2025-04-01
今日同朋友去咗銅鑼灣Couch Club食飯, 叫左佢哋假日限定的自選便當,第一款我揀咗木魚湯烏冬、椒鹽玉子豆腐、醬油漬溫泉蛋、日式洋蔥炒牛肉同烤牛肩胛。木魚湯烏冬湯底好清香,帶點木魚嘅鮮味,烏冬煮得軟硬適中,唔會太淋。椒鹽玉子豆腐外脆內軟,椒鹽調味夠香但唔過鹹,咬落有啲驚喜。醬油漬溫泉蛋蛋黃流心,醬油味滲入蛋白,簡單但好味。日式洋蔥炒牛肉份量唔多,洋蔥甜甜地同牛肉好夾,牛肉炒得嫩滑,略為有咬口。烤牛肩胛牛味濃但油脂少,非常美味。😋第二款B.Y.O.B.我朋友試咗紫蘇醬油醋蕎麥麵、山葵山藥漬、明太子日式蛋卷、生薑五花腩片同唐揚炸雞配自家製他他醬。紫蘇醬油醋蕎麥麵好清爽,紫蘇味突出,蕎麥麵爽口彈牙,夏天食一流。山葵山藥漬有少少嗆鼻嘅山葵味,山藥黏黏地幾有趣,開胃之餘又唔太重口味。明太子日式蛋卷係亮點,蛋卷軟熟,入面滿滿明太子,鹹香得來唔會死鹹。生薑五花腩片油脂豐富,生薑味解膩,五花腩炆得入味,幾滿足。唐揚炸雞外皮脆卜卜,肉汁鎖得好,自家製他他醬酸酸甜甜,沾一沾更加惹味。🐔飲品我叫咗薑黃拿鐵,入口有薑黃嘅微微辣味同牛奶嘅溫暖,唔係好甜,薑黃味好濃,幾得意。☕朋友叫咗宇治小山園抹茶,濃度啱啱
飲品我叫咗薑黃拿鐵,入口有薑黃嘅微微辣味同牛奶嘅溫暖,唔係好甜,薑黃味好濃,幾得意。☕朋友叫咗宇治小山園抹茶,濃度啱啱好,茶味香濃但唔苦,入口順滑。🍵
柚子牛角窩夫外皮脆,內裏軟熟,柚子味清新,配上忌廉同生果,酸甜交織,幾好味。