意大利飯和意粉都係任叫,味道偏淡,可能食完濃味嘅海鮮包關係😅人均消費不到$300,喺銅鑼灣黃金地段實在難得!

今次揀左個五款海鮮既包$498

仲有即叫即炸嘅薯條薯圈洋蔥圈任食👍

人均消費不到$300,喺銅鑼灣黃金地段實在難得!
2019-08-03 46 浏览
We came here with my family for my sister’s birthday because we thought we could all share the huge seafood buckets we ordered four of these royal combos which was more than enough between us all even had to take away some of them since crabus is owned by the same owner as Cubus 28 we were able to order the food from cubus 28 as well, so glad to have been able to eat this avocado salad again! the dim sum platter was beautiful and delectable would totally come back for more
Royal  combo  seafood bucket
Avocado  crab  meat  quinoa  salad
Dim  sum  platter
2019-07-10
庆祝纪念
生日
Royal  combo  seafood bucket
Dim  sum  platter
  • Royal  combo
2019-07-31 48 浏览
之前喺泰國食過一次shake海鮮,好味到不得了,估唔到香港咁快就有,朋友介紹話呢間食過唔錯,所以放工就搵左朋友去一齊試呢度有唔同嘅海鮮餐比客人揀,配合唔同嘅醬汁食海鮮之前餐廳職員會放低,田園沙律,香脆蒜蓉包,炸薯條,炸薯圈洋蔥圈等等原來餐廳係任你食,雖然係免費但係個質素一啲都唔差,個人比較鍾意食炸薯圈好香口好鬆脆嚟到壓軸主角出場就係撈海鮮,侍應會係你面前將海鮮及醬汁撈勻入邊海鮮有好多有波士頓龍蝦,麵包蟹,貴妃蚌,松葉蟹腳,八爪魚,海蝦,粟米薯仔貴妃蚌好大隻,食落鮮甜爽口配合醬汁係超正麵包蟹超多膏,好滿足🤗
呢度有唔同嘅海鮮餐比客人揀,配合唔同嘅醬汁
嚟到壓軸主角出場就係撈海鮮,侍應會係你面前將海鮮及醬汁撈勻

貴妃蚌好大隻,食落鮮甜爽口配合醬汁係超正

麵包蟹超多膏,好滿足🤗
2019-07-31 32 浏览
一直都幾中意食西式海鮮,上次去開平道Cubus食飯,見到27樓開左呢間,就已經諗住下次黎,女朋友竟然帶左我黎,好驚喜!我地簡左個麵包蟹combo ,個set 係可以任食salad ,蒜蓉包、炸薯條、炸洋蔥圈、意粉同意大利飯,超抵食!沙律菜好新鮮,唔會因爲任食睇落唔令,薯條洋蔥圈即叫即炸脆卜卜,又係厚切,十分滋味!唔洗搶,可以任食直得一讚啊!意大利飯好creamy,芝士味十足,又濃又香!我地簡既combo 除左有麵包蟹,仲有松業蟹腳、波士頓龍蝦、貴妃蚌、西班牙八瓜魚仔、卜卜蜆、海蝦、栗米同薯仔! 醬汁都有幾款選擇,我唔食得辣就簡左比較溫和既奶油檸檬香草汁,店員幫我地shake 好就食得啦!我最中意既一定係麵包蟹,大大個蟹蓋入面好多蟹膏,超正,西班牙八瓜魚仔細細好有咬口,肉質好彈牙,溝埋d醬汁好好味!薯仔吸引醬汁味道,又好軟!呢度無令我失望,以後想食可以黎呢度食了!

唔洗搶,可以任食直得一讚啊!
意大利飯好creamy,芝士味十足,又濃又香!

呢度無令我失望,以後想食可以黎呢度食了!
2019-07-30 359 浏览
為友人慶祝生日,當然要搵間特別少少嘅餐廳啦,知道佢鍾意食海鮮,就特別訂好位同佢黎呢度食生日飯主打食海鮮拼盤,場內環境佈置成有D似潛艇,電視就變身成窗口,不停播放住海底生物影片,帶點玩味感覺!有4款海鮮拼盤比你選擇,每位計由$298-$688,再自選醬汁,要食海鮮拼盤,就係咁簡單開餐前食客田園沙律先,淋上黑醋汁,醒胃又清爽!小食類係任食,包括有香脆蒜蓉包,炸薯條,薯圈及洋蔥圈,全部熱辣脆口,係等待海鮮袋上枱時,食住炸物等,相信都無咩人會抗拒,而個蒜蓉包仲可以用黎點海鮮袋嘅醬汁食,仲好味呀!!主角出場啦..................煮好後嘅海鮮會放入膠袋中,侍應係你面前即時搖均,即係SHAKE SHAKE 海鮮,確保每一樣海鮮都被醬汁包圍住,即刻帶上手套及圍裙,準備開動今晚叫左C餐 ($498),打開膠袋已傳來陣陣醬汁香味 (焦香奶油檸檬香草汁),海鮮包括麵包蟹半隻,松葉蟹腳4隻,波士頓龍蝦半隻,貴妃蚌2隻,西班牙八爪魚仔3隻,卜卜蜆,海蝦,新鮮粟米及新薯仔松葉蟹腳真係唔講得笑,夠晒大隻,拆開成條真蟹柳現身,味道超鮮甜,好好味呀~龍蝦肉帶點嚼口,點配醬汁調起個鮮味; 貴妃蚌鮮甜,有軟

開餐前食客田園沙律先,淋上黑醋汁,醒胃又清爽!

龍蝦肉帶點嚼口,點配醬汁調起個鮮味; 貴妃蚌鮮甜,有軟身得黎又有D口感

粟米及薯仔索左D醬汁,有點清新檸檬味道,變得特別左

麵包蟹蟹蓋有D膏,幾鮮甜,肉身亦帶D膏,但比較之下,松葉蟹確實係無得輸

食完海鮮拼盤,仲有呢碟鮮蕃茄醬配意大利粉,淋上大量蕃茄醬於意粉中,無其他配料

入口酸度又岩岩好喎,食到少少蕃茄茸,意粉係有口感嘅,簡簡單單嘅一碟醒胃意粉,都唔錯!

今餐壽星表示滿意呀,滿意就好了......................
2019-07-30 34 浏览
我同朋友係個不折不扣的海鮮控,之前有朋友介紹位於銅鑼灣Cubus的Crabus Restaurant & Bar, 就行完街就試下。Cubus主打熱食的Shake Shake海鮮拼盤,也因為多款特色醬汁出名。首先員工真係超有禮貌,好細心介紹所有菜單選擇。 仲俾左條圍裙我地,提醒我地唔使食到成身都係。條圍裙好得意, 完全忍唔住係咁影相。田園沙律:酸酸地好開胃。蒜蓉飽: 軟熟適中, 十分香口炸洋蔥圈、薯條及薯圈拼盤: 應該是即時炸的,上桌仍保持熱辣,十分香口。主菜: 海鮮好新鮮, 大大隻。 望住都超興奮。海鮮袋食材包括有麵包蟹半隻、松葉蟹腳4隻、龍蝦半隻、貴妃蚌、卜卜蜆, 海蝦,粟米及薯仔等。最後侍應加上自選醬汁撈均, 一打開,香氣洋溢, 流晒口水。味道方面亦很有水準,下次一定要再黎。
田園沙律:酸酸地好開胃。

蒜蓉飽: 軟熟適中, 十分香口

味道方面亦很有水準,下次一定要再黎。